Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier
Livsstil

Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier

Cindie Hiort
Cindie Hiort

Hæklede bordløbere, lyskæder med farver og shabby chic. I denne guide får du svar på, hvorfor du skal bruge det til årets julepyntning. Vi guider dig til de bedste retrofund, der gør din jul moderne.

For de fleste er der en vis nostalgi forbundet med julen. Der er traditioner, der SKAL gentages hvert år, for at julen bliver helt rigtig.

I år gør vi julen endnu mere nostalgisk: Vi har nemlig fundet de brugte juleting fra de sidste 50 år, som du skal bruge til en moderne jul –  som bonus er det mere bæredygtigt og billigere at købe brugt midt i højsæsonen for forbrug.

Vil du gøre julen billigere og meget mere bæredygtig ved at finde årets julepynt på DBA, så kig lige i vores ”Jul og nytår” kategori – der er mere end 13.000 annoncer at vælge imellem.

Jul og nytår på DBA:

 1. Bordløber, To ens løbere fra Frösö Handtryck. 

Håndtryk på linned med ens motiv i begge ender af fu

  Bordløber, To ens løbere fra Frösö Handtryck. Håndtryk på linned med ens motiv i begge ender af fugle i kranse bundet sammen med snoet bånd. Ubrugte og som nye. 29*81 cm. Du kan loppesjoppe dem for

  1.301,00 kr.10-12-2023
 2. 4 Klarborg slaskenisser, 4 Klarborg slaskenisser
Asger og Alberte, Valdemar og Viola. Sælges kun sam

  4 Klarborg slaskenisser, 4 Klarborg slaskenisser Asger og Alberte, Valdemar og Viola. Sælges kun samlet og kun afhentning. 1250 kr I super stand og originale trip trap æsker. Skal afhentes i Lindved,

  1.250,00 kr.10-12-2023
 3. Georg Jensen lysholdere, 14 forgyldte lysholdere fra Georg Jensen. 80 kr. pr. styk. Alle 14 kan købe

  Georg Jensen lysholdere, 14 forgyldte lysholdere fra Georg Jensen. 80 kr. pr. styk. Alle 14 kan købes samlet for 1.000 kr.

  1.000,00 kr.10-12-2023
 4. Georg Jensen, Juleuro 1984, Hjerte med Klokke., Har aldrig været hæng op.
Grøn kasse og langt rødt å

  Georg Jensen, Juleuro 1984, Hjerte med Klokke., Har aldrig været hæng op. Grøn kasse og langt rødt årsbånd følger. Kan sendes på købers regning med Dao eller GLS til hhv 41 og 44 kr. Kan også afhentes

  675,00 kr.10-12-2023
 5. Etly klarborg, Trip trap Esben og Ellinor slaskenisser 

Esben er intakt og med æske pris 1100 kr

E

  Etly klarborg, Trip trap Esben og Ellinor slaskenisser Esben er intakt og med æske pris 1100 kr Ellinor er uden æske og der mangler æbler i hendes kurv ( dem har hun desværre kommet til at spise )

  1.100,00 kr.10-12-2023
 6. Georg Jensen, Uro ,15: Hjerte forenet m/ Mistelten, Fremstår rigtig flot og velholdt. Har kun været

  Georg Jensen, Uro ,15: Hjerte forenet m/ Mistelten, Fremstår rigtig flot og velholdt. Har kun været oppe at hænge en enkelt dag Kasse, papkasse, langt rødt og pink bånd medfølger Kan sendes på købers

  400,00 kr.10-12-2023

Klik her og se alt til jul og nytår på DBA!

Jul i 70’erne

Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret
Hvordan skal du bruge hæklerier i årets julepyntning? Læs med herunder og få svaret

LÆS OGSÅ: Kom i julestemning: Lad dit Madam Blå få en ny funktion

Selvom årtiets tidsånd gjorde, at der var en del, der ville afskaffe den materialistiske og undertrykkende jul, så blev højtiden i de fleste hjem trods alt stadig fejret.

Vil du have elementer af 70’erne ind i din julepyntning i år, så er det selvfølgelig de hæklede sager og perlebroderede ting, du skal have fat i. Fra julenisser og juleklokker på træet til servietter og dug på julebordet: det hele må godt lugte lidt af at være håndlavet!

Dog er det en god idé at styre lidt uden om for meget brunt og orange, her gør hvid, grøn og rød sig altså bedst, selvom det er 70’erne, der er inspirationskilden!

Hvis du ikke er ferm til gør-det-selv eller bare vil bruge tiden på hygge med familien, så finder du selvfølgelig din julepynt på DBA.

Du finder den fineste guide til en virkelig nem DIY til bordløber af hæklede servietter lige her. Du behøver absolut ikke være den store håndarbejds-haj.

Hæklet jul på DBA:

 1. Slumre tæppe, Hæklet tæppe, Super lækkert hæklet tæppe , i rød baggrund så det kan bruges til jul og

  Slumre tæppe, Hæklet tæppe, Super lækkert hæklet tæppe , i rød baggrund så det kan bruges til jul også , det måler 90x130 cm

  200,00 kr.15-11-2023
 2. Hæklet svensk vægophæng, Sælger et sødt hæklet vægophæng , vintage fra Sverige . Der er metalbøjler

  Hæklet svensk vægophæng, Sælger et sødt hæklet vægophæng , vintage fra Sverige . Der er metalbøjler langs kanten og stoffet er derfor spændt ud , så det kan hænge. Rigtig fin på en farvet baggrund /

  70,00 kr.08-11-2023
 3. Keramik klokke, Smuk og sjælden keramik klokke med blomsterranke i glasuren. Kan bruges til jul elle

  Keramik klokke, Smuk og sjælden keramik klokke med blomsterranke i glasuren. Kan bruges til jul eller året rundt. Fuldstændig perfekt stand, ingen afslag og med den originale knebel. Er monteret med s

  150,00 kr.29-10-2023
 4. Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. 

Brug ældre tekstiler i din indretning derh

  Lysedug / flakon / bordskåner, Håndlavet, I farven rød. Brug ældre tekstiler i din indretning derhjemme for et personligt præg. Hæklet / Broderi / kniplet / Blonde Vintage håndarbejde med aldersr

  49,00 kr.03-06-2023
 5. Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemm

  Julemærker, fra Grønland, Hele ark med julemærker fra Grønland 1981. Brug dem til at pynte dit hjemmelavede julepynt, dine julegaver eller til andre kreative formål Jeg har også andre julemærker. Pr

  20,00 kr.01-12-2022
 6. Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjol

  Duge o. l., Alt fra duge, bordløber, bakkebånd, forklæder, grydelapper flaconer, klokkestrænge, kjolestykke, bogmærke, servietringe o.l. Håndbroderede, korssting, hardanger, hæklet. Alle i fin stand.

  55,00 kr.20-03-2022

Find dine julehæklerier på DBA nu.

Jul i 80’erne

Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.
Wow, der er godt gang i farverne! Og du kan faktisk bruge 80’er-stilen igen.

Nu skal der knald på farverne og gang i glimmeret, vi er nemlig kommet til 80’erne. En af de store tendenser i årtiet var, at det hele godt måtte larme og lugte lidt af disco og ”more is more”. 

Vil du gerne give julen lidt ekstra farve i år, så prøv at pynte træet udelukkende med julekugler i klare toner og drop ting som lametta og flag for at det ikke bliver for voldsomt. Søg på de farver, du gerne vil have, for eksempel pink, blå eller guld på DBA, så finder du hurtigt alt til træet.

Vil du lave den helt rigtige kitchede version, der passer til en amerikansk julemorgen i de bedste 80’er-film, så udstyr træet med en lyskæde med forskellige farver. Sørger du for, at der ikke er pyntet op med læssevis af andre ting i rummet eller på julebordet, så kan det faktisk se ret godt ud!

Lyskæder på DBA:

 1. Indendørs retro lyskæde med farver, Fungerer fint - se første billede.

Kan sendes el hentes i Aarh

  Indendørs retro lyskæde med farver, Fungerer fint - se første billede. Kan sendes el hentes i Aarhus Se evt også mine andre annoncer m retro juleduge, julepynt, jule-broderi mm

  110,00 kr.10-12-2023
 2. Georg Jensen Lyskæde, Georg Jensen lyskæde med 9 stk lys, 9 stk lysholder og transformer.
Kan serief

  Georg Jensen Lyskæde, Georg Jensen lyskæde med 9 stk lys, 9 stk lysholder og transformer. Kan serieforbindes og udvides med flere lys. SE OGSÅ MINE ANDRE ANNONCER!

  1.350,00 kr.10-12-2023
 3. Lyskæde til juletræ, Juletræskæde

Sirius Knirke drop down lyskæde Klar/Grøn med 195 LED - et kvalit

  Lyskæde til juletræ, Juletræskæde Sirius Knirke drop down lyskæde Klar/Grøn med 195 LED - et kvalitetsprodukt med fokus på holdbarhed og funktionalitet. Hovedegenskab: Denne Knirke lyskæde er speciel

  125,00 kr.09-12-2023
 4. Ny julestjerne, 1 meter i diameter, Ubrugt Stråla stjerne til pære eller lyskæde. 1 meter i diameter

  Ny julestjerne, 1 meter i diameter, Ubrugt Stråla stjerne til pære eller lyskæde. 1 meter i diameter. Den er desværre for stor til mit vindue. Kun lige pakket ud.

  100,00 kr.09-12-2023
 5. Cafésæt, Fint café bord og stole evt til dekoration med gran og lyskæde
Fransk(?) café sæt - jernbor

  Cafésæt, Fint café bord og stole evt til dekoration med gran og lyskæde Fransk(?) café sæt - jernbord og 2 jernstole - med tydelig patina i form af rust. Kan nok shines op og evt også bruges som dek

  600,00 kr.09-12-2023
 6. Lyserødt juletræ, Lækkert lyserødt juletræ med 3-delt lyskæde så den fortsat kan sidde på når det er

  Lyserødt juletræ, Lækkert lyserødt juletræ med 3-delt lyskæde så den fortsat kan sidde på når det er pakket sammen. Måler 90-100cm i bredden og 190cm i højden. Syntes man det er for stort, kan man fj

  250,00 kr.08-12-2023

Du finder alt i lyskæder på DBA!

Jul i 90’erne

Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen
Giver ordet shabby chic dig nervøse trækninger? Når det kommer til jul, skal du ikke være bange for 90’er-tendensen

Så er det tid til shabby chic – og netop når det gælder julen, kan den stil fra 90’erne virkelig skabe et fint og nostalgisk look, når det opdateres lidt. Her gælder det om at bruge ting, der rent faktisk er gamle, og som gerne må være lidt uens, frem for nye masseproducerede sager, der har fået en omgang falsk patina.

På bordet skal der en hvid eller cremefarvet broderet dug, og vinglassene skal være i facetteret krystal. Hvis du ikke kan få nok ens glas, gør det ikke noget, tværtimod giver det lidt ekstra, at der er forskellige på bordet, for eksempel er et par stykker i grøn krystal kun med til at understrege julestemningen.

Derudover er det det gamle porcelæn, gerne med mønster eller blomster, der skal findes frem, med stofservietter i sølv-servietringe til.

Træet skal passe til, og der kan du pynte det med vintage juletræskugler holdt i lyse toner, metalkogler i sølv, gamle glasfugle og selvfølgelig ægte stearinlys i lyseholdere. Det er nemt at gøre gennemført, og du finder alt, hvad du behøver her på DBA.

Genbrug kan bruges til al julens pynt, så se hvordan du laver virkelig smukke adventskranse af blandt andet kaffekopper her.

Jul i 00’erne

Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen
Helt stringent og enkelt – læs med her og bliv inspireret til at bruge minimalisme i julepyntningen

LÆS OGSÅ: Pernille Rosenkrantz-Theil måtte på DBA for at opfylde datterens lidt besynderlige ønske

Selvom det var minimalismens årti, så var der i 00’ernes store tendens stadig en kærlighed til julen og den pynt, der fulgte med - bare i en meget ren udgave.

Hvis du denne jul vil holde dig til det helt enkle, men stadig følge med tiden, skal adventskransen derfor laves med lidt gran og måske et par sølvfarvede julekugler i en helt simpel bakke eller porcelænsskål.

Du kan også nøjes med fire lysestager på række med et par grankogler og agern omkring for at skabe stemning.

På samme måde giver en glasvase scandi-cool julestemning, når der fyldes vand i og en enkelt grangren eller to uden nogen pynt får lov at stå der.

Til julebordet kan du finde det helt hvide porcelæn frem og kombinere med bestik fra for eksempel Arne Jacobsen for Georg Jensen og enkle vinglas  - og vil du have en dug på bordet, så lad det være en hvid damaskdug.

For at der stadig kommer lidt julestemning med, kan du bruge afklippede grangrene løst på bordet og på hver tallerken sammen med et bordkort – og så skal du selvfølgelig ikke glemme de levende lys, for de kan altså ikke undværes til jul.

Når det kommer til juletræt, så kan du holde dig til at pynte med sølvkugler og enkelte, hvide sløjfer, ligesom at du selvfølgelig giver besked videre til alle gæster om, at kun hvidt og sort gavepapir og gavebånd er godkendt på julegaverne.

Nej okay, drop det sidste, det er ikke alt ved julen, der skal holdes så stringent!

Royal Copenhagen julepynt på DBA:

 1. Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto
Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Juleku

  Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle Den er helt nye, aldrig brugt og stadig i de originale kasser rest til bage 1 stk. Kan hentes i

  299,00 kr.09-12-2023
 2. Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto
Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Juleku

  Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle, Ny vare. Se foto Royal Copenhagen Blå Mega Riflet Julekugle Den er helt nye, aldrig brugt og stadig i de originale kasser rest til bage 1 stk. Kan hentes i

  299,00 kr.09-12-2023
 3. Julekugle / ornament mega mussel i hvid og sølv, I flot stand sælges 3 styk Royal Copenhagen julekug

  Julekugle / ornament mega mussel i hvid og sølv, I flot stand sælges 3 styk Royal Copenhagen julekugler mega mussel i hvid og sølv, se fotos. I originale æsker med originale bånd. Alle 3 kugler er d

  275,00 kr.08-12-2023
 4. Royal Copenhagen Julekugle, 1 styk Royal Copenhagen Sølv Julekugle original æske nr 2
Sendes for køb

  Royal Copenhagen Julekugle, 1 styk Royal Copenhagen Sølv Julekugle original æske nr 2 Sendes for købers regning

  350,00 kr.08-12-2023
 5. Julekugle, En fin julekugle i sølv nr 4. Royal Copenhagen. Med original æske. Den er er hel og fin.

  Julekugle, En fin julekugle i sølv nr 4. Royal Copenhagen. Med original æske. Den er er hel og fin. Kan sendes.

  375,00 kr.08-12-2023
 6. Julekugle, En fin julekugle fra royal Copenhagen, blå mega blomst. Den er hel og fin, der er ingen k

  Julekugle, En fin julekugle fra royal Copenhagen, blå mega blomst. Den er hel og fin, der er ingen kasse til. Kan sendes.

  375,00 kr.08-12-2023

En anden ting, der fik lov at komme på træet, var pynt fra Royal Copenhagen – og her er julekuglerne stadig smukke at hænge på træet.

Jul i 10’erne

Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder
Så kan du godt gå på jagt på DBA! Se hvorfor du skal søge på vintage pynt og keramik herunder

Så er vi kommet til vores årti, og selvom der stadig hærsker en vis skandinavisk minimalisme, så er det i en version, hvor det bløde, det hyggelige og pynt har en stor plads, og hvor genbrug og bæredygtighed betyder meget. Farverne er nu en blanding af sarte pasteller og støvede juveltoner, blandet med det naturlige, og det skal selvfølgelig også med i julepyntningen.

Hvis det er det helt nutidige julebord, du vil dække, så skal det helst være på et spisebord i massivt mørkt træ, tallerknerne må gerne være i keramik med en grånistret glasering og servietterne i damask.

Skal det være helt gennemført, skal du droppe servietringene til fordel for naturfarvet sejlgarn og tilføje en eucaluptus-gren sammen med bordkortet, ligesom bestik i guld virkelig er med til at understrege stilen. Top af med rustik krystal, både til vandglas, vinglas og til karafler.

Når det kommer til juletræet, så kan du lade det stå på en dug eller et juletræstæppe i hør, enten naturfarvet eller hvid med broderi. Her må det rustikke og håndlavede meget gerne skinne igennem. Pynt så træet med dele af vintage fund, en skramme eller to på glaskugler, juleklokker og trommer er kun med til at understrege, at der er sjæl og historie med.

Vintage juleting på DBA:

 1. Karrusel, pyramide, julepynt, Smuk vintage Erzgebirge jule pyramide.

Jul, julepynt, julekarrusel, j

  Karrusel, pyramide, julepynt, Smuk vintage Erzgebirge jule pyramide. Jul, julepynt, julekarrusel, julepyramide, pyramide, karrusel, retro, original.

  500,00 kr.10-12-2023
 2. Vintage julekugler, sæt af pink løv, 7 stk samlet

  Vintage julekugler, sæt af pink løv, 7 stk samlet

  Vintage julekugler, sæt af pink løv, 7 stk samlet, Lot af 7 smukke, bladlignende, vintage julekugler i forskellige pink toner 7 - 8 cm PRISEN ER FAST TRYK PÅ KNAPPEN ”GÅ TIL VAREN” FOR AT KØBE

  475,00 kr.05-10-2023
 3. Julepynt, julemand, skilt, 2 ens store vintage julemænd lavet i træ og malet.
Er fra gamle skilte.
P

  Julepynt, julemand, skilt, 2 ens store vintage julemænd lavet i træ og malet. Er fra gamle skilte. Perfekt til både inde eller ude. Pris pr stk. Jul, julepynt, vintage, julemand.

  350,00 kr.09-12-2023
 4. Erzgebirge, karrusel, jul, Smuk vintage Erzgebirge jule pyramide.

Jul, julepynt, julekarrusel, jule

  Erzgebirge, karrusel, jul, Smuk vintage Erzgebirge jule pyramide. Jul, julepynt, julekarrusel, julepyramide, pyramide, karrusel, retro, original.

  500,00 kr.09-12-2023
 5. Vintage Svensk julestjerne, I rigtig god stand. Med 7. reserve pærer            D - 28 cm

  Vintage Svensk julestjerne, I rigtig god stand. Med 7. reserve pærer D - 28 cm

  325,00 kr.09-12-2023
 6. Julepynt, Gammelt julepynt, en messing klokke, 4 vintage julekugler, 2 gamle stjerner. Samlet pris 6

  Julepynt, Gammelt julepynt, en messing klokke, 4 vintage julekugler, 2 gamle stjerner. Samlet pris 600 kr

  600,00 kr.09-12-2023

Du finder alt til din julepyntning på DBA, søg for eksempel på vintage i kategorien 'jul og nytår' og se de mange fine og finurlige sager, der er til salg.

Er du i gang med din egen ønskeseddel, eller mangler du ideer til dine kære, så se vores guide til de bedste genbrugs-julegaver, der med garanti skaber glæde.

Mangler du et hyggeligt gør-det-selv projekt, så se hvordan du nemt laver dine egne snow globes lige her – børn vil også elske at lave dem!


Du kan også i videoen herunder høre, hvordan folk på gaden ville reagere, hvis den julegave, de pakkede op til jul, var købt - brugt.

Relaterede artikler