Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier
Livsstil

Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier

Cindie Hiort
Cindie Hiort

Hæklede bordløbere, lyskæder med farver og shabby chic. I denne guide får du svar på, hvorfor du skal bruge det til årets julepyntning. Vi guider dig til de bedste retrofund, der gør din jul moderne.

For de fleste er der en vis nostalgi forbundet med julen. Der er traditioner, der SKAL gentages hvert år, for at julen bliver helt rigtig.

I år gør vi julen endnu mere nostalgisk: Vi har nemlig fundet de brugte juleting fra de sidste 50 år, som du skal bruge til en moderne jul –  som bonus er det mere bæredygtigt og billigere at købe brugt midt i højsæsonen for forbrug.

Vil du gøre julen billigere og meget mere bæredygtig ved at finde årets julepynt på DBA, så kig lige i vores ”Jul og nytår” kategori – der er mere end 13.000 annoncer at vælge imellem.

Jul og nytår på DBA:

 1. Lyseholdere, George Jensen lyseholder i henholdsvis

Juletræ.
Pakke.
Hjulehjerte.
Gyngehest.
Æble.
S

  Lyseholdere, George Jensen lyseholder i henholdsvis Juletræ. Pakke. Hjulehjerte. Gyngehest. Æble. Snemand. Hvede. Sælges helst samlet. Skriv PB eller SMS.

  1.000,00 kr.29-05-2023
 2. Ca 8-10 meter Nordmanns gran, Perfekt juletræ til forsamlingshus, skole el eksempelvis rådhusplads.

  Ca 8-10 meter Nordmanns gran, Perfekt juletræ til forsamlingshus, skole el eksempelvis rådhusplads. Træet er nemt at komme til da det står lige ud til vej. Køber skal selv fælde og hente træet.

  5.000,00 kr.29-05-2023
 3. Årsnissepar fra Klarborg 2020, Årsnissepar 2020 med guld hjerte fra Etly Klarborg
Aldrig været brugt

  Årsnissepar fra Klarborg 2020, Årsnissepar 2020 med guld hjerte fra Etly Klarborg Aldrig været brugt Pris 750kr

  750,00 kr.29-05-2023
 4. Juletræsfod Trip Trap

  Juletræsfod Trip Trap

  400,00 kr.29-05-2023
 5. George Jensen 1995, perfekt stand

  George Jensen 1995, perfekt stand

  3.700,00 kr.29-05-2023
 6. Juleting, Læs gerne annoncen inden henvendelse

Kun kontant 

Mange blandede juleting. Nissehue med

  Juleting, Læs gerne annoncen inden henvendelse Kun kontant Mange blandede juleting. Nissehue med lys i (til batterier), julemand med lanterne, julemandsskåle, lanterner, julenisser, 1 stk gammeld

  950,00 kr.29-05-2023

Klik her og se alt til jul og nytår på DBA!

Jul i 70’erne

Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret
Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret

LÆS OGSÅ: Kom i julestemning: Lad dit Madam Blå få en ny funktion

Selvom årtiets tidsånd gjorde, at der var en del, der ville afskaffe den materialistiske og undertrykkende jul, så blev højtiden i de fleste hjem trods alt stadig fejret.

Vil du have elementer af 70’erne ind i din julepyntning i år, så er det selvfølgelig de hæklede sager og perlebroderede ting, du skal have fat i. Fra julenisser og juleklokker på træet til servietter og dug på julebordet: det hele må godt lugte lidt af at være håndlavet!

Dog er det en god idé at styre lidt uden om for meget brunt og orange, her gør hvid, grøn og rød sig altså bedst, selvom det er 70’erne, der er inspirationskilden!

Hvis du ikke er ferm til gør-det-selv eller bare vil bruge tiden på hygge med familien, så finder du selvfølgelig din julepynt på DBA.

Du finder den fineste guide til en virkelig nem DIY til bordløber af hæklede servietter lige her. Du behøver absolut ikke være den store håndarbejds-haj.

Hæklet jul på DBA:

 1. Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemm

  Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemmelavede julepynt, dine julegaver eller til andre kreative formål Jeg har også andre julemærker. Pr

  20,00 kr.01-12-2022
 2. Dug jul rød hæklet, Hæklet Rød dug, lysedug, lampedug, flakon. Fast pris

Evt. Til jul 

Måler:

50

  Dug jul rød hæklet, Hæklet Rød dug, lysedug, lampedug, flakon. Fast pris Evt. Til jul Måler: 50 cm i diameter Kan sendes med gls for 43 kr til pakkeshop

  40,00 kr.23-11-2022
 3. Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjol

  Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjolestykke, bogmærke, servietringe o.l. Håndbroderede, korssting, hardanger, hæklet. Alle i fin stand.

  55,00 kr.20-03-2022
 4. Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  Jule dækkeservietter , Gamle, Samlet pris for 6 hæklede jule dækkeservietter , julehjerter

  250,00 kr.28-12-2020
 5. Broderet Vægophæng, Håndarbejde, Julen 1978, 15 x 21 cm., Se alle billeder, Jeg sender gerne, Jeg ha

  Broderet Vægophæng, Håndarbejde, Julen 1978, 15 x 21 cm., Se alle billeder, Jeg sender gerne, Jeg har mobilpay Søg på: “Stauning Strik” ...for at se alle mine andre annoncer med gammelt håndarbejde,

  50,00 kr.16-09-2020
 6. Flot rød Flakon / Bordløber, Håndarbejde, 3 stk flotte røde hæklede flakoner
Prisen er pr. Stk
2 x Ø

  Flot rød Flakon / Bordløber, Håndarbejde, 3 stk flotte røde hæklede flakoner Prisen er pr. Stk 2 x Ø 30 cm 1 x Ø 35 cm Flot julerød eller postkasserød farve Har fine hæklede røde mellemlægsservietter

  40,00 kr.03-12-2019

Find dine julehæklerier på DBA nu.

Jul i 80’erne

Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.
Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.

Nu skal der knald på farverne og gang i glimmeret, vi er nemlig kommet til 80’erne. En af de store tendenser i årtiet var, at det hele godt måtte larme og lugte lidt af disco og ”more is more”. 

Vil du gerne give julen lidt ekstra farve i år, så prøv at pynte træet udelukkende med julekugler i klare toner og drop ting som lametta og flag for at det ikke bliver for voldsomt. Søg på de farver, du gerne vil have, for eksempel pink, blå eller guld på DBA, så finder du hurtigt alt til træet.

Vil du lave den helt rigtige kitchede version, der passer til en amerikansk julemorgen i de bedste 80’er-film, så udstyr træet med en lyskæde med forskellige farver. Sørger du for, at der ikke er pyntet op med læssevis af andre ting i rummet eller på julebordet, så kan det faktisk se ret godt ud!

Lyskæder på DBA:

 1. Juletræ på fod og med røde kugler og lyskæde, ca. 120 cm højt.
Den ekstra lyskæde med røde bolde ses

  Juletræ på fod og med røde kugler og lyskæde, ca. 120 cm højt. Den ekstra lyskæde med røde bolde ses på træet på billederne. Juletræet kan klappes sammen, så det fylder minimalt. Brugt en gang. Meget

  375,00 kr.21-05-2023
 2. Juletræ, Juletræ
Ca 33 cm
Med lyskæde

  Juletræ, Juletræ Ca 33 cm Med lyskæde

  125,00 kr.15-05-2023
 3. Lyskæde, To ens lyskæder á 20 lys, så 40 lys i alt. Lysene ligner guldlys med løbere og fin flamme,

  Lyskæde, To ens lyskæder á 20 lys, så 40 lys i alt. Lysene ligner guldlys med løbere og fin flamme, varmt hvidt lys. Kun brugt til juletræet et par år, sælges kun fordi jeg har fået trådløse i gave. F

  120,00 kr.12-03-2023
 4. Dørkrans, HELT NY kæmpe julekrans/grankrans fra topkvalitetsmærket Christmas Xelence. Utrolig smuk g

  Dørkrans, HELT NY kæmpe julekrans/grankrans fra topkvalitetsmærket Christmas Xelence. Utrolig smuk grankrans med kugler og lyskæde. Kan anvendes både indendørs og udendørs. Helt ny og ubrugt, da den d

  950,00 kr.11-02-2023
 5. Lyskæde, Gammel lyskæder med kasse.

  Lyskæde, Gammel lyskæder med kasse.

  150,00 kr.09-02-2023
 6. Gamle kirker, Har to fine gamle kirker - er lavet i gibs. De har lidt slidtage da de har nogle år på

  Gamle kirker, Har to fine gamle kirker - er lavet i gibs. De har lidt slidtage da de har nogle år på bagen. PRISEN ER FOR DE 2 KIRKER. Der er mål på den på det sidste billede. Der er mulighed for at

  140,00 kr.26-01-2023

Du finder alt i lyskæder på DBA!

Jul i 90’erne

Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen
Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen

Så er det tid til shabby chic – og netop når det gælder julen, kan den stil fra 90’erne virkelig skabe et fint og nostalgisk look, når det opdateres lidt. Her gælder det om at bruge ting, der rent faktisk er gamle, og som gerne må være lidt uens, frem for nye masseproducerede sager, der har fået en omgang falsk patina.

På bordet skal der en hvid eller cremefarvet broderet dug, og vinglassene skal være i facetteret krystal. Hvis du ikke kan få nok ens glas, gør det ikke noget, tværtimod giver det lidt ekstra, at der er forskellige på bordet, for eksempel er et par stykker i grøn krystal kun med til at understrege julestemningen.

Derudover er det det gamle porcelæn, gerne med mønster eller blomster, der skal findes frem, med stofservietter i sølv-servietringe til.

Træet skal passe til, og der kan du pynte det med vintage juletræskugler holdt i lyse toner, metalkogler i sølv, gamle glasfugle og selvfølgelig ægte stearinlys i lyseholdere. Det er nemt at gøre gennemført, og du finder alt, hvad du behøver her på DBA.

Genbrug kan bruges til al julens pynt, så se hvordan du laver virkelig smukke adventskranse af blandt andet kaffekopper her.

Jul i 00’erne

Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen
Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen

LÆS OGSÅ: Pernille Rosenkrantz-Theil måtte på DBA for at opfylde datterens lidt besynderlige ønske

Selvom det var minimalismens årti, så var der i 00’ernes store tendens stadig en kærlighed til julen og den pynt, der fulgte med - bare i en meget ren udgave.

Hvis du denne jul vil holde dig til det helt enkle, men stadig følge med tiden, skal adventskransen derfor laves med lidt gran og måske et par sølvfarvede julekugler i en helt simpel bakke eller porcelænsskål.

Du kan også nøjes med fire lysestager på række med et par grankogler og agern omkring for at skabe stemning.

På samme måde giver en glasvase scandi-cool julestemning, når der fyldes vand i og en enkelt grangren eller to uden nogen pynt får lov at stå der.

Til julebordet kan du finde det helt hvide porcelæn frem og kombinere med bestik fra for eksempel Arne Jacobsen for Georg Jensen og enkle vinglas  - og vil du have en dug på bordet, så lad det være en hvid damaskdug.

For at der stadig kommer lidt julestemning med, kan du bruge afklippede grangrene løst på bordet og på hver tallerken sammen med et bordkort – og så skal du selvfølgelig ikke glemme de levende lys, for de kan altså ikke undværes til jul.

Når det kommer til juletræt, så kan du holde dig til at pynte med sølvkugler og enkelte, hvide sløjfer, ligesom at du selvfølgelig giver besked videre til alle gæster om, at kun hvidt og sort gavepapir og gavebånd er godkendt på julegaverne.

Nej okay, drop det sidste, det er ikke alt ved julen, der skal holdes så stringent!

Royal Copenhagen julepynt på DBA:

 1. Mega mussel julekugle, Royal Copenhagen julekugle

  Mega mussel julekugle, Royal Copenhagen julekugle

  350,00 kr.24-05-2023
 2. Royal Copenhagen, 


julekugle, Mega Mussel, sort, fin stand

  Royal Copenhagen, julekugle, Mega Mussel, sort, fin stand

  250,00 kr.07-05-2023
 3. Royal Copenhagen, Royal Copenhagen julekugle
Mega mussel Blue Fluted Ornament
1. sortering og uden r

  Royal Copenhagen, Royal Copenhagen julekugle Mega mussel Blue Fluted Ornament 1. sortering og uden revner og afslag

  200,00 kr.11-02-2023
 4. Royal Copenhagen julekugle, 5 sæt x3. Fin stand. Ubrugte
Samlet pris. 3 uden kasse

  Royal Copenhagen julekugle, 5 sæt x3. Fin stand. Ubrugte Samlet pris. 3 uden kasse

  750,00 kr.14-01-2023
 5. Royal copenhagen julekugle, Royal copenhagen jule kugle.
Købt for år tilbage i Royal copenhagen

  Royal copenhagen julekugle, Royal copenhagen jule kugle. Købt for år tilbage i Royal copenhagen i kbh. Har to stk . 375 kroner pr. Stk. Fra røgfri og dyre frit hjem. Sender ikke.

  375,00 kr.26-12-2022
 6. Royal Copenhagen julekugle, No. 5 er som ny.

  Royal Copenhagen julekugle, No. 5 er som ny.

  500,00 kr.14-05-2022

En anden ting, der fik lov at komme på træet, var pynt fra Royal Copenhagen – og her er julekuglerne stadig smukke at hænge på træet.

Jul i 10’erne

Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder
Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder

Så er vi kommet til vores årti, og selvom der stadig hærsker en vis skandinavisk minimalisme, så er det i en version, hvor det bløde, det hyggelige og pynt har en stor plads, og hvor genbrug og bæredygtighed betyder meget. Farverne er nu en blanding af sarte pasteller og støvede juveltoner, blandet med det naturlige, og det skal selvfølgelig også med i julepyntningen.

Hvis det er det helt nutidige julebord, du vil dække, så skal det helst være på et spisebord i massivt mørkt træ, tallerknerne må gerne være i keramik med en grånistret glasering og servietterne i damask.

Skal det være helt gennemført, skal du droppe servietringene til fordel for naturfarvet sejlgarn og tilføje en eucaluptus-gren sammen med bordkortet, ligesom bestik i guld virkelig er med til at understrege stilen. Top af med rustik krystal, både til vandglas, vinglas og til karafler.

Når det kommer til juletræet, så kan du lade det stå på en dug eller et juletræstæppe i hør, enten naturfarvet eller hvid med broderi. Her må det rustikke og håndlavede meget gerne skinne igennem. Pynt så træet med dele af vintage fund, en skramme eller to på glaskugler, juleklokker og trommer er kun med til at understrege, at der er sjæl og historie med.

Vintage juleting på DBA:

 1. Erzgebirge julelys, Pyramide lys jule motiv. 
Vintage 
Original emballage

  Erzgebirge julelys, Pyramide lys jule motiv. Vintage Original emballage

  350,00 kr.27-05-2023
 2. Royal Copenhagen adventstage med hvide halvblonde porcelæn manchetter

  Royal Copenhagen adventstage med hvide halvblonde porcelæn manchetter

  adventstage, Royal Copenhagen adventstage med hvide halvblonde porcelæn manchetter. Måler ca. 27 cm i Diameter. Lidt brugssspor. Pris 2000kr.  Prisen er fast Vi sender for 50kr pr bestilling til pa

  2.000,00 kr.24-05-2023
 3. Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  antik / antikke julepynt glaskugler, En samling af 12 stk. juletræs kugler af mundblæst og farvet glas, fra det tidligere Sovjetunionen / USSR, Ukraine. Størrelse: L. 6-9 cm. Alle uden skår. Sælges ku

  500,00 kr.02-10-2022
 4. Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  antik / antikke julepynt glaskugler, En samling af 13 stk. juletræs kugler af mundblæst og farvet glas, fra det tidligere Sovjetunionen / USSR, Ukraine. Størrelse: L. 6-19 cm. Alle uden skår. Sælges k

  750,00 kr.02-10-2022
 5. Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  antik / antikke julepynt glaskugler, En samling af 10 stk. juletræs kugler af mundblæst og farvet glas, fra det tidligere Sovjetunionen / USSR, Ukraine. Størrelse: L. 7-15 cm. Alle uden skår. Sælges k

  600,00 kr.02-10-2022
 6. Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  Vintage julekugler fra Ukraine / tidligere Sovjet

  antik / antikke julepynt glaskugler, En samling af 8 stk. juletræs kugler af mundblæst og farvet glas, fra det tidligere Sovjetunionen / USSR, Ukraine. Størrelse: L. 6-15 cm. Alle uden skår. Sælges ku

  500,00 kr.02-10-2022

Du finder alt til din julepyntning på DBA, søg for eksempel på vintage i kategorien 'jul og nytår' og se de mange fine og finurlige sager, der er til salg.

Er du i gang med din egen ønskeseddel, eller mangler du ideer til dine kære, så se vores guide til de bedste genbrugs-julegaver, der med garanti skaber glæde.

Mangler du et hyggeligt gør-det-selv projekt, så se hvordan du nemt laver dine egne snow globes lige her – børn vil også elske at lave dem!


Du kan også i videoen herunder høre, hvordan folk på gaden ville reagere, hvis den julegave, de pakkede op til jul, var købt - brugt.

Relaterede artikler