Fyrretræ er tilbage: Det afslører DBAs nye data
Bolig

Fyrretræ er tilbage: Det afslører DBAs nye data

Julie Schoen
Julie Schoen

77 procent flere søgninger i år end sidste år. Sådan lyder bare nogle af tallene, der ligger til grund for, at DBA kan konkludere, at fyrretræsmøber er blevet moderne igen. Især fyrretræskommoder og spiseborde i denne træsort er brandvarme på markedet lige nu. Det kan 25-årige ”fyrretræs-elskende” Isabella også mærke.

Vi kan jo ikke være overrasket hver gang, det sker. For det sker hele tiden: At ting kommer på mode igen. Moden skifter, moden går i loop. Og nu er det altså fyrretræsmøbler, der står forret i køen til at ’shine’ på ny.

For det ser ud til, at den ubehandlede ABC-reol og de klassiske sommerhusknagerækker er ved at snige sig ind i danskernes hjerter igen. For søgningerne efter fyrretræ er taget til på DBA:

I juli var der på DBA 77 procent flere søgninger på ’fyrretræ’ end samme måned året før. Og trenden kan også tydeligt ses i august.

- Det er dejligt at se, at folk finder vej til DBA, når nu fyrretræsmøbler er ved at blive populære igen. Når en træsort bliver ’in’, eller et bestemt møbel fra fortiden hitter, er det da klart fedest at finde de ”originale” fra sidst, det var moderne. Sådan har fyrretræet det helt rigtige look, som gammelt træ skal have, fortæller Julie Schoen og fortsætter:

- Ofte kan man godt se forskel på, når møblerne er nyproducerede eller gamle. Det gælder eksempelvis bambusmøbler, hvor bambussen får en fed patina med tiden, og hvor forskellen på ny og gammel derfor at let at se, fortæller den presseansvarlige hos DBA.

Ubehandlet, næsten orange og med tydelige knaster. Fyrretræ er let at kende …og for mange; svært at holde af.
Ubehandlet, næsten orange og med tydelige knaster. Fyrretræ er let at kende …og for mange; svært at holde af.

Fakta:

- I juli var der 77 procent flere søgninger på 'fyrretræ' på DBA sammenlignet med juli 2022

- I august var der 50 procent flere søgninger på ’fyrretræ’ på DBA sammenlignet med august 2022

- I juli var der 43 procent flere søgninger på ’fyrretræ’ sammenlignet med måneden før; Juni 2023.

Kilde: DBA

Efterspørgslen får fyrretræsmøbler til at stige i pris

Og der er heldigvis ikke ”udsolgt” af møbler bygget i den tilsyneladende moderne træsort på DBA. 226 skabe, 623 kommoder, 114 reoler og 368 sofaborde er der i skrivende stund af finde med fyrretræ i den blå app.

Men efterspørgslen har allerede skudt priserne i vejret. Det erfarer 25-årige Isabella Bondo fra Odense, der er vild med fyrretræ.

Jeg har opgivet at købe mere nu, for hypen gør, at folk også vil have mere for deres vintage fyrretræsmøbler. Det er blevet for dyrt for mig at købe disse møbler, men det giver jo god mening at sælge det, jeg har i fyrretræ, netop nu

fortæller 25-årige Isabella, der ellers elsker møbler lavet i 70’er-80’er træsorten.

Hun var ellers ved at være parat til at købe en ny reol til sit og kærestens fælles hjem. En reol i fyrretræ. Men den plan er sat på pause:

- Det er en megafed fyrretræs tremmereol lavet af træbjælker. Men nu har rigtig mange influensere den, og den popper op på min instagram konstant. Jeg kan se, jeg skal give omkring 1.500 kroner for den. Det havde jeg alligevel i min vildeste fantasi aldrig troet, den ville koste, fortæller Isabella og supplerer:

- Og så er jeg nok lidt af en nærigrøv.

Fyrretræsmøbler på DBA:

 1. Karlekammerskab, b: 101 d: 54 h: 188, Pænt gammelt antik skab i afsyret fyrretræ med bøjleophæng ind

  Karlekammerskab, b: 101 d: 54 h: 188, Pænt gammelt antik skab i afsyret fyrretræ med bøjleophæng indvendig samt skuffe forneden. Kan skilles ad. Ny restaureret og fået bivoks. (Kan sagtens males med e

  3.387,00 kr.17-04-2024
 2. Hængevitrine, b: 107 d: 35 h: 120, Charmerende gammelt vitrineskab.
Fyrretræ med patina
Er delvist m

  Hængevitrine, b: 107 d: 35 h: 120, Charmerende gammelt vitrineskab. Fyrretræ med patina Er delvist malet. Virker fint. Afstand mellem hylder top til øverste hylde 34 cm, ellers er afstand 26 cm.

  1.700,00 kr.17-04-2024
 3. Servante, b: 64 d: 42 h: 78, Hyggeligt lille skab med skuffe og hylde i fyrretræ og marmor. Det kan

  Servante, b: 64 d: 42 h: 78, Hyggeligt lille skab med skuffe og hylde i fyrretræ og marmor. Det kan afhentes i Græsted.

  300,00 kr.17-04-2024
 4. Andet skab, b: 120 d: 43 h: 134, Skab med hylder sælges. Det er fyrretræs låger, som snildt kan male

  Andet skab, b: 120 d: 43 h: 134, Skab med hylder sælges. Det er fyrretræs låger, som snildt kan males hvis det ønskes. Bredde: 120 cm Dybde: 43 cm Højde: 134 cm med sokkel, som selvfølgelig medfølger

  200,00 kr.17-04-2024
 5. Hjørne-vægskab
 Kr. 500,-

  Hjørne-vægskab Kr. 500,-

  Hjørne-vægskab Kr. 500,-, WWW.ANTIKPJOT.DK Vægskab i massivt fyrretræ, fra 1990erne. Det har brugsspor. Højde 80cm De 2 dybder er 37cm (Bredde 53cm) Emne nr. 73447

  500,00 kr.27-02-2023
 6. Karlekammerskab, b: 80 d: 41 h: 180, Karlekammerskab i fyrretræ. Skal have en tur med malerpenslen i

  Karlekammerskab, b: 80 d: 41 h: 180, Karlekammerskab i fyrretræ. Skal have en tur med malerpenslen igen. Bagerste fod sidder “løst” men har ikke betydning når det står. Der er 4 hylder.

  550,00 kr.16-04-2024
I Fredericia har en DBA-bruger denne reol i fyrretræ til salg for 550 kroner. Det er nogenlunde sådan en reol, som Isabella drømmer om
I Fredericia har en DBA-bruger denne reol i fyrretræ til salg for 550 kroner. Det er nogenlunde sådan en reol, som Isabella drømmer om

Isabellas kæreste er glad for prisudviklingen

Hun er vild med de fleste møbler produceret i 70’erne, og det indebærer også fyrretræ. Men desværre for Isabella bliver nogle typer af hendes yndlingsmøbler fra tid til anden populære, og så er det svært at købe billigt ind af det på loppemarkederne og DBA.

Jeg var også ved at indrette mit hjem, da alle pludselig også skulle have bambus. Så irriterende. Så jeg stoppede med at købe bambus for en stund. Til gengæld kan jeg jo sælge ud af mit, når det er moderne og få mere for det, end jeg gav. Min bambusreol solgte jeg for 500 kroner, og jeg havde selv givet 150 kroner for den, før bambus toppede i Danmark

griner Isabella.

Hun har heldigvis også skaffet sig en smule fyrretræsmøbler, inden efterspørgslen på DBA stak af i juli.

- Jeg har en høj og bred knagerække i fyrretræ, som jeg kun gav en 50’er for.  Det var en kvinde, der solgte den for sin mor. Hvis jeg ville sælge knagerækken i dag, kunne jeg få 1.200 kroner for den. Men jeg synes jo selv, den er fed, fortæller Isabella, der derfor ikke er ”salgsvillig” omkring sin knagerække.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. For nu, hvor det ikke kan betale sig for Isabella at købe fyrretræsmøbler, kan hun da glæde sig over, at det alligevel er en træsort, hendes kæreste ikke bryder sig om.

- Han er ikke helt enig i, at den der tremmereol i fyrretræ er megafed. Han er ikke så vild med fyrretræ, så jeg må ikke få reolel, griner Isabella.

Hun har dog ikke helt lagt jagten efter fyrretræsmøbler på hylden.

- Man kan sommetider være heldig at finde folk, der har fyrretræsmøbler til salg, hvor de ikke ved, at det er moderne, og derfor tager de ikke så meget for møblerne, fortæller Isabella.

Isabella er vild med alt fra 70’erne og har derfor et hjem, hvor især orange, fløjl, bambus, fyrretræ og broderi har fundet vej.
Isabella er vild med alt fra 70’erne og har derfor et hjem, hvor især orange, fløjl, bambus, fyrretræ og broderi har fundet vej.

Fakta:

- De DBA-brugere, der søger mest efter fyrretræ på DBA, er kvinder i alderen 30-39 år.

- De byer, hvorfra der på DBA bliver søgt mest efter fyrretræsmøbler, er (i prioriteret rækkefølge – først = mest):

KBH Ø, KBH N, Kongens Lyngby, København V, Frederiksberg, KBH S, Jyllinge, Vejle, Maribo, Odense, NØ, Valby, Frb. C, KBH K og Søborg.

Kilde: DBA

Begejstringen for fyrretræ lader sig oversætte

Det er ikke kun de danske forbrugere, der pludselig kunne tænke sig en kommode eller et spisebord i fyrretræ. Også i Norge og Sverige oplever de ’hypen’. DBA er ejet af Schibsted, som er en nordisk familie af digitale brands, som blandt andet også ejer Norge og Sveriges svar på DBA; ’Finn.no’ og ’Blocket.se’.

I august oplevede man det største antal søgninger efter fyrretræsmøbler på Finn nogensinde, og det mest populære søgeord indenfor fyrretræsmøbler på den norske genbrugsplatform er spisebord. Finns talsperson fortæller til DBA Guide, at man har kunne se en tendens folde sig ud allerede siden januar 2022, men den er altså toppet – og måske med fortsat opadgående kurve - her i august.

I Sverige er der også en tendens at spore; Det seneste halve år er antallet af annoncer med fyrretræ steget med 32 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

- Overordnet set er fyrretræsmøbler bare meget moderne lige nu, viser vores tal, og det samme gælder møbler bygget af solide træsorter fra 70’erne. De har virkelig gjort et comeback. Så hvis du har et fyrretræs sofabord, en stol eller en sofa bygget af fyrretræ, er det nu, det er det rigtige tidspunkt at sætte disse møbler til salg, konkluderer Ebba Rosencrantz, der er presseansvarlig hos Blocket.

Fakta:

- De fyrretræsmøbler, der de seneste tre måneder er blevet søgt mest efter på DBA, er:

1. Fyrretræskommode
2. Fyrretræsspisebord
3. Fyrretræssofabord

Kilde: DBA
Fyrretræ kan også bruges som hylder, som på billedet her
Fyrretræ kan også bruges som hylder, som på billedet her

Relaterede artikler