Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi
Livsstil

Er smykket ægte? Sådan tjekker du dine smykkers værdi

Christine
Christine

For det utrænede øje er det svært at afgøre, om de skinnende smykker i skrinet er ægte, men juveler Brian Bach Mouritsen fra BachMouritsen i København ved, hvilke detaljer der er afgørende. Vil du vide, hvad der afslører smykkers ægthed? Her får du svaret på, hvad der gemmer sig bag de mange tal og symboler, når juveleren åbner døren til smykkernes facetterede verden.

Diamonds are forever! Der er en helt særlig grund til, at smykker aldrig går af mode, for uanset om du er vild med minimalistiske sølvkæder, de ekstravagante i guld eller ringe med sten, pepper de et hvert outfit op. Desværre er det ikke alt i smykkeskrinet, som nødvendigvis er ægte.

Ved du, hvordan du kender forskel på bijouteri og den ægte vare? Du får svaret lige her, når juveler Brian Bach Mouritsen afslører smykkernes skjulte budskaber og fortæller, hvordan du med et simpelt trick kan se, om du har forfalskninger eller guld i gemmerne.

Frem med luppen: Det her skal du se efter

Har du set nogle af de mange genbrugsprogrammer, som sendes i tv? Så har du nok lagt mærke til, hvordan vurderingseksperterne sidder med en lille lup, når smykkernes skal efterforskes. Det er nemlig i de små stempler på smykkets inderside, du finder de første spor:

- Stemplerne giver dig mange vigtige informationer, så det er altid en god idé at se, om der er sådan nogle. De indikerer nemlig, at smykket med stor sandsynlighed er ægte. Er det ægte, vil der være to stempler: et mesterstempel og et stempel, som viser metallets renhed, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Ved du, hvad et mesterstempel er? Et mesterstempel fortæller hvilken guldsmed, der står bag smykket. Er det et kendt navn, vil det hæve prisen på smykket, men metallets renhed eller lødighed har også stor betydning for vurderingen:

- Der er forskellige tal, man kan kigge efter, når lødigheden skal klarlægges, for det betyder noget for prisen, om smykket er i sølv, guld eller platin, og om stenene er ægte eller ej. 925 er tallet for sølv, mens der for guld er en længere række kombinationer, guider Brian Bach Mouritsen.

Kender du karaterne? Guld findes i flere karat, så når du skal finde ud af, om dit guldsmykke er ægte, er der flere tal, du skal kende. Guldsmykker i 8 karat kendes på tallet 333, 14 karat på 585, 18 karat på 750 og 22 karat på 916. I Danmark det de mest brugte karat, men har du et smykke fra udlandet, kan du også støde på karatangivelser som 9, 10, 19, 20 og 21.

Det er altså ikke nogen nem opgave at vurdere, om et smykke er ægte, og derfor anbefaler Brian Bach Mouritsen også, at du altid opsøger en professionel, når dit smykke skal vurderes.

Smykker til salg på DBA netop nu:

 1. Ring, 14 KT Ring M/ 0,50 CT, Empire

Købt år: 2020 Hos Karin Hermansen Guld, Sølv og Ure I Gilleleje

  Ring, 14 KT Ring M/ 0,50 CT, Empire Købt år: 2020 Hos Karin Hermansen Guld, Sølv og Ure I Gilleleje vurdering af ring d. 18/04-23 15.000kr

  9.000,00 kr.06-06-2023
 2. Halskæde, perler, Super flot ægte perlekæde med 14 karat hjerte i blodsten og diamanter...og guld.
K

  Halskæde, perler, Super flot ægte perlekæde med 14 karat hjerte i blodsten og diamanter...og guld. Kæden er 66 cm.

  6.000,00 kr.06-06-2023
 3. Fingerring, guld, Smuk 14 karats guldring med perle sælges for 1500

  Fingerring, guld, Smuk 14 karats guldring med perle sælges for 1500

  1.500,00 kr.06-06-2023
 4. Fingerring, guld, Smuk og tung 14 karats guldring i str 60 sælges for 2000 kr

  Fingerring, guld, Smuk og tung 14 karats guldring i str 60 sælges for 2000 kr

  2.000,00 kr.06-06-2023
 5. Armbånd, guld, Kongekæde, Verificeret hos guldsmed 14 karat, længde 19 cm og 9 gr, bredde 2,8

  Armbånd, guld, Kongekæde, Verificeret hos guldsmed 14 karat, længde 19 cm og 9 gr, bredde 2,8

  5.500,00 kr.06-06-2023
 6. Halskæde, guld, sildebens halskæde guld, Sælger et virkelig flot sildebens sæt. 
Både halskæde og ar

  Halskæde, guld, sildebens halskæde guld, Sælger et virkelig flot sildebens sæt. Både halskæde og armbånd er 14kt guld 585. Det er i virkelig flot stand. Armbåndet vejer ca 23 gram og er 20,5 cm Ha

  20.000,00 kr.06-06-2023

Du finder et stort udvalg af smykker på DBA, så uanset om du er på udkig efter guldsmykker eller sølvsmykker, kan du finde flotte modeller.
  

Simpelt trick afslører, om guldet er ægte

Alligevel florerer rygtet om et lille ”husmodertrick”, du kan bruge, selvom Brian Bach Mouritsen ikke anbefaler det. En magnet kan nemlig afsløre, om smykket er ægte.

Er smykket magnetisk? Det kan være et tegn på, at smykket ikke er ægte, men… Har du testet det rigtige sted? I smykkelåsen på halskæder og armbånd sidder en lille fjeder, som kan være magnetisk. Derfor skal du altid teste kæden et stykke fra låsen, når du bruger tricket.

Resultatet af din hjemmetest skal du dog tage med stor forsigtighed. Metoden er nemlig langt fra skudsikker.

LÆS OGSÅ: DBA: Et skatkammer af klassiske smykker

Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.
Sølvsmykker er altid populære. Denne fine kæde koster 1.500 kroner og kan hentes hos sælger i København.

Det fortæller smykkets farve dig

Stempler og små tricks er ikke det eneste, som afslører, om et smykke er ægte. Farven kan også give dig en idé om, hvilken ende af prisskalaen smykket placerer sig i:

- Er smykket meget rødt, er der med stor sandsynlighed brugt meget kobber. Hvis du vil være helt sikker på, hvilket materiale det er lavet i, skal det syretestes hos en guldsmed. Det er din eneste garanti for, at du med sikkerhed kan vide, om smykket er ægte, siger han.

Fingerringe til salg på DBA i dag:

 1. Fingerring, guld, Smuk 14 karats guldring med perle sælges for 1500

  Fingerring, guld, Smuk 14 karats guldring med perle sælges for 1500

  1.500,00 kr.06-06-2023
 2. Fingerring, guld, Smuk og tung 14 karats guldring i str 60 sælges for 2000 kr

  Fingerring, guld, Smuk og tung 14 karats guldring i str 60 sælges for 2000 kr

  2.000,00 kr.06-06-2023
 3. Fingerring, hvidguld, 5 stens alliance ring, 3 grønne brillianter

2 diamanter
Renhed v.v.s. 0,03
To

  Fingerring, hvidguld, 5 stens alliance ring, 3 grønne brillianter 2 diamanter Renhed v.v.s. 0,03 Total vægt 0,15 Certificat forefindes Indvendig mål. 1,9

  3.300,00 kr.06-06-2023
 4. Fingerring, guld, Guldring 14karat med månesten .

  Fingerring, guld, Guldring 14karat med månesten .

  1.500,00 kr.06-06-2023
 5. Fingerring, guld, 585, 3 ringe i en to sølv og en u guld 585 jens aagaard. Måler 16mm indvendig. Fas

  Fingerring, guld, 585, 3 ringe i en to sølv og en u guld 585 jens aagaard. Måler 16mm indvendig. Fast pris pp

  500,00 kr.06-06-2023
 6. Fingerring, guld, 585, Stor str guldring .Fast pris pp

  Fingerring, guld, 585, Stor str guldring .Fast pris pp

  750,00 kr.06-06-2023

Ringe er altid populære, og du finder et stort udvalg af smukke fingerringe på DBA netop nu. Vil du hellere gå med armbånd, finder du dem, der koster mindre end 1.000 kroner, lige her.

Sådan øger du smykkets værdi før et salg

Den ægte vare kan være mange penge værd, men før du begynder at drømme om store summer, må du undersøge smykkets stand. Den har nemlig også betydning for prisen:

- Smykker, der mangler sten og led eller på anden måde er gået i stykker, indbringer naturligvis ikke så høj en værdi. Ridser og pletter trækker også ned, ligesom slidte fatninger heller ikke hæver prisen, forklarer Brian Bach Mouritsen.

Overvejer du at sælge ud af samlingen, kan det være en fordel for dig at få renset smykkerne først. Især vil det hæve prisen på sølvsmykkerne, fortæller juveleren:

- Sølvsmykker kan over tid få mørke eller sorte pletter, fordi de oxiderer. Det har derfor afgørende betydning for smykkets fremtræden, at det er renset og ser pænt ud, men uden at det går ud over den naturlige patina, lyder anbefalingen.

Din guldsmed rengør gerne dine smykker, men du kan også selv gøre arbejdet. Varmt vand og en blød børste kan nemlig bringe dine sølvsmykker tilbage til deres storhedstid.

LÆS OGSÅ: Smart trick: Sådan finder du dit smykket i sandet

Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.
Vianna fra Randers sælger det populære blomstersmykke fra Georg Jensen til 3.500 kroner.

Juveleren vurderer: Ægthed betyder ikke alt

Ægtheden er ikke nødvendigvis afgørende for, hvad dit smykke er værd, for ifølge Brian Bach Mouritsen er designet næsten lige så betydningsfuldt:

- Selvfølgelig hæver sten og gerne sjældne sten et smykkes værdi, men faktisk er designet lige så afgørende. For bare fem år siden ville ingen gå med murstenskæder, men i dag er de super moderne. De har fået en renæssance, og det har hævet priserne markant, siger han.

Er du opdateret på de nyeste smykketrends? Brian Bach Mouritsen er ikke i tvivl om, hvilke smykker tiden efterspørger, og han løfter gerne sløret for, hvilke designere du skal kigge efter:

- De klassiske designs fra Bindesbøll, Evald Nielsen og Bent Knudsen indbringer altid en god pris, men i løbet af de sidste par år er de gamle smykker fra Griegst også steget meget i værdi, informerer Brian Bach Mouritsen og fortæller om et spændende skifte i smykketrends, som finder sted netop nu.

Det har længe været kendt, at diamonds are a girls best friend, men mændene er også med på moden i dag, fortæller juveleren. For selvom det er mange år siden, at brocher havde høj kurs hos kvinderne, ser Brian Bach Mouritsen, hvordan pins og små nåle er på vej tilbage på catwalken hos herrerne:

- Man bruger jo smykker til at vise sin personlighed, og det kan sende et stærkt udtryk, når man vælger det rigtige smykke. I dag ser jeg ofte, hvordan pins erstatter slipsenåle eller sættes i reverset på jakken. Det vurderer jeg bliver en af de store trends i de kommende år, slutter Brian Bach Mouritsen.

Find halskæder på DBA:

 1. Halskæde, perler, Super flot ægte perlekæde med 14 karat hjerte i blodsten og diamanter...og guld.
K

  Halskæde, perler, Super flot ægte perlekæde med 14 karat hjerte i blodsten og diamanter...og guld. Kæden er 66 cm.

  6.000,00 kr.06-06-2023
 2. Halskæde, perler, ?, Sikkerhedslås

  Halskæde, perler, ?, Sikkerhedslås

  525,00 kr.06-06-2023
 3. Halskæde, guld, sildebens halskæde guld, Sælger et virkelig flot sildebens sæt. 
Både halskæde og ar

  Halskæde, guld, sildebens halskæde guld, Sælger et virkelig flot sildebens sæt. Både halskæde og armbånd er 14kt guld 585. Det er i virkelig flot stand. Armbåndet vejer ca 23 gram og er 20,5 cm Ha

  20.000,00 kr.06-06-2023
 4. Halskæde, sølv, Carl Ove Frydensberg, Smuk sølvcollier af Carl Ove Frydensberg med bladformede led.

  Halskæde, sølv, Carl Ove Frydensberg, Smuk sølvcollier af Carl Ove Frydensberg med bladformede led. Længde 39 cm. 1.200 kr. Se også mine andre annoncer med smykker. #sølvsmykker #sølvcollier #colli

  1.200,00 kr.06-06-2023
 5. Halskæde, sølv, Sterling sølv stemplet 925 . Leddelt halskæde 44 cm . Med klar sten . Lapponia stil.

  Halskæde, sølv, Sterling sølv stemplet 925 . Leddelt halskæde 44 cm . Med klar sten . Lapponia stil. Sidder meget flot omkring halsen.

  650,00 kr.06-06-2023
 6. Bismarcks Halskæde samt armbånd af 14 kt. guld (2)

  Bismarcks Halskæde samt armbånd af 14 kt. guld (2)

  Bismarcks Halskæde samt armbånd af 14 kt. guld (2), -, LotID: 6386337 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe eller byde på denne vare.stemplet IW. 585. Samlet vægt 25,2 g. (2)Denne vare er

  7.860,00 kr.06-06-2023

Der er mange halskæder til salg på DBA, og vil du finde en til under 1.000 kroner, har du intet mindre end 12.000 valgmuligheder.

Et smukt smykke fuldender stilen, og et småkedeligt hverdagsoutfit kan få et fabelagtigt tvist, hvis du styler det med spændene tilbehør. Er du klar til at gå catwalk gennem gaderne? Det er du snart, for her får du fashionfifs serveret, når vi guider dig gennem accessories, som sætter prikken over i’et i din garderobe.

Hvor meget vil du betale for den ægte vare? Det er de færreste, som synes, det er for meget at betale mere end 2.000 kroner for ægte smykker, men kan man sige om en hvid T-shirt, at den er sin vægt værd i guld? Lukas har DBA’s dyreste T-shirt til salg, og her i videoen kan du høre, hvorfor lige netop den T-shirt koster langt mere end de fleste smykker.

Relaterede artikler