Ny undersøgelse: Denne landsdel køber færrest brugte ting
Livsstil

Ny undersøgelse: Denne landsdel køber færrest brugte ting

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Vi bliver bedre og bedre til at genbruge, men hvem i landet halter mon bagefter? Det har vi netop fået svaret på i en stor undersøgelse. Læs med og få svaret på, hvor god (eller dårlig) din landsdel er til at købe ting, andre har brugt.

55 procent.

Så mange af borgerne i Nordsjælland har det seneste år købt ting, der er brugt af andre. Det viser DBAs seneste, store undersøgelse – kaldet Genbrugsindekset – hvor DBA tager et kig på danskernes genbrugsvaner.

Det lyder måske vældig fint, at over halvdelen af befolkningen i det nordøstlige Sjælland har købt brugte varer, men faktisk er nordsjællænderne på landsplan dem, hvor færrest indbyggere har købt ting, der allerede har levet et liv.

Når nordsjællænderne endelig køber brugte sager, køber de primært møbler og lamper. Det seneste år har 29 procent af befolkningen i landsdelen nemlig købt disse ting. 25 procent har købt boligtilbehør, mens 18 procent har købt tøj.

Lamper til salg på DBA:

 1. Anden loftslampe, Ikea, Hej jeg har en fin kugle lampe i dia meter er den 35 cm i hvid og kobber fin

  Anden loftslampe, Ikea, Hej jeg har en fin kugle lampe i dia meter er den 35 cm i hvid og kobber fin stand 500 hurtig handel 375kr

  500,00 kr.01-12-2023
 2. Pendel, Stor loftlampe lampe pendel

Mulighed for levering mod betaling, se evt også mine andre anno

  Pendel, Stor loftlampe lampe pendel Mulighed for levering mod betaling, se evt også mine andre annoncer. Sender gerne mindre ting mod betaling af porto. Afhentes i Nykøbing Sjælland eller på Frederik

  50,00 kr.05-12-2023
 3. Anden loftslampe, Lampe fra Tivoli, Super fin lampe med den helt rette patina/look. Købt i Tivoli fo

  Anden loftslampe, Lampe fra Tivoli, Super fin lampe med den helt rette patina/look. Købt i Tivoli for mange år siden.

  2.150,00 kr.05-12-2023
 4. Pendel, Fin glas loftlampe lampe pendel

Mulighed for levering mod betaling, se evt også mine andre

  Pendel, Fin glas loftlampe lampe pendel Mulighed for levering mod betaling, se evt også mine andre annoncer. Sender gerne mindre ting mod betaling af porto. Afhentes i Nykøbing Sjælland eller på Fred

  50,00 kr.05-12-2023
 5. Pendel, Fog & Mørup, Messing pendel Dansk Design, pendel, Pendel, Dansk Design lampe Fog & Mørup mes

  Pendel, Fog & Mørup, Messing pendel Dansk Design, pendel, Pendel, Dansk Design lampe Fog & Mørup messing pendel. Smuk og meget velholdt messing pendel fra Fog og Mørup. Fin og med stofledning. Diamete

  475,00 kr.05-12-2023
 6. Anden loftslampe, Fine ældre lamper i metal, lette brugsspor.
Sælges samlet

  Anden loftslampe, Fine ældre lamper i metal, lette brugsspor. Sælges samlet

  225,00 kr.05-12-2023

Hold på hat og briller. Lige nu er der mere end 34.000 lamper til salg på DBA. Hvis du er på udkig efter en loftslampe, kan du vælge imellem mere end 7.000 af slagsen.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Det er nyt, at Nordsjælland ligger og roder rundt nede på sidstepladsen. I 2021 var Midt- og Vestjylland med 60 procent de dårligste til at købe brugte sager. De er dog strøget direkte op på en førsteplads. DBAs nyeste undersøgelse viser nemlig, at 84 procent af befolkningen fra det midt- og vestjyske har købt brugte varer de seneste 12 måneder.

I 2018 og 2017 var det med 51 procent fynboerne, der var dårligst til at købe andres aflagte sager. I år er de dog med 63 procent de fjerde dårligste.

Herunder kan du se, hvem der de seneste 12 måneder har været mest flittig og mindst flittig til at købe brugte produkter:

Nordsjælland: 55%

Sønderjylland: 60%

Sjælland: 62%

Fyn: 63%

Hovedstaden og Bornholm: 64%

Nordjylland: 66%

Østjylland: 78%

Midt- og Vestjylland: 84 %

Kilde: Genbrugsindekset anno 2022
Kilde: Genbrugsindekset anno 2022

Nordsjællandske Britt: ”Folk her har dyre vaner”

Nordsjælland er især kendt for at huse mange af Danmarks rigeste borgere. Landsdelen rummer blandt andet kommunerne Rudersdal, Gentofte, Hørsholm og Fredensborg.

I sidstnævnte kommune finder vi 41-årige Britt Christensen, som bor i kystbyen Nivå. Hun beskriver selv området som et af de få steder i Nordsjælland, hvor middelklassen har råd til at bo.

Hun mener også, at det netop er den gode økonomi, som Nordsjællænderne er kendt for, der gør, at landsdelen er Danmarks dårligste til at købe brugte ting.

- Det overrasker mig ikke, at nordsjællændere er de dårligste til at købe brugte ting. Det er dyrt at bo her, folk har dyre vaner og høje indkomster. Jeg tror, folk der bor her, har pengene til at købe dét, de vil have. Jeg tror, at fordi de har råd, køber de det fra ny, siger Britt og fortsætter:

- Jeg har endda set folk sætte en PH Lampe til storskrald. Det er dyre ting, de smider ud. Nogen har så mange penge her, at de ikke gider bruge tid på at sælge deres ting videre. Når de endelig gør det, vil de ofte have ret mange penge for deres ting, lyder det fra Britt.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Britt har ikke meget tillid til, at Nordsjællænderne med tiden vil blive bedre til at købe brugte varer – heller ikke selvom det er godt for miljøet. Selv kan hun ikke få nok af at gå på genbrugsjagt. Hun har især en svaghed for pyntegenstande.
Britt har ikke meget tillid til, at Nordsjællænderne med tiden vil blive bedre til at købe brugte varer – heller ikke selvom det er godt for miljøet. Selv kan hun ikke få nok af at gå på genbrugsjagt. Hun har især en svaghed for pyntegenstande.

Derfor har Britt altid købt brugte ting

Britt er én af de 55 procent, som det seneste år har købt andres aflagte sager. Faktisk har hun købt sager, andre har brugt, nærmest hele sit liv.

- Jeg bor i den fattige del i Nordsjælland. Jeg er en af dem med lav indkomst, og jeg er en af dem, der køber brugt. Det har jeg alle dage gjort, for jeg har altid haft lav indkomst. Da jeg fik normal indkomst, fik jeg et barn, som ikke skulle undvære noget, og det har jeg sikret ved at købe brugte ting, fortæller Britt, der er sygemeldt klinikassistent.

Britt har løbende købt mange brugte ting her på DBA og i diverse Facebook-grupper. Hun er især glad for sine seks spisebordsstole, som hun kun gav 400 kroner for i alt. Hun har også svært ved at stå for nipsting som vaser, zink-genstande og blomsteropsatser.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Britt har især en svaghed for ting, der er lavet af zink.
Britt har især en svaghed for ting, der er lavet af zink.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Zink til salg på DBA:

 1. Altankasse / plantemasse / blomsterkasse, 2 fine altankasser / plantekasser af mærket Weibulls. Jeg

  Altankasse / plantemasse / blomsterkasse, 2 fine altankasser / plantekasser af mærket Weibulls. Jeg vil tro de er af zink eller varmgalvaniseret jern. Fremstår i flot brugt stand. De kan stå eller sæt

  450,00 kr.02-12-2023
 2. Fuglefoderhus med Zinktag og net. Udført i FSC certificeret egetræ. ø44 cm.

  Fuglefoderhus med Zinktag og net. Udført i FSC certificeret egetræ. ø44 cm.

  Fuglefoderhus med Zinktag og net - Ø44 cm, Fuglefoderhus til ophængning eller montering på stople. Flot kvalitets fuglefoderhus med net, der sikrer at foderet ikke bliver spist af duer, krager og an

  549,00 kr.01-12-2023
 3. Zink balje

  Zink balje

  Zink balje, Zink balje.

  250,00 kr.25-09-2023
 4. Zink tønde, 47L zink tønde

  Zink tønde, 47L zink tønde

  125,00 kr.30-11-2023
 5. Fuglefoderhus med zinktag 52

  Fuglefoderhus med zinktag 52

  Fuglefoderhus med zinktag, Fuglehuset med 6-kantet tag, taget måler 52 cm i diameter det er 30 cm højt. Fuglefoderhuset er fremstillet i træ og behandlet med træolie, taget er dækket med zink plade

  575,00 kr.21-06-2023
 6. balje i zink, Fin gammel zinkbalje sælges. Den er ret gammel, og måler 57 cm i diameter foroven, og

  balje i zink, Fin gammel zinkbalje sælges. Den er ret gammel, og måler 57 cm i diameter foroven, og 45 cm for neden. Der er huller i bunden, så den er klar til blomster. Kan også bruges som brændekur

  500,00 kr.27-11-2023

Lige nu er der mere end 1.400 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’zink’, mens der er 50 annoncer, der indeholder søgeordet ’zinkkrukke’.

Britt er langt fra den eneste, der går efter udelukkende at købe ting, der allerede har levet et liv og gemmer på en historie. Det gør Mette-Marie fra Nordjylland også. Hun har indrettet hele sit sommerhus med ene brugte sager. Det kan du læse mere om i artiklen her.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. Du kan også se, hvordan hun gør i videoen herunder:

Relaterede artikler