Slang-ordbog: Det betyder forkortelserne på DBA
Livsstil

Slang-ordbog: Det betyder forkortelserne på DBA

Astrid
Astrid

Støder du fra tid til anden på en annoncetekst, der er spækket med kryptiske forkortelser og gådefulde ord, du ikke fatter en bjælde af? Frygt ej! Vi har sammensat en slang-ordbog på baggrund af forvirrende forkortelser og besynderlige ord, du kan rende ind i på DBA.

’Skoene er den vildeste GRAIL! De er både DS og NIB. Er du frisk på MP? Send mig en PB så vi kan aftale meetup’.

Er du faldet over en lignende annoncetekst i din søgen efter de fedeste sneakers på DBA?

For de indviede, typisk dem som er vant til at handle med sneakers og dyrt streetwear, er det måske lige til. Er du derimod ny i faget, kan det virke både overvældende og måske endda afskrækkende med en kryptisk annoncetekst.

I denne artikel har vi samlet de hyppigste og mest gådefulde forkortelser og oversat dem, så du er helt opdateret og nemt ville kunne tyde en annoncetekst som nedenstående.

En annoncetekst som denne kan være overvældende. Følger du vores oversættelses-guide, vil du dog hurtigt kunne tyde de kryptiske ord og forkortelser.
En annoncetekst som denne kan være overvældende. Følger du vores oversættelses-guide, vil du dog hurtigt kunne tyde de kryptiske ord og forkortelser.

Hvad betyder ’PB’ og ’ PM’?

Vi kaster os nu ud i det og begynder i den nemme ende med to forkortelser, der hyppigt bliver brugt på sociale medier og i diverse salgsannoncer.

Forkortelserne ’PB’ og ’PM’ betyder henholdsvis ’Personlig Besked’ eller . Denne forkortelse bliver ofte brugt, når man ønsker at handle og udveksle yderligere informationer i privat forum.

Hvad betyder ’DM’?

’DM’ betyder ’Direct Message’, som på dansk betyder ’direkte besked’. Denne forkortelse har samme betydning som ’PB’ og ’PM’.

Når du handler på DBA, kan du selv vælge, hvorvidt din besked skal være privat eller kunne ses af andre brugere.

Hvis du har generelle spørgsmål til en vare, som eksempelvis mål, kan det være behjælpeligt for sælger og andre brugere at stille spørgsmålet i åbent forum.

Hvad betyder ’NP’?

’NP’ er en forkortelse for ’Ny pris’. Ny pris kan enten udtrykke, hvad varen koster i butikkerne nu eller, hvad sælger har købt varen for.

Det er behjælpeligt for køber, hvis NP er oplyst i salgsannoncen. På den måde er det nemt for køber at gennemskue, hvor stor besparelsen er ved at købe din vare mod at købe den fra ny.

Find Supreme på DBA:

 1. Gucci Sneakers, Supreme GG Canvas 'Bloom' Print Blue Flower Slip On (43)

  Gucci Sneakers, Supreme GG Canvas 'Bloom' Print Blue Flower Slip On (43)

  Sneakers, DelsouX Universe, str. EU 43, Findes disse Sneakers andre steder end hos DelsouX? Læs mere om dette Item forneden. 360˚ graders dybdegående video Vil du bytte? Hos DelsouX elsker vi, at

  2.900,00 kr.31-03-2023
 2. Gucci GG Supreme 'Tiger' Slips Ons Herre (42.5)

  Gucci GG Supreme 'Tiger' Slips Ons Herre (42.5)

  Sneakers, Gucci, str. EU 42.5, ‘Tiger’ Print Mega unikke Sneakers, som bestemt ikke ses oftest! Ses lige umiddelbart ikke andre steder – måske kun noget DelsouX ligger inde med? Model: ’Slip Ons’ C

  3.200,00 kr.31-03-2023
 3. T-shirt, Supreme, str. M, Næsten som ny, Hejsa,
Jeg sælger denne her mega fede supreme t-shirt. Den

  T-shirt, Supreme, str. M, Næsten som ny, Hejsa, Jeg sælger denne her mega fede supreme t-shirt. Den er i en fed lyse lilla som passer godt til sommeren Str M Cond 8 - brugt 3 gange Har alt OG Pris: 4

  400,00 kr.20-06-2024
 4. Sweatshirt, Supreme , str. M, Grøn , Næsten som ny, Supreme Box Logo Crewneck (FW18)
Brugt få gang

  Sweatshirt, Supreme , str. M, Grøn , Næsten som ny, Supreme Box Logo Crewneck (FW18) Brugt få gange Størrelse: M Farve: Dark green Stockx link: https://stockx.com/supreme-box-logo-crewneck-fw18-dark

  3.999,00 kr.20-06-2024
 5. T-shirt, Supreme x Undercover, str. S, Sort, Helt ny Supreme x Undercover Collab T-Shirt, fra 2023

  T-shirt, Supreme x Undercover, str. S, Sort, Helt ny Supreme x Undercover Collab T-Shirt, fra 2023 som kun er brugt en gang, og sælger den kun fordi den desværre ikke passer mig.

  500,00 kr.20-06-2024
 6. Hættetrøje, Supreme, str. S, Brun, Ubrugt, Helt ny
Og alt OG
Købt i Supreme i NYC
100% Legit
MIN b

  Hættetrøje, Supreme, str. S, Brun, Ubrugt, Helt ny Og alt OG Købt i Supreme i NYC 100% Legit MIN bud er det jeg købte trøjen for Eftertragtet model så vær hurtig Sendes inden for 24 timer??? Byd

  1.200,00 kr.20-06-2024

Lige nu kan du finde 407 annoncer med Supreme på DBA. Se dem, her!

Hvad betyder ’kvit’?

Måske du kan gætte dig til, hvad ’kvit’ betyder? Det er nemlig kort for ’kvittering’. Hvis den originale kvittering medfølge, har du som regel fat i den ægte vare.

Hvad betyder ’MP’?

Forkortelsen ’MP’ betyder ’Mindste pris’ og indikerer den pris, sælger som minimum forventer, hvis du byder på varen.

Det selvfølgelig op til dig, hvad du vil byde. Byder du (langt) under MP, kan du dog risikere, at sælger bliver fornærmeret, hvilket jo aldrig er en god start på en handel.

En anden god måde at undgå uheldige handler på er ved at tjekke, om sælger på DBA har verificeret sig med sit NemID.

Når du bekræfter din identitet på DBA med NemID, viser du andre brugere, at du er den, du giver dig ud for at være.

Hvad betyder ’NIB’ og ’NWT’?

Begge disse forkortelser beskriver, at den pågældende vare er helt ny.

Udtrykket ’NIB’ betyder ’New In Box’. Udtrykket benyttes typisk i forbindelse ved køb af sko, hvor skoene er dugfriske - altså ubrugte. Du kan også støde på en annonce, hvor der står ’Boxfresh’, hvilket har samme betydning som ’NIB’.

’NWT’ er en forkortelse for ’New With Tags’, hvilke betyder, at varen stadig har prismærke på. Forkortelsen kan bruges både i forbindelse med beklædning, sko og tasker.

LÆS OGSÅ: Guide til gode Supreme køb på DBA

Især unge benytter slang og handler med streetwear. Særligt det amerikanse mærke, Supreme, er populært blandt de unge.
Især unge benytter slang og handler med streetwear. Særligt det amerikanse mærke, Supreme, er populært blandt de unge.

Hvad betyder ’DS’, ’NDS’ og ’VNDS’?

’DS’ betyder ’Deadstock’. Blev du ikke meget klogere af den information, følger der her en uddybende beskrivelse.

Oprindeligt blev udtrykket ’Deadstock’ brugt, hvis den pågældende vare var udsolgt hos forhandlerne. Betegnelsen bliver dog også brugt som ’NIB’ (New In Box), der betyder, at et par sneakers altså aldrig har været brugte.

’VNDS’ er en forkortelse for ’Very Near Deadstock’, der betegner, at en sko er meget lidt brugt og tæt på at være ’Deadstock’.

’NDS’ betyder ’Near Deadstock’ og bliver brugt om fodtøj, der er brugt, men ved en rens næsten kan blive så god som ny.

Hvad betyder ’BIN’?

Forkortelsen ’BIN’ står for ’Buy It Now’ og er prisen, sælger forlanger, hvis du vil købe med det samme, uden andre kan byde på varen.

En ’Buy It Now’-pris er ofte sat usandsynligt højt, hvorfor den sjældent kommer i spil.

LÆS OGSÅ: 21-årige Karl lever af at lave kunst på brugte sneakers

Du går aldrig galt i byen med et par Nike-sneakers.
Du går aldrig galt i byen med et par Nike-sneakers.

Hvad betyder ’fitter’ og ’TTS’?

Betegnelsen ’fitter’ bliver flittigt brugt i salgsannoncer og kan være en stor hjælp, når du køber en vare, du ikke har mulighed for at prøve på, før du svinger dankortet.

’Fitter’ kommer af det engelske ord ’fit’, som på danske betyder ’passe’. Ordet er altså blevet dejligt fordansket, hvorfor ’fitter’ henkastet bliver brugt i salgsannoncer.

- Str. 48 fitter alt imellem 170-185, kan der eksempelvis stå i en annoncetekst.

Slangordet ’fitter’ indiker altså, hvilken størrelse den pågældende vare passer. Det kan være en stor hjælp, da producentens størrelser ofte kan være meget svingende.

Ligesom ’fitter’ er ’TTS’ med til at indikere en vares størrelse. ’TTS’ er nemlig en forkortelse for ’True To Size’, hvilket betyder, at varen er normal i størrelsen – altså hverken for stor eller for lille.

Hvis du skal sælge en vare, er det altid en god ide at skrive målene i annonceteksten. På den måde er du på forkant og undgår måske et hav af spørgsmål fra potentielle købere.

Hvad betyder ’cond’?

’Cond’ er en forkortelse for det engelske ord ’condition’, som på danske betyder ’tidstand’.

En vares ’cond’ måles som udgangspunkt på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er lig med ubrugt.

Hvis der i en annoncetekst står ’cond 8’, betyder det altså, at varens tilstand vurderes til at være god men med en smule slitage.

Køb HAN Kjøbenhavn på DBA:

 1. Jakke, str. M, HAN KJØBENHAVN, Sort, Dun, Næsten som ny, HAN KJØBENHAVN Down bomber herre jakke.

  Jakke, str. M, HAN KJØBENHAVN, Sort, Dun, Næsten som ny, HAN KJØBENHAVN Down bomber herre jakke. Æg 52 cm - medium. Varm og lækker - efterår/vinter. Brugt minimalt og er fluffy og lækker. Nypri

  700,00 kr.17-06-2024
 2. Ruskindsjakke, str. L, Han Kjøbenhavn, Grøn, Næsten som ny, Han Kjøbenhavn - Moonlight Jacket

Nyp

  Ruskindsjakke, str. L, Han Kjøbenhavn, Grøn, Næsten som ny, Han Kjøbenhavn - Moonlight Jacket Nypris: 7.000 kr. Sælges: 1.500 kr.

  1.500,00 kr.12-06-2024
 3. Lommeur, andet mærke, Lille lommeur Ø 35mm fra Carl Ranch's Eftf KJØBENHAVN med plakette i 18 kt gul

  Lommeur, andet mærke, Lille lommeur Ø 35mm fra Carl Ranch's Eftf KJØBENHAVN med plakette i 18 kt guld Ingen nøgle så ved ikke om det virker Sender KUN på købers regning og risiko (COL)

  1.000,00 kr.11-06-2024
 4. Jakke, str. M, HAN Kjøbenhavn, Grå- grøn - sort, Let Sommerstof, Næsten som ny, Fede sommer skjor

  Jakke, str. M, HAN Kjøbenhavn, Grå- grøn - sort, Let Sommerstof, Næsten som ny, Fede sommer skjorte jakker str. M - pris er pr. Stk - fragt 43.-

  650,00 kr.26-05-2024
 5. T-shirt, Han Kjøbenhavn , str. L, Ubrugt, HAN KJØBENHAVN - Artwork Regular Tee Short Sleeve str. L

  T-shirt, Han Kjøbenhavn , str. L, Ubrugt, HAN KJØBENHAVN - Artwork Regular Tee Short Sleeve str. L i lysegrå. Nypris: 800 kr. (Ubrugt stadig prismærke på) Information om produktet: Udskæring: Rund

  700,00 kr.24-05-2024
 6. Skjorte, HAN Kjøbenhavn, str. M, Grå, ?, Næsten som ny, Super fed skjorte jakke - str. M - fragt

  Skjorte, HAN Kjøbenhavn, str. M, Grå, ?, Næsten som ny, Super fed skjorte jakke - str. M - fragt 42

  650,00 kr.16-05-2024

På DBA kan du lige nu finde 115 items fra det danske mærke Han Kjøbenhavn.

Hvad betyder ’OG’?

Forkortelsen ’OG’ betyder ’Original’ og bliver ofte brugt sammen med det engelske ord ’Box’, der betyder æske.

Hvis der i annoncen står ’OG Box’, betyder det altså, at den skoæske, skoene lå i, da sælger købte, medfølger.

Står der i stedet ’Replacement Box’, er skoene derimod pakket i en erstatningsæske.

Hvad betyder ’sizeswap’ og ’trade’?

Hvis du handler med sko – særligt sneakers – vil du fra tid til anden støde på ordet ’sizeswap’. Ved et ’sizeswap’ har sælger en sko i én størrelse og ønsker at bytte sig til præcis samme sko i en anden størrelse.

- Bud modtages, tager også gerne trades fra mærker som LV, andet Gucci etc., lyder det i nedenstående salgsannonce.

Hvis du i en annoncetekst støder på det engelske ord ’trade’, som på dansk betyder ’at bytte’, ønsker sælger at bytte sig egen vare med en vare, køber har til salg.


SE OGSÅ: Hvad kan vi bytte os til på Roskilde Festival? 

Det er særligt ved salg af streetwear, du i annonceteksterne vil støde på mærkværdige forkortelser.
Det er særligt ved salg af streetwear, du i annonceteksterne vil støde på mærkværdige forkortelser.

Hvad betyder ’tester vandene’?

Hvis der i en annonce står ’tester vandene’ eller på engelsk ’testing waters’, ønsker sælger egentlig ikke at sælge lige nu.

Det er i stedet en måde for sælger for at lure, hvilken interesse, der eventuelt er for varen. I nogle tilfælde vil sælger egentlig bare bekræftes i, at vedkommende har fingrene i en topdollar, over-nice og helt unik vare.

Så møder du udtrykket i en annonce, skal du ikke sætte næsen for højt op efter at afslutte en handel medmindre du har den store pengepung fremme.

Udtrykket kan være med til at skabe en hype omkring en vare, der får prisen til at stige. Derfor kan det være en god ide at undersøge prisen andre steder, inden du slår til og byder på varen.

LÆS OGSÅ: Ekspert: 7 råd til dig, der er på jagt efter second hand-sneakers

Kombiner dine sneakers med et par farverige eller klassiske sportsstrømper.
Kombiner dine sneakers med et par farverige eller klassiske sportsstrømper.

Hvad betyder ’L/C’?

- Har L/C fra Facebook-gruppen ’LV Talk Worldwide’, skriver Lukas, som sælger DBA’s dyreste T-shirt – en Supreme x Louis Vuitton. Se den i videoen, her.

Hvad dælen betyder ’L/C’, tænker du måske?

’L/C’ er en forkortelse for ’Legit Check’. Forkortelsen bruges ofte på Facebook, hvor grupper eller andre brugere, eksempelvis venner, bekræfter om en sælger er til at stole på.

I ovenstående eksempel har en Facebook-gruppe, som er forbeholdt køb og salg af Louis Vuitton, altså godkendt Lukas og hans T-shirt som værende den ægte vare.

Hvad betyder ’GRAIL’?

Udtrykket ’Grail’ kommer fra Den hellige gral, som ifølge Biblen er et magisk bæger, der blev brugt at Jesus under den sidste nadver.

’Grail’ bliver i salgsannoncer således brugt til at understrege, at den pågældende vare er yderst sjælden og meget populær.

LÆS OGSÅ: Her er verdens dyreste sneakers

Vidste du, at det hypede mærke, Supreme, oprindeligt er kendt som et skater-mærke.
Vidste du, at det hypede mærke, Supreme, oprindeligt er kendt som et skater-mærke.

Hvad betyder ’BOGO’?

Forkortelsen ’BOGO’ kan betyde to forskellige ting. Hvis du google løs, vil du hurtigt finde frem til, at forkortelsen betyder ’Buy One Get One’. Selvsagt betyder det altså, at du får to for éns pris.

’BOGO’ har dog også en anden betydning. Lukas, der sælger DBA’s dyreste T-shirt, skriver i sin annonce:

- Cond 7 + flaw, lidt cracked bogo, lidt forvasket, (flere pics i dm).

I denne sammenhæng står ’BOGO’ for ’Box Logo’, som er det røde Supreme x Louis Vuitton-logo forrest på T-shirten. Box Logoet på Lukas’ T-shirten er altså en smule krakeleret.

Hvad betyder ’WTS’, ’WTB’ og ’WTT’?

Disse tre forkortelser bruges typisk i udenlandske forums. For god ordens skyld forklarer vi dem i tilfælde af, at du skulle løbe ind i dem på DBA.

’WTS’ står for ’Want To Sell’, ’WTB’ betyder ’Want To Buy’ og ikke mindst betyder ’WTT’ betyder ’Want To Trade’.

Ovenstående forkortelser fortæller altså, om brugerne henholdsvis ønsker at sælge, købe eller bytte den vare som fremgår i annoncen.

Kasketter til salg på DBA:

 1. Versace Cap, Unisex Sort Embroidered Logo Cap (Medium)

  Versace Cap, Unisex Sort Embroidered Logo Cap (Medium)

  Versace, str. Medium / IT 57, Kasket, Versace Gold Cap! Læs mere om dette Item forneden. 360˚ graders dybdegående video Vil du bytte? Hos DelsouX elsker vi, at du kan komme af med dit item for et

  1.400,00 kr.31-03-2023
 2. Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, 

Vintage ha

  Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, Vintage hat. Aldrig brugt Omkreds: 59 cm Bailey caps er berømte for deres overlegne pasform og tilpassede form

  400,00 kr.21-06-2024
 3. Kasket, New era, Turkis, Næsten som ny, Fed turkis New Era cap til sommeren der aldrig blevet brug

  Kasket, New era, Turkis, Næsten som ny, Fed turkis New Era cap til sommeren der aldrig blevet brugt. Den har bare stået og venter på en ny ejer. Str 56.8cm eller 7 1/8

  300,00 kr.21-06-2024
 4. Kasket, Læder, God men brugt, Gammel læder kasket i pæn stand se billederne som er en del af beskr

  Kasket, Læder, God men brugt, Gammel læder kasket i pæn stand se billederne som er en del af beskrivelsen Pris 325 kr Befinder sig i 4291 ruds vedby. Vi sender gerne

  325,00 kr.20-06-2024
 5. Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L,  Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, 


Vintage

  Hat, Bailey of Hollywood 1922, str. L, Mørkegrøn, 80% bomuld, 20% polyester, Ubrugt, Vintage hat. Aldrig brugt Omkreds: 59 cm Bailey caps er berømte for deres overlegne pasform og tilpassede fo

  400,00 kr.17-06-2024
 6. Blandet tøj, str. S/M, Sælger denne lækre herretøjspakke i str. S/M til kun 500 kr.
Meget er nyt.
In

  Blandet tøj, str. S/M, Sælger denne lækre herretøjspakke i str. S/M til kun 500 kr. Meget er nyt. Indeholder: 4 hættetrøjer 1 ternet skjorte 1 træningsjakke 2 sports t-shirts 4 t-shirts 4 hvide skjort

  500,00 kr.16-06-2024

Lige nu er der mere end 490 kasketter til salg på DBA. Find dem, her!

Som du nok har luret, er der flere af forkortelserne, der i bund og grund har samme betydning. Uanset hvilke forkortelser du nu engang skulle støder på, burde du nu være klædt godt på til at tyde selv de mest kringlede og slangords-spækkede annoncer.

Med din ny indsamlede viden, har du måske fået blod på tanden til sælge nogle af dine brugte sneakers. Mangler du tips og tricks til at komme godt i gang, får du den ultimative guide til at få dine ting solgt på DBA, her.

Er du blevet bidt af hele streetwear-universet, kan du her møde Cassandra, der lever og ånder for sneakers. Hun er kun 20 år, men har flere sneakers end de fleste. Se hendes vilde samling i videoen, her.

I videoen neden for kan du møde Mads fra København, der er indehaver af over 600 kasketter. Samlingen er med stor sandsynlighed Danmarks største. Han har i hvert fald endnu ikke mødt nogen med en større cap-samling.Vil du vide mere om Mads og hans enorme samling, kan du læs med, her!

Relaterede artikler