Det skal du tjekke, når du køber et brugt 4K-tv
Tech

Det skal du tjekke, når du køber et brugt 4K-tv

Elektronista
Elektronista

Nu koster det ikke så meget, som det har gjort, at fremtidssikre sit tv. Fjernsyn med 4K-opløsning, også kendt som UHD, kan nu købes for menneskepenge, og det betyder, at de også har ramt brugtmarkedet. Man kan gøre en god handel, hvis man synes HD simpelthen er for old school, men der er ting, man lige skal være opmærksom på, når man køber.

Der er ingen tvivl om, at højere opløsning giver en bedre oplevelse, når man grov-konsumerer serier på Netflix eller dyrker sin yndlingssportsgren fra sofaen. Det hele bliver en anelse mere virkeligt, når man nærmest kan se helt ind porerne på Frank Underwood i ’House of Cards’ eller kan se de enkelte græsstrå på grønsværen under en landskamp.

De fleste af os husker nok, hvor stort det føltes at skifte til HD fra det, vi nu kalder standardopløsning. Der var himmelvid forskel. Når man så tager i betragtning, at de tv- modeller, der kommer på gaden i dag, kan vise fire gange så mange pixels som Full HD, så venter der flere af den slags oplevelser, når først indholdet begynder at komme for alvor.

Fordelen ved den seneste udvikling inden for tv er jo, at tv-apparater med 4K-opløsning er kommet ned i pris, før vi for alvor behøver dem. Indtil videre skal du hente 4K-indholdet fra Netflix eller på nogle af de nye Blu-ray-skiver, der er på vej ud på markedet med film i den høje opløsning. Men på et tidspunkt kommer tv-kanalerne også for alvor med, og så er det jo rart, hvis man allerede har investeret i et tv, der kan vise de mange pixels.

Allerede nu er brugtmarkedet blevet invaderet af tv-modeller, der er helt parate til, hvad den nærmeste fremtid bringer af indhold. Men hvis du virkelig gerne vil være fremtidssikret, skal du lige overveje nogle enkelte aspekter, både inden, du griber knoglen og ringer på et brugt fjernsyn, og når du står ude hos sælgeren og er i gang med at inspicere eksemplaret.

Netflix sender blandt andre nogle af deres serier og film i 4K...
Netflix sender blandt andre nogle af deres serier og film i 4K...

Hvad er det der 4K for noget?

4K er en forkortelse for ”fire kilo” – altså fire tusinde. Det er en betegnelse for, at et 4K- billede har omkring 4.000 pixels på den brede led. På tv-fronten – og det gælder også, de serier, der streamer i 4K fra Netflix – benytter man sig dog af en opløsning, der er en anelse mindre, nemlig 3840 x 2160 pixels. Denne opløsning kalder man Ultra High Definition, forkortet UHD eller Ultra HD. Den kendes også som 2160p. Udtrykkene 4K og UHD benyttes i flæng, selvom de egentlig ikke er helt det samme.

Har du overhovedet behov for 4K?

Du kan sagtens klare dig uden et 4K-tv lige nu, og der går nok mindst et par år, før du ligefrem kommer i mindretal, hvis du ikke har et 4K-tv. Men du har næppe læst hertil, hvis du ikke er interesseret i at købe et. Overvej dog dit tvs fysiske placering i hjemmet. Hvis dit hjem er sådan indrettet, at du sidder 7-8 meter fra fjernsynet eller derover, og du samtidig ikke er villig til at købe et tv på over 60 tommer, vil du alligevel ikke kunne se de mange detaljer, 4K/UHD kan levere.

Forholdet imellem HD & UHD opløsning...
Forholdet imellem HD & UHD opløsning...

4K TV på dba.dk

 1. Samsung 55  S95B 4K OLED Smart TV (2022)

  Samsung 55 S95B 4K OLED Smart TV (2022)

  Flat Screen, Samsung, Samsung QE55S95BATXXC, High Definition, Som ny - originalindpakning mangler, Samsung 55 S95B 4K OLED TV et kombinerer et utroligt gennemtænkt design med avanceret 4K UHD Smart

  8.253,00 kr.18-09-2023
 2. Samsung 65" Q83B 4K QLED TV (2022)

  Samsung 65" Q83B 4K QLED TV (2022)

  Flat Screen, Samsung, Samsung QE65Q83BATXXC, High Definition, Som ny - I originalindpakning, Nyd alt det, som du ser, i spektakulære, delikate og afbalancerede farver med dette Samsung 65" Q83B 4K UHD

  13.577,00 kr.12-07-2023
 3. LG 65" UR73 4K LED TV (2023)

  LG 65" UR73 4K LED TV (2023)

  Flat Screen, LG, High Definition, Som ny - I originalindpakning, LG UR73 er et komplet 4K UHD -tv med WebOS 23, for nem og hurtig adgang til alt dit yndlingsindhold. Stand: Som ny - I originalindpakn

  4.849,00 kr.12-02-2024
 4. Samsung 43" Q68C 4K QLED Smart TV (2023)

  Samsung 43" Q68C 4K QLED Smart TV (2023)

  Flat Screen, Samsung, Samsung TQ43Q68CAUXXC, High Definition, Som ny - I originalindpakning, Samsung 43" Q68C 4K QLED Smart TV et leverer en fantastisk videokvalitet. Lad dig imponere af Quantum Dot-t

  5.819,00 kr.25-07-2023
 5. Demo - Samsung Q60C 50" QLED-TV

  Demo - Samsung Q60C 50" QLED-TV

  TV, Samsung, 4K QLED-TV med Edge-LED, Supreme UHD Dimming, flot design og alt det nødvendige til en utrolig god pris.

  4.999,00 kr.11-06-2024
 6. Demo - Samsung Q70C 65" QLED-TV

  Demo - Samsung Q70C 65" QLED-TV

  TV, Samsung, 4K QLED-TV med Edge-LED, Supreme UHD Dimming, eksklusivt design og pause/optagefunktion med dobbelte TV-tunere.

  8.999,00 kr.02-05-2024

Hvad med HDR?

High Dynamic Range (HDR) kender du måske fra dit smartphone-kamera. Det er en teknologi, hvor man optager billeder eller video med to forskellige kontrast-rater og farveindstillinger samtidigt og lægger dem sammen bagefter for at få mere farvedynamik i billedkvaliteten. Alle de nyeste serier på Netflix, der kører i 4K, er også optaget i HDR. Det betyder ikke, at du ikke kan se serierne, hvis dit tv ikke har HDR ombord. Men for at få HDR-effekten med, skal dit tv understøtte det. Og da teknologien lige er kommet frem, er der ikke ret mange 4K- fjernsyn til gode priser med HDR ude på brugtmarkedet. Overvej derfor, om du kan undvære HDR, eller om du vil vente HDR-fjernsyn begynder at dukke op i brugtannoncerne.

Kan det rent faktisk vise UHD?

Hvis du er løbet ind i et godt tilbud på et brugt 4K-fjernsyn, er der nogle tekniske ting, du lige skal tjekke. Mange af de 4K-fjernsyn, der kom på markedet, manglede nemlig nogle enkelte ting i forhold til de modeller, der blot er et enkelt år yngre. Visse tidlige 4K-fjernsyn fra kinesiske producenter understøtter f.eks. ikke UHD-opløsningen, men kun den ”oprindelige” 4K-opløsning på 4096 x 2160 pixels, og det kan give problemer, når du prøver at afspille noget fra Netflix eller Blu-Ray i UHD.

På samme måde er der mange modeller, der kun understøtter 4K med en skærmopdaterings- rater på 30Hz. Det behøver ikke give problemer med tv og film lige nu, men kan gøre det i fremtiden, og kan også være for lidt, hvis du vil spille computerspil i 4K.

Dobbelt så mange pixels...
Dobbelt så mange pixels...

Og hvad med Netflix?

Endelig skal du tjekke om HDCP-standarden på tv’et passer til dine andre enheder. HDCP er en kopibeskyttelses-teknologi, og visse kabelbokse og streamingbokse kræver, at skærmen f.eks. understøtter den seneste version af HDCP, nemlig v2.2. Ellers vil de slet ikke snakke sammen, og du får ikke noget billede på skærmen. Så tjek dit tilbehørs HDCP-standard op mod tv’ets.

Det allervigtigste er dog at tjekke, om f.eks. Netflix-app’en ombord understøtter 4K. Mange af de første 4K-modeller, der kom ud, har ganske enkelt ikke computer-kraft nok til at afvikle 4K fra Netflix, selvom de understøtter den høje opløsning. Man kan altså godt støde på fjernsyn med 4K, der kan få Netflix-app’en installeret, men som stadig ikke kan vise Netflix- serier i 4K/UHD. Vær derfor helt sikker på, at modellen, du kigger på, har den rigtige Netflix- version ombord i sit smart-tv-interface.

Du kan tjekke Netflix-kompatibiliteten her

Er tv’et i god stand?

Endelig skal du naturligvis tjekke alle de sædvanlige ting, man tjekker, når man køber et tv. Er der døde pixels på skærmen? Er alle stik og porte i god stand og virker de alle? Er der nogle af tv’ets indbyggede højttalere, der er stået af? Kan tv’et koble sig på et trådløst netværk? Virker fjernbetjeningen ordentligt? Og ikke mindst, viser tv’et et 4K-billede, når det bliver bedt om det? Det er en god idé at bede sælgeren demonstrere alle disse funktioner, inden du starter MobilePay-app’en op eller langer kontanterne over.

Lavet i samarbejde med Elektronista.dk

Relaterede artikler