Du bor helt unikt, naboerne ligger ikke lige klods op ad dig, og du kan fodre ænder fra hjemmets vinduer. Det lyder så skønt og idyllisk at købe en husbåd, så hvorfor ikke bare få det gjort? Vi har i hvert fald gjort den proces lettere for dig, for her er, hvad du skal vide, når du vil købe en husbåd.
Når ejendomsmæglerne siger, at huset ligger en spytklat fra vandet, er der ofte tale om overdrivelse. Men sådan er det bestemt ikke, hvis du køber en husbåd. Her kan du nærmest hoppe i vandet direkte fra din seng, og hvis du bliver træt af omgivelserne, kan du bare sejle væk.
Der findes masser af positive ting at sige om dét at eje en husbåd, og den anderledes boligform er da også blevet rigtig attraktiv. Men hvad er faldgruberne, og hvad skal man have gjort sig af overvejelser, når man køber en husbåd? Det har vi allieret os med Mogens Steffensen for at blive klogere på.
Mogens Steffensen er ejendomsmægler og har derudover boet på en husbåd i 14 år. Den ligger ved Skibbroen i en husbådsforening, hvor Mogens Steffensen er formand.
Under disse husbåds-annoncer på DBA får du hans råd til dig, der vil købe en husbåd:
Klik her for at se de husbåde, som netop nu er til salg på DBA.
Mogens Steffensen er ikke i tvivl om, hvad der er det vigtigste at være opmærksom på, når man køber husbåd:
- Husbådspladsens lejekontrakt skal have en lang opsigelsesperiode. Sådan finder du ud af, om der er en fremtid i netop den plads, forklarer han.
Når du køber en husbåd, køber du ofte samtidig en plads til den, og den plads er som ofte lejet ud til en husbådsforening af By & Havn. På lejekontrakten vil det altid fremgå, hvor lang tid opsigelsesperioden er – altså hvor lang tid du har til at finde dig en ny plads til din husbåd, hvis By & Havn opsiger udlejningen til husbådsforeningen.
Han forklarer, at det nærmest er umuligt at finde en plads til din husbåd, hvis du vil bo i de store, danske byer eller blot tæt på. Derfor gælder det om at sikre sig, at opsigelsesperioden er så lang som mulig.
LÆS OGSÅ: Husbåd på Holmen til salg
Opsigelsesperioden er også væsentlig i forhold til at få et fornuftigt lån:
- Man kan typisk kun låne penge i den periode, der svarer til opsigelsesperioden. Så hvis du har en opsigelsesperiode på 20 år, vil din bank typisk være villige til at give dig et 20-årigt lån, fortæller Mogens Steffensen.
Han fortæller heldigvis, at flere og flere husbådspladser begynder at ligne varige pladser, fordi udlejningsstederne tegner kontrakter med længere og længere opsigelsesperioder.
LÆS OGSÅ: Andrees orange båd er som ingen andre – folk tror, det er en ubåd Udover, at du nok skal låne penge til at købe selve husbåden, vil en typisk månedlig leje for pladsen ligge på 2.500 kroner og op efter.
- 6.000-7-000 kroner om måneden for en bådplads er slet ikke unormal, fortæller Mogens Steffensen.
Derudover kan der være lidt fællesudgifter i den bådforening, du køber dig ind i, som typisk består af mellem 3-20 både. I Mogens Steffensens tilfælde betaler han 500 kroner om måneden i fællesudgifter, men så har foreningen også en større fællesbåd.
Her kan du se, hvilke ejerlejligheder, der lige nu sælges som husbåde.
Noget andet, der er vigtigt at notere sig, når du vil købe en husbåd, er, at det ikke er muligt at optage realkreditlån i boligen.
Som allerede ”afsløret”, er det ikke verdens nemmeste opgave at finde sig en plads til sin husbåd, hvis du gerne vil bo centralt.
- Der er ikke nogle ledige husbådspladser i København, og der kommer nok heller ikke nogle nye. Dem, der vælger at flytte fra de gode pladser, sælger båden med, forklarer Mogens Steffensen og fortsætter:
- Køb derfor ikke en husbåd i udlandet og tro, at ’nu skal du bare lige finde en central husbådsplads til den’.
Men er du villig til at bo lidt uden for København, kan din plan om at købe husbåden og pladsen for sig være fin nok:
- Man kan altid finde en plads i Sakskøbing eller andre steder, hvor det tager 1,5 time at køre ind til byen. Og det er jo også fine forhold, hvis det er dét, man er til.
LÆS OGSÅ: Jonathans nyistandsatte, luksuriøse husbåd kan nu blive din
Hvis der viser sig at være skimmelsvamp i væggene eller råd i gulvplankerne på det hus, du lige har købt, kan du som oftest få forsikringen til at punge ud – for du har naturligvis tegnet en ejerskifteforsikring.
Men når du køber en husbåd, er det ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring. Her køber du som beset, og det kan der være en stor risiko ved. Derfor er det vigtigt, at du får en fagmand til at lave en tilstandsrapport.
- Den fagmand, som køber typisk tager med ud, kan være en skibsingeniør eller en bådebygger for eksempel, forklarer Mogens Steffensen.
Så husk at sætte nogle tusind kroner af til at få en fagmand ud og besigtige din eventuelt kommende, nye bolig.
Hallberg Rassy 352, årg. 1984, fod 35, skrogmateriale Glasfiber, bredde 3.38, dybde 1.67, hk D2-55, hjemhavn Southern Denmark, Hallberg-Rassy 352 er designet og bygget i 1978 af Hallberg Rassy og Oll
447.000,00 kr.Neptun, årg. 1973, skrogmateriale Glasfiber-armeret plast, Diesel, hjemhavn Neustadt (Tyskland), Giv mig et tilbud. Neptun 31. OLDIE-klassiker. Et robust skib med masser af potentiale. Med skro
15.000,00 kr.Bali 4.1 , årg. 2019, fod 41, sovepladser 10, skrogmateriale glasfiber, sejltype genua, bredde 6,72, dybde 1,12, Kg 11800, LWL 11,60, motor Yanmar, hk 2x40, diesel, hjemhavn Biograd, Kroatien, Tillfä
1.488.608,00 kr.Bianca 360, årg. 1990, fod 36, skrogmateriale Glasfiber, bredde 3.60, dybde 1.85, hk 27, hjemhavn Eastern Jutland, EN VELUDSTYRET OG FLOT BIANCA 360 MED MANGE NYERE OPDATERINGER, herunder nye motorer
375.000,00 kr.Nauticat 515, årg. 2006, fod 51, skrogmateriale Glasfiber, bredde 4.6, dybde 2.2, Kg 24000, motor Yanmar, hk 160, hjemhavn Ishøj, Meget robust, sødygtig og luksuriøs dæksalon cruiser fra det finske k
2.950.000,00 kr.Colin Archer 40, årg. 1981, fod 40, skrogmateriale Glasfiber, bredde 4.30, dybde 1.90, hk 90, hjemhavn Nordsjælland, SKIBSBYGGERENS EGEN COLIN ARCHER KETCH – ER NU KLAR TIL NY SKIPPER! Dette smukke s
595.000,00 kr.I skrivende stund er der 8.113 både til salg på DBA, og 1.175 af dem er sejlbåde, mens 3.194 er motorbåde.
En husbåd består af to dele: Boligdelen og skrog-delen, og det er sidstnævnte, der kan være svær at gennemskue. Boligdelen er lidt den samme som, når du køber et almindeligt hjem, men det er skroget, der er vigtigst at undersøge. Skroget kan nemlig være det sværeste og dyreste at reparere, hvis ikke alt er, som det skal være.
- Husbådshandler plejer først at blive afsluttet, når båden er kommet på land. Man kan selvfølgelig godt dykke ned i vandet og tage billeder af båden, mens den ligger i vand, men man får et andet overblik, når båden kommer på land. Derfor plejer man at aftale med sælger, at handlen afsluttes, såfremt den sagkyndige ikke finder nogle overraskelser på båden, når den er på land, forklarer Mogens Steffensen.
Noget af det, du og fagmanden blandt andet kan sikre jer, når husbåden kommer på land, er, om stålet er tykt nok. Mogens Steffensen forklarer, at der er regler for, hvor tyndt stålet må være – det skulle nødigt være under 3-4 millimeter, for så stiger risikoen for, at det ikke kan holde vandet ude.
- Hvis skibet er et træskib, skal man også tjekke, om plankerne skal skiftes. Hvis nu hele dækket skal skiftes, skal du bruge en voldsom mængde penge på det.
LÆS OGSÅ: Køb denne husbåd, som du kan stå på vandski efter
Husk også eventuelt at undersøge, om du må bade ud fra din husbåd. Dette vil stå i havnereglementet. Men hvis det viser sig, at du ikke må bade lige dér, hvor din husbåd ligger, er der vist heller ikke nogen større skade sket:
- Jeg kender mange, der ikke må bade fra deres husbåd, men de gør det alle sammen alligevel, og det er der ingen, der er kommet til skade ved, eller har fået bøde for endnu, griner Mogens Steffensen.
Lige nu er der 54 kolonihaver til salg på DBA. 25 af dem ligger i København og omegn.
Som med en hvilken som helst anden bolig, skal du selvfølgelig også være opmærksom på, om der står tomme grunde nær din husbåd. Grunde, hvor du kan risikere, at der bliver bygget så højt, at det ødelægger udsigten fra din husbåd.
Som nævnt er Mogens Steffensen selv husbådsejer og samtidig ejendomsmægler, og derved har han også solgt flere husbåde. Men det er begrænset, hvor mange.
- Det er desværre kun et par stykker, vi har til salg om året, forklarer Mogens Steffensen, der arbejder hos home.
På DBA er der dog lige nu hele 73 annoncer, der matcher søgningen ’Husbåd’, men hvis du sorterer annoncerne efter pris (dyrest) er 13-14 af annoncerne med reelle husbåde.
LÆS OGSÅ: Til salg: Børnevenlig husbåd fra 1977 centralt beliggende i Aarhus
- Tidligere var det unge, friske og håbefulde danskere, der købte husbåde, og der var prisniveauet også noget andet. De sidste par handler, jeg har lavet, har været i den dyrere ende, hvor køberne er omkring 50 år, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og hvor forældrene nu gerne vil ind til byen og omgive sig med en masse mennesker og kultur, forklarer Mogens Steffensen.
Husbådskøberne kigger typisk efter, om værelserne er lyse, rummelige og har en ordentlig loftshøjde.
Er du på jagt efter et sommerhus, har du 159 at vælge imellem netop nu på DBA.
Hvis du er på udkig efter en båd – en anderledes båd, som du kan opholde dig på med en masse mennesker. En båd, som du måske gerne vil ombygge til et sommerhus eller blot slå et midlertidigt telt op på, så er Lars’ sejlende terrasse helt sikkert en båd for dig.
Du kan også læse om de ti dyreste både på DBA, her.