Guide: Bliv klar til årets oktoberfest med det rette tyrolertøj
LivsstilUdeliv

Guide: Bliv klar til årets oktoberfest med det rette tyrolertøj

Gæsteskribent
Gæsteskribent

Ingen oktoberfest uden tyrolertøj. Så har du en oktoberfest i kalenderen, skal du huske at anskaffe dig et kostume. I denne artikel får du tips til at bære de karakteristiske Lederhosen og Dirndl og finde dem til en god pris.

Af Rikke Ulsøe, som er freelance modeskribent

Det er snart tid til den årlige oktoberfest, der traditionen tro byder på livlig stemning, skummende øl og traditionelt tøj. Konceptet for denne populære fest er helt simpel; nemlig at være iklædt bayerske folkedragter, mens man drikker øl i et telt hele dagen (og natten) lang. Dén simple kombination har hittet i mere end 200 år!

Oktoberfesten har sit udspring i München, men bliver i dag afholdt rundt omkring i verden - og Danmark er naturligvis ingen undtagelse. Der bliver afholdt store fester i byer som København, Kolding og Roskilde såvel som arrangementer i mindre byer som Favrskov, Ribe og Rørbæk – kort sagt er der oktoberfester over hele landet. Du kan lave en hurtig Google-søgning og finde ud af, om de tyske festligheder også gæster din by.  

Men hvilken slags Lederhosen eller Dirndl (som er navnet på kvindernes kjoler) skal du så gå efter? Hvilke elementer er afgørende for et gennemført tyroler-look, og hvad betyder de forskellige detaljer? Se eventuelt denne infografik, der illustrerer de mange variationer af oktoberfest-tøj, der findes.

I dette indlæg får du gode råd om påklædning og priser på både mændenes Lederhosen og kvindernes Dirndl. Læs med og bliv - i bogstavligste forstand - godt klædt på til at købe dit oktoberfest-tøj.

Lederhosen til salg på DBA:

 1. Lederhosen i ægte læder XS-4XL

  Lederhosen i ægte læder XS-4XL

  Ægte Lederhosen i flere størrelser, Vi tilbyder nu forskellige slags ægte lederhosen til den bedste pris på markedet - og de kan prøves i Herlev efter aftale. Ellers kig på størrelsesguiden. Husk gra

  679,00 kr.02-09-2023
 2. Tyroler forklæder, Tyrroler / Beyern forklæder 
Sjovt forklæde med motiv af en tyrolermand i lederho

  Tyroler forklæder, Tyrroler / Beyern forklæder Sjovt forklæde med motiv af en tyrolermand i lederhosen eller en dame med kjole og ølkrus. One size (voksenstørrelse). Kan bruges til oktoberfest. Have

  50,00 kr.03-09-2023
 3. Tyrolerdukker kostume, Tyrolerdukker fine gamle dukker 
Værtindegave til Tyrolerfest 
Hold en sjov t

  Tyrolerdukker kostume, Tyrolerdukker fine gamle dukker Værtindegave til Tyrolerfest Hold en sjov temafest ? Lav eget gavekort Gamle tyroler dukker med lederhosen - Kitch Souvenir fra Skiferie i Øs

  120,00 kr.08-09-2022

I skrivende stund er der 34 annoncer, der matcher søgningen ’lederhosen’, og klik her for at se de af annoncerne, der skilter med lederhosen til mindre end 200 kroner.

Lederhosen – en maskulin folkedragt med sjove detaljer

Dragterne, vi kender fra oktoberfest, stammer fra begyndelsen af det 19. århundrede, hvor Bayern blev erklæret for et kongerige. I den forbindelse valgte den nykronede konge, Max Josef, at indføre en folkedragt, og det blev forløberen til det tøj, mange i dag kalder tyrolertøj.

Mændenes påklædning til oktoberfest består typisk af et par Lederhosen, skjorte, seler, knæstrømper samt en hat og et par ”Haferl”-sko – en snøresko, som bindes i den ene side. Jo flere af disse elementer, jo mere gennemført er din påklædning.

Hvis du vil gå all-in på det autentiske look, kan du tilføje en såkaldt ”Charivari”. Det er en lille kæde, som sidder over klappen på Lederhosen-bukserne. Fra kæden hænger der typisk ædelsten eller jagttrofæer såsom horn og tænder.

Et godt tip:
Gør dig tanker om, hvor din oktoberfest afholdes og gå efter enten korte eller lange ærmer på skjorten, alt efter om festen er i Danmark eller i udlandet, i et varmt telt eller med bænke i det fri. På samme måde kan du vælge mellem korte Lederhosen, der går lige under knæet, eller ”Kniebundhosen” som sammen med strømperne vil dække hele benet.
Selvom det hedder oktoberfest, bliver de fleste fester faktisk afholdt i slutningen af september. Der er dog også begivenheder i starten af oktober. Den store oktoberfest i München strækker sig fra d. 22/9-7/10, og det er typisk i dette tidsrum, at alle andre oktoberfester bliver afholdt. Foto: Depositphotos.com
Selvom det hedder oktoberfest, bliver de fleste fester faktisk afholdt i slutningen af september. Der er dog også begivenheder i starten af oktober. Den store oktoberfest i München strækker sig fra d. 22/9-7/10, og det er typisk i dette tidsrum, at alle andre oktoberfester bliver afholdt. Foto: Depositphotos.com

Så meget sparer du på Lederhosen ved at købe brugt

Priserne på nye Lederhosen er meget forskellige alt efter, om de er af læder eller ej. For en autentisk model i skind begynder priserne typisk ved 800-1.000 kroner – og det er kun for selve bukserne. Her på DBA kan du dog finde dem til omkring 400-600 kroner. Vær dog opmærksom på, om sælgeren kun sælger Lederhosen eller et helt sæt – ellers skal du nemlig huske at have plads i budgettet til skjorte, strømper og hat.

Hvis du går efter et par Lederhosen i imiteret skind, får du typisk et helt sæt oveni købet, da bukserne i mere prisvenlige. Syntetiske materialer typisk sælges i hele sæt – altså med strømper og hat inkluderet. Fra ny koster disse kostume-sæt til mænd typisk omkring 500 kroner, men på DBA kan de som regel købes brugt til omkring 200-300 kroner. 

Lederhosen i imiteret skind eller stof er naturligvis ikke lige så autentiske som dem i læder (de hedder trods alt LEDERhosen), men de kan været et fint alternativ til den noget dyrere buks i skind – særligt hvis du skal til en dansk oktoberfest, hvor gæsterne ikke er nær så rutinerede udi den bayerske folkedragt.

Husk, at du også kan købe skoene til din oktoberfest på DBA. Mændenes sko minder nemlig meget om det, vi herhjemme kalder for almindelige snøresko, og sådan nogle er der mange af på DBA.

Klik her for at se alle de lederhosen, der lige nu er til salg på DBA.

Dirndl – den perfekte kjole til den festlige Frau

Man skelner gerne mellem den traditionelle Dirndl og et moderne tyrolerkostume. De store forskelle på de to typer er skørtets længde og materialerne. En autentisk Dirndl-kjole går altid over knæet og er produceret i kostbare materialer, mens de nyere kostumevarianter ofte er lårkorte og lavet i syntetiske materialer.

Typisk vælger tyskere den traditionelle og autentiske variant, mens man ser mange turister i den nyere og mere afslørende version. Tendensen er så stærk, at den engelske avis The Times for nyligt skrev om lokale fra München, der raser over turisternes udfordrende Dirndl-kjoler.

Uanset hvilken type, du vælger, er der særligt én ting, du skal være opmærksom på: sløjfen på kjolens forklæde - den signalerer nemlig civilstatus. Binder du den foran på venstre side, er du optaget, foran i midten er du jomfru, foran til højre er du single, og binder du den på ryggen i midten, er du enke.

LÆS OGSÅ: Til salg på DBA: 8 meter langt piratskib

Til venstre ses et kostume i syntetisk materiale og lårkort længde. Til højre ses en autentisk Dirndl med sølv korsethægter og et skørt, der dækker knæerne. Foto: Depositphotos.com
Til venstre ses et kostume i syntetisk materiale og lårkort længde. Til højre ses en autentisk Dirndl med sølv korsethægter og et skørt, der dækker knæerne. Foto: Depositphotos.com

Så meget sparer du på Dirndl ved at købe brugt

Priserne på Dirndl-kjoler kan variere meget og koste op til flere tusinde kroner, alt efter om det er en autentisk model eller et kostume.

De færreste danskere investerer i en autentisk bayersk Dirndl med ægte sølv og fløjsblød silke, men selv et kostume kan være en forholdsvis dyr affære, hvis du køber det fra ny. Her kan priserne nemlig godt ligge på 500-700 kroner.

Heldigvis kan du her på DBA gøre et godt kup og finde brugte Dirndl-kostumer til omkring 200 kroner. - altså under halv pris. Finder du ikke lige den rette kjole, kan du overveje at oprette en ’købes-annonce’ og lade sælgerne kontakte dig.

Dirndl til salg på DBA:

 1. Dirndl Tyrolerkjole, Dirndl Tyrolerkjole i rød og hvid med snøre og fine detaljer, se foto
Bierfest

  Dirndl Tyrolerkjole, Dirndl Tyrolerkjole i rød og hvid med snøre og fine detaljer, se foto Bierfest bierparty Tyrol kjole udklædning kostume novemberfest schlageemusik Tyrolerfest Rollespil temafest

  175,00 kr.15-05-2024
 2. Tyrolerkjole, Tyrolerkjole / dirndl str. m. Kun brugt en gang og står som ny.

  Tyrolerkjole, Tyrolerkjole / dirndl str. m. Kun brugt en gang og står som ny.

  175,00 kr.10-05-2024

28 Dirndl er lige nu til salg på DBA, og halvdelen kan du købe til mindre end 300 kroner.

Find udstyr til din egen oktoberfest på DBA

Skal du holde din egen oktoberfest, er det rette tyrolertøj ikke nok, selvom det klart er et af de vigtigste elementer for en vellykket oktoberfest.

Et godt tip:
Vælg gerne et par sko med en lav eller mellemhøj hæl, så du undgår ømme fødder. Derudover er en sådan sko mere praktisk og sikker, hvis du skal en tur op på bænken og skråle med på Schlager hits med et ølkrus i hånden.

For at sikre den helt rette bayerske stemning er der også en række andre ting, du kan overveje at anskaffe dig.

Øl er naturligvis alfa og omega ved oktoberfester. Det skal drikkes af et traditionelt ølkrus og gerne være fra et tysk bryghus – prøv eksempelvis at servere en Paulaner, Löwenbräu eller Augustiner.

Du kan også pifte omgivelserne op med en traditionel ternet dug - gerne i de blå-hvide bayerske farver - og sætte saltkringler og Wurst på bordet. Husk også tysk folkemusik i højtalerne – så bliver stemningen med garanti festlig.

LÆS OGSÅ: Fra DBA-annoncer til millionvirksomhed: Sådan blev dansk virksomhed en succes

Husk, du også kan købe sko, ølkrus og ternede duge på DBA, hvis du skal afholde din egen oktoberfest. Foto: Depositphotos.com
Husk, du også kan købe sko, ølkrus og ternede duge på DBA, hvis du skal afholde din egen oktoberfest. Foto: Depositphotos.com

'Oktoberfest' er egentlig misvisende

Selvom det hedder oktoberfest, bliver de fleste fester faktisk afholdt i slutningen af september. Der er dog også begivenheder i starten af oktober. Den store oktoberfest i München strækker sig fra d. 22/9-7/10, og det er typisk i dette tidsrum, at alle andre oktoberfester bliver afholdt.

Prost og god fest!

Bliv klar til oktoberfesten på DBA:

 1. Festtelt 4x8 m

Udlejes

Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. st

  Festtelt 4x8 m Udlejes Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. stormsikring. Udførlig vejledning vedlagt. Normal periode er torsdag - tirsdag. Ring eller skriv vedr.

  750,00 kr.16-05-2024
 2. Festtelt 4x6 m

Udlejes

Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. st

  Festtelt 4x6 m Udlejes Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. stormsikring. Udførlig vejledning vedlagt. Normal periode er torsdag - tirsdag. Ring eller skriv vedr.

  700,00 kr.16-05-2024
 3. Festtelt 4x10 m

Udlejes

Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. s

  Festtelt 4x10 m Udlejes Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. stormsikring. Udførlig vejledning vedlagt. Normal periode er torsdag - tirsdag. Ring eller skriv vedr

  900,00 kr.16-05-2024
 4. Festtelt 5x10 m

Udlejes

Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. s

  Festtelt 5x10 m Udlejes Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. stormsikring. Udførlig vejledning vedlagt. Normal periode er torsdag - tirsdag. Ring eller skriv vedr

  950,00 kr.16-05-2024
 5. Festtelt 5x8 m

Udlejes

Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. st

  Festtelt 5x8 m Udlejes Nemt at sætte op. Ligger i teltposer som er lette at transportere. Inkl. stormsikring. Udførlig vejledning vedlagt. Normal periode er torsdag - tirsdag. Ring eller skriv vedr.

  900,00 kr.15-05-2024
 6. Oktoberfest, Alt til bierfest/tyrolerfest. Købt til stort festtelt til 70 prs. Duge, servietter, ban

  Oktoberfest, Alt til bierfest/tyrolerfest. Købt til stort festtelt til 70 prs. Duge, servietter, bannere, udsmykning, flag, sprællemænd. Ubrugt. Nypr. 2145 kr (kvittering haves) Har også tyroler tøjet

  700,00 kr.18-02-2024

I kategorien 'Fest og underholdning', der ligger under kategorien 'Diverse', kan du finde mange ting til salg, der knytter sig til oktoberfesten.

Har du været en tur hjemme hos Peter og besøgt han vilde herreværelse? Hvis ikke, så klik dig forbi hans mandehørme-værelse her. Peter samler blandt andet på modelfly, som hans herreværelse bærer præg af.

Hvad tror du Anders Blichfeldt fra 'Big fat snake' køber og sælger på DBA? Det kan du få syn for sagen i denne artikel, hvor podcasten GODT BRUGT har aflagt forsangeren et besøg.

Relaterede artikler