Klimanørden Marianne: Derfor er DBA en platform for superhelte
Livsstil

Klimanørden Marianne: Derfor er DBA en platform for superhelte

Christine
Christine

Kan man både kæmpe for klimaet og være en sej designer? Marianne er en mester i at mikse tingene, og derfor kalder hun sig selv for klimanørd. Lær hende bedre at kende i denne artikel, hvor hun blandt andet afslører et par hurtige hverdagshacks til grønne vaner, der rykker.

Hun tager turen ned ad Nørrebros brogede catwalk i stiletter, hun har købt på DBA og upcyclet med perler, så de skinner om kap med kaosset. I køkkenet har hun hamret hylder op, og det er ikke de nyeste fra Hay, som holder køkkengrejet, men derimod genbrugsbrædder.

Fra København kæmper Marianne Simmelkiær, 49 år, klimanørdernes kamp. For hende er de grønne vaner blevet en livsstil, som gennemstrømmer alt, hun gør – og det behøver langt fra være kedeligt. Vi har nemlig et valg, mener hun, og tør vi tage en vigtig beslutning, bliver vi superhelte. 

Mød Marianne i denne artikel og hør, hvilken beslutning der forvandler dig til en superhelt.

Stiletterne er fundet på DBA, men Marianne har selv pyntet dem med perler og maling.
Stiletterne er fundet på DBA, men Marianne har selv pyntet dem med perler og maling.

Kan du genkende en klimanørd?

Der er titler nok at tage af, hvis man spørger Marianne, hvad hun er: International lektor i mode, master i design, entrepreneurship-designer i E-design, men først og fremmest klimanørd.  Selvom københavneren ikke har papir på den sidstnævnte titel, mener hun alligevel, det er den fineste af dem alle: 

- Jeg synes, nørder er cool, så når jeg bruger ordet, er det kun positivt og kærligt ment, griner Marianne.

En skævt knappet skjorte, bulede briller lappet med tape, for korte bukser og lidt for mange timer bag skærmen. Det er billedet af den klassiske nørd fra bøgerne, men Mariannes nørd er ikke som de andre. For hende er nørderne hverdagens helte:

- Når man er nørd, har man besluttet, at man 100 procent vil dykke ind i et område. Sådan er det for mig: Jeg er trådt fuldstændig ud af det ”almindelige,” konventionelle liv og har skabt en hverdag, hvor jeg sætter så få aftryk på klimaet som muligt, forklarer Marianne og tilføjer:

- Falder snakken på klima, bæredygtighed og miljø, kan man hurtigt komme til at lægge pres på andre, og det synes jeg ikke, man skal. Det er et valg, jeg har taget, og netop derfor vil jeg gerne bruge ordet 'nørd'. Andre behøver ikke at gøre det samme som mig, understreger hun.

Sæt grønne fodspor i stilletter fra DBA:

 1. Stiletter, str. 39, Preppy, Næsten som ny, Elegante højhælede sko, til fest og farver, brugt en gan

  Stiletter, str. 39, Preppy, Næsten som ny, Elegante højhælede sko, til fest og farver, brugt en gang.

  230,00 kr.22-05-2024
 2. Stiletter, str. 39, Forever 21, Næsten som ny, Elegante og stilfulde højhælede sko til fest og farv

  Stiletter, str. 39, Forever 21, Næsten som ny, Elegante og stilfulde højhælede sko til fest og farver, brugt en gang.

  200,00 kr.22-05-2024
 3. Stiletter, str. 38, Nelly, Nude, Næsten som ny, Jeg sælger de her stiletter i farven nude

  Stiletter, str. 38, Nelly, Nude, Næsten som ny, Jeg sælger de her stiletter i farven nude

  150,00 kr.22-05-2024
 4. Stiletter, str. 39, Ana Bonilla, Marine blå, Ruskind, Pæne stiletter - små i str.
Marine blå

  Stiletter, str. 39, Ana Bonilla, Marine blå, Ruskind, Pæne stiletter - små i str. Marine blå

  100,00 kr.22-05-2024
 5. Stiletter, str. 36, Bianco, Sort, Ruskind, Næsten som ny, Brugt kun 1 time, er i rigtig gid stand

  Stiletter, str. 36, Bianco, Sort, Ruskind, Næsten som ny, Brugt kun 1 time, er i rigtig gid stand

  150,00 kr.22-05-2024
 6. Stiletter, str. 36, Bianco, Rød, Ruskind, Næsten som ny, Brugt kun 1 time er i rigtig god stand

  Stiletter, str. 36, Bianco, Rød, Ruskind, Næsten som ny, Brugt kun 1 time er i rigtig god stand

  150,00 kr.22-05-2024

Marianne køber sine sko på DBA, fordi hun synes, det er synd, så mange skønne sko skal smides ud. Du kan gøre det samme og finde lækre pumps, ballerinaer og stiletter på DBA.

Vildt våben: Klimakampen kæmpes med mælkebøtter

Det bliver varmere, polerne smelter, og vandstandene stiger. Klimakrisen kradser, kan vi læse, så der er brug for helte og nørder, mener Marianne:

- Gennem mit arbejde som designer har jeg været førstehåndsvidne til, hvordan tekstilindustrien påvirkede kloden, og det kunne jeg ikke stå inde for. Det giver ikke mening, vi ikke passer på jorden: Vores hus brænder, og den brand vil jeg gerne være med til at slukke.

- Jeg har altid designet med henblik på at gøre en forskel, og det harmonerede ikke med det billede, den konventionelle scene satte, fortæller hun.

Moden var blevet så stor en maskine, at Marianne følte, hun måtte trække i håndbremsen. Derfor startede hun ’Dandelion Heroes’ – Mælkebøtteheltene, som huserer på Facebook:

- I stedet for at producere nyt, vendte jeg det om: Jeg kunne jo bare bruge det, jeg allerede havde. Jeg havde længe arbejdet med brugt tøj og undervist i ressourceforbrug, så det var oplagt for mig at problemløse med min faglighed. Derfor startede jeg ’Dandelion Heroes’, forklarer Marianne.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Marianne i sit rette element: I fuld gang med at undervise om bæredygtighed.
Marianne i sit rette element: I fuld gang med at undervise om bæredygtighed.

Marianne: Denne ting gør dig til en klimahelt

’Dandelion Heroes’ er et netværk på Facebook, hvor man hjælper hinanden med at reparere ting. Kontinuerligt sendes tips og tricks tværs over landet, så sagerne lappes sammen og tingene får nyt liv.

Fra det nordligste Jylland til det sydligste Sjælland byttes fagligheder til glæde for klimaet, og det gør gruppens medlemmer til hverdagshelte. For Marianne reparerer en ægte helt i stedet for at smide ud:

- Det er en lille vane, som har virkelig stor betydning. Det, at man vælger at reparere i stedet for at kassere, mener jeg, er helteagtigt. Det bør være mod vores natur, at vi bare køber nyt, når det er så let at reparere, siger hun.

Det kan være svært at huske muleposen på turen til supermarkedet, og det der med at sortere plast, pap og grønt, kan også blive lidt omstændigt. Kan du kende udfordringerne fra dig selv? Vil du være en af hverdagens klimasuperhelte, kan du melde dig ind i ’Dandelion Heroes’ eller læse Mariannes nemme, små hverdagshacks herunder.

LÆS OGSÅ: Designerens fem tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben

Krydderihylden er et af de fund fra DBA, Marianne er mest glad for.
Krydderihylden er et af de fund fra DBA, Marianne er mest glad for.

Sådan bliver du en superhelt med klimakappe

Før du kan kalde dig klimahelt og kækt svinge den grønne kappe, er der ifølge Marianne særligt én ting, du skal gøre:

- Først og fremmest skal man beslutte sig for aktivt at tænke over, hvad man gør. I virkeligheden er regnestykket simpelt: Dagen i går plus dagen i dag giver i morgen.

- For mig betyder det, at vil man ændre noget i fremtiden, må man både tænke over, hvad man gjorde i går og i dag. Det giver nemlig resultater i morgen, guider hun.

Det tager tid at nulstille vanerne, men man må ikke opgive på forhånd, understreger Marianne. Præcis som med flere andre ting handler det om træning, men hvor turen til fitness bliver med yogamåtten over skulderen eller pulsuret på håndleddet, er det nogle lidt andre øvelser, det kræver at blive klimahelt:

- En lille ting er for eksempel at spise guleroden med skræl på for at mindske madspil, men man kan også undlade at vaske håret så ofte for at spare på vandet. Derudover handler jeg meget lidt og typisk i Wefood eller steder, hvor man kan købe emballagefrit – og så har jeg virkelig en drøm om at lære at skralde. Min generation har svært ved at stå på hovedet i en skraldespand, men der er jeg atypisk, griner hun.

Køb køkkenudstyr på DBA:

 1. Bing & Grøndahl porcelæn, Sommerfugl dyb tallerken. Nr. 23 Måler 21,5cm

  Bing & Grøndahl porcelæn, Sommerfugl dyb tallerken. Nr. 23 Måler 21,5cm

  Porcelæn, dyb tallerken, B&G, Bing & Grøndahl porcelæn, Sommerfugl dyb tallerken. Nr. 23 Måler 21,5cm i diameter. 2. sort. Hel og fin stand Pris 235kr. stk.  Prisen er fast Vi sender for 50kr pr be

  235,00 kr.24-05-2023
 2. Porcelæn, Tallerken, Royal semi, Porcelæns fad "Flow Blue"
Royal Semi Porcelain Burleigh England

  Porcelæn, Tallerken, Royal semi, Porcelæns fad "Flow Blue" Royal Semi Porcelain Burleigh England

  400,00 kr.22-05-2024
 3. Blåkant

Steak tallerken med inddelinger 27 cm. #3876

  Blåkant Steak tallerken med inddelinger 27 cm. #3876

  Porcelæn, Blåkant Steak tallerken med inddelinger 27 cm. #3, Blåkant Steak tallerken med inddelinger 27 cm. #3, Royal Copenhagen & Aluminia Blåkant, sjældne steak tallerkner med inddelinger. Design

  300,00 kr.10-11-2022
 4. Cordial

Stor side tallerken 19,0 cm.

  Cordial Stor side tallerken 19,0 cm.

  Porcelæn, Cordial Stor side tallerken 19,0 cm., Cordial Stor side tallerken 19,0 cm., Nissen / Bing & Grøndahl stentøj, stor sidetallerken. Designet af Jens Harald Quistgaard. 1. sortering. Diame

  175,00 kr.11-10-2022
 5. Porcelæn, Tallerken, Bing & Grøndahl, Fin tallerken med guldtal. Dia = 19 cm.

  Porcelæn, Tallerken, Bing & Grøndahl, Fin tallerken med guldtal. Dia = 19 cm.

  50,00 kr.22-05-2024
 6. Porcelæn, Tallerken, Ikea, 4 stk. frokosttallerkener sælges. Kun afhentning samlet.

Pris pr stk.

  Porcelæn, Tallerken, Ikea, 4 stk. frokosttallerkener sælges. Kun afhentning samlet. Pris pr stk.

  5,00 kr.22-05-2024

Du undgår også emballage, når du shopper brugt på DBA. Skal køkkenet opdateres med nye tallerkener, bestik eller flotte glas, kan du derfor må god, grøn samvittighed købe køkkenudstyret her.

Få svaret: Dette er superheltenes holdeplads

Batman bor i Gotham City og Superman i Metropolis, men hvor er klimaheltenes hemmelige mødested? Egentlig er det slet ikke så hemmeligt, afslører Marianne: 

- DBA er en vigtig klimaplatform. Det er en superhelteplatform, hvor man føler, man er en del af et fællesskab. På DBA Guide læser jeg om andre ildsjæle som mig selv, og det er fedt, man ikke længere er alene om at synes, genbrug er cool, siger hun.

Marianne holder meget af at møde de mennesker, hun køber ting af. Ofte oplever hun, hvor vigtigt det er for sælger at høre, at hun tager vare på tingene, også selvom hun ofte upcycler dem derhjemme:

- Vi hjælper hinanden med at passe på jorden, når vi bruger DBA, og derfor synes jeg, det er superheltenes holdeplads. Man kan jo gøre virkelig fine fund, som er klar til at blive taget i brug med det samme, men jeg kan også godt lide at upcycle det, jeg køber. Det gjorde jeg blandt andet med nogle orange kasser, som jeg satte læderhåndtag på. De er blevet så flotte, og det er både pænere og mere bæredygtigt end at købe plastikkasser, siger Marianne begejstret.

Et par højhælede sko, hun har malet og besat med perler, er blandt de køb hun er mest tilfreds med, men også en campingvogn fra 1974 har stor betydning:

- Jeg har istandsat en gammel campingvogn, som jeg bor i om sommeren. Jeg har fundet alle reservedelene på DBA, og den er både udstyret med solceller og brændeovn, så jeg kan leve off grid, fortæller Marianne og mindes en sjov DBA-historie fra barndommen:

- Da jeg var omkring 10 år, besluttede jeg mig for at hente alle de dyr, der blev sat gratis til salg på DBA, men heldigvis kom jeg aldrig så langt, for jeg havde jo slet ikke plads til dem. Til gengæld har jeg stadig et meget stort kærlighedsforhold til DBA, konstaterer hun.

Marianne har været engageret i klima og bæredygtighed længe før, det blev 'in'. 'For mig er det en livsstil. Det kan kun være sådan for mig,' siger hun, men hvordan ser hverdagen mon egentlig ud fra klimanørdens perspektiv? Er den virkelig så meget anderledes? Det kan du få svar på under billedet af Mariannes soveværelse.

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du på at købe campingudstyret brugt

Marianne indretter sig minimalistisk og med ting, hun finder brugt.
Marianne indretter sig minimalistisk og med ting, hun finder brugt.

Sådan ser Mariannes hverdag som klimanørd ud

Den gamle Marianne levede helt anderledes. Hun kunne lide at sove længe, gå på café og leve det liv, de fleste af os kender. Sådan er det ikke i dag, for som klimanørd og superhelt har hun taget skridtet videre:

- Det er meget tydeligt, jeg er klimanørd. Jeg står op klokken fem hver morgen for at løbe en lang tur. Jeg spiser 100 procent vegansk, tager offentlig transport og minimerer mine udgifter. Derfor bor jeg på et lille værelse, har kun få ting, går ikke på café og reparer mit tøj, fortæller Marianne.

For Marianne er det en livsstil at være klimanørd, og det har taget mere end 10 år at udfase de gamle vaner:

- Vi har mulighed for at sige, at den her fremtid kan vi ikke acceptere, men det kræver, at man selv ændrer små bitte vaner. Det er ikke politikernes ansvar. Vi har selv ansvar for at ændre vores vaner. Den dag vi har foran os, er summen af vaner, slutter hun.

Campingvogne til salg på DBA:

 1. Bürstner Amara, 1995, 925 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 3 sengepladser, Isabella fortelt, Lækker o

  Bürstner Amara, 1995, 925 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 3 sengepladser, Isabella fortelt, Lækker og velholdt vogn med gulvvarme,varmt og koldt vand, toilet, gasfyr,udvidet gastest for 2 år siden sam

  20.000,00 kr.22-05-2024
 2. Dethleffs RC 4., 1985, 850 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 5 sengepladser, dobbeltseng, Ældre campin

  Dethleffs RC 4., 1985, 850 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 5 sengepladser, dobbeltseng, Ældre campingvogn med sælges som renoverings projekt. Har noget fugt. Skal havde nyt dør håndtag( nyt medfølger)

  4.000,00 kr.30-04-2024
 3. Er synet med plader.

  Er synet med plader.

  Tabbert Comtesse 530, 1994, 1200 kg totalvægt, 4 sengepladser, ? fortelt, dobbeltseng, Fin ældre campingvogn med stort ældre fortelt og solsejl. Har en lille revne i den lille rude ved køkkenet, men

  18.000,00 kr.22-05-2024
 4. Knaus 485, 1985, 800 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 4 sengepladser, Isabella fortelt, Billig retro

  Knaus 485, 1985, 800 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 4 sengepladser, Isabella fortelt, Billig retro vogn. Festivalvogn el lign. Med stor siddegruppe bagerst. Siddegruppe i front - begge med muli

  9.500,00 kr.21-05-2024
 5. Købes campingvogne året rundt

  Købes campingvogne året rundt

  Andet mærke Alle, 2003, kg egenvægt 1000, kg totalvægt 1500, Overvejer du at sælge din Campingvogn? Jeg søger campingvogne og Køber fra 0-150.000kr Vi køber næsten alle modeller og årgange fra 1999➡️

  9.999,00 kr.24-04-2024
 6. Dethleffs Køjevogn

  Dethleffs Køjevogn

  Dethleffs RM5 Roundo , 1993, 1025 kg egenvægt, 1300 kg totalvægt, 5 sengepladser, Isabella Penta fortelt, køjeseng, Dejlig rummelig Dethleffs familie campingvogn med køjer. Ældre men stadig fint fu

  18.750,00 kr.20-05-2024

Gør som Marianne og find en campingvogn på DBA. Her kan du se dem, der koster under 10.000 kroner.

Verden vrimler med klimanørder, og Jane er en af de helt seje. Det er mere end syv år siden, hun sidst har svunget dankortet og købt noget. Mød hende i denne artikel og få hendes bedste tips til, hvordan du kan følge hendes grønne fodspor. Det behøver heldigvis hverken at være svært eller kedeligt at slå ind på den bæredygtige vej.

Er du klar til et DIY-projekt, som gør noget godt for klimaet? De skjulte skatte skal frem i lyset, og i videoen herunder kan du se, hvordan et par slidte stole kan forvandles til en lækker bænk. Du kan også dykke ned i denne artikel, hvis du trin for trin har brug for at læse, hvordan du griber projektet an.

Relaterede artikler