26-årige Oliver har droppet kød, flyture og nye ting - så lidt bruger han på mad
Livsstil

26-årige Oliver har droppet kød, flyture og nye ting - så lidt bruger han på mad

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

De seneste par år har Oliver gradvist droppet at flyve, spise kød og købe nye ting. Han vil nemlig passe på kloden, og det har han nu både gjort til sin livsstil og levevej.

Hans løn er i den lave ende. Faktisk tjener han kun 15.000 kroner om måneden. Når regningerne og huslejen på Frederiksberg er betalt, er der ikke mange penge tilbage.

På trods af det går 26-årige Oliver Whimster Martinsen i smart mærketøj, han har én af de nyeste computere på markedet og den næstnyeste Iphone – nemlig en iPhone 12.

- Jeg køber alting brugt. Det gør det muligt for mig at eje ting, som jeg ikke vil have råd til, hvis jeg købte dem fra ny. I stedet for at købe plastikstøvler i H&M har jeg råd til at købe et par lækre læderstøvler, fordi jeg køber dem brugt, siger Oliver.

Ét af Olivers allerbedste genbrugskøb er den elektroniske boglæser, Kindle, som han faktisk har købt her på DBA.

- Jeg kan have den i lommen, og så har jeg altid 100 bøger med mig, uanset hvor jeg går. Det har gjort, at jeg får læst meget mere. Jeg gav 400 kroner for den. Hvis jeg skulle give 1.500 kroner for en ny, så havde jeg nok ikke købt den. Jeg er vildt glad for den, siger han.

Kindle til salg på DBA:

 1. Kindle, Paperwhite, 6,8 tommer, Perfekt, Indeholder over 200 bøger.

  Kindle, Paperwhite, 6,8 tommer, Perfekt, Indeholder over 200 bøger.

  600,00 kr.19-03-2023
 2. Kindle, Kindle alternativ pocketbook, 8 GB, Man kan uploade og sende sine ebøger til den, den har en

  Kindle, Kindle alternativ pocketbook, 8 GB, Man kan uploade og sende sine ebøger til den, den har enda en browser så man kan læse nyheder

  550,00 kr.13-02-2023
 3. Kindle, J9G29R, 6 tommer, 8 GB, Perfekt, Sælger helt nye Kindles uden emballage, som er blevet opkøb

  Kindle, J9G29R, 6 tommer, 8 GB, Perfekt, Sælger helt nye Kindles uden emballage, som er blevet opkøbt i forbindelse afholdt events i 2022 og printfejl på produktet af producenten. (Trykprint af logoet

  500,00 kr.22-01-2023
 4. Kindle, Sleeve til Kindle i sort neopren
Fejlkøb og i original indpakning 
Nypris 99 kr 

Passer til

  Kindle, Sleeve til Kindle i sort neopren Fejlkøb og i original indpakning Nypris 99 kr Passer til alle 6” ebogslæsere Kan afhentes i Kolding eller på Frederiksberg efter aftale

  75,00 kr.28-12-2021

Hvis du ligesom Oliver, også gerne vil have hundredvis af forskellige bøger liggende i din lomme eller taske på en gang, så kan du lige nu vælge imellem 28 Kindles, som er til slag her på DBA.

 

’Jeg var ret dårlig for klimaet’

Oliver begyndte at købe brugte ting fremfor spritnye ting for et par år siden. På trods af den lave løn gjorde han det ikke for at spare penge.

Han gjorde det derimod, fordi det under en dannelsesrejse til Sydamerika med sin kammerat, Oskar Dahl Hansen, gik op for ham, hvor stor en nød vores jord lider, og at vi alle sammen bliver nødt til at ændre den måde, vi lever på.

- Inden vi tog afsted i vores sabbatår, levede jeg meget gennemsnitligt. Jeg tænkte ikke særlig meget over mit klimaaftryk. Jeg gik i gymnasiet og arbejdede på et steakhouse, hvilket jo ikke er særlig klimavenligt. Jeg købte nyt tøj, og hvis jeg en sjælden gang købte brugt tøj, var det kun for at spare penge, fortæller Oliver og fortsætter:

- Jeg fløj også ret meget. Jeg elsker at rejse, og i mit sabbatår rejste jeg så meget, jeg overhovedet kunne. Jeg var ret dårlig for klimaet, siger han.

Da det bliver klart for Oliver, at jorden lider stor last, og at han selv har et stort overforbrug, tager han en drastisk beslutning om at skære ned på sit CO2-aftryk og leve så bæredygtigt som overhovedet muligt.

LÆS OGSÅ: Marie-Louise bygger sine egne møbler på budget

Oliver skralder stort set, alt det han spiser. Derfor bruger han minimale penge på mad.
Oliver skralder stort set, alt det han spiser. Derfor bruger han minimale penge på mad.

Så få penge bruger Oliver på mad

Inden dannelsesrejsen dyrkede Oliver vægtløftning som sport. Derfor spiste han også enormt meget mad. En stor del af det var kød, da han tænkte, at det var den nemmeste kilde til proteiner.

Ikke nok med at stoppe med at købe nye ting, har han også droppet at spise kød. Hvis han en sjælden gang spiser det, holder han sig fra oksekød og spiser i stedet svine- eller kyllingekød. Og så skralder han stort set alt den mad, han spiser.

 - Det er en klimating, at jeg skralder min mad, men når man har set, hvor absurd et supermarkeds skralderum ser ud, så er det som om, det virker som det dummeste i verden at bruge penge på mad, siger han.

Oliver har ikke overblikket over, hvor mange penge han har sparret ved udelukkende at købe brugte ting de seneste år. Han har heller ikke overblikket over, hvor mange penge han har sparret på at skralde. Han ved dog, at han i december kun brugte 196 kroner på mad.

- Jeg er også blevet bedre til at lave mad – det er som om, kød kan smage godt uanset hvad, så det er jo virkelig udfordrende at lave vegetarisk mad til at starte med, men nu er jeg blevet meget bedre til at lave mad, end jeg var førhen, siger han.

LÆS OGSÅ: Paulines genbrugshobby blev hendes erhverv

Oliver (th.) har flere venner, som også fokuserer på at leve mere bæredygtigt. Blandt andet vennerne her Victor berholt (tv.) og Oskar Dahl Hansen (i midten). Dem har han lavet appen 'Climaider' med. Appen skal hjælpe andre med at leve mere klimavenligt.
Oliver (th.) har flere venner, som også fokuserer på at leve mere bæredygtigt. Blandt andet vennerne her Victor berholt (tv.) og Oskar Dahl Hansen (i midten). Dem har han lavet appen 'Climaider' med. Appen skal hjælpe andre med at leve mere klimavenligt.

’Jeg har ikke givet afkald på noget’

Udover at droppe kød og køb af nye ting, undgår Oliver også så vidt muligt at flyve, når han skal ud og rejse. Hvis han en sjælden gang flyver, gør han det til en længere rejse, hvor han med offentlig transport også kan besøge de omkringliggende lande.

- Jeg synes, jeg har affundet mig godt med at rejse på en langsommere måde, og så rejser jeg til noget, jeg kan nå. Jeg forsøger at tage bus, tog, blaffe eller køre i en fyldt bil. Rejseoplevelsen er meget federe. Jeg møder så mange mennesker på vejen, og jeg ser også flere lande på vejen. Det giver så meget mere end at stige ind i et fly, og så stige ud et andet sted, siger han.

Selvom Oliver i den grad har vendt op og ned på den måde han lever på, synes han ikke, hans liv er blevet forringet. Tværtimod.

- Jeg har ændret det meste af det over nogle år – langsomt. Det er meget naturligt. Jeg synes ikke, jeg i særlig høj grad har givet afkald på noget. Så har jeg i hvert fald fået noget andet til gengæld. Der kommer mange gode ting og oplevelser ud af benspænd, siger Oliver.

Oliver forstår dog godt, hvis der sidder nogen og tænker ’puha, det lyder uoverskueligt’. Det synes han nemlig også selv, at det var i begyndelsen.

- Man kan køre surt i det, hvis man tænker, man skal give afkald på for eksempel god mad og rejser. Men jeg har erstattet flyrejser med langsommere, men lige så oplevelsesrige rejser. Og jeg har erstattet kød med lækkert vegetarmad, så det handler om at finde en balance og nogle alternativer, som passer godt til én selv, siger Oliver.

Han understreger også, at hvis du nu kan reducere et ton af din CO2-udledning om året, er det jo bedre end ingenting. Selv har han formået at halvere sit CO2-aftryk.

 

Cykler til salg på DBA:

 1. Herrecykel, Batavus Allegro, . Hollandsk kvalitets cykel, et smukt og tidløs stel størrelse 53 cm.

  Herrecykel, Batavus Allegro, . Hollandsk kvalitets cykel, et smukt og tidløs stel størrelse 53 cm. Farve sølv/sort 8 indvendig Shimano Nexus gear Fodbremse bag og skivebremse på forhjul Integreret d

  3.100,00 kr.23-03-2023
 2. Herreracer, FOCUS Culebro, 58 cm stel, stelnr. Oplyses ved køb, Byracer - tysk kvalitet. Ombygget ra

  Herreracer, FOCUS Culebro, 58 cm stel, stelnr. Oplyses ved køb, Byracer - tysk kvalitet. Ombygget racercykel der har fået lige styr. Praktisk til bykørsel og mere skånsomt for ryggen. Kører godt og le

  2.898,00 kr.23-03-2023
 3. Damecykel, MBK, 50 cm stel, 7 gear, Flot Mbk sælges med 50 cm stelhøjde.

En ny kurv komplet.

Nye

  Damecykel, MBK, 50 cm stel, 7 gear, Flot Mbk sælges med 50 cm stelhøjde. En ny kurv komplet. Nye pedaler. Nye håndtag. Godkendt lås med to nøgler. Dynaminav med forlygte. Fastmonteret baglys.

  800,00 kr.23-03-2023
 4. Damecykel, andet mærke, Mavric, 56 cm stel, 3 gear, Fin Mavrick dame / bedstemorcykel.
Har lige vær

  Damecykel, andet mærke, Mavric, 56 cm stel, 3 gear, Fin Mavrick dame / bedstemorcykel. Har lige været til serviceeftersyn og fået bl.a ny rustfri kæde + hele cyklen gennemgået, smurt og justeret...så

  1.400,00 kr.23-03-2023
 5. Damecykel, Batavus, 56 cm stel, 7 gear, stelnr. Oplyses ved salg, Super lækker velholdt og velkøren

  Damecykel, Batavus, 56 cm stel, 7 gear, stelnr. Oplyses ved salg, Super lækker velholdt og velkørende kvalitets damecykel fra mærket Batavus med 7 shimano gear. Cyklen er ny serviceret hvor alt stra

  2.500,00 kr.23-03-2023
 6. Damecykel, City Star, 46 cm stel, 7 gear, 28” 
7 Gear.

Pæn brugt damecykel.
Cyklen er gennemgået o

  Damecykel, City Star, 46 cm stel, 7 gear, 28” 7 Gear. Pæn brugt damecykel. Cyklen er gennemgået og køreklar. God robust cykel, med lav indstigning. Affjedring i forgaffel og sadel pind. Håndbremse

  1.200,00 kr.23-03-2023

Når Oliver skal rundt i København, tager han ofte cyklen. Lige nu er der mere end 24.000 til salg af slagsen på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

Hjælper andre med at leve klimavenligt

Bæredygtighed er blevet en så stor del af Olivers liv, at han sammen med sin kammerat, Oskar, i dag har gjort det til sin levevej. Sammen har de udarbejdet appen ’Climaider’, som gør det lettere og mere overskueligt for andre at reducere deres CO2-udledning.

- Helt grundlæggende er missionen at gøre det så let som muligt at gøre så stor en forskel for klimaet som muligt. Vi kan se på forskning, at ni ud og ti danskere mener, at global opvarmning er et problem, men otte ud af ti oplever manglende rådgivning og råd til, hvad man skal gøre, fortæller Oskar.

En gennemsnitsdansker udleder 17 ton CO2 om året. I appen kan du beregne præcis, hvor meget du selv udleder og gennem daglige, små udfordringer, kan du mindske dit aftryk. Eksempelvis ved at opsige papirreklamer, spise mindre kød og flytte dit mobil-og el-abonnement over til en grøn udbyder.

- Vi er startet det samme sted, som alle mulige andre med følelsen af, at det var mega uoverskueligt, så jeg håber, appen kan hjælpe andre med at komme i gang konkret med at gøre et eller andet. Det er et godt udgangspunkt at starte med at udregne sin CO2 udledning, så man kan se, hvor det vejer tungt, siger Oliver.

Det CO2, du udleder, kan du også kompensere for, ved eksempelvis at donere penge til at plante træer og støtte andre klimavenlige projekter. 

Meget tyder også på, at der er flere og flere danskere, der ønsker at leve mere bæredygtigt, end de gør nu. Det viser de seneste tal fra DBAs Genbrugsindeks.

Her har vi blandt andet spurgt 2.057 danskere, om de ønsker at leve mere bæredygtigt. 50 procent af dem svarer ja, mens 19 procent svarer, at de allerede lever meget bæredygtigt. Og så er der 16 procent, der har svaret, at de ikke ønsker at leve bæredygtigt, mens 15 procent ikke ved, om de vil leve mere bæredygtigt.

LÆS OGSÅ: Fem ting du skal vide, når du sælger din el-cykel

Sammen med sine venner har Oliver udviklet en app, som gør det muligt for dig at få et overblik over, hvor meget CO2 du udleder. På den måde har du også nemmere ved at finde ud af, hvor du kan skrue ned for din udledning.
Sammen med sine venner har Oliver udviklet en app, som gør det muligt for dig at få et overblik over, hvor meget CO2 du udleder. På den måde har du også nemmere ved at finde ud af, hvor du kan skrue ned for din udledning.

5 råd – sådan nedjusterer du dit CO2-forbrug

Appen 'Climaider' er cirka et år gammel. I skrivende stund er den blevet downloadet 45.000 gange, og der er 200.000 gennemførte udfordringer. Udover at bruge deres app får du her fem tips til, hvordan du kan nedjustere dit CO2-forbrug.

I Genbrugsindekset 2022, som er DBAs store undersøgelse af danskernes genbrugsvaner, svarer 13 procent af danskerne, at de spise mindre kød i fremtiden. 10 procent svarer, at de vil cykle mere eller bruge offentlig transport mere – i stedet for at køre bil.

Syv procent af de adspurgte vil gerne købe mere genbrugstøj fremfor nyt tøj, mens seks procent overvejer at flyve mindre.

1. Spis mindre kød: Hvis du vil nedsætte dit CO2-aftryk, er ét af de mest effektive tiltag at stoppe med at spise kød. Ved at droppe kødet sparer du lige så meget CO2, som fem ture fra København til Paris udleder hvert år. Den største klimasynder inden for kød er oksekød, som udleder langt mere CO2, end svinekød og kyllingekød gør.

2. Cykel eller tag offentlig transport: Biler udleder store mængder CO2, og derfor sparer du rigtig meget ved at tage cyklen eller offentlig transport. Hvis du ikke kan undvære en bil, er en elbil et klimavenligt alternativ.

3. Sig nej tak til reklamer: Flere og flere supermarkeder dropper papirreklamer. Hvis supermarkedet ikke har droppet dem, kan du selv gøre det. Lige nu får hver anden danske husstand leveret gratisaviser, og det svarer til 140 kilo CO2.

4. Spar på el- og varmeforbrug: For at mindske din CO2-udledning, når du bruger strøm og varme, kan du skifte til et energiselskab, som producerer strøm og varme på genanvendelige ressourcer såsom vind.

5. Køb brugte ting: Du kan også gøre en klimavenlig handling ved at købe ting, der er brugte og/eller reparerer dine ting, når de går i stykker i stedet for bare at købe eksempelvis nyt tøj og nyt elektronik.

Tøj til salg på DBA:

 1. Sneakers, SKECHERS, str. 42, SORTE, God men brugt, LÆKRE SORTE SKECHERS ARCH FIT
STR. 42 NYPRIS 89

  Sneakers, SKECHERS, str. 42, SORTE, God men brugt, LÆKRE SORTE SKECHERS ARCH FIT STR. 42 NYPRIS 899,-KR

  299,00 kr.23-03-2023
 2. Bukser, Levis 557, str. 32, Bl.a. grå, Næsten som ny, Levis 557 relaxed boot 
Udgået model

  Bukser, Levis 557, str. 32, Bl.a. grå, Næsten som ny, Levis 557 relaxed boot Udgået model

  200,00 kr.23-03-2023
 3. Sneakers, Jordan, str. 45, Ubrugt, Jordan low Golf shadow 
Har dem i størrelserne 

45
Skoene er DS

  Sneakers, Jordan, str. 45, Ubrugt, Jordan low Golf shadow Har dem i størrelserne 45 Skoene er DSWT helt nye og aldrig brugt Alt OG Pris 899 Kan afhentes eller sendes på købers regning Mangler

  899,00 kr.23-03-2023
 4. T-shirt, The north face, str. XS, Sort, Bomould, Ubrugt, Ny t-shirt fra ikke-ryger hjem.

  T-shirt, The north face, str. XS, Sort, Bomould, Ubrugt, Ny t-shirt fra ikke-ryger hjem.

  100,00 kr.23-03-2023
 5. Sneakers, New balance, str. 42, Ubrugt, New balance White Dark green 
Har dem i størrelserne 
42
Sk

  Sneakers, New balance, str. 42, Ubrugt, New balance White Dark green Har dem i størrelserne 42 Skoene er DSWT helt nye og aldrig brugt Alt OG Pris 1399 Kan afhentes eller sendes på købers regnin

  1.399,00 kr.23-03-2023
 6. Sneakers, Jordan, str. 44,5, Ubrugt, Jordan 1 mid pink shadows 
Har dem i størrelserne 
44,5
Origin

  Sneakers, Jordan, str. 44,5, Ubrugt, Jordan 1 mid pink shadows Har dem i størrelserne 44,5 Originale kasse gik i stykker under fragt helt nye og aldrig brugt Alt OG Pris 699 Kan afhentes eller s

  699,00 kr.23-03-2023

Der er mere end 400.000 annoncer med tøj til salg på DBA. Mere end 57.000 af annoncerne indeholder tøj til mænd. Se annoncerne her.

Oliver er langt fra den eneste, der køber brugte ting for klimaets skyld. Faktisk er der siden 2017 sket en fordobling i antallet af danskere, som handler brugt af hensyn til klimaet, viser DBA’s Genbrugsindeks. Læs meget mere om tendensen lige her.

Hvis vi skal have mulighed for at købe brugte ting, er det vigtigt, at du sætter dine ting til salg fremfor at smide dem ud. I videoen herunder, får du otte salgsråd, der kan booste dine salg:

Relaterede artikler