Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben
Livsstil

Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben

Christine
Christine

Vil du give tøjet på bøjlerne i skabet nyt liv, men ved du ikke, hvordan du griber det an? Her guider designeren dig gennem tøjkrisen med tips til, hvordan du kun med nål og tråd forvandler en brugt blazer eller en gammel herreskjorte til nye, lækre items.

Har du et strygejern? Det er faktisk det eneste, du skal bruge, før du kan kopiere nogle af modebilledets nyeste trends. Hvis du endda også har nål og tråd, er du godt på vej mod din nye titel som designer, for med små, simple hacks, kan du nemt redesigne genbrugstøjet, så det ligner noget, du lige har hevet ned fra bøjlerne i butikkerne.

Har du styr på snit, farver og teksturer? Det får du nu, hvor designer Søren Le Schmidt klæder dig på med sine 5 bedste tips til, hvordan du upcycler garderoben.

Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.
Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.

Huller i tøjet er ikke din største udfordring

Du skal ikke frygte huller i tøjet, når du redesigner, og det vil måske komme som en overraskelse for dig. Er et ærme i stykker, kan du nemt sy nye på eller klippe dem helt af, så du står tilbage med en vest i stedet. Din største udfordring er derimod stoffets stand, for den afgør, om du kan bruge et item eller ej:

- Det er en rigtig god idé at kigge rundt i kraven, ved albuen og på ærmets manchet for at se, hvor brugt tøjet er. Det er særligt skjorter og blazere, der bliver slidte her. Har du fundet en jakke, skal du tjekke foret, for det bliver mørt over tid, så det revner og derfor ikke kan bruges, forklarer Søren Le Schmidt.

Mørnet stof kommer du ikke langt med og tøj, som er særligt slidt, skal derfor kasseres. Små huller og et par pletter må du derimod ikke lade dig slå ud af, men hvorfor kan du trygt kaste din kærlighed på tøj med skønhedsfejl?

- Når man står med genbrugstøj, kan man nogle gange se, hvorfor det er kasseret. Der kan være huller, pletter eller brændemærker, som er meget tydelige, men det gør ikke så meget. Det skal du i stedet se som en spændende udfordring, for selvom tøjet har en defekt, kan det sagtens have muligheder, fortæller Søren Le Schmidt.

De muligheder skal du gribe, for de små skavanker giver dig en chance for at finde på kreative designs. De udfordrer nemlig din fantasi, forklarer Søren Le Schmidt, og pludselig opstår nye alternativer ud af det, der først virkede som en begrænsning.

Find en symaskine på DBA:

 1. Symaskine, Husqvarna huskystar c10 symaskine i super fin stand med tilbehør sælges

  Symaskine, Husqvarna huskystar c10 symaskine i super fin stand med tilbehør sælges

  1.500,00 kr.22-03-2023
 2. Symaskine, Elna primula 310, Symaskine med 18 forskellige sømme. Virker som den skal, smørret og kla

  Symaskine, Elna primula 310, Symaskine med 18 forskellige sømme. Virker som den skal, smørret og klar til brug.

  550,00 kr.22-03-2023
 3. Symaskine, Brother symaskine, Brother symaskine model 400. Virker upåklageligt, nem at bruge. Kan te

  Symaskine, Brother symaskine, Brother symaskine model 400. Virker upåklageligt, nem at bruge. Kan testes inden køb, hvis man ønsker :)

  800,00 kr.22-03-2023
 4. Symaskine, virker fint

  Symaskine, virker fint

  200,00 kr.22-03-2023
 5. Symaskine, Gammel sort Kohler symaskine. Bunden er lidt slidt, se billede. Der er et lille messingsk

  Symaskine, Gammel sort Kohler symaskine. Bunden er lidt slidt, se billede. Der er et lille messingskilt, hvor der står: Chr Andersen Cykler & symaskiner LF. Bjerringbro 56. Måske den er fra 1956. Af

  350,00 kr.22-03-2023
 6. Symaskine, Medion, Næsten ny

  Symaskine, Medion, Næsten ny

  350,00 kr.22-03-2023

Du finder et stort udvalg af symaskiner på DBA, og her kan du se dem, der kan sy i læder.

Glem nål og tråd – Nemt hack til et hurtigt redesign

Ligger der en krøllet T-shirt bagerst i skabet, eller bruger du aldrig den gamle skjorte, fordi der er en plet på kraven? Upcycling betyder, at du redesigner items, der allerede hænger i garderoben, og faktisk behøver du ikke have den nyeste symaskine stående, før du kan puste nyt liv i de gamle klude. Har du et strygejern? Så er du allerede godt på vej, fortæller Søren Le Schmidt:

- Et godt strygejern kommer man langt med. Strygemærker er jo en nem måde at redesigne tøj på, for det kræver ikke nogen forudsætninger, så her kan alle være med. Du kan bruge mærkerne til at dække et hul eller en plet, men de kan også bare stryges på for at give noget coolness til en gammel jakke, lyder designerens råd.

Du behøver ikke at have en designer gemt i maven, før du kan upcycle alt fra jakker til kjoler og skjorter. Tid og tålmodighed er nemlig nogle af de vigtigste redskaber, du kan have liggende i sykassen:

- Det kan være nok, at man har tid, nål og tråd. En blazer kan dekoreres med små perler over alt – det kan blive virkelig flot, og det eneste, det kræver, er tid, forklarer Søren Le Schmidt og uddyber:

- Har du et item, du har været vildt glad for, men som har aftjent sin værnepligt, kan det bruges på en ny måde. Hiv knapperne af en jakke og brug dem, hvis jakken er for slidt, eller dekorer tøjet med perler, sten og fjer. Når du redesigner, gælder det om at få din personlighed ind i tøjet.

For Søren Le Schmidt handler upcycling ikke om, hvor dygtig du er med nål og tråd. Det handler derimod om, hvilke muligheder du ser i tøjet. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de kreative løsninger, og designeren opfordrer dig til, at du tør tage nogle chancer.

Blazere til salg på DBA netop nu:

 1. Jakke, str. 38, Gerry Weber, Brun / kobber, Ubrugt, Helt ny blazer jakke fra Gerry Weber i brunlig

  Jakke, str. 38, Gerry Weber, Brun / kobber, Ubrugt, Helt ny blazer jakke fra Gerry Weber i brunlige og kobbernuancer. Flot effekt med striber i forskellige nuancer. Virkelig smart og rigtig god kval

  275,00 kr.22-03-2023
 2. Ikke Kendt Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  Ikke Kendt Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  Ikke Kendt, str. 52, Blazer, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS for

  229,00 kr.22-03-2023
 3. Emporio Armani Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 46

  Emporio Armani Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 46

  Emporio Armani, str. 46, Blazer, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS

  1.589,00 kr.22-03-2023
 4. Gant Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Gant Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Gant, str. 48, Blazer, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS for kr. 39

  559,00 kr.22-03-2023
 5. Van Gils Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: XL

  Van Gils Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: XL

  Van Gils, str. XL, Blazer, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS for kr

  319,00 kr.22-03-2023
 6. H&M Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  H&M Blazer - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  H&M, str. 52, Blazer, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS for kr. 39,

  99,00 kr.22-03-2023

Du kan nemt give den gamle blazer et nyt look ved at dekorere den med perler. Lige nu er der mere end 6.000 blazere til salg på DBA.

Her er det nemmeste item, du kan upcycle

Den der gamle herreskjorte er faktisk et af de bedste items til upcycling, for der gemmer sig mange muligheder i sådan en, forklarer Søren Le Schmidt:

- Skjorter er så gode til upcycling, for de kan både redesignes som individuelle stylingelementer, eller du kan bruge enkeltdele fra skjorten. Du kan klippe kraven af skjorten og sy løse kraver, som kan bruges over T-shirts eller kjoler, men du kan også sy kraven på en anden skjorte eller en jakke.

Du kender det uden tvivl: skabet bugner af tøj, men du har ikke noget at tage på. Skal du snart ud ad døren? Der er ingen grund til at frygte tøjkrisen, for kombinerer du flere items fra din garderobe, kan du på kort tid skabe et nyt outfit:

- Det er meget moderne med de markerede skuldre, og du kan nemt selv få det look i en kjole, jakke eller skjorte ved at sy skulderpuder ind i tøjet. Det kræver kun et par sting, og så har du et stykke tøj, der ser helt anderledes ud, guider Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er også nemt at integrere et bælte i en blazer. Enten kan du bare tage bæltet rundt om jakken eller også kan du sy to stropper ind i blazeren, så bæltet holdes fast og markerer taljen.

Items som blazere, denimjakker og herreskjorter er de nemmeste, du kan upcycle, for ofte er de lavet i stof, som ikke giver sig. Det gør det let for dig at redesigne kun med nål og tråd. Kaster du i stedet din kærlighed på designs, der kræver, at du kombinerer forskellige slags stof, skal du være opmærksom på, at stof med stretch og fast stof kan være svære at sætte sammen. Her må du være lidt mere fiks på fingrene og hente hjælp hos symaskinen, da de to typer stof opfører sig på meget forskellige måder, lyder designerens erfarne råd.

LÆS OGSÅ: Vildt: Jane har ikke købt noget i 7 år

Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.
Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.

Størrelsen er afgørende for designet – Men hvorfor?

Er det virkelig nødvendigt at smide ærmerne ud fra den blazer, der blev til en vest? Du har nok allerede gættet, at Søren Le Schmidt kan se nye muligheder i de gamle ærmer:

- Ærmer kan sys på en cardigan eller en vest, og du skal ikke være bange for at mikse mønstre, tern og striber. For eksempel giver det en fed kant til en blazer, hvis du laver ærmerne af tyl. Det er meget in at blande teksturer, og særligt nu er lag-på-lag meget moderne, fortæller Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er meget vigtigere, du finder tøj i nogenlunde samme størrelse, for det gør det nemmere at sy sammen.

Du skal derfor ikke være nervøs for at mikse materialer, for det karikerede har en stor plads i modebilledet netop nu. Præcis derfor kan du også tage chancer, når det gælder dine designs, siger Søren Le Schmidt og fortæller, hvordan han har fået flere komplimenter for sit upcyclede jakkesæt:

- Jeg syede en gang to jakkesæt sammen – et sort og et gråt. Det har et fedt spil! Men her var det afgørende, at tøjet havde cirka samme size, så jeg ikke skulle skære for meget. Jeg har forresten også lavet et nyt par bukser af to forskellige jeans, funderer han.

Find et jakkesæt på DBA:

 1. Sneakers, Fred Perry, str. 42, De flotteste, og mest stilrene sneakers/sko fra Fred Perry, som du ha

  Sneakers, Fred Perry, str. 42, De flotteste, og mest stilrene sneakers/sko fra Fred Perry, som du har manglet, i hele dit liv! De kan både bruges under performance pants, jakkesæt bukser, ellers jea

  999,00 kr.22-03-2023
 2. Lab Pal Zileri Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 46

  Lab Pal Zileri Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 46

  Lab Pal Zileri, str. 46, Jakkesæt, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GL

  1.909,00 kr.22-03-2023
 3. Rene Lezard Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Rene Lezard Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Rene Lezard, str. 48, Jakkesæt, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS f

  1.909,00 kr.22-03-2023
 4. Lab Pal Zileri Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Lab Pal Zileri Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 48

  Lab Pal Zileri, str. 48, Jakkesæt, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GL

  1.369,00 kr.22-03-2023
 5. Smoking sæt, JARDEX, str. XXXL, Hvid/sort, Uld og Polyester , Næsten som ny, NYRENSET!
Smoking jakk

  Smoking sæt, JARDEX, str. XXXL, Hvid/sort, Uld og Polyester , Næsten som ny, NYRENSET! Smoking jakke: str. 62 énradet med 2 lommer samt brystlomme. Smoking bukser: Benlængde 78 cm, livvidde 105-110 c

  500,00 kr.22-03-2023
 6. Hugo Boss Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  Hugo Boss Jakkesæt - Secondhand - Mand - Størrelse: 52

  Hugo Boss, str. 52, Jakkesæt, ✓ Du får altid 30 dages returret hos os ✓ Levering inden for 1-3 hverdage ✓ GRATIS levering i hele marts måned ✓ Vi sender med Budbee for kr. 35,- ✓ Vi sender med GLS for

  1.039,00 kr.22-03-2023

Vil du gøre designeren kunsten efter, finder du lige nu 3.300 forskellige jakkesæt på DBA.

Tip: Det her er altid en fordel for dig

Det er ikke altid, genbrugstøjet passer perfekt i første forsøg, for der er jo lige det catch, at tøjet sjældent findes i mere end én størrelse. Størrelserne skal du imidlertid ikke lade dig begrænse af, for faktisk er det nemmere at redesigne ting, der er for store:

- Et item, der er for stort, giver dig meget mere stof at arbejde med, og det er altid lettere at gøre ting mindre. En gulvlang kjole kan både kortes af, så det bliver en kort model, og samtidig kan skørtet laves til ærmer, kraver, tørklæder eller måske endda en ny kappe, fortæller Søren Le Schmidt.

Det kan altså være en fordel at gå efter tøj med meget stof, for det giver dig nogle helt andre muligheder, og designeren råder dig til ikke at blive begrænset af størrelserne:

- Tidligere snit i tøjet kan låse dine redesigns, så derfor er det fedt at arbejde med tøj, hvor der er meget stof. Det kunne være gamle tørklæder, som jo egentlig bare er rent stof. Du kan nemt sy tørklæder sammen på nye måder, men du kan også sætte dem på jakker eller kjoler, hvis du vil understrege et snit eller skabe lag-på-lag-effekten. Det handler om at turde udfordre sin kreativitet og sin personlige stil, slutter Søren Le Schmidt.

Lækre tørklæder til salg på DBA i dag:

 1. Tørklæde, Silketørklæde, Stenströms, str. 70x70, taupe/blå/beige, silke, Ubrugt, Helt ny, fejlkøb

  Tørklæde, Silketørklæde, Stenströms, str. 70x70, taupe/blå/beige, silke, Ubrugt, Helt ny, fejlkøb

  300,00 kr.22-03-2023
 2. Bluse, Masai, str. 40, offwhite og blomme, Viscose, Næsten som ny, Masai Bluse med tilhørende tørklæ

  Bluse, Masai, str. 40, offwhite og blomme, Viscose, Næsten som ny, Masai Bluse med tilhørende tørklæde. Str. M Brugt en gang. Mål - Bluse: B: 110 cm. L: 64 cm. Mål - Tørklæde: 204x30 cm. Porto: 40 kr.

  195,00 kr.22-03-2023
 3. Festkjole, Jazmin, str. S, Helt nyt tre delt sæt fra Jazmin i cremefarvet med broderi i lila nuancer

  Festkjole, Jazmin, str. S, Helt nyt tre delt sæt fra Jazmin i cremefarvet med broderi i lila nuancer. Stort tørklæde med mønster og ensfarvet creme bukser. Størrelse Small købt hos jazmin online til

  300,00 kr.22-03-2023
 4. Festkjole, Baroque, str. S, Helt ny embroidered chiffon kjole med netærmer fra Baroque i størrelse S

  Festkjole, Baroque, str. S, Helt ny embroidered chiffon kjole med netærmer fra Baroque i størrelse S. Bukser og stort flot tørklæde medfølger. Nypris 1500kr

  600,00 kr.22-03-2023
 5. Tørklæde, Lange tørklæder, Forskellige mærker, str. 70 x 190, 6 stk. lange tørklæder med frynser.
S

  Tørklæde, Lange tørklæder, Forskellige mærker, str. 70 x 190, 6 stk. lange tørklæder med frynser. Størrelsen er ca. 70 cm x 190 cm. Pr. stk. 50 kr.

  50,00 kr.22-03-2023
 6. Tørklæde, Halstørklæde, Diverse, str. Diverse, God men brugt, Fine halstørklæder.

100 kr. samlet,

  Tørklæde, Halstørklæde, Diverse, str. Diverse, God men brugt, Fine halstørklæder. 100 kr. samlet, 30 kr. pr. stk. Tjek også mine andre annoncer :)

  100,00 kr.22-03-2023

Find et skønt silketørklæde på DBA eller hold varmen med et halstørklæde.

Den grønne bølger skyller ind over landet, og modebilledet påvirkes naturligvis også af de bæredygtige tendenser. I de senere år er det blevet populært for designerne at relancere gamle kollektioner, og netop det kan være grunden til, at upcycling er så in. I denne artikel klæder vi dig på med 7 gode råd til en mere bæredygtig garderobe.

Du får forhåbentlig ikke brug for at redesigne DBA’s dyreste outfit, for hoodien og bukserne koster kassen. Er du nysgerrig på, hvor mange moneter du skal have op af lommen? Find svaret i videoen, hvor sælger Sharun Vimal fortæller, hvorfor outfittet er alle pengene værd.

Relaterede artikler