Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier
Livsstil

Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier

Cindie Hiort
Cindie Hiort

Hæklede bordløbere, lyskæder med farver og shabby chic. I denne guide får du svar på, hvorfor du skal bruge det til årets julepyntning. Vi guider dig til de bedste retrofund, der gør din jul moderne.

For de fleste er der en vis nostalgi forbundet med julen. Der er traditioner, der SKAL gentages hvert år, for at julen bliver helt rigtig.

I år gør vi julen endnu mere nostalgisk: Vi har nemlig fundet de brugte juleting fra de sidste 50 år, som du skal bruge til en moderne jul –  som bonus er det mere bæredygtigt og billigere at købe brugt midt i højsæsonen for forbrug.

Vil du gøre julen billigere og meget mere bæredygtig ved at finde årets julepynt på DBA, så kig lige i vores ”Jul og nytår” kategori – der er mere end 13.000 annoncer at vælge imellem.

Jul og nytår på DBA:

 1. Cow Parade, Stor model

  Cow Parade, Stor model

  575,00 kr.02-12-2023
 2. A. Michelsen 1973 sølv juleske julegaffel, 
Design Ole Ib Olsen 1973
Forgyldt sterling sølv 625
Vejr

  A. Michelsen 1973 sølv juleske julegaffel, Design Ole Ib Olsen 1973 Forgyldt sterling sølv 625 Vejrer ca. 100 g i alt. 500 kr per sæt

  500,00 kr.02-12-2023
 3. Aluminia Julehjerte Blåt

  Aluminia Julehjerte Blåt

  stage, Aluminia blåt julehjerte. Måler 7,5cm høj. Almindelige krakeleringer hel og fin uden skår og revner Pris 1900kr. Prisen er fast Vi sender for 50kr pr bestilling til pakkeshop i Danmark eller

  1.900,00 kr.23-02-2022
 4. Nøddeknækker, Nøddeknækker og oplukker af 
Yuksel Caglar
Stål
Fra 70’erne

  Nøddeknækker, Nøddeknækker og oplukker af Yuksel Caglar Stål Fra 70’erne

  425,00 kr.02-12-2023
 5. Jule tallerkner, Nye ubrugte Kongelig porcelæns Peters jul tallerkenerne. De måler 19cm i diameter.

  Jule tallerkner, Nye ubrugte Kongelig porcelæns Peters jul tallerkenerne. De måler 19cm i diameter. Der er 8 stk, med hvert sit motiv. De kommer i den originale æske, så de kan bruges som gave. De ka

  1.500,00 kr.02-12-2023
 6. Klarborg Christoffer urtepotteskjuler, 800kr er min mp - så de bliver ikke sat yderligere ned - så h

  Klarborg Christoffer urtepotteskjuler, 800kr er min mp - så de bliver ikke sat yderligere ned - så hvis du er interesseret i at købe, er det nu du skal slå til ?? Sælger mine 2 Christoffer urtepottes

  800,00 kr.02-12-2023

Klik her og se alt til jul og nytår på DBA!

Jul i 70’erne

Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret
Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret

LÆS OGSÅ: Kom i julestemning: Lad dit Madam Blå få en ny funktion

Selvom årtiets tidsånd gjorde, at der var en del, der ville afskaffe den materialistiske og undertrykkende jul, så blev højtiden i de fleste hjem trods alt stadig fejret.

Vil du have elementer af 70’erne ind i din julepyntning i år, så er det selvfølgelig de hæklede sager og perlebroderede ting, du skal have fat i. Fra julenisser og juleklokker på træet til servietter og dug på julebordet: det hele må godt lugte lidt af at være håndlavet!

Dog er det en god idé at styre lidt uden om for meget brunt og orange, her gør hvid, grøn og rød sig altså bedst, selvom det er 70’erne, der er inspirationskilden!

Hvis du ikke er ferm til gør-det-selv eller bare vil bruge tiden på hygge med familien, så finder du selvfølgelig din julepynt på DBA.

Du finder den fineste guide til en virkelig nem DIY til bordløber af hæklede servietter lige her. Du behøver absolut ikke være den store håndarbejds-haj.

Hæklet jul på DBA:

 1. Slumre tæppe, Hæklet tæppe, Super lækkert hæklet tæppe , i rød baggrund så det kan bruges til jul og

  Slumre tæppe, Hæklet tæppe, Super lækkert hæklet tæppe , i rød baggrund så det kan bruges til jul også , det måler 90x130 cm

  200,00 kr.15-11-2023
 2. Hæklet svensk vægophæng, Sælger et sødt hæklet vægophæng , vintage fra Sverige . Der er metalbøjler

  Hæklet svensk vægophæng, Sælger et sødt hæklet vægophæng , vintage fra Sverige . Der er metalbøjler langs kanten og stoffet er derfor spændt ud , så det kan hænge. Rigtig fin på en farvet baggrund /

  70,00 kr.08-11-2023
 3. Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. 

Brug ældre tekstiler i din indretning derh

  Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. Brug ældre tekstiler i din indretning derhjemme for et personligt præg. Hæklet / Broderi / kniplet / Blonde Vintage håndarbejde med aldersr

  49,00 kr.03-06-2023
 4. Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemm

  Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemmelavede julepynt, dine julegaver eller til andre kreative formål Jeg har også andre julemærker. Pr

  20,00 kr.01-12-2022
 5. Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjol

  Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjolestykke, bogmærke, servietringe o.l. Håndbroderede, korssting, hardanger, hæklet. Alle i fin stand.

  55,00 kr.20-03-2022
 6. Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  250,00 kr.28-12-2020

Find dine julehæklerier på DBA nu.

Jul i 80’erne

Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.
Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.

Nu skal der knald på farverne og gang i glimmeret, vi er nemlig kommet til 80’erne. En af de store tendenser i årtiet var, at det hele godt måtte larme og lugte lidt af disco og ”more is more”. 

Vil du gerne give julen lidt ekstra farve i år, så prøv at pynte træet udelukkende med julekugler i klare toner og drop ting som lametta og flag for at det ikke bliver for voldsomt. Søg på de farver, du gerne vil have, for eksempel pink, blå eller guld på DBA, så finder du hurtigt alt til træet.

Vil du lave den helt rigtige kitchede version, der passer til en amerikansk julemorgen i de bedste 80’er-film, så udstyr træet med en lyskæde med forskellige farver. Sørger du for, at der ikke er pyntet op med læssevis af andre ting i rummet eller på julebordet, så kan det faktisk se ret godt ud!

Lyskæder på DBA:

 1. Lichterkette, HELT NY
Lyskæde med fast LED.
De enkelte stjerne er 12 cm Ø.
Den drives af 3 AA batter

  Lichterkette, HELT NY Lyskæde med fast LED. De enkelte stjerne er 12 cm Ø. Den drives af 3 AA batterier. Aldrig været anvendt. Pæn til borddekoration eller ophæng i vindue. KUN TIL INDENDØRS BRUG Nypr

  250,00 kr.02-12-2023
 2. SIRIUS led lyskæde til juletræ, Sælger denne smukke lyskæde, da jeg ikke får den brugt. Den har være

  SIRIUS led lyskæde til juletræ, Sælger denne smukke lyskæde, da jeg ikke får den brugt. Den har været brugt én gang og er helt som ny. Kæden har 173 små, fine LED lys til et træ på op til 2,1m. Kæde

  300,00 kr.02-12-2023
 3. Kunstigt plastik juletræ, Plastik juletræ på 180 cm. Det er ret smart fordi alle grenene er med jern

  Kunstigt plastik juletræ, Plastik juletræ på 180 cm. Det er ret smart fordi alle grenene er med jern/metal indeni, så hver gren kan justeres/korrigeres som man ønsker, fx så det er lige fyldigt overal

  598,00 kr.02-12-2023
 4. Engel til fyrfad., Rigtig fin engel man kan putte et fyrfadslys eller lille lyskæde i.
Hun er 21 cm

  Engel til fyrfad., Rigtig fin engel man kan putte et fyrfadslys eller lille lyskæde i. Hun er 21 cm høj og det bredeste punkt hos englen (hennes vinger) er14 cm. Hun er lavet i noget kermick måske ler

  199,00 kr.02-12-2023
 5. Juletræ lyskæde, Juletræ lyskæde med 35 glas lys og 2 meter længde. Der er rigtig mange små glas per

  Juletræ lyskæde, Juletræ lyskæde med 35 glas lys og 2 meter længde. Der er rigtig mange små glas perler og nogle store en gang imellem formeret som diamanter.

  200,00 kr.02-12-2023
 6. Lyskæde, Proff-Line lyskæde til inden- udendørs brug.

  Lyskæde, Proff-Line lyskæde til inden- udendørs brug.

  125,00 kr.02-12-2023

Du finder alt i lyskæder på DBA!

Jul i 90’erne

Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen
Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen

Så er det tid til shabby chic – og netop når det gælder julen, kan den stil fra 90’erne virkelig skabe et fint og nostalgisk look, når det opdateres lidt. Her gælder det om at bruge ting, der rent faktisk er gamle, og som gerne må være lidt uens, frem for nye masseproducerede sager, der har fået en omgang falsk patina.

På bordet skal der en hvid eller cremefarvet broderet dug, og vinglassene skal være i facetteret krystal. Hvis du ikke kan få nok ens glas, gør det ikke noget, tværtimod giver det lidt ekstra, at der er forskellige på bordet, for eksempel er et par stykker i grøn krystal kun med til at understrege julestemningen.

Derudover er det det gamle porcelæn, gerne med mønster eller blomster, der skal findes frem, med stofservietter i sølv-servietringe til.

Træet skal passe til, og der kan du pynte det med vintage juletræskugler holdt i lyse toner, metalkogler i sølv, gamle glasfugle og selvfølgelig ægte stearinlys i lyseholdere. Det er nemt at gøre gennemført, og du finder alt, hvad du behøver her på DBA.

Genbrug kan bruges til al julens pynt, så se hvordan du laver virkelig smukke adventskranse af blandt andet kaffekopper her.

Jul i 00’erne

Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen
Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen

LÆS OGSÅ: Pernille Rosenkrantz-Theil måtte på DBA for at opfylde datterens lidt besynderlige ønske

Selvom det var minimalismens årti, så var der i 00’ernes store tendens stadig en kærlighed til julen og den pynt, der fulgte med - bare i en meget ren udgave.

Hvis du denne jul vil holde dig til det helt enkle, men stadig følge med tiden, skal adventskransen derfor laves med lidt gran og måske et par sølvfarvede julekugler i en helt simpel bakke eller porcelænsskål.

Du kan også nøjes med fire lysestager på række med et par grankogler og agern omkring for at skabe stemning.

På samme måde giver en glasvase scandi-cool julestemning, når der fyldes vand i og en enkelt grangren eller to uden nogen pynt får lov at stå der.

Til julebordet kan du finde det helt hvide porcelæn frem og kombinere med bestik fra for eksempel Arne Jacobsen for Georg Jensen og enkle vinglas  - og vil du have en dug på bordet, så lad det være en hvid damaskdug.

For at der stadig kommer lidt julestemning med, kan du bruge afklippede grangrene løst på bordet og på hver tallerken sammen med et bordkort – og så skal du selvfølgelig ikke glemme de levende lys, for de kan altså ikke undværes til jul.

Når det kommer til juletræt, så kan du holde dig til at pynte med sølvkugler og enkelte, hvide sløjfer, ligesom at du selvfølgelig giver besked videre til alle gæster om, at kun hvidt og sort gavepapir og gavebånd er godkendt på julegaverne.

Nej okay, drop det sidste, det er ikke alt ved julen, der skal holdes så stringent!

Royal Copenhagen julepynt på DBA:

 1. Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto
Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Juleku

  Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle Den er helt nye, aldrig brugt og stadig i de originale kasser rest til bage 1 stk. Kan hentes i

  299,00 kr.02-12-2023
 2. Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto
Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Juleku

  Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle Den er helt nye, aldrig brugt og stadig i de originale kasser rest til bage 1 stk. Kan hentes i

  299,00 kr.02-12-2023
 3. BLÅ MEGA RIFLET JULEKUGLE #1 fra Royal Copenhagen, Blå mega riflet julekugle i porcelæn fra Royal Co

  BLÅ MEGA RIFLET JULEKUGLE #1 fra Royal Copenhagen, Blå mega riflet julekugle i porcelæn fra Royal Copenhagen. 9,5 cm. Julepynt, ornament.

  259,00 kr.02-12-2023
 4. Royal Copenhagen julekugle, Årets julekugle 1994. Fejler intet. Kun æsken er lidt slidt.

  Royal Copenhagen julekugle, Årets julekugle 1994. Fejler intet. Kun æsken er lidt slidt.

  100,00 kr.01-12-2023
 5. Royal Copenhagen julekugle, Royal Copenhagen julekugle blå mega mussel
Som ny i æske

  Royal Copenhagen julekugle, Royal Copenhagen julekugle blå mega mussel Som ny i æske

  335,00 kr.29-11-2023
 6. Royal Copenhagen julekugle, Royal Copenhagen julekugle mega mussel i sølv 
Fremstår i super flot sta

  Royal Copenhagen julekugle, Royal Copenhagen julekugle mega mussel i sølv Fremstår i super flot stand

  275,00 kr.29-11-2023

En anden ting, der fik lov at komme på træet, var pynt fra Royal Copenhagen – og her er julekuglerne stadig smukke at hænge på træet.

Jul i 10’erne

Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder
Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder

Så er vi kommet til vores årti, og selvom der stadig hærsker en vis skandinavisk minimalisme, så er det i en version, hvor det bløde, det hyggelige og pynt har en stor plads, og hvor genbrug og bæredygtighed betyder meget. Farverne er nu en blanding af sarte pasteller og støvede juveltoner, blandet med det naturlige, og det skal selvfølgelig også med i julepyntningen.

Hvis det er det helt nutidige julebord, du vil dække, så skal det helst være på et spisebord i massivt mørkt træ, tallerknerne må gerne være i keramik med en grånistret glasering og servietterne i damask.

Skal det være helt gennemført, skal du droppe servietringene til fordel for naturfarvet sejlgarn og tilføje en eucaluptus-gren sammen med bordkortet, ligesom bestik i guld virkelig er med til at understrege stilen. Top af med rustik krystal, både til vandglas, vinglas og til karafler.

Når det kommer til juletræet, så kan du lade det stå på en dug eller et juletræstæppe i hør, enten naturfarvet eller hvid med broderi. Her må det rustikke og håndlavede meget gerne skinne igennem. Pynt så træet med dele af vintage fund, en skramme eller to på glaskugler, juleklokker og trommer er kun med til at understrege, at der er sjæl og historie med.

Vintage juleting på DBA:

 1. PUKEBERG Hjertestage, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA
Hjertestagen 1 stk ULTRA KØN

  PUKEBERG Hjertestage, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA Hjertestagen 1 stk ULTRA KØN Romantisk tyk-fed-tung-lækker-vintage krystal trappeglasstage. Til 4 alm. str lys. Trappe-hjerter.

  300,00 kr.02-12-2023
 2. Juletræstæppe, Vintage juletræstæppe, håndbroderet på kraftigt blåt stof, meget velholdt, få aldersr

  Juletræstæppe, Vintage juletræstæppe, håndbroderet på kraftigt blåt stof, meget velholdt, få aldersrelaterede spor .... måler ca 112 x 112 cm Smuk blå juleløber med dejlige julemotiver.. L 117 cm b 2

  350,00 kr.02-12-2023
 3. Vintage upcycled juleklokke, Kan afhentes i Odense eller på Frederiksberg

  Vintage upcycled juleklokke, Kan afhentes i Odense eller på Frederiksberg

  400,00 kr.02-12-2023
 4. Julepyramide, Smuk vintage julepyramide

  Julepyramide, Smuk vintage julepyramide

  800,00 kr.02-12-2023
 5. Retro Julekrybbe, Figurer, Fyrfadslys, 6 stk ældre Julepynt sælges. Fast samlet pris. Stand fremgår

  Retro Julekrybbe, Figurer, Fyrfadslys, 6 stk ældre Julepynt sælges. Fast samlet pris. Stand fremgår af billederne (Lot Krybbespil) MÅL : - Jesus i Krybben (plast/træ): 7 cm Lang - Fyrfadslys Stage (

  400,00 kr.02-12-2023
 6. Vintage upcycled perle klokke, Stor, smuk klokke med stof sløjfe?? Kan afhentes på Frederiksberg ell

  Vintage upcycled perle klokke, Stor, smuk klokke med stof sløjfe?? Kan afhentes på Frederiksberg eller i Odense?

  300,00 kr.02-12-2023

Du finder alt til din julepyntning på DBA, søg for eksempel på vintage i kategorien 'jul og nytår' og se de mange fine og finurlige sager, der er til salg.

Er du i gang med din egen ønskeseddel, eller mangler du ideer til dine kære, så se vores guide til de bedste genbrugs-julegaver, der med garanti skaber glæde.

Mangler du et hyggeligt gør-det-selv projekt, så se hvordan du nemt laver dine egne snow globes lige her – børn vil også elske at lave dem!


Du kan også i videoen herunder høre, hvordan folk på gaden ville reagere, hvis den julegave, de pakkede op til jul, var købt - brugt.

Relaterede artikler