DIY: Et charmerende bord bygget af en gammel dør
Video

DIY: Et charmerende bord bygget af en gammel dør

Astrid
Astrid

Kribler det i fingrene efter et nyt DIY-projekt? Så se med her, hvor Camilla guider til, hvordan du forvandler en gammel trædør til et unikt bord.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Camilla Nordvig Kjærbye står i spidsen som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning.

I de seneste tre videoer har Camilla ombygget et gammelt bildæk til en puf, bygget et fuglefoderbræt af to glasfade og forvandlet et par aflagte vinduer til et drivhus.

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger et bord af en slidt, krakkeleret dør.

Find det på DBA

 1. Fyldningsdør, træ, b: 72 h: 204, 2 lyse døre i lamel eg, den ene er ubrugt, den anden har været brug

  Fyldningsdør, træ, b: 72 h: 204, 2 lyse døre i lamel eg, den ene er ubrugt, den anden har været brugt et års tid og der er skåret ud til dørbeslag i den, måler henholdvis 72,5 og 82,5 cm i bredden, dy

  50,00 kr.24-09-2023
 2. Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 82 h: 127, Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 82 h: 127

Fastkarmsvindue, t

  Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 82 h: 127, Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 82 h: 127 Fastkarmsvindue, træ, b: 82 h: 127 Vinduer i fast ramme og med udluftningslem og med udvendige kobberlameller. Der er

  150,00 kr.24-09-2023
 3. Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 35 h: 144, Fastkarmsvindue, træ, b: 35 h: 144

Vindue brugte 1 stk. me

  Fastkarmsvindue, fyrretræ, b: 35 h: 144, Fastkarmsvindue, træ, b: 35 h: 144 Vindue brugte 1 stk. med lidt overfladeskader og energiruder måler ca. i cm. lxbxd -144x35x10. 150 kr,- Jeg har kun 1 stk.

  150,00 kr.24-09-2023
 4. Dannebrogsvindue, træ, Flere stk. af hver:

3 fag = 151,5 B - 143,5 H 
2 fag = 102 B - 143,5 H 
1 fa

  Dannebrogsvindue, træ, Flere stk. af hver: 3 fag = 151,5 B - 143,5 H 2 fag = 102 B - 143,5 H 1 fag = 52 b - 143,5 H

  200,00 kr.24-09-2023
 5. Fastkarmsvindue, træ, b: 162 h: 60, Rationel 2 lags vindue med fast karm. Midterste vindue kan åbnes

  Fastkarmsvindue, træ, b: 162 h: 60, Rationel 2 lags vindue med fast karm. Midterste vindue kan åbnes.

  750,00 kr.24-09-2023
 6. Andet vindue, træ, 3 stk. Velux vinduer i naturtræ. Se billede for mål. 

Den uåbnet velux Kassen ha

  Andet vindue, træ, 3 stk. Velux vinduer i naturtræ. Se billede for mål. Den uåbnet velux Kassen har stået ude men under tag så selvkassen er blevet fugtig. Kom og giv et bud.

  1.000,00 kr.24-09-2023

Se alle døre til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse

Indkøbsliste: 
Trædør
Bordben
– Træfiller
– Maling
– Lak

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: 24-årige Emma syer eftertragtede genbrugsveste

Højden på bordbenene kan være med til at afgøre bordets funktion. Skal det være et sofabord, skrivebord eller et havebord?
Højden på bordbenene kan være med til at afgøre bordets funktion. Skal det være et sofabord, skrivebord eller et havebord?

Først skal døren klargøres

Inden døren kan tjene sin nye funktion som bord, er der lige et par ting, der skal ordnes. Som det første skal hængsler og dørhåndtag fjernes. Håndtaget kan du formentlig skrue af. Hængslerne kræver måske en anelse flere kræfter – her tyr Camilla til sin kære vinkelsliber.

Hvor håndtaget før sad, er der nu et hul. For at skabe en jævn og flot overflade kan du med fordel gøre som Camilla og udfylde hullet med en klat træfiller.

Som det sidste i første fase skal døren have en omgang med rystepudseren eller god gammeldags sandpapir. Afslut med at tørre overfladen af med en fugtig klud, så den værste skidt og støv er fjernet, inden der males. 

LÆS OGSÅ: Hver 2. dansker vil bruge genbrugsmaterialer til sommerens haveprojekt

Træfiller har det med at skrumpe en anelse, når det tørrer. Derfor skal du ikke være nærig med massen, men derimod slibe det overskydende af, når massen er knastør.
Træfiller har det med at skrumpe en anelse, når det tørrer. Derfor skal du ikke være nærig med massen, men derimod slibe det overskydende af, når massen er knastør.

Sådan giver du bordet et vintage look

Vil du som Camilla give bordet et vintage look? Så læs med her. Camilla benytter en klat restmaling blandet op med hvid maling. Da malingen ikke skal være helt dækkende iblandes også lidt vand. Giv bordet nogle lette strøg og lad malingen tørre.

Når malingen er tørret tilstrækkeligt, er det tid til at finde rystepudseren frem igen. Slib overfladen let. Se hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.

Tør nu bordet af for støv og skidt – det er nemlig blevet tid til at lakere. For at skabe en fin overflade og gøre bordpladen mere modstandsdygtig, skal bordet have en omgang lak. 

LÆS OGSÅ: Emelie og Frederik holdte unikt genbrugsbryllup

Fremgangsmåden, Camilla brugte til at skabe sit vintage look, kan nemt overføres til andre træmøbler – eksempelvis stole, skabe eller hylder.
Fremgangsmåden, Camilla brugte til at skabe sit vintage look, kan nemt overføres til andre træmøbler – eksempelvis stole, skabe eller hylder.

Et par ben at så på

Inden vi endelig kan kalde døren for et bord, skal benene naturligvis monteres. Camilla anvender et par benbukke fra Hay.

Med benenes størrelse og gørelse kan du nemt tilpasse bordets funktion og udtryk. Monterer du et par lave ben, kan bordet tjene som et sofabord. Monterer du gamle metalrør som ben, vil bordet få et mere råt udtryk.

Find det på DBA

 1. Bordben, Ikea, Sælger hvid bordben. Til dem der allerede har en bordplade der hjemme. Helt nyt og ub

  Bordben, Ikea, Sælger hvid bordben. Til dem der allerede har en bordplade der hjemme. Helt nyt og ubrugt

  200,00 kr.24-09-2023
 2. Hay Loop Stand Frame , Hay, Sorte bordben fra HAY, hvor man let kan lægge en bordplade på

Design:

  Hay Loop Stand Frame , Hay, Sorte bordben fra HAY, hvor man let kan lægge en bordplade på Design: Leif Jørgensen Mål: H: 72 cm B: 64.5 cm D: 37 cm Materiale: Sprøjtelakeret stål Fin stand

  600,00 kr.24-09-2023
 3. Bordben , Andet, 4 stk bordben i børstet stål. 45,5 cm i højden med mulighed for justering.

  Bordben , Andet, 4 stk bordben i børstet stål. 45,5 cm i højden med mulighed for justering.

  250,00 kr.24-09-2023
 4. Bordben, HAY LOOP, Fine og praktiske bordben fra HAY, designet af Leif Jørgensen. Bordbenens enkle o

  Bordben, HAY LOOP, Fine og praktiske bordben fra HAY, designet af Leif Jørgensen. Bordbenens enkle og simple design afspejler den minimalistiske indretningsstil og passer dermed til de fleste borde og

  600,00 kr.24-09-2023
 5. Andet, Bordben, Hej jeg sælger de her bordben
De har været brugt på et skrivebord
De er i okay stand

  Andet, Bordben, Hej jeg sælger de her bordben De har været brugt på et skrivebord De er i okay stand De hvide borden er 70cm høj cirka De sorte borden er 71cm høj cirka Sælges samlet De kan godt se

  150,00 kr.24-09-2023
 6. Bordben, 4 stk bordben i stål.
Stand: intakte og velholdte.

Sælges samlet for 175kr

Kan afhentes i

  Bordben, 4 stk bordben i stål. Stand: intakte og velholdte. Sælges samlet for 175kr Kan afhentes i Holstebro Mk

  175,00 kr.24-09-2023

Se alle bordben til salg på DBA, her.

Skjulte Skatte til salg 

Vil du være den heldige ejer af Camillas fine bord? Så har vi en en god nyhed til dig! Er du hurtig på tasterne, kan du nemlig finde det hjemmebyggede havebord til salg på Camillas DBA-profil, lige her.

Giver du dig i kast med at bygge dit eget genbrugsbord, vil vi mægtig gerne se det færdige resultat! Del dit billede på Instagram og tag os (@dbadk) – vi glæder os til at se dine skjulte skatte.

LÆS OGSÅ: Freja strikker af garnrester: ‘Det tvinger mig til at være kreativ’

Er du glad for finurlige genbrugsfund og upcycling projekter? Så følg med på DBAs Instagram. Du finder os her – @dbadk.
Er du glad for finurlige genbrugsfund og upcycling projekter? Så følg med på DBAs Instagram. Du finder os her – @dbadk.

Om dit hjemmebyggede bord får plads inde eller ude vil lidt grøn udsmykning næppe skade. Frygt ej, hvis du ikke har grønne fingre! I artiklen her guider vi til seks nemme planter, du bør købe brugt.

Hos 25-årige Helle fra Esbjerg er både hus og have fyldt med genbrugsfund. I Helles have finder du både genbrugsgræns afhentet gratis og en slidt optimistjolle, der nu huser jordbær og alverdens krydderurter. Se Helles fine hjem i videoen nedenfor.


Læs mere om Helle og hendes mange genbrugsfund i artiklen, her.

Relaterede artikler