En pupitre til de sprudlende flasker
Livsstil

En pupitre til de sprudlende flasker

Nicolai Klingenberg
Nicolai Klingenberg

Du kunne jo også bare stille den på en hylde, men....

Vin- og champagne elskere vil muligvis gokke mig let i nøden, når jeg skriver dette indlæg, for disse folk vil mene, at den mest korrekte opbevaring af vin og champagne bør opbevares i et vinkøleskab. Men jeg vover pelsen. Og proppen.

Hvis du ved en lille smule om verdenshistorien, så vil du vide, at der ikke har strøm lige så længe, som der har været vin. Eller champagne. Og netop derfor kan du fint indlede jagten på en pupitre, som ret beset er en champagnereol. Man har nemlig anvendt disse reoler længe før, du og jeg blev født, og før der blev tænkt på vores forældre.

Laurent Perrier's champagnekælder
Laurent Perrier's champagnekælder

Nå. Hvis du besøger et champagnehus og får lov til at kigge i deres kældre, vil du se lange gange med de fornemme reoler. Dag efter dag, går en mand rundt og drejer flaskerne i reolen, så gærrester og lignende til sidt er samlet nede ved proppen frem for i hele flasken. Det foregår med god gammeldags håndkraft, og processen er ganske nøje afstemt og langsommelig.

...men de kendte ikke til Charles Heidsieck, som er det hus, hvor reolen i sin tid har stået.
Nicolai Klingenberg

Af og til kan man så være heldig at finde en sådan reol, som kommer til salg. I Danmark. Og faktisk på DBA – den sag, jeg købte for over et år siden, var en lækkerbisken, som min kæreste havde fundet og tippet mig om. Jeg slog til med det samme, for det var ikke en hvilken som helst sag…

Jeg kørte til sælgeren, som tidligere havde haft ”reolen” stående i sin kælder, hvor han og konen havde indrettet et vinrum. Hvad rummet ellers bød på, aner jeg ikke, men de kendte ikke til Charles Heidsieck, som er det hus, hvor reolen i sin tid har stået. Det er fascinerende at tænke på, hvor mange flasker, der har været i reolen gennem tiden, og hvor mange drejninger, den har lagt hul til…

Pupitres på dba.dk

 1. Pupitre, Klassisk fransk pupitre. 
150x71x5cm
Franske skruer mm. til ophæng medfølger.

  Pupitre, Klassisk fransk pupitre. 150x71x5cm Franske skruer mm. til ophæng medfølger.

  1.500,00 kr.19-09-2023
 2. Pupitre, Flot vintage stand - Ophæng medfølger - kobber malede - kan let males i anden farve. 
- kan

  Pupitre, Flot vintage stand - Ophæng medfølger - kobber malede - kan let males i anden farve. - kan sagtens skiftes ud med lange skruer lavet ud af en der kunne stå på gulvet.

  400,00 kr.18-09-2023
 3. Vintage champagne reol, Original pupitre fra et champagnehus

A-buk men kan også deles i to og feks

  Vintage champagne reol, Original pupitre fra et champagnehus A-buk men kan også deles i to og feks længes op/ monteres på væggen Rummer samlet 120 flasker 150 cm x 73 cm i selve pladen

  2.300,00 kr.17-09-2023
 4. Pupitre, Gammel fransk pupitre, Lækker gammel fransk pupitre til 20 flasker.

  Pupitre, Gammel fransk pupitre, Lækker gammel fransk pupitre til 20 flasker.

  500,00 kr.16-09-2023
 5. Pupitre, vin reol, "Original Bourgogne Pupitre fra Frankrig - Pris: 1600 kr.

Dette autentiske Bourg

  Pupitre, vin reol, "Original Bourgogne Pupitre fra Frankrig - Pris: 1600 kr. Dette autentiske Bourgogne Pupitre er en sjælden skat fra Frankrig og er nu tilgængelig for dig. Den har en smuk patina, d

  1.600,00 kr.13-09-2023
 6. Pupitre, Plads til 18 flasker i alt

  Pupitre, Plads til 18 flasker i alt

  650,00 kr.20-08-2023

Der er tale om en forholdsvis simpel konstruktion med en form for stige opbygning. Har du få flasker, så kan du nøjes med at bruge den ene side – alternativt kan bagsiden bruges til at hamstre flasker, som ikke lige står til at skulle nydes i nærmeste fremtid. Det bedste af det hele? Du kan fylde hullerne op med alle typer vinflasker, og jeg har sågar formået at få en magnum (det er dobbelt størrelse flaske på 1,5 liter) til at sidde aldeles stabilt i hullet.

Placeringsmæssigt kan det være en lille udfordring at få den bedst mulige placering. En tommelfingerregel lyder, at jo mørkere jo bedre. Og gå efter en stabil temperatur. De forhold, eksisterer typisk i en kælder, men har du ikke en sådan, kan du glæde dig over, at du ikke bør lade flaskerne hvile for længe i reolen. Dermed er der talrige lejeligheder (afhængig af flaskeantallet) til at invitere gæster til en festlig aften eller blot gøre en mandag aften til en festlig mandag aften ved at lade propperne gå.

Hvis du ikke har tålmodighed til at vente på en reol fra et givent hus, findes der talrige sager til salg på DBA – både de nyproducerede champagnereoler, og de ældre. Er pladsen trang, kan du sågar gå efter et ”rack”, som ikke optager ret meget plads. Ved du, at der kommer gæster på visit, så tag flasken ud af reolen, læg den i køleskabet om morgenen, og tag den dernæst ud en halv times tid inden, den skal nydes.

Rigtig god fornøjelse, og husk at nyde de herlige dråber i godt selskab!

Relaterede artikler