En pupitre til de sprudlende flasker

En pupitre til de sprudlende flasker

26. juli 2016

Du kunne jo også bare stille den på en hylde, men....

Vin- og champagne elskere vil muligvis gokke mig let i nøden, når jeg skriver dette indlæg, for disse folk vil mene, at den mest korrekte opbevaring af vin og champagne bør opbevares i et vinkøleskab. Men jeg vover pelsen. Og proppen.

Hvis du ved en lille smule om verdenshistorien, så vil du vide, at der ikke har strøm lige så længe, som der har været vin. Eller champagne. Og netop derfor kan du fint indlede jagten på en pupitre, som ret beset er en champagnereol. Man har nemlig anvendt disse reoler længe før, du og jeg blev født, og før der blev tænkt på vores forældre.

Laurent Perrier caves - DBA Guide
Laurent Perrier's champagnekælder

Nå. Hvis du besøger et champagnehus og får lov til at kigge i deres kældre, vil du se lange gange med de fornemme reoler. Dag efter dag, går en mand rundt og drejer flaskerne i reolen, så gærrester og lignende til sidt er samlet nede ved proppen frem for i hele flasken. Det foregår med god gammeldags håndkraft, og processen er ganske nøje afstemt og langsommelig.

Pupitre på dba.dk - DBA Guide

...men de kendte ikke til Charles Heidsieck, som er det hus, hvor reolen i sin tid har stået.

Nicolai Klingenberg

Af og til kan man så være heldig at finde en sådan reol, som kommer til salg. I Danmark. Og faktisk på DBA – den sag, jeg købte for over et år siden, var en lækkerbisken, som min kæreste havde fundet og tippet mig om. Jeg slog til med det samme, for det var ikke en hvilken som helst sag…

Jeg kørte til sælgeren, som tidligere havde haft ”reolen” stående i sin kælder, hvor han og konen havde indrettet et vinrum. Hvad rummet ellers bød på, aner jeg ikke, men de kendte ikke til Charles Heidsieck, som er det hus, hvor reolen i sin tid har stået. Det er fascinerende at tænke på, hvor mange flasker, der har været i reolen gennem tiden, og hvor mange drejninger, den har lagt hul til…

Nicolais pupitre - DBA Guide

Der er tale om en forholdsvis simpel konstruktion med en form for stige opbygning. Har du få flasker, så kan du nøjes med at bruge den ene side – alternativt kan bagsiden bruges til at hamstre flasker, som ikke lige står til at skulle nydes i nærmeste fremtid. Det bedste af det hele? Du kan fylde hullerne op med alle typer vinflasker, og jeg har sågar formået at få en magnum (det er dobbelt størrelse flaske på 1,5 liter) til at sidde aldeles stabilt i hullet.

Nicolais Pupitre - DBA Guide

Placeringsmæssigt kan det være en lille udfordring at få den bedst mulige placering. En tommelfingerregel lyder, at jo mørkere jo bedre. Og gå efter en stabil temperatur. De forhold, eksisterer typisk i en kælder, men har du ikke en sådan, kan du glæde dig over, at du ikke bør lade flaskerne hvile for længe i reolen. Dermed er der talrige lejeligheder (afhængig af flaskeantallet) til at invitere gæster til en festlig aften eller blot gøre en mandag aften til en festlig mandag aften ved at lade propperne gå.

Nicolais pupitre - DBA Guide

Hvis du ikke har tålmodighed til at vente på en reol fra et givent hus, findes der talrige sager til salg på DBA – både de nyproducerede champagnereoler, og de ældre. Er pladsen trang, kan du sågar gå efter et ”rack”, som ikke optager ret meget plads. Ved du, at der kommer gæster på visit, så tag flasken ud af reolen, læg den i køleskabet om morgenen, og tag den dernæst ud en halv times tid inden, den skal nydes.

Rigtig god fornøjelse, og husk at nyde de herlige dråber i godt selskab!

Nicolais Pupitre - DBA Guide