6 råd til dig, der skal købe en brugt sofa
Bolig

6 råd til dig, der skal købe en brugt sofa

Christine
Christine

Står en ny sofa højt på ønskelisten, men er budgettet lille? Fortvivl ej! Der kan være mange penge at spare, når du køber en sofa på DBA. Vi har allieret os med en ekspert, som her giver dig 6 gode råd til, hvad du skal tjekke, før du køber sofaen brugt.

Ah! Det er skønt at smække benene op i sofaen og tænde for tv’et efter en lang dag på jobbet. Ligger du godt, eller er det tid til at skifte flyderen ud med noget andet? Der er mange penge at spare, hvis du vælger at købe din sofa brugt, men kender du alle kneb til en god og sikker sofahandel?

Én ting er, hvordan sofaen ser ud, men helt anderledes forholder det sig med møblementets skjulte detaljer. For at undgå, at du falder i fælden med fæle fjedre og plettede puder, har vi allieret os med en ekspert på området. I samarbejde med møbelpolstrer Jan Kjær får du nu 6 råd, du med fordel kan følge, før du giver håndslag med sælger og slænger dig på en brugt sofa.

Denne hvide sofa, som oprindeligt er købt i Ilva, kan blive din for 15.000 kroner. Den kan hentes hos Kamma i Valby.
Denne hvide sofa, som oprindeligt er købt i Ilva, kan blive din for 15.000 kroner. Den kan hentes hos Kamma i Valby.

Dette slides hurtigst på en sofa

Sæt dig lige i sofaen. Hvordan føles det? Hvis du føler, at hele din krop er i frit fald på vej mod stuegulvet, er det et tegn på, at fjedrene er slidte, og det er det første, du skal være opmærksom på, når du køber en brugt sofa:

Affjedringen skal være god, for det er den, der sikrer dig god komfort, når du sætter dig i sofaen. Der er det vigtigt, at fjedrene er faste og ikke løse
forklarer Jan Kjær.

Kan du mærke metal stikke gennem stoffet i sofaen, er det også et tegn på, at fjedrene er knækkede eller slidt op. Spørger vi Jan Kjær, om det kan betale sig at reparere fjedrene, svarer han hurtigt:

- I udgangspunktet nej. Det er dyrt at sætte nye fjedre i en brugt sofa. Årsagen er, at en sofa bygges op fra bunden, og derfor må betrækket af, før fjedrene kan erstattes. Det betyder, at en ompolstring af sofaen også kommer på tale, og pludselig kan en billig sofa på den måde blive meget dyr.

Sofaer til salg på DBA netop nu:

 1. Bolia sofa Alba designet af Charlotte Høncke

  Bolia sofa Alba designet af Charlotte Høncke

  Sofa, 3 pers. , Bolia sofa Alba, Designet af Charlotte Høncke for Bolia. Sofa model Alba betrukket med petroleumsblåt møbelstof med runde træben i olieret eg og avisholder på siderne. B:227 x D:94 x

  2.800,00 kr.10-12-2023
 2. Sofa, stof, 3 pers. , BoConcept, BoConcept sofa+puf i mørkegrå i mål 245x89cm. Sofaen er ca 8år gamm

  Sofa, stof, 3 pers. , BoConcept, BoConcept sofa+puf i mørkegrå i mål 245x89cm. Sofaen er ca 8år gammel og har lidt brugsspor men har masser af gode år tilbage. Nypris ca. 20.000kr. Kommer med 4 puder

  2.999,00 kr.10-12-2023
 3. Sofa, læder, 2 pers., Læder sofa sælges. Den måler ca 200 cm. Afhentes i Gjern.

  Sofa, læder, 2 pers., Læder sofa sælges. Den måler ca 200 cm. Afhentes i Gjern.

  500,00 kr.10-12-2023
 4. Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany JOHAN 3 personers sofa i den populære planet Legion Blue, s

  Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany JOHAN 3 personers sofa i den populære planet Legion Blue, som er meget “familie venlig” ?? De er med walnut natural stel. De er fra sidst oktober, men pga p

  8.000,00 kr.10-12-2023
 5. Sofa, velour, 3 pers. , FormelA

  Sofa, velour, 3 pers. , FormelA

  4.500,00 kr.10-12-2023
 6. Sofa, 3 pers., Skal afhentes på 3. sal hurtigst muligt. 
Rummelig opgange og sofaen er ikke tung af

  Sofa, 3 pers., Skal afhentes på 3. sal hurtigst muligt. Rummelig opgange og sofaen er ikke tung af en 3 personers at være.

  290,00 kr.10-12-2023

Du finder lige nu mere end 11.000 sofaer på DBA, og er du på udkig efter en sofagruppe, har du mere end 4.000 valgmuligheder.

Derfor skal du undersøge syningerne før du køber en brugt sofa

Du kan hurtigt se, om der er synlige brugsspor, når du køber en sofa, som allerede har været brugt. Pletter og plamager kan ikke altid fjernes, og er de meget tydelige, kan det blive nødvendigt at ompolstre sofaen.

Du kommer dog ikke uden om også at nærstudere betrækket, for det kan blive løst efter mange års brug:

Jeg anbefaler, at man kigger syningerne efter for at se, om de er ved at sprække. Er syningerne gået op, skal betrækket nemlig skiftes, så puder og skum ikke falder ud af sofaen
fortæller Jan Kjær.

Er du til moderigtig velour, bløde tekstiler eller lækkert læder? Når du vælger en sofa med betræk, er der ifølge Jan Kjær stor forskel på, hvilket materiale sofaens overfrakke er lavet af. Nogle stoffer har nemlig en bedre holdbarhed end andre, og vil du udskyde ompolstringen, kan du med fordel jagte den type betræk:

- Få ting er stærkere end uldstof, så vil du have en sofa, som kan holde i mange år, er det bedre at vælge uld over bomuld, forklarer Jan Kjær.

LÆS OGSÅ: DIY: Sådan ombetrækker du sofaen

Josefine fra Helsingør sælger lige nu denne blå veloursofa til 3 personer for 1.800 kroner.
Josefine fra Helsingør sælger lige nu denne blå veloursofa til 3 personer for 1.800 kroner.

Du må ned på alle fire

Kender du udtrykket med, at man er ved at gå op i limningen? Det skal din nye sofa ikke være. Derfor må du undersøge møblets bund, ben, ryg og arme, før du trykker hånd med sælger og takker ja til købet:

- En bund er dyr at reparere, for det er en vital del af sofaen. Det er derfor en god idé at undersøge, om der er orm i understellet, og om det føles stabilt. Drysser sofaen, er det ikke et godt tegn, for det betyder, at der er skadedyr i træet, eller at det er råddent, fortæller Jan Kjær.

Du må altså ned på alle fire for at være sikker på, at sofaens bund er tiptop, og når du nu er landet på gulvet, kan du samtidig tjekke benene. De skal gerne være intakte og uden synlige afslag og ridser, ligesom de også skal være stabile og ikke må sidde løst.

Det her insidertip må du ikke glemme

Når du har godkendt ben og bund, må du også undersøge, hvordan kvaliteten er på armlæn og ryglæn:

- Skub på armene og se, om de giver sig, og det samme gælder ryggen, som helst skal være fast. En sofa må ikke føles vakkelvorn, for så har den ikke mange år endnu, guider Jan Kjær og giver samtidig et ekspertråd med på vejen:

Arne Jacobsens populære 7’er stol bliver blød i ryggen efter nogle år, og den er derfor et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at tjekke ryggen på sofaer og stole, når man køber brugt. De kan nemlig knække i fineren, der hvor ryggen buer
forklarer han med en kenders mine.

3-personers sofaer til salg netop nu:

 1. Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany JOHAN 3 personers sofa i den populære planet Legion Blue, s

  Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany JOHAN 3 personers sofa i den populære planet Legion Blue, som er meget “familie venlig” ?? De er med walnut natural stel. De er fra sidst oktober, men pga p

  8.000,00 kr.10-12-2023
 2. Sofa, 3 pers., Skal afhentes på 3. sal hurtigst muligt. 
Rummelig opgange og sofaen er ikke tung af

  Sofa, 3 pers., Skal afhentes på 3. sal hurtigst muligt. Rummelig opgange og sofaen er ikke tung af en 3 personers at være.

  290,00 kr.10-12-2023
 3. Sofa, læder, 3 pers. , Ilva, Recliner lædersofa til 3 personer sælges ifbm flytning. 

Ryglæn og fod

  Sofa, læder, 3 pers. , Ilva, Recliner lædersofa til 3 personer sælges ifbm flytning. Ryglæn og fodstøtte kan lægges ned på de to yderste sæder. Desuden er der indbygget usb-udgang i begge sider, så

  1.500,00 kr.10-12-2023
 4. Sofa, 3 pers. , SofaCompany, Ella, 3 personers sofa, Vega Antracit

  Sofa, 3 pers. , SofaCompany, Ella, 3 personers sofa, Vega Antracit

  3.500,00 kr.10-12-2023
 5. Sofa, læder, 3 pers., Tre personers sofa med chaiselong. Lækker flyder sælges grundet flytning. 
Har

  Sofa, læder, 3 pers., Tre personers sofa med chaiselong. Lækker flyder sælges grundet flytning. Har diverse brugsspor, men fejler ikke noget Skal væk kom med bud

  350,00 kr.10-12-2023
 6. Sofa, velour, 3 pers. , Petri, Super fin 3 personers sofa sælges grundet flytning. 

Blå/petroleumsf

  Sofa, velour, 3 pers. , Petri, Super fin 3 personers sofa sælges grundet flytning. Blå/petroleumsfarvet velour med sorte ben. Købt marts 2020 i ilva (kvittering haves). Nypris 8999 kr. Fra røgfrit h

  2.000,00 kr.10-12-2023

Du finder et stort udvalg af 3-personers sofaer på DBA netop nu, men har brug for en endnu mindre model, kan du også finde sofaer til 2 personer.

Det her er vigtigt at huske, selvom det virker skørt

Du tænker måske ikke over det, når du står i sælgers hjem omgivet af fremmede dufte, men snus lige til sofaen. Ja, det virker måske lidt skørt at stikke snudeskaftet i betrækket, men det kan være en god idé at gøre:

- Lugten af fugt og røg kan ikke altid fjernes, og lugter betrækket meget kraftigt, kan det derfor blive nødvendigt at ombetrække sofaen. Er det en forholdsvis billig sofa fra Ikea, kan det ikke betale sig, men en arkitekttegnet sofa fra Børge Morgensen eller Hans J. Wegner kan der være fordele i at ompolstre, fortæller Jan Kjær.

I nogle tilfælde kan dårlig lugt renses væk med eddike, men når det gælder kæledyr, bliver det straks sværere. Her kan ikke en gang grundig støvsugning være løsningen, hvis du er allergisk over for dyrehår. De kan nemlig være næsten være umulige at fjerne.

LÆS OGSÅ: DIY: Giv den gamle lædersofa en opfrisker

En arkitekttegnet sofa fra Børge Mogensen er ikke nogen lille investering. Denne model koster 25.000 kroner i skrivende stund på DBA, men til gengæld holder den i mange år på grund af sine gode materialer.
En arkitekttegnet sofa fra Børge Mogensen er ikke nogen lille investering. Denne model koster 25.000 kroner i skrivende stund på DBA, men til gengæld holder den i mange år på grund af sine gode materialer.

Derfor skal du altid købe din sofa først på dagen

Efter alt det hårde arbejde, hvor du både har kravlet på gulvet, snust til betrækket og tjekket fjedrene, er det tid til at sætte sig. Hvordan føles det? Spørger vi Jan Kjær, svarer han, at en sofas siddeevne er mindst lige så vigtig at tage stilling til som udseendet:

Det er vigtigt at prøve sofaen, før man køber den, for komforten er jo i bund og grund altafgørende. Så kan man også høre, om den knirker, for selvom det måske er en lille ting, kan det for nogle blive irriterende i længden
forklarer han entusiastisk.

Det sidste tip vi sender din vej, før du er godt klædt på til at købe en brugt sofa, handler om det tidspunkt, du skal se sofaen. Det kan nemlig være en fordel at prøve en sofa først på dagen, når du føler dig udhvilet. Sidst på dagen er både ben og krop træt, så der er større sandsynlighed for, at du synes, du sidder godt på selv den stiveste pind, slutter Jan Kjær.

Find en arkitekttegnet sofa på DBA:

 1. Hans J. Wegner, Sovesofa, Sofa, Getama sovesofa tegnet af Hans J. Wegner. Polstret med Hallingdal fr

  Hans J. Wegner, Sovesofa, Sofa, Getama sovesofa tegnet af Hans J. Wegner. Polstret med Hallingdal fra Kvadrat designet af Nanna Ditzel. Ny pris 29.850 kr.

  1.350,00 kr.10-12-2023
 2. Anden arkitekt, Sofa, Frefreicia 2 person sofa tegnet af møbelarkitekt Søren Holst Polstret med Kvad

  Anden arkitekt, Sofa, Frefreicia 2 person sofa tegnet af møbelarkitekt Søren Holst Polstret med Kvadrat Møbelstof Hallingdal designet af Nanna Ditzel.

  975,00 kr.10-12-2023
 3. Anden arkitekt, Playorganic sofa/sidde/natbord Bruunmunch, Bruunmunch sofa/sidde/natbord i eg naturo

  Anden arkitekt, Playorganic sofa/sidde/natbord Bruunmunch, Bruunmunch sofa/sidde/natbord i eg naturolie. Mørkebrunt. Flot stand. PLAYorganic Sofabord, Sidebord og Sengebord Designet af Henrik Bruun

  1.000,00 kr.10-12-2023
 4. Poul Kjærholm, PK31 sofa

  Poul Kjærholm, PK31 sofa

  Poul Kjærholm, PK31, sofa, Ældre model af Poul Kjærholms PK31 2 personers sofa i sort læder. Sofaen er fra den gamle produktion af Ejvind Kold Christensen og er mærket "EKC". Sofaen fremstår med fin

  50.000,00 kr.11-04-2022
 5. Poul Kjærholm, PK31 sofa

  Poul Kjærholm, PK31 sofa

  Poul Kjærholm, PK31, Sofa, Poul Kjærholms PK31 2 personers sofa i cognac læder. Sofaen er fra den gamle produktion af Ejvind Kold Christensen og er mærket "EKC". Sofaen fremstår med den flotteste p

  130.000,00 kr.11-04-2022
 6. Eget design, Stressless, Super flotte mørkebrune læder Stressless sofaer i det flotte og dyreste Nob

  Eget design, Stressless, Super flotte mørkebrune læder Stressless sofaer i det flotte og dyreste Noblesse læder. God siddekomfort med vippefunktion, meget velholdte står som nye. Fra 2020, ny pris 540

  36.000,00 kr.10-12-2023

Lige nu er der 550 arkitekttegnede sofaer til salg på DBA, og selvom det lyder dyrt, kan 150 af dem faktisk købes for under 2.000 kroner.

Er du klar til at købe en brugt sofa? Hvis du synes, at du har brug for at have lidt flere fifs i baghånden, før du køber, skal du læse mere her, hvor vi dykker ned i konkrete sofatyper, så du kan blive klædt godt på til din næste handel.

Har du allerede fundet den sofa, som skal stå i din stue, men trænger den til en kærlig hånd, skal du se med herunder. Vi viser dig, hvordan du omformer din sofa til en lækker daybed på ganske kort tid:

Relaterede artikler