Skjulte Skatte: Ompolstring af en slidt stol
Video

Skjulte Skatte: Ompolstring af en slidt stol

Astrid
Astrid

Frisk på et nyt DIY-projekt? I videoen her guider Camilla til, hvordan du med få remedier kan ompolstre din gamle stol derhjemme.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Vores vært Camilla Nordvig Kjærbye er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning.

I de seneste tre videoer har Camilla forvandlet en kabeltromle til en planteopsats, moderniseret en slidt skænk og bygget en bænk af et par gamle stole.

Dette afsnit af Skjulte Skatte byder på ompolstring af en gammel træstol. Bliv klogere på, hvordan det foregår i videoen ovenfor eller læs med lige her. 

Find det på DBA

 1. Stol, Brun træstol med stofbetrukne sæder. 
Sælger 3 stole. De trænger meget til nyt betræk. Sædet p

  Stol, Brun træstol med stofbetrukne sæder. Sælger 3 stole. De trænger meget til nyt betræk. Sædet på den ene stol er løst. Prisen er pr stk.

  50,00 kr.07-12-2023
 2. Anden arkitekt, Bambusstol, Fletstol, Skal sælges billigt og hurtigt give et bud fremstår ren og pæn

  Anden arkitekt, Bambusstol, Fletstol, Skal sælges billigt og hurtigt give et bud fremstår ren og pæn og funktionel bambus havestol økologisk træstol

  300,00 kr.07-12-2023
 3. Instruktørstol, Stol / klapstol, instruktørstol i træ med beige kanvas betræk. Træstol udført i bøge

  Instruktørstol, Stol / klapstol, instruktørstol i træ med beige kanvas betræk. Træstol udført i bøgetræ, sammenfoldeligt stel med armlæn,udstyret med lodrette stænger på armlænene, tilbagelænet ryglæn

  300,00 kr.07-12-2023
 4. Anden arkitekt, Sharp, S1000, Stol, Træstol med 4 ben.
Fabrik: Randers Radius.
Designer: Torre Lasse

  Anden arkitekt, Sharp, S1000, Stol, Træstol med 4 ben. Fabrik: Randers Radius. Designer: Torre Lassen. Sæde/ryg: Sortlakeret træ. Stel: Krom. Mål: B: 49; D: 47; H: 79; SH: 47 cm. Stand: Lidt patina, m

  250,00 kr.07-12-2023
 5. Køkkenstol, Svenskerød Træ, b: 41 l: 85, Svenskerød og sort træstol af typen spisebordsstol. Fra en

  Køkkenstol, Svenskerød Træ, b: 41 l: 85, Svenskerød og sort træstol af typen spisebordsstol. Fra en svundet tid. Sædet er 41 cm bredt og 40 cm dyb. Ryghøjden er 81 cm. Stolen er fin, solid og velholdt

  150,00 kr.07-12-2023
 6. Rokokostol, andet, To styk rokoko stole skal sælges billigt og hurtigt Giv et bud 350 kr per styk tr

  Rokokostol, andet, To styk rokoko stole skal sælges billigt og hurtigt Giv et bud 350 kr per styk træstol gammel stol antikstol billederne snyder lidt farven på Stoffet er helt ens på begge stole

  350,00 kr.06-12-2023

Se alle træstole til salg på DBA, her

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse

Indkøbsliste: 
Stol
– Pladevat
– Betræk (stof)
– Stofbånd
Hæftemaskine
– Klips

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

SE OGSÅ: Casper kickstartede sin virksomhed på DBA

Når du udvælger en stol til projektet, er det vigtigt, at du vælger en med et aftageligt sæde.
Når du udvælger en stol til projektet, er det vigtigt, at du vælger en med et aftageligt sæde.

Træet får en overhaling

Det er ikke kun stolesædet, der bliver opgraderet. Camilla har besluttet sig for også at shine selve stolen op ved at give træet en overhaling med en frisk omgang olie.

Hvis du har en slibemaskine, kan du med fordel finde den frem nu. Hvis ikke må du klare ærterne med sandpapir og håndkraft. Stolens overflade skal nemlig slibes.

Inden stolen kan olieres, skal den børstes ren for støv og tørres grundigt af med en fugtig klud. Den fugtige overflade hjælper med at skabe et mere jævnt resultat.

LÆS OGSÅ: Eva Cecilie kurerede sin stress med genbrugsgarn

Inden du sætter stolen til at tørre, er det en god idé at tjekke efter, om olien skulle være begyndt at løbe.
Inden du sætter stolen til at tørre, er det en god idé at tjekke efter, om olien skulle være begyndt at løbe.

Giv træet den ønskede farve

Der findes træolie i mange forskellige farver. Når du vælger den ønskede farve, skal du være opmærksom på, hvilken nuance træet har. Camilla er gået med en olie, der er en anelse kold i udtrykket, men da træet er meget rødt, bliver slutresultaet mere varmt.

Når olien er rørt godt op, er det bare at svinge penslen. Vær opmærksom på ikke at sjaske for meget olie på, da det kan få den til at løbe. Hvis nogle område er mere våde end andre, er det altså godt at få det jævnet ud.

Efter olien har fået lov at sætte sig i en halv times tid, skal stolen tørres af med et viskestykke. Efterfølgende er det en god idé at lade olien tørre helt ind – cirka et døgns tid – inden du begynder at røre ved den. Farven kan nemlig smitte af.

LÆS OGSÅ: Stille syr skjorter af gamle duge

Måske du som Camilla skal væbne dig med tålmodighed, når der skal fjernes klips fra sædet.
Måske du som Camilla skal væbne dig med tålmodighed, når der skal fjernes klips fra sædet.

Ompolstring af sædet

Nu er det blevet tid til at ompolstre sædet. Det første på programmet er at fjerne samtlige klips, der holder den nuværende polstring på plads.

Hvis du ligesom Camilla gerne vil have lidt ekstra fylde i sædet, skal du nu finde dit pladevat frem. Afmål og beskær det stykke, du skal bruge. Derefter er det stoffets tur.

Med pladevattet og stoffet placeret på sædet, er det nu tid til at hæfte det fast på bagsiden. Hertil skal du bruge din hæftemaskine. I videoen øverst i artiklen, kan du se, hvordan Camilla hæfter stoffet, så det bliver spændt godt ud.

LÆS OGSÅ: Marie-Louise bygger sine egne møbler på budget

Camilla har valgt at bruge to lag pladevat for at få et mere puffet-udtryk.
Camilla har valgt at bruge to lag pladevat for at få et mere puffet-udtryk.

Det færdige resultat

Stolen er olieret. Sædet er ompolstret. Så nu er du så godt som klar til at nyde det færdige resultat. Inden du smækker dit nypolstrede sæde på stolen, er det en god idé at sikre, at olien ikke længere smitter af.

Er du ellevild med Camillas stol? Så har vi en god nyhed til dig. Efter Camilla er færdig med sine projekter til Skjulte Skatte, sætter hun det til salg på DBA. Se Camillas DBA-profil her.

Du kan finde den ompolstrede stol her – såfremt den stadig er til salg. Men vent ikke for længe med at slå til. De tidligere skatte er gået som varmt brød.

Find det på DBA

 1. Lænestol, flet, Bruno Mathsson, Bruno Mathssons klassiske Eva-lænestol.
Ben og armlæn af formspændt

  Lænestol, flet, Bruno Mathsson, Bruno Mathssons klassiske Eva-lænestol. Ben og armlæn af formspændt lakeret bøg. Betræk af flettet gjord af hør i farven Natur. Står med let patina og brugsmærker. Se

  1.900,00 kr.08-12-2023
 2. Lænestol, andet, Fin lænestol, som lige er blevet renset:)

  Lænestol, andet, Fin lænestol, som lige er blevet renset:)

  400,00 kr.08-12-2023
 3. 3 personers vintage sofa i egetræ med løse hynder – model Plexus

  3 personers vintage sofa i egetræ med løse hynder – model Plexus

  Plexus , 3 personers sofa , Illum Wikkelsø, Smuk 3 per sofa i egetræ med fransk flet – design Illum Wikkelsøe! Her en sofa der simpelthen bare passer ind så mange steder, vi kunne forestille os at de

  4.600,00 kr.07-05-2023
 4. Ammestol, træ, fin amme stol med fodskammel
stoffet kan tages af og vaskes 
se foto

  Ammestol, træ, fin amme stol med fodskammel stoffet kan tages af og vaskes se foto

  900,00 kr.08-12-2023
 5. Lænestol, læder, Wegner, Klassisk lænestol designet af Hans J. Wegner. Produceret hos Getama. Stolen

  Lænestol, læder, Wegner, Klassisk lænestol designet af Hans J. Wegner. Produceret hos Getama. Stolen er i flot stand. Stolen er ompolstret og ombetrukket i 2022 med sort læder. Det er en af Hans J. We

  16.500,00 kr.08-12-2023
 6. Otiumstol, stof, Farstrup 5040, Super lækker kvalitet stol fra danske farstrup med 3 motorer el løft

  Otiumstol, stof, Farstrup 5040, Super lækker kvalitet stol fra danske farstrup med 3 motorer el løft af sæde så du nemt kommer op og stå samt el ryglæn og el skammel stoffet er lys grå uld og stellet

  8.900,00 kr.08-12-2023

Se alle lænestole til salg på DBA, her

Ambitionen var at gøre friluftslivet lækkert, men hvordan forvandler man et ”rustent rugbrød” til en 
luksuriøs van, når man ikke har erfaring med at bygge biler om? Man begynder på DBA. Det gjorde 29-årige Bettina, der i dag har skiftet telt og trangia ud med et hjem på fire hjul – endda bygget på budget. Hvordan hun greb forvandlingen an, fortæller hun dig her.

I videoen nedenfor slår 27-årige Nathalie dørerne op til sit fynske genbrugshjem. Vil du vide mere om Nathalie og hendes mange genbrugsfund, kan du læse mere, her

Relaterede artikler