Klimanørden Marianne: Derfor er DBA en platform for superhelte
Livsstil

Klimanørden Marianne: Derfor er DBA en platform for superhelte

Christine
Christine

Kan man både kæmpe for klimaet og være en sej designer? Marianne er en mester i at mikse tingene, og derfor kalder hun sig selv for klimanørd. Lær hende bedre at kende i denne artikel, hvor hun blandt andet afslører et par hurtige hverdagshacks til grønne vaner, der rykker.

Hun tager turen ned ad Nørrebros brogede catwalk i stiletter, hun har købt på DBA og upcyclet med perler, så de skinner om kap med kaosset. I køkkenet har hun hamret hylder op, og det er ikke de nyeste fra Hay, som holder køkkengrejet, men derimod genbrugsbrædder.

Fra København kæmper Marianne Simmelkiær, 49 år, klimanørdernes kamp. For hende er de grønne vaner blevet en livsstil, som gennemstrømmer alt, hun gør – og det behøver langt fra være kedeligt. Vi har nemlig et valg, mener hun, og tør vi tage en vigtig beslutning, bliver vi superhelte. 

Mød Marianne i denne artikel og hør, hvilken beslutning der forvandler dig til en superhelt.

Stiletterne er fundet på DBA, men Marianne har selv pyntet dem med perler og maling.
Stiletterne er fundet på DBA, men Marianne har selv pyntet dem med perler og maling.

Kan du genkende en klimanørd?

Der er titler nok at tage af, hvis man spørger Marianne, hvad hun er: International lektor i mode, master i design, entrepreneurship-designer i E-design, men først og fremmest klimanørd.  Selvom københavneren ikke har papir på den sidstnævnte titel, mener hun alligevel, det er den fineste af dem alle: 

- Jeg synes, nørder er cool, så når jeg bruger ordet, er det kun positivt og kærligt ment, griner Marianne.

En skævt knappet skjorte, bulede briller lappet med tape, for korte bukser og lidt for mange timer bag skærmen. Det er billedet af den klassiske nørd fra bøgerne, men Mariannes nørd er ikke som de andre. For hende er nørderne hverdagens helte:

- Når man er nørd, har man besluttet, at man 100 procent vil dykke ind i et område. Sådan er det for mig: Jeg er trådt fuldstændig ud af det ”almindelige,” konventionelle liv og har skabt en hverdag, hvor jeg sætter så få aftryk på klimaet som muligt, forklarer Marianne og tilføjer:

- Falder snakken på klima, bæredygtighed og miljø, kan man hurtigt komme til at lægge pres på andre, og det synes jeg ikke, man skal. Det er et valg, jeg har taget, og netop derfor vil jeg gerne bruge ordet 'nørd'. Andre behøver ikke at gøre det samme som mig, understreger hun.

Sæt grønne fodspor i stilletter fra DBA:

 1. Stiletter, str. 39, Italiensk mærke , Brun, Læder, Næsten som ny, Sko str 39 brune . Som nye

60

  Stiletter, str. 39, Italiensk mærke , Brun, Læder, Næsten som ny, Sko str 39 brune . Som nye 60 kr plus porto 47

  50,00 kr.26-03-2023
 2. Stiletter, str. 37, Zara, Sort, God men brugt, Brugt meget få gange.

  Stiletter, str. 37, Zara, Sort, God men brugt, Brugt meget få gange.

  200,00 kr.25-03-2023
 3. Stiletter, str. 37, Rainbow club, Hvid, Næsten som ny, Super smukke stiletter, brugt i få timer ti

  Stiletter, str. 37, Rainbow club, Hvid, Næsten som ny, Super smukke stiletter, brugt i få timer til bryllup.

  500,00 kr.25-03-2023
 4. Stiletter, str. 39, Sort, Kunst Læder, Ubrugt, Flotte høje sandaler, kun prøvet.

  Stiletter, str. 39, Sort, Kunst Læder, Ubrugt, Flotte høje sandaler, kun prøvet.

  100,00 kr.25-03-2023
 5. Stiletter, str. 38, Moschino, Høje hæler fra Moschino Cheap and Chic. Størrelsen er 38. Lakeret ægte

  Stiletter, str. 38, Moschino, Høje hæler fra Moschino Cheap and Chic. Størrelsen er 38. Lakeret ægte læder. Farven er rød. Med nylavet beskyttelse sål. NP 2700kr. Porto efter aftale

  570,00 kr.25-03-2023
 6. Stiletter, str. 41, Zara, Er blevet lidt for smalle for mig

  Stiletter, str. 41, Zara, Er blevet lidt for smalle for mig

  100,00 kr.25-03-2023

Marianne køber sine sko på DBA, fordi hun synes, det er synd, så mange skønne sko skal smides ud. Du kan gøre det samme og finde lækre pumps, ballerinaer og stiletter på DBA.

Vildt våben: Klimakampen kæmpes med mælkebøtter

Det bliver varmere, polerne smelter, og vandstandene stiger. Klimakrisen kradser, kan vi læse, så der er brug for helte og nørder, mener Marianne:

- Gennem mit arbejde som designer har jeg været førstehåndsvidne til, hvordan tekstilindustrien påvirkede kloden, og det kunne jeg ikke stå inde for. Det giver ikke mening, vi ikke passer på jorden: Vores hus brænder, og den brand vil jeg gerne være med til at slukke.

- Jeg har altid designet med henblik på at gøre en forskel, og det harmonerede ikke med det billede, den konventionelle scene satte, fortæller hun.

Moden var blevet så stor en maskine, at Marianne følte, hun måtte trække i håndbremsen. Derfor startede hun ’Dandelion Heroes’ – Mælkebøtteheltene, som huserer på Facebook:

- I stedet for at producere nyt, vendte jeg det om: Jeg kunne jo bare bruge det, jeg allerede havde. Jeg havde længe arbejdet med brugt tøj og undervist i ressourceforbrug, så det var oplagt for mig at problemløse med min faglighed. Derfor startede jeg ’Dandelion Heroes’, forklarer Marianne.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Marianne i sit rette element: I fuld gang med at undervise om bæredygtighed.
Marianne i sit rette element: I fuld gang med at undervise om bæredygtighed.

Marianne: Denne ting gør dig til en klimahelt

’Dandelion Heroes’ er et netværk på Facebook, hvor man hjælper hinanden med at reparere ting. Kontinuerligt sendes tips og tricks tværs over landet, så sagerne lappes sammen og tingene får nyt liv.

Fra det nordligste Jylland til det sydligste Sjælland byttes fagligheder til glæde for klimaet, og det gør gruppens medlemmer til hverdagshelte. For Marianne reparerer en ægte helt i stedet for at smide ud:

- Det er en lille vane, som har virkelig stor betydning. Det, at man vælger at reparere i stedet for at kassere, mener jeg, er helteagtigt. Det bør være mod vores natur, at vi bare køber nyt, når det er så let at reparere, siger hun.

Det kan være svært at huske muleposen på turen til supermarkedet, og det der med at sortere plast, pap og grønt, kan også blive lidt omstændigt. Kan du kende udfordringerne fra dig selv? Vil du være en af hverdagens klimasuperhelte, kan du melde dig ind i ’Dandelion Heroes’ eller læse Mariannes nemme, små hverdagshacks herunder.

LÆS OGSÅ: Designerens fem tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben

Krydderihylden er et af de fund fra DBA, Marianne er mest glad for.
Krydderihylden er et af de fund fra DBA, Marianne er mest glad for.

Sådan bliver du en superhelt med klimakappe

Før du kan kalde dig klimahelt og kækt svinge den grønne kappe, er der ifølge Marianne særligt én ting, du skal gøre:

- Først og fremmest skal man beslutte sig for aktivt at tænke over, hvad man gør. I virkeligheden er regnestykket simpelt: Dagen i går plus dagen i dag giver i morgen.

- For mig betyder det, at vil man ændre noget i fremtiden, må man både tænke over, hvad man gjorde i går og i dag. Det giver nemlig resultater i morgen, guider hun.

Det tager tid at nulstille vanerne, men man må ikke opgive på forhånd, understreger Marianne. Præcis som med flere andre ting handler det om træning, men hvor turen til fitness bliver med yogamåtten over skulderen eller pulsuret på håndleddet, er det nogle lidt andre øvelser, det kræver at blive klimahelt:

- En lille ting er for eksempel at spise guleroden med skræl på for at mindske madspil, men man kan også undlade at vaske håret så ofte for at spare på vandet. Derudover handler jeg meget lidt og typisk i Wefood eller steder, hvor man kan købe emballagefrit – og så har jeg virkelig en drøm om at lære at skralde. Min generation har svært ved at stå på hovedet i en skraldespand, men der er jeg atypisk, griner hun.

Køb køkkenudstyr på DBA:

 1. Porcelæn, Tallerken, B&G, Fin antik tallerken fra 1918. Tallerknen er fra B&G
Mål: 23 cm Den er uden

  Porcelæn, Tallerken, B&G, Fin antik tallerken fra 1918. Tallerknen er fra B&G Mål: 23 cm Den er uden skår og hårrevner. Pris 100 kr Sender gerne mod betaling af porto

  100,00 kr.26-03-2023
 2. Keramik, Håndmalet, De sødeste håndlavede kopper med tallerken fra Rhodos 
Helt nye 
Kop 13 cm i d

  Keramik, Håndmalet, De sødeste håndlavede kopper med tallerken fra Rhodos Helt nye Kop 13 cm i diameter Tallerken 20 cm I farverne brun, Pr sæt 65kr de sidste 2 sæt for 75kr

  75,00 kr.26-03-2023
 3. Fuld Saksisk Blomst

Dyb tallerken 22 cm. #1616

  Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 22 cm. #1616

  Porcelæn, Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 22 cm. #1616, Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 22 cm. #1616, Royal Copenhagen Fuld Saksisk Blomst, lille dyb tallerken. Dekorationsnummer 4/1616. 1. so

  475,00 kr.08-01-2022
 4. Fuld Saksisk Blomst

Dyb tallerken 24,8 cm. #1614

  Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 24,8 cm. #1614

  Porcelæn, Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 24,8 cm. #1614, Fuld Saksisk Blomst Dyb tallerken 24,8 cm. #1614, Royal Copenhagen Fuld Saksisk Blomst, dybe tallerken, Dekorationsnummer 4/1614. 1. sor

  475,00 kr.08-01-2022
 5. Ruska, Arabia stel af Ulla Procopé, fra

  Ruska, Arabia stel af Ulla Procopé, fra

  Stentøj, Tallerken, kop, sukker, fløde, Arabia, Arabia Ruska , er et stentøjs stel designet af Ulla Procopé. (1921 - 1968) Stellet er i lysere brune, brune og mørke brune farver. På grund af brænding

  60,00 kr.28-10-2022
 6. Porcelæn, Tallerken - kop - asiet-underkop, Blå magnolia, Det er uden skader,
15 stk. 19 cm.frokost

  Porcelæn, Tallerken - kop - asiet-underkop, Blå magnolia, Det er uden skader, 15 stk. 19 cm.frokost / silde tallerken 2. sort. pr. stk. 40,- 1 stk. 22 cm. 2. sort. kr. 60,- 4 stk. tallerken 15 cm.

  40,00 kr.26-03-2023

Du undgår også emballage, når du shopper brugt på DBA. Skal køkkenet opdateres med nye tallerkener, bestik eller flotte glas, kan du derfor må god, grøn samvittighed købe køkkenudstyret her.

Få svaret: Dette er superheltenes holdeplads

Batman bor i Gotham City og Superman i Metropolis, men hvor er klimaheltenes hemmelige mødested? Egentlig er det slet ikke så hemmeligt, afslører Marianne: 

- DBA er en vigtig klimaplatform. Det er en superhelteplatform, hvor man føler, man er en del af et fællesskab. På DBA Guide læser jeg om andre ildsjæle som mig selv, og det er fedt, man ikke længere er alene om at synes, genbrug er cool, siger hun.

Marianne holder meget af at møde de mennesker, hun køber ting af. Ofte oplever hun, hvor vigtigt det er for sælger at høre, at hun tager vare på tingene, også selvom hun ofte upcycler dem derhjemme:

- Vi hjælper hinanden med at passe på jorden, når vi bruger DBA, og derfor synes jeg, det er superheltenes holdeplads. Man kan jo gøre virkelig fine fund, som er klar til at blive taget i brug med det samme, men jeg kan også godt lide at upcycle det, jeg køber. Det gjorde jeg blandt andet med nogle orange kasser, som jeg satte læderhåndtag på. De er blevet så flotte, og det er både pænere og mere bæredygtigt end at købe plastikkasser, siger Marianne begejstret.

Et par højhælede sko, hun har malet og besat med perler, er blandt de køb hun er mest tilfreds med, men også en campingvogn fra 1974 har stor betydning:

- Jeg har istandsat en gammel campingvogn, som jeg bor i om sommeren. Jeg har fundet alle reservedelene på DBA, og den er både udstyret med solceller og brændeovn, så jeg kan leve off grid, fortæller Marianne og mindes en sjov DBA-historie fra barndommen:

- Da jeg var omkring 10 år, besluttede jeg mig for at hente alle de dyr, der blev sat gratis til salg på DBA, men heldigvis kom jeg aldrig så langt, for jeg havde jo slet ikke plads til dem. Til gengæld har jeg stadig et meget stort kærlighedsforhold til DBA, konstaterer hun.

Marianne har været engageret i klima og bæredygtighed længe før, det blev 'in'. 'For mig er det en livsstil. Det kan kun være sådan for mig,' siger hun, men hvordan ser hverdagen mon egentlig ud fra klimanørdens perspektiv? Er den virkelig så meget anderledes? Det kan du få svar på under billedet af Mariannes soveværelse.

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du på at købe campingudstyret brugt

Marianne indretter sig minimalistisk og med ting, hun finder brugt.
Marianne indretter sig minimalistisk og med ting, hun finder brugt.

Sådan ser Mariannes hverdag som klimanørd ud

Den gamle Marianne levede helt anderledes. Hun kunne lide at sove længe, gå på café og leve det liv, de fleste af os kender. Sådan er det ikke i dag, for som klimanørd og superhelt har hun taget skridtet videre:

- Det er meget tydeligt, jeg er klimanørd. Jeg står op klokken fem hver morgen for at løbe en lang tur. Jeg spiser 100 procent vegansk, tager offentlig transport og minimerer mine udgifter. Derfor bor jeg på et lille værelse, har kun få ting, går ikke på café og reparer mit tøj, fortæller Marianne.

For Marianne er det en livsstil at være klimanørd, og det har taget mere end 10 år at udfase de gamle vaner:

- Vi har mulighed for at sige, at den her fremtid kan vi ikke acceptere, men det kræver, at man selv ændrer små bitte vaner. Det er ikke politikernes ansvar. Vi har selv ansvar for at ændre vores vaner. Den dag vi har foran os, er summen af vaner, slutter hun.

Campingvogne til salg på DBA:

 1. Adria Adria 410, 1991, 675 kg egenvægt, 800 kg totalvægt, 4 sengepladser, Goldcamp senator 270 forte

  Adria Adria 410, 1991, 675 kg egenvægt, 800 kg totalvægt, 4 sengepladser, Goldcamp senator 270 fortelt, dobbeltseng, køjeseng, Let og rummelig campingvogn med 2 år gammelt fortelt. Køkkenet i vognen n

  9.000,00 kr.25-03-2023
 2. Lord Luxus Imperial Münsterland, 1987, 1000 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 4 sengepladser, Isabella

  Lord Luxus Imperial Münsterland, 1987, 1000 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 4 sengepladser, Isabella fortelt, dobbeltseng, Meget velholdt campingvogn med meget udstyr, som f.eks næsten nyt Isabella fo

  19.200,00 kr.25-03-2023
 3. Hobby Hobby 560, 1996, 4 sengepladser, dobbeltseng, Kærlighed søges fin men brugt campingvogn sælges

  Hobby Hobby 560, 1996, 4 sengepladser, dobbeltseng, Kærlighed søges fin men brugt campingvogn sælges som afhentningsvogn som den står uden gsranti Bud Modtages SKAMBUD BESVARES IKKE

  18.000,00 kr.24-03-2023
 4. Knaus Azur, 1989, 700 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 4 sengepladser, Til istandsættelse.
Se nøje på

  Knaus Azur, 1989, 700 kg egenvægt, 1000 kg totalvægt, 4 sengepladser, Til istandsættelse. Se nøje på billederne Der medfølger intet udstyr Måske et teenageværelse eller jagthytte, eller projekt. Med p

  5.000,00 kr.23-03-2023
 5. Home-car 512 rally, 1993, 950 kg egenvægt, 1300 kg totalvægt, 4 sengepladser, Kør foråret og påsken

  Home-car 512 rally, 1993, 950 kg egenvægt, 1300 kg totalvægt, 4 sengepladser, Kør foråret og påsken i møde med den her fine nysynet 13/03/2023,homecar rally 512 årg 1993 kun 2 ejere fra ny ,tempo 100

  18.500,00 kr.23-03-2023
 6. Campingvogn, Hobby 12, 1994

  Campingvogn, Hobby 12, 1994

  Hobby Hobby 12, 1994, 1050 kg egenvægt, 1300 kg totalvægt, 4 sengepladser, dobbeltseng, Hobby 12, 1994, 1050 kg egenvægt, 1300 kg totalvægt Sidst synet 14.03.2019 4 sovepladser. Ældre campingvogn, b

  17.500,00 kr.23-03-2023

Gør som Marianne og find en campingvogn på DBA. Her kan du se dem, der koster under 10.000 kroner.

Verden vrimler med klimanørder, og Jane er en af de helt seje. Det er mere end syv år siden, hun sidst har svunget dankortet og købt noget. Mød hende i denne artikel og få hendes bedste tips til, hvordan du kan følge hendes grønne fodspor. Det behøver heldigvis hverken at være svært eller kedeligt at slå ind på den bæredygtige vej.

Er du klar til et DIY-projekt, som gør noget godt for klimaet? De skjulte skatte skal frem i lyset, og i videoen herunder kan du se, hvordan et par slidte stole kan forvandles til en lækker bænk. Du kan også dykke ned i denne artikel, hvis du trin for trin har brug for at læse, hvordan du griber projektet an.

Relaterede artikler