Unikt på DBA: Hestevogn
Video

Unikt på DBA: Hestevogn

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

600 knapper. Der er ikke tale om en lang kjole, men om Svend Åges fine, gamle hestevogn. Svend Åges hestevogn er nemlig af den fornemmeste slags, og kabinen er betrukket med intet mindre end 600 knapper. Svend Åge har selv totalrenoveret vognen, men nu er han klar til at lade kareten trille videre til en ny ejer.

Opdatering: Hestevognen er siden blevet solgt.

’Må jeg låne bilen far’?

I mange husstande med teenagere er der rift om forældrenes transportmidler, men hjemme hos Svend Åge og Lilly Lauridsen bliver det aldrig et problem at finde køretøjer nok til hele familien.

Kun hvis parret i alt havde 78 børn og børnebørn.

75-årige Svend Åge ejer nemlig intet mindre end 80 hestevogne. Hans far var mælkekusk og drev en vognmandsforretning, så allerede fra Svend Åge var 5 år, så han imponeret til, mens faren kørte i hestevogn. Det førte til, at Svend Åge, der bor i - og kommer fra - Herning, i sin fritid begyndte at købe gamle, slidte, forladte hestevogne, som han satte i stand.

I dag er han nu villig til at sælge hans favorit og flere andre.

I videoen ovenfor kan du få svar på, om Svend Åge bedst kan lide at sidde inde i kareten, eller om han foretrækker at styre hestene oppe foran. I artiklen herunder kan du blive klogere på, hvorfor Svend Åge alligevel ikke har samtlige af sine hestevogne til salg, og du kan også læse dig til, hvem Svend Åges største konkurrent er.

Svend Åge er udlært snedker og har derfor hænderne skruet godt på, men ikke alt restaureringsarbejdet har han selv kunne klare. For eksempel er det ikke ham, der har ombetrukket kabinen. Men Svend Åge har fået at vide fra ham, der har ombetrukket, at der er brugt 600 knapper i kabinen. Tæl selv efter
Svend Åge er udlært snedker og har derfor hænderne skruet godt på, men ikke alt restaureringsarbejdet har han selv kunne klare. For eksempel er det ikke ham, der har ombetrukket kabinen. Men Svend Åge har fået at vide fra ham, der har ombetrukket, at der er brugt 600 knapper i kabinen. Tæl selv efter

80 hestevogne, men ingen heste

Vi kender nok alle sammen en ”hestepige” eller to. Heste er en hobby, mange dyrker, men ikke Svend Åge. Han er langt mere begejstret for vognen, som hestene trækker, end for selve hestene. Derfor har Svend Åge også for flere år siden valgt at sælge sine 8 heste fra. Arbejdet med dem var for krævende, og det var alligevel selve restaureringsprojekterne med kareterne, der var det sjove.

I 45 år har Svend Åge købt gamle hestevogne og sat dem i stand. Selv. Få ting har han fået hjælp til, men det meste har han - med en uddannelse som snedker - kunne klare selv.

Når vognene er blevet fixet, har Svend Åge solgt dem igen. Ikke så meget fordi, han vil tjene penge, men fordi han hygger sig med istandsættelsesarbejdet, og når en vogn er færdig, skal en ny vogn til i værkstedet. Gamle hestevogne har en helt særlig plads i hans hjerte:

Det er nostalgien, der driver mig. Lige siden jeg var 5 år gammel og så min far køre med mælk i hestevogn, har jeg været fascineret af de gamle kareter. Derfor er det en drøm og en livspassion, at jeg har kunne eje så mange og vække så mange slidte, gamle vogne ”til live” igen
fortæller Svend Åge.

I videoen kan du se nogle af de vogne, Svend Åge endnu ikke har sat i stand – her er det tydeligt at se, hvor meget arbejde der ligger i at restaurere vognene.

Find det på DBA

 1. Hestevogn i meget fin stand

  Hestevogn i meget fin stand

  Hestevogn, Ring inden du kommer på 70222700 sælges for kunde som skal have et bud

  1.234,00 kr.24-06-2022
 2. Hestevogn, Sulky, Sulky sortlakeret til lille pony. Miniature/ kat. 3. Pony. Med sikkerheds spark bø

  Hestevogn, Sulky, Sulky sortlakeret til lille pony. Miniature/ kat. 3. Pony. Med sikkerheds spark bøjle og net under sæde + sikkerhedsnet mod hjul. Justerbar stænger i længde, højde og brede. Kan send

  3.800,00 kr.03-12-2022
 3. Hestevogn, Maratonvogn, Årg. 2008 med store hjul. Køreklar 
Komplet seletøj medfølger for 3000 kr

  Hestevogn, Maratonvogn, Årg. 2008 med store hjul. Køreklar Komplet seletøj medfølger for 3000 kr Står rigtig flot.

  10.000,00 kr.01-12-2022
 4. Hestevogn, Gummivogn/skovtursvogn, Fin gummivogn i god stand. Helt nye stænger. Har altid været opbe

  Hestevogn, Gummivogn/skovtursvogn, Fin gummivogn i god stand. Helt nye stænger. Har altid været opbevaret indendørs. Plads til 10 personer. Befinder sig på Svinø på Sydsjælland. Ved interesse ring på

  3.500,00 kr.29-11-2022
 5. Hestevogn, Hestevogn/ponyvogn, Super fin lille hestevogn til str stort shet- lille islænder. 
Med bå

  Hestevogn, Hestevogn/ponyvogn, Super fin lille hestevogn til str stort shet- lille islænder. Med både hånd og fodbremse som virker fint. Har altid stået inde og har ingen fejl. Med prof. Polstrede h

  3.200,00 kr.27-11-2022
 6. Hestevogn, Ældre hestevogn, Ældre hestevogn sælges, skal renoveres men bliver en fin vogn 
Til stor

  Hestevogn, Ældre hestevogn, Ældre hestevogn sælges, skal renoveres men bliver en fin vogn Til stor Pony

  800,00 kr.26-11-2022

86 annoncer med ’andet rideudstyr’ til hestevogn kan du lige nu finde på DBA.
   

Ejer flere af kongehusets kareter

Mange forbinder nok hestevognskørsel med gamle dage, og i nutiden er det noget, vi nærmest kun ser i Dyrehaven nord for København eller til kongelige bryllupper. Og kongehusets hestevogne har Svend Åge da også haft fingrene i.

- To af dem, jeg ejer lige nu købte jeg af kongehuset. Den ene har været brugt til et kongeligt bryllup, fortæller Svend Åge.

Også selv kareterne fra kongehuset har Svend Åge totalrenoveret. Og de andre vogne, som ikke er fra kongehuset, har alligevel også noget ”adeligt” over sig. I hvert fald er der flere af dem, der er udstyret med dét, der kaldes for ”fjedre”, som er en særlig bue bag på kareten, som kun er til pynt, og som signalerer overskud og velstand. Fjedrene kan du se i videoen.

Det er kun én af de 50 istandsatte hestevogne, som Svend Åge ikke selv har ”pillet ved”. En orange, høj model, som Svend Åge købte på auktion, og som han i dag betragter som sin favorit. Den kan du se i videoen, som du finder øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark

Svend Åge har også engang været ansat som brandsvend i Hernings kommunale brandvæsen. Det var i årerne 1972-1981. I dag er han på egnen kendt som ham med hestevognene. Svend Åge fortæller selv, han er den i Danmark med flest privatejede hestevogne.
Svend Åge har også engang været ansat som brandsvend i Hernings kommunale brandvæsen. Det var i årerne 1972-1981. I dag er han på egnen kendt som ham med hestevognene. Svend Åge fortæller selv, han er den i Danmark med flest privatejede hestevogne.

Derfor ejer Svend Åge så mange hestevogne

I 1981 fik Svend Åge, der dengang arbejdede på en møbelfabrik, en diskusprolaps, hvilket betød, at han tog en pause fra arbejdsmarkedet. Et revalideringsforløb førte til, at han blev ansat som værksstedsassistent på et beskyttet værksted i Herning, hvor han arbejdede de næste 18 år. Her havde Svend Åge hver dag dét, som han selv betegner som ’tidligt fri’, klokken 16, og sådan fik han for alvor god tid til at dyrke sin hobby.

- Det var nogle rigtig gode år, fortæller Svend Åge om de år, der for alvor hobede sig hestevogne op i hans stalde.

Efter 18 år kørte han dog galt med en hestevogn, hvilket beskadiget Svend Åges ben, og så var det definitivt farvel til arbejdsmarkedet. Men interessen for hestevogne blev ikke ramt den dag, han kørte galt med en hestevogn:

Jeg kommer nogle gange til at købe en hestevogn, hvis jeg lige ser en, jeg ikke kan stå for. For eksempel har jeg for ikke så lang tid siden ”kommet til” at købe en gammel, lille vogn, fordi den ikke ligner alle de andre, jeg har
griner Svend Åge.

Når vognene står færdige, har Svend Åge sammen med sin gode ven Bjarne hygget sig med at køre konfirmations-, studenter- og bryllupskørsel i dem, inden vognene er blevet solgt igen. Bjarne, der bor 45 kilometer fra Svend Åge, ejer nemlig 8 heste, som han stiller til rådighed for Svend Åges vogne. Samtidig er de begge rigtige gode kuske, og Bjarne har gennem mange år trænet sine heste i at være rigtig dygtige hestevognsheste.

Bjarne kan du møde i videoen, som du finder øverst i artiklen. Han har ikke kun valgt at lægge heste til videoen – han optræder også som kusk i sine fineste klæder.

Find det på DBA

 1. Hestevogn lygte, Jern, Retur Meget smuk. Pæren i Lygte brænder som en flamme.
Der er glas på de to a

  Hestevogn lygte, Jern, Retur Meget smuk. Pæren i Lygte brænder som en flamme. Der er glas på de to af siderne. Og metal på de andre to sider , den ene side er et lille rundt rødt glas, som skal vende

  275,00 kr.04-12-2022
 2. Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj fra hestevogn, som blev anvendt for 7

  Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj fra hestevogn, som blev anvendt for 75 år siden, da jeg opvoksede på en bondegård i Sydsjælland. B: 98 cm Hver svingel er B: 83. Total br

  950,00 kr.04-12-2022
 3. Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 1

  Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 100 år gl. Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 100 år gl. Det stammer fra gården "gregersm

  799,00 kr.20-11-2022
 4. Trinbræt af messing og jern

  Trinbræt af messing og jern

  Trinbræt af messing og jern, 1800-tals trinbræt af messing og jern Trinbræt til hestevogn Længde 37cm bredde 20cm.

  950,00 kr.23-11-2021
 5. Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, e

  Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, e

  Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med v, Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, engle og livets træ. Prydet med grevekrone og spejlmonogram "JR" 84x121cm Emne nr. 26685

  25.000,00 kr.20-11-2021
 6. Lamper fra hestevogn, Metal, To lamper med holdere

  Lamper fra hestevogn, Metal, To lamper med holdere

  450,00 kr.21-10-2022

29 hestevogns-antikviteter kan du lige nu finde på DBA.
   

Alt er til salg. Næsten

Når Svend Åge nu har valgt at sætte selv en af sine favorit-vogne til salg, skyldes det, at han har erkendt, at alderen og fysikken ikke længere er til at ”lege” med hestevogne i samme grad, som han gjorde engang. Istandsættelsesarbejdet er meget krævende, og lejlighedskørslerne er også en udfordring for Svend Åge. 50 flotte hestevogne i en stald i Herning kan udnyttes bedre.

Derfor er han nu villig til at sælge selv sine yndlingsvogne.

- Jeg er fra Jylland, så man kan handle med mig. Jeg er nu villig til at gå af med alle vognene, hvis prisen er den rigtige, fortæller Svend Åge, der dog bliver afbrudt af nevøen Peter, som tilføjer:

- To af de hestevogne, som står i Svend Åges lade, er faktisk mine, og de er ikke til salg, griner Peter.

LÆS OGSÅ: VW-camper til billige penge til salg på DBA

Svend Åge kan bedre lide at sidde oppe på kuskens plads i hestevognen end at sidde inde i selve kareten. Men da han og konen, Lilly, fejrede guldbryllup, blev Svend Åge nødt til at tage plads i de polstrede sæder. Svend Åge blev gift med Lilly i 1969.
Svend Åge kan bedre lide at sidde oppe på kuskens plads i hestevognen end at sidde inde i selve kareten. Men da han og konen, Lilly, fejrede guldbryllup, blev Svend Åge nødt til at tage plads i de polstrede sæder. Svend Åge blev gift med Lilly i 1969.
Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?
Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Der er tænkt over hver en detalje. For eksempel er der en særlig grund til, at der er gulvtæppe på gulvet i vognhuset. Det er for, at det ikke skal støve for meget på de flotte, lakerede vogne, oplyser Svend Åge.
Der er tænkt over hver en detalje. For eksempel er der en særlig grund til, at der er gulvtæppe på gulvet i vognhuset. Det er for, at det ikke skal støve for meget på de flotte, lakerede vogne, oplyser Svend Åge.

Vundet priser

Når Svend Åge nu er klar til for alvor at sælge ud af sin hobby, er det samtidig også et forsigtigt farvel til en fortid med sejr og hæder. I stalden over indgangen til værkstedet hænger en lang række medaljer, som Svend Åge har vundet med sine hestevogne.

En af de sejre, han husker bedst, var dengang, han sammen med vennen Bjarne tog til hestevognskonkurrence på Amalienborgs Slotsplads. Her sad Prins Henrik klar til at se den ene flotte hestevogn med heste og kusk efter den anden.

- Det var en kold dag. Det var frostgrader, så Bjarne havde taget sine træsko på, fordi han vidste, at han kunne holde varmen i dem, modsat nogle fine, pudsede sko, som kuske ellers plejer at have på. De træsko fik dommerne øje på, og det trak ned i vores samlede vurdering, griner Svend Åge.

De to mænd fik en sjetteplads ud af 25 mulige, og det er de den dag i dag godt tilfredse med.

Hvis du tænker, hvordan de to mænd kom helt til København med deres hestevogne, var det ikke ridende. Bjarke kører hestene i hestetrailer, og kareten køres i en trailer.

Find det på DBA

 1. Legetøj, Erzgebirge:Miniature by, 2 hestevogne, 7 dyr mm., Miniature landsby samt dyr og vogne mm. I

  Legetøj, Erzgebirge:Miniature by, 2 hestevogne, 7 dyr mm., Miniature landsby samt dyr og vogne mm. Ialt 27 dele. Fra 1. halvdel af 1900 tallet. Figurer, dyr, vogne mm. er fra Erzgebirge egnen i Tyskla

  490,00 kr.28-11-2022
 2. Legetøj, TIMPO HESTEVOGN, Timpo wild west hestevogn i glimrende stand

  Legetøj, TIMPO HESTEVOGN, Timpo wild west hestevogn i glimrende stand

  228,00 kr.24-11-2022
 3. Legetøj, Erzgebirge: 2 miniature huse, 2 vogne, 7 dyr mm., Miniature husmandssted og skipperhus samt

  Legetøj, Erzgebirge: 2 miniature huse, 2 vogne, 7 dyr mm., Miniature husmandssted og skipperhus samt dyr og vogne mm. Ialt 26 dele. Fra 1. halvdel af 1900 tallet. Figurer, dyr, vogne og træer er fra E

  350,00 kr.23-11-2022
 4. Legetøj, Erzgebirge:Miniature slots-idyl(16 dele) år1930-50, Miniature slots-idyl fra 1. halvdel af

  Legetøj, Erzgebirge:Miniature slots-idyl(16 dele) år1930-50, Miniature slots-idyl fra 1. halvdel af 1900 tallet. Figurer, dyr, lygtepæle, fuglehus og hestevogn er fra Erzgebirge egnen i Tyskland og hå

  360,00 kr.22-11-2022
 5. Samlefigurer, Sjove små forskellige figurer, biler, både, toge, hestevogne, hoppebolde, med meget me

  Samlefigurer, Sjove små forskellige figurer, biler, både, toge, hestevogne, hoppebolde, med meget mere. ca 30 år gammel, . sælges samlet. sælges samlet TRÆFFES BEDST VED TELEFONISK HENVENDELSE SE OGS

  50,00 kr.21-11-2022
 6. Legetøj, Matchbox lesney models, En hestevogn engelsk dobbeltdækker, hestene er gået løs, en gravk

  Legetøj, Matchbox lesney models, En hestevogn engelsk dobbeltdækker, hestene er gået løs, en gravko og en lastbil med vippelad. Koster 50 kr. Pr stk Alle tre samlet 120 kr. Jeg sender desværre ikke.

  50,00 kr.21-11-2022

55 samleobjekter til hestevogne kan du i skrivende stund finde på DBA.
   

Fra kælderprojekt til to store stalde

Svend Åge er ikke kun ferm til at renovere hestevogne. Hans snedker-uddannelse har også givet ham andre prisværdige projekter for.

I den tidligere ejendom, hvor Svend Åge og Lilly boede, byggede Svend Åge i 1991-2004 en ny ”stald” for at få plads til alle sine hestevogne. Bygningen vandt han i 2005 Herning kommunes bygningspræmieringspris for.

I dag bor Svend Åge på en gård med to, store lader foruden selve hans private bolig. Huset har han selv fået bygget. Det er noget af en udvidelse fra dengang, hvor Svend Åge måtte dyrke sin hestevognshobby i kælderen til hans daværende hus.

LÆS OGSÅ: Til salg: Grøn telefonboks fra 1930’erne 

Her er Svend Åges DBA-annonce. Svend Åge er født og opvokset i Herning, hvor faderen drev en vognmandsforretning, som i mange år bestod af hestevogne. Først i 1958 begyndte Svend Åges far at benytte sig af lastbiler. Før den tid var det med hestevogne
Her er Svend Åges DBA-annonce. Svend Åge er født og opvokset i Herning, hvor faderen drev en vognmandsforretning, som i mange år bestod af hestevogne. Først i 1958 begyndte Svend Åges far at benytte sig af lastbiler. Før den tid var det med hestevogne

Tiden er en anden – det er konkurrencen også

Det kan virke helt paradoksalt, men i dag er hestevogne ikke rigtig noget, som vi bruger længere, men samtidig er konkurrencen for at sælge hestevogne udfordret af andre ”hestevognsmarkeder”:

- I dag bruger folk typisk hestevogne til deres bryllup, eller når de skal i skoven, hvis en kusk holder ved indgangen. Men det betyder jo langt fra, at de vil købe en vogn. De skal kun lige bruge den i én dag, fortæller Svend Åge og fortsætter:

- Og mit salg bliver heller ikke gjort lettere af, at jeg kan mærke konkurrencen fra de polske hestevogne. De er slet ikke i samme stand og kvalitet som mine, men de bliver fremstillet til en langt lavere pris end dét, man kan restaurere en gammel vogn for.

Selvom Svend Åge erkender, at hestevognsmarkedet ikke har været, som det var engang, ser det ud til, at vognene lever videre i familien. I hvert fald er Svend Åges nevø, Peter, også begejstret og fascineret af de store, fine vogne, og sammen dyrker de to også hobbyen. Peter er nemlig en gang imellem med ude og køre diverse bryllupskørsler.

Find det på DBA

 1. Ford Escort, 1,3 stc., Benzin, 1985, MK3 Turnier. Efterhånden Ford universets enhjørning og sjælden

  Ford Escort, 1,3 stc., Benzin, 1985, MK3 Turnier. Efterhånden Ford universets enhjørning og sjælden som hønsetænder. 170.000km Synet ordnært med et år til syn. Dvs at det er under 12md siden at den va

  32.000,00 kr.06-12-2022
 2. Mercedes 420 SEL, 4,2, Benzin, aut. 1980, km 204500, bordeaux, aircondition, 4-dørs, centrallås, 15"

  Mercedes 420 SEL, 4,2, Benzin, aut. 1980, km 204500, bordeaux, aircondition, 4-dørs, centrallås, 15" alufælge servostyring, OBS - Det er en 380SEL men DBA har ikke den mulighed i oprettelse af biler.

  49.000,00 kr.05-09-2022
 3. NSU Prinz 4, Benzin, 1968, km 35000, uden afgift, Top restaureret 
Kun 35000 km fra ny 

Har ikke væ

  NSU Prinz 4, Benzin, 1968, km 35000, uden afgift, Top restaureret Kun 35000 km fra ny Har ikke været udbudt til salg før Indgået i stor samling Skal absolut ses SMS = hurtig svar

  42.000,00 kr.27-08-2022

410 veteranbiler er lige nu til salg på DBA i DBAs bilkategori, og vær opmærksom på, du også kan finde veteranbiler her.

Er du også fascineret af fortiden ligesom Svend Åge? Det er Poul, bare på sin egen måde. Poul er glad for emaljeskilte, og du kan se og høre om hans samling, her.

Er du glad for gamle transportmidler, vil det måske være oplagt for dig at læse denne guide til, hvad du skal vide, når du vil eje en veteranbil.

Du kan også se en af de konkrete veteranbiler, der har været til salg på DBA. Bilen, som du kan komme med ud på en køretur i, i videoen herunder, er en gammel Audi, der også samtidig er en DKW. Hør og se, hvordan det hænger sammen, her:

Læs mere om den gule sommerdrøm, her.

Relaterede artikler