Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere
Tech

Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere

John G
John G

Lyder dine højttalere ikke optimalt? Er du træt af lyden? Måske er det bare små, men vigtige justeringer der skal til, før musikken lyder SÅ meget bedre. Læs her, hvordan du gør.

Højttalere kommer i alle mulige afskygninger og størrelser. Fra super eksotiske kæmpehøjttalere med priser, som let kunne udgøre udbetalingen på et hus og over til små, anonyme højttalere, som helst ikke må kunne ses.

Med introduktionen af soundbars til TV-skærme i stuen og mindre Bluetooth-højttalere er rigtigt mange begyndt at sælge deres store højttalere fra. Derfor er det nemt at gøre en god handel på for eksempel gulvhøjttalere her på DBA

Omvendt er der også mange, som ikke gider store, “klodsede” højttalere. Det må gerne være smart og passe til indretningen.

Selvom der ofte blandt hi-fi-entusiaster trækkes på smilebåndet over de små reolhøjttalere, er der sket rigtigt meget i udviklingen af reolhøjttalere. Det betyder, at de små kasser sagtens kan have stor lyd.

Hvis du er bange for at mangle bas på den lille højttaler, kan du altid købe dig en subwoofer.

I denne guide giver jeg 5 simple og brugbare tips til, hvordan du får endnu bedre lyd ud af dine højttalere. Det gælder uanset, om du er til store gulvhøjttalere eller foretrækker mindre udgaver.

Inden vi fintuner lyden hjemme hos dig, skal du finde ud af, hvad DU oplever som god lyd.

Brugte højttalere findes i mange prisklasser på DBA:

 1. Højttaler, Montana, Montana Sound System - Point Source Acoustics, aktiv, 100 W, God, Sælger 1 Mon

  Højttaler, Montana, Montana Sound System - Point Source Acoustics, aktiv, 100 W, God, Sælger 1 Montana modul i hvid med højtalere og Sound Unit indbygget. Har brugsspor (se fotos) Se billeder for s

  3.000,00 kr.24-03-2023
 2. Højttaler, Pioneer, cs-v170, 200 W, God, Sjældent udbudt væg hængt højtaler fra Pioneer.
Cs-v170 er

  Højttaler, Pioneer, cs-v170, 200 W, God, Sjældent udbudt væg hængt højtaler fra Pioneer. Cs-v170 er en vintage højtaler brugt på cafeer og diskoteker i 90'erne. Super velspillende og sat sammen med e

  2.500,00 kr.24-03-2023
 3. Højttaler, Bang & Olufsen, Beolab 4, aktiv, Perfekt, Her sælges et par supper lækre beolab 4. I med

  Højttaler, Bang & Olufsen, Beolab 4, aktiv, Perfekt, Her sælges et par supper lækre beolab 4. I med rødt frontstof, men jeg har også frontstof i blå og rød helt nye. Der ydes 6 måneders garanti.

  2.495,00 kr.16-03-2018
 4. BeoLab 4000

  BeoLab 4000

  Højttaler, BeoLab 4000, BeoLab 4000, Bang & Olufsen aktiv højttalersæt... 59 watt basrefleks Kan vægmonteres lodret eller vandret Kabinetfarve : Sølv med sølv fronte Vægbeslag medfølger Type 6636 L

  4.299,00 kr.23-02-2023
 5. BeoCenter 9500

  BeoCenter 9500

  Højttaler, BeoCenter 9500, BeoCenter 9500, Bang & Olufsen Musiksystem... FM - Radio - Cd - Kassette Direkte betjening eller B&O fjernbetjening (tilkøb). Aktive eller passive højttalere skal tilslutt

  2.999,00 kr.24-03-2023
 6. SUPRA Sword Combicon stereo højttaler kabelsæt - 2,50 meter

  SUPRA Sword Combicon stereo højttaler kabelsæt - 2,50 meter

  Højttaler, SUPRA, Højttalerkabel med stik, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SUPRA Sword Bifilar Litz højttaler kabelsæt | Supra Sword højttalerkabel High-end stereo kabelsæt med patenteret teknologi. Kablern

  4.899,00 kr.23-03-2023

Her er et udvalg af de mange, forskellige brugte højttalere, som lige nu findes på DBA. For under 5.000 kroner kan du sagtens komme langt.
  

Hvordan lyder musikken godt for dig?

Der er utroligt mange meninger om, hvordan en “rigtig” højttaler skal lyde. Derfor kan det også være svært at diskutere, hvad der er rigtigt. Det ”rigtige” findes ganske enkelt ikke.

Ligesom med biler, er der nogen, som sværger til det ene mærke frem for det andet.

Når du taler med hi-fi-entusiaster, skal du huske på, at de ofte er passionerede omkring enkelte mærker eller typer af højttalere. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i, men et godt råd er at finde ud af hvilken lyd, du kan lide.

LÆS OGSÅ: Så mange penge sparer du på at købe brugt Hi-Fi

Tænk blandt andet over:

1. Skal lyden have masser af bas?
2. Elsker du en klar og tydelig vokal?
3. Må lyden være varm, eller skal den være skarp og præcis?

Når du har tjeklisten på plads, skal du i gang med at lytte.

1. Ryk højttaleren ud fra væggen og få bedre lyd

Du kan gøre rigtigt meget godt for lyden ved at rykke dine højttalere ud fra væggen.

Musikken lyder ofte markant bedre ved, at der kommer mere luft til bagvæggen. Det gør nemlig, at lyden bedre kan reflekteres i rummet.

En god regel er at sætte dig, hvor du lytter til musik, og så rykke højttalerne gradvist ud fra bagvæggen. På et tidspunkt rammer du et punkt, hvor der er en god balance mellem bas og lyse toner. Musikken virker levende, uden at bassen er for dominerende, eller lyden bliver for tynd.

Husk!

 • Hvis bassen buldrer alt for meget, er du for tæt på bagvæggen.
 • Hvis lyden bliver alt for tynd, er du kommet for langt væk fra væggen.

Nu er du klar til at finde ”the sweet spot”.

Brugte B&W-højttalere på DBA:

 1. Højttaler, Onkyo, 120 W, Perfekt, Jeg har det her fine anlæg til salg båndoptager *2i en radio og f

  Højttaler, Onkyo, 120 W, Perfekt, Jeg har det her fine anlæg til salg båndoptager *2i en radio og forstærker spiller godt der følger kun en højtaler med bw lyder godt pris 5000kr ell giv et bud ????

  5.000,00 kr.04-04-2022

B&W er et af de kendte mærker inden for højttalere. Her kan du komme i nærheden af flotte og velspillende højttalere til en meget rimelig pris.

   

2. Drej højttalerne indad

I hi-fi-verdenen tales der ofte om “the sweet spot”. Det er der, hvor lyden er helt perfekt. Punktet skal gerne være lige der, hvor du sidder, når du nyder musikken.

Derfor kan det betale sig at dreje højttalere en smule indad, så de peger hen mod det sted, hvor du oftest lytter til musik. Igen gælder det om at gøre det i trin.

Start med at dreje højttalerne lidt indad og sæt dig og lyt. Bliv ved, indtil du rammer det punkt, hvor du synes, musikken lyder allerbedst.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at gamle højttalere er bedre end nye

De fleste vil opleve forbedringer i lyden, når højttaleren rammer det øre, den står ud for. Så den højre højttaler skal nogenlunde pege mod det højre øre og omvendt for den venstre højttaler.

Hvis I er flere, som hører musik på samme tid, skal du lade være med at pege højttalerne så meget indad, at det kun er den i midten, som har den bedste lyd. Her kan du med fordel prøve at sætte dig forskellige steder i sofaen og finde det bedste kompromis mellem de forskellige lyttepositioner.

Forstærkere til højttalere til salg på DBA:

 1. Integreret forstærker, Andet, Vitus RI-101, 300 W, Perfekt, Vitus RI-101 med Dac-Streamer modul.
Ori

  Integreret forstærker, Andet, Vitus RI-101, 300 W, Perfekt, Vitus RI-101 med Dac-Streamer modul. Original Emballage. 3 År gammel, 1 ejer Fremstår som Ny. FAST PRIS.

  55.000,00 kr.24-03-2023
 2. Receiver, Bang & Olufsen, Beomaster 4500, Perfekt, Receiver (forstærker og radio) 
Topmodel med både

  Receiver, Bang & Olufsen, Beomaster 4500, Perfekt, Receiver (forstærker og radio) Topmodel med både 4 analog og 2 digitale (Powerlink) udgange til aktive højttalere. Perfekt stand, uden en skramme.

  2.000,00 kr.24-03-2023
 3. Integreret forstærker, Sony, STR-DE 435, 100 W, Rimelig, Kraftigt AM/FM surround receiver på 100 wat

  Integreret forstærker, Sony, STR-DE 435, 100 W, Rimelig, Kraftigt AM/FM surround receiver på 100 watt i 8 ohm fra Sony. Enheden er rengjort ind- og udvendig, kontakter og potmetre er renset og smurt.

  500,00 kr.24-03-2023
 4. Rega Brio forstærker

  Rega Brio forstærker

  Stereo forstærker, Rega, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! Rega Brio forstærker (2x 50W, 8 Ohm) | Rega Brio har ikke bare fået et designløft. Bedre opbygning, bedre RIAA og tilføjelsen af en hovedtelefon udgan

  5.295,00 kr.22-02-2023
 5. SONOS AMP streaming forstærker

  SONOS AMP streaming forstærker

  Stereo receiver, SONOS, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS AMP streaming forstærker | SONOS AMP med HDMI er en kraftig og alsidig forstærker der leverer ægte Hi-Fi præstationer, med sine 125W pr. kanal.

  5.990,00 kr.25-12-2022
 6. MCL P2

  MCL P2

  Forstærker, Bang & Olufsen, MCL P2, W 60, Perfekt, Her sælges en 60W forstærker MCL P2

  795,00 kr.13-10-2021

Ligesom højttalere er forstærkere også noget, hi-fi-folket er meget passionerede omkring. Tjek dette udvalg af brugte forstærkere. Der er lige nu over 2.000 annoncer med forstærkere på DBA.

   
3. Sæt højttalerne i ørehøjde

Dette tip gælder dig, som har reol- eller standerhøjttalere. Hvis det er muligt, bør du sørge for, at dine højttalere er i ørehøjde.

Mange placerer deres højttalere for højt, men du kan forbedre lyden rigtigt meget ved at placere højttalerne, så de nogenlunde matcher den højde, som du lytter til musik i.

LÆS OGSÅ: Din gamle spolebåndoptager er vildt mange penge værd
  

4. Lyt til musikken i mørke

Dette råd kan spare dig utallige tusinde kroner! Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt.

Råddet kommer fra hi-fi-guruen Steve Guttenberg. I jagten på den perfekte lyd kan man blive så optaget af at jagte et bedre og bedre lydbillede, at man helt glemmer det allervigtigste - nemlig at lytte til musikken.

Ved at sætte dig i et mørkt rum med lukkede øjnene, skærper du høresansen, og du begynder at kunne lytte til musikken og detaljerne i lydbilledet. Hvis du mærker, at du bare slapper af og helt naturligt markerer rytmen med foden, har du ikke ramt helt ved siden af.

Hvis du hører, at der ubalance i musikken, kan du gå tilbage til rådene længere oppe og prøve at justere på højttalernes placering.

5. Stol på dine egne ører

Igen et råd, som nok er super enkelt, men som mange alligevel glemmer: Der er IKKE nogen ”bedste lyd”. Stol på dine egne ører.

Hi-fi er både en utroligt spændende og en meget nørdet verden. Det er findes rigtigt mange teorier om, hvordan et par højttalere skal placeres, og der findes metoder, hvor man skal måle rummet op og lave udregninger på, hvor det er bedst at placere højttalerne.

Det har helt sikkert sin berettigelse, men for de fleste vil de ovenstående tips være nok til at forbedre lyden. Måske så meget, at de gamle højttalere alligevel ikke skal skiftes.

Hvis intet af det ovenstående alligevel ikke forbedrer lyden, eller du finder ud af, at du stadig savner noget, kan det sagtens være på tide at skifte dine gamle højttalere ud.

Heldigvis er der masser af gode højttalere til salg på DBA, og forhåbentligt er du blevet lidt klogere på, hvad du kan lide og ikke lide.

Mens du drømmer om bedre lyd, kan du tjekke denne video. Her er DBAs dyreste højttalere. De koster 2 millioner kroner. I den anden ende af skalaen, men stadig dyrt, finder vi på DBA en gammel Sony Walkman. Har du sådan en liggende, kan den måske indbringe op til 4.000 kroner.

Er du på jagt efter nogle højtalere på DBA, men er du i tvivl om, hvad du skal kigge efter, når du er ude og besehøjtalere? I denne artikel får du fem gode råd til, hvad du skal vide, når du køber dine højtalere brugte.

God lyd, det kan du også få ud af en soundboks, og vidste du, at iværksætterne bag firmaet startede deres højtalerfirma på DBA? Se selv i videoen herunder eller læs mere, her.

Relaterede artikler