DIY: Et charmerende bord bygget af en gammel dør
Video

DIY: Et charmerende bord bygget af en gammel dør

Astrid
Astrid

Kribler det i fingrene efter et nyt DIY-projekt? Så se med her, hvor Camilla guider til, hvordan du forvandler en gammel trædør til et unikt bord.

Velkommen til Skjulte Skatte. En videoserie her på DBA, hvor vi vil inspirere dig til genbrug og upcycling af de skjulte skatte, som du muligvis har liggende i skuret, kælderrummet eller på loftet.

Camilla Nordvig Kjærbye står i spidsen som vores vært. Hun er hverken tømrer eller snedker. Til gengæld er hun kreativ, fix på fingrene og umådeligt dygtig til at give gamle ting nyt liv. Når hun dukker op på skærmen her på DBA Guide, er det typisk med ting, hun har fået til småpenge eller gratis afhentning.

I de seneste tre videoer har Camilla ombygget et gammelt bildæk til en puf, bygget et fuglefoderbræt af to glasfade og forvandlet et par aflagte vinduer til et drivhus.

I dette afsnit af Skjulte Skatte guider Camilla til, hvordan du bygger et bord af en slidt, krakkeleret dør.

Find det på DBA

 1. Terrassedør, Flot og velholdt terrassedør. 

Trænger måske til maling/rengøring indvendig.

Metal ud

  Terrassedør, Flot og velholdt terrassedør. Trænger måske til maling/rengøring indvendig. Metal udvendig Hvidt træ indvendig

  1.000,00 kr.25-02-2024
 2. bondehus

  bondehus

  Bondehusvindue, træ, b: 112 h: 63, fint vindue karmmåler 112 x 63 cm 2 stk.

  400,00 kr.02-01-2024
 3. bondehus

  bondehus

  Bondehusvindue, træ, b: 108 h: 65, fint vindue karmmål er 107,5 x 64 cm 4 stk.

  400,00 kr.02-01-2024
 4. dannebro

  dannebro

  Dannebrogsvindue, træ, b: 113 h: 172, fine vinduer karmmål er 113 x 171,5 cm har 12 stk. af 500 kr. pr stk

  500,00 kr.02-01-2024
 5. terrasedør

  terrasedør

  Terrassedør, træ, b: 73 h: 205, fine døre karmmål er 73 x 205 cm åbner venstre ud har 18 stk af 800 kr. pr stk

  800,00 kr.02-01-2024
 6. sideparti

  sideparti

  Sideparti, træ, b: 27 h: 212, fint vindue karmmål er 27 x 212 cm materet glas

  300,00 kr.02-01-2024

Se alle døre til salg på DBA, her.

Det skal du bruge

Alt du skal bruge for at komme godt i gang med projektet er nedenstående remedier – og selvfølgelig din værktøjskasse

Indkøbsliste: 
Trædør
Bordben
– Træfiller
– Maling
– Lak

Kan du sætte flueben ved samtlige remedier på indkøbslisten, er du nu klar til at hoppe i arbejdstøjet.

LÆS OGSÅ: 24-årige Emma syer eftertragtede genbrugsveste

Højden på bordbenene kan være med til at afgøre bordets funktion. Skal det være et sofabord, skrivebord eller et havebord?
Højden på bordbenene kan være med til at afgøre bordets funktion. Skal det være et sofabord, skrivebord eller et havebord?

Først skal døren klargøres

Inden døren kan tjene sin nye funktion som bord, er der lige et par ting, der skal ordnes. Som det første skal hængsler og dørhåndtag fjernes. Håndtaget kan du formentlig skrue af. Hængslerne kræver måske en anelse flere kræfter – her tyr Camilla til sin kære vinkelsliber.

Hvor håndtaget før sad, er der nu et hul. For at skabe en jævn og flot overflade kan du med fordel gøre som Camilla og udfylde hullet med en klat træfiller.

Som det sidste i første fase skal døren have en omgang med rystepudseren eller god gammeldags sandpapir. Afslut med at tørre overfladen af med en fugtig klud, så den værste skidt og støv er fjernet, inden der males. 

LÆS OGSÅ: Hver 2. dansker vil bruge genbrugsmaterialer til sommerens haveprojekt

Træfiller har det med at skrumpe en anelse, når det tørrer. Derfor skal du ikke være nærig med massen, men derimod slibe det overskydende af, når massen er knastør.
Træfiller har det med at skrumpe en anelse, når det tørrer. Derfor skal du ikke være nærig med massen, men derimod slibe det overskydende af, når massen er knastør.

Sådan giver du bordet et vintage look

Vil du som Camilla give bordet et vintage look? Så læs med her. Camilla benytter en klat restmaling blandet op med hvid maling. Da malingen ikke skal være helt dækkende iblandes også lidt vand. Giv bordet nogle lette strøg og lad malingen tørre.

Når malingen er tørret tilstrækkeligt, er det tid til at finde rystepudseren frem igen. Slib overfladen let. Se hvordan Camilla gør i videoen øverst i artiklen.

Tør nu bordet af for støv og skidt – det er nemlig blevet tid til at lakere. For at skabe en fin overflade og gøre bordpladen mere modstandsdygtig, skal bordet have en omgang lak. 

LÆS OGSÅ: Emelie og Frederik holdte unikt genbrugsbryllup

Fremgangsmåden, Camilla brugte til at skabe sit vintage look, kan nemt overføres til andre træmøbler – eksempelvis stole, skabe eller hylder.
Fremgangsmåden, Camilla brugte til at skabe sit vintage look, kan nemt overføres til andre træmøbler – eksempelvis stole, skabe eller hylder.

Et par ben at så på

Inden vi endelig kan kalde døren for et bord, skal benene naturligvis monteres. Camilla anvender et par benbukke fra Hay.

Med benenes størrelse og gørelse kan du nemt tilpasse bordets funktion og udtryk. Monterer du et par lave ben, kan bordet tjene som et sofabord. Monterer du gamle metalrør som ben, vil bordet få et mere råt udtryk.

Find det på DBA

 1. Andet, Bordben, 4 stk Ø30 x 900

  Andet, Bordben, 4 stk Ø30 x 900

  100,00 kr.25-02-2024
 2. Skrive-/computerbord, 2 x Scanoffice, b: 140 d: 80, 2 stk

Det smukke skrivebord, er en elegant løsn

  Skrive-/computerbord, 2 x Scanoffice, b: 140 d: 80, 2 stk Det smukke skrivebord, er en elegant løsning til kontoret eller hjemmet. Det er et justerbart skrivebord. Bordpladen er med flotte affasede k

  1.799,00 kr.25-02-2024
 3. Ferm Living. Post Coffee Table

  Ferm Living. Post Coffee Table

  Ferm Living. Post Coffee Table, LotID: 6441099 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Ferm Living. Post Coffee Table. Røget egetræsfinér med MDF-kerne. FSC-certificeret. Håndla

  3.409,00 kr.25-02-2024
 4. Skrivebord, Ikea , b: 115 d: 75, Bordplade med 4 justerbare ben( orlov)fra ikea.

Bordpladen er skår

  Skrivebord, Ikea , b: 115 d: 75, Bordplade med 4 justerbare ben( orlov)fra ikea. Bordpladen er skåret mindre i bredden, men det er ikke synligt. 4 bordben for 250kr ( pris fra ny 400kr) Bordplade fo

  325,00 kr.25-02-2024
 5. Skrivebord, Ikea, Bordben fra Ikea. De er justerbare og hedder Olov. 5 styk haves.

  Skrivebord, Ikea, Bordben fra Ikea. De er justerbare og hedder Olov. 5 styk haves.

  200,00 kr.25-02-2024
 6. Skrivebord, Jysk, b: 120 d: 48 h: 76, Jysk ABBETVED skrivebord. Perfekt stand. Bordbenene er afmonte

  Skrivebord, Jysk, b: 120 d: 48 h: 76, Jysk ABBETVED skrivebord. Perfekt stand. Bordbenene er afmonteret.

  350,00 kr.25-02-2024

Se alle bordben til salg på DBA, her.

Skjulte Skatte til salg 

Vil du være den heldige ejer af Camillas fine bord? Så har vi en en god nyhed til dig! Er du hurtig på tasterne, kan du nemlig finde det hjemmebyggede havebord til salg på Camillas DBA-profil, lige her.

Giver du dig i kast med at bygge dit eget genbrugsbord, vil vi mægtig gerne se det færdige resultat! Del dit billede på Instagram og tag os (@dbadk) – vi glæder os til at se dine skjulte skatte.

LÆS OGSÅ: Freja strikker af garnrester: ‘Det tvinger mig til at være kreativ’

Er du glad for finurlige genbrugsfund og upcycling projekter? Så følg med på DBAs Instagram. Du finder os her – @dbadk.
Er du glad for finurlige genbrugsfund og upcycling projekter? Så følg med på DBAs Instagram. Du finder os her – @dbadk.

Om dit hjemmebyggede bord får plads inde eller ude vil lidt grøn udsmykning næppe skade. Frygt ej, hvis du ikke har grønne fingre! I artiklen her guider vi til seks nemme planter, du bør købe brugt.

Hos 25-årige Helle fra Esbjerg er både hus og have fyldt med genbrugsfund. I Helles have finder du både genbrugsgræns afhentet gratis og en slidt optimistjolle, der nu huser jordbær og alverdens krydderurter. Se Helles fine hjem i videoen nedenfor.


Læs mere om Helle og hendes mange genbrugsfund i artiklen, her.

Relaterede artikler