Legetøj flyder i Thors hjem – og det er helt med vilje
Video

Legetøj flyder i Thors hjem – og det er helt med vilje

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Thor samler på legetøj, der er fra før, han selv blev født. Faktisk må det helst gerne være så gammelt som muligt, for det betyder kvalitet for ham. Han er fascineret af gamle modelbiler, håndlavede træskibe og alverdens andre retro legesager. Se hele samlingen i videoen ovenfor.

Det kan godt være, du lader som om, det er med vilje, at dine børns legetøjet flyder i dit hjem. Hos 58-årige Thor Bisbjerg er det faktisk den pure sandhed. Han har gennem de seneste tre år samlet på gammelt legetøj, han giver nyt liv og en plads i sit hjem i Nivå. Siden han købte det første stykke legetøj, har samlingen virkelig taget fart. I dag er de fleste hylder og skabe i hjemmet optaget med legesager.

I samlingen finder du både små klovne, modelbiler, små motorcykler, træskibe, figurer, modelfly og meget andet. Meget af det er mange penge værd, fordi der er så mange samlere af legesager fra gamle dage. Det, der fascinerer Thor mest ved de gamle sager, er, at de har holdt så mange år.

- Tænk sig, det har holdt i næsten 100 år. Og der er blevet leget med det, men det virker stadig, fortæller Thor.

Du kan i videoen øverst i artiklen se eller gense det legetøj, rigtig mange danske drenge ejede tilbage i tiden, og som er lavet i 30’erne. Du kan i artiklen her læse om, hvilke genstande, der er Thors yndlings, og så kan du finde ud af, hvad Thor længes efter af få fat på. Måske du netop har disse eksemplarer derhjemme?

Find det på DBA

 1. Legetøj, Dracco Heads, Forskellige Dracco heads.
Der er 45 ialt sælges samlet.

  Legetøj, Dracco Heads, Forskellige Dracco heads. Der er 45 ialt sælges samlet.

  150,00 kr.18-06-2024
 2. Legetøj, Tom æske, Tom æske til Mærklin Carlsberg togvogn

  Legetøj, Tom æske, Tom æske til Mærklin Carlsberg togvogn

  60,00 kr.18-06-2024
 3. Legetøj, Tom æske, Tom æske til Marklin åben godsvogn

  Legetøj, Tom æske, Tom æske til Marklin åben godsvogn

  60,00 kr.18-06-2024
 4. Legetøj, Byggesæt, Merkur og trælegetøj 
100-200

  Legetøj, Byggesæt, Merkur og trælegetøj 100-200

  100,00 kr.18-06-2024
 5. Legetøj, DM - FÆTTER BR yo-yo... som ny.., SE foto 3....
MEGET FIN STAND...

Sender gerne... porto k

  Legetøj, DM - FÆTTER BR yo-yo... som ny.., SE foto 3.... MEGET FIN STAND... Sender gerne... porto kommer oveni. Sælges for 75 kr. .............. SE gerne mine andre varer på DBA ved at klikke på "S

  75,00 kr.18-06-2024
 6. Andre samleobjekter, * Ældre legetøj, gymnast i barre - i træ, * Ældre legetøj, gymnast i barre - i

  Andre samleobjekter, * Ældre legetøj, gymnast i barre - i træ, * Ældre legetøj, gymnast i barre - i træ * Pris; 145,00 kr. * Højde; 15 cm. * I pæn stand :-)

  145,00 kr.18-06-2024

Du kan finde alt legetøj, der er til salg i DBA-kategorien ’Samlinger’, her.

Legetøj med en noget særlig og tung historie

I det skab, der indeholder alle Thors yndlingslegesager, bærer tingene hver især på en historie. Noget af det mere specielle er et legetøjsfly, der er, det man kalder Trench Art:

- Det er legetøj, som tyskere og englændere sad på deres frivagter og lavede og sendte hjem til deres børn, fortæller Thor.

Legetøjet blev ellers ikke lavet af materialer, der lige var oplagte til netop at lave legetøj af. Det er nemlig produceret ud af det, der lige var at finde på jorden eller i skovene.

- Det var lavet af metal, blik eller træ. Man brugte også patronhylstre og wirere, fortæller Thor.

Legetøjet er altså ikke bare gammelt, det bærer også på en noget speciel historie.

LÆS OGSÅ: Fra gammelt legetøj til guldmine

Loppemarkeder bugner ikke med legetøj af kvalitet, derfor skal man have det rigtige øje for, hvad der holder.
Loppemarkeder bugner ikke med legetøj af kvalitet, derfor skal man have det rigtige øje for, hvad der holder.
Må vi besøge dig og din store samling?
Hvis du samler på noget, som du er klar på at vise frem for os, så tøv ikke med at skrive til os på julie.schoen(snabel-a)schibsted.com. Så kan det være, det er dig og din samling, vi besøger næste gang.
Hjemme hos Thor står modelmotorcykler side om side med modelbiler, modelskibe og modelfly.
Hjemme hos Thor står modelmotorcykler side om side med modelbiler, modelskibe og modelfly.

Det skal du kigge efter, hvis du skal købe kvalitetslegetøj

Kvalitet og håndlavet går ofte hånd i hånd. Og Thor ved om nogen, hvad man skal kigge efter, hvis man på DBA eller loppemarkeder vil finde det legetøj, der er håndlavet.

Når han leder efter lækkert legetøj på DBA, kigger han efter de små fejl, der kan være, som indikerer, at det ikke er en maskinproduceret genstand. For nyligt fandt han et skib på DBA til kun 60 kroner, som netop havde nogle indikationer af at være lavet i hånden.

- Jeg bed mærke i, at der var noget maling i sejlet, og så så jeg, at lugen sad asymmetrisk. Det er et typisk tegn på, at det er håndlavet. Det er virkelig kvalitet, fortæller Thor.

Nu vil han i gang med at renovere skibet, så det kan blive klar til sommerens loppemarkeder, hvor han vil prøve at sælge det. Han forventer, at skibet kan blive en indbringende affære.

SE OGSÅ: Mød en samler: Martin og My Little Pony

Thor er vild med at gå på loppemarkeder og finde guldet blandt alt det andet legetøj, der findes på markederne.
Thor er vild med at gå på loppemarkeder og finde guldet blandt alt det andet legetøj, der findes på markederne.

En sjælden bil

Et stykke legetøj, Thor er rigtig glad for i sin samling, er en lille, blå bil lavet i blik. Og nå ja, så er den også japansk. Det lyder måske ikke af så meget, men det er altså virkelig noget, samlerne vil have fingrene i. De er nemlig yderst sjældne, men selvfølgelig har Thor sådan en i samlingen.

En anden japanskproduceret bil, Thor har i samlingen, er en for danskerne velkendt bil. Det er folkevognsrugbrødet bare i en meget lille udgave. Den er blå, og så er den lavet i blik i 1960’erne.

- Den står simpelthen snorlige. Og det er også en, samlere ville være sindssygt glade for at få i sin samling, fordi det ikke er en, man sådan lige finder, fortæller Thor.

Det kan godt være meget af Thors legetøj er sjældent, men han har en helt speciel evne til at opstøve selv de mest sjældne sager. Derfor bliver han blandt sine venner og bekendte kaldt ’Skafferen’. Se hvilke ting ’Skafferen’ har fundet, og hvordan sådan en størrelse er i videoen øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Figurer fra barndommen, find dem på DBA

Retro legetøj er de senere år blevet mere populært, derfor er prisen også steget på det.
Retro legetøj er de senere år blevet mere populært, derfor er prisen også steget på det.

Derfor behøver Thors legetøj ikke være i perfekt stand

Mange legetøjssamlere leder efter sager, der er i perfekt stand. I samlerverdenen siger man, at legetøjet skal være i ’mint condition’. Det er dog ikke nødvendigt for Thor. Han kan godt lide, hvis han skal reparere eller gøre noget ved legetøjet selv:

- Min generation er lidt mere large og går lidt mere op i at få det repareret og få legetøjet til at stå pænt, fortæller Thor.

Faktisk synes han, det sjoveste ved at købe og videresælge legetøjet er at reparere og restaurere det, så det kan stå skarpt igen. Og så er det heller ikke helt skidt at tage rundt på loppemarkeder og lede efter guld. Thor og hans kone nyder nemlig at gøre det sammen.

LÆS OGSÅ: Disse børnemøbler, legetøj og babyudstyr var der mest rift om på DBA i 2021

Selvom Thor er kendt for at kunne finde hvad som helst, har han endnu ikke fundet chaufføren, der passer til denne bil.
Selvom Thor er kendt for at kunne finde hvad som helst, har han endnu ikke fundet chaufføren, der passer til denne bil.

 Denne ting vil Thor meget gerne have fingrene i

Thor ved godt, hvilken bil der er hans yndlings. Det er en sølvgrå Tippco-legetøjsbil med røde syv-taller på fronten og siderne. Fælgene er også røde. Modellen er en ’Mercedes Silver Arrow W196’ fra 1956.

- Den er bare flot. Det er typisk Tippco, de laver de fedeste ting, fortæller Thor.

Den helt særlige bil i Thors samling mangler dog en stor del af dens udtryk, og den har vist sig ikke at være så let at finde. Det er en lille blik-chauffør, der skulle sidde bag rattet i den lille bil.

- Den er uhyggeligt svær at finde, fortæller Thor.

Thor ved godt, at hvis han en dag skulle være heldig at finde chaufføren til den lille Mercedes, skal han slå til.

- Hvis jeg en dag kommer gående ude på et loppemarked og kigger på et bord, og han ligger der og griner til mig, så vil det være fuldstændigt fantastisk, fortæller en begejstret Thor.

Det er ikke kun helhedsindtrykket af bilen, der vil være fuldendt med chaufføren bag rattet. Prisen på bilen vil også stige markant, hvis den lille fører bliver forenet med bilen.

Find det på DBA

 1. Modelbil, Lucky open car, Modelbil made in China Lucky open car With friktion drive, længde 22 cm. B

  Modelbil, Lucky open car, Modelbil made in China Lucky open car With friktion drive, længde 22 cm. Brede 8,5 cm højde 6 cm. I original æske helt ny og ubrugt. Sælges for prisen. Køber betaler fragt ud

  100,00 kr.18-06-2024
 2. Modelbil, CORGI, Mercedes-Benz Unimog tipper nr. 409 fra Corgi toys. Helt ny og ubrugt i original æs

  Modelbil, CORGI, Mercedes-Benz Unimog tipper nr. 409 fra Corgi toys. Helt ny og ubrugt i original æske. Kan sendes for købers regning.

  120,00 kr.18-06-2024
 3. Modelbil tilbehørssæt (str. 17 x 7 x 2 cm)

  Modelbil tilbehørssæt (str. 17 x 7 x 2 cm)

  Lego Legetøj, Modelbil tilbehørssæt (str. 17 x 7 x 2 cm), Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop. Plastik tilbehørssæt til modelbil byggesæt. Indeholder fors

  65,00 kr.18-06-2024
 4. Modelbil, Corgi Toys, Jeg sælger her 4 Corgi Toys-biler. Se modeller og priser herunder:

1. Smith's

  Modelbil, Corgi Toys, Jeg sælger her 4 Corgi Toys-biler. Se modeller og priser herunder: 1. Smith's Karrier Van Joe's Diner 175,- 2. Wall's Ice Cream Van on Ford Thames Solgt 3. Chipperfields Circus

  150,00 kr.17-06-2024
 5. Modelbiler, MAJORETTE, Majorette modeller, lang transporter af mærket SCANIA 4,5 cm bred og 24 cm la

  Modelbiler, MAJORETTE, Majorette modeller, lang transporter af mærket SCANIA 4,5 cm bred og 24 cm lang samt jeep med anhænger og speedbåd 5 cm bred og 25,5 cm lang. Nye og ubrugte I original emballage

  160,00 kr.14-06-2024
 6. Modelbil, Corgi, Corgi torsdag nr. 288. "MINISSIMA" Compact. Modellen er helt ubrugt og i original æ

  Modelbil, Corgi, Corgi torsdag nr. 288. "MINISSIMA" Compact. Modellen er helt ubrugt og i original æske. En sjælden model. Sælges for prisen.

  120,00 kr.13-06-2024

Du kan finde alle modelbiler til salg på DBA, her.

Noget børn legede meget med i skolegården for 15-20 år siden, var Pokémon-kort. Og de er blevet yderst populære i samlerkredse igen de seneste år. Derfor er værdien af dem også steget markant. Især er meget sjældne kort mange penge værd. Nogle kan være flere tusinde kroner hver – og det er altså bare for ét kort. Læs hvordan du kan se, om dem, du har derhjemme, er noget værd, her.

Er du mere til det legetøj, du kunne finde på ethvert pigeværelse i 90’erne og 00’erne?
Barbiedukken har været både omdiskuteret, men også elsket gennem mange, mange år. Èn, der især har elsket den oftest blonde, slanke og kønne dukke, er 76-årige Lene. Hun har gennem årene fået samlet 3.000 versioner af Barbie sammen, som i dag er udstillet i København. Se den vilde samling i videoen.

 

Du kan læse meget mere om samlingen i artiklen, her.

Relaterede artikler