Ny undersøgelse: Denne landsdel køber færrest brugte ting
Livsstil

Ny undersøgelse: Denne landsdel køber færrest brugte ting

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Vi bliver bedre og bedre til at genbruge, men hvem i landet halter mon bagefter? Det har vi netop fået svaret på i en stor undersøgelse. Læs med og få svaret på, hvor god (eller dårlig) din landsdel er til at købe ting, andre har brugt.

55 procent.

Så mange af borgerne i Nordsjælland har det seneste år købt ting, der er brugt af andre. Det viser DBAs seneste, store undersøgelse – kaldet Genbrugsindekset – hvor DBA tager et kig på danskernes genbrugsvaner.

Det lyder måske vældig fint, at over halvdelen af befolkningen i det nordøstlige Sjælland har købt brugte varer, men faktisk er nordsjællænderne på landsplan dem, hvor færrest indbyggere har købt ting, der allerede har levet et liv.

Når nordsjællænderne endelig køber brugte sager, køber de primært møbler og lamper. Det seneste år har 29 procent af befolkningen i landsdelen nemlig købt disse ting. 25 procent har købt boligtilbehør, mens 18 procent har købt tøj.

Lamper til salg på DBA:

 1. Lampeskærm, Hay, Smuk bon bon lampe fra Hay

Fin stand!

Fejler intet. Kun lampeskærm der er til sal

  Lampeskærm, Hay, Smuk bon bon lampe fra Hay Fin stand! Fejler intet. Kun lampeskærm der er til salg. Sælger kun hvis der bydes en fin pris??

  3.000,00 kr.14-06-2024
 2. Bedlampe, 
NORDLUX

Fejl køb . NORDLUX Maxi stander I galvaniseret Stål.. Med lampe. STADIG I ORIGIN

  Bedlampe, NORDLUX Fejl køb . NORDLUX Maxi stander I galvaniseret Stål.. Med lampe. STADIG I ORIGINAL KASSE. Sælges for kun 500 kr RING 50 20 57 56

  500,00 kr.14-06-2024
 3. Lampe, B.lux Regina T, Bordlampe designet af Jorge Pensi. Pæn stand.

  Lampe, B.lux Regina T, Bordlampe designet af Jorge Pensi. Pæn stand.

  800,00 kr.14-06-2024
 4. Sengelampe, 2 stk. retro Ole Lukøje lamper, Skal renoveres

  Sengelampe, 2 stk. retro Ole Lukøje lamper, Skal renoveres

  200,00 kr.14-06-2024
 5. Elegant ældre messing gulvlampe i høj kvalitet

  Elegant ældre messing gulvlampe i høj kvalitet

  Standerlampe, Ukendt, Elegant ældre messing gulvlampe i høj kvalitet. Fremstillet i relativt tung messing med mange flotte detaljer. Strømferende ledning med afbryder. 3 lampefatninger samt en stofskæ

  5.000,00 kr.25-07-2022
 6. Standerlampe, Standerlampe / gulvlampe. Industrielt look. 140 cm høj. Højden kan justeres. Skærmen k

  Standerlampe, Standerlampe / gulvlampe. Industrielt look. 140 cm høj. Højden kan justeres. Skærmen kan også vinkles efter behov.

  300,00 kr.14-06-2024

Hold på hat og briller. Lige nu er der mere end 34.000 lamper til salg på DBA. Hvis du er på udkig efter en loftslampe, kan du vælge imellem mere end 7.000 af slagsen.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Det er nyt, at Nordsjælland ligger og roder rundt nede på sidstepladsen. I 2021 var Midt- og Vestjylland med 60 procent de dårligste til at købe brugte sager. De er dog strøget direkte op på en førsteplads. DBAs nyeste undersøgelse viser nemlig, at 84 procent af befolkningen fra det midt- og vestjyske har købt brugte varer de seneste 12 måneder.

I 2018 og 2017 var det med 51 procent fynboerne, der var dårligst til at købe andres aflagte sager. I år er de dog med 63 procent de fjerde dårligste.

Herunder kan du se, hvem der de seneste 12 måneder har været mest flittig og mindst flittig til at købe brugte produkter:

Nordsjælland: 55%

Sønderjylland: 60%

Sjælland: 62%

Fyn: 63%

Hovedstaden og Bornholm: 64%

Nordjylland: 66%

Østjylland: 78%

Midt- og Vestjylland: 84 %

Kilde: Genbrugsindekset anno 2022
Kilde: Genbrugsindekset anno 2022

Nordsjællandske Britt: ”Folk her har dyre vaner”

Nordsjælland er især kendt for at huse mange af Danmarks rigeste borgere. Landsdelen rummer blandt andet kommunerne Rudersdal, Gentofte, Hørsholm og Fredensborg.

I sidstnævnte kommune finder vi 41-årige Britt Christensen, som bor i kystbyen Nivå. Hun beskriver selv området som et af de få steder i Nordsjælland, hvor middelklassen har råd til at bo.

Hun mener også, at det netop er den gode økonomi, som Nordsjællænderne er kendt for, der gør, at landsdelen er Danmarks dårligste til at købe brugte ting.

- Det overrasker mig ikke, at nordsjællændere er de dårligste til at købe brugte ting. Det er dyrt at bo her, folk har dyre vaner og høje indkomster. Jeg tror, folk der bor her, har pengene til at købe dét, de vil have. Jeg tror, at fordi de har råd, køber de det fra ny, siger Britt og fortsætter:

- Jeg har endda set folk sætte en PH Lampe til storskrald. Det er dyre ting, de smider ud. Nogen har så mange penge her, at de ikke gider bruge tid på at sælge deres ting videre. Når de endelig gør det, vil de ofte have ret mange penge for deres ting, lyder det fra Britt.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Britt har ikke meget tillid til, at Nordsjællænderne med tiden vil blive bedre til at købe brugte varer – heller ikke selvom det er godt for miljøet. Selv kan hun ikke få nok af at gå på genbrugsjagt. Hun har især en svaghed for pyntegenstande.
Britt har ikke meget tillid til, at Nordsjællænderne med tiden vil blive bedre til at købe brugte varer – heller ikke selvom det er godt for miljøet. Selv kan hun ikke få nok af at gå på genbrugsjagt. Hun har især en svaghed for pyntegenstande.

Derfor har Britt altid købt brugte ting

Britt er én af de 55 procent, som det seneste år har købt andres aflagte sager. Faktisk har hun købt sager, andre har brugt, nærmest hele sit liv.

- Jeg bor i den fattige del i Nordsjælland. Jeg er en af dem med lav indkomst, og jeg er en af dem, der køber brugt. Det har jeg alle dage gjort, for jeg har altid haft lav indkomst. Da jeg fik normal indkomst, fik jeg et barn, som ikke skulle undvære noget, og det har jeg sikret ved at købe brugte ting, fortæller Britt, der er sygemeldt klinikassistent.

Britt har løbende købt mange brugte ting her på DBA og i diverse Facebook-grupper. Hun er især glad for sine seks spisebordsstole, som hun kun gav 400 kroner for i alt. Hun har også svært ved at stå for nipsting som vaser, zink-genstande og blomsteropsatser.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Britt har især en svaghed for ting, der er lavet af zink.
Britt har især en svaghed for ting, der er lavet af zink.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Zink til salg på DBA:

 1. Altankasser metal 50 og 80 cm, 2 charmerende altankasser, inkl. ophæng på altangitter
Zink? Jern? Je

  Altankasser metal 50 og 80 cm, 2 charmerende altankasser, inkl. ophæng på altangitter Zink? Jern? Jeg ved det ikke, bedøm selv på fotos Mål / pris: Lille 50 x 17 x 17 cm, 75 kr Stor 80 x 17 x 17 cm, 1

  75,00 kr.14-06-2024
 2. Koks Spand, Retro Spand i zink
gammel koks spand på fod
evt til brænde og lign.
brygbar - velholdt

  Koks Spand, Retro Spand i zink gammel koks spand på fod evt til brænde og lign. brygbar - velholdt Hent selv pris

  75,00 kr.14-06-2024
 3. Zink spand, En flot og velholdt zink spand.

ø er 33 cm og højden er 34 cm

  Zink spand, En flot og velholdt zink spand. ø er 33 cm og højden er 34 cm

  175,00 kr.13-06-2024
 4. Krukker, Diverse plastik krukker i forskellige størrelser, cirka 25 stykker. sammen med 6 stykker

  Krukker, Diverse plastik krukker i forskellige størrelser, cirka 25 stykker. sammen med 6 stykker små Zink krukker . Sælges samlet til kun kr. 150

  150,00 kr.13-06-2024
 5. Zink, Zink spand med låg

H 37
D 35

Har mange flere zink ting. Se mine andre annoncer

  Zink, Zink spand med låg H 37 D 35 Har mange flere zink ting. Se mine andre annoncer

  150,00 kr.12-06-2024
 6. Zink spand/ krukke, Zink spand 
D 29 H 26

  Zink spand/ krukke, Zink spand D 29 H 26

  100,00 kr.12-06-2024

Lige nu er der mere end 1.400 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’zink’, mens der er 50 annoncer, der indeholder søgeordet ’zinkkrukke’.

Britt er langt fra den eneste, der går efter udelukkende at købe ting, der allerede har levet et liv og gemmer på en historie. Det gør Mette-Marie fra Nordjylland også. Hun har indrettet hele sit sommerhus med ene brugte sager. Det kan du læse mere om i artiklen her.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. Du kan også se, hvordan hun gør i videoen herunder:

Relaterede artikler