På besøg hos genbrugselskeren Frederikke
Video

På besøg hos genbrugselskeren Frederikke

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

Et hjem fyldt med pastelfarver, med bamser i sengen, en lyserød sofa og en alt for nøgen dame i soveværelset. Du bydes i videoen herover velkommen indenfor hos Frederikke, der har fundet det meste af møblementet brugt, og som holder af at sætte et personligt touch på sine fund. Det kommer eksempelvis til udtryk, når du tager et kig på puderne i sofaen.

Hvad ville du svare, hvis din kæreste forslog, at I malede hele jeres køkken-alrum lyserødt?

De fleste ville synes, det var en lidt for vild idé, og det er lige netop derfor, Frederikke Kaysen forslog kæresten, at de gjorde det i deres hjem.

25-årige Frederikke bor ikke i dag omgivet af lyserøde vægge. Hun ejer faktisk ikke én eneste lyserød væg, og hun har aldrig gjort det, men det har på en måde hele tiden været planen. Hendes hjem er nemlig pakket ind i pastelfarvede møbler og farver på væggene, hvilket hun godt ved ikke har været helt nemt at få overbevist kæresten om var en god idé.

- Derfor var min taktik, at jeg forslog noget helt ekstremt, som han ville sige nej til, og så blev kompromiset den her løsning, jeg da også er meget glad for. Han sagde nej til lyserøde vægge, og i stedet blev aftalen en enkelt grøn væg, og at nogle af vores møbler gerne måtte være pastelfarvede, griner Frederikke, der her åbner dørene til sin 81 kvadratmeter store Christianshavnerlejlighed, som parret har boet i i lidt over et år.

Et hjem, der ikke kun er særligt på grund af de nøje udvalgte farver, møblerne har, men også fordi meget af det er shoppet brugt.

I videoen herover kan du se, hvilket genbrugsfund Frederikke har sparret flest penge på at købe brugt, og i artiklen her kan du blive klogere på, hvorfor Frederikke shopper så meget på brugtmarkedet. 

Frederikkes mor ’Hun er for nøgen’

I Frederikkes hjem er cirka 70 procent af indretningen købt eller fundet brugt. Det gælder både ovnen, sofaen, og også de helt små nipsgenstande som buster og keramikfigurer.

- Jeg er ikke bange for at give noget gammelt et nyt touch. Jeg køber tit ting, hvor jeg kan sætte mit eget præg. Det gør jeg blandt andet med de figurer, jeg finder. Dem er jeg ikke bleg for at spraymale guld eksempelvis, fortæller Frederikke.

Busten i guld kan du se på billedet herunder, mens keramikfiguren kan ses i videoen.

Det er ikke kun figurernes farve, der kan blive lavet om på, når tingene først er flyttet ind i Christianshavnerlejligheden. Én af Frederikkes figurer har også ændret udseende på anden vis:

I vindueskammen i soveværelset står en keramikfigur af en nøgen kvinde, der ligger på et stort kattedyr. Den har jeg købt brugt og malet hvid. Men min mor synes, kvinden var for nøgen, så hun har i keramik skabt et tørklæde og puttet om kvindens hals
griner Frederikke, vis mor er keramiker.
Det er en tålmodig kæreste, Frederikke har, for en af hendes buster - den i guld, som du kan se på billedet her - synes han er ’creepy’. Det samme synes han om et andet billede i kontoret. Men de to genstande får stadig lov at stå i hjemmet. Ja, billedet af den uhyggelige pige, er Frederikkes frisure endda klippet efter. Hun tog billedet med ned til frisøren. Se billedet i videoen.
Det er en tålmodig kæreste, Frederikke har, for en af hendes buster - den i guld, som du kan se på billedet her - synes han er ’creepy’. Det samme synes han om et andet billede i kontoret. Men de to genstande får stadig lov at stå i hjemmet. Ja, billedet af den uhyggelige pige, er Frederikkes frisure endda klippet efter. Hun tog billedet med ned til frisøren. Se billedet i videoen.

Find det på DBA

 1. West Germany, lille brun m flethank

  West Germany, lille brun m flethank

  Nips og Dims > Smykkeskåle, West Germany, lille brun m flethank, Smuk skål nr. 571 fra West Germany, med plastbeviklet hank, guldkant og pasteller som virkelig står smukt på den mørkebrune fladeSelve

  185,00 kr.12-06-2023
 2. Vase, Vase, Retro, Lyserød vase i porcelæn 

H: 19,5 vm

Fremstår i flot brugt stand uden nævneværdi

  Vase, Vase, Retro, Lyserød vase i porcelæn H: 19,5 vm Fremstår i flot brugt stand uden nævneværdige brugsspor Søgeord: Vase Pastel Rosa Lyserød Porcelæn Retro Vintage

  75,00 kr.05-12-2023
 3. Andet, Stelton classic termokande, aldrig brugt, Stelton, Stelton termokande i pastel mintgrøn med m

  Andet, Stelton classic termokande, aldrig brugt, Stelton, Stelton termokande i pastel mintgrøn med mat overflade til 1 liter. I oprindelig emballage. Aldrig brugt. Den har vippe-/hældelåg og skruelåg.

  300,00 kr.04-12-2023
 4. Keramik, Vase, West Germany, Super sød lille vase/kande fra West Germany i pastel farver 17cm fast p

  Keramik, Vase, West Germany, Super sød lille vase/kande fra West Germany i pastel farver 17cm fast pris 200kr

  200,00 kr.04-12-2023
 5. Glas, lysegul skjold skål, Fyens glas, Kastrup glas, Skjold skål i flot pastel gul farve
En farve de

  Glas, lysegul skjold skål, Fyens glas, Kastrup glas, Skjold skål i flot pastel gul farve En farve der ikke er produceret så mange af. “Skjold” fra Fyens glasværk 1934 Ø14 cm Højde 5 cm Perfekt stand

  45,00 kr.03-12-2023
 6. Glas, Tallerken, KOSTA BODA, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA
1 stk Forfinet håndma

  Glas, Tallerken, KOSTA BODA, Autospørgsmål: Er varen stadig til salg? Svar: JA 1 stk Forfinet håndmalet håndlavet glaspuster serie. Del af større stelserie, brugsserie. Mutifunktionel Frokosttallerken

  200,00 kr.02-12-2023

Du kan finde en masse en masse pastelfarvede ting på DBA, hvad enten du er på jagt efter pastelglas, pastelkeramik, pastelporcelæn eller pastelfarvede malerier.
  

Boligmagasinet måtte vende om

Frederikkes hang til genbrug er kommet ind med modermælken. Hendes forældre har altid klunset og genbrugt, og derfor har Frederikke været på utallige genbrugsstationer og loppemarkeder som barn.

At jeg i dag medvirker i denne video og artikel er noget ekstra særligt for mig, fordi min mor engang skulle have medvirket i en boligmagasin med vores genbrugshjem. Men dengang var det stadig lidt ”flovt” at genbruge. Og vi genbrugte også mest fordi, vi ikke havde så mange penge. Min mor skiftede derfor mening omkring boligmagasinets besøg, og vores hjem kom aldrig i bladet
fortæller Frederikke og fortsætter:

- I dag er mentaliteten omkring genbrug en anden, og det vil jeg gerne markere ved, at mit hjem nu kommer ”ud”.

Frederikke har fat i en pointe, når hun siger, at folks forhold til genbrug har ændret sig. På DBA måler vi hvert år genbrugstemperaturen hos danskerne, og ifølge Genbrugsindekset 2021 er det 77 procent af danskerne, der inden for de seneste 12 måneder har handlet brugt. I 2016 var dette tal 59 procent. Danskerne har derfor taget genbrug mere og mere til sig.

Genbrugsfundene i Christianshavnerhjemmet står Frederikke primært for. Kæresten er mere utålmodig og søger derfor for de - til tider - hurtige løsninger. Han har dog købt noget brugt til hjemmet, men det faldt også kun halvt i Frederikkes smag:

- Den sorte kaffemaskine fra Smeg har min kæreste købt. Han gav 1.200 kroner for den, hvilket jeg nok synes var liiiidt dyrt, men det er stadig en god besparelse, når man tænker på, at den koster 3.500 kroner fra ny, siger Frederikke om den eneste sorte, synlige genstand i parrets køkken.

Du kan se kæresten Smeg-kaffemaskine i videoen, som du finder øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun

Frederikkes stil vil mange nok mene er lidt feminin, og de blomstrede træk strækker sig helt ind i køkkenskabene, hvor for eksempel kopper og tallerkener er udsmykket med blade og roser. Frederikke har dog fået sin mor til at lave en keramikkop, hvor blomsterne er sat på pause, så han kan føle sig mere hjemme. På koppen er der en luftballon på.
Frederikkes stil vil mange nok mene er lidt feminin, og de blomstrede træk strækker sig helt ind i køkkenskabene, hvor for eksempel kopper og tallerkener er udsmykket med blade og roser. Frederikke har dog fået sin mor til at lave en keramikkop, hvor blomsterne er sat på pause, så han kan føle sig mere hjemme. På koppen er der en luftballon på.

Sofaen falder i kærestens smag

’Sofa’ er den ting, allerflest søger efter på DBA, og Frederikke kan også skrive sig ind i den statistik. Hendes lyserøde veloursofa er købt brugt for 1.300 kroner, og selvom hun har sparet mange tusind kroner ved at finde den brugt frem for ny, er kæresten ikke helt tilfreds med det bløde møbel.

- Han bryder sig ikke helt om farven, siger Frederikke med et smil.

Heldigt for ham er Frederikke ikke én, der holder på alle sine møbler for evigt. Det er nemlig derfor, hun køber så meget på brugtmarkedet:

Jeg kan godt lide at finde og købe brugte ting, for det giver mig en frihed til at skifte møblerne ud lidt oftere. Jeg ved også godt, at en lyserød veloursofa nok ikke er populær om nogle år, men fordi, jeg ikke har givet alverden for den, kan jeg bedre overfor mig selv forsvare at købe en ny
siger Frederikk og fortsætter:

- Dertil er der allerede mange møbler i verden, så vi kan jo lige så godt bruge nogle af dem, der allerede er produceret.

Find det på DBA

 1. Hjørnesofa, velour, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany velour sofa 

Mål:
300x 84


Kan afhentes og

  Hjørnesofa, velour, 3 pers. , Sofacompany, Sofacompany velour sofa Mål: 300x 84 Kan afhentes og ses i gentofte. Åben for bud

  5.500,00 kr.06-12-2023
 2. Sofa, velour, 2 pers. , Bolia cloud, Velour sofa bolia 2,5 person farve blå ny pris 15.000kr ikke ry

  Sofa, velour, 2 pers. , Bolia cloud, Velour sofa bolia 2,5 person farve blå ny pris 15.000kr ikke ryg hjemme

  1.199,00 kr.06-12-2023
 3. Sofa, velour, 2 pers. , Jysk EGEDAL, Mørke/stentøj grøn velour sofa fra Jysk
2,5 personers
Godt i st

  Sofa, velour, 2 pers. , Jysk EGEDAL, Mørke/stentøj grøn velour sofa fra Jysk 2,5 personers Godt i stand Medfølger 2 stk. velour pyntepuder

  3.000,00 kr.06-12-2023
 4. Sofagruppe, velour, 3 pers. , Astha, sofacompany, Astha mørkegrå velour Sofa, Lænestol og Puf sælges

  Sofagruppe, velour, 3 pers. , Astha, sofacompany, Astha mørkegrå velour Sofa, Lænestol og Puf sælges samlet for 4000 kr

  4.000,00 kr.06-12-2023
 5. Chaiselong, velour, 3 pers. , My Home (model Boston), Vi sælger vores mørkegrønne veloursofa fra My

  Chaiselong, velour, 3 pers. , My Home (model Boston), Vi sælger vores mørkegrønne veloursofa fra My Home (modellen Boston) til 3 personer med chaiselong (vendbar, så den kan enten sidde i højre eller

  1.500,00 kr.06-12-2023
 6. Sofa, velour, Sælger denne flydersofa, da jeg ønsker en mindre sofa.

Den er ekstremt dejlig at sidd

  Sofa, velour, Sælger denne flydersofa, da jeg ønsker en mindre sofa. Den er ekstremt dejlig at sidde (og ligge) i. Meget rummelig, og let at holde ren. Sofaen er i mørkegrå velour, og er vedligehold

  15.000,00 kr.06-12-2023

I skrivende stund er der 55 veloursofaer på DBA, du kan også finde lædersofaer, polyestersofaer, stofsofaer eller alcantarasofaer.
  

Et genbrugshjem, der sætter hele familien i sving

En keramikfigur, som mor kreerede et tørklæde til, og en beskidt lampe, lillebroren skænkede en ny ledning – Frederikkes familiemedlemmer har hænderne skruet godt på, og derfor har alle de ting, hun støder på på genbrugsmarkedet, også mulighed for at udvikle sig, hvis de bliver adopteret af Frederikke.

Selv er hun også ferm med stof og sømpistol:

- Lænestolen inde i soveværelset har jeg selv ombetrukket. Jeg fandt den til genbrugspladsen på Christiania. Den manglede bare et nyt betræk. Det kastede jeg mig ud i. Shit, det tog lang tid at ombetrække den. Jeg brugte en hel dag, husker Frederikke, der dog er endt med et flot resultat og en stol, der passer ind i hjemmets farvekoder.

Stolen kan du se i videoen, som du finder øverst i artiklen.

Hun har også tit pensel og spraymaling fremme, uanset om det gælder sofabordet, kanten på spejlet eller det store skuffedarium i kontoret.

- Men jeg værdsætter også at købe enkelte ting, der ikke skal gøres noget ved. For eksempel står mine to spisebordsstole, som da de blev fundet til storskrald. De kunne nok godt bruge en klat hvid maling, men der er også noget charmerende over at være hvid på den afskallede måde, fortæller Frederikke.

Hendes lænestol i stuen, som funkler med sit sort/hvide stof har også fået sig en makeover. Da hun købte den på DBA, havde den et andet stof på, men det kunne Frederikkes mor hjælpe hende af med.

LÆS OGSÅ:
Annemette er ”ekspert” i at give gamle ting glans 

Her kan du se den sofastol, som Frederikkes mor hjalp med at forvandle. I dag står den med det sorte og hvide betræk, der også har ”fået sig en søster” i form af en matchende pude.
Her kan du se den sofastol, som Frederikkes mor hjalp med at forvandle. I dag står den med det sorte og hvide betræk, der også har ”fået sig en søster” i form af en matchende pude.
Elsker du også genbrug?
Hvis du har indrettet dit hjem med flere genbrugsfund, og du er frisk på at vise billeder af - og fortælle om – dit hjem, så skriv til os på Julie.schoen(snabel-A)schibsted.com. Så kan det være, det er dit hjem, vi bringer en artikel om næste gang. Skriv gerne i mailen, hvis du også er frisk på, at vi kommer hjem til dig og filmer en lille video med dig og dit hjem.
Når Frederikke maler, bytter hun ofte om på bygningernes oprindelige farver.
Når Frederikke maler, bytter hun ofte om på bygningernes oprindelige farver.

Derfor står TV’et på hjul

Frederikke arbejder til hverdag som tegner. Under sit eget navn, Frederikke Kaysen, skildrer hun mest af alt bygninger i opmærksomhedstagende farver. Og ikke mindst derfor er det lidt pudsigt, at Frederikke og kærestens tre vægge i stuen er tom for billeder.

Væggene i stuen rummer kun én ting, og det er Frederikkes Le Klintlampe, købt brugt for 1.300 kroner. Ej heller TV’et hænger på væggen. Det står på hjul, hvilket man sjældent ser hos folk i Frederikkes alder.

- Når jeg ikke har så meget på væggene, så er det helt bevist. Jeg rykker nemlig tit om. Så står sofabordet dér, hvor spisebordet står og sådan noget. Jeg er fri for at bekymre mig om huller i væggene, siger Frederikke og pointerer, at det også er derfor, at den lampe, der lyser stuen mest op, er en gulvlampe.

Lampen er et ”glimrende” eksempel på, at du kan finde billige skatte på brugtmarkedet, hvis du blot er god til at spotte en ”usleben diamant”. Lampen gav Frederikke nemlig kun 200 kroner, men så krævede den også en ordentlig vask og en pænere ledning. Hun klarede selv turen med kluden, mens Frederikkes lillebror var behjælpelig med elektronikken.

- Det må nok være en af mine bedste handler, fortæller Frederikke.

Hun bytter ikke kun om på tingenes placering – også deres faste funktion kan blive ændret. Eksempelvis er det lige for tiden hendes kontorbor, der bliver brugt som spisebord, mens hendes nuværende arbejdsbord egentlig er parrets tidligere spisebord. Måske dette ændrer sig.

Find det på DBA

 1. Jonah Takagi og Hallgeir Homstvedt for Le Klint. Væglampe model Lamella, Ø. 3...

  Jonah Takagi og Hallgeir Homstvedt for Le Klint. Væglampe model Lamella, Ø. 3...

  Væglamper, LotID: 6400550 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Jonah Takagi og Hallgeir Homstvedt. Væglampe med foldet plastskærm samt guldfarvet metal. Fremstillet hos Le Kl

  3.580,00 kr.06-12-2023
 2. Le Klint. Loftlampe / plafond. Ø. 56 cm

  Le Klint. Loftlampe / plafond. Ø. 56 cm

  Væglamper, LotID: 6402734 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Le Klint. Plafond / loftlampe udført af håndfoldet plisseret plast, montage af metal, model 902. Ø. 56 cm. To l

  1.950,00 kr.06-12-2023
 3. Væglampe, Le Klint LK type 96, tror det er en le klint
kan hentes i Herning eller sendes for 52 kr
v

  Væglampe, Le Klint LK type 96, tror det er en le klint kan hentes i Herning eller sendes for 52 kr væg lampe LK type 96

  430,00 kr.06-12-2023
 4. Væglampe, Le Klint, Le Klint sakselampe i bøg. Næsten som ny og fejler ingenting. Uden skærm.

  Væglampe, Le Klint, Le Klint sakselampe i bøg. Næsten som ny og fejler ingenting. Uden skærm.

  1.600,00 kr.05-12-2023
 5. Væglampe, SOLGT..Sakselampe LK96, Rigtig flot sakselampe LK type 96 med tænd/sluk på ledning
og medf

  Væglampe, SOLGT..Sakselampe LK96, Rigtig flot sakselampe LK type 96 med tænd/sluk på ledning og medfølgende grå skærm. Den er designet af Erik Hansen for Le Klint, og fremstår i virkelig flot stand m

  575,00 kr.03-12-2023
 6. ⭐️ Le Klint Sakselampe - Erik Hansen

  ⭐️ Le Klint Sakselampe - Erik Hansen

  Væglampe, Le Klint, Smuk Erik Hansen Sakselampe designet for Le Klint. Upside-down sakselampe i original hvid lakeret træ. Mærket LK - Type 96. Højde 35 cm. Samlet længde 67 cm. I meget god stand.

  1.750,00 kr.23-10-2023

Klik her og find Le Klint-sakselamper på DBA. Du kan også finde Le Klint-lamper på genbrugssitet.
  

25 år og glad for bamser

En treværelses ejerlejlighed midt på Christianshavn, 20 meter fra kanalen og med sydvestvendt altan, hvorfra der er udkig til et stort, grønt træ, som også giver altanen lidt privatliv – det hele synes at køre for Frederikke, når man tænker på, at hun kun er 25 år. Men selvom hendes boligsituation og -stil er moden, gemmer Frederikke ikke sine barnlige træk.

- Jeg synes, bamser er hyggelige, og derfor får de også lov til at ligge på sengen, fortæller Frederikke, der udsmykker sengens sengetæppe med velvalgte bamser og puder.

Også sofaen hygger sig med blødt tilbehør, der kunne minde meget om bamser. Sofapuderne er nemlig alle forskellige, og de forestiller en regnbue, en pære og en hund: 

Faktisk et den ene pude en tidligere hat
fortæller Frederikke og tager pærepuden frem. En hat, hun har lukket og puttet en pude ind i.

Hendes barnlige side kan andre også få gavn af, for Frederikkes primære job består ikke kun af at male. Hun lægger også stemme til blandt andet ’K.C. Hemmlig Agent’ og ’Kickin’ It’ på Disney Channel.

LÆS OGSÅ: Niels har nok Danmarks dyreste skilsmisseseng til salg på DBA

Vidste du, at sengen er det møbel, vi ejer i længst tid, før vi skifter det ud? 13,3 år vurderer danskerne i gennemsnit, at de ejer deres seng. Til en sammenligning vurderer danskerne, at deres køleskab bliver skiftet ud hver 10. år.
Vidste du, at sengen er det møbel, vi ejer i længst tid, før vi skifter det ud? 13,3 år vurderer danskerne i gennemsnit, at de ejer deres seng. Til en sammenligning vurderer danskerne, at deres køleskab bliver skiftet ud hver 10. år.

Så meget genbruger folk i hovedstaden

DBAs Genbrugsindeks viser, at 74 procent af dem, der bor i hovedstaden ligesom Frederikke - og på Bornholm - inden for de seneste 12 måneder har handlet med en eller flere brugte ting. 65 procent har købt, og 46 procent har solgt.

Tøj og boligtilbehør er det to mest populære genbrugsvarer blandt københavnerne og bornholmerne.

Dem, der dog er flittigst til at handle med brugte varer, er sønderjyderne, hvor dette gælder for hele 83 procent. Nordsjællænderne er med kun 69 procent dem, hvor færrest har købt eller solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder.

Genbrugsindekset er DBAs årlige rapport, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. I forbindelse med rapporten har DBA gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Dataen er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 20. januar til 4. februar 2021. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata.

Et råd, Frederikke gerne vil give videre, er, at et gulvtæppe på altanen virkelig kan skabe hygge. Hun har selv et fast gulvtæppe ude på sin altan.
Et råd, Frederikke gerne vil give videre, er, at et gulvtæppe på altanen virkelig kan skabe hygge. Hun har selv et fast gulvtæppe ude på sin altan.

Vil du være lige så kreativ som Frederikke ved at tilføre et ekstra touch til dine møbler? Du kan læse denne artikel om Marie-Louise, der bygger sine egne møbler på budget.

Lyserøde vægge kan du ikke kun finde i Frederikkes planer – de eksisterer faktisk hjemme hos Louise. Ikke en nem farve at få lov til at male i stuen, men Louise fandt på en metode at få manden til at acceptere farven. En anden taktik end Frederikkes. Hvad hun gjorde, kan du høre og se i videoen herunder:


Du kan læse mere om Louise i artiklen, her.

Relaterede artikler