Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi
Livsstil

Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi

Christine
Christine

For det utrænede øje er det svært at afgøre, om de skinnende smykker i skrinet er ægte, men juveler Brian Bach Mouritsen fra BachMouritsen i København ved, hvilke detaljer der er afgørende. Vil du vide, hvad der afslører smykkers ægthed? Her får du svaret på, hvad der gemmer sig bag de mange tal og symboler, når juveleren åbner døren til smykkernes facetterede verden.

Diamonds are forever! Der er en helt særlig grund til, at smykker aldrig går af mode, for uanset om du er vild med minimalistiske sølvkæder, de ekstravagante i guld eller ringe med sten, pepper de et hvert outfit op. Desværre er det ikke alt i smykkeskrinet, som nødvendigvis er ægte.

Ved du, hvordan du kender forskel på bijouteri og den ægte vare? Du får svaret lige her, når juveler Brian Bach Mouritsen afslører smykkernes skjulte budskaber og fortæller, hvordan du med et simpelt trick kan se, om du har forfalskninger eller guld i gemmerne.

Frem med luppen: Det her skal du se efter

Har du set nogle af de mange genbrugsprogrammer, som sendes i tv? Så har du nok lagt mærke til, hvordan vurderingseksperterne sidder med en lille lup, når smykkernes skal efterforskes. Det er nemlig i de små stempler på smykkets inderside, du finder de første spor:

- Stemplerne giver dig mange vigtige informationer, så det er altid en god idé at se, om der er sådan nogle. De indikerer nemlig, at smykket med stor sandsynlighed er ægte. Er det ægte, vil der være to stempler: et mesterstempel og et stempel, som viser metallets renhed, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Ved du, hvad et mesterstempel er? Et mesterstempel fortæller hvilken guldsmed, der står bag smykket. Er det et kendt navn, vil det hæve prisen på smykket, men metallets renhed eller lødighed har også stor betydning for vurderingen:

- Der er forskellige tal, man kan kigge efter, når lødigheden skal klarlægges, for det betyder noget for prisen, om smykket er i sølv, guld eller platin, og om stenene er ægte eller ej. 925 er tallet for sølv, mens der for guld er en længere række kombinationer, guider Brian Bach Mouritsen.

Kender du karaterne? Guld findes i flere karat, så når du skal finde ud af, om dit guldsmykke er ægte, er der flere tal, du skal kende. Guldsmykker i 8 karat kendes på tallet 333, 14 karat på 585, 18 karat på 750 og 22 karat på 916. I Danmark det de mest brugte karat, men har du et smykke fra udlandet, kan du også støde på karatangivelser som 9, 10, 19, 20 og 21.

Det er altså ikke nogen nem opgave at vurdere, om et smykke er ægte, og derfor anbefaler Brian Bach Mouritsen også, at du altid opsøger en professionel, når dit smykke skal vurderes.

Smykker til salg på DBA netop nu:

 1. Ring, ædelsten, Guld & Rubin, Kære alle

Min kone har efter 5år besluttet at tiden var inde til at s

  Ring, ædelsten, Guld & Rubin, Kære alle Min kone har efter 5år besluttet at tiden var inde til at sende sin super fine vielses-ring videre til en anden heldig kvinde! Ringen er 14k guld og stenen af

  3.999,00 kr.24-03-2023
 2. Fingerring, guld, Sælger denne unikke hjerte ring i 18 karat guld med i alt 60 smukke brillanter.

-

  Fingerring, guld, Sælger denne unikke hjerte ring i 18 karat guld med i alt 60 smukke brillanter. - Stempel 750 - Str 51 - Massiv guld - Flot stand - 60 brillanter - Æske + vurderings papier fra Av

  15.500,00 kr.24-03-2023
 3. Smykkesæt, guld, Hermann Siersbøl, Klassisk smykkesæt i 8 Karat guld ved navn " Bur "
Halskæde længd

  Smykkesæt, guld, Hermann Siersbøl, Klassisk smykkesæt i 8 Karat guld ved navn " Bur " Halskæde længde 43 cm Armbånd 19 cm. Meget velholdt uden slid. sælges kun samlet

  3.000,00 kr.24-03-2023
 4. Armbånd, guld, Murstensarmbånd 14k guld.
19,5 cm.
Vægt 23
B. 9mm
Meget flot stand.

  Armbånd, guld, Murstensarmbånd 14k guld. 19,5 cm. Vægt 23 B. 9mm Meget flot stand.

  6.499,00 kr.24-03-2023
 5. Halskæde, guld, Milas Jewellery, Smuk halskæde sælges.
Vedhæng - “Sofie hjerte” 18 kt guld med brill

  Halskæde, guld, Milas Jewellery, Smuk halskæde sælges. Vedhæng - “Sofie hjerte” 18 kt guld med brillant fra Milas Jewellery. Kæde i oxyderet sølv, 60cm lang. I original æske. Vedhænget alene har en n

  3.900,00 kr.24-03-2023
 6. Palle Bisgaard Sterling Sølv Ring No 8

  Palle Bisgaard Sterling Sølv Ring No 8

  Palle Bisgaard Sterling Sølv Ring No 8, Sølv, Palle Bisgaard, Der er 1 varer på lager. Palle Bisgaard Sterling Sølv Ring No 8 Abelone Perlemor Str 54 Måler 2.8 cm x 2.1 cm Vægt 23.5 gr Denne vare kan

  2.800,00 kr.23-02-2023

Du finder et stort udvalg af smykker på DBA, så uanset om du er på udkig efter guldsmykker eller sølvsmykker, kan du finde flotte modeller.
  

Simpelt trick afslører, om guldet er ægte

Alligevel florerer rygtet om et lille ”husmodertrick”, du kan bruge, selvom Brian Bach Mouritsen ikke anbefaler det. En magnet kan nemlig afsløre, om smykket er ægte.

Er smykket magnetisk? Det kan være et tegn på, at smykket ikke er ægte, men… Har du testet det rigtige sted? I smykkelåsen på halskæder og armbånd sidder en lille fjeder, som kan være magnetisk. Derfor skal du altid teste kæden et stykke fra låsen, når du bruger tricket.

Resultatet af din hjemmetest skal du dog tage med stor forsigtighed. Metoden er nemlig langt fra skudsikker.

LÆS OGSÅ: DBA: Et skatkammer af klassiske smykker

Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.
Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.

Det fortæller smykkets farve dig

Stempler og små tricks er ikke det eneste, som afslører, om et smykke er ægte. Farven kan også give dig en idé om, hvilken ende af prisskalaen smykket placerer sig i:

- Er smykket meget rødt, er der med stor sandsynlighed brugt meget kobber. Hvis du vil være helt sikker på, hvilket materiale det er lavet i, skal det syretestes hos en guldsmed. Det er din eneste garanti for, at du med sikkerhed kan vide, om smykket er ægte, siger han.

Fingerringe til salg på DBA i dag:

 1. Fingerring, Rigtig fint ring 14 karat guld med Perle. 
(Jeg er ikke sikker om det er med ægte diaman

  Fingerring, Rigtig fint ring 14 karat guld med Perle. (Jeg er ikke sikker om det er med ægte diamant.) Str. 53

  1.250,00 kr.24-03-2023
 2. Fingerring, guld, Sælger denne unikke hjerte ring i 18 karat guld med i alt 60 smukke brillanter.

-

  Fingerring, guld, Sælger denne unikke hjerte ring i 18 karat guld med i alt 60 smukke brillanter. - Stempel 750 - Str 51 - Massiv guld - Flot stand - 60 brillanter - Æske + vurderings papier fra Av

  15.500,00 kr.24-03-2023
 3. Fingerring, hvidguld, Vintage, Smuk Vintage hvidgulds ring med 8 blå Safirer og en ægte Kulturperl

  Fingerring, hvidguld, Vintage, Smuk Vintage hvidgulds ring med 8 blå Safirer og en ægte Kulturperle. Ø 16 mm. Stemplet 585.

  1.200,00 kr.23-03-2023
 4. Fingerring, hvidguld, Flot hvidguldsring med zirconer og dybblå safir sælges. Den er speciallavet i

  Fingerring, hvidguld, Flot hvidguldsring med zirconer og dybblå safir sælges. Den er speciallavet i USA og passer str. 53. Nypris var 7000 kr. Ringen trænger til at blive rhodineret, som hvidguldsrin

  700,00 kr.23-03-2023
 5. Fingerring, guld, Ametyst, Flot gammel guldring i 8 kt guld, stemplet HS HS. Den vejer 3 gr. og er s

  Fingerring, guld, Ametyst, Flot gammel guldring i 8 kt guld, stemplet HS HS. Den vejer 3 gr. og er størrelse 53.

  700,00 kr.23-03-2023
 6. Fingerring, hvidguld, Aveny

  Fingerring, hvidguld, Aveny

  7.000,00 kr.23-03-2023

Ringe er altid populære, og du finder et stort udvalg af smukke fingerringe på DBA netop nu. Vil du hellere gå med armbånd, finder du dem, der koster mindre end 1.000 kroner, lige her.

Sådan øger du smykkets værdi før et salg

Den ægte vare kan være mange penge værd, men før du begynder at drømme om store summer, må du undersøge smykkets stand. Den har nemlig også betydning for prisen:

- Smykker, der mangler sten og led eller på anden måde er gået i stykker, indbringer naturligvis ikke så høj en værdi. Ridser og pletter trækker også ned, ligesom slidte fatninger heller ikke hæver prisen, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Overvejer du at sælge ud af samlingen, kan det være en fordel for dig at få renset smykkerne først. Især vil det hæve prisen på sølvsmykkerne, fortæller juveleren:

- Sølvsmykker kan over tid få mørke eller sorte pletter, fordi de oxiderer. Det har derfor afgørende betydning for smykkets fremtræden, at det er renset og ser pænt ud, men uden at det går ud over den naturlige patina, lyder anbefalingen.

Din guldsmed rengør gerne dine smykker, men du kan også selv gøre arbejdet. Varmt vand og en blød børste kan nemlig bringe dine sølvsmykker tilbage til deres storhedstid.

LÆS OGSÅ: Smart trick: Sådan finder du dit smykket i sandet

Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.
Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.

Juveleren vurderer: Ægthed betyder ikke alt

Ægtheden er ikke nødvendigvis afgørende for, hvad dit smykke er værd, for ifølge Brian Bach Mouritsen er designet næsten lige så betydningsfuldt:

- Selvfølgelig hæver sten og gerne sjældne sten et smykkes værdi, men faktisk er designet lige så afgørende. For bare fem år siden ville ingen gå med murstenskæder, men i dag er de super moderne. De har fået en renæssance, og det har hævet priserne markant, siger han.

Er du opdateret på de nyeste smykketrends? Brian Bach Mouritsen er ikke i tvivl om, hvilke smykker tiden efterspørger, og han løfter gerne sløret for, hvilke designere du skal kigge efter:

- De klassiske designs fra Bindesbøll, Evald Nielsen og Bent Knudsen indbringer altid en god pris, men i løbet af de sidste par år er de gamle smykker fra Griegst også steget meget i værdi, informerer Brian Bach Mouritsen og fortæller om et spændende skifte i smykketrends, som finder sted netop nu.

Det har længe været kendt, at diamonds are a girls best friend, men mændene er også med på moden i dag, fortæller juveleren. For selvom det er mange år siden, at brocher havde høj kurs hos kvinderne, ser Brian Bach Mouritsen, hvordan pins og små nåle er på vej tilbage på catwalken hos herrerne:

- Man bruger jo smykker til at vise sin personlighed, og det kan sende et stærkt udtryk, når man vælger det rigtige smykke. I dag ser jeg ofte, hvordan pins erstatter slipsenåle eller sættes i reverset på jakken. Det vurderer jeg bliver en af de store trends i de kommende år, slutter Brian Bach Mouritsen.

Find halskæder på DBA:

 1. Smykkesæt, guld, Hermann Siersbøl, Klassisk smykkesæt i 8 Karat guld ved navn " Bur "
Halskæde længd

  Smykkesæt, guld, Hermann Siersbøl, Klassisk smykkesæt i 8 Karat guld ved navn " Bur " Halskæde længde 43 cm Armbånd 19 cm. Meget velholdt uden slid. sælges kun samlet

  3.000,00 kr.24-03-2023
 2. Halskæde, guld, Milas Jewellery, Smuk halskæde sælges.
Vedhæng - “Sofie hjerte” 18 kt guld med brill

  Halskæde, guld, Milas Jewellery, Smuk halskæde sælges. Vedhæng - “Sofie hjerte” 18 kt guld med brillant fra Milas Jewellery. Kæde i oxyderet sølv, 60cm lang. I original æske. Vedhænget alene har en n

  3.900,00 kr.24-03-2023
 3. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde, Sølv, Niels Erik From, Der er 1 varer på lager. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde L 37 cm Vægt 66.6 gr Denne vare kan afhentes i følgende butik: Store Kong

  3.800,00 kr.24-03-2023
 4. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde med integreret ametyst vedhæng

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde med integreret ametyst vedhæng

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde med integre, Sølv, Niels Erik From, Der er 1 varer på lager. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde med integreret ametyst vedhæng Måler 42 cm (16.53 inch) Vægt

  3.500,00 kr.24-03-2023
 5. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde formet som små blade

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde formet som små blade

  Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde formet som , Sølv, Niels Erik From, Der er 1 varer på lager. Niels Erik From Sterling Sølv Halskæde formet som små blade. Måler 36 cm. Vejer 42,26 g Denne vare k

  2.500,00 kr.24-03-2023
 6. Ankerkæde Halskæde i 14 karat, 42 cm

  Ankerkæde Halskæde i 14 karat, 42 cm

  Ring, Another's Legacy, Another's Legacy Guld Halskæde i 14 karat Model: Ankerkæde Vægt: 8.74 gram Længde: 42 cm Bredde: 2 mm Stand: Som ses på billeder, god stand med almindelige brugsspor og slidt

  3.999,00 kr.24-01-2023

Der er mange halskæder til salg på DBA, og vil du finde en til under 1.000 kroner, har du intet mindre end 12.000 valgmuligheder.

Et smukt smykke fuldender stilen, og et småkedeligt hverdagsoutfit kan få et fabelagtigt tvist, hvis du styler det med spændene tilbehør. Er du klar til at gå catwalk gennem gaderne? Det er du snart, for her får du fashionfifs serveret, når vi guider dig gennem accessories, som sætter prikken over i’et i din garderobe.

Hvor meget vil du betale for den ægte vare? Det er de færreste, som synes, det er for meget at betale mere end 2.000 kroner for ægte smykker, men kan man sige om en hvid T-shirt, at den er sin vægt værd i guld? Lukas har DBA’s dyreste T-shirt til salg, og her i videoen kan du høre, hvorfor lige netop den T-shirt koster langt mere end de fleste smykker.

Relaterede artikler