Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi
Livsstil

Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi

Christine
Christine

For det utrænede øje er det svært at afgøre, om de skinnende smykker i skrinet er ægte, men juveler Brian Bach Mouritsen fra BachMouritsen i København ved, hvilke detaljer der er afgørende. Vil du vide, hvad der afslører smykkers ægthed? Her får du svaret på, hvad der gemmer sig bag de mange tal og symboler, når juveleren åbner døren til smykkernes facetterede verden.

Diamonds are forever! Der er en helt særlig grund til, at smykker aldrig går af mode, for uanset om du er vild med minimalistiske sølvkæder, de ekstravagante i guld eller ringe med sten, pepper de et hvert outfit op. Desværre er det ikke alt i smykkeskrinet, som nødvendigvis er ægte.

Ved du, hvordan du kender forskel på bijouteri og den ægte vare? Du får svaret lige her, når juveler Brian Bach Mouritsen afslører smykkernes skjulte budskaber og fortæller, hvordan du med et simpelt trick kan se, om du har forfalskninger eller guld i gemmerne.

Frem med luppen: Det her skal du se efter

Har du set nogle af de mange genbrugsprogrammer, som sendes i tv? Så har du nok lagt mærke til, hvordan vurderingseksperterne sidder med en lille lup, når smykkernes skal efterforskes. Det er nemlig i de små stempler på smykkets inderside, du finder de første spor:

- Stemplerne giver dig mange vigtige informationer, så det er altid en god idé at se, om der er sådan nogle. De indikerer nemlig, at smykket med stor sandsynlighed er ægte. Er det ægte, vil der være to stempler: et mesterstempel og et stempel, som viser metallets renhed, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Ved du, hvad et mesterstempel er? Et mesterstempel fortæller hvilken guldsmed, der står bag smykket. Er det et kendt navn, vil det hæve prisen på smykket, men metallets renhed eller lødighed har også stor betydning for vurderingen:

- Der er forskellige tal, man kan kigge efter, når lødigheden skal klarlægges, for det betyder noget for prisen, om smykket er i sølv, guld eller platin, og om stenene er ægte eller ej. 925 er tallet for sølv, mens der for guld er en længere række kombinationer, guider Brian Bach Mouritsen.

Kender du karaterne? Guld findes i flere karat, så når du skal finde ud af, om dit guldsmykke er ægte, er der flere tal, du skal kende. Guldsmykker i 8 karat kendes på tallet 333, 14 karat på 585, 18 karat på 750 og 22 karat på 916. I Danmark det de mest brugte karat, men har du et smykke fra udlandet, kan du også støde på karatangivelser som 9, 10, 19, 20 og 21.

Det er altså ikke nogen nem opgave at vurdere, om et smykke er ægte, og derfor anbefaler Brian Bach Mouritsen også, at du altid opsøger en professionel, når dit smykke skal vurderes.

Smykker til salg på DBA netop nu:

 1. NYT Tennisarmbånd i 18 KT. Hvidguld med 5.0 CT F-G,SI1 diamanter

  NYT Tennisarmbånd i 18 KT. Hvidguld med 5.0 CT F-G,SI1 diamanter

  Armbånd, diamant, Juveler Erik Manich, Armbåndet er udført i 18 karat guld og sat med 5.0 carat brillantslebne diamanter i kvaliteten Top Wesselton (F-G) ,SI1 Vi laver armbåndet i den længde og det æ

  52.490,00 kr.04-06-2022
 2. Vedhæng, guld, Dubai Guld “ 750 “, Direkte fra Dubai lavet af det fineste guld på markedet!

Virkeli

  Vedhæng, guld, Dubai Guld “ 750 “, Direkte fra Dubai lavet af det fineste guld på markedet! Virkelig et unikt vedhæng til den kræsne mand. Speciel designet - Ak 45 Stemplet - 750 Karat - 18 Karat gu

  7.999,00 kr.06-06-2023
 3. Vedhæng, guld, Ole Lynggaard, Ole lynggaard vedhæng i 18 karat guld med månesten. 
Dråben er montere

  Vedhæng, guld, Ole Lynggaard, Ole lynggaard vedhæng i 18 karat guld med månesten. Dråben er monteret på Ole Lynggaard snor med ender i 18 karat guld. Er brugt sparsomt og fremstår ubrugt. Ligger i b

  6.000,00 kr.06-06-2023
 4. Vedhæng, guld, Ole Lynggaard, Fin Ole Lynggaard frø i 14 karats guld.
Frøen er ca. 2 cm incl. øsken.

  Vedhæng, guld, Ole Lynggaard, Fin Ole Lynggaard frø i 14 karats guld. Frøen er ca. 2 cm incl. øsken. Ligger i boks. Sender ikke.

  5.000,00 kr.06-06-2023
 5. Diamant- og chrysopras armring af 14 kt. guld

  Diamant- og chrysopras armring af 14 kt. guld

  Diamant- og chrysopras armring af 14 kt. guld, -, LotID: 6349864 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe eller byde på denne vare.Armring af 14 kt delvis satineret guld, prydet med en glats

  10.110,00 kr.07-05-2023
 6. Ring med diamant (0.16 ct) i 14 karat str. 56

  Ring med diamant (0.16 ct) i 14 karat str. 56

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Ring med diamant (0.16 ct) i 14 karat Vægt: 8.9 gram Smykket kommer med certifikat fra Ruben Svart Forsikringsværdi: 16.000,- Antal diamanter: 2 styk C

  6.699,00 kr.18-06-2022

Du finder et stort udvalg af smykker på DBA, så uanset om du er på udkig efter guldsmykker eller sølvsmykker, kan du finde flotte modeller.
  

Simpelt trick afslører, om guldet er ægte

Alligevel florerer rygtet om et lille ”husmodertrick”, du kan bruge, selvom Brian Bach Mouritsen ikke anbefaler det. En magnet kan nemlig afsløre, om smykket er ægte.

Er smykket magnetisk? Det kan være et tegn på, at smykket ikke er ægte, men… Har du testet det rigtige sted? I smykkelåsen på halskæder og armbånd sidder en lille fjeder, som kan være magnetisk. Derfor skal du altid teste kæden et stykke fra låsen, når du bruger tricket.

Resultatet af din hjemmetest skal du dog tage med stor forsigtighed. Metoden er nemlig langt fra skudsikker.

LÆS OGSÅ: DBA: Et skatkammer af klassiske smykker

Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.
Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.

Det fortæller smykkets farve dig

Stempler og små tricks er ikke det eneste, som afslører, om et smykke er ægte. Farven kan også give dig en idé om, hvilken ende af prisskalaen smykket placerer sig i:

- Er smykket meget rødt, er der med stor sandsynlighed brugt meget kobber. Hvis du vil være helt sikker på, hvilket materiale det er lavet i, skal det syretestes hos en guldsmed. Det er din eneste garanti for, at du med sikkerhed kan vide, om smykket er ægte, siger han.

Fingerringe til salg på DBA i dag:

 1. Fingerring, guld, PANDORA UDGÅET, 
2 STK SMUKKE STILLIGE GULDRINGE
MED CUBIC ZIRKON HELE VEJEN RUNDT

  Fingerring, guld, PANDORA UDGÅET, 2 STK SMUKKE STILLIGE GULDRINGE MED CUBIC ZIRKON HELE VEJEN RUNDT STR 50 OG 14 KARAT NYE OG UDGÅET NYPRIS PR STK 1800 KR PR STK SENDER GERNE MOD BETALING AF PORTO

  1.300,00 kr.05-06-2023
 2. Fingerring, guld, 14 karat ring. Str. 54. Fin og enkel. Der er indgraveret navn, som kan fjernes ved

  Fingerring, guld, 14 karat ring. Str. 54. Fin og enkel. Der er indgraveret navn, som kan fjernes ved en guldsmed. Kan sendes for 42 med dao.

  1.400,00 kr.05-06-2023
 3. Fingerring, guld, 8 karat guld med sort onyx . Stor ring . Str. 54

  Fingerring, guld, 8 karat guld med sort onyx . Stor ring . Str. 54

  1.200,00 kr.05-06-2023
 4. Fingerring, sølv, Georg Jensen, Marguerit Daisy største udgave 4,3 cm . Emalje uden fejl . Str. 49

  Fingerring, sølv, Georg Jensen, Marguerit Daisy største udgave 4,3 cm . Emalje uden fejl . Str. 49

  1.100,00 kr.05-06-2023
 5. Fingerring, guld, Andet, SØGER DENNE RING!!!!

  Fingerring, guld, Andet, SØGER DENNE RING!!!!

  12.345,00 kr.05-06-2023
 6. Fingerring, guld, Pandora, Virkelig flot Pandora fingerring I 14 karat guld med diamanter rundt om h

  Fingerring, guld, Pandora, Virkelig flot Pandora fingerring I 14 karat guld med diamanter rundt om hele ringen sælges

  3.500,00 kr.05-06-2023

Ringe er altid populære, og du finder et stort udvalg af smukke fingerringe på DBA netop nu. Vil du hellere gå med armbånd, finder du dem, der koster mindre end 1.000 kroner, lige her.

Sådan øger du smykkets værdi før et salg

Den ægte vare kan være mange penge værd, men før du begynder at drømme om store summer, må du undersøge smykkets stand. Den har nemlig også betydning for prisen:

- Smykker, der mangler sten og led eller på anden måde er gået i stykker, indbringer naturligvis ikke så høj en værdi. Ridser og pletter trækker også ned, ligesom slidte fatninger heller ikke hæver prisen, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Overvejer du at sælge ud af samlingen, kan det være en fordel for dig at få renset smykkerne først. Især vil det hæve prisen på sølvsmykkerne, fortæller juveleren:

- Sølvsmykker kan over tid få mørke eller sorte pletter, fordi de oxiderer. Det har derfor afgørende betydning for smykkets fremtræden, at det er renset og ser pænt ud, men uden at det går ud over den naturlige patina, lyder anbefalingen.

Din guldsmed rengør gerne dine smykker, men du kan også selv gøre arbejdet. Varmt vand og en blød børste kan nemlig bringe dine sølvsmykker tilbage til deres storhedstid.

LÆS OGSÅ: Smart trick: Sådan finder du dit smykket i sandet

Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.
Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.

Juveleren vurderer: Ægthed betyder ikke alt

Ægtheden er ikke nødvendigvis afgørende for, hvad dit smykke er værd, for ifølge Brian Bach Mouritsen er designet næsten lige så betydningsfuldt:

- Selvfølgelig hæver sten og gerne sjældne sten et smykkes værdi, men faktisk er designet lige så afgørende. For bare fem år siden ville ingen gå med murstenskæder, men i dag er de super moderne. De har fået en renæssance, og det har hævet priserne markant, siger han.

Er du opdateret på de nyeste smykketrends? Brian Bach Mouritsen er ikke i tvivl om, hvilke smykker tiden efterspørger, og han løfter gerne sløret for, hvilke designere du skal kigge efter:

- De klassiske designs fra Bindesbøll, Evald Nielsen og Bent Knudsen indbringer altid en god pris, men i løbet af de sidste par år er de gamle smykker fra Griegst også steget meget i værdi, informerer Brian Bach Mouritsen og fortæller om et spændende skifte i smykketrends, som finder sted netop nu.

Det har længe været kendt, at diamonds are a girls best friend, men mændene er også med på moden i dag, fortæller juveleren. For selvom det er mange år siden, at brocher havde høj kurs hos kvinderne, ser Brian Bach Mouritsen, hvordan pins og små nåle er på vej tilbage på catwalken hos herrerne:

- Man bruger jo smykker til at vise sin personlighed, og det kan sende et stærkt udtryk, når man vælger det rigtige smykke. I dag ser jeg ofte, hvordan pins erstatter slipsenåle eller sættes i reverset på jakken. Det vurderer jeg bliver en af de store trends i de kommende år, slutter Brian Bach Mouritsen.

Find halskæder på DBA:

 1. Halskæde, guld, Flot 10 karat guldkæde. Den er 41 cm lang og vejer 4,1 gram.

  Halskæde, guld, Flot 10 karat guldkæde. Den er 41 cm lang og vejer 4,1 gram.

  1.300,00 kr.05-06-2023
 2. Halskæde, Ægte tyrkis original pris er 2700kr
Jeg sælger dem til 1000kr pr stk

  Halskæde, Ægte tyrkis original pris er 2700kr Jeg sælger dem til 1000kr pr stk

  1.000,00 kr.05-06-2023
 3. Jos. Kahn Købehavn, 1957-90: smykkesæt bestående af armlænke

  Jos. Kahn Købehavn, 1957-90: smykkesæt bestående af armlænke

  Jos. Kahn Købehavn, 1957-90: smykkesæt bestående a, Jos. Kahn Købehavn, 1957-90: smykkesæt bestående a, Jos. Kahn Købehavn, 1957-90: smykkesæt bestående af armlænke og halskæde i 14kt hvidguld med dia

  16.000,00 kr.20-11-2021
 4. Halskæde, sølv, Chr. Veilskov, Halskæde og vedhæng med blomstermotiv. Sølv 830s Chr. V - Chr. Veilsk

  Halskæde, sølv, Chr. Veilskov, Halskæde og vedhæng med blomstermotiv. Sølv 830s Chr. V - Chr. Veilskov - Copenhagen 1963-1986.

  650,00 kr.05-06-2023
 5. Solitaire brillantved af 14 kt. hvidguld, brillant ca. 0.15 ct.dertil en kæde...

  Solitaire brillantved af 14 kt. hvidguld, brillant ca. 0.15 ct.dertil en kæde...

  Solitaire brillantved af 14 kt. hvidguld, brillant, -, LotID: 6312394 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe eller byde på denne vare.Klassisk solitaire brillantvedhæng udført i 14 kt. hvi

  2.610,00 kr.07-05-2023
 6. Halskæde, perler, MAJORICA PERLER, MEGET SMUKT SÆT SØLVKÆDE OG ØRERINGE VINDRUEKLASER MED ÆGTE MAJOR

  Halskæde, perler, MAJORICA PERLER, MEGET SMUKT SÆT SØLVKÆDE OG ØRERINGE VINDRUEKLASER MED ÆGTE MAJORICA PERLER SØLV I BLÅ OG HVIDE PERLER IKKE NOGET ANDRE HAR KØBT PÅ MALLORCA FOR 36 ÅR SIDEN LÆNGDE 2

  670,00 kr.05-06-2023

Der er mange halskæder til salg på DBA, og vil du finde en til under 1.000 kroner, har du intet mindre end 12.000 valgmuligheder.

Et smukt smykke fuldender stilen, og et småkedeligt hverdagsoutfit kan få et fabelagtigt tvist, hvis du styler det med spændene tilbehør. Er du klar til at gå catwalk gennem gaderne? Det er du snart, for her får du fashionfifs serveret, når vi guider dig gennem accessories, som sætter prikken over i’et i din garderobe.

Hvor meget vil du betale for den ægte vare? Det er de færreste, som synes, det er for meget at betale mere end 2.000 kroner for ægte smykker, men kan man sige om en hvid T-shirt, at den er sin vægt værd i guld? Lukas har DBA’s dyreste T-shirt til salg, og her i videoen kan du høre, hvorfor lige netop den T-shirt koster langt mere end de fleste smykker.

Relaterede artikler