Sådan undgår du at købe hælervarer: Følg disse to råd
Livsstil

Sådan undgår du at købe hælervarer: Følg disse to råd

Julie Schoen
Julie Schoen

Hvis du vil undgå indbrud, skal du ikke bo i Danmark. Flyt til Tyskland eller Sverige, for her er statistikken bedre. Men du kan også gøre noget langt nemmere: Undgå at købe hælervarer. Sådan gør du livet surt for indbrudstyvene. Vi er klar med to gyldne råd til, hvordan du navigerer uden om stjålne sager til salg på nettet.

’Woow, det var billigt! Den køber jeg.’

De fleste af os er rigtig gode til at kende et godt tilbud, når vi står over for det. Men det er nok de færreste af os, der i samme sekund overvejer, om varens pris er lav, fordi det er en hælervare.

I hvert fald ender omkring 250.000 danskere hvert år med at købe en stjålen vare. Det viser en ny beregning, som Det Kriminalpræventive Råd står bag. Her har en forsker estimeret, at der hvert år hæles 600.000 ting i Danmark. Mange af dem via nettet.

Men spørger man danskerne, om de har købt en hælervare, er det de færreste, der svarer ’ja’. Og det med god grund: Det er sjældent åbenlyst, at en vare er en hælervare, hvorfor de er svære at styre udenom.

Men det laver vi om på nu.

For hvis du følger to simple råd, er sandsynligheden for, at du køber en stjålen vare meget lille. De to råd serverer vi dig længere nede i artiklen, men først får du en håndfuld åbenlyse årsager til, hvad du selv får ud af at følge rådene.

Hvis du vil have generelle råd til at handle sikkert, kan du også se videoen herunder:

På DBA kan du købe nærmest hvad som helst. I denne artikel klæder vi dig på, så du handler så sikkert som muligt
På DBA kan du købe nærmest hvad som helst. I denne artikel klæder vi dig på, så du handler så sikkert som muligt

Her er konsekvensen for dig, hvis du kommer til at købe en stjålet vare

‘What’s in it for me? Hvorfor er det en god idé for mit eget vedkommende, at jeg undgår at købe hælervarer? Sådan går jeg jo måske bare glip af et godt tilbud.’

Det kan være, du sidder med sådanne tanker, og derfor er vi klar med et svar: For det første er det ulovligt at købe hælervarer, og den store gulerod for dig er, at det har en kæmpe virkning på sigt, hvis du styrer udenom tyvekosterne. For jo mere vanskeligt, vi gør det for tyve at komme af med deres tyvekoster, jo mindre attraktivt bliver det for forbryderne at begå indbrud – og jo mindre bliver sandsynligheden for, at dit hjem bliver udsat for tyveri i fremtiden.

Sådan kan vi føle os mere trygge, og sådan kan vi komme en – desværre – lidt for kedelig statistik til livs:

- Indbrud er i Danmark et rimelig omfattende problem. Vi har mange flere indbrud end i vores nabolande, Tyskland og Sverige. Vi vil rigtig gerne gøre noget ved alle de mange indbrud, og det kan vi kun, hvis vi alle gør det besværligt at få afsat hælervarer, fortæller Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd

I 2019 købte danskerne hælervarer for omkring to milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 600.000 genstande.

På DBA ser vi med stor alvor på handel med hælervarer. For at sikre at DBA ikke bliver brugt som platform til at handle med stjålne sager, er vi gået sammen med Bo trygt og en lang række interessenter for at klæde folk på, så de bedst muligt navigerer uden om hælervarer. Derfor opfordrer vi til at gøre brug af de to følgende råd.

Sofaer på DBA:

 1. Sofa Kr. 2500,-

  Sofa Kr. 2500,-

  Sofa Kr. 2500,-, Sofa Kr. 2500,-, WWW.ANTIKPJOT.DK Lille sovesofa med skuffe, fra 1960erne. Den har brugsspor. Ryghøjde 77cm Sædehøjde 41cm Længde 164cm Dybde 78cm udslået længde 215cm Emne nr. 75597

  2.500,00 kr.21-06-2024
 2. Lædersofa
 Kr. 5800,-

  Lædersofa Kr. 5800,-

  Lædersofa Kr. 5800,-, Lædersofa Kr. 5800,-, WWW.ANTIKPJOT.DK 3 Personers sofa i læder, fra 1990erne. Den har patina. Ryghøjde 75cm Sædehøjde 45cm Bredde 209cm Dybde 78cm Emne nr. 75619

  5.800,00 kr.21-06-2024
 3. Sofa Kr. 3200,-

  Sofa Kr. 3200,-

  Sofa Kr. 3200,-, Sofa Kr. 3200,-, WWW.ANTIKPJOT.DK Salonsofa i fineret mahogni, fra 1890erne. Den har små brugsspor. Ryghøjde 106cm Sædehøjde 47cm Bredde 205cm Dybde 68cm Emne nr. 75586

  3.200,00 kr.21-06-2024
 4. Sofa

  Sofa

  6.000,00 kr.21-06-2024
 5. Hjørnesofa, stof, 5 pers. , Bolia, Pæn og velholdt Scandinavia Remix sofa med chaiselong fra Bolia s

  Hjørnesofa, stof, 5 pers. , Bolia, Pæn og velholdt Scandinavia Remix sofa med chaiselong fra Bolia sælges. En sofaklassiker designet af Glismand & Rüdiger. Nypris: 40.999 kr. Stof/farve: Bergo - Recy

  4.900,00 kr.21-06-2024
 6. Stylish 3-seater sofa Vera from Sofacompany

  Stylish 3-seater sofa Vera from Sofacompany

  Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Moving to a new place so I have to sadly part with my beautiful couch ?? Simple and stylish 3-seater sofa Vera from Sofacompany. It is light grey with blue undertones and

  1.900,00 kr.04-06-2024

På DBA kan du blandt andet købe sofaer. Lige nu er der 6.191 til salg.
  

Følg disse to råd for at undgå at købe hælervarer

1. Betal med Mobilepay
- Mobilepay er knyttet op på CPR-nummer og bankkonto. Folk, der sælger stjålne varer, ønsker ikke at efterlade et digitalt spor, så hvis sælger kun vil tage imod kontanter, bør alarmklokkerne ringe, fortæller Jonas Mannov.

I Danmark bruger næsten 4,2 millioner danskere Mobilepay, så kravet om at betale med den betalingsform, burde være mulig for de fleste at imødekomme.

2. Køb af en sælger, der er NemID-valideret
På DBA har du som bruger mulighed for at validere din identitet ved at knytte dit NemID til din konto. Det er gratis og tager to minutter.

- Ved at handle med en sælger, der er NemID-valideret, er du sikker på, at du handler med en person, hvis identitet er verificeret. NemID-validerede brugere har ikke nødvendigvis alle deres oplysninger lagt frem på deres profil, men DBA har kendskab til deres fulde identitet, fortæller Lene Kristensen, der er Kundeservicechef hos DBA.

- Hvis du handler med en, der ikke er NemID-valideret eller ikke vil bruge MobilePay, svarer det lidt til at handle med  én, som har maske på. Vi er vant til, at man er mere anonym på nettet, men oversætter man det til ”den fysiske verden”, ville det være mærkeligt at købe af en, der insisterer på at være anonym, fortæller Jonas Mannov.

Handler du med en NemID-valideret bruger, er du ikke kun sikker på, at vedkommendes identitet er kendt af DBA, der er også større sikkerhed for, at vedkommende ikke er en ballademager: For oplever DBA klager eller mistænkelig adfærd fra en NemID-valideret bruger, og vi lukker kontoen, har personen nemlig ikke mulighed for at oprette en ny NemID-valideret konto på DBA.

66 procent af de varer, der udbydes på DBA, er sat til salg af sælgere, som er NemID-validerede. Du kan se, om en bruger er NemID-valideret under brugerens profil (se billedet herunder). Husk, du også kan bede DBAs søgealgoritme om kun at vise annoncer fra NemID-validerede brugere (se billedet herunder).

Konklusion
- Hvis vi alle holder os til disse to råd, bliver det mere besværligt og risikabelt at sælge stjålne varer og dermed mindre profitabelt at være indbrudstyv. Så vil vi opleve langt færre indbrud og tyverier, siger Jonas Mannov.

Går du ind på en annonce på DBA, vil du altid i sælgers felt til højre for annoncen kunne se, om sælger er NemID-valideret eller ej
Går du ind på en annonce på DBA, vil du altid i sælgers felt til højre for annoncen kunne se, om sælger er NemID-valideret eller ej
Husk, at du også kan vælge kun at få vist annoncer oprettede af brugere, der er NemID-valideret på DBA
Husk, at du også kan vælge kun at få vist annoncer oprettede af brugere, der er NemID-valideret på DBA

Andre råd, du også med fordel kan følge, når du handler på DBA

Lene Kristensen fortæller, at et råd aldrig kan stå alene. Jo flere råd, du følger, desto mindre bliver sandsynligheden for, at du køber en hælervare.

Derfor er vi herunder klar med en håndfuld andre gode råd, du med fordel kan følge for at fremme en sikker handel.

Kvittering
Sørg for, at sælger har kvittering på varen, hvis det er en dyr vare, hvor man naturligt ville have gemt bonnen.

Tjek efter, at kvitteringen er original.

Aftal at mødes med sælger
Har du mistanke om, at sælger ikke har rent mel i posen, er det en fordel at mødes med sælger. Sådan kan du også tjekke, om varen er som beskrevet i annoncen.

I handel med cykler: Tjek stelnummeret
Er du ved at købe en cykel, er det altid en god idé at slå stelnummeret op i politiets app. Her kan du tjekke, om cyklen er meldt stjålet. 

Frakker på DBA:

 1. Blazer, str. 36, Dondup, beige, viskose, Næsten som ny, Italiensk str 40 svarer til str. 36 Købt

  Blazer, str. 36, Dondup, beige, viskose, Næsten som ny, Italiensk str 40 svarer til str. 36 Købt for lille. Kun brugt 1. gang. 46 cm brystmål 71 cm længde Ingen pletter eller skader, kommer som n

  1.000,00 kr.21-06-2024
 2. Læderfrakke, str. 42, Depeche, Cognac, Skind, Ubrugt, Lækker ny skind/læder frakke til halv pris

  Læderfrakke, str. 42, Depeche, Cognac, Skind, Ubrugt, Lækker ny skind/læder frakke til halv pris

  1.500,00 kr.21-06-2024
 3. Blazer, str. 40, KAREN BY SIMONSEN, Næsten som ny, Mega fed blazerjakke med et smukt shine i stoffe

  Blazer, str. 40, KAREN BY SIMONSEN, Næsten som ny, Mega fed blazerjakke med et smukt shine i stoffet! Se også gerne mine andre annoncer ??

  100,00 kr.21-06-2024
 4. Blazer, str. 36, Davidsen, Hvid, Bomuld, Næsten som ny, Skal selv betale fragt

  Blazer, str. 36, Davidsen, Hvid, Bomuld, Næsten som ny, Skal selv betale fragt

  149,00 kr.21-06-2024
 5. Vest, str. 36, ZARA, Sort, Polyester, Ubrugt, Lang sort vest fra ZARA i str. 36/38 med foer og la

  Vest, str. 36, ZARA, Sort, Polyester, Ubrugt, Lang sort vest fra ZARA i str. 36/38 med foer og lange slidser i siderne, aldrig brugt.

  200,00 kr.21-06-2024
 6. Vest, str. 38, Saint tropez, Næsten som ny, Brugt en gang Kan sendes for 42kr Nypris 900kr

  Vest, str. 38, Saint tropez, Næsten som ny, Brugt en gang Kan sendes for 42kr Nypris 900kr

  175,00 kr.21-06-2024

Har du brug for en frakke, kan du også finde det på DBA.
  

Dette gør vi selv på DBA for at undgå hæleri og svindel

Nu har vi klædt dig på i en stor frakke af råd og viden om hæleri, men bare rolig; det er ikke kun dig, der skal bære hele læsset. På DBA bærer vi også et ansvar, og derfor har vi gjort en række tiltag, som gør det så svært som muligt at misbruge vores platform.

- Vi opfordrer aktivt på sitet til, at man som bruger NemID-validerer sig. Det kan man både gøre frivilligt, men vi kræver det også af profiler med en særlig adfærd, fortæller Lene Kristensen.

Sidstnævnte profiler vil kun kunne oprette en annonce på DBA, hvis de NemID-validerer sig.

Derudover har DBA en ’anmeld’-funktion, hvor brugere kan tippe DBAs kundeservice om adfærd, der virker mistænkelig.

- Vi tager disse anmeldelser virkelig seriøse og behandler dem inden for få timer. Er er vi blot det mindste i tvivl, vil sælger blive bedt om at bekræfte sin identitet med NemID, fortæller Lene Kristensen.

Hun og kundeserviceteamet sidder klar alle ugens dage mellem klokken 8-22, hvis man måtte få brug for hjælp eller blot har spørgsmål. Du kan kontakte DBAs kundeservice, her.

Vil du læse flere gode råd om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med køb og salg på DBA, kan du læse mere på Sikkerhed.dba.dk.

LÆS OGSÅ: Sikker bilhandel: Det skal du vide, når du vil købe din bil på DBA 

Køber du en vare på nettet af en ikke NemID-valideret bruger, som ikke vil bruge Mobilepay, svarer det til at købe af en sælger med maske på, fortæller Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd. Vi er dog - desværre - vant til anonymitet, når vi handler over nettet
Køber du en vare på nettet af en ikke NemID-valideret bruger, som ikke vil bruge Mobilepay, svarer det til at købe af en sælger med maske på, fortæller Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd. Vi er dog - desværre - vant til anonymitet, når vi handler over nettet

Fakta

Strafbart
Det er ulovligt at købe hælervarer, og du kan blive straffet for det, hvis du gør det med grov uagtsomhed. I alle tilfælde, hvor politiet opdager, at en hælervare er solgt videre, bliver varen konfiskeret og leveret tilbage til den retmæssige ejer. Køberen får ikke sine penge tilbage.

Disse ting kan typisk være hælervarer
- 37 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’Personlige ting’, så som tøj, parfume og plejeprodukter.
- 27 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’elektronik’, så som fjernsyn, smartphone og højtaler.
- 17 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’husinventar’, så som designer-lamper, sofa og gulvtæppe.
- 14 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’smykker og ure’.
- 2 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’cykler’.
- 2 procent af de ting, der hæles, er i kategorien ’øvrige’.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råds undersøgelse (link til undersøgelsen kommer).

Uigennemsigtigt
78 procent af danskerne svarer, der er svært at vide, om en vare er stjålet.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råds undersøgelse.

Om Det Kriminalpræventive Råds undersøgelse:
Forskeren i Det Kriminalpræventive Råd har undersøgt hvor mange ting, der bliver stjålet i Danmark fra både private borgere og virksomheder. For at estimere, hvor mange af disse ting, der bliver solgt videre på det private marked i Danmark, har forskeren fratrukket den andel af tyvekosterne, der bliver brugt af tyvene selv og dem, der sælges videre til udlandet.

Hvad er ’Bo trygt’?
Bo trygt er en kampagne skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Denne kampagne er gået sammen med DBA og andre interessenter for at klæde danskerne bedre på til at styre udenom hælervarer.

Lego på DBA:

 1. Play mobil, prærie tema fra Playmobil (str. 21 cm)

  Play mobil, prærie tema fra Playmobil (str. 21 cm)

  Lego Legetøj, Play mobil, prærie tema fra Playmobil (str. 21 cm), Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop. Play mobil, prærie tema fra Playmobil (str. 21 cm)

  65,00 kr.26-02-2024
 2. Brugt 71043 LEGO HP Hogwarts Castle 2000DKK

  Brugt 71043 LEGO HP Hogwarts Castle 2000DKK

  Lego Harry Potter, Brugt 71043 som ny. Klistermærker ikke brugt Samlet kun 1 gang Stod ikke i solen. Sorteret igen i nummererede poser. SKAL AFHENTES

  2.000,00 kr.06-05-2024
 3. Lego City, Sæt fra den gamle Town serie:

6361 Mobile Crane 295kr.
6450 Mobile Police Truck 495kr

G

  Lego City, Sæt fra den gamle Town serie: 6361 Mobile Crane 295kr. 6450 Mobile Police Truck 495kr Gl. sæt fra 1986 der stadig ligger i original emballage. Ser ud som ny og 6450 virker med lyd og lys

  295,00 kr.21-06-2024
 4. Lego Creator, 
2 sæt der begge er 100% komplet med alle dele, figurer og de 3 samlevejledninger der

  Lego Creator, 2 sæt der begge er 100% komplet med alle dele, figurer og de 3 samlevejledninger der hører til begge sæt. 31010 Treehouse 175kr. 5771 Hillside House 375kr. 2 sæt der begge er 100% kom

  175,00 kr.21-06-2024
 5. Lego Duplo, Duplo is mm, Duplo is med med mere.
Is sættet er ikke komplet.

  Lego Duplo, Duplo is mm, Duplo is med med mere. Is sættet er ikke komplet.

  35,00 kr.21-06-2024
 6. Lego Minifigures, Looney Tunes - KOMPLET med alle dele og folder:

6: Sylvester the Cat 45kr.
7:Daff

  Lego Minifigures, Looney Tunes - KOMPLET med alle dele og folder: 6: Sylvester the Cat 45kr. 7:Daffy Duck (NEW) 50kr. 8:Speedy Gonzales 40kr. 9: Tasmanian Devil (NEW 45kr. 11. Petunia Pig (NEW) 45kr.

  45,00 kr.21-06-2024

Der er Lego så langt øjet rækker på DBA. Lige nu er der hele 23.665 annoncer med Lego på genbrugssitet.

8 ud af 10 danskere har enten købt eller solgt en brugt vare inden for det seneste år. Det viser DBAs seneste undersøgelse. En undersøgelse, vi foretager én gang årligt, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. Den kalder vi for Genbrugsindekset, og du kan læse mere om Genbrugsindekset og de sjove statistikker, her.

Vidste du, at du kan sætte DBAs algoritme til at holde udkig efter lige netop dén ting, du leder efter? Det kalder vi for ’Annonceagenten’. Leder du efter eksempelvis en grøn, specifik spisebordsstol fra Hay, kan du sætte DBAs system til at holde øje, og så vil du modtage en mail eller sms, når der er sat sådan en til salg.

Hvad er DBA Guide? Det kan du blive klogere på, hvis du trykker ’play’ i denne video:

Relaterede artikler