DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år
Motor

DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år

Christine
Christine

Den gamle brandbil har en helt særlig historie, og faktisk har DBA og DBA Guide haft en finger med i spillet og sørget for, at bilen har fundet sine oprindelige ejere igen. Frank Thorsted, 45 år, er en af ejerne, og her fortæller han dig hele historien.

På brandstationen i Marstal holder den nye, moderne brandbil med blankpudsede skærme, skingre sirener og en sølvfarvet stige – klar til at rykke ud døgnet rundt. For det er brandmandens lod: altid at være beredt.

Heldigvis var Frank Thorsted, 45 år, både årvågen og beredt, da han faldt over en annonce på DBA, hvor en gammel Bedford Brandbil fra 1959 blev sat til salg. Det er nemlig deltidsbrandmandens skyld, at veteranbilen efter 26 år er vendt hjem til Ærø igen. Læs Frank fortælle hele historien her.

Brandbiler til de mindste på DBA:

 1. Mack brandbil, Bruder, Flot Bruder Mack Granite brandbil sælges. Brandbilen har også lys og lyd samt

  Mack brandbil, Bruder, Flot Bruder Mack Granite brandbil sælges. Brandbilen har også lys og lyd samt teleskopstige. Bilen er i et rødt og hvidt farvetema med krom detaljer og fremstår fuldstændig som

  450,00 kr.01-04-2023
 2. Brandbil , MAN, Hej alle

Vi har stort flyttesalg.

Her sælges en stor brandbil man kan fylde vand i

  Brandbil , MAN, Hej alle Vi har stort flyttesalg. Her sælges en stor brandbil man kan fylde vand i. Skal afhentes. Se også vores andre annoncer.

  150,00 kr.01-04-2023
 3. Brandbil med lyd, Br

  Brandbil med lyd, Br

  40,00 kr.01-04-2023
 4. Brandbil stor, En rigtig stor brandbil med teleskopstige, som kan trækkes ud samt dreje rundt.

Se s

  Brandbil stor, En rigtig stor brandbil med teleskopstige, som kan trækkes ud samt dreje rundt. Se størrelse i forhold til tennisbold. Hentes på nørrebro :)

  75,00 kr.01-04-2023
 5. Brandstation, Brandstation med 2 brandbiler.
Der er lys og lyd i brandstationen
Besvarer helst SMS,

  Brandstation, Brandstation med 2 brandbiler. Der er lys og lyd i brandstationen Besvarer helst SMS, eller på DBA

  50,00 kr.30-03-2023
 6. Lastbiler, Sælger disse 3 mellemstore biler da min søn ikke længere leger med dem.

Flotte og velhol

  Lastbiler, Sælger disse 3 mellemstore biler da min søn ikke længere leger med dem. Flotte og velholdte. Dog er stigen på brandbilen knækket lidt. Med lys og lyd. Sælges samlet og skal afhentes.

  100,00 kr.29-03-2023

Har du ikke kørekort, må du nøjes med legetøjsbrandbilerne på DBA. Heldigvis har mange af dem også udrykning.

Der gemte sig en stor overraskelse under presenningen

’Marstal Brandvæsen’ står der på dørene, og med store, blanke bogstaver er ’Bedford’ printet ind i fronten på den røde brandbil. Det er 26 år siden, at den gamle Bedford Brandbil sidst susede rundt på Ærøs smalle veje, men veteranbilen kender hver en krog på øen og ligger stadig lunt i svingene. Den er langt fra klar til et stille liv i garagen, selvom bilen ellers har haft en omtumlet tilværelse:

- Da brandbilen bliver solgt første gang, er det til en lokal her på øen, som vil bruge den til bryllupskørsel, men det bliver aldrig til noget, så han sælger den videre til nogle gutter i Jylland, som vil lave den om til en fadølsbil, fortæller Frank Thorsted.

De jyske ølentusiaster når imidlertid heller ikke at gøre alvor af at bygge brandbilen om, før firmaet går konkurs og sælges til en sjællandsk køber, som får sig noget af en overraskelse:

- Da køberen skal hente konkursboet, finder han pludselig ud af, at det ikke kun er vin og øl, han har købt. Under en presenning på lageret står brandbilen nemlig, griner Frank.

Og hvad gør man med en gammel veteranbrandbil, som pludselig dukker op ud af det blå? Den nye ejer forsøger at sælge den til forskellige museer, men ingen takker ja til at få Bedford’en hjem i garagen. Derfor opretter ejeren en annonce på DBA – og så tager det fart, for der går som bekendt ikke røg af en brand, før der er ild i den.

Den særlige annonce springer DBA Guides redaktion i øjnene, så vi griber historien og udgiver en artikel om den gamle brandbil. Heldigvis! For netop det er afgørende for, at bilen kommer hjem til Ærø efter et kvart århundrede på farten.

LÆS OGSÅ: Christian købte sin funktionsdygtige brandbil ved et tilfælde

Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.
Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.

Så meget kostede brandbilen

Hvad er nu det? Frank studser, da han ser vores artikel om brandbilen, for står der ik' 'Marstal Brandvæsen' på døren? Det virker som et mærkeligt sammentræf, tænker Frank:

- Jeg spørger de gamle gutter herovre, om ikke den bil har kørt på Ærø, og så går snakken. Vi finder hurtigt ud af, at vi jo er nødt til at få brandbilen tilbage, fortæller han begejstret og tilføjer hurtigt:

- Det er jo næsten for godt til at være sandt, at den står, som da den forlod Ærø, og set med brandmandens øjne, er det jo fedt, at der aldrig er nogen, der har nået at gøre noget ved den. Den kaldte bare på at komme hjem, konstaterer Frank.

Der er bare én udfordring. Brandmandsforeningen havde ikke de 45.000 kroner, som Bedford’en kostede. Men Frank får en idé, og snart er hele øen involveret i at få den gamle bil hjem igen.

LÆS OGSÅ: Unikt på DBA: Henrik sælger brandbilen fordi den er rød

Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.
Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.

Den anonyme doner blev tungen på vægtskålen

Hver en øre blev vendt, men der var ikke mere end 15.000 kroner i kassen, så Frank tager initiativ til at starte en indsamling for at få brandbilen tilbage til Marstal:

- Vi lovede, at folk ville få pengene tilbage, hvis ikke vi fik samlet nok ind, men det gjorde vi! De lokale støttede virkelig op, og det tog kun 3-4 uger at få hele beløbet skrabet sammen. Det hjalp selvfølgelig også, at vi fik en anonym donation på 10.000 kroner, fortæller Frank.

Det betød, at der nu var penge både til at købe bilen og få den fragtet hjem til Ærø, men den lykkelige slutning lader stadig vente på sig.

Find en Bedford på DBA:

 1. Andre samleobjekter, En Corgi Bedford Autotransporter med brugsspor; og transporteren trænger til en

  Andre samleobjekter, En Corgi Bedford Autotransporter med brugsspor; og transporteren trænger til en gang vask. Den fungerer fint - kører godt. Pæne decaler Fin trækker, pæne vinduer, og den har begge

  100,00 kr.01-04-2023
 2. Andre samleobjekter, Ialt 15 gamle legetøjsbiler; 14 Corgi og 1 Playart. Alle har 4 hjul, og alle ha

  Andre samleobjekter, Ialt 15 gamle legetøjsbiler; 14 Corgi og 1 Playart. Alle har 4 hjul, og alle har brugsspor samt en eller anden form for mangel eller er bevet overmalet. Hjul kører fint på alle. D

  135,00 kr.31-03-2023
 3. Coca Cola, Cola biler, Modelbil, Die cast models cola biler Flere forskellige
700 kr.

Alle nye i uå

  Coca Cola, Cola biler, Modelbil, Die cast models cola biler Flere forskellige 700 kr. Alle nye i uåbnet emballage 1) 59007 1950 bedford 30 cwt - 175 kr 2) 26012 1934 chevrolet delivery van - 100kr

  700,00 kr.30-03-2023
 4. Legetøj, Lego 1/87 biler, dem med metal hjul., 9 stk LEGO biler 1:87, godt leget med.

1 stk mercede

  Legetøj, Lego 1/87 biler, dem med metal hjul., 9 stk LEGO biler 1:87, godt leget med. 1 stk mercedes mangler lad. 1 stk bedford flyttevogn uden kasse. 3 Stk bedford Esso versioner, godt leget med,

  350,00 kr.24-03-2023
 5. Biler, matchbox, lesney no 3 bedford ton tipper
lesney no 25 petrol tanker
lesnye ergomatic cab

  Biler, matchbox, lesney no 3 bedford ton tipper lesney no 25 petrol tanker lesnye ergomatic cab pris/stk 150

  150,00 kr.24-03-2023
 6. Andre samleobjekter, Lego Bedford Esso benzinbil - str. 1:87
Lettere bøjet i karossen som mange af d

  Andre samleobjekter, Lego Bedford Esso benzinbil - str. 1:87 Lettere bøjet i karossen som mange af disse modeller. Pæn i plastikken, flotte ruder og hjul der kører fint. Lidt afskalning i decaler. Se

  75,00 kr.15-03-2023

Drømmer du om din egen Bedford? Så finder du den på DBA, hvor der er mange legetøjsmodeller til salg netop nu.

Nu var brandbilen hjemme, men…

Det var en fantastisk følelse at se brandbilen rulle hjemmevant ind på brandstationen i Marstal, fortæller Frank, men lykken var ikke gjort endnu. De mange år under presenningen havde sat sine spor på den gamle bil:

- Da den var hjemme igen, søgte vi en fond, som betalte istandsættelsen, så den kunne køre igen. Vi restaurerede den for 30.000 kroner og fik den synet og sat nummerplade på, fortæller han.

Men det var ikke alle rynkerne, der blev glattet ud, for netop de små skønhedsfejl er en vigtig del af brandbilens historie. For Frank er det afgørende, at man kan se, bilen har været brugt:

- Vi valgte ikke at male den, for bulerne er en del af charmen, og vi kan lide, at man kan se, den har været med i slagets gang. Vi satte stige på igen, og lige nu arbejder vi på, at pumperne også kommer til at blive funktionsdygtige, forklarer Frank.

Bedford’en var sidst i action i 1994, hvor den slukkede en brand i Marstal, men hverken sirener eller slanger har foldet sig ud for sidste gang, forsikrer deltidsbrandmanden. Brandbilen er nemlig atter blevet en vigtig del af livet på Ærø. 

LÆS OGSÅ: Her er tre slags biler, du ikke bør købe

I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.
I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.

Der venter brandbilen endnu et tjek

Det sidste år har det røde lyn med de blanke bogstaver på forsmækken været en del af bybilledet på Ærø, og Frank fortæller med begejstring i stemmen, at bilen ofte ruller ud på vejene:

- Vi sørger for at lufte bilen tit, for den spreder så meget glæde på øen. Børn vinker til os, når vi kører forbi, og alle kender brandbilen, fortæller han og fortsætter:

- Vi bruger den til konfirmationer og bryllupper, og det koster ikke noget at få en tur, selvom man selvfølgelig gerne må give en skilling. Alle skal have lov til at køre i brandbilen, det har været meningen fra begyndelsen. Lige nu er planen, at vi til arrangementer sætter gang i den, så børn kan prøve den i stedet for vores moderne brandbil, siger Frank.

Veteranbilen bringer liv og glade dage til øen, og det er kun sundt for den gamle dame at blive luftet. Det er nemlig ikke mange kilometer, brandbilen har kørt, selvom den er en ældre model:

- Den har kun kørt 3.000 kilometer, og det er jo ingenting, når den er så gammel. Den har aldrig fået første service, efter man har købt ny bil, for den har ikke kørt langt nok endnu. Der hænger stadig sedler i den, hvor der står, at den skal synes, når den har kørt 3.500 kilometer, men det har den jo ikke, så første syn har den stadig til gode, fortæller Frank.

Det er derfor en glad brandmandsflok, der alene på grund af en DBA Guide-artikel nu kan sætte nøglerne i en gammel kending. Bedford Brandbilen er atter hjemme, hvor den hører til: hos Marstal Brandvæsen.

Biler til salg på DBA:

 1. Peugeot 206, 1,6 HDi CC, Diesel, 2005, km 224000, gråmetal, træk, nysynet, klimaanlæg, aircondition,

  Peugeot 206, 1,6 HDi CC, Diesel, 2005, km 224000, gråmetal, træk, nysynet, klimaanlæg, aircondition, ABS, airbag, 2-dørs, centrallås, startspærre, service ok, 16" alufælge servostyring, Bremser for og

  29.000,00 kr.01-04-2023
 2. Smart Fortwo Coupé, 0,8 CDi Pure, Diesel, 2008, km 327000, hvid, nysynet, aircondition, ABS, airbag,

  Smart Fortwo Coupé, 0,8 CDi Pure, Diesel, 2008, km 327000, hvid, nysynet, aircondition, ABS, airbag, 3-dørs, centrallås, Pæn og velholdt Smart Fortwo Plus 0,8 Diesel. fra 2008 Frisk nysynet, kører og

  15.800,00 kr.01-04-2023
 3. Mercedes A140 1,4 Elegance Benzin modelår 2001 km 138000 nysynet ABS airbag centrallås servostyring,

  Mercedes A140 1,4 Elegance Benzin modelår 2001 km 138000 nysynet ABS airbag centrallås servostyring, Bemærk km! velholdt, servo, esp, abs, nysynet den 17-03-2023, airc., c.lås, el-ruder, armlæn, stofi

  29.990,00 kr.01-04-2023
 4. VW Golf II, 1,6 GTD, Diesel, 1992, km 17000, grønmetal, træk, nysynet, 3-dørs, centrallås, startspær

  VW Golf II, 1,6 GTD, Diesel, 1992, km 17000, grønmetal, træk, nysynet, 3-dørs, centrallås, startspærre, service ok, 17" alufælge, Sælger/bytter min golf da jeg godt kunne tænke mig noget med mere end

  45.000,00 kr.01-04-2023
 5. VW Polo, 1,4 TDi 80, Diesel, 2007, km 380000, sølvmetal, træk, klimaanlæg, aircondition, ABS, airbag

  VW Polo, 1,4 TDi 80, Diesel, 2007, km 380000, sølvmetal, træk, klimaanlæg, aircondition, ABS, airbag, 5-dørs, centrallås, startspærre, servostyring, Fin vw polo 1.4 årgang 2008 sælges på grund af endr

  18.900,00 kr.01-04-2023
 6. Toyota Avensis, 1,8 VVT-i Terra, Benzin, 2000, km 186000, sortmetal, træk, nysynet, aircondition, AB

  Toyota Avensis, 1,8 VVT-i Terra, Benzin, 2000, km 186000, sortmetal, træk, nysynet, aircondition, ABS, airbag, alarm, 5-dørs, centrallås, startspærre, service ok, servostyring, Mærke: Toyota Avensin

  14.900,00 kr.01-04-2023

Har du allerede en brandbil stående i garagen? Så er du nok mere interesseret de personbiler, du finder på DBA.

Vil du vide mere om Bedford Brandbilen? Så skal du læse den artikel, der ledte Frank på sporet af den gamle veteranbil. Det var nemlig en overrasket sælger, som fandt den fuldt funktionsdygtige brandbil under en presenning.

Det er ikke kun brandbiler, du kan finde på DBA. Har du drømmen om at eje dit eget fly, kan du netop nu få det ønske opfyldt. Lennart har sat sit letvægtsfly til salg, og her i videoen tager han dig med på tur ud i det blå til en snak om pris, garageplads og meget mere.

Relaterede artikler