Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel køber flest brugte ting
Livsstil

Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel køber flest brugte ting

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Midt- og Vestjylland er den landsdel, der det seneste år har købt mest brugt. Det viser DBAs nye undersøgelse, Genbrugsindekset. 29-årige Trine Ulsø fra Gjellerup ved Herning er én af de midtjyder, der elsker at købe brugte ting.

Krejlerkonger og genbrugselskere. Dem har vi mange af her i vores ganske danske land, men hvor i landet er der mon allerflest af slagsen, der er vilde efter at købe ting, andre har brugt?

Svaret er Midt- og Vestjylland. DBAs nye Genbrugsindeks, som traditionen tro tager temperaturen på danskernes genbrugsvaner, viser nemlig, at 84 procent af Midt- og Vestjyderne har købt brugte ting det seneste år.

På en flot andenplads kommer østjyderne. I det østjyske er der nemlig 78 procent, der har købt brugte ting de seneste 12 måneder. Herefter følger nordjyderne med 66 procent. Hovedstaden og Bornholm napper fjerdepladsen med 64 procent – lige for næsen af Fyn, der består af 63 procent, der shopper secondhand.

På Sjælland er der 62 procent af befolkningen, der har købt brugt det seneste år, mens der i Sønderjylland er 60 procent. Nordsjælland ender på sidstepladsen med kun 55 procent af indbyggerne, der inden for det seneste år har købt en eller flere brugte ting.

Tøj til salg på DBA:

 1. Anden taske, Stk

  Anden taske, Stk

  85,00 kr.21-05-2024
 2. Halskæde, bijouteri, Flot sort perlekæde i flere rækker og længde, Super fin halskæde i sort med sto

  Halskæde, bijouteri, Flot sort perlekæde i flere rækker og længde, Super fin halskæde i sort med store og små perler. Meget elegant og smuk. Nem at åbne og lukke. Udfoldet er den 64 cm lang. Flot sor

  80,00 kr.21-05-2024
 3. str. 42, Malene Birger, Uld

  str. 42, Malene Birger, Uld

  600,00 kr.21-05-2024
 4. Bukser, Polo Ralf Lauren, str. 56, Navy blå, 97% Cotton, Ubrugt, Slim Fit Stretch Chinos Aviator Nav

  Bukser, Polo Ralf Lauren, str. 56, Navy blå, 97% Cotton, Ubrugt, Slim Fit Stretch Chinos Aviator Navy, Helt nye aldrig brugt, stadig pris mærker på str. 36x32 Aldrig brugt dem der er stadig pris mærk

  355,00 kr.21-05-2024
 5. Herreur, Eterna, Eterna Galaxis. Mangler batteri

  Herreur, Eterna, Eterna Galaxis. Mangler batteri

  375,00 kr.21-05-2024
 6. str. One size, Samsøe Samsøe

  str. One size, Samsøe Samsøe

  250,00 kr.21-05-2024

DBAs nye undersøgelse viser, at dét, midt- og vestjyderne har købt mest af det seneste år, er tøj. På DBA er der nok af slagsen at vælge imellem. Lige nu er der over 430.000 annoncer, der indeholder søgeordet ’tøj’. Over 230.000 af annoncerne indeholder tøj til kvinder.

Midtjyde er overrasket – troede denne landsdel shoppede mest brugt 

Én af de midt- og vestjyder, der køber massevis af brugte sager, er 29-årige Trine Ulsø fra Gjellerup ved Herning. Selvom hun stort set aldrig køber noget nyt og også er vant til at prutte om prisen, forbavser det hende dog, at det er borgerne i det midt- og vestjyske, der shopper mest brugt.

- Det overrasker mig lidt, for når jeg selv kigger på DBA, er de ting, jeg falder for, næsten altid på Nordsjælland, så jeg synes, der er mange kilometer til de gode ting. Jeg føler, jeg vil købe endnu mere brugt, hvis jeg boede på Sjælland. Men måske handler det om udbud og efterspørgsel. Måske ryger de gode ting her i landsdelen hurtigere, siger Trine.

Det kunne godt tyde på, Trine har ret. Ifølge Genbrusindekset er Nordsjælland med 55 procent, som tidligere skrevet nemlig den landsdel, hvor der er færrest, der inden for det seneste år har købt brugte ting.

Selvom Trine er overrasket over, at Midt- og Vestjylland indtager førstepladsen som Danmarks største secondhand-shoppere, mener hun, at krejlergenet ligger i midt- og vestjydernes DNA.

- Jeg tror, vi er en region af krejlere. Der har altid været meget handel af både tekstil og møbler i Midt- og Vestjylland. Vi er også omgivet af lagersalg, så jeg tror, man som midt- og vestjyde altid gerne vil gøre en god handel. Vi er opdraget til det, siger Trine.

LÆS OGSÅ: Freja strikker af garnrester: ’Det tvinger mig til at være kreativ’

Trine bor i Gjellerup ved Herning med sin kæreste og deres lille datter på fire måneder, og familiens hus er spækket med lækre genbrugsfund.
Trine bor i Gjellerup ved Herning med sin kæreste og deres lille datter på fire måneder, og familiens hus er spækket med lækre genbrugsfund.

Denne følelse får Trine, når hun køber brugte ting

Trine fik særligt øjnene op for at købe ting, der er brugt af andre, da hun flyttede hjemmefra. Hun fandt nemlig ud af, at hun kunne spare vildt mange penge ved at købe brugt tøj fremfor spritnyt.

Hun fandt også ud af, at de mange tøjproducenter i og omkring Ikast og Herningområdet sendte det tøj, de ikke fik solgt, til genbrug, og at mange af de ting, der sælges videre, generelt ikke fejler noget. Det blev startskuddet til den store glæde, hun i dag finder ved at købe brugte ting.

- Det er en skæbnefølelse. Følelsen af at finde noget helt unik, og man tænker, det er skæbnen, at jeg skulle finde den her ting. Det driver mig. Jeg bliver så meget mere glad for tingene, når de har en historie. Og jeg nyder, når folk kommer hjem og siger, vi bor med fede ting, og så kan jeg sige, at nærmest alt er købt brugt. Det er lidt en livsstil, fortæller Trine.

Når Trine går i genbrugsbutikker eller scroller genbrugsportaler som DBA igennem for guld, er hun altid på jagt efter kunst. Lige nu søger hun også tallerkner med forskellige blomstermotiver på, som skal bruges til datterens barnedåb. Hun er også på udkig efter en lampe. Eksempelvis fra Ingo Maurer.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

Her ses Trine sammen med sin kæreste. Hun er iført et brugt sæt fra mærket Postyr. Det er 100 procent silke, og printet på silken er håndmalet. Trine gætter på, at det ville koste omkring 2.800 kroner per del fra ny. Selv har hun givet 150 kroner per del. Skoene er også genbrug. De er af mærket Notabene. Hun har givet 350 kroner for skoene.
Her ses Trine sammen med sin kæreste. Hun er iført et brugt sæt fra mærket Postyr. Det er 100 procent silke, og printet på silken er håndmalet. Trine gætter på, at det ville koste omkring 2.800 kroner per del fra ny. Selv har hun givet 150 kroner per del. Skoene er også genbrug. De er af mærket Notabene. Hun har givet 350 kroner for skoene.

Trine er altid opmærksom på en bestemt ting

Som en vaskeægte midtjyde, er det den gode handel, der driver Trine, når hun køber brugte sager, men hun har også øje for en helt bestemt ting. Nemlig kvalitet. Det er der, Trine får det største sus i maven – altså når hun finder brugte sager i rigtig god kvalitet til en skarp pris.

- Jeg er meget opmærksom på kvaliteten. Hvis jeg kigger på et sofabord, ser jeg, om det er massivtræ. Jeg ser også, om det er læder eller kunstlæder, eller om det er uld eller polyester, siger Trine og fortsætter:

- Når man køber brugt, synes jeg, man skal købe noget i virkelig god kvalitet. Nogle møbler er jo lavet til at holde i 100 år, og hvis man finder sådan et møbel, har man et godt møbel til en god pris. Når man gør sådan en god handel, bliver man sulten efter mere. Man bliver bidt af det, siger hun.

Trine har opbygget sin viden omkring god kvalitet med tiden. Hun har blandt andet læst forskellige designbøger og qua sit arbejde i tøjindustrien har hun løbende fået en del viden om, hvilke tekstiler der er af god kvalitet og holder længe.

LÆS OGSÅ: Maya og Bella forvandler brugt sengetøj til populært tøj

Stolen her er én af Trines yndlingsfund. Stolen hedder Conture og er en gammel Fritz Hansen stol fra 1960’erne, som er designet af Alf Svensson. Hun har givet 300 kroner for den i en Røde Kors-butik, og den er netop kommet hjem fra ompolstring. På billedet til venstre kan du se, hvordan stolen så ud, da Trine købte den. På billedet til højre ses stolen efter ompolstring.
Stolen her er én af Trines yndlingsfund. Stolen hedder Conture og er en gammel Fritz Hansen stol fra 1960’erne, som er designet af Alf Svensson. Hun har givet 300 kroner for den i en Røde Kors-butik, og den er netop kommet hjem fra ompolstring. På billedet til venstre kan du se, hvordan stolen så ud, da Trine købte den. På billedet til højre ses stolen efter ompolstring.

Disse ting har Trine købt for at spare penge

Trines kærlighed for brugte ting opstod, fordi hun ville spare penge. Senere kom glæden ved at finde unikke ting, som andre ikke har. Men nu er hun et sted i sit liv, hvor hun igen jagter brugte ting for at spare penge.

I januar blev Trine og hendes kæreste nemlig forældre til lille Eva, og her blev det tydeligt for parret, hvor mange penge de kunne spare ved at købe brugte babyting fremfor nye.

- Jeg køber brugte ting til boligen, fordi jeg synes, det er sjovt, og jeg køber brugt tøj, fordi tøjindustrien er en svinende industri for klimaet. Der handler jeg med følelser. Men tingene til Eva er primært for at spare penge. Der handler jeg praktisk, og det er ikke ligeså sjovt, fortæller Trine.

Trine tror, at hun det seneste år har brugt omkring 50.000 kroner på brugte ting og tøj. Det lyder måske af meget, men Trine og hendes kæreste køber stort set udelukkende brugte ting. Det eneste Trine ikke vil købe brugt, er undertøj. Samtidig har parret sparret en masse penge.

- Jeg har nok sparet 15.000 kroner ved at købe en startpakke til Eva med brugte ting. Næsten alt på Evas værelse er købt brugt. Også det meste af hendes tøj. Nogle gange skal man også give sine køb lidt tid. Jeg købte eksempelvis et skab til Eva, som jeg fortrød, men nu har jeg malet det, og nu er jeg glad for det, fortæller Trine. 

LÆS OGSÅ: Emma syer genbrugsveste – pludselig ville alle købe en

Stor set alle ting på Evas værelse er købt brugt.
Stor set alle ting på Evas værelse er købt brugt.

Få Trines geniale trick – sådan spotter du designmøbler

Når Trine er på jagt efter nyt genbrugsguld, går hun ikke så meget op i mærkerne. Det er kvaliteten, der er i fokus. Med tiden er hun dog også blevet god til at spotte designmøbler.  

- Jeg har sat mig ind i, hvordan samlingerne er på en kvalitetsstol. Det er en god idé at gøre det, hvis du går efter kvalitetsmøbler. Jeg synes ikke, mærket er vigtigt, men jeg kan godt lide, at der er noget tanke bag, og at du kan se på møblet, at det har taget tid at finde de gode løsninger, fortæller hun.

Hun har dog et godt trick, hun bruger, når hun er på genbrugsjagt: Hvis hun finder noget, hun tror, en designer står bag, bruger hun Google Lens, der kan genkende billeder. Ved hjælp af visuel analyse analyserer Google Lens det billede, du eksempelvis har taget af et møbel, du har spottet. Indimellem kan du være heldig med, at der kommer info frem om netop det, der er på dit billede.

Et andet tip fra Trine er at spørge ind til produktets historie. Det er også en god idé, hvis du gerne vil sælge dine ting videre på et senere tidspunkt.

- Hvis man finder noget brugt, som man tænker, er fedt, kan man ofte spørge ind til det, for det gør tingene meget federe, når man kender baggrundshistorien. Jeg ved eksempelvis, at det kunst, jeg har købt, har været på en nedlagt herregård. Og det skab, jeg har købt til Eva, har en mand på min fars alder fået af sin farmor, så det er altså et rigtig gammelt skab. Det giver lidt ekstra at kende sine møblers historier, fortæller Trine.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30’erne: Sådan får du deres stil

Disse billeder er også blandt Trines yndlingsfund. Ét af billederne er lavet af kunstneren Kjeld Ulrich. Det andre malerier kender hun ikke kunstnerne på.
Disse billeder er også blandt Trines yndlingsfund. Ét af billederne er lavet af kunstneren Kjeld Ulrich. Det andre malerier kender hun ikke kunstnerne på.

Midt- og Vestjylland har ikke altid haft første pladsen

Selvom krejlergenet muligvis ligger i mange midt- og vestjyders DNA, har borgerne i landsdelen ikke været dem, der har købt mest brugt de forgange år. Det viser DBAs Genbrugsindeks for de tidligere år.

Sidste år var det faktisk fynboerne, der løb med førstepladsen. Her var der nemlig 72 procent af fynboerne, der inden for de seneste 12 måneder havde købt en eller flere brugte ting. De er dog faldet en del af på den det seneste år, når det handler om at købe brugte ting. Nu er de nemlig havnet på en femteplads, fordi kun 63 procent nu svarer det samme.

I 2017 og 2018 var det sønderjyderne, der hapsede førstepladsen med 65 procent begge år. I den nyeste undersøgelse ligger landsdelen altså på en syvendeplads med 60 procent, der har købt brugt de seneste 12 måneder.

Fritz Hansen-møbler til salg på DBA:

 1. Ny AJ 3107. Produceret af Fritz Hansen, ombetrukket af Møbelpolstren.DK

  Ny AJ 3107. Produceret af Fritz Hansen, ombetrukket af Møbelpolstren.DK

  Arne Jacobsen, 3107, Stol, Nye Arne Jacobsen 3107. Alle vores møbler, nye som brugte, er betrukket af Møbelpolstren.dk i vores velkendte kvalitet samt håndværk. BRUGTE nypolstret: Classic: 2.800kr.

  3.950,00 kr.21-11-2019
 2. 7'eren, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk.

  7'eren, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk.

  3107 syverstol, designklassiker, Arne Jacobsen, På jagt efter en Arne Jacobsen 7'er stol? Så kom forbi Møbelpolstren.dk Her finder du et stort udvalg til omgående levering. Alle vores møbler, nye

  3.950,00 kr.24-09-2021
 3. AJ Svanen, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk

  AJ Svanen, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk

  Svanen, designklassiker, Arne Jacobsen, På jagt efter Arne Jacobsen Svanen? Classic: 28.000kr. Elegance: 33.000kr. Stof: 28.000kr. Vi sælger brugte og nye (produceret af Fritz Hansen, ombetru

  27.000,00 kr.24-09-2021
 4. Nyt Ægget, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk

  Nyt Ægget, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk

  Ægget, designklassiker, Arne Jacobsen, På jagt efter Arne Jacobsen Ægget? Produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk Så kom forbi Møbelpolstren.dk. Hos os finder du Danmark's stø

  41.000,00 kr.24-09-2021
 5. Piet Hein, B2, Sofabordsben, Piet Hein forkromet sofabordsben, i samme stil som til ellipse spisebor

  Piet Hein, B2, Sofabordsben, Piet Hein forkromet sofabordsben, i samme stil som til ellipse spisebordene. De er 50cm, og vil med et Piet Hein eller Arne Jacobsen bordplade give en totalhøjde på 52cm.

  3.000,00 kr.20-05-2024
 6. Fritz Hansen, bord, B619, Design klassiker af Piet Hein / Fritz Hansen, super ellipse bord, i sjælde

  Fritz Hansen, bord, B619, Design klassiker af Piet Hein / Fritz Hansen, super ellipse bord, i sjælden mørkebrun/gråsort farve, bordplade er en del mørkere i virkeligheden, lazur larkeret (hvor træets

  4.600,00 kr.20-05-2024

Lige nu er der over 1.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’Fritz Hansen’.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret i maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Du kan læse hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Genbrugsindekset 2016
Genbrugsindekset 2017
Genbrugsindekset 2018
Genbrugsindekset 2019
Genbrugsindekset 2020
Genbrugsindekset 2021

Kunst til salg på DBA:

 1. Oliemaleri, b: 107 h: 84, Flor antik og stor malleri. I perfekt stand. B107/ 84 .
Svarer på sms 713

  Oliemaleri, b: 107 h: 84, Flor antik og stor malleri. I perfekt stand. B107/ 84 . Svarer på sms 71330997

  900,00 kr.21-05-2024
 2. Oliemaleri, b: 98 h: 78, Utrolig Antik oliemaleri 98x78cm inkl ramme i perfekt stand. Flot antik ram

  Oliemaleri, b: 98 h: 78, Utrolig Antik oliemaleri 98x78cm inkl ramme i perfekt stand. Flot antik ramme. Kom og se den. Sælges pga pladsmangel. Svarer på sms 71330997

  1.400,00 kr.21-05-2024
 3. Andet, 2 fine malerier købt på la galleria 
Savier 
55x65 
Begge 700kr
Eller byd

  Andet, 2 fine malerier købt på la galleria Savier 55x65 Begge 700kr Eller byd

  700,00 kr.21-05-2024
 4. Gouache, motiv: Portrætter/Figurer, lady in the blue
Måler 18 x 24 cm

  Gouache, motiv: Portrætter/Figurer, lady in the blue Måler 18 x 24 cm

  175,00 kr.21-05-2024
 5. Akrylmaleri, BAM, motiv: Dyr, stil: Abstrakt, b: 80 h: 100, Maleri med Highlander i rigtig flotte fa

  Akrylmaleri, BAM, motiv: Dyr, stil: Abstrakt, b: 80 h: 100, Maleri med Highlander i rigtig flotte farver 80x100 i ramme. Med levering eller fragt

  3.500,00 kr.21-05-2024
 6. Akrylmaleri, BAM, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 80 h: 100, Maleri i rigtig flotte farver 80x10

  Akrylmaleri, BAM, motiv: Abstrakt, stil: Abstrakt, b: 80 h: 100, Maleri i rigtig flotte farver 80x100 i ramme. Med levering eller fragt

  3.500,00 kr.21-05-2024

Der er knap 100.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’kunst’. Her finder du det billigste af slagsen.

Hvis du ligesom Trine er på udkig efter møbler, der er lavet til at holde i hundredevis af år, vil denne artikel formentlig fange din interesse. Her fortæller vi om fem forskellige designstole, du med fordel kan købe brugt.

Hvis du godt kan lide at upcycle dine genbrugsfund, bør du tage et kig på denne artikel, hvor DBAs gør-det-selv-ekspert viser dig, hvordan du kan forvandle et bildæk til en smuk puf. Du kan også se ’do-it-yourself’-guiden i videoen herunder:

Relaterede artikler