Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere
Tech

Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere

John G
John G

Lyder dine højttalere ikke optimalt? Er du træt af lyden? Måske er det bare små, men vigtige justeringer der skal til, før musikken lyder SÅ meget bedre. Læs her, hvordan du gør.

Højttalere kommer i alle mulige afskygninger og størrelser. Fra super eksotiske kæmpehøjttalere med priser, som let kunne udgøre udbetalingen på et hus og over til små, anonyme højttalere, som helst ikke må kunne ses.

Med introduktionen af soundbars til TV-skærme i stuen og mindre Bluetooth-højttalere er rigtigt mange begyndt at sælge deres store højttalere fra. Derfor er det nemt at gøre en god handel på for eksempel gulvhøjttalere her på DBA

Omvendt er der også mange, som ikke gider store, “klodsede” højttalere. Det må gerne være smart og passe til indretningen.

Selvom der ofte blandt hi-fi-entusiaster trækkes på smilebåndet over de små reolhøjttalere, er der sket rigtigt meget i udviklingen af reolhøjttalere. Det betyder, at de små kasser sagtens kan have stor lyd.

Hvis du er bange for at mangle bas på den lille højttaler, kan du altid købe dig en subwoofer.

I denne guide giver jeg 5 simple og brugbare tips til, hvordan du får endnu bedre lyd ud af dine højttalere. Det gælder uanset, om du er til store gulvhøjttalere eller foretrækker mindre udgaver.

Inden vi fintuner lyden hjemme hos dig, skal du finde ud af, hvad DU oplever som god lyd.

Brugte højttalere findes i mange prisklasser på DBA:

 1. Højttaler, Geneva Sound Lab, Xl, aktiv, Perfekt, Sælger denne geneva sound lab xl, den er med cd

  Højttaler, Geneva Sound Lab, Xl, aktiv, Perfekt, Sælger denne geneva sound lab xl, den er med cd afspiller og Bluetooth, alt følger med ,inkl audio Chromecast. Dette er den store model der koster c

  2.500,00 kr.27-03-2023
 2. Højttaler, B&W, passiv, 200 W, Rimelig, B&w matrix 3 fra ca 1986 sælges da hele stereo setuppet er

  Højttaler, B&W, passiv, 200 W, Rimelig, B&w matrix 3 fra ca 1986 sælges da hele stereo setuppet er lavet om. De har spillet på mit NAD i hjemmestudioet men bruger primære min studio monitor. Man kan

  4.000,00 kr.27-03-2023
 3. Højttaler, JBL, Boombox 3, Perfekt

  Højttaler, JBL, Boombox 3, Perfekt

  3.000,00 kr.27-03-2023
 4. Højttaler, Andet mærke, IsoAcoustics Gaia II, En vibrationsafkoblende isolator i rustfrit stål til

  Højttaler, Andet mærke, IsoAcoustics Gaia II, En vibrationsafkoblende isolator i rustfrit stål til højttalere op til 54 kg, med fire fødder. Bunden er i gummi med sugekopeffekt. Leveres med følgende

  2.500,00 kr.27-03-2023
 5. Højttaler, Mission, MX3, passiv, 150 W, Perfekt, • Gulvstående Højttaler 
 • Basreflekskabinet
 •

  Højttaler, Mission, MX3, passiv, 150 W, Perfekt, • Gulvstående Højttaler • Basreflekskabinet • 2-vejs højttaler • 2×5?(130 mm) basdriver • 1" (25 mm) dome diskanthøjttaler • 89dB følsomhed (1w

  2.499,00 kr.27-03-2023
 6. Højttaler, Harman/Kardon, Perfekt, Harman/Kardon BDS 4709
Fejler intet, ingen ridser 
Kan spile mus

  Højttaler, Harman/Kardon, Perfekt, Harman/Kardon BDS 4709 Fejler intet, ingen ridser Kan spile musik, radio, og tilføjes til fjernsynet. Der medfølger en fjernbetjening. Nypris: 12.000 kr

  3.000,00 kr.27-03-2023

Her er et udvalg af de mange, forskellige brugte højttalere, som lige nu findes på DBA. For under 5.000 kroner kan du sagtens komme langt.
  

Hvordan lyder musikken godt for dig?

Der er utroligt mange meninger om, hvordan en “rigtig” højttaler skal lyde. Derfor kan det også være svært at diskutere, hvad der er rigtigt. Det ”rigtige” findes ganske enkelt ikke.

Ligesom med biler, er der nogen, som sværger til det ene mærke frem for det andet.

Når du taler med hi-fi-entusiaster, skal du huske på, at de ofte er passionerede omkring enkelte mærker eller typer af højttalere. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i, men et godt råd er at finde ud af hvilken lyd, du kan lide.

LÆS OGSÅ: Så mange penge sparer du på at købe brugt Hi-Fi

Tænk blandt andet over:

1. Skal lyden have masser af bas?
2. Elsker du en klar og tydelig vokal?
3. Må lyden være varm, eller skal den være skarp og præcis?

Når du har tjeklisten på plads, skal du i gang med at lytte.

1. Ryk højttaleren ud fra væggen og få bedre lyd

Du kan gøre rigtigt meget godt for lyden ved at rykke dine højttalere ud fra væggen.

Musikken lyder ofte markant bedre ved, at der kommer mere luft til bagvæggen. Det gør nemlig, at lyden bedre kan reflekteres i rummet.

En god regel er at sætte dig, hvor du lytter til musik, og så rykke højttalerne gradvist ud fra bagvæggen. På et tidspunkt rammer du et punkt, hvor der er en god balance mellem bas og lyse toner. Musikken virker levende, uden at bassen er for dominerende, eller lyden bliver for tynd.

Husk!

 • Hvis bassen buldrer alt for meget, er du for tæt på bagvæggen.
 • Hvis lyden bliver alt for tynd, er du kommet for langt væk fra væggen.

Nu er du klar til at finde ”the sweet spot”.

Brugte B&W-højttalere på DBA:

 1. Højttaler, B&W, 805 Atlantis, passiv, 120 W, Perfekt, 1 sæt BW Nautilus 805, 120w. Inkl stand. 
Fa

  Højttaler, B&W, 805 Atlantis, passiv, 120 W, Perfekt, 1 sæt BW Nautilus 805, 120w. Inkl stand. Fantastisk god lyd. Købt ca. i 2000/2001. Er meget velholdte. Jeg sælge dem for min Far som i sin tid

  10.000,00 kr.26-03-2023

B&W er et af de kendte mærker inden for højttalere. Her kan du komme i nærheden af flotte og velspillende højttalere til en meget rimelig pris.

   

2. Drej højttalerne indad

I hi-fi-verdenen tales der ofte om “the sweet spot”. Det er der, hvor lyden er helt perfekt. Punktet skal gerne være lige der, hvor du sidder, når du nyder musikken.

Derfor kan det betale sig at dreje højttalere en smule indad, så de peger hen mod det sted, hvor du oftest lytter til musik. Igen gælder det om at gøre det i trin.

Start med at dreje højttalerne lidt indad og sæt dig og lyt. Bliv ved, indtil du rammer det punkt, hvor du synes, musikken lyder allerbedst.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at gamle højttalere er bedre end nye

De fleste vil opleve forbedringer i lyden, når højttaleren rammer det øre, den står ud for. Så den højre højttaler skal nogenlunde pege mod det højre øre og omvendt for den venstre højttaler.

Hvis I er flere, som hører musik på samme tid, skal du lade være med at pege højttalerne så meget indad, at det kun er den i midten, som har den bedste lyd. Her kan du med fordel prøve at sætte dig forskellige steder i sofaen og finde det bedste kompromis mellem de forskellige lyttepositioner.

Forstærkere til højttalere til salg på DBA:

 1. Forstærker, Sony, God, Sony forstærker.

God stand.

Ved ikke så meget om den.

Desværre ingen fjern

  Forstærker, Sony, God, Sony forstærker. God stand. Ved ikke så meget om den. Desværre ingen fjernbetjening. Kan evt leveres. SØGEORD: Sony Forstærker Hifi Lyd Anlæg

  400,00 kr.27-03-2023
 2. Densen B-150CAST med 1NRG og Gizmo (alle albino)

  Densen B-150CAST med 1NRG og Gizmo (alle albino)

  Integreret forstærker, Densen, B-150CAST, 1NRG, Gizmo, 2x100 W, Perfekt, Densen B-150CAST er en B-150XS opgraderet med Densens eget CAST modul, som gør det muligt at tilslutte et optisk input for endn

  40.000,00 kr.27-03-2023
 3. Kabler, Andet, Perfekt, Meget vellydende 1mtr strømkabel , strammer bassen op og giver mere ro

  Kabler, Andet, Perfekt, Meget vellydende 1mtr strømkabel , strammer bassen op og giver mere ro

  400,00 kr.27-03-2023
 4. Forforstærker, Rotel, RC 1590, Perfekt, Rotel RC 1590

#### Pris nedsat fra 7 - til DKK 6000,00 per

  Forforstærker, Rotel, RC 1590, Perfekt, Rotel RC 1590 #### Pris nedsat fra 7 - til DKK 6000,00 per 2023-03-27 ### Denne for-forstærker er Rotels top model. Men bemærk, at der er kommet en ny version

  6.000,00 kr.04-03-2023
 5. Trådløs forstærker, Denon, Heos Amp, 60 W, Perfekt, Heos Amp hs1,

Lækker og nem netværks stereofors

  Trådløs forstærker, Denon, Heos Amp, 60 W, Perfekt, Heos Amp hs1, Lækker og nem netværks stereoforstærker fra Denon med Heos multirum. Den kan nemt kobles sammen med andre heos højtalere. Både analo

  1.150,00 kr.27-03-2023
 6. Kabler, Audioquest, Carbon coax 1,0 meter.

  Kabler, Audioquest, Carbon coax 1,0 meter.

  1.200,00 kr.27-03-2023

Ligesom højttalere er forstærkere også noget, hi-fi-folket er meget passionerede omkring. Tjek dette udvalg af brugte forstærkere. Der er lige nu over 2.000 annoncer med forstærkere på DBA.

   
3. Sæt højttalerne i ørehøjde

Dette tip gælder dig, som har reol- eller standerhøjttalere. Hvis det er muligt, bør du sørge for, at dine højttalere er i ørehøjde.

Mange placerer deres højttalere for højt, men du kan forbedre lyden rigtigt meget ved at placere højttalerne, så de nogenlunde matcher den højde, som du lytter til musik i.

LÆS OGSÅ: Din gamle spolebåndoptager er vildt mange penge værd
  

4. Lyt til musikken i mørke

Dette råd kan spare dig utallige tusinde kroner! Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt.

Råddet kommer fra hi-fi-guruen Steve Guttenberg. I jagten på den perfekte lyd kan man blive så optaget af at jagte et bedre og bedre lydbillede, at man helt glemmer det allervigtigste - nemlig at lytte til musikken.

Ved at sætte dig i et mørkt rum med lukkede øjnene, skærper du høresansen, og du begynder at kunne lytte til musikken og detaljerne i lydbilledet. Hvis du mærker, at du bare slapper af og helt naturligt markerer rytmen med foden, har du ikke ramt helt ved siden af.

Hvis du hører, at der ubalance i musikken, kan du gå tilbage til rådene længere oppe og prøve at justere på højttalernes placering.

5. Stol på dine egne ører

Igen et råd, som nok er super enkelt, men som mange alligevel glemmer: Der er IKKE nogen ”bedste lyd”. Stol på dine egne ører.

Hi-fi er både en utroligt spændende og en meget nørdet verden. Det er findes rigtigt mange teorier om, hvordan et par højttalere skal placeres, og der findes metoder, hvor man skal måle rummet op og lave udregninger på, hvor det er bedst at placere højttalerne.

Det har helt sikkert sin berettigelse, men for de fleste vil de ovenstående tips være nok til at forbedre lyden. Måske så meget, at de gamle højttalere alligevel ikke skal skiftes.

Hvis intet af det ovenstående alligevel ikke forbedrer lyden, eller du finder ud af, at du stadig savner noget, kan det sagtens være på tide at skifte dine gamle højttalere ud.

Heldigvis er der masser af gode højttalere til salg på DBA, og forhåbentligt er du blevet lidt klogere på, hvad du kan lide og ikke lide.

Mens du drømmer om bedre lyd, kan du tjekke denne video. Her er DBAs dyreste højttalere. De koster 2 millioner kroner. I den anden ende af skalaen, men stadig dyrt, finder vi på DBA en gammel Sony Walkman. Har du sådan en liggende, kan den måske indbringe op til 4.000 kroner.

Er du på jagt efter nogle højtalere på DBA, men er du i tvivl om, hvad du skal kigge efter, når du er ude og besehøjtalere? I denne artikel får du fem gode råd til, hvad du skal vide, når du køber dine højtalere brugte.

God lyd, det kan du også få ud af en soundboks, og vidste du, at iværksætterne bag firmaet startede deres højtalerfirma på DBA? Se selv i videoen herunder eller læs mere, her.

Relaterede artikler