Giv skjorten nyt liv med manchetknapper

Giv skjorten nyt liv med manchetknapper

7. august 2016

Vi sætter fut i tidsmaskinen og skruer tiden tilbage til 1700-tallet, hvor man ser de første eksempler på manchetknapper, som vi kender dem i dag. Dog vil spekulative tunger fortælle, at man også har set spor af ”manchetknapper” i det gamle Egypten, men disse var i en noget anden form, end vi kender dem i dag.

I 1700-tallet var det udelukkende folk med talrige mønter i lommen og i banken, som havde råd til at erhverve sig manchetknapper. Det skyldes blandt andet, at sådanne knapper var bestillingsarbejde, og at det anvendte materiale typisk var guld eller sølv.

Manchetknapper til skjorten - DBA Guide

Er du mand, så vil jeg så sandelig mene, at du skal eje et par manchetknapper – og det behøver ikke koste en formue. Det bliver selvsagt mere kosteligt, hvis du går efter guld, men sølv er mindst lige så brugbart – og det er de mindre ædle metaller faktisk også.

Som tiden gik fik driftige mænd øjnene op for maskineri, som tillod at producere billigere manchetknapper af ditto materialer, og dermed voksede målgruppen for manchetknapper gevaldigt. Gennem tiden så man desuden enkemænd, som bar manchetknapper med glas i, hvorunder der lå et hår fra deres afdøde kone. Manchetknapper med emalje-detaljer vandt også flot frem – og i særdeleshed i Rusland, hvor man også så Faberge æg med den flotte emalje.

Fidusen med manchetknapper er, at en almindelig, hvid ”mellemlederskjorte” bliver langt mere levende at se på.

Nicolai Klingenberg
Manchetknapper til skjorten - DBA Guide
Klassiske manchetknapper...

Nå. For år tilbage fandt jeg et par manchetknapper på DBA – de lignede ingenlunde noget, jeg tidligere havde set, og teksten lød, at det måske var vintage. De var absolut billige, så jeg slog til, og selvom de vist ikke har mange år på bagen, så er de blevet luftet et par gange siden. Fidusen med manchetknapper er, at en almindelig, hvid ”mellemlederskjorte” bliver langt mere levende at se på.

Manchetknapper til skjorten - DBA Guide
Manchetknapper med farve...

Uanset om du trækker i en skjorte med jeans til eller komplet (jakke)sæt, så kan du fint smide et par manchetknapper i skjorten. Går du med ur? Så kan du lade urets ”farve” (og eventuelt materiale) matche knapperne, og går du ”all in”, så lur lige på bæltespændet – måske kan du også finde et ”match” her.

Manchetknapper til skjorten - DBA Guide

Manchetknapper er desuden en alle tiders gave – man kan ikke få knapper nok, så vær ikke bange for at give et sæt, når nogen skal begaves. Er du til det gennemførte eller i hvert fald mere personlige , kan du med lethed få graveret initialer i knapperne – enten modtagerens, eller måske dit og hans forbogstav, hvis du nu er kvinde.  I sidstnævnte tilfælde vil det dog nok være en fordel, hvis I danner par…

Manchetknapper til skjorten - DBA Guide
Manchetknapper med initialer, her skribentens...

Om end du ikke skal regne med at finde et royalt sæt knapper på DBA, vil det måske være interessant for dig at vide, at der engang blev solgt et par manchetknapper for over to millioner kroner – ”knapperne” havde tilhørt Kong Edward den ottende.

Du kan begynde inspirationen på DBA – dog vil jeg mene, at du bør gå pænt uden om de ”sjove” manchetknapper, som er udført som ølkrus, vandhaner eller logoer fra bilfirmaer.