Sådan træner du dig selv til at blive en plantenørd
Bolig

Sådan træner du dig selv til at blive en plantenørd

Juila Frk Overspringshandling
Juila Frk Overspringshandling

Hvordan går man egentlig fra at være en af de værste syndere indenfor for uagtsomt plantedrab, med planteangst til følge - til at have 87 planter fordelt på en 124 kvadratmeter lejlighed?

Well, først og fremmest skal man pakke alle de undskyldninger væk, som der bare med spidsen lyder, som dem, undertegnede lirrede af i sin tid; ”det er radiatorvarmens skyld ”, ”den fik for lidt sol – Danmarks geografiske placering dræbte min kaktus, ”planten var forvirret og syg fra starten”, ”jeg tror det var indavl”, ”jeg var på forlænget weekend – min nabo glemte at vande den”, ”katten bliver ved med at vælte den”, ”jeg har ikke grønne fingre”, ”København er meget forurenet” – STOP DIG SELV og indrøm, at du bare er et glemsomt røvhul, der nyder at se naturen dø omkring dig, i mens du overvejer om du skal se endnu et afsnit House of Cards eller om din kat skal ha’ mere mad.

Men fat mod fordi nu har jeg siddet og grublet over, hvordan jeg blev til en plantenørd. Jeg drømte om at blive en god planteven. Lige indtil den dag i IKEA (af alle steder), hvor jeg tog têten og overbeviste mig selv om, at jeg skulle holde op med at kalde det for ”drømme” og i stedet kalde det for ”planer”! Og så købte jeg mig en plante og endnu en, og endnu en…

Så jeg kan hermed præsentere:

 ”9 fif til ”plantenørden-to-be”

 1. Først og fremmest: forbered dig på plantefiaskoer! Det er okæj! Du er ikke et dårligt, tankeløst og uansvarligt menneske, når der ryger en plante i svinget, fordi det vil der helt sikkert! Du har bare vigtigere ting i livet (House of Cards). Det vigtigste er her, at du fremadrettet tager ethvert plantemord til efterretning og ikke benytter undskyldninger der kan minde om nogen af mine. Sig ”pyt”, ”min fejl”, find ud af hvad du gjorde galt eller slet ikke gjorde og move on – det ville planten have villet du gjorde, hvis du altså ikke havde efterladt den til en langsom og pinefuld død.

 1. Download en plante vandings app og erkend at det er ”ok” at du ikke evner at huske en så simpel ting, som at give næring til noget levende, som DU har bestemt skal stå i en vindueskarm, fremfor ude hos Moder Natur. Erkend dét og erkend at du har brug for app’en lige indtil den dag hvor vandingsrunden er en lige så naturlig del af dit liv, som at sortere tamponer eller stryge karklude.
 1. Ros dig selv, når du har husket at sørge for at få din kæreste/ægtefælle/roommate/mor til at vande planterne. Kagen går til dig uanset - uddelegering er også at udvise ansvar!
 1. Køb planter der vokser hurtigt og som hurtig kan blive til flere planter – det giver planteselvtillid. Her er Monstera Deliciosa, Philodendron Xanadu og Pila’en rigtig gode bud.

Baby-planter er jeg overbevist om øger endorfin produktionen – sik’ en stolthed man kan få frem i sig selv, når 1 plante bliver til 5! Medmindre de dør altså, fordi så overvældes man af dårlig samvittighed og af en masse reflektoriske spørgsmål omkring sengetid; ”Tog jeg dem fra deres Mor for tidligt?”, ”Skulle jeg have ventet?”,” Stod de for langt væk fra hinanden?”.

 1. Har du talt med din plante i dag? Nej? Okæj…det er også i orden! Men husk lige at se den ”dybt i bladende” og se om den ser rask ud. Er den bleg? Er den gulnet, brunet, krøllet, fyldt med æg og fluer? Google er din ven! Man finder altid svar og råd – ellers kontakt din lokale plantepusher!
 1. LAD VÆRE MED at købe en ”Perler på Snor”! JAH, den er så pokkers fin med sine lange ranker af ”perler”. MEN det er nok den mest suicidale plante jeg til al’ evighed har stiftet bekendtskab med! Så HOLD JER VÆK FRA DEN – den vil strippe jer for enhver snert af planteselvtillid, som I måske har vundet ved, at forholde jer til ovenstående punkter.
 1. Du synes måske at din hukommelse er rimli’ heftig og at du derfor sagtens kan huske hvad din plante hedder og hvordan den skal passes 2 uger eller et halvt år fra købsdato. Det kan du ikke! Du er ikke sejere en gennemsnitsmennesket! Så gem den lille pap-flap der sirligt er stukket i jorden, når du køber din plante. I øvrigt er det nævneværdigt essentielt at vide, hvad din plante hedder ift. at kunne benytte mit råd i pkt. 5!
 1. A propos pap-flappen: du er ikke uintelligent når du undrer dig over tegningen med vandkanden og dråberne, eller solen med sky eller skyen med sol, eller termometeret for den sags skyld (som man ikke kan aflæse). Så 3 dråber fremfor 2 dråber betyder lidt mere vand end både 1 og 2 dråber - logisk?!? Men hvor meget vand er det lige? Det kan jeg faktisk ikke svare på… det derfor du som sagt skal bruge pkt. 5 flittigt ;)
 1. Den bekymringsfrie ferie hører fortiden til, når først du er blevet plantebesat. Men med lidt god planlægning og en masse post’its i forskellige farver, vandingsintervaller og en 2 siders vandingsguide, har jeg faktisk formået at være væk fra mine planter i 1 måned og nyde min ferie!

Vidste du at DBA bugner med mange lækre grønne planter? ..Og de er ofte rigtig billige! Se bare her: kaktusplamer, og andre stueplanter

Find kaktus her

 1. San pedro kaktus, Peruvian torch, 2 store flotte san pedro kakti.

500 kr stykket, inklusiv flot ler

  San pedro kaktus, Peruvian torch, 2 store flotte san pedro kakti. 500 kr stykket, inklusiv flot lerpotte. 400 kr uden. Køb alle for 1000 kr, og få lidt ekstra med.

  500,00 kr.20-02-2024
 2. Kaktus, "Cowboy ", Euphorbia, Kaktus, Flot kaktus, meget nem at passe ! Højde 150 cm med potte, hvi

  Kaktus, "Cowboy ", Euphorbia, Kaktus, Flot kaktus, meget nem at passe ! Højde 150 cm med potte, hvis interesseret sælges, 750 kr.

  750,00 kr.17-02-2024
 3. Kaktus, Sælger min kaktus med potte til 750 kr 
Den måler 165 cm høj 

Har flere blomster til salg

  Kaktus, Sælger min kaktus med potte til 750 kr Den måler 165 cm høj Har flere blomster til salg

  750,00 kr.16-02-2024
 4. Kaktus, Agave, Agaven er ca. 25 år gammel, har haft den fra den var en lille stikling. Agaven står i

  Kaktus, Agave, Agaven er ca. 25 år gammel, har haft den fra den var en lille stikling. Agaven står indendørs I et vindue i vinterhalvåret. Den er ca. 130 cm høj (inkl potte). Potten medfølger. Sælger

  999,00 kr.07-02-2024
 5. Fingerfilodendron , Monstera, Super sund. I keramisk potte, med glaseret underskål og tyk bambusstan

  Fingerfilodendron , Monstera, Super sund. I keramisk potte, med glaseret underskål og tyk bambusstang. Max. højde pt (incl. krukke) : 135 cm. De største blade er imponerende 40 cm brede. Skal afhentes

  500,00 kr.07-02-2024
 6. Kaktus, Kaktus 12 stk i patinere lerpotter uden underskåle, Tynder i kaktus samlingen. (LÆS TEKST) p

  Kaktus, Kaktus 12 stk i patinere lerpotter uden underskåle, Tynder i kaktus samlingen. (LÆS TEKST) plantenavne fra venstre: foto 1: 1:Synadenium grantii (Tanzania milk tree) frisk grøn plante. bliver

  550,00 kr.03-02-2024

PSSSSSTTTT......
Husk også at læse mit andet indlæg om dét at være en af de anonyme plantesamlere, der ikke er trist over sin afhængighed!

Relaterede artikler