Barn i 90’erne: Så husker du disse brætspil

Barn i 90’erne: Så husker du disse brætspil

26. marts 2019

Skærmtid, controller og opladetid. I dag leger mange børn sammen ved at sidde og spille på iPad med hinanden. Men sådan har det ikke altid været. Vi mindes i denne artikel den tid, hvor terninger, papæsker og brikker stod højt på listen, når man havde legekammerater på besøg. Her en liste med brætspil, som vækker nostalgi.

Glemt alt om at sidde og glo ind i en skærm. I ”gamle dage” var ’skærmtid’ en by i Rusland, så når man havde legekammerater med hjem fra skolen, gik man ofte hen til hylden for at hive et af brætspillene ned fra den.

Vi har samlet en række brætspil, som du, hvis du var barn i 90’erne, helt sikkert vil kunne huske.

I skrivende stund er der 7.045 brætspil til salg, og 1.396 af dem koster 50 kroner eller derunder.

1. Spejle-æg

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Spejle-ægs-spillet var ikke kun hyggeligt at spille, fordi man gik sammen om et brætsspil. Spillet var også hyggeligt, fordi det gav lidt af en picnic-stemning. Hvem kommer ik’ i godt humør af en rødternet dug?

Det var egentlig lidt synd for den stakkels høne, for i spejle-ægs-spillet kom den virkelig på overarbejde. I spillet handlede det nemlig om at få så mange æg i ens kurv som muligt, så hønen skulle virkelig nå at producere en del. Og ja, nogle æg ente også som spejlæg.

Spillet var slut, når man havde fyldt sin kurv op, og du kan prøve kræfter med familiespillet igen, hvis du blot tager en tur ind på DBA. Her er der nemlig en del Spejle-ægs-spil til salg, og flere af dem kan blive dine for omkring 50 kroner per styk.

Spejle-æg-spil til salg på DBA:

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Der er en hel verden for sig under jorden. Her kan du ikke bare slappe af. Her handler det som lille myre om at få passet og pleje dronningen i myretuen og undgå potentielle fare. Det er i hvert fald det, som spillet ’Myretuen’ går ud på

LÆS OGSÅ: Retro hot: Gamle bip-bip-spil er nostalgi for alle pengene

Myre-dronninger du skal passe og pleje og et fængsel, du skal undgå. I spillet ’Myreturen’ fik man jord under neglene, for du kom under jorden og skulle håndtere biller, snegle og andre kryb.

Hvis du vil vække nostalgien til live igen, kan du erhverve dig et Myretue-spil ved at stikke vejen forbi DBA, hvor der lige nu er 45 annoncer med det skønne børnespil til salg.

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Alle fra 3 år og op efter kan spille spillet

LÆS OGSÅ: Liste: 8 ting vi legede med i 90’erne

Alle forældre kan vist nikke genkendende til det stres, det kan være at få sikret sig, at alle børn i familien følger med, når man går ude i det ”offentlige rum”. Samme problematik – bare oversat til kyllinger –handler spillet ’Hønemor’ blandt andet om. Her gælder det for hønemoren om at sikre, at alle kyllinger kan følge med hende, når hun bevæger sig rundt på pladen.

Sågar kan det ske, hun kommer forbi nogle forladte kyllinger, som desværre ikke er hendes – som ikke vil følge med.

Og hønemoren skal ikke kun holde tungen lige i munden i forhold til at få alle kyllinger med sig. Kyllingerne kan også kun komme sikkert hjem, hvis broen til hønegården er slået ned.

Ja, der er mange til at se til i spillet ’Hønemor’, og hvis du har lyst til at tage udfordringen op, så kan du lige nu købe spillet på DBA. Et spil, der nok for de fleste børn i 90’erne vil vække minder.

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Spillet tog en krig at rydde op med alle de mange pyramider, der skulle samles og lægges på plads i æsken

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste 4 årtier

Hvis du har en arkæolog i maven, så spillede du helt sikkert rigtig meget Faraos Pyramide som barn. Jeg kalder det nu bare ’pyramide-spillet’.

Spillet går nemlig ud på, at du løfter pyramiderne for at se, hvad der er neden under dem.

Hvis du vil mindes det nostalgiske spil, eller du savner varmen fra det ægyptiske sand eller blot elsker at unbokse, så er der god grund til at tage et smut forbi DBA, hvor du lige nu kan finde en del annoncer med spillet.

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Husk, at det ikke er den samme labyrint, du behøver at skulle gennemføre hver gang. Spillets plader kan skiftes ud

Det handlede om at holde balancen. Det handlede om, at kuglen ikke må falde i hullerne!

Hvis du var barn i 90’erne husker du helt sikkert det sjove ”kuglespil”, som du på DBA kan finde ved at skrive ’Brio labyrint’. Et spil, som i modsætning til de ovenfornævnte spil ikke var særlig sjovt at spille flere end én person.

Vil du igen prøve kræfter med spillet, og har du det ikke hjemme på loftet, så kan du købe det på DBA fra omkring 50 kroner.

Lige nu er der 30 Brio Labyrint-spil til salg på DBA.

6. Rappe Knapper

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Jeg skal være den første til at indrømme, at for mig handlede det nogle gange kun om at få den flotteste skjorte – frem for at få knapperne til at sidde rigtigt

LÆS OGSÅ: Denne ting samler støv i de fleste danske hjem: Sælg den

Er du hurtig på tasterne? I børnesprog bliver det oversat til ’rap på knapperne’. Det er nemlig lige præcis dét, det handler om at være i børnespillet 'Rappe Knapper'. Her skal du skynde dig at bytte dine knapper ud, så de passer til den farvekombination og rækkefølge, som vises på det anviste kort.

Et spil, der i høj grad handler om at være hurtigtopfattende og hurtig i sine bevægelser.

Vil du taste, hvor hurtig du er, så er det bare med at tage en tur forbi DBA, hvor du lige nu finder en del annoncer med Rappe Knapper-spil til salg på DBA.

I skrivende stund er der 21 annoncer på DBA med spillet Rappe Knapper

7. Trivial Persuit – Disney-udgaven

Brætspil notalgi 90’erne brugt køb dem på DBA se listen på DBA Guide
Når du åbnede æsken til dette spil, åbnede du nærmest også op for en stensikker sejr - for hvem var bedre til Disney-paratviden, end dig??!

Hvem gider at dyste om paratviden, når man kan indskærpe feltet og kun dyste om det mest væsentlige = Disney-viden.

Ej, spøg til side. Men det var nu helt vildt fedt at åbne æsken til spillet og bare vide, at du havde lige så gode forudsætninger for at svare på spørgsmålene i den store bunke, som dine forældre.

Har du lyst til at teste din Disney-viden igen, så kan du hoppe ind på DBA, hvor du lige nu finder hele 35 annoncer med spillet

Trivial Persuite-Disney-udgave på DBA:

Klik her for at se de 35 annoncer med Disney-Trivial Persuite, som lige nu er at finde på DBA.

Hvis du elsker at dyrke nostalgien, så dyk ned i vores ”fortids-serie”, hvor vi har udvalgt fem ting fra henholdsvis starten og slutningen af de seneste årtier, som var karakteristiske for den periode:

Velkommen til start 80'erne

Velkommen til slut 80'erne

Velkommen til start 90’erne

Velkommen til slut 90'erne

Velkommen til start 00'erne

Velkommen til slut 00'erne

Disse CD'er lyttede du helt sikkert til i 90'erne

Dette lege du med, hvis du er barn af 90'erne

Der er også minder i dine sko. Og for mange sikkert også deres sneakers. I videoen herunderr kan du se alle de mange forskellige sneakers, som Cassandra har, og alle de minder hun har forbundet med sine sneakers. Nogle er endda steget i værdi, siden hun købte dem. Se med i videoen herunder og læs mere i artiklen bag videoen, her.