Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben
Livsstil

Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben

Christine
Christine

Vil du give tøjet på bøjlerne i skabet nyt liv, men ved du ikke, hvordan du griber det an? Her guider designeren dig gennem tøjkrisen med tips til, hvordan du kun med nål og tråd forvandler en brugt blazer eller en gammel herreskjorte til nye, lækre items.

Har du et strygejern? Det er faktisk det eneste, du skal bruge, før du kan kopiere nogle af modebilledets nyeste trends. Hvis du endda også har nål og tråd, er du godt på vej mod din nye titel som designer, for med små, simple hacks, kan du nemt redesigne genbrugstøjet, så det ligner noget, du lige har hevet ned fra bøjlerne i butikkerne.

Har du styr på snit, farver og teksturer? Det får du nu, hvor designer Søren Le Schmidt klæder dig på med sine 5 bedste tips til, hvordan du upcycler garderoben.

Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.
Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.

Huller i tøjet er ikke din største udfordring

Du skal ikke frygte huller i tøjet, når du redesigner, og det vil måske komme som en overraskelse for dig. Er et ærme i stykker, kan du nemt sy nye på eller klippe dem helt af, så du står tilbage med en vest i stedet. Din største udfordring er derimod stoffets stand, for den afgør, om du kan bruge et item eller ej:

- Det er en rigtig god idé at kigge rundt i kraven, ved albuen og på ærmets manchet for at se, hvor brugt tøjet er. Det er særligt skjorter og blazere, der bliver slidte her. Har du fundet en jakke, skal du tjekke foret, for det bliver mørt over tid, så det revner og derfor ikke kan bruges, forklarer Søren Le Schmidt.

Mørnet stof kommer du ikke langt med og tøj, som er særligt slidt, skal derfor kasseres. Små huller og et par pletter må du derimod ikke lade dig slå ud af, men hvorfor kan du trygt kaste din kærlighed på tøj med skønhedsfejl?

- Når man står med genbrugstøj, kan man nogle gange se, hvorfor det er kasseret. Der kan være huller, pletter eller brændemærker, som er meget tydelige, men det gør ikke så meget. Det skal du i stedet se som en spændende udfordring, for selvom tøjet har en defekt, kan det sagtens have muligheder, fortæller Søren Le Schmidt.

De muligheder skal du gribe, for de små skavanker giver dig en chance for at finde på kreative designs. De udfordrer nemlig din fantasi, forklarer Søren Le Schmidt, og pludselig opstår nye alternativer ud af det, der først virkede som en begrænsning.

Find en symaskine på DBA:

 1. Ny Singer Heavy Duty 4432 Symaskine inkl Taske

  Ny Singer Heavy Duty 4432 Symaskine inkl Taske

  Symaskine, Heavy Duty 4432, Singer Heavy Duty 4432 Symaskine Inklusive symaskinetaske Aldrig brugt. Helt ny stand. Jeg betalte 2600 kr. Taske kostede 400 kr. Sælges da det ikke er nødvendigt mer

  1.500,00 kr.03-10-2023
 2. Symaskine, Singer 1873 Symaskine, Solide Singer 1873 symaskine til salg! God stand.

  Symaskine, Singer 1873 Symaskine, Solide Singer 1873 symaskine til salg! God stand.

  180,00 kr.03-10-2023
 3. Symaskine, Overlock, Jeg har købt her på blå avis men aldrig prøver.

  Symaskine, Overlock, Jeg har købt her på blå avis men aldrig prøver.

  1.500,00 kr.03-10-2023
 4. Symaskine, Jeg sælger denne symaskine for en veninde. Man er velkommen til at komme og prøve den
-se

  Symaskine, Jeg sælger denne symaskine for en veninde. Man er velkommen til at komme og prøve den -se gerne mine andre annoncer

  650,00 kr.03-10-2023
 5. Symaskine, 
Singer kvalitets symaskine sælges for 999kr. eller bedste bud.

LEVERING KAN AFTALES.

S

  Symaskine, Singer kvalitets symaskine sælges for 999kr. eller bedste bud. LEVERING KAN AFTALES. SE OGSÅ ALLE MINE ANDRE ANNONCER :-)

  999,00 kr.03-10-2023
 6. Symaskine, Bernette 812, Syr fantastisk. En ældre maskine, som kan alt det, man skal bruge. Glem alt

  Symaskine, Bernette 812, Syr fantastisk. En ældre maskine, som kan alt det, man skal bruge. Glem alt om symaskiner fra Bilka og Brugsen, denne er brugt, men et dyrt og godt mærke;)

  500,00 kr.03-10-2023

Du finder et stort udvalg af symaskiner på DBA, og her kan du se dem, der kan sy i læder.

Glem nål og tråd – Nemt hack til et hurtigt redesign

Ligger der en krøllet T-shirt bagerst i skabet, eller bruger du aldrig den gamle skjorte, fordi der er en plet på kraven? Upcycling betyder, at du redesigner items, der allerede hænger i garderoben, og faktisk behøver du ikke have den nyeste symaskine stående, før du kan puste nyt liv i de gamle klude. Har du et strygejern? Så er du allerede godt på vej, fortæller Søren Le Schmidt:

- Et godt strygejern kommer man langt med. Strygemærker er jo en nem måde at redesigne tøj på, for det kræver ikke nogen forudsætninger, så her kan alle være med. Du kan bruge mærkerne til at dække et hul eller en plet, men de kan også bare stryges på for at give noget coolness til en gammel jakke, lyder designerens råd.

Du behøver ikke at have en designer gemt i maven, før du kan upcycle alt fra jakker til kjoler og skjorter. Tid og tålmodighed er nemlig nogle af de vigtigste redskaber, du kan have liggende i sykassen:

- Det kan være nok, at man har tid, nål og tråd. En blazer kan dekoreres med små perler over alt – det kan blive virkelig flot, og det eneste, det kræver, er tid, forklarer Søren Le Schmidt og uddyber:

- Har du et item, du har været vildt glad for, men som har aftjent sin værnepligt, kan det bruges på en ny måde. Hiv knapperne af en jakke og brug dem, hvis jakken er for slidt, eller dekorer tøjet med perler, sten og fjer. Når du redesigner, gælder det om at få din personlighed ind i tøjet.

For Søren Le Schmidt handler upcycling ikke om, hvor dygtig du er med nål og tråd. Det handler derimod om, hvilke muligheder du ser i tøjet. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de kreative løsninger, og designeren opfordrer dig til, at du tør tage nogle chancer.

Blazere til salg på DBA netop nu:

 1. 2-Biz Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  2-Biz Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 40

  Blazer, 2-Biz, str. 40, Blazer, Blazer fra 2-Biz. Blazeren er sort og i størrelse 40. Leder du efter en smart blazer til kontoret, så er denne her måske lige det du søger. ✓ Du får altid 30 dages

  189,00 kr.29-03-2023
 2. Part Two Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 36

  Part Two Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 36

  Blazer, Part Two, str. 36, Blazer, Blazer fra Part Two. Blazeren er sort og i størrelse 36. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr. 3

  199,00 kr.29-03-2023
 3. mbym Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  mbym Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: L

  Blazer, mbym, str. L, Blazer, Blazer fra mbym. Blazeren er pink og i størrelse large. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓

  129,00 kr.29-03-2023
 4. Marc O'Polo Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: M

  Marc O'Polo Blazer - Secondhand - Kvinde - Størrelse: M

  Blazer, Marc O'Polo, str. M, Blazer, Blazer fra Marc O'Polo. Blazeren er blå og i størrelse medium. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee f

  509,00 kr.29-03-2023
 5. Jack´s Sportswear Intl Blazer - Secondhand - Mand -

  Jack´s Sportswear Intl Blazer - Secondhand - Mand -

  Jack´s Sportswear Intl, str. 40, Blazer, Blazer fra Jack´s Sportswear Intl. Blazeren er blå og i størrelse 40. Det er en rigtig god idé at have nogle få fine basis ting i garderoben, som kan sættes

  129,00 kr.29-03-2023
 6. Primatist Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: XXL

  Primatist Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: XXL

  Primatist, str. XXL, Blazer, Blazer fra Primatist. Blazeren er blå. Det er en rigtig god idé at have nogle få flotte basis ting i garderoben, som kan sættes sammen med stort set alt. Denne her blaze

  379,00 kr.29-03-2023

Du kan nemt give den gamle blazer et nyt look ved at dekorere den med perler. Lige nu er der mere end 6.000 blazere til salg på DBA.

Her er det nemmeste item, du kan upcycle

Den der gamle herreskjorte er faktisk et af de bedste items til upcycling, for der gemmer sig mange muligheder i sådan en, forklarer Søren Le Schmidt:

- Skjorter er så gode til upcycling, for de kan både redesignes som individuelle stylingelementer, eller du kan bruge enkeltdele fra skjorten. Du kan klippe kraven af skjorten og sy løse kraver, som kan bruges over T-shirts eller kjoler, men du kan også sy kraven på en anden skjorte eller en jakke.

Du kender det uden tvivl: skabet bugner af tøj, men du har ikke noget at tage på. Skal du snart ud ad døren? Der er ingen grund til at frygte tøjkrisen, for kombinerer du flere items fra din garderobe, kan du på kort tid skabe et nyt outfit:

- Det er meget moderne med de markerede skuldre, og du kan nemt selv få det look i en kjole, jakke eller skjorte ved at sy skulderpuder ind i tøjet. Det kræver kun et par sting, og så har du et stykke tøj, der ser helt anderledes ud, guider Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er også nemt at integrere et bælte i en blazer. Enten kan du bare tage bæltet rundt om jakken eller også kan du sy to stropper ind i blazeren, så bæltet holdes fast og markerer taljen.

Items som blazere, denimjakker og herreskjorter er de nemmeste, du kan upcycle, for ofte er de lavet i stof, som ikke giver sig. Det gør det let for dig at redesigne kun med nål og tråd. Kaster du i stedet din kærlighed på designs, der kræver, at du kombinerer forskellige slags stof, skal du være opmærksom på, at stof med stretch og fast stof kan være svære at sætte sammen. Her må du være lidt mere fiks på fingrene og hente hjælp hos symaskinen, da de to typer stof opfører sig på meget forskellige måder, lyder designerens erfarne råd.

LÆS OGSÅ: Vildt: Jane har ikke købt noget i 7 år

Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.
Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.

Størrelsen er afgørende for designet – Men hvorfor?

Er det virkelig nødvendigt at smide ærmerne ud fra den blazer, der blev til en vest? Du har nok allerede gættet, at Søren Le Schmidt kan se nye muligheder i de gamle ærmer:

- Ærmer kan sys på en cardigan eller en vest, og du skal ikke være bange for at mikse mønstre, tern og striber. For eksempel giver det en fed kant til en blazer, hvis du laver ærmerne af tyl. Det er meget in at blande teksturer, og særligt nu er lag-på-lag meget moderne, fortæller Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er meget vigtigere, du finder tøj i nogenlunde samme størrelse, for det gør det nemmere at sy sammen.

Du skal derfor ikke være nervøs for at mikse materialer, for det karikerede har en stor plads i modebilledet netop nu. Præcis derfor kan du også tage chancer, når det gælder dine designs, siger Søren Le Schmidt og fortæller, hvordan han har fået flere komplimenter for sit upcyclede jakkesæt:

- Jeg syede en gang to jakkesæt sammen – et sort og et gråt. Det har et fedt spil! Men her var det afgørende, at tøjet havde cirka samme size, så jeg ikke skulle skære for meget. Jeg har forresten også lavet et nyt par bukser af to forskellige jeans, funderer han.

Find et jakkesæt på DBA:

 1. Hugo Boss Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 50

  Hugo Boss Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 50

  Hugo Boss, str. 50, Jakkesæt, Jakkesæt fra Hugo Boss. Jakkesættet er sort og i størrelse 50. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee for kr.

  889,00 kr.29-03-2023
 2. Smoking, Ukendt, str. XXL, Sort, Antageligt uld og polyester, Næsten som ny, Herresmoking af ukendt

  Smoking, Ukendt, str. XXL, Sort, Antageligt uld og polyester, Næsten som ny, Herresmoking af ukendt fabrikat (fabrikat og størrelsesangivelser findes ikke). Størrelsen er formentlig 54/56. I mangel af

  500,00 kr.03-10-2023
 3. Massimo Dutti Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Massimo Dutti Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Massimo Dutti, str. 48, Jakkesæt, Jakkesæt fra Massimo Dutti. Jakkesættet er blåt og i størrelse 48. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ Vi sender med Budbee

  589,00 kr.29-03-2023
 4. Philosophy Blues Original Jakkesæt - Secondhand - Mand -

  Philosophy Blues Original Jakkesæt - Secondhand - Mand -

  Philosophy Blues Original, str. 46, Jakkesæt, Jakkesæt fra Philosophy Blues Original. Jakkesættet er brunt og i størrelse 46. ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdag

  589,00 kr.29-03-2023
 5. Habit bukser, Hugo boss, str. M, Mørke blå, Ubrugt, Str. 48 aldrig brugt

Fragter gerne på købers re

  Habit bukser, Hugo boss, str. M, Mørke blå, Ubrugt, Str. 48 aldrig brugt Fragter gerne på købers regning :)

  200,00 kr.03-10-2023
 6. Jakkesæt med vest, Bertoni, str. S, Hvid, 97% bomuld 3% elastane, Ubrugt, Sælger dette jakkesæt med

  Jakkesæt med vest, Bertoni, str. S, Hvid, 97% bomuld 3% elastane, Ubrugt, Sælger dette jakkesæt med tilhørende vest. Helt ny - ubrugt, prismærker og tags hænger stadig på varerne. Jakke og vest størr

  500,00 kr.03-10-2023

Vil du gøre designeren kunsten efter, finder du lige nu 3.300 forskellige jakkesæt på DBA.

Tip: Det her er altid en fordel for dig

Det er ikke altid, genbrugstøjet passer perfekt i første forsøg, for der er jo lige det catch, at tøjet sjældent findes i mere end én størrelse. Størrelserne skal du imidlertid ikke lade dig begrænse af, for faktisk er det nemmere at redesigne ting, der er for store:

- Et item, der er for stort, giver dig meget mere stof at arbejde med, og det er altid lettere at gøre ting mindre. En gulvlang kjole kan både kortes af, så det bliver en kort model, og samtidig kan skørtet laves til ærmer, kraver, tørklæder eller måske endda en ny kappe, fortæller Søren Le Schmidt.

Det kan altså være en fordel at gå efter tøj med meget stof, for det giver dig nogle helt andre muligheder, og designeren råder dig til ikke at blive begrænset af størrelserne:

- Tidligere snit i tøjet kan låse dine redesigns, så derfor er det fedt at arbejde med tøj, hvor der er meget stof. Det kunne være gamle tørklæder, som jo egentlig bare er rent stof. Du kan nemt sy tørklæder sammen på nye måder, men du kan også sætte dem på jakker eller kjoler, hvis du vil understrege et snit eller skabe lag-på-lag-effekten. Det handler om at turde udfordre sin kreativitet og sin personlige stil, slutter Søren Le Schmidt.

Lækre tørklæder til salg på DBA i dag:

 1. Tørklæde, Mads Nørgaard, str. Stort, Grå og hvid, Næsten som ny, Varm og stort halstørklæde fra Ma

  Tørklæde, Mads Nørgaard, str. Stort, Grå og hvid, Næsten som ny, Varm og stort halstørklæde fra Mads Nørgaard

  150,00 kr.04-10-2023
 2. Tørklæde, Tommy Hilfiger, str. Onesize, Rosa, Næsten som ny

  Tørklæde, Tommy Hilfiger, str. Onesize, Rosa, Næsten som ny

  150,00 kr.03-10-2023
 3. Tørklæde, -, str. 210 x 80 cm, Sort / grå, MEGA STORT TØRKLÆDE.

MÅL: 210 x 80 cm.
Røgfrit hjem
Se

  Tørklæde, -, str. 210 x 80 cm, Sort / grå, MEGA STORT TØRKLÆDE. MÅL: 210 x 80 cm. Røgfrit hjem Se også mine andre annoncer.

  225,00 kr.03-10-2023
 4. Tørklæde, 9 tørklæder, ., str. ., 
Sælges for 15 kr. pr. styk

  Tørklæde, 9 tørklæder, ., str. ., Sælges for 15 kr. pr. styk

  15,00 kr.03-10-2023
 5. Vera Mont Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Vera Mont Kjole - Secondhand - Kvinde - Størrelse: 38

  Vera Mont, str. 38, Kjole, Kjole fra Vera Mont. Kjolen er orange og i størrelse 38. Skal du bruge en kjole med et lidt formelt look, så er denne her rigtig fin, og vi tror den vil klæde dig godt.

  349,00 kr.29-03-2023
 6. Tørklæde, Andet, str. 100 cm x 100 cm, Klar blå og grønne farver, Silke, Næsten som ny, Smukt tør

  Tørklæde, Andet, str. 100 cm x 100 cm, Klar blå og grønne farver, Silke, Næsten som ny, Smukt tørklæde i 100 % silke. Kan sendes for 12 kr med Post Nord.

  90,00 kr.03-10-2023

Find et skønt silketørklæde på DBA eller hold varmen med et halstørklæde.

Den grønne bølger skyller ind over landet, og modebilledet påvirkes naturligvis også af de bæredygtige tendenser. I de senere år er det blevet populært for designerne at relancere gamle kollektioner, og netop det kan være grunden til, at upcycling er så in. I denne artikel klæder vi dig på med 7 gode råd til en mere bæredygtig garderobe.

Du får forhåbentlig ikke brug for at redesigne DBA’s dyreste outfit, for hoodien og bukserne koster kassen. Er du nysgerrig på, hvor mange moneter du skal have op af lommen? Find svaret i videoen, hvor sælger Sharun Vimal fortæller, hvorfor outfittet er alle pengene værd.

Relaterede artikler