Nybyggeren Sunnvá: Dette kom vi ikke uden om, da vi renoverede
Livsstil

Nybyggeren Sunnvá: Dette kom vi ikke uden om, da vi renoverede

Christine
Christine

Der er ingen tvivl om, at Sunnvá har skruet hænderne rigtigt på, og hun holder sig ikke tilbage med at kaste sig ud i nye DIY-projekter. Læs med her, hvor den erfarne gør-det-selv-pige fortæller, hvorfor hun forvandler gamle DBA-fund til moderne designs.

Har du istandsat et hus fra bunden? Boret, bygget og designet alt fra spisebord til køkkengulv? Det er nok de færreste af os, der kan skrive på CV’et, at vi har erfaring med så store håndværkerprojekter, men for Sunnvá Dahl Rasmussen, 25 år, og kæresten Martin, forholder det sig helt omvendt: de har prøvet det.

Derfor er de heller ikke i tvivl om, hvordan DIY-projekterne skal gribes an, og spørger vi det erfarne ’Nybygger’-par, lyder svaret, at DBA er svær at komme uden om i byggeprocessen.

Lampen hører til blandt Sunnvás bedste DBA-køb. Hvad den kostede, afslører hun længere nede i artiklen - men det var et scoop til prisen.
Lampen hører til blandt Sunnvás bedste DBA-køb. Hvad den kostede, afslører hun længere nede i artiklen - men det var et scoop til prisen.

Nye udfordringer: Det havde vi brug for

- Vi havde lyst til at udfordre os selv.

Så kort kan det siges, når man spørger Sunnvá, hvorfor hun og kæresten Martin meldte sig til ’Nybyggerne’ på TV2. Parret fra ’Blåt Hus’ har altid været gode til at sætte ting i stand, og de er ikke bange for at tage en DIY-udfordring op. Alligevel var det første gang, de kastede sig ud i noget så vildt, som at bygge et hus fra bunden:

- Huset var jo helt tomt, da vi begyndte, og det var første gang, vi prøvede kræfter med så stort et håndværkerprojekt. Vi har bygget mindre ting som et spisebord og en bænk, men at indrette et hus var helt nyt for os, siger Sunnvá.

Det holdt imidlertid ikke parret tilbage, for som Sunnvá fortæller, er hun vokset op med en far, der ”har bygget alting selv”, og hun er derfor bogstaveligt talt født med værktøj i hænderne. Alligevel var det først, da hun mødte Martin, at interessen for DIY virkelig begyndte at tage fart.

I dag er renoveringer en fælles hobby for ’Nybygger’-parret, som ofte går på jagt på DBA efter genbrugsfund til lejligheden – og til huset i ’Nybyggerne’. Flere gange har app’en nemlig hjulpet parret, når de har været på udkig efter særlige items til deres projekter.

Under billedet her fortæller Sunnvá, hvordan DBA flere gange spillede en afgørende rolle, for at parret kunne komme helt i mål under optagelserne til ’Nybyggerne’.

LÆS OGSÅ: Overraskelse: Brugt cykel blev til rullende isbutik

Det gamle skab fik helt nyt liv i 'Nybyggerne' - se resultatet her i artiklen.
Det gamle skab fik helt nyt liv i 'Nybyggerne' - se resultatet her i artiklen.

Derfor var DBA uundværlig for ’Nybyggerne’

Alle, der har stået midt i et renoveringsprojekt, ved, at der altid er et budget, som skal overholdes. Det gjaldt også for Sunnvá og Martin, der under optagelserne til ’Nybyggerne’ havde en helt fast økonomisk ramme, som ikke måtte overskrides. Derfor var DBA ofte en uundværlig medspiller:

- Vi brugte DBA rigtig, rigtig, rigtig meget! Både fordi vi kan lide at købe genbrug, men der var også et budget, vi skulle holde. Med undtagelse af køkkenet har vi købt alle nipsting på DBA og størstedelen af de ting, vi har købt til huset, har vi fundet brugt, fortæller Sunnvá og fortsætter:

Foruden det åbenlyse, at man sparer penge og passer på miljøet, er der jo den fordel ved brugte ting, at de har personlighed. Det er ikke noget, man kan finde i en hver butik, så man får noget unikt. Man køber en lille historie, og det kan jeg godt lide
Sunnvá.

De små historier genbrugstingene gemmer på, er nogle gange temmelig synlige, erkender Sunnvá, for det sætter sine spor, at møbler, lamper og porcelæn har haft flere ejere. Derfor kan det blive nødvendigt at give tingene en kærlighed behandling, så de igen kan komme til at stråle:

- Jeg synes, det er sjovt at upcycle mine fund, og mange af de ting, vi købte til ’Nybyggerne’, redesignede vi også. For eksempel købte vi i ’Nybyggerne’ et gammelt teak-klædeskab til soveværelset af en ældre dame. Det havde stået på hendes loft i 60 år, så man kunne godt se både i farven på gulvet og væggen, at det havde ændret sig, da vi fjernede det, husker Sunnvá om skabet, som parret gav 200 kroner for.

Det gamle skab blev vasket, slebet, malet olivengrønt og genopstod snart knivskarpt i det moderne soveværelse. Skabet hører uden tvivl til blandt Sunnvás favoritter, fortæller hun, men det er industrilamperne, som er hendes bedste DBA-køb:

- Vi købte 3 industrilamper på DBA, da vi optog ’Nybyggerne’ – en til stuen og to til spisestuen. De var sindssygt nice og billige, for vi gav kun 500 kroner stykket for dem. Til gengæld vidste vi heller ikke, om de virkede, da vi købte dem, men vi tog chancen, siger hun.

Det viste sig at være et godt valg, for da parret havde skiftet fatningen og ledningen i lamperne, kunne de lyse uden problemer. Spisestuen endte også med at blive det rum, Sunnvá er mest tilfreds med, for her går kombinationen af godt håndværk og genbrugsfund op i en højere enhed:

- Jeg er rigtig stolt af spisestuen, hvor vi selv byggede spisebordet og reolen. Reolen blev fyldt med loppefund og genbrugsting, så hele rummet var enten selv-byg eller genbrug. Det synes jeg, er fedt, fortæller Sunnvá begejstret.

LÆS OGSÅ: Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun

Det gamle teaktræsskab er næsten ikke til at kende. Maling kan hurtigt forvandle slidte møbler til moderne designs, fortæller Sunnvá.
Det gamle teaktræsskab er næsten ikke til at kende. Maling kan hurtigt forvandle slidte møbler til moderne designs, fortæller Sunnvá.

Sunnvá: 'Jeg er altid på udkig efter dette'

For den garvede gør-det-selv-pige er jagten på genbrugsguldet altid i gang, og særligt én ting er Sunnvá altid på udkig efter:

- Jeg kan godt lide ting, der er lavet af træ. Skamler, gamle hylder, skabe og små, hyggelig ting. Det er jeg altid på udkig efter, afslører hun og fortsætter:

- Man ved aldrig, hvad man finder, når man leder efter brugte ting, men det er præcis det, jeg synes, er så sjovt. Mit bedste køb på DBA uden for ’Nybyggerne’ er Wegners Y-stole, som jeg fik til en super god pris. De var helt nye og kom ubrugte i en kasse. Jeg gav 2.500 stykket for dem, og de kommer til at holde deres værdi resten af livet.

Derfor anbefaler Sunnvá også, at man ikke er alt for specifik, når man leder efter brugte ting. Bliver man for snæversynet i sin søgen, kan man nemlig let komme til at overse nogle af de allerbedste fund:

- Du skal ikke låse dig for fast på lige præcis den ting, du ønsker, og især ikke når det kommer til farve. Den kan du altid ændre med maling eller spray. Jeg kigger derfor altid efter former og materialer, fortæller Sunnvá rutineret.

LÆS OGSÅ: Sådan får en gammel brødkurv ny funktion

I reolen har Sunnvá sat mange af de DBA-køb, hun har gjort gennem tiden.
I reolen har Sunnvá sat mange af de DBA-køb, hun har gjort gennem tiden.

Wow: Det overraskede det erfarne DIY-par

Nybyggerlivet bød på mange overraskelser, men særligt tænker Sunnvá tilbage på én episode, hvor parret blev presset til at tænke kreativt og handle hurtigt:

- Vi havde købt to døre i to forskellige mål og med dørkarme i andre mål, men det fandt vi først ud af dagen før, vi skulle aflevere rummet. Så vi endte med at bygge dørkarmene selv, sætte dem op om aftenen og næste morgen på afleveringsdagene køre ud for at købe døre, der passer til karmene. Der var jeg lige lidt presset, fortæller hun grinende.

Selvom oplevelsen gav sved på panden, er det netop sådanne udfordringer, Sunnvá i dag sætter pris på – og det har overrasket hende:

- Det kom bag på mig, hvor gode vi blev til at finde løsninger på de problemer, der opstod. Mod slutningen af programmet gik det stærkt med at finde på, og vi blev et rigtig godt team, der arbejdede super effektivt. Det lyder måske som en kliché, men vi blev gode til at se løsninger i stedet for udfordringer, fortæller hun.

Netop derfor er hun heller ikke nervøs for at kaste sig ud i det næste store gør-det-selv-projekt, som parret så småt er ved at gøre klar til.

LÆS OGSÅ: Pift hjemmet op med disse 5 simple tricks

Sunnvá er altid på udkig efter træmøbler, hun kan upcycle. Den flotte vitrine hører til blandt favoritterne.
Sunnvá er altid på udkig efter træmøbler, hun kan upcycle. Den flotte vitrine hører til blandt favoritterne.

Nu venter næste udfordring

Det er ikke kun selve håndværket i at designe og istandsætte brugte ting, der er interessant for Sunnvá. Det er i lige så høj grad processen, som hun holder af:

- Det er super tilfredsstillende at se, hvordan ting udvikler sig fra ingenting til noget fint og hyggeligt, fortæller hun.

Derfor er det heller ikke lang tid ad gangen, værktøjskassen får lov til at stå urørt i et hjørne. Idéerne vokser nemlig hele tiden frem, og Sunnvá og Martin er allerede på vej mod næste projekt:

- Vi vil i gang med at renovere vores badeværelse. Væggene skal fuldspartles, fordi de er ujævne, og fliserne på gulvet skal enten dækkes med mikrocement eller males med epoxymaling. Hvilken løsning vi ender med, har vi ikke helt lagt os fast på endnu, men vi har mange idéer, siger Sunnvá afslutningsvist.

Opdater badeværelset på DBA:

 1. Glas, Krukke med låg, Container made in Belgium, Vintage apotekerglas fra Belgien. God til opbevarin

  Glas, Krukke med låg, Container made in Belgium, Vintage apotekerglas fra Belgien. God til opbevaring, fx i køkkenet til te eller i badeværelset, fx til badesalt. Mål: h: 13 cm, d: 8 cm. Pæn stand, ud

  40,00 kr.18-06-2024
 2. FDB Rebecca Uth Spejl - Birksø - Sort - Spejle Hos Coop

  FDB Rebecca Uth Spejl - Birksø - Sort - Spejle Hos Coop

  FDB Rebecca Uth Spejl - Birksø - Sort - Spejle Hos, FDB, Spejl designet af Rebecca Uth Birksø spejlet har et åbenlyst slægtskab med FDB Møblers klassikere med spejlets trækile, en drejet rundstok i ci

  1.889,00 kr.04-01-2023
 3. Philips Hue Xamento loftslampe (sort)

  Philips Hue Xamento loftslampe (sort)

  Lighting Fixtures, Philips HUE, Philips Hue Xamento loftslampen forvandler dit badeværelse til en personlig spa. Denne vandresistente lampe udsender smukt hvidt og farverigt lys og kan nemt betjenes f

  1.484,00 kr.08-05-2024
 4. Badeværelsesspejl med LED-lys 80 cm

  Badeværelsesspejl med LED-lys 80 cm

  Badeværelsesspejl med LED-lys 80 cm, Vores LED-spejl til badeværelset tilbyder belysning kombineret med sofistikeret stil og funktionelt design. Dette spejl udsender lys fra den omkringliggende ramme,

  770,00 kr.26-09-2023
 5. Badeværelsesspejl med LED-lys 60 cm

  Badeværelsesspejl med LED-lys 60 cm

  Badeværelsesspejl med LED-lys 60 cm, Vores LED-spejl til badeværelset tilbyder belysning kombineret med sofistikeret stil og funktionelt design. Dette spejl udsender lys fra den omkringliggende ramme,

  576,00 kr.26-09-2023
 6. Vasketøjskurv 39x39x65 cm massivt valnøddetræ

  Vasketøjskurv 39x39x65 cm massivt valnøddetræ

  Vasketøjskurv 39x39x65 cm massivt valnøddetræ, Vores trævasketøjskurv med et stilfuldt og naturligt design vil være en flot tilføjelse til dit badeværelse eller soveværelse. Vasketøjskurven har rigeli

  728,00 kr.26-09-2023

Skal du også renovere badeværelset, kan du finde mange ting til projektet på DBA. Her er der både håndvaske, skabe og badekar til salg.

Natasha er ekspert i at forvandle yt til nyt, og hun er en sand mester i at få grimme ting til at blive flotte, eftertragtede items. I artiklen her fortæller hun, hvordan hun renoverer andres aflagte sager – og sælger dem igen på ingen tid.

Det er ikke kun hjemme hos Sunnvá og Martin, at genbrugstingene får en fremtrædende plads. Signe er også genbrugselsker, og her i videoen viser hun dig rundt i lejligheden og fortæller, hvorfor hun har valgt at indrette sig med gangstervibes.

Relaterede artikler