Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager
Livsstil

Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Det seneste år har vi tjent flere penge end tidligere på de ting, vi ikke længere selv gider eje. Det viser DBAs store, nye undersøgelse. Èn af dem, der er en flittig sælger på brugtmarkedet, er 32-årige Mai Pham.

Hvad skal du stille op med de ting, du har liggende i dit hjem, men ikke længere bruger? Et godt bud vil være at sælge dem videre til andre, som kan få glæde af de ting, som har udtjent sin værnepligt i dit hjem.

Det er både godt for miljøet, men det er også godt for din pengepung. Det seneste år har også været et godt år for sælgerne versus de tidligere år.

Det viser DBAs store, årlige undersøgelse, Genbrugsindekset. Her dykker vi traditionen tro ned i danskernes genbrugsvaner, og vi er naturligvis interesseret i at vide, hvor meget vi egentlig har tjent på vores brugte ting.

Der er ingen grund til at trække spændingen ud. Det seneste år har vi i gennemsnit tjent 7.152 kroner, og det er altså en vaskeægte rekord.

Det nærmeste vi kommer dette beløb, er i 2019, hvor vi i snit solgte for 6.966 kroner. I 2021 solgte vi for 5.231 kroner, og dermed har vi altså knap og nap i snit solgt for 2.000 kroner mere det seneste år end året forinden. Herunder kan du se, hvor mange penge vi i snit har solgt brugt for de seks forgangne år:

2021: 5.231 kr.
2020: 5.049 kr.
2019: 6.966 kr.
2018: 5.612 kr.
2017: 4.971 kr.
2016: 4.231 kr.

Kilde: Genbrugsindekset anno 2022
Kilde: Genbrugsindekset anno 2022

Gennemsnitlig sælger er ikke imponeret

19 procent af de 2.000 repræsentative danskere, vi har spurgt, har solgt brugt for mellem 1.000 og 1.999 kroner det seneste år. Der er 18 procent, der har solgt brugt for mellem 500 og 999 kroner. Der er 10 procent, der har svaret, at de har solgt for mellem 5.000 kroner og 9.999 kroner det seneste år. Og det er altså her imellem vores gennemsnitlige fortjeneste ligger. Nemlig de 7.152 kroner.

Én af dem, der har solgt brugt for omkring gennemsnittet, er 32-årige Mai Pham, som bor på Østerbro i København med sin kæreste. Det seneste år har hun solgt sine brugte ting videre for 8.615 kroner.

- Jeg sælger mine ting videre, fordi jeg håber, at nogen kan blive mere glad for de ting, som jeg ikke længere kan bruge. Jeg har blandt andet solgt forskellige spejle, en bademåtte, hylder, bøjler, tallerkner, glas, planter og solbriller, fortæller Mai.

Hun er godt tilfreds med det beløb, hun har tjent det seneste år på de forskellige småting, hun havde liggende og ikke længere brugte. Hun er dog ikke så imponeret over, det vi i gennemsnit har tjent på vores brugte sager det seneste år.

- Jeg synes, det er lidt lavt. Jeg køber ikke så mange ting, og hvis jeg gør, køber jeg det helst brugt. Jeg synes, vi har et køb og smid væk-samfund, så jeg ville ønske, det var lidt højere. Jeg kender mange, der har mange ting, som de ikke bruger, og når de så endelig rydder op, smider de bare de ting ud. Det, synes jeg, er ærgerligt, lyder det fra Mai.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

32-årige Mai forsøger altid at sælge de ting videre, hun ikke bruger. Hun har det nemlig skidt med, at de bare ligger og samler støv, og hun vil heller ikke smide noget ud.
32-årige Mai forsøger altid at sælge de ting videre, hun ikke bruger. Hun har det nemlig skidt med, at de bare ligger og samler støv, og hun vil heller ikke smide noget ud.

Vil ikke blive som sin mor

Mai afsøger altid brugtmarkedet, inden hun køber noget nyt. For klimaets skyld har hun det nemlig bedst med, at tingene går videre i systemet, og at vi ikke per automatik støtter produceringen af nye ting.

Derfor bor hun også meget minimalistisk. Hun forsøger at nøjes med at have de ting, hun har brug for. Det er dog langt fra det, hun er vokset op med. Faktisk er hun opdraget til det stik modsatte.

- Min mor er en ekstrem samler. Hendes hjem er fyldt med ting, og jeg tænker, at det ikke dur , at vi alle har et hjem som min mor. Da jeg flyttede hjemmefra, tænkte jeg meget over, om jeg behøvede alle de ting, og om jeg kunne leve et andet liv, end min mor gør, fortæller Mai og fortsætter:

- Så jeg er gået ’all in’ på at minimere mit forbrug. Jeg må ikke blive som min mor, og jeg bliver også træt i hendes hjem, for der er ting i hvert hjørne. Materialistiske ting og designmøbler gør mig ikke lykkelig. Det gør mig derimod lykkelig, at jeg kun har de ting, jeg har brug for, og at tingene er brugt af andre. Det gør mig også lykkelig, at andre kan blive glad for ting, jeg ikke længer bruger, siger Mai.

Lige siden Mai flyttede hjemmefra, har hun elsket at rejse, og hun bruger både de penge, hun sparer og tjener på brugte ting på at tage ud og opleve verden.

Mai bor meget minimalistisk. Mange af hendes møbler er købt brugte.
Mai bor meget minimalistisk. Mange af hendes møbler er købt brugte.

En livsstil, som giver flere plusser på kontoen

Når Mai sælger sine brugte ting, får hun både plus på kontoen og på sin samvittighed over for klimaet. Sidstnævnte har en særlig betydning for Mai.

- I 2014 boede jeg i Australien, hvor jeg snorklede i Great Barrier Reef, og herefter begyndte jeg at fokusere på klimabelastning, og de ting jeg ikke kan styre. Jeg begyndte at recycle mere. De seneste tre år har jeg heller ikke købt en plastikpose, når jeg skal handle. Jeg har altid en mulepose med, jeg spiser så lidt kød som muligt, og jeg har takket nej til firmabil, fortæller Mai.

Mai er netop gået på barsel, og inden længe bliver hun mor for allerførste gang. Denne del har også en stor betydning, når det kommer til at leve mere bæredygtigt.

- Mine børn skal jo også leve i den her verden. Det er gået mere op for mig, at vi skal passe mere på vores lille jord, siger Mai.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

Denne skammel er en af Mais yndlingsgenbrugskøb.
Denne skammel er en af Mais yndlingsgenbrugskøb.

Sådan prissætter Mai sine brugte ting

Mai har solgt alt fra tøj til køkkenredskaber videre til andre. Hun har blandt andet solgt en foodprocessor videre, som hun selv havde købt brugt for 500 kroner. Hun fik dog desværre ikke brugt køkkenmaskinen så meget som forventet, så et par måneder senere solgte hun den igen til samme pris.

- Den var ikke faldet i værdi, og jeg havde stort set ikke brugt den. Jeg tjekker altid, hvad andre sælger deres brugte ting for, og så sætter jeg prisen på næsten det samme. Nogle gange sætter jeg prisen 50-100 kroner over andres beløb, men jeg vil ikke tjene en hele masse på noget, jeg selv har købt billigere, for det synes jeg ikke, er det rigtige at gøre, fortæller Mai.

På et tidspunkt købte Mai seks Holmegaard-glas i Magasin, som var sat ned til halvpris. Senere solgte hun dem til samme pris, fordi hun ikke fik dem brugt. Hun har også solgt et Royal Copenhagen-serveringsfad, som hun havde fået i gave på sit arbejde.

- Det kostede 600 kroner i butikken, så jeg solgte det for 500 kroner. Hvis jeg sælger ting, som jeg ikke har brugt, sætter jeg altid prisen lidt lavere, end hvad den er i butikken, siger hun.  

Royal Copenhagen til salg på DBA:

 1. Fajance, Vase, Royal Copenhagen

  Fajance, Vase, Royal Copenhagen

  99,00 kr.14-06-2024
 2. Porcelæn, Apotekerkrukke, Royal Copenhagen, Fin apotekerkrukke fra Royal Copenhagen.

Krukken måler

  Porcelæn, Apotekerkrukke, Royal Copenhagen, Fin apotekerkrukke fra Royal Copenhagen. Krukken måler 13,5 cm i højden og 9 cm i diameter. 1. Sortering i fin stand uden skader. Kan sendes for 44 krone

  375,00 kr.14-06-2024
 3. Porcelæn, Diverse, Royal Copenhagen, Dagmar stel Royal Copenhagen. 
Komplet sæt til 12 uden skår. Pl

  Porcelæn, Diverse, Royal Copenhagen, Dagmar stel Royal Copenhagen. Komplet sæt til 12 uden skår. Plus fade, skåle askebæger mv. Se mere i billederne. Aldrig været i opvaskemaskinen. Bud modtages. Der

  3.695,00 kr.14-06-2024
 4. Porcelæn, Royal Copenhagen Axel Salto suppeskål m. underskål, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen ste

  Porcelæn, Royal Copenhagen Axel Salto suppeskål m. underskål, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen stel fra 60’erne Axel Salto design med relief i hvid porcelæn. Prisen er samlet for alle 7 sæt plus et

  1.500,00 kr.14-06-2024
 5. Porcelæn, Tapasfad Kgl, Royal Copenhagen, Som nyt. Skal afhentes. Fast pris.

  Porcelæn, Tapasfad Kgl, Royal Copenhagen, Som nyt. Skal afhentes. Fast pris.

  390,00 kr.14-06-2024
 6. Porcelæn, Fad, Royal copenhagen, Royal copenhagen mega mussel fad sælges

1. Sort har aldrig været i

  Porcelæn, Fad, Royal copenhagen, Royal copenhagen mega mussel fad sælges 1. Sort har aldrig været i brug 800,- Sendes ikke

  800,00 kr.14-06-2024

Der er over 20.000 annoncer med Royal Copenhagen-produkter til salg på DBA. Find de billigste her.

Bruger sin barsel på at rydde op og sælge ud

Onsdag den 25. maj påbegyndte Mai sin barsel, og selvom hun skal slappe af, tror hun næppe, hun kan holde sig helt fra at rydde ud og sætte ting til salg.

- Jeg skal sætte nogle gardiner til salg, som er fra min gamle lejlighed, og som jeg ikke bruger. Jeg sætter også mine gamle studiebøger til salg nu, når de nye studerende får at vide, om de er kommet ind på deres uddannelse, siger Mai.

Mai har også en masse flyttekasser i sin kælder, som bare ligger og samler støv. Dem sætter hun også til salg. Lysestager og andre ting, der ikke giver hende glæde, skal også sendes videre til en ny ejer.

- Jeg skal også lede efter en brugt computerstol. Min kærestes nuværende computerstol er noget af det grimmeste i vores lejlighed, og jeg vil ikke se på den under hele min barsel, så den skal bare ud nu. Men jeg skal først lige finde en erstatning, siger Mai og griner.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30’erne: Sådan får du deres stil

Computerstolen var en del af pakken, da Mai flyttede sammen med sin kæreste, men nu går den altså ikke længere. Nu har hun valgt at sælge den.
Computerstolen var en del af pakken, da Mai flyttede sammen med sin kæreste, men nu går den altså ikke længere. Nu har hun valgt at sælge den.

Her er Mais bedste salgstips

Hvis du har en masse ting liggende derhjemme, som du ikke får brugt, men endnu ikke har fået dem sat til salg, kan du lade dig inspirere af Mai og hendes salgstips:

- Tag gode billeder fra alle vinkler, så køberen kan se produktet ordentligt. Skriv også alle informationer i detaljer. Du skal videregive de informationer, som du også gerne selv ville have, hvis det var dig, der skulle købe noget brugt, fortæller hun.

Mai vedhæfter også altid et link til det produkt, hun sælger, hvis man stadig kan købe det hos en forhandler. På den måde kan køberen nemlig læse endnu mere om produktet og også se flere billeder af varen.

Ikea-møbler til salg på DBA:

 1. Dobbeltseng, IKEA, b: 140 l: 200 h: 35, IKEA SNARUM Boxmadras + Topmadras

Sengen er i rigtig god st

  Dobbeltseng, IKEA, b: 140 l: 200 h: 35, IKEA SNARUM Boxmadras + Topmadras Sengen er i rigtig god stand, med ben og midterstøtte monterer Sengen står i et rækkehus på stueetagen, med dør direkte til

  1.000,00 kr.14-06-2024
 2. Spejl med belysning

  Spejl med belysning

  Badeværelsesspejl, IKEA STORJORM Badeværelses spejl med rart lys hele vejen omkring. pris fra ny 999,00kr

  500,00 kr.14-06-2024
 3. Tv bord, IKEA, b: 120 l: 40 h: 50, Bordet er i god stand, med få skrammer. Der er huller til kabler

  Tv bord, IKEA, b: 120 l: 40 h: 50, Bordet er i god stand, med få skrammer. Der er huller til kabler på bagsiden, som ikke kan ses ved normal brug. Bordet står i et rækkehus i stueetagen, med dør mod

  400,00 kr.14-06-2024
 4. Bakkebord, IKEA, b: 30 l: 50 h: 83, Rullebord fra Ikea - se mål på sidste billede ??

Brugt som barb

  Bakkebord, IKEA, b: 30 l: 50 h: 83, Rullebord fra Ikea - se mål på sidste billede ?? Brugt som barbord og fremstår som ny

  150,00 kr.14-06-2024
 5. Spisebord m/stole, Træ, IKEA, b: 74 l: 118, “Jokkmokk” spisebord sæt.
Meget hyggeligt, passer perfek

  Spisebord m/stole, Træ, IKEA, b: 74 l: 118, “Jokkmokk” spisebord sæt. Meget hyggeligt, passer perfekt til sommerhus. Stand: Som ny. Mål cm: 118x74x74 Kan ikke leveres

  400,00 kr.14-06-2024
 6. Sofa, Ektorp Ikea, Jeg sælger to ektorp sofaer - begge generelt i fin stand. Dog er der fletter. Beg

  Sofa, Ektorp Ikea, Jeg sælger to ektorp sofaer - begge generelt i fin stand. Dog er der fletter. Begge med vaskbart betræk. Prisen er pr. Stk Har stået i et sommerhus og er derfor ikke brugt meget

  300,00 kr.14-06-2024

Der er mere end 17.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’Ikea’. Find de billigste produkter her.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret i maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Holmegaard til salg på DBA:

 1. Glas, Lysestage Dramglas, HOLMEGAARD, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA
Elegant vint

  Glas, Lysestage Dramglas, HOLMEGAARD, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA Elegant vintage serie 2 stk Klassisk forfinet glaspuster krystalserie. Slebet 6-kantet stilk stilkslibning, skål

  200,00 kr.14-06-2024
 2. Vase, Vase, Holmegaard, Cocoon vase fra Holmegaard, ingen skår.
Højde 20,5 cm

  Vase, Vase, Holmegaard, Cocoon vase fra Holmegaard, ingen skår. Højde 20,5 cm

  100,00 kr.14-06-2024
 3. Glas, Holmegaard Glasværk, Twist, 6 Twist glas fra Holmegaard Glasværk, hele og uden skår.
2 ølglas

  Glas, Holmegaard Glasværk, Twist, 6 Twist glas fra Holmegaard Glasværk, hele og uden skår. 2 ølglas H 22 cm pr. stk. 150 kr. 4 snapsglas H 22 cm pr. stk. 110 kr.

  110,00 kr.14-06-2024
 4. Glas, Vase, Holmegaard, Flot hvid enkel vase i klassisk design fra Holmegaard. Meget velholdt - fejl

  Glas, Vase, Holmegaard, Flot hvid enkel vase i klassisk design fra Holmegaard. Meget velholdt - fejler ikke noget. Har stået i ikke ryger hjem. Vase 24 cm. Sender gerne med DAO mod betaling.

  95,00 kr.14-06-2024
 5. Glas, Skål, Holmegaard., Lille skål i serien Lilje fra Holmegaard.

  Glas, Skål, Holmegaard., Lille skål i serien Lilje fra Holmegaard.

  95,00 kr.14-06-2024
 6. Glas, Canada Smoke Drinksglas, Holmegaard, 2 stk Drinksglas . Et er nyt og har aldrigt været brugt o

  Glas, Canada Smoke Drinksglas, Holmegaard, 2 stk Drinksglas . Et er nyt og har aldrigt været brugt og det andet fremstår også som nyt. Sender ikke og afhentes i Tåstrup. 125 kr. stk

  125,00 kr.14-06-2024

Der er mere end 15.000 annoncer med produkter fra Holmegaard til salg på DBA.

Hvis du gerne vil blive lige så god til at sælge ud af dine ting, som Mai er, kan du lade dig inspirere af supersælgeren Maya. I artiklen her fortæller hun om sine bedste salg og deler samtidig ud af sine salgstricks.

Et hjem fuld af genbrugsfund kan snildt være lyst og enkelt. Det er Annette Sandholdt fra Jyderup et pragteksemplar på. I artiklen her kan du læse om hendes fine hjem, der mest af alt ligner noget fra et boligmagasin. I videoen herunder inviterer hun os med indenfor:

Relaterede artikler