Benzinslugende legende med 44 år på bagen

Benzinslugende legende med 44 år på bagen

17. april 2019

Hvis du har hænderne skruet rigtigt på og ikke er bleg for at bruge en halv vinter i smøregraven, så har Kim Widell en vidunderlig vogn til salg. En model fra dengang farfar var ung, og hvor man ikke så skævt på et køretøj med to benzintanke. For lidt mere end 50.000 kroner kan Kim Widell Jaguar XJ12 fra 1975 bliver din.

- Jeg ved ærligt talt ikke, hvor mange kilometer, den har kørt, for tælleren begynder forfra hver gang, den har rundet 100.000 kilometer. Men jeg ved til gengæld, at den kun har kørt 8.000 kilometer de seneste ti år, så det er ikke meget, den er blevet brugt, forklarer Kim Widell.

Og det er ærgerligt, for der findes næppe et mere anstændigt køretøj at komme anstigende til filmpremierer, familiemiddage og firmareceptioner i, end en prestigiøs Jaguar XJ12 i en smuk grønmetallic kulør.

- Faktisk er den så gennemført, at også læderet i kabinen er grønt, så det passer perfekt ind i farvemoden anno 1970erne, forklarer Kim Widell, der har den fine model til salg på DBA.

Modellen er en årgang 1975 - og med hele 5,3 liters motor og i omegnen af 258 hestekræfter var den det helt ideelle svar på alle tiders oliekrise, der indfandt sig netop dét år.

Klik her og find Jaguarer XF til salg på DBA. Du kan også klikke her og se de billigste jaguarer på DBA.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.
En førerplads, der er en konge værdig. Eller i det mindste en konges chauffør værdig. Jaguar XJ-serien har også været blandt de foretrukne biler hos flere i det danske kongehus. Blandt andet var modellen i mange år Dronning Ingrids personlige favoritbil. Foto: Kim Widell

Forlænget udgave af XJ-model

Præcis, som det er tilfældet med Porsche 911, der mere eller mindre har haft samme form og design gennem adskillige årtier, så kan man sagtens genkende en Jaguar XJ i trafikbilledet.

Den første Jaguar XJ blev lanceret i 1968, og allerede i 1973 kom serie 2, som også er den udgave, som Kim Widells XJ12 tilhører.

Det er faktisk en XJ12L, og det betyder præcis det samme som på de moderne modeller, nemlig at der er tale om en forlænget version. Jeg mener faktisk, at de fleste blev lavet som L-modeller. Man kan se det på bagdørene, som er markant længere end på den ”korte” udgave

forklarer Kim Widell, der er bidt af en gal klassiker.

Han har nemlig flere modeller stående på privaten, og har da også haft flere forskellige Jaguar-køretøjer gennem årene.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.
Modellen har altid været blandt tankpassernes foretrukne - alene på grund af det faktum, at der er hele to tanke til brændstof på den fine vogn. Foto: Kim Widell
Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.
Det er som at træde ind på et badeværelse i et parcelhus fra 1970. Kim Widells grønne Jaguar XJ12L er i den grad grøn både inde og ude. Den er faktisk ganske gennemført. Foto: Kim Widell

Købte den af en ældre mand

- Jeg synes, det er en fantastisk bilmodel, og vi, der har lidt år på bagen, kender jo alle sammen en, der havde sådan en dengang i 1970erne eller 1980erne. Ens nabo, eller en på vejen, eller måske en forælder henne fra skolen. Det er en utrolig særlig bil, som skiller sig ud, og det synes jeg er fedt, understreger han.

At Kim Widell så alligevel skiller sig af med bilen, det handler - og det er både hørt og set før - om tid.

- Jeg købte den for et halvt års tid siden, fordi jeg havde en idé om, at jeg kunne finde tid til at sætte den i stand. Men jeg har et par andre projekter, som står foran i køen, og så er det bedre at give en anden chancen, fortæller Kim Widell.

Han købte den grønne Jaguar af en ældre mand, der var blevet for gammel til at køre bil. Han havde haft den siden 1990erne, så der har ikke været mange forskellige ejere af den 45 år gamle model.

XJ serie 2 blev - naturligt nok - efterfulgt af serie 3 i 1979, og netop denne version fik faktisk lov at blive bygget helt indtil 1992. Både serie 1, 2 og 3 tilhører første generation af Jaguar XJ, som man vurderer, at der er blevet bygget 318.000 eksemplarer af.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.
Der findes ikke mange køretøjer, der har det udtryk af overskud og klasse, som Jaguar XJ-serien har det. Hvem drømmer ikke om at trille ned ad Langelinie i sådan en vogn? Foto: Kim Widell

En af de sidste med karburator

- Der er selvfølgelig lidt forskel på de forskellige serier. Selv om det er en model, der har holdt i ekstremt mange år, så blev der naturligvis lavet noget om nærmest fra år til år. Sådan er det jo. Kendere ved godt, at min Jaguar-model har masser af klassiske detaljer i krom. Det var først i en senere årgang, at de noget større kofangere kom, for eksempel.

Kim Widell fortæller også, at hans Jaguar XJ12 er en af de sidste med karburator, for kort tid efter kom benzinindsprøjtningen.

Ifølge de officielle tal blev der i 1975 produceret 2.239 eksemplarer af XJ12, hvilket var cirka en femtedel af, hvad der blev produceret af den mindre - og billigere - XJ6-model. I alt blev der sendt godt 16.000 Jaguar XJ12 serie 2-eksemplarer på gaden fra 1973 til 1979.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.
Ifølge sælger er der ikke noget rust at finde på den 44 år gamle Jaguar XJ12L, som er sat til salg for en mindstepris på 50.000 kroner. Og det er altså inklusive afgift, så der er vel ret beset ingen grund til ikke at slå til med det samme? Foto: Kim Widell
Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.5
Den første udgave af Jaguar XJ fra 1968 var startskuddet til en ikonisk bil, som står højt på ønskesedlen hos mange samlere. PR-foto: Jaguar

Ny model skulle løfte tung arv

Den første generation af XJ-modellen blev produceret indtil 1992 - men dermed stoppede det ikke.

For allerede i 1986 var anden XJ-generation med modelnavnet XJ40 blevet introduceret. Den model ligner i hovedtræk den ”gamle” XJ, men der var her tale om en udgave, som både var blevet lettere og mere moderne i designet. Eksempelvis blev de firkantede forlygter introduceret med denne udgave.

De sidste krampetrækninger, hvor der fortsat var særdeles klare hints til designet på den allerførste XJ, kom i 2003, hvor tredje generation tog over.

Det skete med X350-modellen, som i 2003 skulle løfte den tunge arv.

At der er et stort marked for de gamle XJ-modeller, kan du se her, hvor mere end 25 er til salg på DBA.

I 2009 - altså for ti år siden - var det imidlertid slut med det kantede og klassiske design, og en helt ny XJ-serie så dagens lys. Den model - som fortsat produceres og også forhandles i Danmark - hedder X351. Og selv om den er blevet langt mere moderne at se på, er der fortsat tale om luksus fra øverste hylde.

2.461 Audier er lige nu til salg på DBA, og lige nu er der flest A4-modeller til salg.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.5
Linjerne i designet på XJ-modellen skulle vise sig at være særdeles langtidsholdbare. Faktisk fortsatte man med at producere modellen helt indtil 2009. PR-foto: Jaguar

Har holdt inden for i tre år

- Det er en dejlig bil, og det er også lidt ærgerligt at skille sig af med den. Men jeg er sikker på, at der er en derude, som har tiden og evnerne til at få den bragt helt up-to-date, fortæller Kim Widell.

Ifølge ham har bilen lidt små-skavanker i form af lidt ridser og et par enkelte små buler.

- Den kan starte uden problemer, men bilen har ikke rigtig kørt de seneste tre år. Men den har stået inden for i de tre år, og den har altså ingen rust. Det er meget usædvanligt, og det er også derfor, at prisen er meget skarp, pointerer Kim Widell, der har sat sin Jaguar XJ12 på DBA til højeste bud over 50.000 kroner.

Og her taler vi altså om en bil, hvor afgiften er betalt.

- Det er bare at sætte plader på og dreje nøglen. Det skal man lige notere sig, påpeger han.

Hvis du også er blevet hooked på en Jaguar, så er der lige nu tæt på 100 modeller til salg på DBA.

Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.5
Den sidste udgave af Jaguar XJ i den klassiske udformning var denne model, som så dagens lys i 2008, og som blev taget ud af produktion året efter. PR-foto: Jaguar
Jaguar XJ12, 1975 til salg på DBA. Se hvad du skal give for den i artiklen her på DBA Guide.5
I 2009 kom den nuværende generation af Jaguar XJ på gaden - og dermed var det endegyldigt slut med det kantede og klassiske design. Det er fortsat denne version, som produceres og forhandles af Jaguar Land Rover - og modellen kan også købes i de danske Jaguar-forretninger. PR-foto: Jaguar

Det var historien om Kims Jaguar, som muligvis kan være blevet solgt, når du læser dette. Men der kan stadig være mange særlige biler til salg på DBA. For eksempel kan du altid finde en hel del veteranbiler på DBA, og de dyreste kan du se, ved at klikke her. Vi står også klar til dig med en guide om, hvad du skal vide, inden du køber en veteranbil

Hvis du vil se hvilken Porsche, der er DBAs dyreste, så kig med i videoen herunder, eller læs nærmere om den, her.