DIY Tech Edition: Mads har bygget 20 droner
VideoMotorUdeliv

DIY Tech Edition: Mads har bygget 20 droner

Kristoffer og Julie
Kristoffer og Julie

De fleste drikker øl med gutterne en fredag aften, men ikke i Mads’ vennegruppe. Her ’hyggelodder’ de, som han selv kalder det. I videoen her kan du møde 24-årige Mads, der brygger sine egne droner. Han har bygget 20 styks indtil videre og deler gerne sine erfaringer, så du kan gøre ham kunsten efter.

Er grafikkortet af god nok kvalitet, og har processoren rigeligt at arbejde med? Når du skal ud og købe nyt tech-udstyr, gælder det om at finde et produkt, hvor hver af de forskellige dele matcher dine behov. Og det kan være svært, for det er ikke altid, at eksempelvis en computers forskellige dele hver især lever op til dine krav.

Det har 24-årige Mads erfaret. Blot når det gælder droner. Blandt andet derfor bygger han sine droner selv. Så er det nemlig ham, der bestemmer hvilke evner og kvaliteter, han vil skænke sit flyvende legetøj.

Mads Teilmann sammensætter alt selv, og han lodder også selv sin drone. I skrivende stund har han bygget hele 20 forskellige droner.

- Det fedeste ved at bygge tingene selv er, at jeg helt selv kan få lov til at bestemme, hvad jeg kommer i dronerne. Sådan er jeg ikke bundet af, at nogle andre har bestemt, hvad de putter i dronen. Blandt andet kan jeg selv vælge, hvilke motorer jeg putter på dronerne, fortæller Mads, der bor i Brøndby.

Og han vælger typisk de bedste. I hvert fald kan flere af hans droner flyve op mod 200 kilometer i timen, og de kan flyve gennem de mest udfordringsrige baner.

I videoen herover kan du møde drone-gør-det-selv-fyren Mads og få hans opskrift på, hvordan du selv kan komme igang med at bygge din egen lille flyver.

Længere nede i artiklen får du 8 steps til at bygge din egen drone
Længere nede i artiklen får du 8 steps til at bygge din egen drone

Har du en gammel radio? Så er du godt igang med at have dig en drone som Mads’

- Det behøver hverken at være svært eller dyrt at komme igang med at bygge din egen drone, lyder det fra Mads.

Han fortæller, at han skaffer de enkelte dele hjem til sine droner ved at kigge på brugtmarkedet.

Da jeg byggede min første drone, gik jeg ud og købte en radio på DBA. Det er den bedste måde at komme igang på, synes jeg. Radioen er den, der styrer dronen, og det er også den, man kan bruge i simulatoren til at blive bedre
fortæller Mads.

Det smarte ved at købe delene for sig er, at du opdager, at du dermed nemt kan erstatte noget på din drone, hvis du med tiden ødelægger det. Du behøver ikke købe en hel ny drone, for de enkelte dele, der skal bruges til at bygge en drone, kan sagtens erhverves på brugtmarkedet.

- Gå ud og find det brugt, køb det og spar nogle penge, fordi andre har brugt det før, lyder et af rådene fra Mads.

Find det på DBA

 1. DJI Mini 4 Pro drone

  DJI Mini 4 Pro drone

  DJI Mini 4 Pro drone, DJI, Optag skønne luftoptagelser med denne lette og foldbare DJI Mini 4 Pro drone, som har en kompakt krop på 249 g og et foldbart design. Dronen har et 3-akset drejehoved og 4K

  5.723,00 kr.21-05-2024
 2. DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening

  DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening

  DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening, DJI, Optag skønne luftoptagelser med denne lette og foldbare DJI Mini 3 Pro drone med fjernbetjening, som har en kompakt krop på 249 g og et foldbart design. D

  5.883,00 kr.07-05-2024
 3. DJI Mavic 2 Air fly more combo, DJI, Sælger denne velholdte og flotte Mavic 2 Air drone med fly more

  DJI Mavic 2 Air fly more combo, DJI, Sælger denne velholdte og flotte Mavic 2 Air drone med fly more combo. Ingen styrt og fløjet ca 5 timer. Den fremstår som ny. Der medfølger SD kort samt Apple

  2.800,00 kr.21-05-2024
 4. DJI Avata drone Pro-View kombo med RC Motion 2, Dji, Kan hentes for 5000 i dag

  DJI Avata drone Pro-View kombo med RC Motion 2, Dji, Kan hentes for 5000 i dag

  5.000,00 kr.20-05-2024
 5. Drone - DJI Mavic Pro, DJI, DJI Mavic Pro i perfekt stand. 

Den har været brugt 10-15 gange. Jeg få

  Drone - DJI Mavic Pro, DJI, DJI Mavic Pro i perfekt stand. Den har været brugt 10-15 gange. Jeg får den desværre ikke brugt mere. Original kasse medfølger. Der medfølger taske, velour pose, control

  2.500,00 kr.20-05-2024
 6. DJI Mini SE drone, DJI, DJI mini SE - Fly more combo sælges

Vejer 249 gr. så behøver ikke certifika

  DJI Mini SE drone, DJI, DJI mini SE - Fly more combo sælges Vejer 249 gr. så behøver ikke certifikat Rigtig fin begynder drone Alt står i perfekt stand, da sjældent brugt Aldrig styrtet eller tabt

  1.600,00 kr.20-05-2024

Derfor bygger Mads droner

Mads opererer med to forskellige slags droner: Freestyle-droner og racerdroner.

Freestyle-dronen kan du lave tricks med, såsom at flyve igennem huller. Racer-dronens fordele er, at den kan flyve hurtigt, så her er den typiske leg, at dronen skal flyve igennem en forhindringsfuld bane på kortest tid. Og det kan gøres virkelig hurtigt, for Mads' racerdroner kan flyve op mod 200 kilometer i timen.

- Noget af det fedeste ved at flyve med droner er at udforske steder, man normalt ikke kan komme. Med dronerne kan jeg flyve gennem små steder og huller, fortæller Mads, der tydeligvis er bidt af det.

I videoen kan du se nogle af de udfordringer, han synes er sjove at flyve igennem.

LÆS OGSÅ: Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål

Den her dims kan du med fordel købe brugt. Hør hvad det er og hvorfor i videoen, som du finder øverst her på sitet.
Den her dims kan du med fordel købe brugt. Hør hvad det er og hvorfor i videoen, som du finder øverst her på sitet.

Det fede ved Mads’ droner frem for ’normale’ droner

Det er altid sjovest at bruge tid med noget, man selv har bygget, men der er også andre fordele ved Mads’ droner:

- Det fede ved de her droner er, at de er fuldt manuelle. Der er ikke noget GPS. Det er ren manuelle. Så hvis man slipper knapperne, ryger man i græsset, fortæller Mads.

Og der er en fordel mere:

Hvis du ødelægger noget ved dronen, ved du også selv, hvordan du skal lave det. Så slipper du for at gå ud og købe dig en helt ny. Så kan du bare skifte motoren, hvis det er den, der er gået i stykker, eller knækker du en arm, kan du bare skifte armen
forklarer Mads.
Du kan selv tjekke efter, om du kan se forskel på en freestyle-drone og en racerdrone i videoen, som du finder øverst i artiklen
Du kan selv tjekke efter, om du kan se forskel på en freestyle-drone og en racerdrone i videoen, som du finder øverst i artiklen

Sådan bygger du din egen drone

Mads har bygget 20 droner selv, så man skulle tænke, at du vist lige kan overkomme at bygge én.

I videoen fortæller Mads dig, hvad du skal bruge, men du kan også læse dig klogere herunder:

1. Du skal bruge en ramme.

- Rammen er den, der samler det hele, fortæller Mads.

Rammen er dronens ”skellet”. Altså den ”dims”, der har fire ”ben”. En motor på hvert ”ben”.

- Det fede ved at bygge dronen selv er, at du selv kan bestemmer over motorerne og rammen. Der er nemlig mange forskellige typer rammer. Nogle bruges til at flyve stærkt med og nogle til at lave vidoer med, fortæller Mads.

Så inden du går igang med at bygge din drone, skal du vide, hvad formålet med den er.

2. Du får brug for fire motorer.
En motor til hvert ben. Motorerne er dem, der får dronen til at flyve.

- Når der er fire motorer på en drone, kaldes det for en quadcoptor, fortæller Mads.

Han forklarer, at det mest optimale er at have en motor med cirka 15.000 omdrejninger i minuttet.

3. Enhver drone skal også have sig en flightcontroller.
Hvis du vil se, hvor den sidder henne på en drone, kan du klikke play i videoen, som du finder øverst i artiklen.

4. EFC står for ’electric flight controller’.
Og sådan en skal du også bruge.

- Det er den, der sørger for, at det rigtige strøm når ud til motorerne, så de drejer de rigtige omdrejninger, når der går strøm igennem dronen, fortæller Mads.

5. Du skal selvfølgelig også have en ”dims” at sende signaler fra din controller til.
Den dims hedder en reciever og sidder på selve dronen. Den kan du kalde for dronens ’hjerne’, for den modtager alle infomationer om, hvor du har bestemt, at dronen skal flyve hen, hvad dronen skal gøre og hvornår.

6. Du skal også bruge en videosender.

- Det er den, der sender video til dine briller, og derfor hedder den FPV. Det står for ’First person view’, fortæller Mads.

7. Batteri
- Du skal selvfølgelig også bruge et batteri til at flyve dronen. Det er nok det eneste, jeg ville prioritere ikke at købe brugt. Men alt andet, du har set her, kan du typisk få brugt på DBA, fortæller Mads.

8. Du skal bruge et dronekamera, så du kan se, hvor du flyver hen med dronen.

- Hvis du synes, det her ser helt vildt fedt ud, kan du hoppe ind på DBA og finde noget brugt grej. Det var det, jeg gjorde til at begynde med, og det er det, du kan starte med at gøre, opfordrer Mads dig.

Find det på DBA

 1. MP8586 Loddestation m. Varmeblæser

  MP8586 Loddestation m. Varmeblæser

  Loddestation, Mypovos, Dette er en 2-i-1 SMD Rework Lodde Station 8586. Legeret metallegeme med en kvalitetssilikoneoverflade har en elegant fremtoning og energibesparende. Du kan bruge varmepistol og

  785,00 kr.17-01-2024
 2. Loddestation, Weller 24V 50W TCP-S, Weller lodder sælger, sælger kun det på billedet, ikke en komple

  Loddestation, Weller 24V 50W TCP-S, Weller lodder sælger, sælger kun det på billedet, ikke en komplet loddestation. Wellec TCP-S 50W 24V. Kan sendes for ekstra 50kr. I perfekt stand.

  550,00 kr.06-02-2024

Lige nu kan du finde 81 annoncer på DBA med lodning.
  

Mads opfordring: Flyv ikke med dronen, før du har gjort dette

Nu ved du, hvordan du bygger din egen drone. Men hold igen – du skal ikke styrte ud ad døren og prøve dit flyvelegetøj af ude i ” den virkelige verden” med det samme.

Dronerne flyver pænt stærkt, så det er rigtigt fornugtigt at tage nogle timer i simulatoren, før man går ud og flyver med sin første drone. Sådan undgår du, at du styrter ind i et træ eller noget andet. Sådan får du ikke ødelagt noget på dronen med det samme
lyder rådet fra Mads.

En simulator er egentlig at flyve med drone – bare uden dronen. Du kobler din controller til computeren og styrer nu en virtuel drone (på computeren) med din controller.

- Simulatoren kan man bruge til at blive bedre til at flyve med dronen, fortæller Mads.

Du kan se ham bruge simulatoren i videoen, som du finder øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Fly til salg på DBA: Ejeren lider af højdeskræk

Det behøver ikke være dyrt at lege med droner. Mads bygger sine selv med dele købt på DBSA. Men én ting anbefaler han dig dog at købe fra ny. Hvilken det er, kan du blive klogere på i videoen
Det behøver ikke være dyrt at lege med droner. Mads bygger sine selv med dele købt på DBSA. Men én ting anbefaler han dig dog at købe fra ny. Hvilken det er, kan du blive klogere på i videoen

Fredagsøl er blevet til fredagslodning

Mads fortæller, at han og mange andre drone-entusiaster gør brug af 3D-print.

- Vi printer selv vores holdere til GoPro-kameraet, fortæller han.

Og det er langt fra det eneste, som Mads selv kan bygge på sine droner. Han lodder også selv:

- Jeg lodder alt fra de helt små lodninger til de store på siden og de store omme bagi. Jeg sidder og hyggelodder med gutterne en fredag aften. Det er noget nyt. Vi drikker ikke bajere mere fredag aften. Vi hyggelodder, siger han med et smil.

LÆS OGSÅ: Vildt! Faldskærm købt på DBA blev til kunstværk

Du kan se Mads’ loddeudstyr i videoen, som du finder øverst i denne artikel
Du kan se Mads’ loddeudstyr i videoen, som du finder øverst i denne artikel
I videoen kan du se Mads POW – Point of View, når han tager sine briller på og ser, hvad dronen ser. Videoen finder du øverst i artiklen
I videoen kan du se Mads POW – Point of View, når han tager sine briller på og ser, hvad dronen ser. Videoen finder du øverst i artiklen

En udbredt misforståelse ved droneflyvninger

Droner kræver dronetegn, og du kan ikke blot flyve med dem overalt. Det gør man for at beskytte folks privatliv blandt andet.

Men Mads slår hurtigt fast:

- Kameraet, som sidder i fronten af dronen, bruger vi ikke til overvågning. Vi bruger det til at se, hvor vi flyver.

Kameraet på dronen viser dronens point of view, som er det, Mads ser, når han tager sine dronebiller på. Sådan kan han styre dronen, som var det ham selv, der fløj.

Find det på DBA

 1. Gtx 760 NVIDIA, Fint kort til cs2 og andre esports titler 
Der er skiftet kølerpasta og rengjort !

  Gtx 760 NVIDIA, Fint kort til cs2 og andre esports titler Der er skiftet kølerpasta og rengjort !

  249,00 kr.21-05-2024
 2. Rtx 4070 Ti Super Zotac, 16 GB RAM, Perfekt, Med kvittering fra april '24. Skal helst afhentes og be

  Rtx 4070 Ti Super Zotac, 16 GB RAM, Perfekt, Med kvittering fra april '24. Skal helst afhentes og betales med MobilePay. Jeg træffes bedst på sms/email. Prisen er fast, bud ignoreres.

  5.900,00 kr.21-05-2024
 3. RTX 3090 Founders Edition 24GB

  RTX 3090 Founders Edition 24GB

  RTX 3090 FE Nvidia, 24GB GB RAM, God, Jeg sælger mit grafikkort da jeg har valgt at bygge et nyt mini-atx build, hvor den ikke kan komme med. Kortet er købt 3/12/2020 i Elgiganten til lige over 10.0

  7.500,00 kr.21-05-2024
 4. RTX 4070 Super PNY, 12 GB RAM, Perfekt, Helt nyt 4070 Super XLR8, kortet er aldrig åbnet og er et ko

  RTX 4070 Super PNY, 12 GB RAM, Perfekt, Helt nyt 4070 Super XLR8, kortet er aldrig åbnet og er et kort jeg har fået grundet reklamation på et RTX 3080. Kvittering fra Komplett dateret 17 Maj. Spar 5

  4.800,00 kr.21-05-2024
 5. Rtx 3070 Nvidia , 8GB GB RAM, Perfekt, Sælger rtx 3070 8gb, perfent stand.

  Rtx 3070 Nvidia , 8GB GB RAM, Perfekt, Sælger rtx 3070 8gb, perfent stand.

  2.800,00 kr.21-05-2024
 6. RTX 3070 Suprim X, 8 GB RAM, Perfekt, 
Fortrækker afhentning i Odense, ellers kan det sendes for 55,

  RTX 3070 Suprim X, 8 GB RAM, Perfekt, Fortrækker afhentning i Odense, ellers kan det sendes for 55,- ekstra

  2.899,00 kr.21-05-2024

398 grafikkort kan du lige nu erhverve dig på DBA. Du kan se DBAs udvalg af tech-udstyr i overblikket, her.

Du kan ikke kun købe droner på DBA, du kan også erhverve dig fly. Nogle gange er der nemlig flyvemaskiner at finde på DBA, og denne her har du kunne købe til bare 50.000 kroner.

Martin har også købt sig et fly på DBA, men uden at have mandat til at flyve flyet og uden at have intentioner om at få det ellers velfungerende fly op i luften. Hvad det går ud på, kan du læse om i artiklen, her.

Er du vild med tech og fart, så bør du lige få hilst på Hans-Henriks vilde motorcykel. Den skal nemlig slå en verdensrekord. Hans-Henrik har slået flere allerede, og nu skal denne, hjemmelavede el-motorcykel altså bekæmpe endnu en.

Du kan se motorcyklen i videoen herunder:


Læs mere om den hurtige motorcykel i artiklen, her.

Relaterede artikler