Sådan skaber du et unikt julebord med genbrugsfund
Bolig

Sådan skaber du et unikt julebord med genbrugsfund

Christina - My Wonderful Finds
Christina - My Wonderful Finds

Man kan  sagtens skabe et både smukt og elegant julebord med genbrugsfund - også uden at det sprænger budgettet! Jeg guider dig til, hvordan du dækker årets julebord.

Julen er den tid på året, hvor minder, traditioner og nostalgi får ekstra stor betydning. Og hvad er mere særligt og nostalgisk end genbrugsfund, der emmer af sjæl og historie? Med unikke genbrugsfund kan du skabe et julebord, der byder dine gæster varmt velkommen, og som du hvert år vil glæde dig til at dække. Du vil genopleve alle de fine julefund, som du særligt og kærligt har udvalgt - måske endda gennem flere år!

Her kan du læse, hvordan du med smukke genbrugsfund såsom tallerkner, bestik, fade og stofservietter kan skabe en personlig og indbydende jule-borddækning.

Fra rødt til guld: En guide til julens farver

Det er meget individuelt, hvilke farver vi hver især forbinder med julen. Det er en personlig præference, om vi synes, at julen skal være i de traditionsrige røde og grønne farver eller måske i de mere elegante og enkle hvide og sølv nuancer. Det bestemmer man heldigvis helt selv, men der er nogle grundlæggende retningslinjer, som du med fordel kan følge, når det handler om at skabe harmoni i din borddækning. Her får du en hurtig guide til julens farvepalette.

1. Hold det enkelt og elegant i kombinationen, og vælg enten blå og sølv eller leg med lyse og mørke nuancer af for eksempel blå. Eller gå efter en klassisk julestemning med en enkel kombination af hvid og guld.

2. Gør det traditionelt og hyggeligt med julens klassiske farver: rød, grøn og guld – en, to eller alle tre farver sammen. Farverne komplementerer hinanden så godt; det er bare jul.

3. Julens farver kan godt være neutrale, og her har du mange flotte kombinationsmuligheder. Julens grønne farve kombineret med hvid og sølv giver et let, køligt og enkelt udtryk. Modsat kan du vælge julens røde farve kombineret med guld og brune nuancer; det giver en hyggelig, varm og meget julet stemning.

Peters jul platter fra Royal Copenhagen. Billede af: Christina, My Wonderful Finds
Peters jul platter fra Royal Copenhagen. Billede af: Christina, My Wonderful Finds

Disse typer tallerkener foretrækker jeg til et julebord

Tallerknerne udgør fundamentet på julebordet. Når du har tallerknerne på plads, har du selve basen, som du kan style resten af bordet ud fra.

Personligt foretrækker jeg de smukke og klassiske hvide eller let cremefarvede middagstallerkner med guldkant fra Bing og Grøndahl-serien, Hartmann.

De har de fineste facetter i porcelænet, som virkelig skaber magi på julebordet. Det er underspillet elegance, og de fungerer som det perfekte fundament for resten af borddækningen – klassiske, elegante og julede. Et andet smukt stel fra Bing og Grøndahl er deres mælkevejen med elegante guldkanter og tallerkenen overstrøet med funklende guldstjerner – det er indbegrebet af jul.

Stel fra Bing og Grøndahl varierer meget i pris, men deres middagstallerkner kan ofte findes til priser mellem 100 og 200 kroner stykket. Jeg har dog været heldig, at finde de smukke tallerkner til mellem 25 og 45 kroner stykket - både på kræmmermarkeder og i genbrugsbutikker. Det er bestemt også muligt at finde andre stel i samme nuancer til billigere penge, som ikke er mærkevarer – en helt almindelig tallerken med guldkant vil fungere lige så fint!

På julebordet foretrækker jeg at arbejde med lag på lag, især når det kommer til tallerknerne. Jeg lægger gerne en stor, neutral middagstallerken nederst og placerer en mindre tallerken til forret eller dessert øverst.

I vores familie bruger vi arvestykker fra min farmor, nemlig de skønne og nostalgiske Peters Jul platter fra Royal Copenhagen med små, hyggelige motiver og digte fra bogen 'Peters Jul'. Disse fungerer som vores desserttallerkner og bringes frem hvert år. Jeg elsker at tage en tur rundt om bordet og læse de nostalgiske digte. Under den hvide middagstallerken fra Bing & Grøndahl kan man også tilføje en stor mørkegrøn tallerken som en undertallerken; det giver det helt rigtige jule-look. Lag på lag skaber virkelig en smuk effekt på middagsbordet.

Vintage stofservietter med engle i julens farver. Billede af: Christina, My Wonderful Finds
Vintage stofservietter med engle i julens farver. Billede af: Christina, My Wonderful Finds

Dette bestik og disse servietter skal du vælge

Når det kommer til selve borddækningen, er det de små detaljer, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Det er også i disse små detaljer og tilbehør, at du virkelig kan tilføre personlighed til borddækningen. Små, fine og julede genbrugsfund er ideelle til dette formål. De sætter prikken over i'et og skaber et stemningsfuldt julebord

Du kan style dit julebord med fine vintage stofservietter med søde julemotiver som nisser og engle eller håndlavede broderier. Det tilføjer en særlig elegance i forhold til de almindelige papirsservietter. Hvis de matcher farverne i resten af borddækningen, skaber det virkelig harmoni.

Gå også på jagt efter bestik i sølv eller pletsølv med fine detaljer på skaftet; det tilføjer elegance til julebordet. Det kan være udfordrende at finde matchende bestik til eksempelvis seks-otte personer, men det er muligt med en indsats. Små smørknive med træ- eller perlemorsskafter udgør også en fin detalje; det at give hver gæst sin egen, personlige smørkniv tilføjer en følelse af luksus!

Hvide Bing & Grøndahl-tallerkner og messing-lysestager på julebordet. Billede af: Christina, My Wonderful Finds
Hvide Bing & Grøndahl-tallerkner og messing-lysestager på julebordet. Billede af: Christina, My Wonderful Finds

Disse lysestager og servietringe foretrækker jeg

Hvis du gerne vil skabe et julebord med stor 'wow'-effekt, kan du gøre lidt ekstra ud af selve borddekorationen. Det er for eksempel flot at dekorere med smukke grangrene ned langs hele bordets midte, som udover at være i julens grønne farve, bringer de også naturen ind i spisestuen.

Mellem grangrenene kan du placere messinglysestager i forskellige højder og udformninger. Jo mere forskellige de er, jo bedre nærmest. Messing passer ind i julens farvepalette, og når det kombineres med levende lys, skaber det den vildeste ’wow’-effekt og sætter virkelig julestemningen på bordet.
Du finder masser af skønne messingstager i genbrugsbutikkerne omkring juletid, og da der ofte kun er én af hver, er det perfekt, da de kan erhverves til forholdsvis lave priser. Når de mikses med andre messingstager, skaber de virkelig magi.

De smukke messing lysestager kan du matche med for eksempel smukke vintage servietringe i messing. Servietringe udgør en lille, men virkningsfuld detalje, der løfter borddækningen til nye højder. Når det samme materiale går igen på julebordet, skaber det en rød tråd i borddækningen.

Et smukt julebord kan se ud på mange måder, men skønne gamle genbrugsfund kan virkelig sætte den rigtige stemning og tilføje hygge og nostalgi til borddækningen. Så lad kreativiteten blomstre og gå på jagt efter fine julefund, som du hvert år vil glæde dig til at finde frem og dække op med. Ikke alle er så heldige at arve fine juletallerkner, service og pynt, så må man jo selv anskaffe det. Op til jul bugner genbrugsbutikkerne af skønne julefund, hvor du kan overtage lidt af andres historie og traditioner og skabe dine egne juleminder. Det er en smuk tanke, synes jeg!

Velbekomme og rigtig glædelig jul.

Relaterede artikler