Tina: Jeg går i det samme tøj en hel uge
Livsstil

Tina: Jeg går i det samme tøj en hel uge

Louise Guldager
Louise Guldager

Kunne du forestille dig ikke at skifte tøj i fem dage? Er du også træt af konstante tøjkriser og endeløse tøjbunker i vaskekælderen? Så kan det være, du skal skifte fokus. Det gjorde Tina. Og det har forandret hendes liv.

Det startede for 7 år siden. Her sad 41-årige Tina Werborg hjemme i Roskilde og læste om en stor ulykke i Bangladesh, som blev bredt dækket af medierne. Over 1.000 kvinder og børn var blevet slået ihjel, fordi en fabrik var brast sammen. En tøjfabrik, der syede tøj til blandt andre folk som Tina.

- Det var ikke fordi, jeg ikke vidste, at tøjindustrien er en stor synder på klimadagsordenen. Men den ulykke satte bare nogle tanker i gang. Tanker, jeg længe havde gået med: Behøver jeg egentlig købe nyt hele tiden…?, fortæller Tina.

- Jeg ved godt, det lyder frelst, men ulykken i Bangladesh fik mig til at overveje, hvorfor vores tøjforbrug ikke var en del af debatten. Det var jo mit tøj, de sad dér og syede. Tina besluttede derfor at prøve selv at gøre noget.

- Hele mit forhold til shopping ændrede sig. Dén indsigt vil jeg faktisk gerne dele med andre.

Jeans til salg på DBA:

 1. Jeans, Dr.Denim, str. 38, Hvid, Bomuld/elastane, God men brugt, Meget populære Dr. Denim jeans bu

  Jeans, Dr.Denim, str. 38, Hvid, Bomuld/elastane, God men brugt, Meget populære Dr. Denim jeans bukser, brugt få gange. Der er mindre tegn på brug med elastikken, som er normalt for Dr. Denim jeans.

  120,00 kr.24-06-2024
 2. Jeans, Vero Moda, str. 42, Blå, God men brugt, Pæn stand med brugsspor
Sender gerne på købers regn

  Jeans, Vero Moda, str. 42, Blå, God men brugt, Pæn stand med brugsspor Sender gerne på købers regning

  50,00 kr.24-06-2024
 3. Jeans, Brax, str. 44, Eksklusive bukser fra Brax sælges.

Stand: god men brugt.
Str: 44
Farve: mørke

  Jeans, Brax, str. 44, Eksklusive bukser fra Brax sælges. Stand: god men brugt. Str: 44 Farve: mørkeblå - farven ses bedst på annoncens første billeder. Model: brax short. Handler via Mobilepay - se

  135,00 kr.24-06-2024
 4. Jeans, ONLY, str. 40, Blå, Næsten som ny, Str. Large/32
Kun været på en enkelt gang 
Skinny low Ul

  Jeans, ONLY, str. 40, Blå, Næsten som ny, Str. Large/32 Kun været på en enkelt gang Skinny low Ultimate Sender med Dao Gerne MobilePay Tag også et kig på mine andre annoncer

  50,00 kr.24-06-2024
 5. Jeans, H&M, str. 30, Lækre blå jeans fra H&M med lynlås ved anklerne. 
Modellen hedder “skinny ankle

  Jeans, H&M, str. 30, Lækre blå jeans fra H&M med lynlås ved anklerne. Modellen hedder “skinny ankle, regular waist. Str 30 Aldrig brugt. Kan hentes i Fredensborg eller sendes med dao for 41 kr J

  50,00 kr.24-06-2024
 6. Jeans, J. Crew, str. 30, Ubrugt, Helt nye sorte jeans i kraftig kvalitet fra det amerikanske gode m

  Jeans, J. Crew, str. 30, Ubrugt, Helt nye sorte jeans i kraftig kvalitet fra det amerikanske gode mærke J. Crew. Str. 30 og måler ca. 84 cm i taljen. længden er ca. 82 cm fra skridt til ankel (passer

  250,00 kr.24-06-2024

Jeans kan holde til lang brug, uden at skulle vaskes. På DBA er der over 14.375 annoncer med brugte jeans til salg. Ud af dem er de 6.718 jeans til kvinder mens de 3.628 er til mænd og resten er til børn.

Kollega til Tina: Det kan ikke passe

Kort efter ulykken i Bangladesh var Tina på ferie i New York. Her besøgte hun et stort outlet, altså et kæmpemæssigt supermarked, hvorfra man sælger tøj, som butikkerne ikke længere kan sælge, fordi kollektionerne er forældede. Tøjet fejlede dog ingenting, men det blev solgt til spotpriser.

- Det var ikke første gang, jeg gik på outlet, men lige pludselig blev det bare for meget. Der var en overflod af spritnyt tøj, som ingen ville have. Hvorfor i alverden benytter vi os ikke mere af genbrugstanken, tænkte jeg. Vi bliver nødt til at overveje vores forbrug.  

Det afledte en tanke hos Tina, som nok for mange vil lyde små-skør: ’Hvad nu hvis jeg gik i det samme sæt tøj i en hel uge?’

Så det gjorde hun. Gik i det samme sæt tøj i en hel uge. Som et slags eksperiment.

Tina fortæller, at ingen af hendes kolleger lagde mærke til det. Da hun efter tre uger fortalte dem det, var der faktisk én, der påstod, at Tina havde haft noget andet tøj på om mandagen. 

Da jeg første gang gjorde det, gik jeg meget spændt på arbejde om mandagen. Så gik tirsdag og onsdag – ingen sagde noget. Og efter de første tre uger gik det op for mig, at der ikke er andre end mig selv, der går op i, hvad jeg har på af tøj.
’Jeg opstillede nogle enkle regler for mig selv: Jeg skal gå i tøjet, uanset hvad jeg bliver inviteret til. Men jeg må gerne skifte undertøj og strømper eller vaske tøjet, hvis jeg for eksempel spilder på det’, forklarer Tina Werborg om sit eksperiment med at beholde det samme sæt tøj på i op til fem dage i streg
’Jeg opstillede nogle enkle regler for mig selv: Jeg skal gå i tøjet, uanset hvad jeg bliver inviteret til. Men jeg må gerne skifte undertøj og strømper eller vaske tøjet, hvis jeg for eksempel spilder på det’, forklarer Tina Werborg om sit eksperiment med at beholde det samme sæt tøj på i op til fem dage i streg

Meget, meget mindre vasketøj – og alle de andre fordele ved Tinas tøjprincip

Selvom det for mange lyder både grænseoverskridende, en smule frelst og i alle tilfælde en anelse drastisk, så har Tina ikke fortrudt sit valg om at bruge det samme tøj flere dage i streg.

- Det ændrede faktisk rigtig meget for mig og min hverdag. For eksempel havde jeg pludselig slet ikke noget vasketøj. Og de store bunker af tøj, der normalt lå og flød rundt i hjemmet alle steder, var væk, fortæller Tina.

Men det var ikke kun på det praktiske og logistiske plan, at valget om brugen af det samme tøj gjorde en forskel:

Mit forhold til shopping ændrede sig. Jeg har aldrig været en massiv shopper, men jeg shoppede klart mere før. Og så ændrede mit selvbillede sig. Jeg skulle ikke længere forhandle med mig selv hver morgen – om nu tøjet sad ordentligt, og om jeg fik tykke arme i den bluse og den slags. Jeg begyndte at hvile i mig selv.

Kjoler til salg på DBA:

 1. Festkjole, H&M , str. M, Næsten som ny, Sælger den her flotte kjole da jeg aldrig har fundet den ri

  Festkjole, H&M , str. M, Næsten som ny, Sælger den her flotte kjole da jeg aldrig har fundet den rigtige lejlighed til at bruge den og håber dermed at den finder en ny ejer som faktisk bruger den :)

  125,00 kr.24-06-2024
 2. Festkjole, YAS, str. S, Mørkeblå, Ubrugt, Flot kjole fra YAS. Aldrig brugt. Stadig med prismærke.

  Festkjole, YAS, str. S, Mørkeblå, Ubrugt, Flot kjole fra YAS. Aldrig brugt. Stadig med prismærke. Nypris 600 kr. Kan sendes.

  150,00 kr.24-06-2024
 3. Tunika, NEW COLLECTION, str. M, Se Foto, Se Foto, God men brugt, Brystmål: 2x58 cm. - Længde: 93

  Tunika, NEW COLLECTION, str. M, Se Foto, Se Foto, God men brugt, Brystmål: 2x58 cm. - Længde: 93 cm. - Brugt en håndfuld gange... Se evt. også de andre annoncer...sælger billigt!!

  35,00 kr.24-06-2024
 4. Skjortekjole, Munthe, str. L, Ubrugt, Pris kr. 725,- .
Plus pakkeporto, uden omdeling, sender med:

  Skjortekjole, Munthe, str. L, Ubrugt, Pris kr. 725,- . Plus pakkeporto, uden omdeling, sender med: DAO kr. 43,-, eller GLS kr. 47,- Købspris kr. 1.899,- Smuk kjole fra Munthe str. 40, sart lys rose

  725,00 kr.24-06-2024
 5. Blusekjole, Fransa, str. S, Mørkeblå, Næsten som ny, Kjole str s 
Går ca til knæet
Elastisk materi

  Blusekjole, Fransa, str. S, Mørkeblå, Næsten som ny, Kjole str s Går ca til knæet Elastisk materiale

  75,00 kr.24-06-2024
 6. Sommerkjole, Zizzi , str. S, Sort, Viskose Elastaine , Ubrugt, Ubrugt sort lang kjole rund hals o

  Sommerkjole, Zizzi , str. S, Sort, Viskose Elastaine , Ubrugt, Ubrugt sort lang kjole rund hals og korte ærmer. Str S = 42-44 lækker blød kvalitet Brystvidde 110cm L 132cm Den er mere sort end p

  75,00 kr.24-06-2024

På DBA er der i skrivende stund hele 36.872 annoncer med brugte kjoler til salg. For eksempel er der over 200 cowboykjoler og over 600 strikkjoler. Og fordelen ved at kigge brugt online er, fortæller Tina, at du kan søge specifikt på model, materiale eller størrelse.

Her er Tinas yndlings tøj

Tina synes, der er en vigtig læring i projektet om at genbruge sit tøj. Både det man har i skabet allerede – og ved at købe brugt tøj. For det handler både om klimaansvar, men også om indre tilfredshed:

- Intet i denne verden bliver smukkere eller bedre af et forbrug på speed. Undersøgelser viser, at vi kun bruger en tredjedel af det tøj, vi har derhjemme. Jeg synes, at vi kan tænke bedre over, hvordan vi skaber en mere bæredygtig garderobe.

Et af Tinas egne favoritkøb er en blå kimono, som hun købte brugt for en del år siden. Efter der kom hul i den, lappede hun den – og pludselig kunne hun endnu bedre lide den.

- Den blev til min. Man bliver glad for tøj, der har en historie.

Derfor er DBA også et oplagt sted at kigge efter brugt tøj. Man kan søge på en konkret størrelse her, hvilket gør det lettere at gå til end for eksempel fysiske butikker:

- Nogle gange handler det bare om at skifte fokus. Det behøver ikke være svært. Der er så meget flot og fedt tøj, når man kigger genbrug.

LÆS OGSÅ: Maja har på kort tid tjent 10.000 på at sælge sit tøj

Genbrugstøj er ikke bare bæredygtigt og mere personligt, det er også en oplagt mulighed for at dyrke dine favoritter, fortæller Tina. For eksempel er hendes yndlingssko et par leopardstøvler, der er så mange år gamle, at de nu kun kan findes brugt. Til højre: Camilla fra Stenløse sælger disse helt nye Sofie Schnoor støvler i størrelse 38 for 900 kroner
Genbrugstøj er ikke bare bæredygtigt og mere personligt, det er også en oplagt mulighed for at dyrke dine favoritter, fortæller Tina. For eksempel er hendes yndlingssko et par leopardstøvler, der er så mange år gamle, at de nu kun kan findes brugt. Til højre: Camilla fra Stenløse sælger disse helt nye Sofie Schnoor støvler i størrelse 38 for 900 kroner

Sådan undgår hun, at det bliver kedeligt

Tina erkender, at det kræver lidt kreativ tankegang og gå-på-mod at sætte i gang med udfordringen. Men hun er ikke i tvivl om, at det er det værd. Og så er der tiltag, man kan gøre selv.

Jeg tog et stylist-kursus. For at finde ud af, hvilke redskaber jeg så at sige kunne benytte mig af. Og jeg begyndte at eksperimentere mere. Det er én af de bedste ting ved brugt tøj; du kan finde noget meget finere og sjovere - og du kan altid sælge det igen, hvis du fortryder. Det er jo cirkulært.

Vi skal gøre op med tanken om, at ting skal være nye for at have kvalitet, mener hun. Selv er hun lige nu på udkig efter et par nye leopardstøvler, fordi hendes egne yndlingssko er ved at være slidt op. De er så mange år gamle, at de kun kan findes brugt.

- Vi er suget ind i fortællingen om, at vi hele tiden skal have nyt. Vi lever i en kultur, hvor vi konstant skifter ting ud.

Og så mener Tina i øvrigt ikke, man bliver kedeligere af at gå i det samme tøj i flere dage. Man kan jo bare vælge ”ikke-kedeligt tøj”, som hun formulerer det.

- Man bliver vel ikke mere træt af en prikket bluse end en brun – hvis man synes, den er pæn og det flotteste, man har, siger Tina.

I dag kalder hun sig 'tøjaktivist', og hun har startet en bevægelse kaldet ”etoutfit_enuge”, hvor ligesindede kan være med. Hun har desuden skrevet bog om emnet, der udkommer til foråret og hedder 'Garderobemanifest'.

Prikkede bluser til salg brugt på DBA:

 1. Bluse, Mads Nørgaard, str. 36, Sort med hvide prikker, God men brugt, Fin kort bluse med lange ærmer

  Bluse, Mads Nørgaard, str. 36, Sort med hvide prikker, God men brugt, Fin kort bluse med lange ærmer fra Mads Nørgaard

  80,00 kr.24-06-2024
 2. Bluse, Vero Moda, str. 44, Polyester, God men brugt, Fin peplum top i mustard med hvide prikker. 

S

  Bluse, Vero Moda, str. 44, Polyester, God men brugt, Fin peplum top i mustard med hvide prikker. Sidste foto er samme model, i anden farve. Henvendelse her på opslaget Sender gerne med DAO Købes s

  50,00 kr.23-06-2024
 3. Top, H&M, str. 40, Hvid rosa lyserød print, Næsten som ny, Prikket top med peplum forneden. Kontrast

  Top, H&M, str. 40, Hvid rosa lyserød print, Næsten som ny, Prikket top med peplum forneden. Kontrast lynlås bagpå. Sender gerne med DAO - se andre annoncer for samlet porto

  45,00 kr.23-06-2024
 4. Skjorte, Fransa, str. 34, Ubrugt, ubrugt skjorte fra Fransa, str 34. Klassisk skjorte med prikker. 6

  Skjorte, Fransa, str. 34, Ubrugt, ubrugt skjorte fra Fransa, str 34. Klassisk skjorte med prikker. 68% Cotten, 28% Polyamid, 4% Elastan Måler fra ærmegab til ærmegab 41 cm. Længde 64 cm Sælges 50 kr.

  50,00 kr.23-06-2024
 5. Skjorte, Ukendt, str. 36, Blå, God men brugt, Marineblå skjorte med med hvide prikker og kysmunde.
S

  Skjorte, Ukendt, str. 36, Blå, God men brugt, Marineblå skjorte med med hvide prikker og kysmunde. Str S/M. Mærke ukendt. Kan smøges op i ærmerne.

  45,00 kr.23-06-2024
 6. Tunika, Masai, str. 42, Sort/hvid, Viskose, Næsten som ny, Fin tunika sort med hvide prikker, fra Ma

  Tunika, Masai, str. 42, Sort/hvid, Viskose, Næsten som ny, Fin tunika sort med hvide prikker, fra Masai. Er i fin stand, brugt får gange.

  75,00 kr.23-06-2024

Man behøver ikke blive kedelig, bare fordi man går i det samme tøj flere dage i træk. Hvis du rigtig godt kan lide prikkede bluser – så brug din prikkede bluse, forklarer Tina.

Noget kunne tyde på, at Tina taler ind i en tendens, som mange danskere kan relatere til. Nemlig vores overforbrug. Og behovet for at skrue ned. Et stigende fokus på bæredygtighed og overforbrug de seneste år har ifølge DBA’s seneste Genbrugsindeks betydet, at kun knap hver femte dansker bryder sig om det amerikanske koncept 'Black Friday' for eksempel.
I artiklen her kan du læse, hvad danskerne selv gør for at leve mere bæredygtigt og hvilken handling, der giver halvdelen af os dårlig samvittighed.

Har du også overvejet at gøre julens gaveræs mere klimavenligt? Hvad mon familien vil sige til, at I kun giver brugte gaver? Karen Greve vil introducere konceptet for sin familie i år. Argumenterne for at gøre det er nemlig stærkere, end de er for at lade være, mener hun.

Hvordan forholder folk sig til at modtage noget, der er brugt? Det kan du blive klogere på i artiklen her, eller ved at klikke play på videoen herunder:

Relaterede artikler