Unikt på DBA: Hestevogn
Video

Unikt på DBA: Hestevogn

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

600 knapper. Der er ikke tale om en lang kjole, men om Svend Åges fine, gamle hestevogn. Svend Åges hestevogn er nemlig af den fornemmeste slags, og kabinen er betrukket med intet mindre end 600 knapper. Svend Åge har selv totalrenoveret vognen, men nu er han klar til at lade kareten trille videre til en ny ejer.

Opdatering: Hestevognen er siden blevet solgt.

’Må jeg låne bilen far’?

I mange husstande med teenagere er der rift om forældrenes transportmidler, men hjemme hos Svend Åge og Lilly Lauridsen bliver det aldrig et problem at finde køretøjer nok til hele familien.

Kun hvis parret i alt havde 78 børn og børnebørn.

75-årige Svend Åge ejer nemlig intet mindre end 80 hestevogne. Hans far var mælkekusk og drev en vognmandsforretning, så allerede fra Svend Åge var 5 år, så han imponeret til, mens faren kørte i hestevogn. Det førte til, at Svend Åge, der bor i - og kommer fra - Herning, i sin fritid begyndte at købe gamle, slidte, forladte hestevogne, som han satte i stand.

I dag er han nu villig til at sælge hans favorit og flere andre.

I videoen ovenfor kan du få svar på, om Svend Åge bedst kan lide at sidde inde i kareten, eller om han foretrækker at styre hestene oppe foran. I artiklen herunder kan du blive klogere på, hvorfor Svend Åge alligevel ikke har samtlige af sine hestevogne til salg, og du kan også læse dig til, hvem Svend Åges største konkurrent er.

Svend Åge er udlært snedker og har derfor hænderne skruet godt på, men ikke alt restaureringsarbejdet har han selv kunne klare. For eksempel er det ikke ham, der har ombetrukket kabinen. Men Svend Åge har fået at vide fra ham, der har ombetrukket, at der er brugt 600 knapper i kabinen. Tæl selv efter
Svend Åge er udlært snedker og har derfor hænderne skruet godt på, men ikke alt restaureringsarbejdet har han selv kunne klare. For eksempel er det ikke ham, der har ombetrukket kabinen. Men Svend Åge har fået at vide fra ham, der har ombetrukket, at der er brugt 600 knapper i kabinen. Tæl selv efter

80 hestevogne, men ingen heste

Vi kender nok alle sammen en ”hestepige” eller to. Heste er en hobby, mange dyrker, men ikke Svend Åge. Han er langt mere begejstret for vognen, som hestene trækker, end for selve hestene. Derfor har Svend Åge også for flere år siden valgt at sælge sine 8 heste fra. Arbejdet med dem var for krævende, og det var alligevel selve restaureringsprojekterne med kareterne, der var det sjove.

I 45 år har Svend Åge købt gamle hestevogne og sat dem i stand. Selv. Få ting har han fået hjælp til, men det meste har han - med en uddannelse som snedker - kunne klare selv.

Når vognene er blevet fixet, har Svend Åge solgt dem igen. Ikke så meget fordi, han vil tjene penge, men fordi han hygger sig med istandsættelsesarbejdet, og når en vogn er færdig, skal en ny vogn til i værkstedet. Gamle hestevogne har en helt særlig plads i hans hjerte:

Det er nostalgien, der driver mig. Lige siden jeg var 5 år gammel og så min far køre med mælk i hestevogn, har jeg været fascineret af de gamle kareter. Derfor er det en drøm og en livspassion, at jeg har kunne eje så mange og vække så mange slidte, gamle vogne ”til live” igen
fortæller Svend Åge.

I videoen kan du se nogle af de vogne, Svend Åge endnu ikke har sat i stand – her er det tydeligt at se, hvor meget arbejde der ligger i at restaurere vognene.

Find det på DBA

 1. Hestevogn, Træningsvogn, Fin træningsvogn / hestevogn sælges. Jeg har aldrig selv kørt med den, den

  Hestevogn, Træningsvogn, Fin træningsvogn / hestevogn sælges. Jeg har aldrig selv kørt med den, den har stået stille de sidste 2 år, men havde lige fået serviceret bremser og står med helt nye dæk. Tæ

  13.000,00 kr.12-06-2024
 2. Hestevogn, Sulky, Sulky med seletøj i god stand.

Brugt til miniaturehest.

Hovedtøj medfølger ikke.

  Hestevogn, Sulky, Sulky med seletøj i god stand. Brugt til miniaturehest. Hovedtøj medfølger ikke. Prisen er 5000 kr. Sælges helst samlet

  5.000,00 kr.11-06-2024
 3. Hestevogn, Hestevogn til ponyer mellem 125-148 cm ca.
Sporvidde 125 cm, 105 op til sædet. 
Til 1 og

  Hestevogn, Hestevogn til ponyer mellem 125-148 cm ca. Sporvidde 125 cm, 105 op til sædet. Til 1 og 2 spand, skrive bremser bag. Meget velholdt. Priside eller byd

  11.000,00 kr.11-06-2024
 4. Hestevogn, Sulky, Fin lille vogn til Shetlandspony sælges (Står 3400 Hillerød) 
Sidste billede: Sila

  Hestevogn, Sulky, Fin lille vogn til Shetlandspony sælges (Står 3400 Hillerød) Sidste billede: Silas er ca 90 i stang (og ret så rund)

  1.200,00 kr.11-06-2024
 5. Hestevogn, Hestevogn, Sægler denne fine vogn har altid stået inde. Har haft brugt den på en lille is

  Hestevogn, Hestevogn, Sægler denne fine vogn har altid stået inde. Har haft brugt den på en lille islænder Længden u.stænger 225cm Længden på stænger 200cm Bredden 108cm Sædehøjden 85cm Mellemrum mel

  1.000,00 kr.08-06-2024
 6. Hestevogn

  Hestevogn

  1.200,00 kr.07-06-2024

86 annoncer med ’andet rideudstyr’ til hestevogn kan du lige nu finde på DBA.
   

Ejer flere af kongehusets kareter

Mange forbinder nok hestevognskørsel med gamle dage, og i nutiden er det noget, vi nærmest kun ser i Dyrehaven nord for København eller til kongelige bryllupper. Og kongehusets hestevogne har Svend Åge da også haft fingrene i.

- To af dem, jeg ejer lige nu købte jeg af kongehuset. Den ene har været brugt til et kongeligt bryllup, fortæller Svend Åge.

Også selv kareterne fra kongehuset har Svend Åge totalrenoveret. Og de andre vogne, som ikke er fra kongehuset, har alligevel også noget ”adeligt” over sig. I hvert fald er der flere af dem, der er udstyret med dét, der kaldes for ”fjedre”, som er en særlig bue bag på kareten, som kun er til pynt, og som signalerer overskud og velstand. Fjedrene kan du se i videoen.

Det er kun én af de 50 istandsatte hestevogne, som Svend Åge ikke selv har ”pillet ved”. En orange, høj model, som Svend Åge købte på auktion, og som han i dag betragter som sin favorit. Den kan du se i videoen, som du finder øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Til salg: Måske en af de smukkeste lirekasser tilbage i Danmark

Svend Åge har også engang været ansat som brandsvend i Hernings kommunale brandvæsen. Det var i årerne 1972-1981. I dag er han på egnen kendt som ham med hestevognene. Svend Åge fortæller selv, han er den i Danmark med flest privatejede hestevogne.
Svend Åge har også engang været ansat som brandsvend i Hernings kommunale brandvæsen. Det var i årerne 1972-1981. I dag er han på egnen kendt som ham med hestevognene. Svend Åge fortæller selv, han er den i Danmark med flest privatejede hestevogne.

Derfor ejer Svend Åge så mange hestevogne

I 1981 fik Svend Åge, der dengang arbejdede på en møbelfabrik, en diskusprolaps, hvilket betød, at han tog en pause fra arbejdsmarkedet. Et revalideringsforløb førte til, at han blev ansat som værksstedsassistent på et beskyttet værksted i Herning, hvor han arbejdede de næste 18 år. Her havde Svend Åge hver dag dét, som han selv betegner som ’tidligt fri’, klokken 16, og sådan fik han for alvor god tid til at dyrke sin hobby.

- Det var nogle rigtig gode år, fortæller Svend Åge om de år, der for alvor hobede sig hestevogne op i hans stalde.

Efter 18 år kørte han dog galt med en hestevogn, hvilket beskadiget Svend Åges ben, og så var det definitivt farvel til arbejdsmarkedet. Men interessen for hestevogne blev ikke ramt den dag, han kørte galt med en hestevogn:

Jeg kommer nogle gange til at købe en hestevogn, hvis jeg lige ser en, jeg ikke kan stå for. For eksempel har jeg for ikke så lang tid siden ”kommet til” at købe en gammel, lille vogn, fordi den ikke ligner alle de andre, jeg har
griner Svend Åge.

Når vognene står færdige, har Svend Åge sammen med sin gode ven Bjarne hygget sig med at køre konfirmations-, studenter- og bryllupskørsel i dem, inden vognene er blevet solgt igen. Bjarne, der bor 45 kilometer fra Svend Åge, ejer nemlig 8 heste, som han stiller til rådighed for Svend Åges vogne. Samtidig er de begge rigtige gode kuske, og Bjarne har gennem mange år trænet sine heste i at være rigtig dygtige hestevognsheste.

Bjarne kan du møde i videoen, som du finder øverst i artiklen. Han har ikke kun valgt at lægge heste til videoen – han optræder også som kusk i sine fineste klæder.

Find det på DBA

 1. Vognlygte, 
Gammel vognlygte - sælges - lygten er ændret så den lyser med el.
Glassene fejler ikke n

  Vognlygte, Gammel vognlygte - sælges - lygten er ændret så den lyser med el. Glassene fejler ikke noget og beslag til fastgørelse er også ok. Lygten har været anvendt til hestevogn for mange år side

  300,00 kr.11-06-2024
 2. Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj fra hestevogn, som blev anvendt for 7

  Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, 100 år gl., Hammelstøj fra hestevogn, som blev anvendt for 75 år siden, da jeg opvoksede på en bondegård i Sydsjælland. B: 98 cm Hver svingel er B: 83. Total br

  1.250,00 kr.09-06-2024
 3. Antik hestevogne petroleums lampe 2 stk , Messing, Pris for 2 stk

  Antik hestevogne petroleums lampe 2 stk , Messing, Pris for 2 stk

  800,00 kr.02-06-2024
 4. Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 100 år gl., 100 år gl., Hammelstøj til hestevogn, Træ o

  Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 100 år gl., 100 år gl., Hammelstøj til hestevogn, Træ og metal, over 100 år gl. Det stammer fra gården "gregersminde", Stilbjergvej 4, 7190 Billund. Hamm

  799,00 kr.26-05-2024
 5. Gammel lampe, Meget gammel lampe, som sad på hestevogn med sterinlys i. Glasset i front i stykker og

  Gammel lampe, Meget gammel lampe, som sad på hestevogn med sterinlys i. Glasset i front i stykker og den er lidt slidt Sender ikke. hendes på: 2300 kbh s

  150,00 kr.25-05-2024
 6. Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, e

  Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, e

  Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med v, Stort bagstykke fra hestevogn rigt udsmykket med vildmænd, engle og livets træ. Prydet med grevekrone og spejlmonogram "JR" 84x121cm Emne nr. 26685

  25.000,00 kr.20-11-2021

29 hestevogns-antikviteter kan du lige nu finde på DBA.
   

Alt er til salg. Næsten

Når Svend Åge nu har valgt at sætte selv en af sine favorit-vogne til salg, skyldes det, at han har erkendt, at alderen og fysikken ikke længere er til at ”lege” med hestevogne i samme grad, som han gjorde engang. Istandsættelsesarbejdet er meget krævende, og lejlighedskørslerne er også en udfordring for Svend Åge. 50 flotte hestevogne i en stald i Herning kan udnyttes bedre.

Derfor er han nu villig til at sælge selv sine yndlingsvogne.

- Jeg er fra Jylland, så man kan handle med mig. Jeg er nu villig til at gå af med alle vognene, hvis prisen er den rigtige, fortæller Svend Åge, der dog bliver afbrudt af nevøen Peter, som tilføjer:

- To af de hestevogne, som står i Svend Åges lade, er faktisk mine, og de er ikke til salg, griner Peter.

LÆS OGSÅ: VW-camper til billige penge til salg på DBA

Svend Åge kan bedre lide at sidde oppe på kuskens plads i hestevognen end at sidde inde i selve kareten. Men da han og konen, Lilly, fejrede guldbryllup, blev Svend Åge nødt til at tage plads i de polstrede sæder. Svend Åge blev gift med Lilly i 1969.
Svend Åge kan bedre lide at sidde oppe på kuskens plads i hestevognen end at sidde inde i selve kareten. Men da han og konen, Lilly, fejrede guldbryllup, blev Svend Åge nødt til at tage plads i de polstrede sæder. Svend Åge blev gift med Lilly i 1969.
Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?
Har du en ting til salg på DBA, som er hel unik, eller som har en hel unik historie, og vil du stå frem og fortælle om den i vores video-koncept 'Unikt på DBA'. Så skriv til os på Julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig, vi kontakter til den næste 'Unikt på DBA'-video.
Der er tænkt over hver en detalje. For eksempel er der en særlig grund til, at der er gulvtæppe på gulvet i vognhuset. Det er for, at det ikke skal støve for meget på de flotte, lakerede vogne, oplyser Svend Åge.
Der er tænkt over hver en detalje. For eksempel er der en særlig grund til, at der er gulvtæppe på gulvet i vognhuset. Det er for, at det ikke skal støve for meget på de flotte, lakerede vogne, oplyser Svend Åge.

Vundet priser

Når Svend Åge nu er klar til for alvor at sælge ud af sin hobby, er det samtidig også et forsigtigt farvel til en fortid med sejr og hæder. I stalden over indgangen til værkstedet hænger en lang række medaljer, som Svend Åge har vundet med sine hestevogne.

En af de sejre, han husker bedst, var dengang, han sammen med vennen Bjarne tog til hestevognskonkurrence på Amalienborgs Slotsplads. Her sad Prins Henrik klar til at se den ene flotte hestevogn med heste og kusk efter den anden.

- Det var en kold dag. Det var frostgrader, så Bjarne havde taget sine træsko på, fordi han vidste, at han kunne holde varmen i dem, modsat nogle fine, pudsede sko, som kuske ellers plejer at have på. De træsko fik dommerne øje på, og det trak ned i vores samlede vurdering, griner Svend Åge.

De to mænd fik en sjetteplads ud af 25 mulige, og det er de den dag i dag godt tilfredse med.

Hvis du tænker, hvordan de to mænd kom helt til København med deres hestevogne, var det ikke ridende. Bjarke kører hestene i hestetrailer, og kareten køres i en trailer.

Find det på DBA

 1. Messing, Antik hestevogns lampe fra Frankrig, Sælger for min mormor

Smuk flot gammel lampe fra en f

  Messing, Antik hestevogns lampe fra Frankrig, Sælger for min mormor Smuk flot gammel lampe fra en fransk hestevogn, lavet i messing med smukke detaljer, som hesten inde i lampen. Kan afhentes i Rød

  800,00 kr.13-06-2024
 2. Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Kirke og Runddel med flere hestevogne i kø, samt sporvogn i 2

  Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Kirke og Runddel med flere hestevogne i kø, samt sporvogn i 2 etager. Sort / hvid. Afstemplet 27-9-1909. Stempel ses på billedside, ellers pæn stand. Sendes ger

  30,00 kr.08-06-2024
 3. Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Runddel med hestevogn og sporvogn linje 1. Sort / hvid. Afste

  Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Runddel med hestevogn og sporvogn linje 1. Sort / hvid. Afstemplet 29-7-1910. Sendt til USA. Lidt snavset kvalitet. Sendes gerne med DAO, for KUN 20 kr. i porto.

  25,00 kr.08-06-2024
 4. Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Alle set fra Frederiksberg Runddel, mod Vesterbrogade. To spo

  Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Alle set fra Frederiksberg Runddel, mod Vesterbrogade. To sporvogne linje 1, en hestevogn og cykler. Håndkoloreret. Afstemplet 29-1-1913. Nusset på bagsiden. Sen

  30,00 kr.08-06-2024
 5. Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Alle set fra Frederiksberg Runddel, mod Vesterbrogade. Sporvo

  Postkort, Frederiksberg, Frederiksberg Alle set fra Frederiksberg Runddel, mod Vesterbrogade. Sporvogn linje 1, en hestevogn og cykler. Ubrugt. Nydelig stand. Sendes gerne med DAO, for KUN 20 kr. i po

  45,00 kr.08-06-2024
 6. Postkort, SOLGT  Frederiksberg, Gammel Kongevej set fra Smallegade, i krydset Falkoner Alle og Alle

  Postkort, SOLGT Frederiksberg, Gammel Kongevej set fra Smallegade, i krydset Falkoner Alle og Allegade. 2 hestevogne og cykler. Afstemplet 9-7-1907. Håndkoloreret. Lidt nusset stand. Sendes gerne me

  30,00 kr.07-06-2024

55 samleobjekter til hestevogne kan du i skrivende stund finde på DBA.
   

Fra kælderprojekt til to store stalde

Svend Åge er ikke kun ferm til at renovere hestevogne. Hans snedker-uddannelse har også givet ham andre prisværdige projekter for.

I den tidligere ejendom, hvor Svend Åge og Lilly boede, byggede Svend Åge i 1991-2004 en ny ”stald” for at få plads til alle sine hestevogne. Bygningen vandt han i 2005 Herning kommunes bygningspræmieringspris for.

I dag bor Svend Åge på en gård med to, store lader foruden selve hans private bolig. Huset har han selv fået bygget. Det er noget af en udvidelse fra dengang, hvor Svend Åge måtte dyrke sin hestevognshobby i kælderen til hans daværende hus.

LÆS OGSÅ: Til salg: Grøn telefonboks fra 1930’erne 

Her er Svend Åges DBA-annonce. Svend Åge er født og opvokset i Herning, hvor faderen drev en vognmandsforretning, som i mange år bestod af hestevogne. Først i 1958 begyndte Svend Åges far at benytte sig af lastbiler. Før den tid var det med hestevogne
Her er Svend Åges DBA-annonce. Svend Åge er født og opvokset i Herning, hvor faderen drev en vognmandsforretning, som i mange år bestod af hestevogne. Først i 1958 begyndte Svend Åges far at benytte sig af lastbiler. Før den tid var det med hestevogne

Tiden er en anden – det er konkurrencen også

Det kan virke helt paradoksalt, men i dag er hestevogne ikke rigtig noget, som vi bruger længere, men samtidig er konkurrencen for at sælge hestevogne udfordret af andre ”hestevognsmarkeder”:

- I dag bruger folk typisk hestevogne til deres bryllup, eller når de skal i skoven, hvis en kusk holder ved indgangen. Men det betyder jo langt fra, at de vil købe en vogn. De skal kun lige bruge den i én dag, fortæller Svend Åge og fortsætter:

- Og mit salg bliver heller ikke gjort lettere af, at jeg kan mærke konkurrencen fra de polske hestevogne. De er slet ikke i samme stand og kvalitet som mine, men de bliver fremstillet til en langt lavere pris end dét, man kan restaurere en gammel vogn for.

Selvom Svend Åge erkender, at hestevognsmarkedet ikke har været, som det var engang, ser det ud til, at vognene lever videre i familien. I hvert fald er Svend Åges nevø, Peter, også begejstret og fascineret af de store, fine vogne, og sammen dyrker de to også hobbyen. Peter er nemlig en gang imellem med ude og køre diverse bryllupskørsler.

Find det på DBA

 1. Wolseley 300 MK. II, 3,0 aut., Benzin, 1963, sort, 4-dørs, Denne Wolseley 300 6/99 kan blive dit nye

  Wolseley 300 MK. II, 3,0 aut., Benzin, 1963, sort, 4-dørs, Denne Wolseley 300 6/99 kan blive dit nye projekt. Vi sælger vores fars elskede veteranbil. Værkstedsregninger og regninger på reservedele f

  30.000,00 kr.12-06-2024
 2. Citroën DS20, Benzin, 1973, sort, nysynet, 4-dørs, servostyring, “Gudinde til discountpris” Bilen er

  Citroën DS20, Benzin, 1973, sort, nysynet, 4-dørs, servostyring, “Gudinde til discountpris” Bilen er født dansk, kører super dejligt. Hydraulik, undervogn,styretøj bremser, motor, gear virker perfekt.

  59.000,00 kr.10-06-2024
 3. Ford Fiesta, Benzin, 1987, nysynet, Fin Fiesta 1,1 fra 87. 

Sjov youngtimer. Totalt renoveret 
 
Sæ

  Ford Fiesta, Benzin, 1987, nysynet, Fin Fiesta 1,1 fra 87. Sjov youngtimer. Totalt renoveret Sælges da jeg har brug for pladsen.

  34.500,00 kr.04-06-2024
 4. MG B, 1,8 GT, Benzin, 1968, rød, 3-dørs, MGB GT fra 1968. 
Fin bil med lidt patina.
Kører godt med n

  MG B, 1,8 GT, Benzin, 1968, rød, 3-dørs, MGB GT fra 1968. Fin bil med lidt patina. Kører godt med nyere kobling, starter, udstødning og bremser. Holder syn frem til 26. Juni 2026.

  59.500,00 kr.04-06-2024
 5. Austin Futura A40

  Austin Futura A40

  Austin A40, 1,0 MK. II Futura, Benzin, 1962, rød, nysynet, 2-dørs, En meget sjælden model stå meget velholdt ved spørgsmål kun pr. telefon 21498129

  49.000,00 kr.04-06-2024
 6. Trabant 601 s reg. 1980

  Trabant 601 s reg. 1980

  Trabant 601 S, 0,6 Combi, Benzin, 1980, km 20000, grøn, nysynet, 2-dørs, Står meget velholdt km kun 20,000 km fra ny en sjældenhed spørgsmål ring venligst 21498129 vh Finn

  60.000,00 kr.04-06-2024

410 veteranbiler er lige nu til salg på DBA i DBAs bilkategori, og vær opmærksom på, du også kan finde veteranbiler her.

Er du også fascineret af fortiden ligesom Svend Åge? Det er Poul, bare på sin egen måde. Poul er glad for emaljeskilte, og du kan se og høre om hans samling, her.

Er du glad for gamle transportmidler, vil det måske være oplagt for dig at læse denne guide til, hvad du skal vide, når du vil eje en veteranbil.

Du kan også se en af de konkrete veteranbiler, der har været til salg på DBA. Bilen, som du kan komme med ud på en køretur i, i videoen herunder, er en gammel Audi, der også samtidig er en DKW. Hør og se, hvordan det hænger sammen, her:

Læs mere om den gule sommerdrøm, her.

Relaterede artikler