Guide til køb af cykelhjelm til børn
BørnUdeliv

Guide til køb af cykelhjelm til børn

Louise Guldager
Louise Guldager

Hvordan måler jeg størrelsen på mit barns hoved? Er cykelhjelm lovpligtigt? Hvilken model er den bedste? Der er mange spørgsmål, som skal besvares, når du skal have en cykelhjelm til dine børn. Deres sikkerhed er det vigtigste, men har du helt styr på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber hjelm til dine guldklumper?

Det er måske ikke så ofte, man køber noget, som man reelt aldrig håber, man får brug for. Men sådan er det med cykelhjelme. Uanset om hjelmen er til dig selveller dine børn, så køber vi den forebyggende, og den skulle helst aldrig gøre nytte i praksis.

Men hele pointen med at købe den, det er naturligvis, at den skal beskytte bedst muligt, HVIS uheldet er ude. Vi ved det alle sammen godt – vi har set videoer af vandmeloner, der kastes til jorden i simuleret færdselsulykker med og uden hjelm. Og vi har set vandmelonen splintres til atomer, når den slynges mod jorden uden beskyttelse.

En cykelhjelm gør forskellen mellem 'tåleligt' og 'ubærligt', hvis uheldet er ude. Og når det gælder vores børn, tager de fleste af os ikke nogle chancer.

Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, når du køber en hjelm til dine børn? Og har du nogensinde overvejet at købe den brugt og spare lidt på udgiften?

Læs vores guide herunder, hvor du får svar på de hyppigst stillede spørgsmål i dén forbindelse:

Cykelhjelme til børn til salg på DBA:

 1. Cykelhjelm, Sælger disse to børne cykelhjelme 100 kr per styk.

  Cykelhjelm, Sælger disse to børne cykelhjelme 100 kr per styk.

  100,00 kr.05-06-2023
 2. Cykelhjelm, Cykelhjelm til børn, 
Cykelhjelm fra Abus til børn. Blå og med motiv af fisk. 

Størrels

  Cykelhjelm, Cykelhjelm til børn, Cykelhjelm fra Abus til børn. Blå og med motiv af fisk. Størrelse 50-55 cm. Ikke brugt meget og ingen uheld.

  50,00 kr.05-06-2023
 3. Cykelhjelm, 2 cykelhjelme til børn af mærket ABUS sælges til 50 kr. stykket. Str. 48-54 og 53-58
Bag

  Cykelhjelm, 2 cykelhjelme til børn af mærket ABUS sælges til 50 kr. stykket. Str. 48-54 og 53-58 Baglyset bagpå hjelmen virker ikke længere. Muligvis kan batteriet skiftes. Fin stand. Lidt ridser i o

  50,00 kr.05-06-2023
 4. Cykelhjelm, Cube Børn cykelhjelm næsten som ny sælges kun for kr. 125. hvis man køber alle 3 hjelme

  Cykelhjelm, Cube Børn cykelhjelm næsten som ny sælges kun for kr. 125. hvis man køber alle 3 hjelme få du dem til kr. 300

  125,00 kr.04-06-2023
 5. Cykelhjelm, Abus Anuky (Rose owl), Børneykelhjelm fra Abus Anuky (Rose owl)

Abus Anuky børne cykelh

  Cykelhjelm, Abus Anuky (Rose owl), Børneykelhjelm fra Abus Anuky (Rose owl) Abus Anuky børne cykelhjelm med ugle motiv størrelse 46-52 cm Med justerbar hovedspænde og lys bagpå.. Fejler intet og har

  200,00 kr.03-06-2023
 6. Cykelhjelm, Til børn, Cykel hjelm til børn kan muligvis passe en voksen. Den passer mig på 36 år men

  Cykelhjelm, Til børn, Cykel hjelm til børn kan muligvis passe en voksen. Den passer mig på 36 år men lidt for lille. Den fejler intet lyset virker på hjelmen. Kan afhentes eller sendes. Pris 40

  40,00 kr.01-06-2023

Lige nu er der 348 annoncer med cykelhjelme til salg til børn på DBA. 200 af dem ligger til en pris på under 80 kroner. Fra ny koster de typisk fra 200 kroner og op. Så der kan godt være lidt at spare ved at købe den brugt.

Hvordan sidder cykelhjelmen korrekt?

Der findes et hav af forskellige cykelhjelme-modeller og -varianter, men fælles for dem alle er, at hvis de ikke sidder ordentligt, så kan det hele være lige meget. En cykelhjelm skal først og fremmest sidde korrekt, hvis den skal yde optimal beskyttelse.

Jakob Devantier, der er cykelmekaniker og ekspert ved Cyklistforbundet, forklarer det meget enkelt:

- Tænk på det sjove billede, vi alle husker af Poul Nyrup Rasmussen med hjelmen helt oppe på hovedet. Det er morsomt, fordi det er så åbenlyst: Den er jo alt, alt for lille, forklarer han og henviser til dengang, da Danmarks daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen blev ekstraordinært ufrivilligt populær, fordi han i 1995 deltog i et protest-cykelløb mod fransk atomvåben-politik.

Billedet blev så ikonisk, at mange bladtegnere fortsat tegner Nyrup med en for lille cykelhjelm på hovedet. Men selvom, det er tydeligt, når hjelmen sidder helt oppe på hovedet, at den er for lille, så er mange alligevel i tvivl om, hvordan de korrekt måler størrelsen til en hjelm:

Cykelhjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. De er lavet i centimetermål, så det er faktisk så smart og enkelt, at man bare skal måle omkredsen af barnets hoved
forklarer Jakob Devantier.

Tag et målebånd og mål rundt om barnets hoved – har du ikke et målebånd, kan du bruge en snor og efterfølgende måle snoren på en tommelstok. Når du måler barnets hoved, så husk at måle hele vejen rundt.

LÆS OGSÅ: Fem ting du skal vide, når du køber brugt cykel

Du skal måle omkredsen af barnets hoved, når du skal måle korrekt størrelse til en cykelhjelm. En god huskeregel er, at målebåndet skal sidde cirka 1 centimeter over ørerne og cirka 2 centimeter over øjenbrynene, forklarer ekspert fra Cyklistforbundet Jakob Devantier
Du skal måle omkredsen af barnets hoved, når du skal måle korrekt størrelse til en cykelhjelm. En god huskeregel er, at målebåndet skal sidde cirka 1 centimeter over ørerne og cirka 2 centimeter over øjenbrynene, forklarer ekspert fra Cyklistforbundet Jakob Devantier

Kan du købe en brugt cykelhjelm med god samvittighed?

Uanset, om du skal bruge hjelmen, når I cykler, står på rulleskøjter, løber på løbehjul eller skal på skateboarding, så er cykelhjelmen vigtig. Den beskytter det vigtigste, dine børn har – deres hoved! Og du kan sagtens overveje at købe den brugt på DBA, fortæller Jakob Devantier. Bare du er grunding og tager dine forholdsregler:

- Spørg ind til, hvorfor hjelmen sælges. Sådan er det jo med alt sikkerhedsudstyr – det væsentlige er, at det ikke har været anvendt i en ulykke. Det må ikke være beskadiget på nogen måde, for hvis der er tvivl om holdbarheden, forsvinder hele pointen jo, forklarer han.

Han forstår godt, hvis man er forbeholden overfor at købe cykelhjelme brugt, men det kan faktisk give god mening, hvis man bruger sin sunde fornuft, forklarer han:

Små børn slider meget sjældent en hjelm op. Simpelthen fordi, de vokser så hurtigt. De kan jo vokse et par størrelser på bare et halvt år. Vi kender det fra vinterstøvler og tøj og den slags. Det samme gælder cykelhjelmen, der ofte er så god som ny, hvis den kun har været brugt i en kortere periode uden nogle styrt eller andet
fortæller han.

Har hjelmen derfor ikke været involveret i nogle ulykker, så kan der være gode penge at spare ved at kigge brugt. Og da dit barn højest sandsynligt også selv vokser ud af hjelmen, inden den er slidt op, så er der ingen grund til ikke at tænke økonomisk på det.

Du behøver derfor som udgangspunkt ikke være skeptisk, blot fordi en hjelm sættes til salg. Det vil i langt de fleste tilfælde ikke skyldes, at hjelmen ikke fungerer ordentligt. Som oftest er det slet og ret fordi, at barnet er vokset ud af den. Og når den intet fejler, er det for mange dumt blot at smide hjelmen ud. Derfor sættes den til salg.

Skateboard, løbehjul og rulleskøjter til salg på DBA:

 1. Skateboard, str. Mini, Mini skateboard

  Skateboard, str. Mini, Mini skateboard

  30,00 kr.07-06-2023
 2. Skateboard, Traffic, str. Ca.8, Helt nyt og stadig i folie.

  Skateboard, Traffic, str. Ca.8, Helt nyt og stadig i folie.

  250,00 kr.07-06-2023
 3. Skateboard, str. 71 cm

  Skateboard, str. 71 cm

  200,00 kr.06-06-2023
 4. Skateboard, Ukendt mærke til børn, str. Ca. 60 cm, Skateboard til børn.
Brugt meget få gange, da int

  Skateboard, Ukendt mærke til børn, str. Ca. 60 cm, Skateboard til børn. Brugt meget få gange, da interessen hurtigt forsvandt.

  150,00 kr.06-06-2023
 5. Skateboard, str. Voksen, Sejt skateboard i perfekt stand og klar til brug! 

Næste ubrugt og perfekt

  Skateboard, str. Voksen, Sejt skateboard i perfekt stand og klar til brug! Næste ubrugt og perfekt til enhver sej sommerferie Kom gerne med et bud #skateboard #board #rullebræt #motion #fitness #

  250,00 kr.06-06-2023
 6. Skateboard, REAL BROCK HOMETURF SPECTRUM SKATEBOARD 
175kr

REAL - CHIMA "CHILLER" 8,25" DECK 
150kr

  Skateboard, REAL BROCK HOMETURF SPECTRUM SKATEBOARD 175kr REAL - CHIMA "CHILLER" 8,25" DECK 150kr REAL- SKATEBOARD 100KR Samlet pris 300kr

  100,00 kr.06-06-2023

Uanset om dit barn skal cykle eller eksempelvis stå på skateboard, så anbefales det, at I påfører barnet en hjem. I kan bruge både skater- og cykelhjelme, det vigtigste er, at barnet hoved er beskyttet korrekt. Lige nu er der 6.212 annoncer med skateboard, løbehjul og rulleskøjter til salg på DBA. Og der er 323 annoncer med eksempelvis knæbeskyttere.

Hvilken type hjelm er bedst?

Der kan godt være stor forskel fra model til model på, hvordan cykelhjelmen sidder, og hvordan udformningen på den tager sig ud. Om du og dit barn er mest til skaterhjelme, klassiske cykelhjelme eller racerhjelme, må være op til den enkelte. Det vigtigste er, at I har den på – og at den størrelsesmæssigt sidder korrekt, mener Jakob Devantier.

Du kan altså vælge at cykle med en ski- eller skaterhjelm, da de er godkendt efter samme standarder som en almindelig cykelhjelm. Men tænk over barnets alder og reelle behov:

Skaterhjelme er som regel ret tunge og afgiver også meget varme. Så de er typisk bedst til de lidt større børn. Det kan være ret tungt for barnets nakkemuskler at bære en sådan hjelm længe
forklarer han.

- Alle hjelme i Europa er godkendt til at være cykelhjelme. Så hvis du er i tvivl, så sørg for at købe et godkendt mærke.

Du kan også se efter, om der sidder et 'CE'-mærke i hjelmen og et 'EN 1078'-godkendelsesmærkat. Så lever hjelmen op til europæisk standard.

Jakob Devantier anbefaler også, at man lige tester og prøver hjelmens spændebånd. Altså det bånd, der sidder under hagen og spænder hjelmen fast på barnets hoved:

- Man plejer at sige, at der skal være plads til to fingre under hagen. Den må ikke sidde helt stramt. Så kan det give skader ved et eventuelt uheld. Jeg plejer at tilråde, at man altid lige løsner båndet, når man tager hjelmen af. På den måde får man tjekket størrelsen, hver gang man tager den på og spænder ind, forklarer han.

Han synes, man bør gøre det til en fast vane at tjekke remmene en gang om ugen – på dit barns cykelhjelm – og din egen.

LÆS OGSÅ: Find den rigtige cykelstørrelse til dit barn

Better safe than sorry. Jakob Devantier anbefaler, at man googler mærket, hvis man er i tvivl, når man køber en brugt hjelm. Se efter, om der sidder et CE-mærke i hjelmen og et EN 1078 godkendelsesmærkat. Så lever den op til europæisk standard
Better safe than sorry. Jakob Devantier anbefaler, at man googler mærket, hvis man er i tvivl, når man køber en brugt hjelm. Se efter, om der sidder et CE-mærke i hjelmen og et EN 1078 godkendelsesmærkat. Så lever den op til europæisk standard

Er det lovpligtigt at anvende cykelhjelm?

Selvom ingen kan være i tvivl om logikken i en cykelhjelm, så er du måske i tvivl om, hvorvidt I overtræder loven, hvis I en morgen glemmer den på vej til skole eller institution? Du tager naturligvis en risiko ved at lade barnet cykle uden, men er det også ulovligt?

Nej, det er det faktisk ikke, fortæller Jakob Devantier.

- Der findes regler om, at børn under 6 år skal ledsages af en person, der er fyldt 15 år, når de cykler, ligesom loven siger, at en 'cyklist skal under kørslen have begge fødder på pedalerne og mindst den ene hånd på styre'.

Så selvom, vi for længst har vænnet os til at tage sele på, når vi sætter os ind i en bil, og alle sammen godt ved, at det er lovpligtigt, så er det altså stadigt op til den enkelte, om du vil iføre dit barn en cykelhjelm eller ej.

Spørgsmålet er fra tid til anden oppe og vende juridisk, men endnu findes der i Danmark ingen lovgivning på det. I mange andre lande er det dog et lovkrav, så hvis I cykler på jeres ferie med børnene, så husk at tjekke info herom.

Australien var det første land i verden, der gjorde det lovpligtigt for børn at bære cykelhjelm. Det skete i 1990. I Sverige, hvor det også er et lovkrav at børn under 15 år bærer cykelhjelm, cykler lige så mange med cykelhjelm, som vi gør det i eksempelvis Danmark. Sikkerhedsmæssigt er der dog ikke meget at være i tvivl om; vi beskytter vores børns hoveder bedst, hvis vi pakker dem fornuftigt ind, inden vi begiver os ud i trafikken.

Børnecykler til salg på DBA:

 1. Pigecykel, classic cykel, Kildemoes, 26 tommer hjul, 7 gear, stelnr. WBK 442430 J, God kvalitet, sup

  Pigecykel, classic cykel, Kildemoes, 26 tommer hjul, 7 gear, stelnr. WBK 442430 J, God kvalitet, super flot, velholdt og fejlfri pigecykel. Gear virker fint men gear kabel træner til at skiftes Cykel

  1.199,00 kr.07-06-2023
 2. Pigecykel, citybike, Everton, 26 tommer hjul, 3 gear, stelnr. WBK 891922 H, God kvalitet, super flot

  Pigecykel, citybike, Everton, 26 tommer hjul, 3 gear, stelnr. WBK 891922 H, God kvalitet, super flot, velholdt og fejlfri pigecykel. Hånd + pedalbremser, ringeklokke, ny stor kurv, Støtteben, bagagebæ

  1.299,00 kr.07-06-2023
 3. ÅBNINGSTULBUD DRENGECYKEL MBK 24TOMMER

  ÅBNINGSTULBUD DRENGECYKEL MBK 24TOMMER

  Drengecykel, mountainbike, MBK, Mud XP , tommer hjul 24, gear 7, stelnr. WMB70182M, EN FINT BRUGT DRENGECYKEL MBK MODEL MUD XP MED FODBREMSE OG HÅNDBREMSEN MED 7GEAR INDVENDIG NEXUS SHIMANO 24TOM

  2.999,00 kr.07-06-2023
 4. Pigecykel, shopper, Spirit of S. Louise, 24 tommer hjul, 3 gear, 
Hel ny og ubrugt cykel.
Dansk kval

  Pigecykel, shopper, Spirit of S. Louise, 24 tommer hjul, 3 gear, Hel ny og ubrugt cykel. Dansk kvalitet cykel fra Ebsen med 3 Shimano indvendige gear. Sælges billigt på grund af ophørt forretning. Ud

  2.850,00 kr.07-06-2023
 5. Pigecykel, citybike, SCO, 20 tommer hjul, 3 gear, stelnr. WBL 29722 K, God kvalitet, super flot, vel

  Pigecykel, citybike, SCO, 20 tommer hjul, 3 gear, stelnr. WBL 29722 K, God kvalitet, super flot, velholdt og fejlfri pigecykel. Hånd + pedalbremser, ringeklokke, lygter og lås Aluminium stel, Gode dæk

  699,00 kr.07-06-2023
 6. Pigecykel, citybike, Winther, 3 gear, Fin hvid cykel - kan bruges fra ca. 7-11 år. Har lidt rust her

  Pigecykel, citybike, Winther, 3 gear, Fin hvid cykel - kan bruges fra ca. 7-11 år. Har lidt rust her og der og på kæden, men fungerer som den skal.

  250,00 kr.07-06-2023

Lige nu er der 5.626 annoncer med brugte børnecykler til salg på DBA. 1.748 af dem ligger til en pris på under 200 kroner. Og husk nu hjelmen, det er sjovere, når det også er sikkert!

Hvornår skal du kigge efter en ny hjelm?

Du behøver ikke vente på, at dit barn ligner Poul Nyrup på cykeltur mod fransk atomvåben-politik, før du overvejer at købe en ny hjelm. Lyt til dit barn. Hvis barnet klager over hjelmen, så er det højest sandsynligt fordi, den ikke længere sidder optimalt. Og så er tiden inde til at skifte den ud. 

Gør rutinen med cykelhjelm så positiv som muligt for barnet. Hvis cykelhjelmen sidder korrekt og behageligt, er der større sandsynlighed for, at barnet vil have den på. Synes I samtidig, at den er pæn, så er chancen endnu større, forklarer Jakob Devantier.

- Tag ud og prøv cykelhjelmen på, hvis I har muligheden for det. Hvis barnet kan lide hjelmen, så vil barnet også have lyst til at bruge den.

Han kan ikke svare på, præcist hvornår man skal købe ny hjelm, da det kan variere meget fra barn til barn, hvor hurtigt de vokser. Men en god tommelfingerregel er, at tjekke op på hjelmen inden et sæsonskifte.

Husk at være opmærksom, når det bliver vinter. En hue fylder en del under hjelmen, og det kan betyde, at I skal gå en størrelse op, så den sidder korrekt
forklarer han.

Dit barn skal have en ny cykelhjelm, når den gamle ikke længere dækker panden og resten af hovedet tilstrækkeligt. Og det er dig, der er forældre, som skal holde øje med det, siger Jakob Devantier:

- Det er forpligtigelsen som forældre. Du må holde øje med størrelsen løbende. Det er dit ansvar!

LÆS OGSÅ: Sådan bliver denne gamle børnecykel så god som ny

Der er ikke nogen aldersmæssig lovgivning i forhold til, hvornår børn må transporteres i cykelstol. Når barnet har kræfter nok til at sidde selvstændigt i cykelstolen, er det sikkert for dig at transportere barnet. Typisk anbefales det fra cirka 9 måneder. Søg efter cykelhjelm i størrelse 1 år, så vil du finde en hjelm, der passer
Der er ikke nogen aldersmæssig lovgivning i forhold til, hvornår børn må transporteres i cykelstol. Når barnet har kræfter nok til at sidde selvstændigt i cykelstolen, er det sikkert for dig at transportere barnet. Typisk anbefales det fra cirka 9 måneder. Søg efter cykelhjelm i størrelse 1 år, så vil du finde en hjelm, der passer

Selvom du eksempelvis kører på ladcykel med dine børn, og de dermed ikke selv cykler, så anbefales det stadig, at de bærer hjelm.  Der er både en nem, sjov og miljørigtig måde at fragte dig selv og dine børn på. Læs her, hvor meget du sparer ved at købe ladcyklen brugt på DBA.

Det er ikke kun cykelhjelmen, der kan være oplagt at købe brugt, når du skal sørge for dine børn. Her får du en guide til, hvilket babyudstyr der kan være fornuft i at kigge efter brugt, og vi guider dig også til, hvor meget du sparer.

Relaterede artikler