Genbrugsindekset: Vi genbrugsopdrager på hinanden
Livsstil

Genbrugsindekset: Vi genbrugsopdrager på hinanden

Julie Schoen
Julie Schoen

Pas på med at smide noget ud fra din husholdning, mens dine venner ser på. Ny undersøgelse viser, at du meget muligt kan få skæld ud for det. Vi danskere er nemlig flittige til at irettesætte, når nogle smider noget ud, der er for godt til skraldespanden, afslører DBAs Genbrugsindeks 2022.

Det kan for mange mennesker være grænseoverskridende at stå på hovedet i en container for at se, om der er smidt ”guld” ud. Men det kan åbenbart være lige så flov en affære at være den, der bærer guldet hen til skraldespanden.

For du kan nemt ende med at få ”voksen skæld ud”, hvis du smider noget ud, der er for godt til en endedestination i ”skralderen”.

Det viser nye tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022. Genbrugsindekset er DBAs årlige genbrugsrapport, der tager temperaturen på danskernes genbrugslyst og/eller mangel på samme. Genbrugsindekset undersøger vores forhold til genbrug på tværs af hele landet, og altså ikke kun den handel der faciliteres på DBA.

Indekset viser, at hver fjerde dansker har påtalt eller irettesat nogen for at smide noget ud. Og 27 procent kunne godt finde på det.

45-årige Susanne Sørensen fra Nordjylland har tidligere reddet sin venindes barnevogn fra at blive smidt ud. Du kan læse mere om den affære længere nede i artiklen
45-årige Susanne Sørensen fra Nordjylland har tidligere reddet sin venindes barnevogn fra at blive smidt ud. Du kan læse mere om den affære længere nede i artiklen

Derfor er danskerne ude med riven, når andre smider guld på gaden

De mange blikke og den løftede pegefinger kan ses som et resultat af, at danskerne mere end nogensinde har fokus på at skabe gode klimavaner. Det viser Genbrugsindekset nemlig også. For danskerne bekymrer sig om at skabe et bæredygtigt og klimavenligt samfund.

Ifølge årets Genbrugsindekset synes 85 procent af danskerne, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.

- Vi har målt på danskernes genbrugsvaner siden 2017, og det er tydeligt, at danskerne i dag er langt mere bevidst om genbrugsagendaen og sammenhængen mellem genbrug og bæredygtighed og klima, siger Julie Schoen, talsperson for DBA, og fortsætter:

- Det er kun positivt, at danskernes mindset har ændret sig i den retning, og at mange går så langt som til at påtale gode genbrugsvaner for andre. Kun sammen kan vi ændre den klimatunge brug-og-smid-væk-kultur, og jeg synes, det er flot, at vi tør opdrage på andre voksne, selvom det kan være en ubehagelig opgave.

Og måske er det slet ikke så farligt at påtale andres genbrugsvaner eller mangel på samme.

I år svarer hele 54 procent, at de har haft dårlig samvittighed over at smide noget ud, der stadig kan bruges. Så noget tyder på, at du godt kan vove dig ud i at sige til din omgangskreds, at de skal blive bedre til at sælge ud af deres ting, i stedet for at smide dem ud. For måske taler du ind til en dårlig samvittighed, der med et lille skub kan blive til handling i stedet.

Selv gamle kuglepenne kan have værdi:

 1. Fyldepen, Parker Duofold, Fantastisk flot og lækker blå Parker Duofold fra 1990´erne, produceret på

  Fyldepen, Parker Duofold, Fantastisk flot og lækker blå Parker Duofold fra 1990´erne, produceret på den engelske fabrik. Meget flot stand, kun få brugsspor. Er blevet renoveret dvs. adskilt og renset.

  1.500,00 kr.08-02-2023
 2. Fyldepen, Montblanc Skribent, Vintage Montblanc produceret Skribent Super 4, produceret i starten af

  Fyldepen, Montblanc Skribent, Vintage Montblanc produceret Skribent Super 4, produceret i starten af 1950erne. Pennen af lavet på den danske Montblanc fabrik og er baseret på Montblanc 214-serien. Den

  1.150,00 kr.08-02-2023
 3. Fyldepen, Lamy 2000 stål, Lamy 2000 fyldepen i stål udgaven, fantastisk flot og lækker pen.
Købt for

  Fyldepen, Lamy 2000 stål, Lamy 2000 fyldepen i stål udgaven, fantastisk flot og lækker pen. Købt for et par år siden, ikke brugt særligt meget, standen er som ny. 14 kt. EF guldspids, skriver og funge

  1.100,00 kr.08-02-2023
 4. Fyldepen, Aurora Optima, Lækker fyldepen fra italienske Aurora i blå auroloide.
14 kt. F fine guldsp

  Fyldepen, Aurora Optima, Lækker fyldepen fra italienske Aurora i blå auroloide. 14 kt. F fine guldspids med ebonite feed. Optima er en god model til dem som har pennen med på farten. Den er lidt kort

  2.750,00 kr.08-02-2023
 5. Fyldepen, Mont blanc, 206, USERIØSE HENVENDELSER FRABEDES TAK...

Gammel mont blanc 206

Måler 13,7

  Fyldepen, Mont blanc, 206, USERIØSE HENVENDELSER FRABEDES TAK... Gammel mont blanc 206 Måler 13,7 cm. Fra 1950 erne' Stempel mont blanc 14 karat Brugsspor ses på foto Fast pris 1299 KUN A

  1.299,00 kr.07-02-2023
 6. Fyldepen, Big ben, Fyldepen Big ben sælges. Alder ukendt.

  Fyldepen, Big ben, Fyldepen Big ben sælges. Alder ukendt.

  250,00 kr.06-02-2023

Klik her for at få på opdagelse i DBAs ’Hobby’-kategori, hvor du kan finde diverse samlerobjekter til salg. For eksempel er der en hel underkategori med Coca Cola-ting, kuglepenne, kapsler og stofmærker.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.
  

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Der er ingen grund til at smide guld på gaden. For det første er det spild af klodens ressourcer, at vi skal bruge CO2 på at nedbryde din ting, der ellers stadig virker, og for det andet snyder du dig selv for en mulig indtægt. Desuden kan du – nu – også risikere, at få skæld ud for handlingen
Der er ingen grund til at smide guld på gaden. For det første er det spild af klodens ressourcer, at vi skal bruge CO2 på at nedbryde din ting, der ellers stadig virker, og for det andet snyder du dig selv for en mulig indtægt. Desuden kan du – nu – også risikere, at få skæld ud for handlingen

Susanne er en af de danskere, der har grebet ind og forhindret, at en venindes skrald blev omsat til aske. Hun medvirkede til, at venindens barnevogn ikke mættede den lokale container. I stedet satte Susanne barnevognen til salg, og i artiklen her kan du læse, hvor meget hun fik for den.

Vil du hellere vide, hvordan du kan bruge den trang, du har, til at genbrugsopdrage på andre - overfor dine børn? Anja opdrager med genbrug, og det fortæller hun om, hvordan hun bærer sig af med, i videoen herunder:


Vil du læse mere om super-seje Anja, kan du klikke dig ind på artiklen, her.

Relaterede artikler