Ny rekord: Danskerne genbruger som aldrig før
Livsstil

Ny rekord: Danskerne genbruger som aldrig før

DBA Guide
DBA Guide

Ny undersøgelse viser, at vi genbruger som aldrig før. Nu er det knap 8 ud af ti danskere, der inden for de seneste 12 måneder har handlet brugt, og i gennemsnit køber vi for mere end 5.000 kroner brugte ting om året. Genbrug handler ikke længere kun om fed patina og pengebesparelse. Helt op mod hver tredje dansker svarer nu, at de handler brugt for miljøets skyld.

Er du misundelig på din kollegas kjole, eller drømmer du om at få det samme møbel som din ven? Så bliver det efterhånden svære og svære at skaffe dig det samme. For flere og flere af vores ting bliver handlet på brugtmarkedet – hvor der ikke altid findes to af de samme ting. Faktisk køber og sælger danskerne nu så meget brugt, at vi i år endnu engang slår rekord.

Det viser DBAs Genbrugsindeks for 2019, som netop er udgivet. Genbrugsindekset tager hvert år pulsen på Genbrugsdanmark, og i år viser undersøgelsen, at:

Hele 80 procent af danskerne har købt eller solgt ting fra gemmerne inden for de seneste 12 måneder. Alene fra 2018 er det en stigning på hele 10 procent.

Du kan læse Genbrugsindekset, her.

DBA Genbrugsindeks 2019

Mere for miljøet skyld

Og vi sælger ikke længere kun ud af vores ting, der samler støv, for at spare penge. Hver tredje dansker handler nu brugt for miljøets skyld. Og langt flere mener, at netop genbrug er vejen frem til et bæredygtigt samfund.

Danskerne har i høj grad fokus på at formindske overforbruget og gøre noget godt for miljøet. Det føles forkert at smide ting ud, der stadig kan bruges. Og derfor er mange også blevet mere åbne overfor eksempelvis at give eller modtage brugte gaver. 

De største årsager til, at danskerne sælger brugt, er ifølge Genbrugsindekset, at de ikke bryder sig om at smide ting ud, der stadig virker, og at de får ryddet op. Jeg tror også, stigningen i genbrugssalget skyldes, at det er blevet rigtig nemt at finde købere til ens brugte ting, og at mange genbrugsjægere hen ad vejen får mod på at sælge deres brugte ting
siger Tue Sø, der er marketingsleder hos DBA.

’Sofa’ er den ting, flest søgte efter i 2018 på DBA:

 1. Sofa, stof, 3 pers., Fin 3 personers sofa af ældre dato
God sidde komfort - ombetrukket for 5 år sid

  Sofa, stof, 3 pers., Fin 3 personers sofa af ældre dato God sidde komfort - ombetrukket for 5 år siden med møbelstof Længde: 180 cm Ryg højde: 83 cm Dybde: 89 cm Sædedybde: 57 cm Pris: 1200,- Tilhøre

  1.200,00 kr.21-06-2024
 2. Sofa, læder, 3 pers. , Skippers Firenze, Firenze sofa fra Skippers. Fremstår flot og tidløs. Betrukk

  Sofa, læder, 3 pers. , Skippers Firenze, Firenze sofa fra Skippers. Fremstår flot og tidløs. Betrukket med sort læder, Regina. Ben i stål. Se billedet for nuværende nypris

  9.500,00 kr.21-06-2024
 3. Sofa, læder, Natuzzi, Sofaen er slidt i læderet på sæde, men super sidde comfort, skammel følger med

  Sofa, læder, Natuzzi, Sofaen er slidt i læderet på sæde, men super sidde comfort, skammel følger med. Vi har haft lammeskind liggende.

  1.000,00 kr.21-06-2024
 4. Sofa, læder, 3 pers., Ny pris ca 7000
Sælges billigt på grund af et par små flytte ridser på få cm.

  Sofa, læder, 3 pers., Ny pris ca 7000 Sælges billigt på grund af et par små flytte ridser på få cm. Se billeder, de er ikke på sæder og ryg, så derfor ikke særligt synlige.

  1.995,00 kr.21-06-2024
 5. Sofa, bomuld, Sælger en meget pent brugt sofa pga flytting. 
Sofaen skal hentes før søndag 23. juni

  Sofa, bomuld, Sælger en meget pent brugt sofa pga flytting. Sofaen skal hentes før søndag 23. juni i Købehavn K. Sofaen kan kobles sammen med en tredje del. Byd gerne

  2.800,00 kr.21-06-2024
 6. Sofa, 3 pers. , Royal Design, Vi sælger vores sofa grundet flytning. I rigtig fin stand, fejler inte

  Sofa, 3 pers. , Royal Design, Vi sælger vores sofa grundet flytning. I rigtig fin stand, fejler intet og er et år gammel. Puder til sofaen medfølger. Obs sofaen er venstre vendt

  7.500,00 kr.21-06-2024

I skrivende stund er der 5.345 sofaer til salg på DBA, og de fleste af dem er i læder.

Om Genbrugsindekset

DBA Genbrugsindeks 2019 blev lanceret 1. juni 2019. For fjerde år i træk har DBA kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en repræsentativ befolkningsundersøgelse. Undersøgelsen er foretaget via Userneeds online panel blandt mere end 2.000 respondenter i alderen 18-70 år og ved at analysere brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Relaterede artikler