Niels Jørgen køber og får brugte gaver
Livsstil

Niels Jørgen køber og får brugte gaver

Julie Schoen
Julie Schoen

En ring, alle ville have og en broche, som var svær at få afsat. Det er ikke altid nemt med brugte gaver, og i denne artikel øser Niels Jørgen ud af sine erfaringer. Han har nemlig ofte givet en gave, som var brugt, og han har ligeså prøvet at modtage. Læs hvordan det er gået, her.

Du kender ham fra TV-programmet ’Fantastiske Hammerslag’. Her leder han land og rige rundt efter de gode genbrugsfund, der kan videresælges på auktion til et højere beløb. Men genbrugshajen Niels Jørgen Jørgensen er også uden for skærmen begejstret for brugte finurligheder. Hans hjem består nærmest kun af ting og tøj købt brugt, og han er også flittig til at sælge sine ting videre, så de kan få endnu et nyt liv.

Men 36-årige Niels Jørgen fra Vesterbro i København tager sin kærlighed til de gode, antikke fund endnu videre end dét: Han praktiserer også brugtfund, når der skal gives gaver.

I denne artikel kan du læse om den brugte ting, Niels Jørgen forærede sin niece i gave, hvilket resulterede i, at hun brød ud i gråd.

Du kan også få svar på, hvilken ting Niels Jørgen selv har fået i gave, som var købt brugt. En af tingene var så skrækkelig, at Niels Jørgen ikke kun dy sig fra at fortælle gavemodtageren sin mening. Niels Jørgen er også parat med historien om den gave, han forærede sin søster, og som han endte med at få tilbage.

Alt dette kan du læse om herunder.

Her ses den diamantring, som Niels Jørgen var så glad for, som han fandt brugt, men som i dag glæder en anden
Her ses den diamantring, som Niels Jørgen var så glad for, som han fandt brugt, men som i dag glæder en anden

Smykket, som de var to om at ville eje

Det plejer at være den seneste nye iPhone-model eller pakken, der indeholder det sjældne Pokemon-kort, der får misundelsen frem i folk. Erhverver du dig nye ting som disse, vil du nok opleve, at mange af dine venner og familiemedlemmer sukker efter at få det samme.

Det oplevede Niels Jørgen også, at hans omgangskreds gjorde, da han købte sig en ring. Forskellen er blot, at den fandt han på brugtmarkedet, så det var langt fra den nyeste model eller et dyrt køb. Men det gjorde ikke Niels Jørgens nieces begejstrring for ringen mindre.

Hun ønskede sig brændende samme ring. Dog er både fordelen og ulempen ved at købe brugt, at man ikke altid kan finde nøjagtig den samme model. Så hvis niecen skulle bære en ring i samme model på sin finger, blev det nød til at være Niels Jørgens eksemplar.

Jeg gav hende ringen i 18-års gave. Hun stod dér ved gavebordet og fik så mange flotte, nyindpakkede gaver. Min gave skilte sig allerede ud ved indpakningen, fordi ringen lå i en aldret, gammel gaveæske, og da hun åbnede og så, at det var min vintage diamantring, jeg havde foræret hende, brød hun grædende sammen
fortæller Niels Jørgen.

Niecens tårer handlede også om, at hun godt var klar over, hvor stor en gave, det var at give for Niels Jørgen. Han er nemlig selv meget glad for sin ring.

- Brugte gaver bærer en merværdi i sig selv. Fordi, gaven er brugt. Så ved man, der er langt lidt flere tanker og følelser i, fortæller Niels Jørgen.

Vintage-ringe til salg på DBA:

 1. Ring, diamant, Kæmpediamanthjertering, Meget stor buttet hjertering i 24kt forgyldt sølv, prydet med

  Ring, diamant, Kæmpediamanthjertering, Meget stor buttet hjertering i 24kt forgyldt sølv, prydet med et tætbesat hjerte med naturlige diamanter omtrent 0.30 ctw. Stemplet med mestermærke. Hele 1,5 cm

  2.499,00 kr.20-02-2024
 2. Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring skulpturel, Flot sterling sølv ring med skulpturel udsmykning

  Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring skulpturel, Flot sterling sølv ring med skulpturel udsmykning stemplet 925s FROM. Designeren hedder Niels Erik From fra Nakskov og startede i 1944. Fronten måler

  345,00 kr.20-02-2024
 3. Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring skulpturel, Flot sterling sølv ring med skulpturel udsmykning

  Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring skulpturel, Flot sterling sølv ring med skulpturel udsmykning stemplet FROM 925S. Designeren hedder Niels Erik From fra Nakskov og startede i 1944. Fronten måler

  325,00 kr.20-02-2024
 4. Ring, diamant, Alliancering str.54, Meget smuk vintage alliancering i str. 54.
Besat med funklende n

  Ring, diamant, Alliancering str.54, Meget smuk vintage alliancering i str. 54. Besat med funklende naturlige diamanter, en center-sten og tre mindre på hver skulder omtrent 0,20-0,23 ctw. Flot stand.

  3.200,00 kr.19-02-2024
 5. Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring med guld, Flot og kraftig sterling sølv ring belagt med et sty

  Ring, sølv, Niels Erik From sølv ring med guld, Flot og kraftig sterling sølv ring belagt med et stykke 8k guld i flot design stemplet 925 FROM. Designeren hedder Niels Erik From fra Nakskov og starte

  399,00 kr.19-02-2024
 6. Ring, sølv, Georg Jensen sterling sølv ring 426, Flot sterling sølv ring i flot design stemplet 925s

  Ring, sølv, Georg Jensen sterling sølv ring 426, Flot sterling sølv ring i flot design stemplet 925s Georg Jensen 426. Ringen er designet af Lene Munthe. Ringen måler 6,4 mm bred og fremstår i meget f

  599,00 kr.19-02-2024

224 ’vintage-ringe’ kan du finde lige nu på DBA, og i alt er der 3.556 ringe på genbrugssitet.
  

Den rigtige tanke, den forkerte ting

Om det er smykkerne, sofaen eller frakkerne, er de som regel købt brugte, når det gælder Niels Jørgen. Han elsker genbrug, og langt det meste, han køber til boligen, eller til at pynte sig med, er købt second hand. Derfor passer gaverne fra familie og venner nærmest også bedre ind i hjemmet, hvis de er købt brugte.

Men det er ikke alle brugte gaver, der falder i Niels Jørgens smag eller indretning. Det har han erfaret:

- Jeg fik engang en rigtig grim aluminiavase af min søster. Hun havde købt den i en genbrugsbutik. Vasen var orange og blå - to forfærdelige farver at sætte sammen, fortæller Niels Jørgen, og fortsætter:

Vasen var rigtig grim. På den der måde, hvor det er tydeligt, at den hører en anden tid til. En tid, hvor den slags farvekombinationer var fjong
fortæller Niels Jørgen.

Og så skulle man tro, at den kræsne genbrugshaj ville afvise gaven, men sådan gik det ikke:

- Jeg fortalte min søster, at jeg synes, vasen var virkelig grim, men alligevel kunne jeg godt lide den. For vasen blev pæn af, at den blev givet til mig med en forhåbning om, at jeg kunne lide den, fortæller Niels Jørgen.

Han har et ret løst forhold til sine ting – de fleste ejendele ville han være villig til at gå af med, men ikke vasen.

- Hvis mit hus brændte, ville vasen være en af de ting, jeg tog med under armen. Jeg ville redde den, fordi den har affektionsværdi for mig, også selvom den er grim, fortæller Niels Jørgen.

Vasens modelnummer er 449/401
Vasens modelnummer er 449/401
Hvorfor skal du se Niels Jørgens strømper? Det kan du få svar på ved at læse teksten herunder
Hvorfor skal du se Niels Jørgens strømper? Det kan du få svar på ved at læse teksten herunder

Vær på den sikre side: Køb brugt

Men Niels Jørgen er nu heller ikke nem at give gaver til. For han ønsker sig ikke så mange ting.

Kun strømper. For det gider jeg simpelthen ikke bruge mine penge på
svarer han.

Men skal han have en gave, må den hellere end gerne være brugt, for så passer den ind i hjemmet og stilen, og ind i Niels Jørgens eget genbrugsdogme:

- Jeg køber kun nyt tøj, hvis det er på tilbud. Det kunne for eksempel være en løbebluse eller underbukser. Måske også, hvis jeg falder over en virkelig flot blazerjakke på tilbud. Men ellers køber jeg genbrug.

Strømper til salg på DBA:

 1. Strømper, Hand work, str. 38, grå

  Strømper, Hand work, str. 38, grå

  50,00 kr.20-02-2024
 2. Strømper, Striksokker, Nøklerne, str. 39, Næsten som ny, Skønne striksokker ingen krads 

Porto 44,

  Strømper, Striksokker, Nøklerne, str. 39, Næsten som ny, Skønne striksokker ingen krads Porto 44,- med Dao eller brev 25,-

  40,00 kr.20-02-2024
 3. Strømper, Glimmersokker, Cozy by JZ, str. 36-40, Rød, Ubrugt

  Strømper, Glimmersokker, Cozy by JZ, str. 36-40, Rød, Ubrugt

  30,00 kr.19-02-2024
 4. Strømper, Overknee strømper , Ved ikke, str. 36 - 38, Sorte, Næsten som ny, Overknee strømper, bru

  Strømper, Overknee strømper , Ved ikke, str. 36 - 38, Sorte, Næsten som ny, Overknee strømper, brugt en gang og i fin stand. Røgfrit og husdyrfrit hjem. Størrelse 36-38 Modtager MobilePay. 20 kr.

  20,00 kr.19-02-2024
 5. Strømper, Maanesten , str. Onesize , Ubrugt, Maanesten - Planet Love Strømper i farven Dusty Green

  Strømper, Maanesten , str. Onesize , Ubrugt, Maanesten - Planet Love Strømper i farven Dusty Green str. onesize Beskrivelse: Super fine strømper i en lysegrøn nuance. Strømperne er dejligt bløde og

  135,00 kr.19-02-2024
 6. Strømper, Hjemmestrikkede, str. 39-39, Uld, alpaka, mohair, Ubrugt, Restsalg af sokker/strømper i

  Strømper, Hjemmestrikkede, str. 39-39, Uld, alpaka, mohair, Ubrugt, Restsalg af sokker/strømper i str. 38-39 Frit valg - 150 kr./par plus porto eller alle 4 par for 500 kr. plus porto 1. Tykke sokk

  150,00 kr.19-02-2024

Gaven, der kom retur

Vi kender vist alle de gaver, man aldrig ser gavegiveren bruge. Sådan en gave var Niels Jørgens broche.

- Jeg havde købt den i en antikforretning, hvor jeg havde udvalgt den med tanke på min mor. En stor, koboltblå maguritbroche, fortæller han og fortsætter:

- Men den lå blot i min mors smykkeskin efterfølgende. Da jeg spurgte hende, hvorfor hun ikke gik med den, fortalte hun, at hun ikke var så glad for den blå farve.

Til Niels Jørgens næste fødselsdag var brochen gaven fra mor til søn.

Jeg synes, det er en fin historie, for det vidner om, at ting kan cirkulere – også internt i familien. Jeg blev rigtig glad for brochen, for jeg synes jo selv, den var pæn og kitsch
fortæller Niels Jørgen.
Her ses den broche, som du kan læse om ovenover i teksten. En broche, der ikke først faldt i den rigtige smag, men det gjorde den til sidst
Her ses den broche, som du kan læse om ovenover i teksten. En broche, der ikke først faldt i den rigtige smag, men det gjorde den til sidst

Sådan lader Niels Jørgen sig brugt-gave-inspirere

- Jeg elsker at give og få brugte gaver. Gaverne bliver unikke, fordi det ikke bare er ting, man går ind i en butik og køber, pakker flot ind, og så er det dét. Ofte er det lidt sære ting, du forærer, når du giver brugte gaver, fortæller genbrugsentusiasten.

Niels Jørgens fingerregel er, at han kun køber gaverne brugte til de personer, han kender rigtig, rigtig godt.

- Min søster elsker for eksempel vaser, og jeg ville aldrig gå ud og købe hende en stribede Kählervase. Her synes jeg, det er oplagt at give hende nogle gamle vaser med historie, der siger mere.

Også til de lidt større begivenheder tropper Niels Jørgen sommetider op med en brugt gave under armen. Til et bryllup gav han brudeparret en vase fra Marselisstellet, designet af Niels Thorsson fra Aluminiafabrikken i gave.

- Jeg var ikke sikker på, om de var til vaser, men jeg ved, brudeparret har god stil, og derfor valgte jeg dem en vase med flotte farvenuancer og fra et stel, der består af rigtig mange dele og lige netop den vase, jeg tænkte, kunne passe fint ind med deres øvrige stil i hjemmet, fortæller Niels Jørgen.

Den mørkerøde vase på billedet var den, Niels Jørgen forærede til et brudepar engang
Den mørkerøde vase på billedet var den, Niels Jørgen forærede til et brudepar engang

Niels Thorsson-varer på DBA:

 1. Fajance, Stort årskrus fra 1969, Stort fajance årskrus fra Royal Copenhagen årgang 1969, højde 11,5

  Fajance, Stort årskrus fra 1969, Stort fajance årskrus fra Royal Copenhagen årgang 1969, højde 11,5 cm. Royal Copenhagen fremstillede årskrus hvert år fra 1967 til og med 2014, som blev designet af f

  100,00 kr.17-02-2024
 2. Fajance, Vase, Royal Copenhagen, Aluminia Baca kunstfajance 708-3207 Vase, blå med fugledekoration 1

  Fajance, Vase, Royal Copenhagen, Aluminia Baca kunstfajance 708-3207 Vase, blå med fugledekoration 13 cm Niels Thorsson Baca. Ingen afslag eller fejl. Fremstår fejlfrit.

  275,00 kr.13-02-2024
 3. Porcelæn, Créme krukke, Royal Copenhagen, Smuk Royal Copenhagen design Niels Thorsson Créme krukke m

  Porcelæn, Créme krukke, Royal Copenhagen, Smuk Royal Copenhagen design Niels Thorsson Créme krukke med låg H8cm Ø10cm fra 1943 lavet på bestilling til det franske parfumeri i Paris fast pris 500kr

  500,00 kr.31-01-2024
 4. Fajance, Fad, Aluminia, Smukt Aluminia fajance fad grønt med tukan nr 1676 25,5cm Niels Thorsson fas

  Fajance, Fad, Aluminia, Smukt Aluminia fajance fad grønt med tukan nr 1676 25,5cm Niels Thorsson fast pris 300kr

  300,00 kr.28-01-2024
 5. Porcelæn, skål på fod, royal copenhagn niels thorsson, Porcelæn, skål på fod, royal copenhagen niels

  Porcelæn, skål på fod, royal copenhagn niels thorsson, Porcelæn, skål på fod, royal copenhagen niels thorsson, skål på fod diana serien niels thorsson, royal copenhagen, 5110, Porcelæn, skål på fod, r

  200,00 kr.27-01-2024
 6. Bellona Aluminia fajance - frugt tallerken 20,5 cm

  Bellona Aluminia fajance - frugt tallerken 20,5 cm

  Fajance, Tallerken , Alumnia, 6 stk. Bellona Aluminia kunstfajance frugt tallerkner i kraftig gul glasur med frugt motiver, 5 forskellige, Ø 20,5 cm, Designet af Niels Thorsson i 1933 (fremstillet fre

  699,00 kr.24-09-2023

Glas, porcelæn og bestik-kategorien rummer mange ting designet af Niels Thorsson.
  

Niels Jørgen: Køb kun brugte gaver, hvis du har en god stilfornemmelse

Hans selvtillid i forhold til at give det rigtige genbrugsfund i gave fejler heller ikke noget. Også selvom han har ramt forkert dengang med brochen:

- Jeg har været i branchen i mange år, så jeg synes selv, jeg er god til at læse folk og deres behov. Folk bliver generelt begejstret, når de ser, hvad jeg har købt til dem, fortæller Niels Jørgen.

Af samme grund bekymrer han sig heller ikke over, at du har svært ved at få byttet de ting, du anskaffer dig fra brugtmarkedet.

- Folk kan se værdien i mine gaver, når de sætter dem ind i deres hjem.

Pakkeåbningen falder tilsyneladende altid i god jord hos Niels Jørgens gavemodtagere, men allerede inden, tingen pakkes ud, er der god karma omkring Niels Jørgens valg:

Når jeg bruger penge på at købe en brugt ting, putter jeg jo pengene i en god retning, fordi jeg støtter et godt formål. Og dertil får jeg en vase, som var produceret i forvejen, og dermed understøtter man ikke overproduktion. Allerede dér opstår der merværdi
fortæller Niels Jørgen.
Her kan I se, hvordan Niels Jørgen bor. Lampen er blandt andet købt brugt
Her kan I se, hvordan Niels Jørgen bor. Lampen er blandt andet købt brugt
Har du modtaget eller givet en brugt gave før?
Så vil vi på DBA Guide gerne høre om dine erfaringer. Send os en mail  jschoen (@) ebay.com, og så kan det være, du er den næste, vi skriver en artikel om på DBA Guide.
Når man køber brugte ting, er der også tale om en affektionsværdi
Når man køber brugte ting, er der også tale om en affektionsværdi

I denne artikel kan du læse om Susan, der kun giver brugte gaver. Hvad familien siger til dette, og hvad hun typisk kan finde på at give, kan du læse om i artiklen.

’Yes! Ønsker hun sig noget brugt – så kan jeg heldigvis købe det lidt billigere’. Sådan skulle man tro, man reagerede, når man så, at nogle havde skrevet ’må gerne købes brugt’ på ønskelisten, men det var ikke ligefrem den reaktion, politiker Pernille Rosenkrantz-Theil havde, da hun så datterens ønskeliste. For datterens ønske var så særligt, at det var virkelig svært at opdrive gaven – selv på DBA. Se, hvad hun ønskede sig, her.

Hvordan har danskerne det med at give og modtage en brugt gave? Det er vi gået på gaden for at finde ud af. Se, hvad folk svarede, her:


Læs mere om danskernes svar i artiklen, her.

Relaterede artikler