40 år med genbrug: Sådan har vores vaner ændret sig
Livsstil

40 år med genbrug: Sådan har vores vaner ændret sig

Julie Schoen
Julie Schoen

Du er fattig. Du er moderigtig og oplyst. Da DBA for 40 år siden blev lanceret var vores syn på genbrug en helt anden, end den er i dag. Du kan læse, hvordan vores adfærd overfor at købe og sælge brugte ting har ændret sig fra 1980’erne og frem til i dag.

Når sofaen skal skiftes ud, finder mange vej til DBA for at sætte den gamle til salg. Men hvad ville du stille op, hvis der ikke var noget, der hed DBA? I dag ville du nok bare skifte platform og bruge en af vores konkurrenter, men overvej hvordan danskernes vaner var, dengang for 40 år siden, hvor DBA og de fleste andre genbrugsbutikker- og platforme ikke fandtes.

Her i oktober fylder DBA 40 år, og det fejrer vi med en række artikler, som sætter fokus på 40 år med genbrug. Vi har både kigget tilbage og frem i tiden. Vi har præsenteret dig for de vildeste fund gennem DBAs historie, og vi har skitseret, hvordan moden var inden for de forskellige årtier.

I denne artikel stiller vi skarpt på, hvordan vores forhold til genbrug har ændret sig fra dengang, DBA blev lanceret og frem til nu. Det gør vi sammen med Manou Messmann, der er ekspert i forbrugeradfærd. Sammen med Manou kigger vi også i krystalkuglen for at give dig et svar på, hvad 40 år mere med genbrug udvikler sig til.

’Både tøj og boligindretning var i 1981 en markant kontrast til 60érne og 70érne, hvor det hele var mere ’loose’ og naturligt. 80érne var metal, guld, sølv, glimmer, pasteller og brede, stive skuldre. Kroppen skulle trimmes, og man skulle ”have styr på tingene”’, fortæller Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd. I teksten herunder kan du læse, hvordan man dengang omgik genbrug.
’Både tøj og boligindretning var i 1981 en markant kontrast til 60érne og 70érne, hvor det hele var mere ’loose’ og naturligt. 80érne var metal, guld, sølv, glimmer, pasteller og brede, stive skuldre. Kroppen skulle trimmes, og man skulle ”have styr på tingene”’, fortæller Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd. I teksten herunder kan du læse, hvordan man dengang omgik genbrug.

Sådan var vores genbrugsmuligheder i den tid, DBA blev grundlagt

Der var ingen Gul og Gratis, der var ikke nogen Reshopper-app, og ikke engang den gode gamle Den Blå Avis eksisterede i 1981 frem til oktober. Det var en tid, hvor genbrug var noget andet, og hvor handel mellem private ikke var sat i system på samme måde. Genbrug var klassificeret som Røde Kors og Folkekirkens nødhjælp, og kun enkelte genbrugsbutikker var åbnet dengang.

Den første genbrugsbutik blev åbnet i Aarhus i 1972 af ægteparret Ruth og Herluf Andersen. Butikken eksisterer stadig.

- At de første butikker kom til i 70érne giver god mening, da det var en tid, man havde fokus på at hjælpe andre. De børn, der havde oplevet 2. Verdenskrig var selv blevet voksne i 70érne og klar til at hjælpe andre, der havde det svært, fortæller Manou Messmann.

Genbrug blev derfor af langt de fleste opfattet som noget, forbundet med nød og pengebesparelse, og det var ikke på samme måde populært, som det er i dag:

I tiden omkring 1981 var genbrug ikke smart, som det er i dag. Det handlede om at udstråle succes og overskud, og man så fremad og ikke tilbage. Derfor var man ikke fan af at genbruge. Folk så ikke rigtig nogen grund til det
forklarer Manou Messmann.

1970’erne-samleobjekter på DBA:

 1. Legetøj, Traktor, plast og metal ca 1970 optræk virker ikke
pris ide 75,-
Sender gerne, bud modtages

  Legetøj, Traktor, plast og metal ca 1970 optræk virker ikke pris ide 75,- Sender gerne, bud modtages, evt bytte med andet af værdi ??

  75,00 kr.28-03-2023
 2. Legetøj, Den lille elektronik tekniker, pæn org æske m noget indhold brugsmanual lavet Yougoslavien

  Legetøj, Den lille elektronik tekniker, pæn org æske m noget indhold brugsmanual lavet Yougoslavien ca 1970 pris ide 150,- Sender gerne, bud modtages, evt bytte med andet af værdi ??

  150,00 kr.28-03-2023
 3. Dåser, IRMA...RETRO..Kunstnerdåse, nr. 20, KARL ÅGE RIGET, Da kunstdåsen kom:
De velkendte Irma-dåse

  Dåser, IRMA...RETRO..Kunstnerdåse, nr. 20, KARL ÅGE RIGET, Da kunstdåsen kom: De velkendte Irma-dåser holdt deres indtog i de danske køkkener i 1970, hvor Per Arnoldi lagde streg til den første af sla

  350,00 kr.27-03-2023
 4. Keramik, Gris, Marmelade/ sennep krukke gris i keramik . Der er plads til skeen i grisens kasket. F

  Keramik, Gris, Marmelade/ sennep krukke gris i keramik . Der er plads til skeen i grisens kasket. Fin og perfekt gammel marmelade gris fra Aksini. Den er også kendt som en sennep gris. Den er fra 197

  100,00 kr.27-03-2023
 5. Platter, RETRO ROYAL COPENHAGEN - B&G, SMUKKE 3 STK GIPSPLATTER / BISCUIT
MED BERTEL THORVALDSENS MO

  Platter, RETRO ROYAL COPENHAGEN - B&G, SMUKKE 3 STK GIPSPLATTER / BISCUIT MED BERTEL THORVALDSENS MOTIVER 2 STK FRA ROYAL COPENHAGEN I 1970 ERNE DAGEN FLYVER AFSTED FREM MED DEN LILLE KERUB, DER HOL

  150,00 kr.26-03-2023
 6. Keramik, RETRO SKÅL, ROYAL COPENHAGEN FAJANCE FAD 3290
FLOT SKÅL BRUNE OG SORTE FARVER
GLASERET RUND

  Keramik, RETRO SKÅL, ROYAL COPENHAGEN FAJANCE FAD 3290 FLOT SKÅL BRUNE OG SORTE FARVER GLASERET RUNDT I KANTEN MED MOTIV AF VÅBENSKJOLD BREDDE 17 CM SIKKERT FRA 1970 ERNE SENDER GERNE MOD BETALING AF

  180,00 kr.26-03-2023

Klik her og find de annoncer i DBAs kategori ’Samlinger og objekter’, der matcher søgningen ’1970’.
   

Først med på genbrugsbølgen

Men der var dog undtagelser. For blandt en helt særlig aldersgruppe var genbrug alligevel populært. Teenagerne havde fået smag for det allerede dengang:

- De unge, der shoppede i Roger og i pisserenden i København, så det som moderne at købe genbrugstøj. De købte nemlig gammelt militærtøj, som de stylede til deres nye DR. Martins-støvler og punkede outfit, fortæller Manou Messmann.

Hun forklarer, at fast-fashion-butikkerne endnu ikke rigtig var kommet på banen dengang, så hvis man ville have fornyet sin garderobe for små penge, var second hand løsningen dengang. Unge og teenagere har og havde dengang ikke så mange penge, og derfor blev det især dem, der hoppede først med på genbrugsbølgen.

- I 80érne og 90érne kom UFF-butikkerne til, som var et sandt slaraffenland for unge, der gerne ville skabe deres egen stil, fortæller Manou Messmann.

LÆS OGSÅ: Disse læderjakker sladrer om deres tidligere ejere

’Engang havde Røde Kors og Kirkens Korshær nærmest genbrugsmarkedet alene, men i dag har luksus secondhand webshops som blandt andet ’Rebelle’ og ’Vestiaire’ gjort det cool at shoppe brugt. Og NastyGal (også en second hand online butik) boostede denne proces’, fortæller Manou Messmann.
’Engang havde Røde Kors og Kirkens Korshær nærmest genbrugsmarkedet alene, men i dag har luksus secondhand webshops som blandt andet ’Rebelle’ og ’Vestiaire’ gjort det cool at shoppe brugt. Og NastyGal (også en second hand online butik) boostede denne proces’, fortæller Manou Messmann.

På 40 år har vores genbrugsvaner ændret sig – her er grunden

Du har ikke råd til andet. Derfor handler du med brugte ting.

Sådan er den generelle opfattelse af genbrugsdanskerne ikke længere. I dag viser DBAs Genbrugsindeks, at det nu er blevet reglen frem for undtagelsen at genbruge, og således svarede 77 procent af danskerne i 2021, at de inden for det seneste år har købt eller solgt en eller flere brugte ting.

Men det er ikke helt tilfældigt, at vi har så afslappet et forhold til genbrug i dag, mener Manou Messmann.

Det er altså de større begivenheder og de mest fremtrædende mennesker rundt omkring i verden, der skaber en øget bevidsthed, som har været fordelagtig for genbrugskulturen

Vores forhold til genbrug begyndte for alvor at ændre sig efter finanskrisen i 2008. Her fik mange øjnene op for, hvordan verden var på et økonomisk fejlspor. Fuldstændig som vi oplever i dag med pandemien, naturkatastrofer, Greta Thunberg og Trump. Vores kollektive bevidsthed øges, og vi bliver mere bevidste om, hvad der rent faktisk giver mening
fortæller Manou Messmann.

Greta Thunberg-bøger på DBA:

 1. Ingen Er For Lille Til At Gøre En Forskel - Paperback - Samfund & Historie Ho...

  Ingen Er For Lille Til At Gøre En Forskel - Paperback - Samfund & Historie Ho...

  Ingen Er For Lille Til At Gøre En Forskel - Paperb, Anden, emne: Ingen Er For Lille Til At Gøre En Forskel - Paperb, Ingen er for lille til at gøre en forskel "Ingen er for lille til at gøre en forske

  70,00 kr.15-12-2021
 2. Bøger om politik, emne: politik, 41 statsministre, Bent Falbert og Morten Ingemann, Fra oven af og n

  Bøger om politik, emne: politik, 41 statsministre, Bent Falbert og Morten Ingemann, Fra oven af og nedefter. God stand. 90 kr. Duer og høge, Amerikanske præsidenter fra Washington til vor tid, Rasmus

  90,00 kr.18-01-2023
 3. No One Is Too Small to Make a Difference, Greta Thunberg, emne: politik, Lille Softback i pæn stand

  No One Is Too Small to Make a Difference, Greta Thunberg, emne: politik, Lille Softback i pæn stand som ulæst fra 2019. New expanded edition

  60,00 kr.24-11-2022
 4. Svenska hjältar , Hultén, Gösta	, emne: historie og samfund, Svenska hjältar – Från Engelbrekt till

  Svenska hjältar , Hultén, Gösta , emne: historie og samfund, Svenska hjältar – Från Engelbrekt till Greta Thunberg 2019; BOGEN ER PÅ SVENSK. Korta och fängslande porträtt av svenska hjältar under

  48,00 kr.25-01-2022
 5. Scener fra hjertet - et liv med klimaaktivisme og , Greta Thunberg , emne: historie og samfund, Soft

  Scener fra hjertet - et liv med klimaaktivisme og , Greta Thunberg , emne: historie og samfund, Softcover. Pænt eksemplar. Evt fragt kommer oveni. Fri fragt, hvis du køber for mere end 300 kr.

  85,00 kr.19-07-2021

I dag er genbrug for mode-eliten… men ikke for Nordsjællænderne

’Wauw. Din bluse er flot. Hvor har du købt den’?

Der findes ingen så god reklame for noget tøj, som når du ser din moderigtige veninde bære rundt på noget stof, der får hende til at stråle endnu mere.

Og det er også en af forklaringerne på, at genbrug i dag ikke bare er normalt – at det er blevet helt moderigtigt at købe og sælge brugt.

- Trendsættere har taget genbrug til sig, og vi ser altid på trendsættere for at navigere i, hvordan vi skal agere i vores dagligdag. Det gør sig gældende både indenfor mode og interiør, fortæller hun.

Det har medført, at DBA ikke længere er en af de eneste spillere på markedet. I København og andre danske storbyer bugner det med luksus secondhand-butikker.

- Også luksus secondhand-interiør webshops fået stor succes i dag. Forbrugerne vil altid gerne have det, andre ikke kan få adgang til, og her er second hand genialt: Naboen kan ikke købe det samme som dig, fortæller Manou Messmann.

I en tid, hvor vi konstant kan sammenligne os med hinanden på Instagram, og hvor vores digitale jeg kan være svært at skille sig ud med i mængden, er genbrug også blevet en del af løsningen:

Jo flere spændende genstande, du har, des flere spændende historier har du at fortælle, og jo mere spændende er du som person. Det handler om kant og at være farverig og autentisk, og det hjælper de specielle one-pices genbrugsfund på, hvad enten det er tøj, sko eller møbler.

I det lys kan det synes en anelse interessant, at DBAs egen undersøgelse viser, at nordsjællænderne er dem, der genbruger mindst. Nordsjælland er nemlig en landsdel, der er kendt for at huse mange kendisser – folk vi interesserer os for og læser om i bladene. Men DBAs data viser, at det er den landsdel, hvor der er færrest, der genbruger, når man ligger andelen af genbrugskøbere og -sælgere sammen. Dog er andel af nordsjællændere, der har købt eller solgt brugt det seneste år langt over halvdelen – 69 procent.

- I Nordsjælland handler det ofte om at vise status gennem økonomisk overflod, og det gør man stadig bedst ved at købe nyt. Det vi vælger at have på vores kroppe og i vores bolig er stærke symboler, der viser, hvem vi er, og hvor vi gerne vil hen i livet. Hvis det er brugt, passer det ikke ind i den livsstil, der primært udøves i Nordsjælland. Her handler det som sagt om ’størst’, ’dyrest’ og ’nyeste’, fortæller Manou Messmann.

Hun tilføjer, at det at shoppe brugt sommetider kan være mere tidskrævende, så hvis man er i en travl familie, kan dét også være stopklodsen for at gå på genbrugsmarkedet.

HØR OGSÅ: Podcast: Trine fra Nordsjælland er Danmarks største genbrugsnørd

Badetårnet på Bellevue-strand nord for København. Og det er her, de er dårligst til at genbruge. I hvert fald viser DBAs undersøgelse, at Nordsjælland er dem, der køber og sælger færrest brugte ting.
Badetårnet på Bellevue-strand nord for København. Og det er her, de er dårligst til at genbruge. I hvert fald viser DBAs undersøgelse, at Nordsjælland er dem, der køber og sælger færrest brugte ting.

I dag oplever vi disse genbrugsrekorder

Mens nordsjællænderne er dem i Danmark, der handler mindst med genbrug, er det sønderjyderne, som kan kalde sig Danmarksmestre i genbrug. Det har også en helt naturlig forklaring, fortæller Manou Messmann:

- Sønderjyderne bor tæt på grænsen til Tyskland, og de er derfor mere prisbevidste. De har måske også en tættere tilknytning til tradition og de gamle dyder, som dét at passe på sine ting i stedet for bare at smide ud og købe nyt.

En anden genbrugstendens i dag er, at vi især er på jagt efter brugte sofaer og iPhones. Det afslører søgningerne på DBA år efter år. Ifølge Manou handler det om, at disse to genstande også ofte bliver skiftet ud.

- Iphones er blevet en uundværlig del af vores liv, og ikke alle har råd til en ny telefon regelmæssigt, som man jo nærmest skal, nu hvor der konstant kommer nye modeller på markedet og nye apps, som ikke duer til de gamle modeller. Derfor giver det god mening at købe en iPhone brugt, fortæller hun.

Sofaen udskifter vi flere gange i løbet af et liv, fordi en sofa skal tilpasse sig efter, hvilket sted vi er i livet.

- Sofaen fortæller noget om, hvem du er, og hvordan du lever. En lille sofa indikerer, du er single, og en stor sofa signalerer, du har en stor familie. Er du single og ejer en stor sofa, kan det også betyde, at du gerne vil lægge op til Netflix & chill, eller gerne vil have en familie til at fylde den ud. Vi ændrer os løbende, og derfor føler vi også et behov for at skifte denne stærke livsstilsmarkør ud. 

Sofaer på DBA:

 1. Sofa, 4 pers. , Bolia, Modul sofa fra bolia med betræk i hvid boucle. 
Den original stof farve er br

  Sofa, 4 pers. , Bolia, Modul sofa fra bolia med betræk i hvid boucle. Den original stof farve er brun + betræk i brun læder til ryg puderne. Sofaen og puderne har også betræk i mørk grøn velour og e

  2.850,00 kr.28-03-2023
 2. Sofa, bomuld, 2 pers. , Ikea, Blød og komfortabel Ikea Ektorp -sofa i virkelig pæn stand. Pris: 1200

  Sofa, bomuld, 2 pers. , Ikea, Blød og komfortabel Ikea Ektorp -sofa i virkelig pæn stand. Pris: 1200 kr.

  1.200,00 kr.28-03-2023
 3. Sofagruppe, uld, 3 pers., Rigtig godt 3+2 sofa sæt. Betræk i ren uld, inkl. armlænsbeskyttere og mat

  Sofagruppe, uld, 3 pers., Rigtig godt 3+2 sofa sæt. Betræk i ren uld, inkl. armlænsbeskyttere og matchende plaid. Pænt og velholdt omend en lille smule nusset i overfladen. Fra røg- og dyrefrit hjem.

  1.500,00 kr.28-03-2023
 4. Sofa, polyester, 3 pers. , Ilva model, Yderst velholdt

  Sofa, polyester, 3 pers. , Ilva model, Yderst velholdt

  1.900,00 kr.28-03-2023
 5. Sofa, polyester, 3 pers. , Sofakompagniet, Flot sofa i retrostil - a la "poeten" I mintgrøn med røge

  Sofa, polyester, 3 pers. , Sofakompagniet, Flot sofa i retrostil - a la "poeten" I mintgrøn med røget egtræsben. Den er brugt men fin og kan evt friskes op med en rens. Vi har desværre ikke selv tiden

  499,00 kr.28-03-2023
 6. Sofagruppe, uld, 5 pers., Sofaen skal hentet i Allerød den er købt for 9 mrd siden ny pris er 13000k

  Sofagruppe, uld, 5 pers., Sofaen skal hentet i Allerød den er købt for 9 mrd siden ny pris er 13000kr kvittering haves Du kan SMS mig på 20743177

  4.500,00 kr.22-03-2023

6.191 sofaer er i skrivende stund til salg på DBA, og du kan finde alt fra hjørnesofaer, sovesofaer, chaiselonger og sofagrupper.
  

Ekspert: Genbrug har endnu ikke nået toppen

Det kan være svært at støve af i nogle danske hjem, fordi vindueskammen er overdynget med nips og andre genstande, der sjældent gør nytte andet end for øjet. Og det er netop nips og andre ubetydelige genstande, som ifølge Manou Messmann kan være årsagen til, at vi endnu ikke har nået klimaks for, hvor meget genbrug kan fylde i danskernes hverdag.

- I fremtiden vil vi blive mætte af produkter – der er vi faktisk allerede er. Vi er ved at sande til i vores hjem, og der har aldrig før været så mange virksomheder, der tilbyder opbevaring af vores gamle ting. Vi har alt for mange ting, og det fylder også mentalt. Så de kommende år vil handle endnu mere om ’down-sizing’ og ’simple living’. Derfor vil vi komme til at opleve endnu et genbrugsboom, hvor alle vil rense ud i deres hus og kun bo med det allermest nødvendige, fortæller Manou Messmann.

Marie Kondo, som er oprydningsdronningen fra Netflix, er et godt bevis på, at denne tendens allerede er på vej. Og det er også godt for danskerne, der ikke kun bliver mentalt lettet af at bo med færre ting – de bliver også rigere. Faktisk helt præcist 8.593 kroner rigere. Det viser DBAs undersøgelse, som vi kalder for Genbrugsindekset. Her har vi spurgt danskerne, hvor meget de ville kunne sælge for, hvis de solgte alle de ting i deres hjem, som bare ligger og samler støv. Gennemsnittet af alle svarerne blev 8.593 kroner.

Tager vi brillerne på, der kan se endnu længere ud i fremtiden, vil tendensen med rydde ud og kun leve med det nødvendige, kun være forstærket:

- Om 40 år har vi forhåbentligt fundet ud af, hvordan vi kan leve i mere cirkulære systemer, hvor vi ikke længere smider ud, men i stedet genanvender materialer. Det vil påvirke vores forhold til genbrug, og der vil blive set skævt til en, hvis man lever efter devisen ’køb og smid ud, forklarer Manou Messmann.

LÆS OGSÅ: Sådan rydder du op med Marie Kondo 

’Sofaen fortæller meget om ens værdier, og hvordan man lever sit liv’ fortæller Manou Messmann. Sofaen er den mest populære søgning på DBA.
’Sofaen fortæller meget om ens værdier, og hvordan man lever sit liv’ fortæller Manou Messmann. Sofaen er den mest populære søgning på DBA.

Om Genbrugsindekset

Genbrugsindekset er DBAs årlige rapport, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. I forbindelse med rapporten har DBA gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Dataen er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 20. januar til 4. februar 2021. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata.

’Uanset hvor mange penge du har, over-ruler god stil alt - og du kan vise god stil, hvis du mestrer at indrette dig med secondhand. God stil kræver i dag mere end at møblere en bolig med designklassikere til millioner’, fortæller Manu Messmann. Du kan også gøre begge dele – købe designerklassikere PÅ DBA. Denne Wegner-stol kan blive din, hvis du handler med Michael fra Randers, der håber at få 12.000 kroner for sin stol.
’Uanset hvor mange penge du har, over-ruler god stil alt - og du kan vise god stil, hvis du mestrer at indrette dig med secondhand. God stil kræver i dag mere end at møblere en bolig med designklassikere til millioner’, fortæller Manu Messmann. Du kan også gøre begge dele – købe designerklassikere PÅ DBA. Denne Wegner-stol kan blive din, hvis du handler med Michael fra Randers, der håber at få 12.000 kroner for sin stol.

Vil du vide mere om, hvad DBAs grundlægger, Karsten Ree selv har solgt og købt på DBA, kan du læse vores to artikler med kendissen her og her.

Var du vild med at genbesøge 80erne i denne artikel, og vil du gerne blive i fortiden, kan du tage med tilbage i fortiden i dette folkevognsrugbrød. Se videoen herunder.

Læs mere om rugbrødet i artiklen, her.

Relaterede artikler