I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul
Livsstil

I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul

Julie Schoen
Julie Schoen

Gittemarie køber hellere end gerne gaver, der er brugte, såfremt det lige passer ind i vennernes ønsker. Men hvad stiller hun op, når ønskelisten kun består af såkaldte ’fast fasion’-produkter? For det støtter Gittemarie ikke op om. Det kan du få svar på her.

63 procent af danskerne svarer i en undersøgelse lavet af DBA, at de ikke ville have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt. Alligevel er det kun 49 procent af os, der svarer, at vi kunne finde på at købe en second hand-gave.

Men i Gittemarie Johansens familie er det snare reglen end undtagelsen, at tingen inde bag gavepapiret er erhvervet på et loppemarked eller på DBA.

I hendes familie har de nemlig besluttet sig for at købe second hand-gaver til jul. Noget, de gradvist har taget hul på de forgangende år, og det har resulteret i, at 26-årige Gittemarie fra Aaalborg har fået flere personlige gaver.

Hvilke, kan du læse om i artiklen, her.

I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine
I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine

Giver du egentlig second hand-gaver?

Ja. Og det gør jeg fordi, jeg ikke ønsker at bidrage til produktionen af flere ting, og det er en værdi, som for mig er vigtig lige meget, om det er til mig selv eller andre.
  

Hvad giver du folk?

Hvad de ønsker sig, hvis de har ønsker.

Min kæreste ønskede sig en ekstra controller til hans Playstation, og den fandt jeg på DBA, min mor ønskede sig sidste år en boghylde. Den kunne også findes brugt.

Boghylder på DBA:

 1. Fed retro hylde entremøbel i teak med med låge

  Fed retro hylde entremøbel i teak med med låge

  hylde , Fed retro entremøbel i teak med med låge der kan vippes ned. Vil være god til at hænge på væggen i eksempelvis entreen, stuen eller soveværeset. Som det fremgår på billedet er den i fin stand

  895,00 kr.03-04-2023
 2. Boghylde, 
Hvid boghylde eller tallerkenrække om man vil sælges for 199kr.

70 x 60 x 14

Fra dyre-o

  Boghylde, Hvid boghylde eller tallerkenrække om man vil sælges for 199kr. 70 x 60 x 14 Fra dyre-og røgfrit hjem. LEVERING KAN AFTALES. SE OGSÅ ALLE MINE ANDRE ANNONCER :-)

  199,00 kr.29-11-2023
 3. Væghylde, Ikea, "Romantisk" (i hvert fald praktisk) væghylde eller boghylde mv.
Ingen skader. Bredde

  Væghylde, Ikea, "Romantisk" (i hvert fald praktisk) væghylde eller boghylde mv. Ingen skader. Bredde ca. 140 cm. Modellen sælges ikke længere i Ikea. Sælges i et stykke.

  400,00 kr.29-11-2023
 4. Tallerkenrække, Boghylde, Køkken, Børneværelse..., Flot - smal - tallerkenrække
Afsyret fyrretræ.
Me

  Tallerkenrække, Boghylde, Køkken, Børneværelse..., Flot - smal - tallerkenrække Afsyret fyrretræ. Med god patina. Højde med beslag: 114 cm. Bredde: 63,5 cm. Dybde: 10,5 - 17,5 cm.

  650,00 kr.29-11-2023
 5. 3 total retro væghylder

  3 total retro væghylder

  Væghylde, Tre total retro væghylder til ophæng fra H. Jensen Gaard 1982. Bredde 78 cm Dybde 21,5 cm Højde 21,5 cm En del plamager på den ene, se billeder Samlet pris for alle 3 Kan sendes med GLS fo

  500,00 kr.15-09-2023
 6. A Petersen boghylde der står skråt

  A Petersen boghylde der står skråt

  A Petersen boghylde der står skråt, Boghylde der står skråt. normal pris 2.850 kr. Brand: A. Petersen Farve: Sort Størrelse: Lbh: 34 x 34 x 34 cm Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i

  1.660,00 kr.21-09-2023

Klik her og find boghylder på DBA. 
 

Hvordan reagerer folk?

De bliver glade for gaven. Min familie har faktisk taget genbrugsgaver enormt meget til sig, og til jul giver vi alle sammen genbrugsgaver nu.
  

Er der nogle ting, du aldrig kunne finde på at give nogle i gave?

Ja, jeg støtter ikke fast fashion, og generelt ting som er produceret i sweat shops, så det gør sig gældende både, når jeg handler til mig selv og til andre. Men jeg har heller ikke stået i en situation, hvor det var et problem. Hvis folk nu kun ønskede sig ting, som jeg ikke støtter, vil jeg bare give dem et oplevelseskort i stedet. Men jeg har nu aldrig stået i din situation.

LÆS OGSÅ: Jeppe giver og får brugte gaver

På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave
På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave

Modtager du second hand-gaver

Ja det gør jeg. Med glæde. For 2 år siden begyndte min familie og jeg at finde gaver til hinanden i genbrug og via second hand-sites, og det er så lækkert. Det er mere personligt og samtidig meget mere bæredygtigt.
  

Hvad har du fået?

Jeg har fået en gammel, fransk biologiplakat, bøger, møbler, krystalglas, tallerkener, en udstoppet fugl og meget mere.
   

Fra hvem fik du gaverne?

Min familie og min kæreste.
  

Tallerkener på DBA:

 1. Porcelæn, 125,-per del Tallerkner, Pillivuyt, 6 stk Ovale steak tallerkener 29,5 i diameter,

  Porcelæn, 125,-per del Tallerkner, Pillivuyt, 6 stk Ovale steak tallerkener 29,5 i diameter, 6 stk plisse tallerkener 28 i diameter, sovsekande, tærtefad 24 i diameter alt velholdt noget ubrug

  125,00 kr.02-12-2023
 2. Porcelæn, Dyb tallerken , Bing&Grøndahl, Rigtig fine Bing&Grøndahl dybe tallerkener 
Ingen ridser el

  Porcelæn, Dyb tallerken , Bing&Grøndahl, Rigtig fine Bing&Grøndahl dybe tallerkener Ingen ridser eller ligende. Der er 8 stk 5 cm høj 24,5 cm i diameter Sælges samlet og skal afhentes i 8881 Thorsø.

  800,00 kr.02-12-2023
 3. Porcelæn, HVID 6 x tallerkener, Sælges Samlet = 20kr, Kun seriøs henvendelse Tak
22 x4 cm DYB

  Porcelæn, HVID 6 x tallerkener, Sælges Samlet = 20kr, Kun seriøs henvendelse Tak 22 x4 cm DYB

  20,00 kr.02-12-2023
 4. Porcelæn, Dybe tallerkener, Rosendahl HC Andersen, Rosendahl Deep plates / Dybe tallerkener 23.6 cm

  Porcelæn, Dybe tallerkener, Rosendahl HC Andersen, Rosendahl Deep plates / Dybe tallerkener 23.6 cm HC Andersen 200 års jubilæum stel af Lin Utzon 2 (to) styk for samlet 250 kr. Desværre ingen orig

  250,00 kr.02-12-2023
 5. Stentøj, Tallerkener, skåle og fade, RAW, Smukt og lækkert kvalitets stentøjs stel fra RAW - Det er

  Stentøj, Tallerkener, skåle og fade, RAW, Smukt og lækkert kvalitets stentøjs stel fra RAW - Det er designet af Christiane Schaumburg-Müller. Stellet består af: 18 kaffe krus med hank 18 tallerkener

  2.500,00 kr.02-12-2023
 6. Stentøj, Tallerkener , Broste, Frokost tallerkener på Ø 20 cm.
Fra Broste Nordic Sea gråblå 
Super f

  Stentøj, Tallerkener , Broste, Frokost tallerkener på Ø 20 cm. Fra Broste Nordic Sea gråblå Super fin stand ingen skår. Har 9 stk Sælges helst samlet. Prisen er pr stk. Fra hjem uden røg og dyr. SE

  38,00 kr.02-12-2023

3.609 annoncer med tallerkener kan du lige nu finde på DBA. 208 af dem er keramik.
  

DBAs undersøgelse fra 2020 viser, at:

63 procent af danskerne ville ikke have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt.
49 procent af danskerne kunne finde på at give en gave, der var købt brugt.
23 procent af danskerne svarer, at de inden for de seneste 12 måneder har givet en gave til en anden, der var købt brugt.

Om undersøgelsen
Data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 4. til 16. marts. 2020. Der er i alt gennemført 2.583 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Data er indsamlet således at der er minimum 500 respondenter i hver region.

Når der præsenteres resultater om hele befolkningen er det vægtet på plads, således at hver region fylder det den skal i forhold til fordelingen i den danske befolkning.

Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave
Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave

Gittemarie giver ikke kun brugte fund videre til andre. De fleste beholder hun selv og udsmykker sit hjem med. I denne artikel, som snart udgives, kan du læse om hendes bedste genbrugsfund. Du kan også blive klogere på, hvad Gittemarie typisk sælger fra sit hjem i denne artikel (som snart udgives).

Hvad giver de kendte i gave, når de går på DBA for at købe brugte foræringer? I denne artikel kan du læse, hvad Kaya Brüel tænker om genbrugsgaver, og du kan blive klogere på hendes erfaringer. Vi har også interviewet Barbara Moleko, Cecilie Lassen og Sofie Lassen-Kahlke om emnet.

Der er nogle gaver, som falder bedre i smag end andre, og så er der nogle gaver, som er langt mere romatiske end andre. I denne artikel forklarer en sexolog, hvilke gaver der er de mest romantiske at give.

Hvad siger danskerne selv til at modtage en brugt julegave? Vi gik på Strøget i København og hørte dem ad. Se med herunder:

I artiklen her kan du læse meget mere om den undersøgelse, som vi introducerer i videoen.

Relaterede artikler