Genbrugsindekset: Vi genbrugsopdrager på hinanden
Livsstil

Genbrugsindekset: Vi genbrugsopdrager på hinanden

Julie Schoen
Julie Schoen

Pas på med at smide noget ud fra din husholdning, mens dine venner ser på. Ny undersøgelse viser, at du meget muligt kan få skæld ud for det. Vi danskere er nemlig flittige til at irettesætte, når nogle smider noget ud, der er for godt til skraldespanden, afslører DBAs Genbrugsindeks 2022.

Det kan for mange mennesker være grænseoverskridende at stå på hovedet i en container for at se, om der er smidt ”guld” ud. Men det kan åbenbart være lige så flov en affære at være den, der bærer guldet hen til skraldespanden.

For du kan nemt ende med at få ”voksen skæld ud”, hvis du smider noget ud, der er for godt til en endedestination i ”skralderen”.

Det viser nye tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022. Genbrugsindekset er DBAs årlige genbrugsrapport, der tager temperaturen på danskernes genbrugslyst og/eller mangel på samme. Genbrugsindekset undersøger vores forhold til genbrug på tværs af hele landet, og altså ikke kun den handel der faciliteres på DBA.

Indekset viser, at hver fjerde dansker har påtalt eller irettesat nogen for at smide noget ud. Og 27 procent kunne godt finde på det.

45-årige Susanne Sørensen fra Nordjylland har tidligere reddet sin venindes barnevogn fra at blive smidt ud. Du kan læse mere om den affære længere nede i artiklen
45-årige Susanne Sørensen fra Nordjylland har tidligere reddet sin venindes barnevogn fra at blive smidt ud. Du kan læse mere om den affære længere nede i artiklen

Derfor er danskerne ude med riven, når andre smider guld på gaden

De mange blikke og den løftede pegefinger kan ses som et resultat af, at danskerne mere end nogensinde har fokus på at skabe gode klimavaner. Det viser Genbrugsindekset nemlig også. For danskerne bekymrer sig om at skabe et bæredygtigt og klimavenligt samfund.

Ifølge årets Genbrugsindekset synes 85 procent af danskerne, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.

- Vi har målt på danskernes genbrugsvaner siden 2017, og det er tydeligt, at danskerne i dag er langt mere bevidst om genbrugsagendaen og sammenhængen mellem genbrug og bæredygtighed og klima, siger Julie Schoen, talsperson for DBA, og fortsætter:

- Det er kun positivt, at danskernes mindset har ændret sig i den retning, og at mange går så langt som til at påtale gode genbrugsvaner for andre. Kun sammen kan vi ændre den klimatunge brug-og-smid-væk-kultur, og jeg synes, det er flot, at vi tør opdrage på andre voksne, selvom det kan være en ubehagelig opgave.

Og måske er det slet ikke så farligt at påtale andres genbrugsvaner eller mangel på samme.

I år svarer hele 54 procent, at de har haft dårlig samvittighed over at smide noget ud, der stadig kan bruges. Så noget tyder på, at du godt kan vove dig ud i at sige til din omgangskreds, at de skal blive bedre til at sælge ud af deres ting, i stedet for at smide dem ud. For måske taler du ind til en dårlig samvittighed, der med et lille skub kan blive til handling i stedet.

Selv gamle kuglepenne kan have værdi:

 1. Fyldepen, Parker 51, Vintage Parker 51 Fyldepen
Made in England i bordeaux

fin stand 
 
Sender ge

  Fyldepen, Parker 51, Vintage Parker 51 Fyldepen Made in England i bordeaux fin stand Sender gerne + fragt 43,- kr

  500,00 kr.13-06-2024
 2. Fyldepen, MontBlanc Doue Solitaire Geometric 145, Fantastisk flot fyldepen med facetslebet hætte.

  Fyldepen, MontBlanc Doue Solitaire Geometric 145, Fantastisk flot fyldepen med facetslebet hætte. Spids i 18k rhodium belagt guld Bredden er Medium Fyldes med converter i flaskeblæk. Produceres

  2.800,00 kr.11-06-2024
 3. Fyldepen, Mont Blanc 22, Fyldepen, Mont blanc 22

Fyldepennen fremstår uden fejl og mangler. Skriver

  Fyldepen, Mont Blanc 22, Fyldepen, Mont blanc 22 Fyldepennen fremstår uden fejl og mangler. Skriver fint og jævnt uden at klatte. Sender gerne med GLS for købers regning.

  600,00 kr.22-05-2024
 4. Fyldepen, Parker Sonnet, Model Sonnet fyldepen.
Med tilhørende æske og det der er i.

Der står 18k p

  Fyldepen, Parker Sonnet, Model Sonnet fyldepen. Med tilhørende æske og det der er i. Der står 18k på pennen.

  600,00 kr.09-06-2024
 5. Fyldepen, Harly Davidson, Skrive sæt fra Harly Davidson bestående af 1 Fyldepen og 1 Pencil blyant

  Fyldepen, Harly Davidson, Skrive sæt fra Harly Davidson bestående af 1 Fyldepen og 1 Pencil blyant Farve: blå Harly Davidson Fyldepen mærket nr.: 420 224 Harly Davidson Pencil blyant mærket nr.: 64

  499,00 kr.07-06-2024
 6. Fyldepen, fra BALMAIN PARIS, 

Samlerobjekt eller anvendes til stilet brug.

Fyldepennen har aldrig

  Fyldepen, fra BALMAIN PARIS, Samlerobjekt eller anvendes til stilet brug. Fyldepennen har aldrig anvendt og er 100% klar til brug. Udført i rustfrit stål samt grå metalhætte. Påført logo "ThinkPa

  175,00 kr.06-06-2024

Klik her for at få på opdagelse i DBAs ’Hobby’-kategori, hvor du kan finde diverse samlerobjekter til salg. For eksempel er der en hel underkategori med Coca Cola-ting, kuglepenne, kapsler og stofmærker.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.
  

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Der er ingen grund til at smide guld på gaden. For det første er det spild af klodens ressourcer, at vi skal bruge CO2 på at nedbryde din ting, der ellers stadig virker, og for det andet snyder du dig selv for en mulig indtægt. Desuden kan du – nu – også risikere, at få skæld ud for handlingen
Der er ingen grund til at smide guld på gaden. For det første er det spild af klodens ressourcer, at vi skal bruge CO2 på at nedbryde din ting, der ellers stadig virker, og for det andet snyder du dig selv for en mulig indtægt. Desuden kan du – nu – også risikere, at få skæld ud for handlingen

Susanne er en af de danskere, der har grebet ind og forhindret, at en venindes skrald blev omsat til aske. Hun medvirkede til, at venindens barnevogn ikke mættede den lokale container. I stedet satte Susanne barnevognen til salg, og i artiklen her kan du læse, hvor meget hun fik for den.

Vil du hellere vide, hvordan du kan bruge den trang, du har, til at genbrugsopdrage på andre - overfor dine børn? Anja opdrager med genbrug, og det fortæller hun om, hvordan hun bærer sig af med, i videoen herunder:


Vil du læse mere om super-seje Anja, kan du klikke dig ind på artiklen, her.

Relaterede artikler