Sådan bevarer du farven på dit sorte tøj
Livsstil

Sådan bevarer du farven på dit sorte tøj

Louise Guldager
Louise Guldager

Skal du sælge dine sorte jeans, der nærmest er blevet grå efter vask? Du kan nemt opfriske deres farve. Det kan også være, du leder efter et par sorte jeans på DBA, eller den lille, sorte kjole, men er bekymret for, om dine favoritter er for brugte og måske har mistet - eller hurtigt vil - miste farven? Uanset, skal du ikke lade dig afskrække. For du kan bare farve dem selv – og samtidig købe dem billigt. Smart, ikke? Her guider jeg dig til, hvordan.

De fleste af os har sandsynligvis en stak sorte jeans og T-shirts liggende i skabet derhjemme. Faktisk er det ofte kaldt den ”skandinaviske uniform”. Det er klassisk, tidsløst, nemt at style og klæder de fleste kropsformer.

Om det er den lille sorte festkjole, den tidsløse blazer, de sorte bukser eller den perfekte sorte T-shirt, vil nok langt de fleste kunne sætte hak ved at eje disse. Hvis ikke, behøver du måske ikke læse med. Men ellers får du her et par fif til, hvordan du bevarer den sorte farve og giver dit tøj en længere levetid.

Hvis du også har stået med yndlingstrøjen eller de perfekte jeans og ærgret dig over, at deres sorte farve er blevet forvasket og grålig, er der heldigvis en både nem og billig løsning, som gør, at du ikke behøver at smide dit favorittøj ud.

Du kan både farve tøjet i hånden eller i vaskemaskinen. Sidstnævnte er klart det nemmeste.

En af de absolut mest populære farver til hjemmebrug er fra mærket Dylon. Det forhandles flere steder og koster cirka 80 kroner. Der findes to slags farver:
1. til tørt tøj, der kun findes i sort.
2. til mange farver, der kræver, at du vasker tøjet først, og at du køber fint salt og blander med.

LÆS OGSÅ:  Ny undersøgelse: Her er den mest populære ting at købe brugt

Dette er alt sammen sort tøj, du kan købe lige nu på DBA. Og vidste du, at tøj faktisk er den genbrugsting, danskerne shopper mest brugt? 28 procent af danskerne har inden for det seneste år købt brugt tøj, viser DBAs Genbrugsindeks, som udkommer fast hvert år. Du kan læse om den undersøgelse i linket her over billedet
Dette er alt sammen sort tøj, du kan købe lige nu på DBA. Og vidste du, at tøj faktisk er den genbrugsting, danskerne shopper mest brugt? 28 procent af danskerne har inden for det seneste år købt brugt tøj, viser DBAs Genbrugsindeks, som udkommer fast hvert år. Du kan læse om den undersøgelse i linket her over billedet

Sorte jeans til salg på DBA:

 1. Jeans, Levis, str. 26, Sort, Cowboy stof, Ubrugt, Model 712 Slim

Er som nye. 

Kun brugt hurtigt

  Jeans, Levis, str. 26, Sort, Cowboy stof, Ubrugt, Model 712 Slim Er som nye. Kun brugt hurtigt en enkelt gang Str 26/32

  250,00 kr.21-03-2023
 2. Jeans, Z-Biz, str. 42, Sort, Næsten som ny, Z-Biz jeans i sort snake print str 42.
Sort stribe lan

  Jeans, Z-Biz, str. 42, Sort, Næsten som ny, Z-Biz jeans i sort snake print str 42. Sort stribe langs inderlår og i siderne. Alm waist og slim legs. Talje: 38x2cm Benlængde fra skridt og ned: 78cm

  120,00 kr.20-03-2023
 3. Jeans, HogM, str. 40, Sort, Stræk, Ubrugt, Nye bukser aldrig brugt kun vasket.

  Jeans, HogM, str. 40, Sort, Stræk, Ubrugt, Nye bukser aldrig brugt kun vasket.

  100,00 kr.20-03-2023
 4. Jeans, Replay, str. 28, sort, God men brugt, Sælger disse super fede vintage (lavtaljede jeans) je

  Jeans, Replay, str. 28, sort, God men brugt, Sælger disse super fede vintage (lavtaljede jeans) jeans i str. W28, L32. Bukserne er low waist; flare legs. Størrelsen svarer til ca. en størrelse 36.

  250,00 kr.20-03-2023
 5. Jeans, Mos mosh, str. 29, Sort, God men brugt

  Jeans, Mos mosh, str. 29, Sort, God men brugt

  30,00 kr.20-03-2023
 6. Jeans, Levis, str. 30, Sort, Næsten som ny, Sorte Levis str 30 pris 100 kr
 Blå Lee Jeans str 31 p

  Jeans, Levis, str. 30, Sort, Næsten som ny, Sorte Levis str 30 pris 100 kr Blå Lee Jeans str 31 pris 80 kr

  150,00 kr.19-03-2023

Lige nu er der 673 annoncer med sorte jeans til salg på DBA. Ud af disse er 338 af dem til kvinder, mens de 137 af annoncerne er til mænd.

Sådan gør du

- Find det tøj, du gerne vil farve og vej det (en pakke farve passer til mellem 600 gram til 1 kilo tøj).
- Læg tøjet tørt i tromlen, og hæld farven direkte ind i tromlen.
- Vask én gang uden vaskemiddel (minimum 40 grader og ikke ’eco’-programmet eller ’kvik’-programmet)
- Efter endt vask med farven skal tøjet vaskes igen med vaskemiddel for at få overskudsfarven ud. Du kan eventuelt med fordel smide noget andet beskidt sort tøj ind for at fylde tromlen.
- Tag tøjet ud og hæng det til tørre som normalt.

Og så er du færdig.

Du behøver ikke være bekymret for, om vaskemaskinen tager skade, og om farven smitter af, når du vasker lyst tøj efterfølgende. Et godt tip er køre de første vaske, du sætter over efter farvning med mørkt tøj. Eller slet og ret køre en enkelt, tom vask bagefter. Så er du på den sikre side.

Det farvede tøj smitter af præcis, som når du vasker helt nyt tøj. Hverken mere eller mindre. Et husmoderråd er desuden at tilsætte lidt klar eddike. Det skulle både holde på farven og mindske afsmitning.

LÆS OGSÅ: Guide til køb og salg af brugt Louis Vuitton

Kjolen fra Vero Moda er en størrelse small og som ny, skriver Mette fra Holstebro, der skal have 50 kroner for den. T-shirt-kjolen, der er fra T by Alexander Wang og passer en XS, men er oversize. Den er helt ubrugt, stadig med mærke. Nypris var 1.100 kroner. Dorthe fra Køge vil gerne have 350 kroner for den. Festkjolen fra Other Stories er også helt ny, en størrelse small, og sælges af Merete fra København N til 300 kroner
Kjolen fra Vero Moda er en størrelse small og som ny, skriver Mette fra Holstebro, der skal have 50 kroner for den. T-shirt-kjolen, der er fra T by Alexander Wang og passer en XS, men er oversize. Den er helt ubrugt, stadig med mærke. Nypris var 1.100 kroner. Dorthe fra Køge vil gerne have 350 kroner for den. Festkjolen fra Other Stories er også helt ny, en størrelse small, og sælges af Merete fra København N til 300 kroner

Sådan farver du i hånden

Kan dit tøj ikke tåle maskinvask, eller foretrækker du bare at farve det i hånden, kan du også sagtens gøre det. Dylon har også farve til håndvask.

- Vej tøjet, mens det er tørt – (for at doserer farven skal du kende vægten)
- Vask tøjet uden skyllemiddel og lad det være fugtigt
- Opløs farven i 500 milliliter varmt vand i en skål
- Hæld 6 liter 40 grader varmt vand i en skål/vask
- Tilsæt 250 gram salt og rør, til det er opløst
- Tilsæt farven og rør grundigt, til det er fordelt
- Kom tøj i
- Rør rundt i 15 minutter
- Rør herefter med jævne mellemrum, til der er gået 45 minutter
- Skyld tøjet i koldt vand
- Vask og tør tøjet, som du plejer

Voila: Så er dit gamle, brugte tøj helt sort og næsten som nyt igen!

Sorte bluser til salg på DBA:

 1. Skjorte, Monki, str. 34, Oversize sort skjorte i seersucker stof. Brugt en gang. Nypris 350kr. Hente

  Skjorte, Monki, str. 34, Oversize sort skjorte i seersucker stof. Brugt en gang. Nypris 350kr. Hentes i Aarhus på Grønnegade eller sendes

  200,00 kr.21-03-2023
 2. Top, Tom Tailor, str. 40, sort, silke, Næsten som ny, Indtag rampelyset med denne Tom Tailor silketo

  Top, Tom Tailor, str. 40, sort, silke, Næsten som ny, Indtag rampelyset med denne Tom Tailor silketop med palietter. Denne top er fremstillet af gennemsigtigt crepe materiale, der giver en let og luft

  99,00 kr.21-03-2023
 3. Bluse, H & m, str. 36, bundfarve sort, bl.a. 76% viscose, 3/4 lange ærmer.fejlfri sms23468957. sende

  Bluse, H & m, str. 36, bundfarve sort, bl.a. 76% viscose, 3/4 lange ærmer.fejlfri sms23468957. sender ikke.

  40,00 kr.21-03-2023
 4. Top, MbyM, str. 38, rust, brun, blå, sort, hvid, polyester satin, Næsten som ny, Skal opleves! Unik

  Top, MbyM, str. 38, rust, brun, blå, sort, hvid, polyester satin, Næsten som ny, Skal opleves! Unik og elegant MbyM printede top i en let og tynd polyester satin. Denne top er designet til at give dig

  99,00 kr.21-03-2023
 5. Top, Malene Birger, str. 34, sort, silke chiffon, Næsten som ny, Gør dig klar til fest med denne Mal

  Top, Malene Birger, str. 34, sort, silke chiffon, Næsten som ny, Gør dig klar til fest med denne Malene Birger silketop med stjerner og palietter. Denne top er designet til at få dig til at skinne til

  199,00 kr.21-03-2023
 6. Bluse, Pureheart, str. 44, Sort med hvide broderier , Silke , Næsten som ny, Lækker bluse med broder

  Bluse, Pureheart, str. 44, Sort med hvide broderier , Silke , Næsten som ny, Lækker bluse med broderi

  200,00 kr.21-03-2023

Lige nu er der hele 12.394 annoncer med sorte bluser og overdele til salg på DBA. Heraf er de 11.433 af dem til kvinder, mens de 231 af dem er til mænd og de resterende 604 af dem er til børn.

5 forebyggende råd

Vil du bare gerne passe lidt ekstra godt på det, du har og undgå at skulle farve tøjet selv, findes der også et par forebyggende ting, du kan gøre. Så du slider mindre på tøjet og giver det de bedste vilkår for at holde farven.

1. Vask på vrangen
Den pæne overflade på materialet vil, når du vasker på vrangen, blive forskånet og få en længere levetid. Gør det til en vane, så det ikke tager mange minutter.

2. Overvej hyppighed i vask  
Generelt har tøj ikke godt af at blive vasket alt for tit. Og i særdeleshed ikke jeans. Sort tøj, som du gerne vil holde farven på i længere tid, har især ikke godt af det. Det skader fibrene i materialet og gør dem mindre modstandsdygtige. Så overvej, om ikke du kan udskyde dine vaske lidt og undgå at smide det for hyppigt i maskinen. Det er også mere miljøvenligt.

LÆS OGSÅ: Silas Holst: Jeg køber mit tøj i Føtex, og det er jeg stolt af

Hvis du vil sælge dit sorte tøj, som er en anelse falmet, kan du få lidt mere for det, såfremt du har vasket det sort igen. Rådene i artiklen kan du også bruge, hvis du har kig på et sort stykke tøj, som du gerne vil eje, men som du synes, er blevet for bleget. Brug den blegnede farve til at prutte sælger ned i pris, og så kan du selv farve tøjet sort igen efterfølgende
Hvis du vil sælge dit sorte tøj, som er en anelse falmet, kan du få lidt mere for det, såfremt du har vasket det sort igen. Rådene i artiklen kan du også bruge, hvis du har kig på et sort stykke tøj, som du gerne vil eje, men som du synes, er blevet for bleget. Brug den blegnede farve til at prutte sælger ned i pris, og så kan du selv farve tøjet sort igen efterfølgende

3. Ingen skyllemiddel
Selvom det er lækkert med friskduftende, nyvasket tøj, bør du undgå at bruge skyllemiddel. Som i øvrigt heller ikke er miljøvenligt. Det kan nemlig skade membranen i dit sorte tøj, som beskytter tøjet mod eksempelvis sved og vand.

4. Ingen sol
Hvis du har prøvet at have en sofa stående med den ene side vendt mod solen, ved du hvorfor. Solen er naturens stærkeste afblegningsmiddel, og den er effektiv. Derfor bør du aldrig tørre dit sorte tøj i direkte sol, da det vil misfarve og blege dit tøj på meget kort tid. Det gælder i øvrigt også tøj i andre farver.

5. Vask ved lav temperatur
Dit sorte tøj vil have bedst af at blive vasket i koldt vand. Det er en gammel myte, at kun varmt vand kan vaske tøj ordenligt. I dag kan langt de fleste maskiner gøre tøjet rent ved bare 30 grader. Den sorte farve vil blive bevaret bedre, fordi det kolde vand virker forseglende på overfladen.

LÆS OGSÅ: DIY Fin garderobeløsning

Blazeren fra Rosemunde er en størrelse 40, næsten som ny og havde en nypris på 1.200 kroner. Inge fra Daugård vil gerne have 325 kroner for den. Den sorte blazer fra United Colors of Benetton, er en størrelse 42 og Peter fra Store Heddinge sælger den for 100 kroner. Blazeren med vafflet stof er fra Sand og en størrelse 42, der dog er lille i størrelsen. Den svarer mere til 38/40, skriver Lucinda fra Randers, der sælger for 400 kroner
Blazeren fra Rosemunde er en størrelse 40, næsten som ny og havde en nypris på 1.200 kroner. Inge fra Daugård vil gerne have 325 kroner for den. Den sorte blazer fra United Colors of Benetton, er en størrelse 42 og Peter fra Store Heddinge sælger den for 100 kroner. Blazeren med vafflet stof er fra Sand og en størrelse 42, der dog er lille i størrelsen. Den svarer mere til 38/40, skriver Lucinda fra Randers, der sælger for 400 kroner

Denim er et materiale, du med fordel kan farve, hvis det er blevet lidt falmet. Både sort eller farvet denim. Det er ofte et fast element i basisgarderoben og en sikker investering. Her får du 7 stærke tendenser og en guide til, hvordan du behandler dit brugte denim bedst.

Der er et hav af annoncer på sorte jeans og kjoler til salg på DBA. Du kan næsten vælge og vrage. Andre gange er det nogle lidt mere specielle ting, der sættes til salg – sådan nogle, man ikke lige ser hver dag. En cykel, der har tilhørt en OL-guldvindende cykelrytter, et piratskib eller en Louis Vuitton-bil. Her kan du se nogle af de vildeste ting, der har været til salg på DBA.

Har du for meget tøj og for lidt skabsplads? Så skab mere plads til dit tøj med en gammel trappestige. I videoen herunder viser vi dig hvordan, og du kan læse mere om projektet i artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler