Genialt genbrugshack: Lykke Laura laver genanvendeligt madpapir
DIY

Genialt genbrugshack: Lykke Laura laver genanvendeligt madpapir

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Lykke Laura er godt træt af at bruge stanniol og stable plastikbøtter i sit køleskab. Derfor har hun lavet sit eget genanvendelige madpakkepapir ud af stofrester. Læs med og se, hvordan du selv kan lave det geniale madpapir, som du kan bruge igen og igen.

Er du godt træt af at hive det ene stykke cellofan eller sølvpapir af efter det andet for at smide det ud dagen efter? Og er du også godt træt af at have Tupperware-bøtter stablet inde i dit køleskab?

Så vil du helt sikkert få glæde af at læse med her. 25-årige Lykke Laura fra Ærø har nemlig lavet klimavenligt madpakkepapir, som du kan bruge igen og igen.

- For nogle år siden blev jeg inspireret til at lave det fra et opslag på Pinterest, og nu har jeg endelig fået det lavet, fortæller Lykke Laura.

Her deler vi hendes DIY-madpakkepapir, så du helt selv kan lave en bunke af slagsen. Alt, du skal bruge, er bomuldsrester, en zigzag saks, bivoks, et rivejern, et strygejern og bagepapir.

Stof til salg på DBA:

 1. Stof, Stofrester, Alt muligt blandet stof som mine døtre ikke bruger mere.

  Stof, Stofrester, Alt muligt blandet stof som mine døtre ikke bruger mere.

  200,00 kr.01-10-2023
 2. Stof, Quilteramme, Sendes ikke

  Stof, Quilteramme, Sendes ikke

  800,00 kr.01-10-2023
 3. Stof, 4 m polyester satin-for, bredde: 140 cm
farve: mørk blå
Helt nyt.

  Stof, 4 m polyester satin-for, bredde: 140 cm farve: mørk blå Helt nyt.

  75,00 kr.01-10-2023
 4. Stof, Blondestof, To store stykker blondestof.

Hver stykke måler 1,5m x 2m

  Stof, Blondestof, To store stykker blondestof. Hver stykke måler 1,5m x 2m

  40,00 kr.01-10-2023
 5. Stof, Jersey stof, Muppet show, jersey stof.
140 cm x 210 cm.

Mange muligheder til at sy div tøj ,

  Stof, Jersey stof, Muppet show, jersey stof. 140 cm x 210 cm. Mange muligheder til at sy div tøj , kjoler, tshirts osv. Sælges for kun kr 175 ,- Porto kommer oveni.

  175,00 kr.01-10-2023
 6. Stof, Uld silke bomuld mm, Hel flytte kasse fuld af gode stk stof . 
Uld , silke , bomuld , og meget

  Stof, Uld silke bomuld mm, Hel flytte kasse fuld af gode stk stof . Uld , silke , bomuld , og meget mere Hele kassen 500 kr

  500,00 kr.01-10-2023

I stedet for at bruge spritnyt stof, bruger Lykke Laura brugt stof, og det opfordrer hun også dig til at gøre, da det er mere klimavenligt. På DBA er der masser at vælge imellem. Lige nu er der 36.213 annoncer med brugt stof.

 

Step 1: Genbrugsstof frem for nyt stof

Det allerførste du skal gøre, er at skaffe dig noget stof, som du kan lave dit hjemmelavet genbrugs-madpakkepapir af.

Lykke Laura syer alt fra tøj til madpakkepapir, og hun bruger altid udelukkende brugt stof. Det opfordrer hun også dig til at gøre.

- Jeg kan godt li’, at vi kommer væk fra ’køb og smid væk-kulturen’. Og så er det også billigt, du kan lave fejl, da det ikke koster dig så meget at lave fejl i brugt stof. Og så er det fedt at give noget stof, der har levet et liv, en ny historie, siger Lykke Laura.

Hun finder typisk sit stof i genbrugsbutikker, og det stof, hun bruger til madpakkepapiret, er typisk stofrester fra det tøj, hun har syet af stof, andre ikke længere ville have. Hun går nemlig ind for, at så meget som muligt bliver brugt, og så lidt som muligt går til spilde.

Hun anbefaler, at du bruger bomuldsstof til madpapiret, og at du selvfølgelig også vælger noget stof, som du synes, er flot.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Før du kan lave dit helt eget genbrugsvenlige madpapir, skal du skaffe dig en zigzag-saks, et strygejern, noget bagepapir, et rivejern, bivoks og noget brugt bomuldsstof.
Før du kan lave dit helt eget genbrugsvenlige madpapir, skal du skaffe dig en zigzag-saks, et strygejern, noget bagepapir, et rivejern, bivoks og noget brugt bomuldsstof.

Step 2: Hvor stort skal det være?

Når du har fundet noget genbrugsstof, som du synes, er flot, er du klar til at gå i gang. Det første, du skal gøre, er at beslutte dig for, hvor store madpakkepapirerne skal være.

- Jeg har lavet tre forskellige størrelser. Ved det ene tog jeg en skål, som jeg bruger meget. Jeg lagde skålen på stoffet og tegnede et omrids, så jeg er sikker på, madpapiret kan dække og komme ned omkring skålen. Og så lavede jeg nogle større størrelser, som passer perfekt til at pakke en sandwich og noget frugt ind i, fortæller Lykke Laura.

Herefter måler du dit stof i den størrelse, du gerne vil have det i og klipper det til med en zigzag saks.

- Det er vildt smart og nemt at bruge en zigzag saks, for den har samme effekt, som hvis du syer zigzag på symaskinen – det er bare nemmere at bruge saksen end symaskinen. zigzag gør, at du er sikker på, stoffet ikke trevler op, forklarer Lykke Laura.

LÆS OGSÅ: Flæk et spisebord og få en ny kontorplads

Når du har klippet dit stof ud i den størrelse, du vil have det i, lægger du det på et stykke pagepapir. Herefter river du bivoks udover stoffet.
Når du har klippet dit stof ud i den størrelse, du vil have det i, lægger du det på et stykke pagepapir. Herefter river du bivoks udover stoffet.

Step 3: Voks og bagepapir gør hele forskellen

Når du har klippet dit stof til, ligger du det ovenpå et stykke bagepapir. Herefter river du din bivoks udover stoffet.

- Det er vigtigt, at have bagepapir under dit stof, så du sikrer, at bivoksen ikke er udover det hele. Det kan nemlig godt grisse ret meget, siger hun.

Lykke Laura har købt sit bivoks i Søstrene Grene for 18 kroner. I en pakke er der fire lag. Lykke Laura brugte tre ud af de fire lag til det madpapir, hun lavede.

LÆS OGSÅ: Marie-Louise bygger sine egne møbler på budget

Når du har revet bivoks udover stoffet, lægger du et stykke bagepapir ovenpå og stryger, så det smelter. Læg enten et håndkælde under, eller gør det på et strygebræt, så du ikke skader din bordplade.
Når du har revet bivoks udover stoffet, lægger du et stykke bagepapir ovenpå og stryger, så det smelter. Læg enten et håndkælde under, eller gør det på et strygebræt, så du ikke skader din bordplade.

Step 4: Sådan smelter du voksen

Når du har revet bivoksen udover dit stykke stof, placerer du et stykke bagepapir ovenpå stoffet og bivoksen. Herefter finder du strygejernet frem og stryger forsigtigt, så bivoksen smelter.

Hvis der er pletter på stoffet, hvor der ikke er smeltet bivoks, river du noget ekstra bivoks udover de pletter, på med bagepapiret og stryg igen. Fortsæt indtil stoffet er helt dækket af bivoks.

- Det er vigtigt, stoffet er helt dækket af bivoks. Ellers bøjer det nemlig ikke rigtigt, forklarer Lykke Laura.

LÆS OGSÅ: For Marie er aflagte smykker det pureste (genbrugs)guld

Ta daaaaa. Så har du madpapir, du kan bruge igen og igen. Du kan eksempelvis gøre som Lykke Laura og pakke en bolle ind i det eller lægge det over en skål og putte en elastik omkring.
Ta daaaaa. Så har du madpapir, du kan bruge igen og igen. Du kan eksempelvis gøre som Lykke Laura og pakke en bolle ind i det eller lægge det over en skål og putte en elastik omkring.

Step 5: Vupti – et stykke genbrugs-madpakkepapir

Vupti, så har du et stykke genbrugs-vokspapir, som du kan bruge til dine rester og dine madpakker. Og så har det tilmed kostet dig meget få penge at lave.

Lykke Laura havde både en zigzag saks, stofrester, madpapir og strygejern og rivejern, så det eneste hun skulle bruge penge på, var en pakke bivoks, og den gav hun 18 kroner for.

- Det er en meget nem og billig måde at lave klimavenligt madpapir på, og det er noget, de fleste vil kunne finde ud af, så det er bare med at komme i gang, siger Lykke Laura.

Hver gang du har brugt det genanvendelige madpakkepapir, vasker du det i koldt eller lunkent vand med opvaskesæbe. Hvis vandet er for varmt, kan voksen smelte.

Strygejern til salg på DBA:

 1. Strygejern, Functioning, selling as we have other 2 in the house

  Strygejern, Functioning, selling as we have other 2 in the house

  50,00 kr.01-10-2023
 2. Strygejern, Andet mærke Philips, Flot Philips strygejern i tidsløst design.
Dette er ikke et strygej

  Strygejern, Andet mærke Philips, Flot Philips strygejern i tidsløst design. Dette er ikke et strygejern man gemmer væk på en hylde nede i kælderen. Lavet i Holland. Original og perfekt stand.

  250,00 kr.01-10-2023
 3. Strygejern, Andet mærke EasyCare, EASYCARE Damper fra Imerco, stand som ny. Kan hentes i 2880 Bagsvæ

  Strygejern, Andet mærke EasyCare, EASYCARE Damper fra Imerco, stand som ny. Kan hentes i 2880 Bagsværd eller sendes efter aftale. Men denne håndholdte damper fra EasyCare bliver det nemt og hurtigt

  200,00 kr.01-10-2023
 4. Strygejern Tefal

  Strygejern Tefal

  300,00 kr.30-09-2023
 5. Strygejern, Andet mærke, Tefal Dampstation. Sælges pga. pladsmangel. Virker og stryger flot.

  Strygejern, Andet mærke, Tefal Dampstation. Sælges pga. pladsmangel. Virker og stryger flot.

  900,00 kr.30-09-2023
 6. Strygejern, Nyt Philips i æske, nypris 399 kr. Tefal, næsten ikke brugt og så godt som nyt, nypris 6

  Strygejern, Nyt Philips i æske, nypris 399 kr. Tefal, næsten ikke brugt og så godt som nyt, nypris 699 kr. Pr. stk. 100 kr. Se også gerne alle mine andre annoncer! Kæmpe flyttesalg!

  100,00 kr.30-09-2023

For at smelte voksen skal du bruge et strygejern. Hvis du ikke har et af slagsen, er der lige nu 1.053 strygejern til salg her på DBA.

Hvis du ligesom Lykke Laura er vild med gør-det-selv-projekter, vil du helt sikkert også kunne lide denne DIY-guide, hvor møbelsnedkeren Eva Julie Klitgaard Fürst viser, hvordan hun på en simpel måde redesigner sine genbrugsfund.

I videoen herunder viser handywoman Camilla Nordvig Kjærbye, hvordan du kan forvandle en gammel guitar til fancy opbevaring. Du kan også læse mere om gør-det-selv-projektet i artiklen her.

Relaterede artikler