Guide til køb af cykelhjelm til børn
BørnUdeliv

Guide til køb af cykelhjelm til børn

Louise Guldager
Louise Guldager

Hvordan måler jeg størrelsen på mit barns hoved? Er cykelhjelm lovpligtigt? Hvilken model er den bedste? Der er mange spørgsmål, som skal besvares, når du skal have en cykelhjelm til dine børn. Deres sikkerhed er det vigtigste, men har du helt styr på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber hjelm til dine guldklumper?

Det er måske ikke så ofte, man køber noget, som man reelt aldrig håber, man får brug for. Men sådan er det med cykelhjelme. Uanset om hjelmen er til dig selveller dine børn, så køber vi den forebyggende, og den skulle helst aldrig gøre nytte i praksis.

Men hele pointen med at købe den, det er naturligvis, at den skal beskytte bedst muligt, HVIS uheldet er ude. Vi ved det alle sammen godt – vi har set videoer af vandmeloner, der kastes til jorden i simuleret færdselsulykker med og uden hjelm. Og vi har set vandmelonen splintres til atomer, når den slynges mod jorden uden beskyttelse.

En cykelhjelm gør forskellen mellem 'tåleligt' og 'ubærligt', hvis uheldet er ude. Og når det gælder vores børn, tager de fleste af os ikke nogle chancer.

Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, når du køber en hjelm til dine børn? Og har du nogensinde overvejet at købe den brugt og spare lidt på udgiften?

Læs vores guide herunder, hvor du får svar på de hyppigst stillede spørgsmål i dén forbindelse:

Cykelhjelme til børn til salg på DBA:

 1. Cykelhjelm, Til børn, Cykel hjelm til børn kan muligvis passe en voksen. Den passer mig på 36 år men

  Cykelhjelm, Til børn, Cykel hjelm til børn kan muligvis passe en voksen. Den passer mig på 36 år men lidt for lille. Den fejler intet lyset virker på hjelmen. Kan afhentes eller sendes. Pris 40

  40,00 kr.01-06-2023
 2. Cykelhjelm, Cykelhjelm til børn, Str 52-56, fin stand

  Cykelhjelm, Cykelhjelm til børn, Str 52-56, fin stand

  75,00 kr.01-06-2023
 3. Cykelhjelm, Cykelhjelm, Abus Smiley 3.0 ACE

Helt nye Abus Smiley Børne cykelhjelm sælges.

Lækker h

  Cykelhjelm, Cykelhjelm, Abus Smiley 3.0 ACE Helt nye Abus Smiley Børne cykelhjelm sælges. Lækker hjelm, på en str S 45-55cm. I en metallisk royal green farve. Nypris 579kr.- Se evt mine andre annon

  400,00 kr.01-06-2023
 4. Cykelhjelm, Abus, Har denne abus cykelhjelm til børn i rød, den er brugt en enkelt gang så derfor so

  Cykelhjelm, Abus, Har denne abus cykelhjelm til børn i rød, den er brugt en enkelt gang så derfor som ny.. 45-50 cm i diameter

  100,00 kr.01-06-2023
 5. Cykelhjelm, Abus Børne cykelhjelm, Super fin cykel hjelm med print. En lille bitte bule/hak bagpå se

  Cykelhjelm, Abus Børne cykelhjelm, Super fin cykel hjelm med print. En lille bitte bule/hak bagpå se i billeder. Str hedder 46-52 cm.

  60,00 kr.31-05-2023
 6. Cykelhjelm, Sælger disse to børne cykelhjelme 100 kr per styk.

  Cykelhjelm, Sælger disse to børne cykelhjelme 100 kr per styk.

  100,00 kr.30-05-2023

Lige nu er der 348 annoncer med cykelhjelme til salg til børn på DBA. 200 af dem ligger til en pris på under 80 kroner. Fra ny koster de typisk fra 200 kroner og op. Så der kan godt være lidt at spare ved at købe den brugt.

Hvordan sidder cykelhjelmen korrekt?

Der findes et hav af forskellige cykelhjelme-modeller og -varianter, men fælles for dem alle er, at hvis de ikke sidder ordentligt, så kan det hele være lige meget. En cykelhjelm skal først og fremmest sidde korrekt, hvis den skal yde optimal beskyttelse.

Jakob Devantier, der er cykelmekaniker og ekspert ved Cyklistforbundet, forklarer det meget enkelt:

- Tænk på det sjove billede, vi alle husker af Poul Nyrup Rasmussen med hjelmen helt oppe på hovedet. Det er morsomt, fordi det er så åbenlyst: Den er jo alt, alt for lille, forklarer han og henviser til dengang, da Danmarks daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen blev ekstraordinært ufrivilligt populær, fordi han i 1995 deltog i et protest-cykelløb mod fransk atomvåben-politik.

Billedet blev så ikonisk, at mange bladtegnere fortsat tegner Nyrup med en for lille cykelhjelm på hovedet. Men selvom, det er tydeligt, når hjelmen sidder helt oppe på hovedet, at den er for lille, så er mange alligevel i tvivl om, hvordan de korrekt måler størrelsen til en hjelm:

Cykelhjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. De er lavet i centimetermål, så det er faktisk så smart og enkelt, at man bare skal måle omkredsen af barnets hoved
forklarer Jakob Devantier.

Tag et målebånd og mål rundt om barnets hoved – har du ikke et målebånd, kan du bruge en snor og efterfølgende måle snoren på en tommelstok. Når du måler barnets hoved, så husk at måle hele vejen rundt.

LÆS OGSÅ: Fem ting du skal vide, når du køber brugt cykel

Du skal måle omkredsen af barnets hoved, når du skal måle korrekt størrelse til en cykelhjelm. En god huskeregel er, at målebåndet skal sidde cirka 1 centimeter over ørerne og cirka 2 centimeter over øjenbrynene, forklarer ekspert fra Cyklistforbundet Jakob Devantier
Du skal måle omkredsen af barnets hoved, når du skal måle korrekt størrelse til en cykelhjelm. En god huskeregel er, at målebåndet skal sidde cirka 1 centimeter over ørerne og cirka 2 centimeter over øjenbrynene, forklarer ekspert fra Cyklistforbundet Jakob Devantier

Kan du købe en brugt cykelhjelm med god samvittighed?

Uanset, om du skal bruge hjelmen, når I cykler, står på rulleskøjter, løber på løbehjul eller skal på skateboarding, så er cykelhjelmen vigtig. Den beskytter det vigtigste, dine børn har – deres hoved! Og du kan sagtens overveje at købe den brugt på DBA, fortæller Jakob Devantier. Bare du er grunding og tager dine forholdsregler:

- Spørg ind til, hvorfor hjelmen sælges. Sådan er det jo med alt sikkerhedsudstyr – det væsentlige er, at det ikke har været anvendt i en ulykke. Det må ikke være beskadiget på nogen måde, for hvis der er tvivl om holdbarheden, forsvinder hele pointen jo, forklarer han.

Han forstår godt, hvis man er forbeholden overfor at købe cykelhjelme brugt, men det kan faktisk give god mening, hvis man bruger sin sunde fornuft, forklarer han:

Små børn slider meget sjældent en hjelm op. Simpelthen fordi, de vokser så hurtigt. De kan jo vokse et par størrelser på bare et halvt år. Vi kender det fra vinterstøvler og tøj og den slags. Det samme gælder cykelhjelmen, der ofte er så god som ny, hvis den kun har været brugt i en kortere periode uden nogle styrt eller andet
fortæller han.

Har hjelmen derfor ikke været involveret i nogle ulykker, så kan der være gode penge at spare ved at kigge brugt. Og da dit barn højest sandsynligt også selv vokser ud af hjelmen, inden den er slidt op, så er der ingen grund til ikke at tænke økonomisk på det.

Du behøver derfor som udgangspunkt ikke være skeptisk, blot fordi en hjelm sættes til salg. Det vil i langt de fleste tilfælde ikke skyldes, at hjelmen ikke fungerer ordentligt. Som oftest er det slet og ret fordi, at barnet er vokset ud af den. Og når den intet fejler, er det for mange dumt blot at smide hjelmen ud. Derfor sættes den til salg.

Skateboard, løbehjul og rulleskøjter til salg på DBA:

 1. Skateboard, NEDSAT - DARK STAR, str. 52mm, Sprit nye DARK STAR hjul 52mm. Hårdhed 99A

  Skateboard, NEDSAT - DARK STAR, str. 52mm, Sprit nye DARK STAR hjul 52mm. Hårdhed 99A

  250,00 kr.03-06-2023
 2. Skateboard, WEEKENDPRIS Birdhouse, Plan B, Flip, Trap, Sprit nye pro deck`s som har været til pynt.

  Skateboard, WEEKENDPRIS Birdhouse, Plan B, Flip, Trap, Sprit nye pro deck`s som har været til pynt. Der er stadig folie på. Powell Peralta 8.25" #SOLGT# FLIP Team (Rødt) 8.13 HYDROPONIC 8.75" Plan B

  350,00 kr.03-06-2023
 3. Skateboard, Skateboard m. LED lys i hjulene 
Brugt i 5 minutter til et fotoshoot
Som ny

Kan sendes

  Skateboard, Skateboard m. LED lys i hjulene Brugt i 5 minutter til et fotoshoot Som ny Kan sendes eller hentes på Østerbro Prisen er fast Officiel beskrivelse: Indbygget LED lys i hjulene, kræver

  250,00 kr.03-06-2023
 4. Skateboard, Pinepeak, Fejler intet

  Skateboard, Pinepeak, Fejler intet

  89,00 kr.03-06-2023
 5. Skateboard, Rigtig fon skateboard med lys i siderne

  Skateboard, Rigtig fon skateboard med lys i siderne

  150,00 kr.03-06-2023
 6. Skateboard, Raw

  Skateboard, Raw

  65,00 kr.03-06-2023

Uanset om dit barn skal cykle eller eksempelvis stå på skateboard, så anbefales det, at I påfører barnet en hjem. I kan bruge både skater- og cykelhjelme, det vigtigste er, at barnet hoved er beskyttet korrekt. Lige nu er der 6.212 annoncer med skateboard, løbehjul og rulleskøjter til salg på DBA. Og der er 323 annoncer med eksempelvis knæbeskyttere.

Hvilken type hjelm er bedst?

Der kan godt være stor forskel fra model til model på, hvordan cykelhjelmen sidder, og hvordan udformningen på den tager sig ud. Om du og dit barn er mest til skaterhjelme, klassiske cykelhjelme eller racerhjelme, må være op til den enkelte. Det vigtigste er, at I har den på – og at den størrelsesmæssigt sidder korrekt, mener Jakob Devantier.

Du kan altså vælge at cykle med en ski- eller skaterhjelm, da de er godkendt efter samme standarder som en almindelig cykelhjelm. Men tænk over barnets alder og reelle behov:

Skaterhjelme er som regel ret tunge og afgiver også meget varme. Så de er typisk bedst til de lidt større børn. Det kan være ret tungt for barnets nakkemuskler at bære en sådan hjelm længe
forklarer han.

- Alle hjelme i Europa er godkendt til at være cykelhjelme. Så hvis du er i tvivl, så sørg for at købe et godkendt mærke.

Du kan også se efter, om der sidder et 'CE'-mærke i hjelmen og et 'EN 1078'-godkendelsesmærkat. Så lever hjelmen op til europæisk standard.

Jakob Devantier anbefaler også, at man lige tester og prøver hjelmens spændebånd. Altså det bånd, der sidder under hagen og spænder hjelmen fast på barnets hoved:

- Man plejer at sige, at der skal være plads til to fingre under hagen. Den må ikke sidde helt stramt. Så kan det give skader ved et eventuelt uheld. Jeg plejer at tilråde, at man altid lige løsner båndet, når man tager hjelmen af. På den måde får man tjekket størrelsen, hver gang man tager den på og spænder ind, forklarer han.

Han synes, man bør gøre det til en fast vane at tjekke remmene en gang om ugen – på dit barns cykelhjelm – og din egen.

LÆS OGSÅ: Find den rigtige cykelstørrelse til dit barn

Better safe than sorry. Jakob Devantier anbefaler, at man googler mærket, hvis man er i tvivl, når man køber en brugt hjelm. Se efter, om der sidder et CE-mærke i hjelmen og et EN 1078 godkendelsesmærkat. Så lever den op til europæisk standard
Better safe than sorry. Jakob Devantier anbefaler, at man googler mærket, hvis man er i tvivl, når man køber en brugt hjelm. Se efter, om der sidder et CE-mærke i hjelmen og et EN 1078 godkendelsesmærkat. Så lever den op til europæisk standard

Er det lovpligtigt at anvende cykelhjelm?

Selvom ingen kan være i tvivl om logikken i en cykelhjelm, så er du måske i tvivl om, hvorvidt I overtræder loven, hvis I en morgen glemmer den på vej til skole eller institution? Du tager naturligvis en risiko ved at lade barnet cykle uden, men er det også ulovligt?

Nej, det er det faktisk ikke, fortæller Jakob Devantier.

- Der findes regler om, at børn under 6 år skal ledsages af en person, der er fyldt 15 år, når de cykler, ligesom loven siger, at en 'cyklist skal under kørslen have begge fødder på pedalerne og mindst den ene hånd på styre'.

Så selvom, vi for længst har vænnet os til at tage sele på, når vi sætter os ind i en bil, og alle sammen godt ved, at det er lovpligtigt, så er det altså stadigt op til den enkelte, om du vil iføre dit barn en cykelhjelm eller ej.

Spørgsmålet er fra tid til anden oppe og vende juridisk, men endnu findes der i Danmark ingen lovgivning på det. I mange andre lande er det dog et lovkrav, så hvis I cykler på jeres ferie med børnene, så husk at tjekke info herom.

Australien var det første land i verden, der gjorde det lovpligtigt for børn at bære cykelhjelm. Det skete i 1990. I Sverige, hvor det også er et lovkrav at børn under 15 år bærer cykelhjelm, cykler lige så mange med cykelhjelm, som vi gør det i eksempelvis Danmark. Sikkerhedsmæssigt er der dog ikke meget at være i tvivl om; vi beskytter vores børns hoveder bedst, hvis vi pakker dem fornuftigt ind, inden vi begiver os ud i trafikken.

Børnecykler til salg på DBA:

 1. Pigecykel, classic cykel, Von Backhaus, 26 tommer hjul, 7 gear, Brugt pigecykel, ok stand, lidt rust

  Pigecykel, classic cykel, Von Backhaus, 26 tommer hjul, 7 gear, Brugt pigecykel, ok stand, lidt rust på bagagebærer samt møtrikker.

  500,00 kr.03-06-2023
 2. Unisex børnecykel, trehjulet, Winther, Rigtig fin 3-hjulet Winther ladcykel. Ladet kan vippe, så bør

  Unisex børnecykel, trehjulet, Winther, Rigtig fin 3-hjulet Winther ladcykel. Ladet kan vippe, så børnene kan køre rundt med forskellige ting og læsse dem af. Børnene lærer at træde i pedalerne, så de

  150,00 kr.03-06-2023
 3. Pigecykel, classic cykel, Kildemoes, 20 tommer hjul, 3 gear, To 20” Kildemoes pigecykler til salg.
B

  Pigecykel, classic cykel, Kildemoes, 20 tommer hjul, 3 gear, To 20” Kildemoes pigecykler til salg. Begge med 3 gear og nye pedaler. 2 x galvaniserede kæder og 4 x punktérhæmmende dæk, der er som nye.

  650,00 kr.03-06-2023
 4. Unisex børnecykel, classic cykel, andet mærke, Der er støttehjul til den. Næsten ikke brugt

  Unisex børnecykel, classic cykel, andet mærke, Der er støttehjul til den. Næsten ikke brugt

  700,00 kr.03-06-2023
 5. Pigecykel, classic cykel, andet mærke, 20 tommer hjul, 3 gear, 20 tommer pigecykel med 3 gear og hån

  Pigecykel, classic cykel, andet mærke, 20 tommer hjul, 3 gear, 20 tommer pigecykel med 3 gear og håndbremse. Godt brugt med slid og rustmærker samt en ridse i sadlen - se foto. Ellers velfungerende

  250,00 kr.03-06-2023
 6. Unisex børnecykel, anden type, SCO, 16 tommer hjul

  Unisex børnecykel, anden type, SCO, 16 tommer hjul

  700,00 kr.03-06-2023

Lige nu er der 5.626 annoncer med brugte børnecykler til salg på DBA. 1.748 af dem ligger til en pris på under 200 kroner. Og husk nu hjelmen, det er sjovere, når det også er sikkert!

Hvornår skal du kigge efter en ny hjelm?

Du behøver ikke vente på, at dit barn ligner Poul Nyrup på cykeltur mod fransk atomvåben-politik, før du overvejer at købe en ny hjelm. Lyt til dit barn. Hvis barnet klager over hjelmen, så er det højest sandsynligt fordi, den ikke længere sidder optimalt. Og så er tiden inde til at skifte den ud. 

Gør rutinen med cykelhjelm så positiv som muligt for barnet. Hvis cykelhjelmen sidder korrekt og behageligt, er der større sandsynlighed for, at barnet vil have den på. Synes I samtidig, at den er pæn, så er chancen endnu større, forklarer Jakob Devantier.

- Tag ud og prøv cykelhjelmen på, hvis I har muligheden for det. Hvis barnet kan lide hjelmen, så vil barnet også have lyst til at bruge den.

Han kan ikke svare på, præcist hvornår man skal købe ny hjelm, da det kan variere meget fra barn til barn, hvor hurtigt de vokser. Men en god tommelfingerregel er, at tjekke op på hjelmen inden et sæsonskifte.

Husk at være opmærksom, når det bliver vinter. En hue fylder en del under hjelmen, og det kan betyde, at I skal gå en størrelse op, så den sidder korrekt
forklarer han.

Dit barn skal have en ny cykelhjelm, når den gamle ikke længere dækker panden og resten af hovedet tilstrækkeligt. Og det er dig, der er forældre, som skal holde øje med det, siger Jakob Devantier:

- Det er forpligtigelsen som forældre. Du må holde øje med størrelsen løbende. Det er dit ansvar!

LÆS OGSÅ: Sådan bliver denne gamle børnecykel så god som ny

Der er ikke nogen aldersmæssig lovgivning i forhold til, hvornår børn må transporteres i cykelstol. Når barnet har kræfter nok til at sidde selvstændigt i cykelstolen, er det sikkert for dig at transportere barnet. Typisk anbefales det fra cirka 9 måneder. Søg efter cykelhjelm i størrelse 1 år, så vil du finde en hjelm, der passer
Der er ikke nogen aldersmæssig lovgivning i forhold til, hvornår børn må transporteres i cykelstol. Når barnet har kræfter nok til at sidde selvstændigt i cykelstolen, er det sikkert for dig at transportere barnet. Typisk anbefales det fra cirka 9 måneder. Søg efter cykelhjelm i størrelse 1 år, så vil du finde en hjelm, der passer

Selvom du eksempelvis kører på ladcykel med dine børn, og de dermed ikke selv cykler, så anbefales det stadig, at de bærer hjelm.  Der er både en nem, sjov og miljørigtig måde at fragte dig selv og dine børn på. Læs her, hvor meget du sparer ved at købe ladcyklen brugt på DBA.

Det er ikke kun cykelhjelmen, der kan være oplagt at købe brugt, når du skal sørge for dine børn. Her får du en guide til, hvilket babyudstyr der kan være fornuft i at kigge efter brugt, og vi guider dig også til, hvor meget du sparer.

Relaterede artikler