Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier
Livsstil

Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier

Cindie Hiort
Cindie Hiort

Hæklede bordløbere, lyskæder med farver og shabby chic. I denne guide får du svar på, hvorfor du skal bruge det til årets julepyntning. Vi guider dig til de bedste retrofund, der gør din jul moderne.

For de fleste er der en vis nostalgi forbundet med julen. Der er traditioner, der SKAL gentages hvert år, for at julen bliver helt rigtig.

I år gør vi julen endnu mere nostalgisk: Vi har nemlig fundet de brugte juleting fra de sidste 50 år, som du skal bruge til en moderne jul –  som bonus er det mere bæredygtigt og billigere at købe brugt midt i højsæsonen for forbrug.

Vil du gøre julen billigere og meget mere bæredygtig ved at finde årets julepynt på DBA, så kig lige i vores ”Jul og nytår” kategori – der er mere end 13.000 annoncer at vælge imellem.

Jul og nytår på DBA:

 1. Maileg Maxi Louise 2018 65 cm, Ubrug Maileg Maxi nisse fra 2018 Louise med lækker strikker trøje og

  Maileg Maxi Louise 2018 65 cm, Ubrug Maileg Maxi nisse fra 2018 Louise med lækker strikker trøje og klassisk Maileg bomulds nederdel. Måler længde 65/66 cm Kan sendes på købers retning til gls pakke

  420,00 kr.24-02-2024
 2. Karen Blixen’s jul/ topstjerne, Karen Blixen’s jul
Topstjerne Sterling sølv
Forgyldt med 24 karat gu

  Karen Blixen’s jul/ topstjerne, Karen Blixen’s jul Topstjerne Sterling sølv Forgyldt med 24 karat guld I original æske Aldrig brugt H: 24 cm B: 24 cm

  450,00 kr.24-02-2024
 3. Georg Jensen Juleornamenter, 1997 og 1999 
Samlet pris

  Georg Jensen Juleornamenter, 1997 og 1999 Samlet pris

  500,00 kr.24-02-2024
 4. Kunstig juletræ, Dette juletræ er pænt og naturtro. H 180cm. Ø 148cm.
Mærke Everlands Liberty Spruce

  Kunstig juletræ, Dette juletræ er pænt og naturtro. H 180cm. Ø 148cm. Mærke Everlands Liberty Spruce. Brugt 1 gang og sælges da jeg ønsker et der er højere i sommerhus. Sælges i kasse oc uden pynt ..b

  600,00 kr.24-02-2024
 5. Glas fugle, 12 fugle og 3 kugler meget gamle antik julepynt. 
De er brugte og har mangler i form af

  Glas fugle, 12 fugle og 3 kugler meget gamle antik julepynt. De er brugte og har mangler i form af halen kig godt på billeder. Afhentes eller sendes på købers ansvar Søgeord: retro vin

  1.000,00 kr.24-02-2024
 6. Georg Jensen juleuro 1985, Løst låg.

  Georg Jensen juleuro 1985, Løst låg.

  600,00 kr.24-02-2024

Klik her og se alt til jul og nytår på DBA!

Jul i 70’erne

Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret
Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret

LÆS OGSÅ: Kom i julestemning: Lad dit Madam Blå få en ny funktion

Selvom årtiets tidsånd gjorde, at der var en del, der ville afskaffe den materialistiske og undertrykkende jul, så blev højtiden i de fleste hjem trods alt stadig fejret.

Vil du have elementer af 70’erne ind i din julepyntning i år, så er det selvfølgelig de hæklede sager og perlebroderede ting, du skal have fat i. Fra julenisser og juleklokker på træet til servietter og dug på julebordet: det hele må godt lugte lidt af at være håndlavet!

Dog er det en god idé at styre lidt uden om for meget brunt og orange, her gør hvid, grøn og rød sig altså bedst, selvom det er 70’erne, der er inspirationskilden!

Hvis du ikke er ferm til gør-det-selv eller bare vil bruge tiden på hygge med familien, så finder du selvfølgelig din julepynt på DBA.

Du finder den fineste guide til en virkelig nem DIY til bordløber af hæklede servietter lige her. Du behøver absolut ikke være den store håndarbejds-haj.

Hæklet jul på DBA:

 1. FINE HÆKLEDE RØDE HJERTER., Evt. til valentinsdag, fødselsdage og jul, Hæklet i bomuldsgarn.
Det er

  FINE HÆKLEDE RØDE HJERTER., Evt. til valentinsdag, fødselsdage og jul, Hæklet i bomuldsgarn. Det er kun de 2 af hjerterne, der har været brugt. Resten har kun ligget i skuffen. De store Ca. 30x30 cm.

  12.345,00 kr.12-02-2024
 2. Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. 

Brug ældre tekstiler i din indretning derh

  Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. Brug ældre tekstiler i din indretning derhjemme for et personligt præg. Hæklet / Broderi / kniplet / Blonde Vintage håndarbejde med aldersr

  49,00 kr.03-06-2023
 3. Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemm

  Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemmelavede julepynt, dine julegaver eller til andre kreative formål Jeg har også andre julemærker. Pr

  20,00 kr.01-12-2022
 4. Kurv, Grå 
Hæklet evt til nødder 
Jule knas

  Kurv, Grå Hæklet evt til nødder Jule knas

  99,00 kr.17-11-2022
 5. Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjol

  Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjolestykke, bogmærke, servietringe o.l. Håndbroderede, korssting, hardanger, hæklet. Alle i fin stand.

  55,00 kr.20-03-2022
 6. Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  250,00 kr.28-12-2020

Find dine julehæklerier på DBA nu.

Jul i 80’erne

Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.
Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.

Nu skal der knald på farverne og gang i glimmeret, vi er nemlig kommet til 80’erne. En af de store tendenser i årtiet var, at det hele godt måtte larme og lugte lidt af disco og ”more is more”. 

Vil du gerne give julen lidt ekstra farve i år, så prøv at pynte træet udelukkende med julekugler i klare toner og drop ting som lametta og flag for at det ikke bliver for voldsomt. Søg på de farver, du gerne vil have, for eksempel pink, blå eller guld på DBA, så finder du hurtigt alt til træet.

Vil du lave den helt rigtige kitchede version, der passer til en amerikansk julemorgen i de bedste 80’er-film, så udstyr træet med en lyskæde med forskellige farver. Sørger du for, at der ikke er pyntet op med læssevis af andre ting i rummet eller på julebordet, så kan det faktisk se ret godt ud!

Lyskæder på DBA:

 1. Nisselandsby huse, Lyskæde kan indsættes fra bagsiden af husene.
1 er ødelagt bagpå.

  Nisselandsby huse, Lyskæde kan indsættes fra bagsiden af husene. 1 er ødelagt bagpå.

  100,00 kr.21-02-2024
 2. Kunstig juletræ, VI BETALER FRAGTEN

Vi sælger vores flotte Høje Slanke kunstige juletræ, pga vi fly

  Kunstig juletræ, VI BETALER FRAGTEN Vi sælger vores flotte Høje Slanke kunstige juletræ, pga vi flytter, det ligner fuldstændig et rigtigt grantræ, bedste kvalitet, det er et super flot og meget aute

  1.600,00 kr.19-02-2024
 3. Julelandsby m/lys, tog, skøjter, Super flot julelandsby, med tog der køre rundt om byen, og figurer

  Julelandsby m/lys, tog, skøjter, Super flot julelandsby, med tog der køre rundt om byen, og figurer der skøjter på torvet, den ene lille lyskæde virker ikke.. ellers super fin og meget detaljeret.. ca

  600,00 kr.18-02-2024
 4. Udendørs lyskæde, Udendørs lyskæde til pynt at træerne, kan dog også bruges indendørs.

Afhentes i N

  Udendørs lyskæde, Udendørs lyskæde til pynt at træerne, kan dog også bruges indendørs. Afhentes i Nykøbing F eller sendes på købers regning.

  100,00 kr.18-02-2024
 5. Julelot / Julepynt, Stort julelot med 50+ juleting sælges samlet!
Der er alt fra lysestager, julepyn

  Julelot / Julepynt, Stort julelot med 50+ juleting sælges samlet! Der er alt fra lysestager, julepynt, nisser, engle, rensdyr, kopper, lyskæder, dåser, 1 æske, urtepotteskjuler, Royal Copenhagen, 3 x

  499,00 kr.17-02-2024
 6. Juletræ på fod og med røde kugler og lyskæde, ca. 120 cm højt.
Den ekstra lyskæde med røde bolde ses

  Juletræ på fod og med røde kugler og lyskæde, ca. 120 cm højt. Den ekstra lyskæde med røde bolde ses på træet på billederne. Juletræet kan klappes sammen, så det fylder minimalt. Brugt en gang. Meget

  375,00 kr.16-02-2024

Du finder alt i lyskæder på DBA!

Jul i 90’erne

Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen
Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen

Så er det tid til shabby chic – og netop når det gælder julen, kan den stil fra 90’erne virkelig skabe et fint og nostalgisk look, når det opdateres lidt. Her gælder det om at bruge ting, der rent faktisk er gamle, og som gerne må være lidt uens, frem for nye masseproducerede sager, der har fået en omgang falsk patina.

På bordet skal der en hvid eller cremefarvet broderet dug, og vinglassene skal være i facetteret krystal. Hvis du ikke kan få nok ens glas, gør det ikke noget, tværtimod giver det lidt ekstra, at der er forskellige på bordet, for eksempel er et par stykker i grøn krystal kun med til at understrege julestemningen.

Derudover er det det gamle porcelæn, gerne med mønster eller blomster, der skal findes frem, med stofservietter i sølv-servietringe til.

Træet skal passe til, og der kan du pynte det med vintage juletræskugler holdt i lyse toner, metalkogler i sølv, gamle glasfugle og selvfølgelig ægte stearinlys i lyseholdere. Det er nemt at gøre gennemført, og du finder alt, hvad du behøver her på DBA.

Genbrug kan bruges til al julens pynt, så se hvordan du laver virkelig smukke adventskranse af blandt andet kaffekopper her.

Jul i 00’erne

Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen
Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen

LÆS OGSÅ: Pernille Rosenkrantz-Theil måtte på DBA for at opfylde datterens lidt besynderlige ønske

Selvom det var minimalismens årti, så var der i 00’ernes store tendens stadig en kærlighed til julen og den pynt, der fulgte med - bare i en meget ren udgave.

Hvis du denne jul vil holde dig til det helt enkle, men stadig følge med tiden, skal adventskransen derfor laves med lidt gran og måske et par sølvfarvede julekugler i en helt simpel bakke eller porcelænsskål.

Du kan også nøjes med fire lysestager på række med et par grankogler og agern omkring for at skabe stemning.

På samme måde giver en glasvase scandi-cool julestemning, når der fyldes vand i og en enkelt grangren eller to uden nogen pynt får lov at stå der.

Til julebordet kan du finde det helt hvide porcelæn frem og kombinere med bestik fra for eksempel Arne Jacobsen for Georg Jensen og enkle vinglas  - og vil du have en dug på bordet, så lad det være en hvid damaskdug.

For at der stadig kommer lidt julestemning med, kan du bruge afklippede grangrene løst på bordet og på hver tallerken sammen med et bordkort – og så skal du selvfølgelig ikke glemme de levende lys, for de kan altså ikke undværes til jul.

Når det kommer til juletræt, så kan du holde dig til at pynte med sølvkugler og enkelte, hvide sløjfer, ligesom at du selvfølgelig giver besked videre til alle gæster om, at kun hvidt og sort gavepapir og gavebånd er godkendt på julegaverne.

Nej okay, drop det sidste, det er ikke alt ved julen, der skal holdes så stringent!

Royal Copenhagen julepynt på DBA:

 1. Royal Copenhagen Mega musselmalet julekugle, sølv, Kan hentes i Helsingør eller Kbh.Ø
Prisen er fast

  Royal Copenhagen Mega musselmalet julekugle, sølv, Kan hentes i Helsingør eller Kbh.Ø Prisen er fast.

  275,00 kr.24-02-2024
 2. Royal Copenhagen mega musselmalet Julekugle sølv, Skal afhentes. I pæn stand

  Royal Copenhagen mega musselmalet Julekugle sølv, Skal afhentes. I pæn stand

  340,00 kr.07-01-2024
 3. Georg Jensen Juleklokke og Julekugle, Georg Jensen Christmas Classics jule ophæng / ornament forgyld

  Georg Jensen Juleklokke og Julekugle, Georg Jensen Christmas Classics jule ophæng / ornament forgyldt med 24 karat guld Årets Julekugle 2004 uden indgravering og den første Julekugle SOLGT Årets K

  150,00 kr.03-01-2024
 4. Royal Copenhagen Julekugle, 1 styk Royal Copenhagen Sølv Julekugle original æske nr 2
Sendes for køb

  Royal Copenhagen Julekugle, 1 styk Royal Copenhagen Sølv Julekugle original æske nr 2 Sendes for købers regning

  275,00 kr.08-12-2023
 5. Mega Mussel julekugle, 2 Royal Copenhagen musselmalet kugler - Flue fluted Mega Ornament i originale

  Mega Mussel julekugle, 2 Royal Copenhagen musselmalet kugler - Flue fluted Mega Ornament i originale æsker med ophæng. Pris er pr. stk. Begge for kr. 475,- Kan afhentes eller sendes for købers regnin

  250,00 kr.08-12-2023
 6. Julekugle royal Copenhagen, Royal Copenhagen julekugler

  Julekugle royal Copenhagen, Royal Copenhagen julekugler

  100,00 kr.26-11-2023

En anden ting, der fik lov at komme på træet, var pynt fra Royal Copenhagen – og her er julekuglerne stadig smukke at hænge på træet.

Jul i 10’erne

Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder
Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder

Så er vi kommet til vores årti, og selvom der stadig hærsker en vis skandinavisk minimalisme, så er det i en version, hvor det bløde, det hyggelige og pynt har en stor plads, og hvor genbrug og bæredygtighed betyder meget. Farverne er nu en blanding af sarte pasteller og støvede juveltoner, blandet med det naturlige, og det skal selvfølgelig også med i julepyntningen.

Hvis det er det helt nutidige julebord, du vil dække, så skal det helst være på et spisebord i massivt mørkt træ, tallerknerne må gerne være i keramik med en grånistret glasering og servietterne i damask.

Skal det være helt gennemført, skal du droppe servietringene til fordel for naturfarvet sejlgarn og tilføje en eucaluptus-gren sammen med bordkortet, ligesom bestik i guld virkelig er med til at understrege stilen. Top af med rustik krystal, både til vandglas, vinglas og til karafler.

Når det kommer til juletræet, så kan du lade det stå på en dug eller et juletræstæppe i hør, enten naturfarvet eller hvid med broderi. Her må det rustikke og håndlavede meget gerne skinne igennem. Pynt så træet med dele af vintage fund, en skramme eller to på glaskugler, juleklokker og trommer er kun med til at understrege, at der er sjæl og historie med.

Vintage juleting på DBA:

 1. Glas fugle, 12 fugle og 3 kugler meget gamle antik julepynt. 
De er brugte og har mangler i form af

  Glas fugle, 12 fugle og 3 kugler meget gamle antik julepynt. De er brugte og har mangler i form af halen kig godt på billeder. Afhentes eller sendes på købers ansvar Søgeord: retro vin

  1.000,00 kr.24-02-2024
 2. Vintage gamle julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  Vintage gamle julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  antik / antikke julepynt glaskugler, En samling på 8 stk. Ukrainske juletræs kugler af mundblæst og farvet glas med original kasse, fra det tidligere Sovjetunionen / USSR, nuværende Ukraine. Cirka år

  440,00 kr.15-09-2023
 3. En samling nisse lysestager

  En samling nisse lysestager

  antik / antikke julepynt lysestage bornholmer, En samling af 3 stk. Antikke / ældre nisse stager af bemalet keramik / gips og top af jern. Højde cirka 10 cm. Alle 3 har haft brud i anklerne (se sidste

  600,00 kr.05-12-2023
 4. Vintage julekugler, sæt med blomsterpræg, 5 stk samlet

  Vintage julekugler, sæt med blomsterpræg, 5 stk samlet

  Vintage julekugler, sæt med blomsterpræg, 5 stk sa, 5 smukke, semitransparente glasornamenter med blomsterpræg og hvert deres udtryk 7,5 - 8 cm PRISEN ER FAST TRYK PÅ KNAPPEN ”GÅ TIL VAREN” FOR AT K

  385,00 kr.13-10-2023
 5. Vintage julekugler, pastelkogler m mica, 8 stk samlet

  Vintage julekugler, pastelkogler m mica, 8 stk samlet

  Vintage julekugler, pastelkogler m mica, 8 stk sam, 8 store, smukke kogler med hver sin farve, patina og udtryk 8 cm med top PRISEN ER FAST TRYK PÅ KNAPPEN ”GÅ TIL VAREN” FOR AT KØBE

  680,00 kr.12-10-2023
 6. Vintage julekugler, store pink ornamenter, 6 stk samlet

  Vintage julekugler, store pink ornamenter, 6 stk samlet

  Vintage julekugler, store pink ornamenter, 6 stk s, 6 pink, vintage julekugler fra Sovjet. Bemærk størrelsen.7,5 - 10 cm PRISEN ER FAST TRYK PÅ KNAPPEN ”GÅ TIL VAREN” FOR AT KØBE

  745,00 kr.24-10-2023

Du finder alt til din julepyntning på DBA, søg for eksempel på vintage i kategorien 'jul og nytår' og se de mange fine og finurlige sager, der er til salg.

Er du i gang med din egen ønskeseddel, eller mangler du ideer til dine kære, så se vores guide til de bedste genbrugs-julegaver, der med garanti skaber glæde.

Mangler du et hyggeligt gør-det-selv projekt, så se hvordan du nemt laver dine egne snow globes lige her – børn vil også elske at lave dem!


Du kan også i videoen herunder høre, hvordan folk på gaden ville reagere, hvis den julegave, de pakkede op til jul, var købt - brugt.

Relaterede artikler