Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi
Livsstil

Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi

Christine
Christine

For det utrænede øje er det svært at afgøre, om de skinnende smykker i skrinet er ægte, men juveler Brian Bach Mouritsen fra BachMouritsen i København ved, hvilke detaljer der er afgørende. Vil du vide, hvad der afslører smykkers ægthed? Her får du svaret på, hvad der gemmer sig bag de mange tal og symboler, når juveleren åbner døren til smykkernes facetterede verden.

Diamonds are forever! Der er en helt særlig grund til, at smykker aldrig går af mode, for uanset om du er vild med minimalistiske sølvkæder, de ekstravagante i guld eller ringe med sten, pepper de et hvert outfit op. Desværre er det ikke alt i smykkeskrinet, som nødvendigvis er ægte.

Ved du, hvordan du kender forskel på bijouteri og den ægte vare? Du får svaret lige her, når juveler Brian Bach Mouritsen afslører smykkernes skjulte budskaber og fortæller, hvordan du med et simpelt trick kan se, om du har forfalskninger eller guld i gemmerne.

Frem med luppen: Det her skal du se efter

Har du set nogle af de mange genbrugsprogrammer, som sendes i tv? Så har du nok lagt mærke til, hvordan vurderingseksperterne sidder med en lille lup, når smykkernes skal efterforskes. Det er nemlig i de små stempler på smykkets inderside, du finder de første spor:

- Stemplerne giver dig mange vigtige informationer, så det er altid en god idé at se, om der er sådan nogle. De indikerer nemlig, at smykket med stor sandsynlighed er ægte. Er det ægte, vil der være to stempler: et mesterstempel og et stempel, som viser metallets renhed, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Ved du, hvad et mesterstempel er? Et mesterstempel fortæller hvilken guldsmed, der står bag smykket. Er det et kendt navn, vil det hæve prisen på smykket, men metallets renhed eller lødighed har også stor betydning for vurderingen:

- Der er forskellige tal, man kan kigge efter, når lødigheden skal klarlægges, for det betyder noget for prisen, om smykket er i sølv, guld eller platin, og om stenene er ægte eller ej. 925 er tallet for sølv, mens der for guld er en længere række kombinationer, guider Brian Bach Mouritsen.

Kender du karaterne? Guld findes i flere karat, så når du skal finde ud af, om dit guldsmykke er ægte, er der flere tal, du skal kende. Guldsmykker i 8 karat kendes på tallet 333, 14 karat på 585, 18 karat på 750 og 22 karat på 916. I Danmark det de mest brugte karat, men har du et smykke fra udlandet, kan du også støde på karatangivelser som 9, 10, 19, 20 og 21.

Det er altså ikke nogen nem opgave at vurdere, om et smykke er ægte, og derfor anbefaler Brian Bach Mouritsen også, at du altid opsøger en professionel, når dit smykke skal vurderes.

Smykker til salg på DBA netop nu:

 1. Vedhæng, brillant, Meget fint hjerte med små brillanter I 
Der er kæde med til vedhænget

  Vedhæng, brillant, Meget fint hjerte med små brillanter I Der er kæde med til vedhænget

  2.500,00 kr.26-03-2023
 2. Fingerring, sølv, Cave, Georg Jensen, Georg Jensen stor Cave ring af Sterling Sølv. Dessin #441. Bre

  Fingerring, sølv, Cave, Georg Jensen, Georg Jensen stor Cave ring af Sterling Sølv. Dessin #441. Bredde ca. 3x3,4 cm. Design af Jacqueline Rabun. Stemplet Georg Jensen, Denmark 925S 441

  3.800,00 kr.26-03-2023
 3. Y-link Armbånd i 14 karat

  Y-link Armbånd i 14 karat

  Armbånd, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Armbånd i 14 karat Model: Y-link Vægt: 20.46 gram Bredde: 1 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slidtage Hos anot

  10.999,00 kr.27-01-2023
 4. Armbånd, sølv, Georg Jensen, Cave, Cave Armbånd i Sterling Sølv #441 fra George Jensen designet af

  Armbånd, sølv, Georg Jensen, Cave, Cave Armbånd i Sterling Sølv #441 fra George Jensen designet af Jacqueline Rabun. 21 cm stemplet "441 Georg Jensen 925 S Denmark".

  8.250,00 kr.26-03-2023
 5. Panser Armbånd i 14 karat, 24.5 cm

  Panser Armbånd i 14 karat, 24.5 cm

  Armbånd, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Armbånd i 14 karat Model: Panser Vægt: 7.48 gram Længde: 24.5 cm Bredde: 3 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slid

  3.299,00 kr.25-02-2023
 6. Panser Halskæde i 14 karat, 47 cm

  Panser Halskæde i 14 karat, 47 cm

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Halskæde i 14 karat Model: Panser Vægt: 22.4 gram Længde: 47 cm Bredde: 1.9 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slidta

  8.999,00 kr.25-02-2023

Du finder et stort udvalg af smykker på DBA, så uanset om du er på udkig efter guldsmykker eller sølvsmykker, kan du finde flotte modeller.
  

Simpelt trick afslører, om guldet er ægte

Alligevel florerer rygtet om et lille ”husmodertrick”, du kan bruge, selvom Brian Bach Mouritsen ikke anbefaler det. En magnet kan nemlig afsløre, om smykket er ægte.

Er smykket magnetisk? Det kan være et tegn på, at smykket ikke er ægte, men… Har du testet det rigtige sted? I smykkelåsen på halskæder og armbånd sidder en lille fjeder, som kan være magnetisk. Derfor skal du altid teste kæden et stykke fra låsen, når du bruger tricket.

Resultatet af din hjemmetest skal du dog tage med stor forsigtighed. Metoden er nemlig langt fra skudsikker.

LÆS OGSÅ: DBA: Et skatkammer af klassiske smykker

Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.
Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.

Det fortæller smykkets farve dig

Stempler og små tricks er ikke det eneste, som afslører, om et smykke er ægte. Farven kan også give dig en idé om, hvilken ende af prisskalaen smykket placerer sig i:

- Er smykket meget rødt, er der med stor sandsynlighed brugt meget kobber. Hvis du vil være helt sikker på, hvilket materiale det er lavet i, skal det syretestes hos en guldsmed. Det er din eneste garanti for, at du med sikkerhed kan vide, om smykket er ægte, siger han.

Fingerringe til salg på DBA i dag:

 1. Fingerring, sølv, Cave, Georg Jensen, Georg Jensen stor Cave ring af Sterling Sølv. Dessin #441. Bre

  Fingerring, sølv, Cave, Georg Jensen, Georg Jensen stor Cave ring af Sterling Sølv. Dessin #441. Bredde ca. 3x3,4 cm. Design af Jacqueline Rabun. Stemplet Georg Jensen, Denmark 925S 441

  3.800,00 kr.26-03-2023
 2. Fingerring, forgyldt, Carre, Den fine ring i guldbelagt sterling sølv er sat med cabochonslebet amet

  Fingerring, forgyldt, Carre, Den fine ring i guldbelagt sterling sølv er sat med cabochonslebet ametyst i byzantinsk fatning. Øreringene tilhører den ikoniske Gilded Marvels kollektion, der fremhæver

  500,00 kr.26-03-2023
 3. Fingerring, Flot ring i str 28

  Fingerring, Flot ring i str 28

  500,00 kr.26-03-2023
 4. Fingerring, sølv, George Jensen, Smuk sølvring Moonlight Grapes str. 52 

Pris side 1900 kr

  Fingerring, sølv, George Jensen, Smuk sølvring Moonlight Grapes str. 52 Pris side 1900 kr

  1.900,00 kr.26-03-2023
 5. Øreringe, sølv, Smykke pakke lot 9 dele 925 sølv og rav, Smykke pakke med 9 dele, sælges kun samlet.

  Øreringe, sølv, Smykke pakke lot 9 dele 925 sølv og rav, Smykke pakke med 9 dele, sælges kun samlet. Smykkerne er stemplet 925 for sølv. I pakken er der følgende. 2 x 925 sølv halskæder længde 45 cm.

  950,00 kr.26-03-2023
 6. Halskæde, sølv, Smykke pakke lot 9 dele 925 sølv og rav, Smykke pakke med 9 dele, sælges kun samlet.

  Halskæde, sølv, Smykke pakke lot 9 dele 925 sølv og rav, Smykke pakke med 9 dele, sælges kun samlet. Smykkerne er stemplet 925 for sølv. I pakken er der følgende. 2 x 925 sølv halskæder længde 45 cm.

  950,00 kr.26-03-2023

Ringe er altid populære, og du finder et stort udvalg af smukke fingerringe på DBA netop nu. Vil du hellere gå med armbånd, finder du dem, der koster mindre end 1.000 kroner, lige her.

Sådan øger du smykkets værdi før et salg

Den ægte vare kan være mange penge værd, men før du begynder at drømme om store summer, må du undersøge smykkets stand. Den har nemlig også betydning for prisen:

- Smykker, der mangler sten og led eller på anden måde er gået i stykker, indbringer naturligvis ikke så høj en værdi. Ridser og pletter trækker også ned, ligesom slidte fatninger heller ikke hæver prisen, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Overvejer du at sælge ud af samlingen, kan det være en fordel for dig at få renset smykkerne først. Især vil det hæve prisen på sølvsmykkerne, fortæller juveleren:

- Sølvsmykker kan over tid få mørke eller sorte pletter, fordi de oxiderer. Det har derfor afgørende betydning for smykkets fremtræden, at det er renset og ser pænt ud, men uden at det går ud over den naturlige patina, lyder anbefalingen.

Din guldsmed rengør gerne dine smykker, men du kan også selv gøre arbejdet. Varmt vand og en blød børste kan nemlig bringe dine sølvsmykker tilbage til deres storhedstid.

LÆS OGSÅ: Smart trick: Sådan finder du dit smykket i sandet

Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.
Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.

Juveleren vurderer: Ægthed betyder ikke alt

Ægtheden er ikke nødvendigvis afgørende for, hvad dit smykke er værd, for ifølge Brian Bach Mouritsen er designet næsten lige så betydningsfuldt:

- Selvfølgelig hæver sten og gerne sjældne sten et smykkes værdi, men faktisk er designet lige så afgørende. For bare fem år siden ville ingen gå med murstenskæder, men i dag er de super moderne. De har fået en renæssance, og det har hævet priserne markant, siger han.

Er du opdateret på de nyeste smykketrends? Brian Bach Mouritsen er ikke i tvivl om, hvilke smykker tiden efterspørger, og han løfter gerne sløret for, hvilke designere du skal kigge efter:

- De klassiske designs fra Bindesbøll, Evald Nielsen og Bent Knudsen indbringer altid en god pris, men i løbet af de sidste par år er de gamle smykker fra Griegst også steget meget i værdi, informerer Brian Bach Mouritsen og fortæller om et spændende skifte i smykketrends, som finder sted netop nu.

Det har længe været kendt, at diamonds are a girls best friend, men mændene er også med på moden i dag, fortæller juveleren. For selvom det er mange år siden, at brocher havde høj kurs hos kvinderne, ser Brian Bach Mouritsen, hvordan pins og små nåle er på vej tilbage på catwalken hos herrerne:

- Man bruger jo smykker til at vise sin personlighed, og det kan sende et stærkt udtryk, når man vælger det rigtige smykke. I dag ser jeg ofte, hvordan pins erstatter slipsenåle eller sættes i reverset på jakken. Det vurderer jeg bliver en af de store trends i de kommende år, slutter Brian Bach Mouritsen.

Find halskæder på DBA:

 1. Halskæde, sølv, BM STERLING DANMARK 925 sølv, Smuk og meget gammel sølv halskæde med lilla sten. Et

  Halskæde, sølv, BM STERLING DANMARK 925 sølv, Smuk og meget gammel sølv halskæde med lilla sten. Et arvestykke jeg ikke får brugt. Stemplet BM Sterling Danmark. Måler 42 cm lang. Pris 800 kr plus p

  800,00 kr.26-03-2023
 2. Halskæde, perler, Sorelle Jewellery, Meget smuk lang kæde (69 cm) med sølv lås . Helt ny .
Ny Pris 1

  Halskæde, perler, Sorelle Jewellery, Meget smuk lang kæde (69 cm) med sølv lås . Helt ny . Ny Pris 1699,-

  850,00 kr.26-03-2023
 3. Panser Halskæde i 14 karat, 47 cm

  Panser Halskæde i 14 karat, 47 cm

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Halskæde i 14 karat Model: Panser Vægt: 22.4 gram Længde: 47 cm Bredde: 1.9 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slidta

  8.999,00 kr.25-02-2023
 4. Mursten Halskæde i 14 karat, 39 cm

  Mursten Halskæde i 14 karat, 39 cm

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Halskæde i 14 karat Model: Mursten Vægt: 33.9 gram Længde: 39 cm Bredde: 6.8 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slidt

  10.999,00 kr.25-02-2023
 5. Ankerkæde Halskæde i 14 karat, 42 cm

  Ankerkæde Halskæde i 14 karat, 42 cm

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Halskæde i 14 karat Model: Ankerkæde Vægt: 28.05 gram Længde: 42 cm Bredde: 4 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slid

  11.499,00 kr.25-02-2023
 6. Halskæde, sølv, Halskæde med 925 stempel og 3 vedhæng ( alliance ). 14 karat og med zikoner . Se mål

  Halskæde, sølv, Halskæde med 925 stempel og 3 vedhæng ( alliance ). 14 karat og med zikoner . Se mål på foto.

  1.200,00 kr.26-03-2023

Der er mange halskæder til salg på DBA, og vil du finde en til under 1.000 kroner, har du intet mindre end 12.000 valgmuligheder.

Et smukt smykke fuldender stilen, og et småkedeligt hverdagsoutfit kan få et fabelagtigt tvist, hvis du styler det med spændene tilbehør. Er du klar til at gå catwalk gennem gaderne? Det er du snart, for her får du fashionfifs serveret, når vi guider dig gennem accessories, som sætter prikken over i’et i din garderobe.

Hvor meget vil du betale for den ægte vare? Det er de færreste, som synes, det er for meget at betale mere end 2.000 kroner for ægte smykker, men kan man sige om en hvid T-shirt, at den er sin vægt værd i guld? Lukas har DBA’s dyreste T-shirt til salg, og her i videoen kan du høre, hvorfor lige netop den T-shirt koster langt mere end de fleste smykker.

Relaterede artikler