Sådan rydder du op med Marie Kondo
Livsstil

Sådan rydder du op med Marie Kondo

Louise Guldager
Louise Guldager

Trænger dit hjem til en overhaling? Måske har du hørt om Marie Kondo – oprydningsguruen på alles læber? Signe synes egentlig, det var lidt dumt. Indtil, hun prøvede det. Nu står hele familiens tøj snorlige – og hun har tjent masser af penge på at sælge ud af bunkerne på DBA.

En af de største fejl, vi begår, er ifølge Marie Kondo, at vi gemmer på ting. Vi hamstrer, gemmer, samler, putter ting i æsker og skabe eller op på loftet. Og sådan fortsætter vi ellers med at fylde vores hjem op til randen med ting, vi reelt set ikke bruger eller har brug for.

Dén observation kan Signe Kamper Kankelborg nikke genkendende til. Det var lige præcis følelsen af, at rodet var vokset dem over hovedet, der kickstartede hendes såkaldte KonMari-ficering, som hun selv kalder det:

- Når hverdagen kører, så kører den bare…så udskyder man oprydningen. Og så hober tingene sig op i uendelige mænger, forklarer hun.

- Efter vi for 3 år siden flyttede i hus, der krævede en gennemgribende renovering, kom der bare ting allevegne. Vores kælder var fyldtmed kasser, tøj og sager. Jeg prøvede længe bare at lukke døren derned, men det hjalp ikke, forklarer 35-årige Signe, der til dagligt er selvstændig kommunikationsrådgiver.

Signe kendte godt til Marie Kondo og havde også hørt om hendes bog ’Magisk Oprydning, men havde ikke selv forfulgt hendes metoder. Faktisk synes hun, at det lød excentrisk og skørt det hele. Lige indtil den dag, hun ved et tilfælde så et afsnit af det populære Netflix-program Tidying up with Marie Kondo’.

Opbevaringsbokse og -løsninger til salg på DBA:

 1. Vasketøjskurv, Opbevaring, Trip Trap -lignende trækurv. I overskud efter flytning. Skrå kant mod for

  Vasketøjskurv, Opbevaring, Trip Trap -lignende trækurv. I overskud efter flytning. Skrå kant mod forsiden. Højde: 42,5 cm. Bredde 54 cm. Dybde foroven 37 cm og for neden 15,5 cm. Ud over at den måske

  290,00 kr.20-03-2023
 2. vidaXL hyndeboks 291x100,5x104 cm polyrattan sort

  vidaXL hyndeboks 291x100,5x104 cm polyrattan sort

  vidaXL hyndeboks 291x100,5x104 cm polyrattan sort, Denne enkle hyndeboks i polyrattan er et ideelt valg til opbevaring af hynder, puder, ekstra tæpper, håndklæder, husholdningsartikler og meget andet.

  4.442,00 kr.20-01-2023
 3. Bankboks stor, SOLGT
AFVENTER HENT
Har 2 stk i den her størrelse (og 3 mindre i anden annonce) 
Den

  Bankboks stor, SOLGT AFVENTER HENT Har 2 stk i den her størrelse (og 3 mindre i anden annonce) Den ene har lås på siden men ingen nøgle til Fine bokse med patina Til opbevaring Kan pudses op Pris er

  125,00 kr.19-03-2023
 4. Bankboks, SOLGT AFVENTER HENT
Har 3 stk i den her størrelse (og 2 større i anden annonce) 
Fine boks

  Bankboks, SOLGT AFVENTER HENT Har 3 stk i den her størrelse (og 2 større i anden annonce) Fine bokse med patina Til opbevaring Kan pudses op Pris er pr stk

  75,00 kr.19-03-2023
 5. Opbevaring, Flot boks til opbevaring. Måler 28 centimeter i diameter:)


Kan sendes, men kan også af

  Opbevaring, Flot boks til opbevaring. Måler 28 centimeter i diameter:) Kan sendes, men kan også afhentes i enten Viby Sj, København K eller København S:) Søgeord: Boks Æske Kasse O

  25,00 kr.18-03-2023
 6. Planteboks + Rumdeler , Ferm Living, Ferm Living Plant Box 80x25x75 cm - Black 

Denne skønne og sti

  Planteboks + Rumdeler , Ferm Living, Ferm Living Plant Box 80x25x75 cm - Black Denne skønne og stilrene planteboks kan bruges på mange måder. Du kan for eksempel plante nogle blomster i og have plan

  1.100,00 kr.18-03-2023

En af hemmelighederne bag Marie Kondos oprydningstrend er, at man samler sine ting overskueligt i kasser og bokse, så man kan se alt det, man har. På DBA er der 285 annoncer med oplagte kasser og opbevaringsløsninger.

Dette går Marie Kondos oprydningsmetode ud på

Metoden kaldes KonMari, og den handler groft sagt om at ændre sin tankegang for at få styr på sit rod. På den måde får man ikke kun et mere ryddeligt hjem. Marie Kondo påstår, at ændringen af vanerne også vil påvirke ens liv på mange andre områder.  Og det kan Signe Kamper Kankelborg skriver under på:

- Jeg er lidt et paradoks – jeg er et kæmpe rodehoved, men fungerer ekstremt dårligt i det, fortæller hun.

Derfor blev hun også bidt af Marie Kondo, da hun en dag tilfældigt så et afsnit.

Det var så konkret og håndgribeligt, det hun gjorde. Pludselig kunne jeg slå hul på oprydningen. Jeg begyndte med tøjet. Både til os og pigerne
forklarer Signe, der indrømmer, at det føles som en stor mundfuld til at begynde med.
’Det giver en anden ro og overblik. Det virker næsten sygeligt, at man står og folder alt sit og børnenes tøj, det ved jeg godt. Men det giver så meget glæde, at man kan se og overskue alle sine ting’, mener Signe
’Det giver en anden ro og overblik. Det virker næsten sygeligt, at man står og folder alt sit og børnenes tøj, det ved jeg godt. Men det giver så meget glæde, at man kan se og overskue alle sine ting’, mener Signe

Det afgørende ved Marie Kondos metode

- En af pointerne er, at man typisk tænker, det er svært at smide ting ud. Men egentlig handler det bare om at tage det ting for ting og vurdere, om tingen har værdi og er i brug eller ej, fortæller Signe.

Og hvis du synes, at det svært at vurdere, om du skal smide noget væk eller ej, så er opskriften ifølge Marie Kondo såre enkel: Giver genstanden dig glæde? Er svaret ja, så skal du beholde tingen. Er svaret nej – så sælg det eller giv det til genbrug. 

- Det er på en måde oprydning for dummies. Alt er opdelt i kategorier. Man starter med tøj-kategorien, fordi det er nemmest at skille sig af med, siger Kondo. Næste kategori er bøger og derfra en masse andre ting. Man går systematisk til værks.

Derfor er det afgørende, fortæller Signe, at man med Marie Kondos metode ikke rydder op efter rum, men efter kategori. Ellers bliver det skruen uden ende, da de fleste af os har eksempelvis bøger og tøj i flere rum. 

Tøj til salg på DBA:

 1. Maxikjole, Soaked , str. S, Blomstret, Bomuld, Næsten som ny, Supersmuk kjole i det fineste mønst

  Maxikjole, Soaked , str. S, Blomstret, Bomuld, Næsten som ny, Supersmuk kjole i det fineste mønster. Kjolen har vidde og små knapper. Den har store pufærmer med elastik forneden. Ærmerne er 3/4 lan

  200,00 kr.21-03-2023
 2. Skindkjole, Part two, str. S, Gul, Skind, Næsten som ny, Smuk blød skindkjole/ jakke. Brugt 2 tim

  Skindkjole, Part two, str. S, Gul, Skind, Næsten som ny, Smuk blød skindkjole/ jakke. Brugt 2 timer 1 gang.som ny.

  700,00 kr.21-03-2023
 3. Sommerkjole, Romeo pour Juliette/Paris, str. M, Ubrugt, Romeo pour Juliette/Paris sommerkjole - str

  Sommerkjole, Romeo pour Juliette/Paris, str. M, Ubrugt, Romeo pour Juliette/Paris sommerkjole - str. M - krøller ikke Ubrugt 350 kr. Sommer kjole med palietter - str. M Ubrugt 200 kr.

  350,00 kr.21-03-2023
 4. Sommerkjole, Fransa, str. M, Ubrugt, Fransa fest/sommer kjole str. M
Lækker kvalitet
Skinnende mode

  Sommerkjole, Fransa, str. M, Ubrugt, Fransa fest/sommer kjole str. M Lækker kvalitet Skinnende model

  200,00 kr.21-03-2023
 5. Sommerkjole, Romeo pour Juliette/Paris, str. M, Ubrugt, Slå om kjole - meget let og elegant

  Sommerkjole, Romeo pour Juliette/Paris, str. M, Ubrugt, Slå om kjole - meget let og elegant

  500,00 kr.21-03-2023
 6. Sommerkjole, SAINT TROPEZ, str. M, Meget let og lækker kjole

  Sommerkjole, SAINT TROPEZ, str. M, Meget let og lækker kjole

  300,00 kr.21-03-2023

Der er meget tøj til salg på DBA. Og der er masser af underkategorier, at søge i. Lige nu er der 216.571 annoncer med tøj på DBA.  Der er 167.481 annoncer med tøj til børn. Og det er blandt en af de rigtig populære kategorier.

Marie Kondo har givet Signe ro – og indbragt hende tusindevis af kroner

Signe og hendes mand havde til eksempel et gammelt gaskomfur stående, der var i huset, da de overtog det. Det fejlede ingenting, men de brugte det bare ikke.

- Det endte vi med at sælge for at få mere fysisk plads – som følge af Marie Kondo.Og søskendebarnevognen røg samme vej. Pludselig får man et blik for, hvor mange ting, der kan leve videre et andet sted.

Gaskomfuret var gammelt, og Signe havde aldrig tænkt på at sælge det, for det stod der jo bare. Da hun gik Kon-Mari, skulle det bare væk, og hun solgte det derfor vildt billigt på DBA:

- Ham, der kom og købte det, blev så taknemmelig. Det gjorde mig virkelig glad at se. Jeg havde nok bare tænkt at smide det til storskrald, fortæller Signe, der samtidig glædes over, at hun og familien allerede har tjent flere tusinde kroner på at få ryddet op og ud i gemmerne.

- Det føles altså lidt som penge, man får, uden man vidste, man havde dem. Det giver en dejlig sidegevinst. 

Så selvom det populære oprydningskoncept virker uoverskueligt til at begynde med, handler det bare om at tage fat og gå systematisk til værks, mener Signe. Og tillade sig selv at tage det med fra Marie Kondo, der giver mening – og undlade det, man ikke gider. Eksempelvis kan du undlade at takke dit tøj. Det, vil nogle måske synes, er en smule skørt.

LÆS OGSÅ: Disse ting ville flest af med i 2018

’Det tager lidt tid. Brug det fra metoden, du selv synes giver mening. Hvis man ikke gider takke sin T-shirt for mange års tro tjeneste, så skal man jo bare lade være. Det er nok ret japansk’, fortæller Signe, der selv går slavisk til værks
’Det tager lidt tid. Brug det fra metoden, du selv synes giver mening. Hvis man ikke gider takke sin T-shirt for mange års tro tjeneste, så skal man jo bare lade være. Det er nok ret japansk’, fortæller Signe, der selv går slavisk til værks

Alt det her kan du sælge

For Signe har det givet ro og overblik. I et hjem, hvor hun før blev stresset af at have alt for mange ting omkring sig, der ikke havde nogen plads, og som bare fyldte op i skabe og skuffer.

- Bare det at have fået slået hul på bylden, så at sige, det er SÅ befriende. Jeg har skillet mig af med 5 store sække med tøj nu, fortæller Signe.

En ide kan være, når man skiller sig af med sit børns tøj og sætter til salg på DBA, er, at man alderssorterer tøjet til børn og sælger det samlet i poser eller pakker. Det gør det nemmere at prissætte tøjet samlet, og på den måde får du hurtigere ryddet ud frem for at tage hvert stykke børnetøj enkeltvis, forklarer hun.

- Jeg havde også en del mærketing liggende. Sådan nogle ting, der engang har kostet mig nogle penge og som jeg derfor ikke bare kunne skille mig af med. Men som kun lå og samlede støv, fortæller Signe, der også har fundet fællesskab i glæden ved Marie Kondo på din blog plummum.dk, hvor hun deler ud af sine erfaringer.

Mange kan nemlig relatere til processen.

Og det er netop tasker og ting fra mærker som Marc Jacobs, Ganni eller danske Stine Goya, som Signe solgte, der ofte er efterspørgsel på på DBA. Børnesko fra eksempelvis Angulus og flyverdragter til børnene er i samme vækst.

Det er den slags ting, man lige skal tage sig sammen til at give slip på. Men hvis man ikke længere bruger dem, kan de ligeså godt få nyt liv i nye hænder. Prismæssigt er det mange bække små. Jo mere, man rydder ud og får sat til salg, jo bedre hænger det sammen.
En af Marie Kondos kæpheste er, at man skaber overblik ved at sortere alle sine ting, at give alle ting en fast plads. Det gør man blandt andet ved at samle og folde alt sit tøj, så man bedre kan overskue det, at ligge det i særskilte bokse og æsker og ved kun at beholde dét, man rent faktisk bruger
En af Marie Kondos kæpheste er, at man skaber overblik ved at sortere alle sine ting, at give alle ting en fast plads. Det gør man blandt andet ved at samle og folde alt sit tøj, så man bedre kan overskue det, at ligge det i særskilte bokse og æsker og ved kun at beholde dét, man rent faktisk bruger

Sådan går du til værks: Marie Kondo

Marie Kondo inddeler oprydningen i 5 forskellige kategorier, fortæller Signe.

- Første kategori er Tøj, fordi det åbenbart er det, som vi har nemmest ved at skille os af med. Dernæst er det Bøger, som for mange kan være svært at sortere i, fordi det er forbundet med minder og fordi, vi ofte synes, de fortæller noget om os.

Kategori tre er Papir, det vil sige regninger og kvitteringer og alt andet, der måtte høre under denne kategori. Det kunne også være børnetegninger, skattepapirer og gamle skolemapper.

Kategori fire kaldes for Komono. Det er japansk og betyder ’Alt andet’. Det er altså alle de andre ting, du har i hjemmet, som ikke hører under de tre første kategorier og ikke hører under den femte og sidste kategori: Affektionsværdi.

Under kategorien Komono er der en masse underkategorier, men groft forenklet, så kan det være alt fra musik og film, elektronik, plejeprodukter og medicin til værktøj, sportsudstyr, køkkenudstyr og rengøringsprodukter.

Til sidst kommer kategorien Affektionsværdi, der som navnet antyder, er den sværeste, fordi den indeholder ting, der betyder noget, eksempelvis smykker eller billeder eller andet, der har særlig værdi for os.

’Affektionsværdi’ er en af Kondos kategorier. Det er ting, der har særlig værdi for os. Det kunne eksempelvis være smykker:

 1. Slipsenål, andet materiale, Belagt med 14 karat, Fin lille slipsenål. 
4 cm

  Slipsenål, andet materiale, Belagt med 14 karat, Fin lille slipsenål. 4 cm

  50,00 kr.21-03-2023
 2. Fingerring, Pæne forsølvede fingerringe med enten en PINK eller en LYS LILLA sten med en kant af kla

  Fingerring, Pæne forsølvede fingerringe med enten en PINK eller en LYS LILLA sten med en kant af klare sten. Forstykket måler 1,5x2 cm og stenene er ikke ægte. Ringene er nye og jeg har EEN af hver. P

  55,00 kr.21-03-2023
 3. Øreringe, Rigtig søde øreringe med en lille bi. Den runde ørering er 15 mm i diameter og bien måler

  Øreringe, Rigtig søde øreringe med en lille bi. Den runde ørering er 15 mm i diameter og bien måler 1,2x1,5 cm. Øreringene er forgyldt og de er helt nye Sendes gerne for købers regning Se også mine an

  50,00 kr.21-03-2023
 4. Broche, guld, Retro broche i 14 karat. Mega velholdt arvestykke, 
meget få brugsspor, med ægte perle

  Broche, guld, Retro broche i 14 karat. Mega velholdt arvestykke, meget få brugsspor, med ægte perle. Kan sendes.

  1.695,00 kr.21-03-2023
 5. Halskæde, træ, Smuk halskæde kaldet Livets træ.
Fremstillet i træ.
Længen kan justeres.

  Halskæde, træ, Smuk halskæde kaldet Livets træ. Fremstillet i træ. Længen kan justeres.

  40,00 kr.21-03-2023
 6. Ring, rødguld, Massiv hammerslået brilliantring med brillianter hele vejen omkring.

Størrelse 54 cm

  Ring, rødguld, Massiv hammerslået brilliantring med brillianter hele vejen omkring. Størrelse 54 cm Vægt 14 gram 18 karat guld Brillianterne er top wesselton Karat størrelsen er jeg i tvivl om, da j

  12.000,00 kr.21-03-2023

Lige nu er der 35.679 annoncer med smykker brugt på DBA. Søg under eksempelvis ringe eller på halskæde, hvis du ønsker at indsnævre søgningen lidt.

Denne nye regel hjælper Signe

- Marie Kondo siger, det gerne må tage over et halvt år, hvis man gennemgår alt. Det vil sige, at det gælder både haven, garagen, kælderen, køkkenet – alt. Og det tager selvfølgelig tid, siger Signe. Hun har derfor også lavet en ny regel til sig selv. For i forlængelse af, at hun sælger ud af de mange ting, hun rydder op i, kommer der samtidig nye køb til.

Min nye regel er, at hvis jeg anskaffer mig en ny ting – så skal jeg afskaffe to andre. Så der kommer mere ud, end der kommer ind.

- Man får et visuelt chok, når man står foran den kæmpe bunke, man har lavet. Det er nemt at se, om man har for mange ting på lager.

Hvis du vil sætte tingene til salg på DBA, så kan du eventuelt samle dem i større, samlede pakker, så sælges det ofte nemmere. Det vil også gøre det nemmere at skille sig af med, fordi det ikke bliver enkeltvis afskaffelse:

- Det er lidt en ”kill-your-darlings-proces”. Men det er kun sundt.  Jeg har været rode-mor i hunderede år. Nu vil jeg gerne være noget andet!

LÆS OGSÅ: GUIDE: Sådan opretter du en annonce på DBA

’Alt ligges i kæmpe bunke til at starte med – og det gør noget ved dig mentalt. Når du ser den bunke, så forstår man bedre, at man har for meget af næsten alt’, fortæller Signe, der også måtte trække vejret dybt for at gå ombord i opgaven
’Alt ligges i kæmpe bunke til at starte med – og det gør noget ved dig mentalt. Når du ser den bunke, så forstår man bedre, at man har for meget af næsten alt’, fortæller Signe, der også måtte trække vejret dybt for at gå ombord i opgaven

En ny undersøgelse viser, hvilken ting flest danskere har købt brugt. Resultatet vil måske overraske dig, for det er nok ikke det, du tror, det er – men det understøtter Signes pointe med at få ryddet op og solgt ud! Læs med her og se, hvad det er.

Hvis du som Signe også vil tænke lidt mere over at sænke forbrugsfesten lidt, så kan du overveje, om det er på tide, du introducerer brugte gaver i din familie – frem for altid at købe nyt. Det gjorde Susan – læs her, hvordan det gik.

Det er ikke kun Signe, der har ryddet ud i sine ting. DBA Guide tog hjem til unge Sara fra Københavns Nordvestkvarter for at se, hvor mange penge hun kunne skaffe ved at sælge ud af sine ting. Du kan se, hvordan det gik, i videoen herunder eller læse mere, her

Relaterede artikler