Det er slet ikke så svært – Sådan lodder du en ledning
TechDIY

Det er slet ikke så svært – Sådan lodder du en ledning

Christine
Christine

Har du styr på, hvordan man lodder en ledning, der er delt i to? Du kan redde et knækket kabel fra en tur i elektronikspanden, hvis du læser med her. Formand for Repair Café Danmark, Stig Bomholt, guider dig gennem lodningens ædle kunst – og faktisk er det slet ikke så svært.

Loddekolber, sydende lyde og boblende tin – du er hurtigt hensat til tiden i fysiklokalet, når formand for Repair Café Danmark, Stig Bomholt, begynder at fortælle om lodning.

Hov – stop lige!

Før du får fugtige håndflader og mærkelige trækninger om mundvigen, må vi berolige dig: Stig Bomholt er den bedste lærermester. Du kan altså roligt sætte dig til rette på skolebænken, for nu begynder timen i lodning, så du ikke behøver kassere kablet, når det knækker.

En loddekolbe er et vigtigt værktøj, når du skal sætte ledningen sammen igen. Denne koster 300 kroner og kan hentes hos Michael i Ringsted.
En loddekolbe er et vigtigt værktøj, når du skal sætte ledningen sammen igen. Denne koster 300 kroner og kan hentes hos Michael i Ringsted.

Ledningen er knækket – Men hvad gør du?

Det burde faktisk være én ledning, men på forunderligvis er kablet delt i to. Uden at røbe for meget tør vi godt afsløre, at det kan give dig en udfordring. Vel at mærke hvis du synes, der skal strøm igennem ledningen…

Lad os sige, at det vil du gerne, og heldigvis er der ingen grund til at kassere et knækket kabel, fortæller Stig Bomholt:

- Et knækket kabel skal man ikke blive slået ud af. Det kan forholdsvist nemt laves igen, opmuntrer læremesteren og fortsætter:

- Det første, du gør, er at klippe ledningen til, hvor den er knækket. Derefter afisolerer du den, så der fritlægges metal på begge ledninger, og så skal du have fat i en hjælpende hånd.

Ved du, hvad en hjælpende hånd er? Det ikke en helt almindelig hånd, der skal hjælpe dig med lodningen. Har du ikke gættet, hvilket stykke værktøj der er tale om, må du hellere læse videre under annoncen. Læretimen i lodning er nemlig ikke forbi endnu.

Loddekolber til salg på DBA:

 1. Ekstra loddekolbe til loddestation EP5 og EP6

  Ekstra loddekolbe til loddestation EP5 og EP6

  Ekstra loddekolbe til loddestation EP5 og EP6, PRIS-MATCH! Ekstra loddekolbe til loddestation EP5 og EP6 | Er din lodekolbe til din EP5 eller EP6 station opslidt? Så kan du købe en ny løs lodekolbe li

  129,00 kr.26-02-2024
 2. Loddekolbe, 10 stk . M3 / M4 / M5 heat inserts, Heat inserts / Indstøbnings bøsning / Knurled Insert

  Loddekolbe, 10 stk . M3 / M4 / M5 heat inserts, Heat inserts / Indstøbnings bøsning / Knurled Insert 10 stk. messing gevindindsats til isætning i 3d print via loddekolbe. Har i forskellige størrelse

  10,00 kr.23-06-2024
 3. Loddekolbe, Heat insert tool til loddekolbe, Heat insert tool til loddekolbe

Tool kommer med dele t

  Loddekolbe, Heat insert tool til loddekolbe, Heat insert tool til loddekolbe Tool kommer med dele til følgende inserts størrelser: M2.5 M3 M4 M5 M6 M8 Passer til klassiske loddekolber Tilbehør: 60

  70,00 kr.23-06-2024
 4. Loddekolbe, Mitsutomo, TINSUGER - ny ubrugt
Tinsuger - ubrugt, med god sugeeffekt.
Aluminium pumpehu

  Loddekolbe, Mitsutomo, TINSUGER - ny ubrugt Tinsuger - ubrugt, med god sugeeffekt. Aluminium pumpehus, plast top.

  25,00 kr.21-06-2024
 5. Andet, Sæt DC Jackstik 5,5 x 2,5 mm m. skrueterminal, Sæt DC jackstik 5,5 x 2,5 mm bestående af han+

  Andet, Sæt DC Jackstik 5,5 x 2,5 mm m. skrueterminal, Sæt DC jackstik 5,5 x 2,5 mm bestående af han+hun stik. Barrel plug / terminal block adapter med 5,5x2,5mm stik samt skrue terminaler. Passer bl

  15,00 kr.16-06-2024
 6. Loddekolbe, 10 ml. lodde flux i sprøjte inkl. dispenser, 10 ML solderflux i sprøjte inkl. dispenser

  Loddekolbe, 10 ml. lodde flux i sprøjte inkl. dispenser, 10 ML solderflux i sprøjte inkl. dispenser Flux model: RMA223 Kan sendes fra 35 kr. som quickbrev eller 46 kr. som pakkepost. #Solder flux

  50,00 kr.16-06-2024

Du får brug for en loddekolbe til arbejdet. Lige nu kan du finde 63 loddekolber på DBA, og her kan du finde dem, der koster under 100 kroner.

Har du en hjælpende hånd?

Det er ikke mange ting, du skal hente frem fra værktøjskassen, når du skal lodde en ledning. Faktisk kan du nøjes med en loddekolbe og loddetin, men Stig Bomholt anbefaler også, at du får fat i en hjælpende hånd:

- Når du skal lodde to ting sammen – i det her tilfælde en knækket ledning – kan du få glæde af en hjælpende hånd, som det hedder. Det er et smart, lille stativ, som kan holde ledningerne for dig, mens du lodder, forklarer han smilende.

Du kan selvfølgelig sagtens få succes med lodningen uden en hjælpende hånd. Det er trods alt bare et praktisk hjælpemiddel, som letter arbejdet for dig. Det vigtigste ved en god lodning er nemlig nøjagtighed:

- Du må være lidt omhyggelig, når du lodder en ledning. De to afisolerede ender skal sættes sammen, så metallet rører hinanden, og så begynder du at varme dem op med loddekolben, guider Stig Bomholt.

Når enderne, som skal loddes sammen, er varmet op, griber du loddetinnet. Det er nemlig nu, du skal i gang med selve lodningen:

- Du holder loddetinnet hen til kolbens spids, så tinnet varmes op og smelter ud over de to ledningsender, så de bliver forbundet. Nu er de loddet sammen, og ledningen kan snart bruges igen, siger Stig Bomholt med sikkerhed i stemmen.

Som en fin afslutning på lodningen forsegler du ledningen med krympeflex. Hvordan du gør det, har Stig Bombolt allerede forklaret dig i en anden guide.

Er du klar til at modtage dit eksamensbevis i lodning? Før du inviterer vennerne til fest, må vi lige være den strenge censor, som drypper malurt i bægeret. For, hvad gør du egentlig, hvis lodningen ikke lykkes første gang? Og har du helt styr på, hvordan du får tin til at hæfte? Hvis du ikke ved det, er det tilbage til bøgerne. Heldigvis lader Stig Bomholt dig ikke i stikken, og under annoncen fortæller han, hvordan du undgår de klassiske lodningsfejl.

Ledninger til salg på DBA i dag:

 1. Inakustik STAR højttalerkabel, 2x 2.50 mm² | 25 meter

  Inakustik STAR højttalerkabel, 2x 2.50 mm² | 25 meter

  Inakustik STAR højttalerkabel, 2x 2.50 mm² | 25 me, Inakustik STAR højttalerkabel (2x 2,5 mm² CU) | Fleksibelt højttalerkabel i god tysk kvalitet, der er nemt at arbejde med. Udgaven i 2x 2.50 mm2, er

  589,00 kr.05-08-2023
 2. Installationskabel, 10 m., Har 10 meter 5g6 I overskud til elbil

  Installationskabel, 10 m., Har 10 meter 5g6 I overskud til elbil

  350,00 kr.25-06-2024
 3. 230V~ apparat strøm kabel med Schuko stik | 5 meter

  230V~ apparat strøm kabel med Schuko stik | 5 meter

  230V~ apparat strøm kabel med Schuko stik | 5 mete, PRIS-MATCH! 230V Apparat strømkabel med Schuko stik, sort (3 x 0,75 mm²) | En af de mest almindelig strømkabler til elektronik og Hi-Fi produkter. D

  65,00 kr.21-02-2022
 4. USB Powerbank (10.000 mAh, PD/QC)

  USB Powerbank (10.000 mAh, PD/QC)

  USB Powerbank (10.000 mAh, PD/QC), PRIS-MATCH! USB Powerbank (10.000 mAh, PD/QC) | USB powerbank med batteri på 10.000 mAh. som bl.a. har USB-C PD og Quick charge 3.0. Kan lade en smartphone op til 3-

  219,00 kr.21-02-2022
 5. SUPRA MD03-EU/SP Mk3 LoRad strømskinne med 3 tilslutninger, støjfilter og str...

  SUPRA MD03-EU/SP Mk3 LoRad strømskinne med 3 tilslutninger, støjfilter og str...

  SUPRA MD03-EU/SP Mk3 LoRad strømskinne med 3 tilsl, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SUPRA MD03-EU/SP strømskinne | MD03-EU/SP Mk3 er en ny og forbedret 3-stik strømskinne fra Supra. Denne version kommer med

  1.039,00 kr.21-02-2022
 6. SUPRA LoRad power kabel (Schuko stikprop han - 16A Apparat hun) | 1 meter

  SUPRA LoRad power kabel (Schuko stikprop han - 16A Apparat hun) | 1 meter

  SUPRA LoRad power kabel (Schuko stikprop han - 16A, PRIS-MATCH! SUPRA LoRad 16A Apparat kabel med Schuko stik (3 x 2.5 mm²) | Kvalitets strøm kabel fra Supra, særdeles velegnet til brug i Hi-Fi system

  379,00 kr.21-02-2022

Du kan altid finde en ny ledning på DBA, hvis du ikke orker at lodde den gamle.

Et simpelt tip som sikrer succes med lodning

Der er ingen grund til at give op, hvis lodningen ikke lykkes. Det giver nemlig anledning til, at du henter et nyt stykke værktøj frem. Byd tinsugeren velkommen i værktøjskassen:

- Du laver en ny lodning ved at varme tinnet på ledningen op med loddekolben. Når det er varmt, tager du tinsugeren og sætter ned til tinnet, som nu bliver suget væk. Det er altså en måde at fjerne en fejlslagen lodning på, forklarer Stig Bomholt og uddyber:

- Når den gamle lodning er væk, kan du lave en ny.

Der kan være flere grunde til, at en lodning ikke lykkes. Blandt andet kan det skyldes, at tinnet ikke hæfter, fortæller Stig Bomholt:

- Nogle gange sker det, at tinnet ikke hæfter – altså, at det ikke vil sidde fast omkring ledningen. Årsagen er muligvis, at ledningen har fået lak, men det fjerner du med sandpapir. I det hele taget er det ret afgørende, at emnet, du lodder, er rent, forklarer Stig Bomholt tålmodigt.

Fedt, støv og snavs hæmmer lodningen, og derfor er det vigtigt, du renser ledningen, før du går i gang med at lodde den. Samtidig er det også en rigtig god idé at lufte ud – både under arbejdet og bagefter, lyder opfordringen fra Stig Bomholt afslutningsvist.

Med det råd in mente er vi nu klar til at lade dig dimittere fra loddeskolen, og vi er sikre på, at du nok skal klare alle loddeopgaver, som lander på dit arbejdsbord. For det var jo slet ikke så svært, vel?

Find et loddesæt på DBA lige her:

 1. Regulator til 1 liters ilt flaske

  Regulator til 1 liters ilt flaske

  Regulator til 1 liters ilt flaske, Køb billigere end brugt? Kig forbi vores webshop og kig nærmere på denne og lignende varer samt tilbehør. Bestil i vores webshop hverdage før kl. 12 og få det levere

  235,00 kr.24-11-2021
 2. CFH Gasflaske 330 gram

  CFH Gasflaske 330 gram

  CFH Gasflaske 330 gram, Køb billigere end brugt? Kig forbi vores webshop og kig nærmere på denne og lignende varer samt tilbehør. Bestil i vores webshop hverdage før kl. 12 og få det leveret allerede

  100,00 kr.24-11-2021
 3. Loddesæt, Rekrow rk3114 Loddesæt, Har denne nye Rekrow rk3114 Loddesæt.. Købte den for mange år side

  Loddesæt, Rekrow rk3114 Loddesæt, Har denne nye Rekrow rk3114 Loddesæt.. Købte den for mange år siden men fik aldrig taget den i brug. Den er ny og aldrig været pakket ud. Hantes i Århus eller kan se

  795,00 kr.19-06-2024
 4. Svejse- og loddesæt med ilt og gas

  Svejse- og loddesæt med ilt og gas

  Svejse- og loddesæt med ilt og gas, Køb billigere end brugt? Kig forbi vores webshop og kig nærmere på denne og lignende varer samt tilbehør. Bestil i vores webshop hverdage før kl. 12 og få det lever

  995,00 kr.01-04-2023
 5. Loddesæt, Loddesæt

  Loddesæt, Loddesæt

  500,00 kr.15-06-2024
 6. Gasflaske 330 gram

  Gasflaske 330 gram

  Gasflaske 330 gram, Køb billigere end brugt? Kig forbi vores webshop og kig nærmere på denne og lignende varer samt tilbehør. Bestil i vores webshop hverdage før kl. 12 og få det leveret allerede næst

  80,00 kr.06-07-2022

Er du klar til at lodde ledninger? Der er mange fine loddesæt til salg på DBA, så du kan komme i gang med at lappe lasede ledninger.

Stig Bomholt er ikke kun en mester i lodninger. Som formand for Repair Cafe Danmark har han dagligt fingrene i elektriske reparationer, og han redder både lamper og mikroovne fra en tur i containeren. Har du en gammel lampe, som ikke vil lyse? Det er let at lave en fejlfinding, og her i artiklen fortæller Stig dig, hvordan du gør.

Når ledningerne er lappet sammen, er det tid til at få strømmen til at løbe igennem dem igen, men du kan altså hurtigt få samlet dig et par elektriske fuglereder, hvis ikke du får styr på ledningerne. Vil du undgå at belaste ledningerne, så de knækker? Du sparer tid med lodninger, hvis du ser med her, hvor vi viser dig, hvordan du laver en lækker ledningsskjuler.

Relaterede artikler