Uventet: Nytårsforsæt gjorde Kristian afhængig af DBA
Livsstil

Uventet: Nytårsforsæt gjorde Kristian afhængig af DBA

Christine
Christine

Hvad var dit nytårsforsæt? For de fleste skydes året i gang med gode intentioner om en sundere livsstil, men for Kristian Keller fra København blev 2020 året, hvor impulskøbene måtte stoppes. Eller hvad? Læs med her og hør, hvordan forsøget går – det viser sig nemlig, at nytårsforsættet gjorde Kristian afhængig af DBA.

Forestil dig lige, at du ikke må købe andet end brugte ting det næste år. Det er 365 dage eller mere præcist 8.765 timer. Kunne du klare det for klimaets skyld?

Da Rådhusklokkerne ringede nytåret ind, startede Kristian Keller fra København stopuret. Det her var året, hvor han ikke måtte købe andet end brugte ting, og med ambitionen om at mindske impulskøbene det næste år, og samtidig sætte færre spor i klimalandskabet, begyndte nedtællingen. Hvad Kristian, 45 år, nok ikke havde regnet med, var, at nytårsforsættet gjorde ham afhængig af en ganske særlig app.

Vildt nytårsforsæt satte tankerne i gang

Mens vi andre sprang ind i 2020 med forestillingen om mere motion flimrende på nethinden, gik Kristian Keller året i møde med helt andre intentioner:

- Det var på grund af hele klimatingen, jeg besluttede mig for kun at købe brugt. Jeg synes, vi skal forbruge mindre, men når vi endelig skal købe ting, mener jeg også, det er bedre at købe brugt, fordi de ting allerede er i cirkulation, forklarer Kristian.

For mens butikkerne bugner af varer, vi kan hive ned fra hylderne og customize til vores livsstil, kræver det både benhårde forhandlingsevner og tid at finde varer på brugtmarkedet:

- Jeg synes, det var en sjov måde at blive bevidst om mit forbrug på, siger han.

Jeg ville gerne give mig selv et benspænd, der gjorde det mere besværligt at forbruge. Når man køber brugt, kan man nå at ombestemme sig flere gange i løbet af processen, og jeg regnede med, at det kunne nedsætte mine impulskøb.
fortæller Kristian.

I dag er det otte måneder siden, at Kristian kastede sig ind i projektet, og med kun fire måneder til målstregen kan passeres, kan han snart kalde sig en erfaren bruger af DBA. Men er det egentlig overhovedet muligt fra den ene dag til den anden at omlægge sin livsstil, så den er matcher brugtvaremarkedets luner?

Kaffemaskiner til salg på DBA:

 1. kaffemaskine, Kitchen Aid

  kaffemaskine, Kitchen Aid

  600,00 kr.28-02-2024
 2. Kapsel kaffemaskine, Nespresso Ekspert C 80, Næsten ubrugt kapselmaskine. Har kun kørt få pakker kap

  Kapsel kaffemaskine, Nespresso Ekspert C 80, Næsten ubrugt kapselmaskine. Har kun kørt få pakker kapsler igennem. Altid renset efter brugt. Har stået i køkkenskabet i en del år ubrugt så nu er det tid

  300,00 kr.28-02-2024
 3. Kapsel kaffemaskine, Tassimo, Virker perfekt. Kapsler medfølger. GRATIS LEVERING I HVIDOVRE OG OMEGN

  Kapsel kaffemaskine, Tassimo, Virker perfekt. Kapsler medfølger. GRATIS LEVERING I HVIDOVRE OG OMEGN..

  99,00 kr.28-02-2024
 4. Kaffemaskine, Philips, Philips HD7769 kaffemaskine. Ny pris 1.649,-
Lækker kaffemaskine med indbygge

  Kaffemaskine, Philips, Philips HD7769 kaffemaskine. Ny pris 1.649,- Lækker kaffemaskine med indbygget kaffekværn. Nogle år gammel, men virker upåklageligt. Fra hjem uden røg og dyr. Har følgende spec

  250,00 kr.28-02-2024
 5. Kaffemaskine , Moccamaster, Varenr KB741 AO sort, med 2 varmelegemer, drypstop og autosluk efter gæl

  Kaffemaskine , Moccamaster, Varenr KB741 AO sort, med 2 varmelegemer, drypstop og autosluk efter gældende regler. Ny og ubrugt. Normalpris 2100,-

  1.100,00 kr.28-02-2024
 6. Kaffemaskine, Moccamaster, Moccamaster kaffemaskine (model KGBT 741) med termokande på 1,25 liter i

  Kaffemaskine, Moccamaster, Moccamaster kaffemaskine (model KGBT 741) med termokande på 1,25 liter i rustfrit stål. Maskinen brygger 10 kopper kaffe på 6 minutter. Maskinen fungerer fuldstændig som

  900,00 kr.28-02-2024

Et af Kristians første køb var en kaffemaskine. Lige nu kan du på DBA finde 1.376 kaffemaskiner, og her kan du se dem, der koster under 500 kroner.

Kristian: Derfor er det svært at holde nytårsforsættet

Ville det stoppe dine impulskøb, hvis du kun måtte købe brugt de næste 365 dage? Da Kristian besluttede sig for i praksis at teste sine teoretiske teser, måtte han erkende, at vejen til et mindre forbrug ikke nødvendigvis går gennem DBA:

- Jeg synes næsten, jeg har købt for meget, fortæller Kristian og fortsætter:

- Jeg må nok indrømme, at jeg er blevet lidt afhængig af DBA… App’en ligger der og blinker til mig, når jeg tager telefonen, og så trykker jeg automatisk på den og bladrer lidt rundt. Det bliver farligt på den der ”explorer-side”. Der kommer jeg til at impulskøbe, tilstår han.

Det var altså kampen for klimaet, der kickstartede Kristian afhængighed af DBA. Men det er også en verden af nye muligheder, man møder, når først man får øjnene op for, hvad der egentlig kan købes brugt:

- Der er nærmest ikke det, man ikke kan finde brugt, har jeg fundet ud af. Pludselig kan jeg se, jeg sparer penge, og så bliver jeg fristet til at handle. Men køber man kvalitet, kan man jo sælge det videre til næsten samme pris, og det tæller også med i det samlede regnskab både i forhold til økonomi og klima, forklarer Kristian.

At det på alle måder er bedre for klimaet at købe brugte varer, kan vist ikke diskuteres, så på det punkt er Kristian godt på vej. Men er der egentlig penge sparet, når impulskøbene stadig sniger sig ind?

LÆS OGSÅ: Genbrugshandlen boomer hos unge

Alberte fra København sælger sin Nespresso for 1.000 kroner. Du kan hente den på Nørrebro, hvis den skal stå i dit køkken.
Alberte fra København sælger sin Nespresso for 1.000 kroner. Du kan hente den på Nørrebro, hvis den skal stå i dit køkken.

Så mange penge har Kristian sparet på kun at købe brugt

Er der kolde kontanter at hente, når du kæmper for klimaet? Kristian afslører, at der alligevel samler sig nogle ekstra mønter i sparegrisen, selvom impulskøbene ikke helt kan undgås:

- Jeg har helt sikkert sparet penge på kun at købe brugt. Mit bud er nok, at jeg de sidste otte måneder har sparet 5.000 kroner, vurderer Kristian.

Der er altså stadig økonomiske fordele forbundet med at handle brugt, selvom et par ekstra ting har fundet vej til københavnerlejligheden. Til trods for, at forsøget med kun at købe brugt skulle sætte en stopper for impulskøbene, klager Kristian ikke over udfaldet:

- De ting jeg har købt, er jo ting, jeg kan have i mange år. Min kaffemaskine sparede jeg 4.000 kroner på, og den kan jeg nok sælge videre til samme pris, når jeg vil opgradere. Dejmaskinen fra Ballerup, købte jeg for 500 kroner. Jeg kunne sagtens have købt en nyere model, men den her er virkelig god kvalitet, selvom den er fra 1970’erne, forklarer han.

Nytårsforsættet er derfor stadig en succes, mener Kristian, men tager det ikke lang tid at finde frem til de gode handler? Det får du svar på under billedet.

LÆS OGSÅ: Mød en DBA-sælger: Lilan

Et af Kristians bedste køb var et par Airpods. Er du på udkig efter nogle? For 299 kroner kan disse blive dine.
Et af Kristians bedste køb var et par Airpods. Er du på udkig efter nogle? For 299 kroner kan disse blive dine.

Genvejen til genbrugsguldet

30 minutter. Så meget tid vurderer Kristian, at han dagligt bruger på at søge efter fund på DBA, men den efterhånden garvede genbrugsfinder, har da også et par genveje, som letter søgningerne:

- Der går hurtigt meget tid med at vente på, at den rigtige ting dukker op til den rigtige pris, på det rigtige tidspunkt. Det er meget hurtigere at købe i butikkerne, men præcis det var jo benspændet for mig. Jeg har dog opsat annonceagenter på DBA, så jeg får notifikationer om, når noget jeg søger efter, ”kommer på hylderne”, videregiver Kristian rutineret.

Annonceagenterne er imidlertid ikke det eneste kneb, Kristian benytter sig af. Han er nemlig blevet god til at prutte om prisen, så han får den bedste deal, men også et par oprydninger i hjemmet har givet afkast:

- Jeg har både solgt børnetøj og kameraudstyr på DBA i løbet af de sidste måneder, og det tæller jo også med i det samlede beløb, fortæller Kristian og fortsætter begejstret:

- Jeg har optur over den cirkularitet, vi for klimaets skyld stadig skal blive bedre til at arbejde med, men jeg har opdaget, at folk godt gider købe brugt, også selvom nogle af tingene kræver stor reparation, siger han.

At der sker noget i danskernes købskultur, er Kristian ikke i tvivl om. Når han bevæger sig gennem gaderne, er genbrugsbutikkerne et synligt bevis på, hvor let det efterhånden er at handle brugt. Netop det mener Kristian, er afgørende for, at folk får øjnene op for en god brugthandel. Den kan nemlig være tættere på, end man tror, og for Kristian ventede årets bedste handel lige rundt om hjørnet.

Røremaskiner til salg på DBA:

 1. Røremaskine , Kenwood, 1 stk Kenwood Chel Electronic Model KM 201 600 Watt Cpl med 2 skåle og 3 rerø

  Røremaskine , Kenwood, 1 stk Kenwood Chel Electronic Model KM 201 600 Watt Cpl med 2 skåle og 3 rerør virker som den skal men mangler 2 afskærming

  300,00 kr.28-02-2024
 2. Røremaskine Varimixer Teddy, Varimixer, Brugt Varimixer Teddy sælges
Den har lås til baljen monteret

  Røremaskine Varimixer Teddy, Varimixer, Brugt Varimixer Teddy sælges Den har lås til baljen monteret og tre jern med (dejlrog, spademixer og piskeris) Sælges som DEFEKT da der er noget elektronik, de

  3.000,00 kr.28-02-2024
 3. Røremaskine, Kenwood chef, SOLGT God maskine, ikke meget brugt. Fungerer fint.

  Røremaskine, Kenwood chef, SOLGT God maskine, ikke meget brugt. Fungerer fint.

  350,00 kr.27-02-2024
 4. 1717 - KitchenAid røremaskine, Artisan, Rouge Imperial /rød, model 5KSM125EER

  1717 - KitchenAid røremaskine, Artisan, Rouge Imperial /rød, model 5KSM125EER

  1717 - KitchenAid røremaskine, Artisan, Rouge Impe, LotID: 6444547 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. 1717 - KitchenAid røremaskine, Artisan, Rouge Imperial /rød, model 5KS

  3.400,00 kr.27-02-2024
 5. Køkkenmaskine / røremaskine, Kenwood Chef, Ældre sag med ny stål skål, fungerer som den skal.

  Køkkenmaskine / røremaskine, Kenwood Chef, Ældre sag med ny stål skål, fungerer som den skal.

  400,00 kr.27-02-2024
 6. Røremaskine, Ballerup marster mixet, Stærk maskine der klarer alt, med diverse tilbehør.
Sælges fra

  Røremaskine, Ballerup marster mixet, Stærk maskine der klarer alt, med diverse tilbehør. Sælges fra røgfrit dødsbo

  1.500,00 kr.27-02-2024

Du finder i dag 175 røremaskiner på DBA, og 88 af dem koster under 500 kroner.

Det her var Kristians bedste brugtkøb

Kan du huske din bedste brugthandel? Kristian er ikke i tvivl om, hvilket køb han mener, er årets scoop. Det er nemlig fødselsdagsgaven til kæresten, som indtager førstepladsen på podiet:

- Jeg fandt et par Airpods til kun 600 kroner. Normalt koster de 1.200-1.500 kroner fra ny, men det bedste var næsten, at jeg kunne hente dem 500 meter fra, hvor jeg bor, beretter han.

Du kan være heldig nogle gange, for det er ikke alle varer, der kan hentes lige rundt om hjørnet, og Kristian fortæller da også, hvordan han tidligere har taget turen ud af byen for at se på en massagestol til kæresten. Det er nemlig vigtigt for ham, at han ser tingene, før han køber dem:

- Det er fedt at møde andre og snakke med dem om de ting, de har til salg. Ham, jeg købte dejmaskinen af, var en rigtig bageentusiast, så vi kunne stå og nørde lidt og dele erfaringer, fortæller Kristian.

Samtidig oplever han også en stor sikkerhed i at undersøge varen grundigt, før han køber. På den måde kan han være sikker på, at han virkelig gerne vil have tingen:

- Vil man forbruge mindre, skal man jo hele tiden tænke over, om man har brug for det, man køber. Det er jeg blevet bedre til. Særligt fordi jeg gerne vil se tingene, før jeg handler. På den måde når jeg at genoverveje købet mange gange, for det kræver tid at tage af sted for at se varen og få den transporteret hjem. Derfor synes jeg faktisk, at mit projekt er lykkedes, og jeg er overbevist om, at min afhængighed af DBA ikke slutter ved årets udgang, griner Kristian.

Airpods til salg lige nu:

 1. trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods gen 2, Perfekt, AirPods gen 2,de helt nye og aldrig pakket u

  trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods gen 2, Perfekt, AirPods gen 2,de helt nye og aldrig pakket ud af æsken..og stadig 2 års reklamationsret på dem.. Sælges da jeg har i forvejen,og har fået dem i

  500,00 kr.28-02-2024
 2. trådløse hovedtelefoner, Apple, Space Grey Max, Helt nye airpods Max uåbnet. De er købt for 5049, da

  trådløse hovedtelefoner, Apple, Space Grey Max, Helt nye airpods Max uåbnet. De er købt for 5049, da jeg har købt dem med apple care (tryghedsgaranti 2 år). Kan afhentes i Kolding. Går ikke under 4100

  4.100,00 kr.27-02-2024
 3. headset hovedtelefoner, Apple, AirPods 2. Gen., Perfekt, AirPods 1 stk. så den skal parres med en an

  headset hovedtelefoner, Apple, AirPods 2. Gen., Perfekt, AirPods 1 stk. så den skal parres med en anden

  200,00 kr.27-02-2024
 4. trådløse hovedtelefoner, Apple, Ubrugt AirPods Pro 2. Generation sælges! 
Kvittering og 2 års garant

  trådløse hovedtelefoner, Apple, Ubrugt AirPods Pro 2. Generation sælges! Kvittering og 2 års garanti medfølger! Apple H2-chip – avanceret lydkvalitet Aktiv støjreduktion Støv-, vand- og svedafvisen

  1.499,00 kr.27-02-2024
 5. headset hovedtelefoner, Apple, Ubrugt AirPods Pro 2. Generation sælges! 
Kvittering og 2 års garanti

  headset hovedtelefoner, Apple, Ubrugt AirPods Pro 2. Generation sælges! Kvittering og 2 års garanti medfølger! Apple H2-chip – avanceret lydkvalitet Aktiv støjreduktion Støv-, vand- og svedafvisend

  1.499,00 kr.27-02-2024
 6. trådløse hovedtelefoner, Apple, Airpods Max, Perfekt, Farven er Space Grey og er et par år gamle, me

  trådløse hovedtelefoner, Apple, Airpods Max, Perfekt, Farven er Space Grey og er et par år gamle, men stort set ikke brugt. Helt som nye. Der medfølger den originale kasse og etui.

  3.000,00 kr.27-02-2024

Er du på udkig efter et par Airpods? Netop nu er der 193 Airpods til salg på DBA.

Har du næse for en god handel? Hvis du lige som Kristian også har oparbejdet en afhængighed af DBA, har du sikkert helt styr på brugtvaremarkedets priser – eller har du? Vi tester din viden i denne quiz, hvor du får lov til at gætte, hvad tingene på DBA koster.

Det er ikke kun hjemme hos Kristian, at der indrettes med genbrug. Kom med inden for hos Rie, hvor næsten alt er genbrug. Her må tøjet ikke koste mere end 100 kroner og det gamle spisestel, skal sættes på bordet og bruges hver dag. I videoen her viser Rie dig sine bedste genbrugsfund.

Relaterede artikler