Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, 3 pers., Rigtig flot, petite petroleumsblå sofa med chaiselong, der vil pynte i de fleste hjem

  Sofa, 3 pers., Rigtig flot, petite petroleumsblå sofa med chaiselong, der vil pynte i de fleste hjem. Længde: 187 (resten af målene følger). Ryglænet er fast i det, men siddehynderne bløde og det er

  500,00 kr.04-06-2023
 2. Sofa, velour, 3 pers. , BoConcept, Carmo velour sofa fra BoConcept i fin stand. Fra September 19.

  Sofa, velour, 3 pers. , BoConcept, Carmo velour sofa fra BoConcept i fin stand. Fra September 19. Kommer med funktionssæde, som betyder at delen man sidder på kan køres ind og ud via en lille indbyg

  8.500,00 kr.04-06-2023
 3. Sofa, stof, 3 pers. , Ikea, Fin sofa ca 2 år gammel trænger til nyt betræk som kan købes hos Ikea

  Sofa, stof, 3 pers. , Ikea, Fin sofa ca 2 år gammel trænger til nyt betræk som kan købes hos Ikea

  1.200,00 kr.04-06-2023
 4. Sofa, fløjl, 2 pers. , Ilva, Mega flot 2,5 personers sofa fra Ilva, som vi har været utrolig glad fo

  Sofa, fløjl, 2 pers. , Ilva, Mega flot 2,5 personers sofa fra Ilva, som vi har været utrolig glad for. Den står stort set som ny og er jævnlig blevet rengjort! Er fra et ikke rygerhjem og ingen husdyr

  4.000,00 kr.04-06-2023
 5. Sofa, 3 pers. , IKEA, Den er lidt under 2 år gammel og fremstår helt ny uden pletter, skræmmer eller

  Sofa, 3 pers. , IKEA, Den er lidt under 2 år gammel og fremstår helt ny uden pletter, skræmmer eller lignende. Prisen er 4.000kr (nypris 5.999kr). I forhold til mål henviser jeg til følgende link fra

  4.000,00 kr.04-06-2023
 6. Sofa, stof, 2 pers. , Sofakompagniet, Rigtig pæn og praktisk blå sofa fra Sofakompagniet
Med egetræs

  Sofa, stof, 2 pers. , Sofakompagniet, Rigtig pæn og praktisk blå sofa fra Sofakompagniet Med egetræsben God stand, røgfrit hjem!

  850,00 kr.04-06-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Lille træ, Flot og sundt træ, som er købt omkring år 2017. Træet måler ca. 170 cm på højeste punkt o

  Lille træ, Flot og sundt træ, som er købt omkring år 2017. Træet måler ca. 170 cm på højeste punkt og er ca. 120 cm bredt på bredeste sted. Træet er ikke vokset meget, så jeg forventer ikke det bliver

  550,00 kr.11-05-2023
 2. Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Kunstigt træ, Citrontræ, Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter Flot kunstigt frugttræ med naturstamme i ekstra god kvalitet. Smukt, detaljeret og ekstremt imponerende kunstigt frugttræ i den e

  1.895,00 kr.10-09-2021
 3. Appelsintræ 180 cm med 23 frugter (Kunstigt)

  Appelsintræ 180 cm med 23 frugter (Kunstigt)

  Appelsintræ kunstigt, Appelsintræ, Appelsintræ 180 cm med 23 frugter Flot kunstigt frugttræ med naturstamme i ekstra god kvalitet. Smukt, detaljeret og ekstremt imponerende kunstigt frugttræ i den e

  2.995,00 kr.04-09-2021
 4. Træer, Ask/ahorn, Ask og ahorn træer. 

Pris efter str., og rabat ved køb af flere. 

Man graver sel

  Træer, Ask/ahorn, Ask og ahorn træer. Pris efter str., og rabat ved køb af flere. Man graver selv op. Byttes evt. med frugttræer, eller andre buske til haven, der kan sættes ud…

  100,00 kr.08-06-2022
 5. Frugttræer, i potter, Store 2 års frugttræer, Æble--Blomme--Pærer--Kirsebær
i forskellige sorter pod

  Frugttræer, i potter, Store 2 års frugttræer, Æble--Blomme--Pærer--Kirsebær i forskellige sorter podet på de rigtige grundstammer. Der er også æbletræer med 3 sorter på hver til 400 kr. Frugtbuske

  225,00 kr.09-06-2017

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. Niels O. Møller, stol, 5 stk ikoniske n.o møller stole model 71 i massiv teaktræ. Stolene er faste i

  Niels O. Møller, stol, 5 stk ikoniske n.o møller stole model 71 i massiv teaktræ. Stolene er faste i stellet og står stort set uden brugsspor. Stoffet er brunt og uden tegn på brug. Prisen er angivet

  2.000,00 kr.04-06-2023
 2. Hay-lot med mange møbler

  Hay-lot med mange møbler

  Hay, Stole, Hee Welling, Hay-lot! 9 stk. Hay barstole. Udført i massiv lys egetræ. Designet af Hee Welling. Prisen er 575,- pr stk. De fremstår med brugsspor på stof. Trænger evt til rens. 5 stk. Ha

  1.500,00 kr.22-05-2023
 3. muuto, stol, Muuto fiber stol, Flotte stole fra muuto - brugte med lidt patina 

Så de er klar til b

  muuto, stol, Muuto fiber stol, Flotte stole fra muuto - brugte med lidt patina Så de er klar til brug 2 stk med egetræs ben Og to stk med drejestel Sælges samlet eller enkelt Pris pr stk 1200,

  1.200,00 kr.04-06-2023
 4. Poul M. Volther, stol, 8 stk dansk designede stole af Poul M Volther udført i teaktræ. Stolene ses o

  Poul M. Volther, stol, 8 stk dansk designede stole af Poul M Volther udført i teaktræ. Stolene ses oftere i egetræ end i teak og er derfor væsentligt mere sjælden og unik. Alle stolene er stabile og k

  1.100,00 kr.04-06-2023
 5. Eget design, Designer inspireret stol.
4 stykker haves, man sidder godt i stolen.
Betrukket med læde

  Eget design, Designer inspireret stol. 4 stykker haves, man sidder godt i stolen. Betrukket med læder.

  2.000,00 kr.04-06-2023
 6. Hans J. Wegner, CH24 y-stol, Stol, Fin y-stol i sæbebehandlet eg

Ny siddehøjde

  Hans J. Wegner, CH24 y-stol, Stol, Fin y-stol i sæbebehandlet eg Ny siddehøjde

  3.700,00 kr.04-06-2023

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler