Husker du? Velkommen til start 90’erne!

Husker du? Velkommen til start 90’erne!

18. oktober 2016

Grungemoden fra 90’erne er i dén grad kommet tilbage. Der er Dr. Martens og ternede skjorter overalt i butikkerne. Og så er der trends, vi ikke har set skyggen af siden – herunder raclette. Vi er nået til perioden 1986-1991 i vores ”Husker du” kavalkade, som vi bringer i anledning af 35 året for DBA. Så tag med os tilbage til årene, hvor de små legede med tamagotchi, de mellemstore havde Tina Kjær-plaketer på værelset – og de voksne malede væggene overalt i huset med natursvamp i nuancer af brændt orange.

1990’erne var et skizofrent årti. Og der er ikke meget – ud over musikken – som har overlevet. Og dog….på DBA lever meget 90’er lir videre i bedste velgående. Tag bare scoremøblet over dem alle: CD tårnet – en uundværlig del af indretningen, hvis man var en ung fyr med respekt for sig selv. Vores redaktør, Daniel, havde så meget respekt for sig selv at han havde 2! Efterfølgende har de jo fulgt FONA og CD'erne til de evige formatmarker hvor de bor på en gård og har det godt.

CD tårn - DBA Guide
Stilsikkert CD tårn!

Vi giver dig her fem bud på, hvad der hittede i første havldel af 1990’erne,  perioden hvor Danmark kunne spille fodbold og gaderne lå øde hen, når Berverly Hills 90210 rullede over skærmen torsdag aften.

      
1. Dr. Martens støvler

Vores retroekspert Louise Trillingsgaard bliver helt blød om hjertet ved at tænke tilbage på grungetiden og sine Dr. Martens. ”Første gang jeg stiftede bekendtskab med den legendariske støvle var i folkeskolen – lige dér i perioden hvor man enten var en poptøs eller flipper. Det var flipperne, der bar støvlerne. Med grandad trøjer, lapper på bukserne og partisaner tørklæder. Støvlerne er stadig cool – og det fedeste udtryk kommer, når de har fået lidt patina”. Du finder med garanti et par fede patinerede Dr. Martens støvler på DBA.

Dr. Martens støvler på dba.dk- DBA Guide
Sorte Dr. Martens, men de kom i MANGE farver!
Dr. Martens på dba.dk - DBA Guide
Og her Dr. Martens fundet i den gamle Den Blå Avis fra start 90'erne...

2. Saab 90, svensk sikkerhed

Selvom de europæiske biler fik kamp til stregen hos danskerne op gennem 1980’erne– og Japanerne kørte Honda og Toyota ud over hele landet, var løbet endnu ikke kørt. De gode og sikre ’europæere’ fyldte stadig godt i Den Blå Avis under “personbiler sælges”. Heriblandt en skandinavisk model, Saab 90 (Type B). Vores bil-entutiast Michael Stig Christensen har dette at sige om Saab 90’eren:  ”For hulan den er sej! Den er blandt mine personlige favoritter i brugtbilernes regi. Især den lidt sporty udgave i 2,0 Turbo.” Saab’en blev produceret imellem 1978-1988. Den kan erhverves i dag for en nogenlunde overkommelig sum penge. Tag selv et kig på DBA.

Saab 90 - DBA Guide
Nok den mest ikoniske SAAB...
Saab i den gamle Den Blå Avis - DBA Guide
Og her fundet i papirudgaven af Den Blå Avis i starten af 90'erne...

3. Svampemaling

Enhver trappeopgang eller stue i 90’ernes typehuse have mindst én væg, der var malet i flaskegrøn, solgul eller brændt orange med en natursvamp. Det gav det helt specielle og ultra hippe ujævne og rustikke udtryk, som var man landet midt i en dårlig film fra Sydfrankrig. Det tog næsten lige så lang til at male med svampeeffekt som det tog for trenden at dø igen. Det er faktisk også umuligt (heldigvis kan man sige) at opdrive disse farver maling på DBA – for ikke at tale om svampene til at påføre det med. 

Men derfor har vi naturligvis et tip til dig, hvis du vil i gang med at male dine vægge alligevel.

Svampemaling - DBA Guide
Svampemaling resultat - DBA Guide
Resultatet af svampemaling i en lettere avanceret form...

4. Raclettepanden…..fra helvede

Vores livsstilsekspert, Nikolaj Klingenberg har ikke meget godt at sige om Raclette. Her er sådan ret præcist hans ord: ”Jeg husker, at jeg blev decideret fornærmet, da Tefal annoncerede, at afløseren for fonduegryden nu var fundet. Der var tale om en landsdækkende tv-kampagne på TV2, hvor en glad familie med kraftig fønet hår tilberedte alt fra cocktailpølser og kødstykker til grøntsager med smeltet ost. Jeg var ingenlunden begejstret eller fascineret. Jeg tror faktisk, at jeg pludselig værdsatte fondue endnu mere. At sidde ved et elektrisk apparat med en ucharmerende ledning som sidemand, vandt aldrig frem, og da jeg i begyndelsen af 00’erne blev begavet med min egen raclette - uden at have ønsket mig den - blev den prøvet en gang. Og dernæst blev den væk. Den er ikke fundet siden.” Skulle der være et par lidt mere venligt stemte læsere derud – som godt kan se fidusen af stegte cocktailpølser svøbt i varm ost ved bordet, så tag et kig på DBA. Måske Nikolajs Raclette, som han hævder blev væk, er sat til salg der….

Raclette i 90erne - DBA Guide
Raclette... Dinner family style!
Raclette i den gamle Den Blå Avis - DBA Guide
Og her fundet i den gamle Den Blå Avis...

5. Tamagotchi

Største dille siden yoyo’en årtiet før. Det virtuelle kæledyr, som man havde i lommen og skulle huske at give mad, aktivere og putte i seng. Og som brokkede sig højlydt eller i værste fald døde, hvis man glemte at passe den ordentligt. Faktisk et mega stressende stykke legetøj/software, som ens forældre godt kunne komme til at træde lidt hårdt på. Det lille lommedyr blev for alvor en reel landeplage, da Daze-hittet ”I’m your tamagotchi….so happy that you love me”. Dén har du hermed op hjernen resten af dagen, kan vi godt love. Selv tak! 

Tamagotchi på dba.dk - DBA Guide
Tamagotchi's kom i mange former, og med mange forskellige dyr...