Sådan handler du sikkert på DBA
Livsstil

Sådan handler du sikkert på DBA

Julie Schoen
Julie Schoen

DBAs’ kundeservicechef og talsperson for DBAs ’Trust and safety’-område, Lene Kristensen, er i videoen herover klar med sine råd til, hvordan du kan handle så sikkert som muligt på DBA.

99,9 procent af alle DBAs handler forløber som planlagt og uden bøvl. Det viser de senest opgjorte tal fra DBAs kundeservice. Men der er dermed også 0,1 procent af handlerne, der ikke går helt som planlagt, og i denne artikel og video klæder vi dig på, så vi kan få tallet til at ramme de 100 procent.

Videoen kan du se øverst i artiklen her, men hvis du hellere vil læse dig til de gode råd, kan du scrolle med ned her.

Lene Kristensen er chef for kundeservice-afdelingen hos DBA, der har til huse på DBAs hovedkontor i Aarhus. Her arbejder 20 mennesker
Lene Kristensen er chef for kundeservice-afdelingen hos DBA, der har til huse på DBAs hovedkontor i Aarhus. Her arbejder 20 mennesker

Der er tre råd, du altid bør følge, når du handler brugt, for at sikre en god handel

Lene Kristensen er chef for kundeservice-afdelingen hos DBA. Hos Kundeservice arbejder der 20 medarbejdere alt i alt, som hver dag sidder klar på DBAs hovedkontor i Aarhus mellem klokken 8-22 for at hjælpe DBAs brugere med de spørgsmål, de måtte have.

Nogle af spørgsmålene kan gå på, at man er nervøs for at handle med visse brugere, og derfor er Lene den helt rette at tage fat på, når det drejer sig om, hvordan man skal gebærde sig bedst muligt på den blå portal.

I kundeservice er det især tre råd, som går igen. Tre råd, der ikke nødvendigvis kan stå alene, men som klæder dig på til at gennemskue, hvis sælger ikke er reel.

De tre sikkerhedsråd fra DBA er:

1.
 Handel altid med en bruger, der er MitID-valideret.

2. Tjek, hvad brugeren ellers har til salg på DBA. Om brugeren har mange andre ting til salg (godt), eller om det kun er denne ene annonce, brugeren har på sin profil (dårligt). Hvis brugeren har to-fem andre ting til salg, som alle er designermøbler eller dyr elektronik, kan det også være lidt af et faresignal..

3. Tjek, om brugeren har haft en DBA-profil i mange år (godt), eller om den er mindre end en måned gammel (dårligt).

Vi uddyber de tre råd herunder:

Sofa er det mest anvendte søgeord på DBA:

 1. Sofa, stof, 2 pers. , Ilva, Rigtig fin lysegrå 2 personers sofa - står som ny. 
Pris : 1500 kr

  Sofa, stof, 2 pers. , Ilva, Rigtig fin lysegrå 2 personers sofa - står som ny. Pris : 1500 kr

  1.500,00 kr.21-05-2024
 2. Sofa, stof, 2 pers. , Bolia, Smuk Grå Bolia Sofa - Fremragende Stand

Opgrader din stue med et strej

  Sofa, stof, 2 pers. , Bolia, Smuk Grå Bolia Sofa - Fremragende Stand Opgrader din stue med et strejf af moderne elegance! Vi sælger vores elskede grå Bolia sofa, som ikke kun er et blikfang, men også

  2.000,00 kr.21-05-2024
 3. Sofa, læder, 6 pers. , Zeus, Sort lædersofa i 3 moduler længde 3,20 m velholdt ny pris 45000 kr.

  Sofa, læder, 6 pers. , Zeus, Sort lædersofa i 3 moduler længde 3,20 m velholdt ny pris 45000 kr.

  8.500,00 kr.21-05-2024
 4. Sofa, velour, 3 pers. , SofaCompany, Meget velholdt 3-per. mørkegrøn velour sofa fra SofaCompany.
Me

  Sofa, velour, 3 pers. , SofaCompany, Meget velholdt 3-per. mørkegrøn velour sofa fra SofaCompany. Med tekstilbetrukne knapper i ryglænet og sorte aftagelige træben. Fra dyr- og røgfrit hjem. Fremstår

  1.900,00 kr.21-05-2024
 5. Sofa, stof, 2 pers. , Ved ikke, Kom med et bud på denne fine går sofa med egetræsben- skal gerne afh

  Sofa, stof, 2 pers. , Ved ikke, Kom med et bud på denne fine går sofa med egetræsben- skal gerne afhentes hurtigst muligt??

  50,00 kr.21-05-2024
 6. Sofa, velour, 3 pers. , Farstrup, Sjælden retro lyserød sofa fra 60erne sælges da vi fik en ny sofa.

  Sofa, velour, 3 pers. , Farstrup, Sjælden retro lyserød sofa fra 60erne sælges da vi fik en ny sofa.

  5.000,00 kr.20-05-2024

1. Handel altid med en bruger, der er MitID-valideret

På DBA kan alle brugere på blot 2 minutter MitID-validere sig. Det vil sige, at ens bruger kobles sammen med ens MitID, og sådan kan DBAs kundeservice samt andre handlende på DBA se, at du rent faktisk er den, du udgiver dig for at være.

- MitID er din sikkerhed for, at køber eller sælger er, hvem han eller hun udgiver sig for at være, fortæller Lene Kristensen.

På DBA er 82 procent af annoncerne oprettet af brugere, der er MitID-valideret. Man kan på DBA vælge at frasortere de annoncer, der er oprettet af ikke-MitID-validerede brugere, hvis du kun vil handle med folk, der har valideret sig. Se på billeder herunder, hvordan du gør

- MitID er en ekstra tryghed, fortæller Lene.

Når du validerer dig med MitID, bliver dine private oplysninger ikke vist til DBAs brugere. Du kan stadig vælge, at du kun vil have vist dit fornavn og hvilken by, du er fra. Men DBAs kundeservice vil kunne se, hvem du er.

- Hvis der sker svindel, kan vi hjælpe politiet med det unikke MitID. Vi hjælper politiet med at finde frem til, hvem sælger eller køber er, fortæller Lene.

Man kan vælge kun at få vist annoncer fra DBA-brugere, der er NemID-valideret
Man kan vælge kun at få vist annoncer fra DBA-brugere, der er NemID-valideret

2. Tjek, hvad brugeren ellers har til salg på DBA

- Vi ser, at svindlerne går ind og opretter sig straks, uden nogen validering og med én attraktiv vare, fortæller Lene.

Derfor bør du tjekke, hvad sælger ellers har til salg. Klik dig ind på DBA-profilen og få et overblik. Du kan finde sælgers andre varer ved at kigge i højre side, såfremt du er inde på DBA via en computer. I højre side kan du se DBA-brugeren til annoncen, og den klikker du på, for at gå til brugerprofilen, hvor du kan se, hvad der derudover er til salg hos sælger.

Handler du via DBAs app, kan du altid finde brugeren ved at scrolle ned under annoncen.

Varer som iPhones, PlayStations, cykler og designermøbler skal du være ekstra opmærksom ved at købe.

På DBA har vi en hel møbelkategori kun til designermøbler:

 1. Hans J. Wegner. Trepers. sofa af eg,model GE-236/3

  Hans J. Wegner. Trepers. sofa af eg,model GE-236/3

  Model 236/3, Tre personers sofa, Hans J. Wegner, Hans J. Wegner. Tre-pers. sofa, med stel af egetræ, løse springhynder betrukket med divina uldstof af 100 % New Zealandsk uld, L. 210 cm. D. 80 cm. H.

  19.000,00 kr.02-03-2020
 2. Dansk design / møbelarkitekt standerlampe

  Dansk design / møbelarkitekt standerlampe

  Anden arkitekt, andet, Gulvlampe af børstet og forkromet stål, på trepasfod med palisander. Skærmholder stemplet Type 298. Muligvis Jo Hammerborg for Fog & Mørup. Omkring 1960-1970. H. 148 cm. I fin s

  2.500,00 kr.05-07-2020
 3. Vintage lænestol i mørk bejdset egetræ af illum Wikkelsøe

  Vintage lænestol i mørk bejdset egetræ af illum Wikkelsøe

  Capella - highback, Lænestol i læder & egetræ, Illum Wikkelsø, Lænestol af massiv mørk bejdset egetræ med læder hynder! En meget elegant og velkendt model af den anerkendte designer Illum Wikkelsøe,

  1.800,00 kr.24-12-2022
 4. Johannes Andersen, Sofabord, Sofabord i Teaktræ fra 1960erne

Stort sofabord tilskrevet “Johannes An

  Johannes Andersen, Sofabord, Sofabord i Teaktræ fra 1960erne Stort sofabord tilskrevet “Johannes Andersen” Fremstår i flot stand med skjulte udtræks bakker og med få brugsspor trods bordets alder. Be

  2.300,00 kr.21-05-2024
 5. Eames Vitra EA 108

  Eames Vitra EA 108

  EA 108, Eames EA 108 Konferencestol - sort læder, Eames, Den populære Eames EA 108 konferencestol med sæde af sort læder, stel og firpas fod af forkromet aluminium. Model EA 1078 / Aluminium Group F

  16.924,00 kr.28-11-2023
 6. Ole Wanscher, PJ 112, Lænestol, Armstol Ole Wancher i flot stand i maghoni med nyere løse hynder i c

  Ole Wanscher, PJ 112, Lænestol, Armstol Ole Wancher i flot stand i maghoni med nyere løse hynder i cognacfarvet Anilin læder. Fremstillet hos P. Jeppesens møbelfabrik. Nyere polstrede hynder fra profe

  4.500,00 kr.21-05-2024

3. Tjek, hvor lang tid sælger/køber har haft en DBA-profil

Hvis du handler med en DBA-profil, som kun har været aktiv i få dage, bør du være ekstra opmærksom. På DBA kan du som oftest handle helt trygt, hvis du handler med DBA-brugere, der har haft en brugerprofil i en måned eller derover.

Grunden til, at profiler med en længere levetid en blot én måned, er mere sikre at handle med, er, at Kundeservice lukker ned for profiler, hvis der er begrundet mistanke om svindel. På DBA har vi en regel om, at der går to timer eller mindre, før sagen er undersøgt af os, når du anmelder en annonce med begrundelsen ’mistanke om svindel’.

- Tag et overblik over, hvem du handler med, råder Lene, og en måde at få et indblik i sælger er ved eksempelvis at tjekke, hvor længe brugeren har haft sin DBA-profil.

Du kan se på billedet herunder, hvordan du tjekker, hvor gammel profilen er.

Her kan du se på en DBA-brugers profil, hvor længe den har eksisteret
Her kan du se på en DBA-brugers profil, hvor længe den har eksisteret

De andre råd: Sådan betaler du sikrest for din vare

- Vi anbefaler altid, at man bruger MobilePay, fordi der stadigvæk er en mulighed for, at MobilePay kan have blokeret sælges/købers konto, hvis det viser sig, at man er i dialog med en svinder. Så hvis køberen siger, ’Min mobilepay virker ikke lige nu’ eller ’kan vi ikke bare klare det med en kontooverførsel’ skal du være ekstra opmærksom, råder Lene.

De andre råd: Bed altid om kvitteringen

Hvis der er en dyrere vare, der sættes til salg, bør du altid bede om at få kvitteringen på varen. Så kan du sikre dig, det ikke er hælervarer, du er ved at ”hvidvaske”.

De andre råd: Når du køber cykel skal du bede om stelnummeret og tjekke det på selve cyklen også

I Danmark bliver der stjålet en del cykler, så for at sikre dig, at den cykel, du har fingrene i på DBA, er sælgers egen, kan du bede sælger om at oplyse stelnummeret.

- Vær opmærksom på, at hvis sælger blot oplyser et stelnummer, har du ingen garanti for, at det er det korrekte stelnummer, der bliver oplyst. Når du er ude og se cyklen, bør du derfor tjekke stelnummeret og slå det op på politiets hjemmeside, fortæller Lene.

Er du i tvivl om, hvorvidt en køber, en sælger eller en annonce er reel, kan du altid kontakte kundeservice. De svarer dig mellem klokken 8-22 hver dag. Du kan skrive til kundeservice eller bede dem ringe dig op.

Kontakt kundeservice her.

- Hvis du er blot lidt i tvivl om, hvorvidt en sælger er reel, så kontakt os. Det er derfor, vi er her, siger Lene.

Relaterede artikler