Genbrugsindekset: Derfor sælger vi vores brugte ting til andre
Livsstil

Genbrugsindekset: Derfor sælger vi vores brugte ting til andre

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Det er blevet vigtigere for os at passe på vores jordklode, og denne værdi spiller også ind, når vi sælger vores brugte sager fremfor at give dem væk eller smide dem ud. Læs med og få svaret på, hvad der motiverer os mest til at sælge vores ting.

Vi får ryddet op i vores ting, vi tjener penge, og vi er med til at mindske overforbrug.

Der er massevis af fordele ved at sælge de ting, vi ikke længere får brugt. Men hvad motiverer os mon allermest til at sælge vores ting fremfor blot at give dem til andre eller smide dem ud?

Det har DBA netop fået svar på. Traditionen tro har vi nemlig endevendt danskernes genbrugsvaner i den store undersøgelse, Genbrugsindekset.

Størstedelen af de adspurgte – nemlig 54 procent – motiveres til at sælge deres ting til andre, fordi de ikke bryder sig om at smide ting ud, der stadig virker. 52 procent sælger ud, fordi det giver dem mulighed for at rydde op i hjemmet og få ekstra plads, mens 49 procent sælger deres ting for at tjene penge.

Herunder kan du se, hvad der motiverer os allermest og allermindst, når vi sælger vores brugte sager til andre:

 • 54 procent: Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud, der stadig virker
 • 52 procent: Jeg får ryddet op derhjemme og får ekstra plads
 • 49 procent: Jeg tjener penge
 • 47 procent: Jeg kan lide tanken om, at mine ting kan komme andre til gode
 • 37 procent: Jeg bidrager til at mindske overforbrug
 • 33 procent: Jeg gør noget godt for klimaet ved at sælge mine brugte ting videre
 • 9 procent: Det er sjovt at handle med andre
 • 10 procent: Ingen af ovenstående
 • 9 procent: Ved ikke

Sofaer til salg på DBA:

 1. De sede sofa

  De sede sofa

  Sofa, læder, 3 pers., De Sede , De Sede sofa fra omkring 70`erne fremstår med blå patineret læder. Sofaens ca mål er H 81 B 75 L 190 Siddehøje 40.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er ti

  5.200,00 kr.10-05-2023
 2. Sofa, polyester, 4 pers. , High- end, Super lækker venstrevendt chaiselong sofa sælges, 
sofaen er b

  Sofa, polyester, 4 pers. , High- end, Super lækker venstrevendt chaiselong sofa sælges, sofaen er blot 4 mdr gammel, og fremstår derfor helt som ny, i perfekt stand. Sofaen er købt hos BoShop i Riss

  8.500,00 kr.05-06-2023
 3. Sofa, 2 pers., BoConcept
Osaka, 2505 grundmodul
Gråt Matera stof 2283

Bredde: 2,15 m
Dybde: 0,85 m

  Sofa, 2 pers., BoConcept Osaka, 2505 grundmodul Gråt Matera stof 2283 Bredde: 2,15 m Dybde: 0,85 m Højde: 0,9 m I pæn stand. Købes som beset. Afhentes på adressen (hvor der er elevator).

  1.000,00 kr.31-05-2023
 4. Sofa, 3 pers., velholdt sofa med chaiselong fra ikkerygerhjem, i fin stand med en enkelt flyttebar n

  Sofa, 3 pers., velholdt sofa med chaiselong fra ikkerygerhjem, i fin stand med en enkelt flyttebar nakkestøtte. Kan hentes på adressen i stuen etagen, nær Kastruplundgade 2770 Kastrup i weekenden den

  1.200,00 kr.05-06-2023
 5. Sofa, læder, 4 pers. , SKALMA, Mindste pris 5000 kr. Kom med et bud!
Unik, flot, velholdt SKALMA læd

  Sofa, læder, 4 pers. , SKALMA, Mindste pris 5000 kr. Kom med et bud! Unik, flot, velholdt SKALMA lædersofa. Fra ryge-og dyrefrit hjem. Sidder rigtig godt i den. Totallængde 298 cm. Dybde 84 cm. Hjørne

  5.000,00 kr.28-03-2023
 6. Sofa, anden størrelse , Ilva, NORSTROM MIDTERMODUL "Midtermodul i lysegråt stofbetræk med ben i sort

  Sofa, anden størrelse , Ilva, NORSTROM MIDTERMODUL "Midtermodul i lysegråt stofbetræk med ben i sort plast. Modulet har plads til 1 person og kan sammensættes med andre sofamoduler eller bruges alene.

  2.000,00 kr.05-06-2023

Der er knap 15.000 sofaer til salg på DBA. Find de billigste her.

Det er mindre vigtigt for os at tjene penge

Tilbage i 2016 var ’at tjene penge’ den 2. største motivation for at sælge sine brugte sager. Dengang var der hele 68 procent, der solgte ud, fordi de gerne ville have nogle ekstra penge på lommen. Nu er denne motivation altså røget ned på en tredjeplads.

Ifølge DBA Guides redaktør og DBAs talsperson, Julie Schoen, er der en helt særlig grund til det:

- Vores Genbrugsindeks viser, at folks miljøhensyn vokser år for år, og flere og flere mener, at gode genbrugsvaner er vigtigt for bæredygtige vaner. Derfor hænger det fint sammen, at 'tjene penge' ikke længere er den 2. største motivation til at sælge brugte ting, som det var i 2016, men at det er den 3. største motivation, siger Julie Schoen.

Genbrugsindekset anno 2022 viser os også, at danskerne generelt er enige om, at vi skal handle langt mere genbrug fremfor nyt, hvis vi skal sikre os et mere bæredygtigt samfund i fremtiden. Det er faktisk kun syv procent af danskerne, som ikke finder gode genbrugsvaner vigtige for at skabe et mere bæredygtigt samfund.

I dag er danskerne også langt mere bevidste om genbrugsagendaen end tidligere. I 2017 vurderede 33 procent af danskerne, at de var bevidste om at købe genbrug fremfor nyt, mens tallet i 2022 er steget til 46 procent.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året: Mette-Marie springer skalaen

DBAs Genbrugsindeks 2022
DBAs Genbrugsindeks 2022

Disse årsager kan afholde hos fra at sælge vores ting 

Genbrugsdanskerne tjener markant flere penge på at sælge brugt end for blot et år siden. Faktisk vurderer de adspurgte danskere at have solgt for 7.152 kroner i snit de seneste 12 måneder. Det er en stigning på knap 2.000 kr. mere end i 2021.

Det er dog langt fra alle, der vælger at sætte deres brugte sager til salg fremfor at smide dem ud eller give dem væk. Og det er der flere forskellige årsager til.

Størstedelen af de adspurgte – nemlig 31 procent – mener det er tidskrævende at oprette annoncer med billeder og information om produktet, og det afholder dem fra at sætte deres ting til salg.

28 procent finder det tidskrævende at svare på henvendelser fra potentielle købere, mens 26 procent dropper at sælge deres ting, fordi de mener, der er besværligt at sende varen. Det er ærgerligt, lyder det fra Julie Schoen:

- Jeg ærgrer mig over, at det er praktikken, der holder folk tilbage. En annonce kan vitterligt tage to minutter at oprette via vores app, og du bestemmer jo selv, hvor udførlig annoncen skal være. Jeg plejer altid at sige, at det er bedre at få sat dine ting halvt til salg end slet ikke at få sat dem til salg. Ofte er et billede og en overskrift rigeligt for folk, lyder det fra DBA Guides redaktør og DBAs talsperson, Julie Schoen. 

Hvis du har nogle ting i dit hjem, som bare ligger og samler støv, er det altså bare med at oprette annoncer på DBA eller i DBA-appen. Der er helt sikkert andre, der kan få glæde af de ting, du ikke længere selv har glæde af. Og husk, dét der er udueligt for dig, kan snildt være guld for en anden.

LÆS OGSÅ: Unge slår genbrugsrekorder på stribe

Julie Schoen er talsperson for DBA og redaktører her på DBA Guide. Hun er selv helt vild med både at købe og sælge genbrug, og hun har i den grad fingeren på pulsen i forhold til danskernes genbrugsvaner. I videoen nederst i artiklen kan du se hendes personlige, bedste otte salgsråd
Julie Schoen er talsperson for DBA og redaktører her på DBA Guide. Hun er selv helt vild med både at købe og sælge genbrug, og hun har i den grad fingeren på pulsen i forhold til danskernes genbrugsvaner. I videoen nederst i artiklen kan du se hendes personlige, bedste otte salgsråd

Liste: Af disse grunde sælger vi ikke vores ting

Herunder kan du læse, hvad vi danskere ser som de største barrierer for at sælge vores sager videre til andre:

 • 31 procent: Det er tidskrævende at oprette annoncer med billeder og info om varen
 • 28 procent: Det er tidskrævende at svare på henvendelser fra potentielle købere
 • 26 procent Det er besværligt at sende varen
 • 24 procent: Det er svært at vurdere, hvad jeg skal tage for min vare
 • 20 procent: Jeg vil hellere forære det væk gratis
 • 13 procent: Jeg kan ikke lide at forhandle om prisen
 • 13 procent: Jeg er bange for køber er utilfreds med købet
 • 12 procent: Jeg er bange for at blive snydt af køber
 • 6 procent: Jeg er ikke kommet i gang med det endnu, men jeg vil gerne
 • 14 procent: Ingen af ovenstående
 • 12 procent: Ved ikke

Elektronik til salg på DBA:

 1. Inakustik Star HDMI 2.1 kabel - 2,00 meter

  Inakustik Star HDMI 2.1 kabel - 2,00 meter

  Inakustik Star HDMI 2.1 kabel - 2,00 meter, Inakustik Star Ultra High Speed HDMI kabel (HDMI 2.1) | HDMI 2.1 kabel fra Inakustik, der understøtter en Ultra HD opløsning helt op til 10K/120Hz. HDMI 2.1

  199,00 kr.22-03-2022
 2. LK FUGA stikkontakter, LK, Nye stikkontakter 
3x 2m stikkontakt uden afbryder(120kr stk)
6x 1m stikk

  LK FUGA stikkontakter, LK, Nye stikkontakter 3x 2m stikkontakt uden afbryder(120kr stk) 6x 1m stikkontakt uden afbryder(75kr stk) Et par stykker kommer med teknisk montage ramme(kan klikkes af) Tag

  75,00 kr.05-06-2023
 3. Nedis fjernbetjening

  Nedis fjernbetjening

  Nedis fjernbetjening, PRIS-MATCH! Nedis fjernbetjening |

  149,00 kr.07-04-2023
 4. VGA, Resterende VGA kabler i forskellige længder. 
Har flere end vidst på billedet og får formentlig

  VGA, Resterende VGA kabler i forskellige længder. Har flere end vidst på billedet og får formentlig flere hjem. 10 kr. pr. stk. Har også mange HDMI-, DisplayPort- og DVI- Kabler.

  10,00 kr.05-06-2023
 5. Dørklokke, Nest, Nest Hello dørklokke wired.

Dørklokken, du har ventet på
Nest Doorbell fortæller d

  Dørklokke, Nest, Nest Hello dørklokke wired. Dørklokken, du har ventet på Nest Doorbell fortæller dig, hvem der er ved døren, så du aldrig går glip af noget. Den erstatter din nuværende dørklokke og

  700,00 kr.05-06-2023
 6. Tilbehør, Netgear Arlo, Base til netgear / Arlo kamera.

  Tilbehør, Netgear Arlo, Base til netgear / Arlo kamera.

  650,00 kr.05-06-2023

Der er i skrivende stund mere end 15.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’elektronik’. Mere end 3.000 af annoncerne indeholder kabler og ledninger.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her. 

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Køkkener til salg på DBA:

 1. vidaXL væghængt glasskab 40x31x60 cm konstrueret træ røget egetræ

  vidaXL væghængt glasskab 40x31x60 cm konstrueret træ røget egetræ

  vidaXL væghængt glasskab 40x31x60 cm konstrueret t, Dette væghængte glasskab optimerer pladsen i køkkenet, samtidig med at det pynter dit hjem. Slidstærkt materiale: Konstrueret træ har en enestående

  348,00 kr.09-03-2023
 2. Køkken, komplet, HTH, Gratis komplet køkken fra HTH (2008) gives væk med ældre ovn. Opvaskemaskine o

  Køkken, komplet, HTH, Gratis komplet køkken fra HTH (2008) gives væk med ældre ovn. Opvaskemaskine og vaskemaskine følger ikke med. Det skal selv tages ned, alt skal tages med og bæres ned fra 4. sa

  1,00 kr.05-06-2023
 3. Køkken, komplet, HTH og Siemens, Et 10 år gammelt hvidt HTH køkken med 2 MEGET flotte granit bordpl

  Køkken, komplet, HTH og Siemens, Et 10 år gammelt hvidt HTH køkken med 2 MEGET flotte granit bordplader med vask og kogeø sælges. Desuden medfølger ovn og emhætte. Bordplade med vask dækker 4 stk 60

  12.000,00 kr.05-06-2023
 4. Køkken, komplet, Ukendt, Mindre køkken uden hårde hvidevarer kan afhentes gratis i Skanderborg i den

  Køkken, komplet, Ukendt, Mindre køkken uden hårde hvidevarer kan afhentes gratis i Skanderborg i denne uge

  1,00 kr.05-06-2023
 5. Overskabe, 1950’er. Snedkerkøkken, Meget flot, og sjældent snedker overskab i charmerende 50’er køkk

  Overskabe, 1950’er. Snedkerkøkken, Meget flot, og sjældent snedker overskab i charmerende 50’er køkken stil. Begge glaslåger er intakte. 2 hylder ( kan flyttes ) H x B x D ; 63 cm x 80 cm x 32/24 cm

  700,00 kr.05-06-2023
 6. Køkken, komplet, Invita, Komplet sort og hvidt køkken, med korian bordplade. 
Bordplader måler i læn

  Køkken, komplet, Invita, Komplet sort og hvidt køkken, med korian bordplade. Bordplader måler i længderne : 382 cm og 213 cm. Overskabe 86 h x 300 l cm. Højskab 125 b x 272 h x 69 d cm. Køkkenet er

  10.000,00 kr.05-06-2023

Du kan sælge stort set alt. Også dit køkken. I skrivende stund er der mere end 11.000 køkkener til salg på DBA. Du finder de billigste her.

Hvis du mangler inspiration til, hvordan du kommer godt i gang med at sælge dine ting, kan vi anbefale dig at læse denne artikel. Den afslører, hvor mange penge vi danskere i snit har tjent på at sælge brugte sager i år. Her kan du også møde sælgeren Mai, som deler ud af sine salgstips.

I denne artikel giver vi dig otte tips til, hvordan du booster dine DBA-salg. I videoen herunder får du også vores guldkorn serveret:

Relaterede artikler