I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul
Livsstil

I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul

Julie Schoen
Julie Schoen

Gittemarie køber hellere end gerne gaver, der er brugte, såfremt det lige passer ind i vennernes ønsker. Men hvad stiller hun op, når ønskelisten kun består af såkaldte ’fast fasion’-produkter? For det støtter Gittemarie ikke op om. Det kan du få svar på her.

63 procent af danskerne svarer i en undersøgelse lavet af DBA, at de ikke ville have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt. Alligevel er det kun 49 procent af os, der svarer, at vi kunne finde på at købe en second hand-gave.

Men i Gittemarie Johansens familie er det snare reglen end undtagelsen, at tingen inde bag gavepapiret er erhvervet på et loppemarked eller på DBA.

I hendes familie har de nemlig besluttet sig for at købe second hand-gaver til jul. Noget, de gradvist har taget hul på de forgangende år, og det har resulteret i, at 26-årige Gittemarie fra Aaalborg har fået flere personlige gaver.

Hvilke, kan du læse om i artiklen, her.

I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine
I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine

Giver du egentlig second hand-gaver?

Ja. Og det gør jeg fordi, jeg ikke ønsker at bidrage til produktionen af flere ting, og det er en værdi, som for mig er vigtig lige meget, om det er til mig selv eller andre.
  

Hvad giver du folk?

Hvad de ønsker sig, hvis de har ønsker.

Min kæreste ønskede sig en ekstra controller til hans Playstation, og den fandt jeg på DBA, min mor ønskede sig sidste år en boghylde. Den kunne også findes brugt.

Boghylder på DBA:

 1. Boghylde, Ikea FLISAT, Har 6 stk Ikea FLISAT boghylder til salg. 50 kr pr stk.

De fejler intet. Nyp

  Boghylde, Ikea FLISAT, Har 6 stk Ikea FLISAT boghylder til salg. 50 kr pr stk. De fejler intet. Nypris 99kr. Afhentning i Brønshøj

  50,00 kr.24-06-2024
 2. “Conceal” bog hylde x 6 stk, Umbra. Design Miron Lior, “Usynlig” boghylde. Det ene foto er fra nette

  “Conceal” bog hylde x 6 stk, Umbra. Design Miron Lior, “Usynlig” boghylde. Det ene foto er fra nettet for at vise hvordan det ser ud på væggen. 5 stk er ca. 17.5 cm bred x ca. 13.5 høj 1 stk er mindr

  200,00 kr.24-06-2024
 3. Trækasser, To lækre trækasser, som har været anvendt som boghylder på væggen. Fine og velholdte.

57

  Trækasser, To lækre trækasser, som har været anvendt som boghylder på væggen. Fine og velholdte. 57 x 34,5 x 20 cm

  500,00 kr.24-06-2024
 4. Trækasser, To lækre trækasser, som har været anvendt som boghylder på væggen. Fine og velholdte.

57

  Trækasser, To lækre trækasser, som har været anvendt som boghylder på væggen. Fine og velholdte. 57 x 34,5 x 20 cm

  500,00 kr.24-06-2024
 5. Hylde, Fin hylde 
Mangler du lige en enkelt, eller måske du har nogen mage ved? 
Købt i Kop & Kande

  Hylde, Fin hylde Mangler du lige en enkelt, eller måske du har nogen mage ved? Købt i Kop & Kande Mål står på billedet Afh 9460 Brovst eller sendes for +49,- Ka evt afh Løgstør mod forudbetaling Ki

  50,00 kr.23-06-2024
 6. Boghylde

  Boghylde

  75,00 kr.22-06-2024

Klik her og find boghylder på DBA. 
 

Hvordan reagerer folk?

De bliver glade for gaven. Min familie har faktisk taget genbrugsgaver enormt meget til sig, og til jul giver vi alle sammen genbrugsgaver nu.
  

Er der nogle ting, du aldrig kunne finde på at give nogle i gave?

Ja, jeg støtter ikke fast fashion, og generelt ting som er produceret i sweat shops, så det gør sig gældende både, når jeg handler til mig selv og til andre. Men jeg har heller ikke stået i en situation, hvor det var et problem. Hvis folk nu kun ønskede sig ting, som jeg ikke støtter, vil jeg bare give dem et oplevelseskort i stedet. Men jeg har nu aldrig stået i din situation.

LÆS OGSÅ: Jeppe giver og får brugte gaver

På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave
På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave

Modtager du second hand-gaver

Ja det gør jeg. Med glæde. For 2 år siden begyndte min familie og jeg at finde gaver til hinanden i genbrug og via second hand-sites, og det er så lækkert. Det er mere personligt og samtidig meget mere bæredygtigt.
  

Hvad har du fået?

Jeg har fået en gammel, fransk biologiplakat, bøger, møbler, krystalglas, tallerkener, en udstoppet fugl og meget mere.
   

Fra hvem fik du gaverne?

Min familie og min kæreste.
  

Tallerkener på DBA:

 1. Porcelæn, Tallerkener, Pillivuyt solene, Fine tallerkener, som jeg aldrig får samlet. Har følgende:

  Porcelæn, Tallerkener, Pillivuyt solene, Fine tallerkener, som jeg aldrig får samlet. Har følgende: 5 x 280 7 x 260 2 x 220

  1.200,00 kr.24-06-2024
 2. Andet, 12 stk. tallerkener fra stelkompagniet

  Andet, 12 stk. tallerkener fra stelkompagniet

  150,00 kr.24-06-2024
 3. Porcelæn, Tallerken, Bonna, Sælger disse flotte ovale/ aflange tallerkener fra bonna. De fremstår fl

  Porcelæn, Tallerken, Bonna, Sælger disse flotte ovale/ aflange tallerkener fra bonna. De fremstår flot, da de er brugt meget lidt. Mål l: 31cm b:24cm Har 6 stk sælges for 50 kr stykket Har også dy

  50,00 kr.24-06-2024
 4. Porcelæn, Tallerken, Bonna, Sælger de her flotte suppe tallerkener / dybe tallerkener til salat. De

  Porcelæn, Tallerken, Bonna, Sælger de her flotte suppe tallerkener / dybe tallerkener til salat. De er næsten ikke brugt, så fremstår næsten som nye. Flot grøn farve Mål dia 27 cm. H 5,5 cm Har 12

  50,00 kr.24-06-2024
 5. Porcelæn, Tallerken, dyb tallerken, Ikea, Ikea Färgklar / Fargklar tallerkener sælges
Der er 8 små t

  Porcelæn, Tallerken, dyb tallerken, Ikea, Ikea Färgklar / Fargklar tallerkener sælges Der er 8 små tallerkener i lyserød og grøn 8 store tallerkener i mørk brun / grå og grøn 7 store dybe tallerkener

  150,00 kr.24-06-2024
 6. Porcelæn, Spise og kaffe sæt, Pæn og velholdt Engelsk fajancestel - 
Enoch - Lochs of Scotland til s

  Porcelæn, Spise og kaffe sæt, Pæn og velholdt Engelsk fajancestel - Enoch - Lochs of Scotland til salg. 9 stk. flade tallerkener 17 stk. dybe tallerkener 12 stk. frokosttallerkener 7 stk. kopper 8

  850,00 kr.24-06-2024

3.609 annoncer med tallerkener kan du lige nu finde på DBA. 208 af dem er keramik.
  

DBAs undersøgelse fra 2020 viser, at:

63 procent af danskerne ville ikke have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt.
49 procent af danskerne kunne finde på at give en gave, der var købt brugt.
23 procent af danskerne svarer, at de inden for de seneste 12 måneder har givet en gave til en anden, der var købt brugt.

Om undersøgelsen
Data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 4. til 16. marts. 2020. Der er i alt gennemført 2.583 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Data er indsamlet således at der er minimum 500 respondenter i hver region.

Når der præsenteres resultater om hele befolkningen er det vægtet på plads, således at hver region fylder det den skal i forhold til fordelingen i den danske befolkning.

Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave
Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave

Gittemarie giver ikke kun brugte fund videre til andre. De fleste beholder hun selv og udsmykker sit hjem med. I denne artikel, som snart udgives, kan du læse om hendes bedste genbrugsfund. Du kan også blive klogere på, hvad Gittemarie typisk sælger fra sit hjem i denne artikel (som snart udgives).

Hvad giver de kendte i gave, når de går på DBA for at købe brugte foræringer? I denne artikel kan du læse, hvad Kaya Brüel tænker om genbrugsgaver, og du kan blive klogere på hendes erfaringer. Vi har også interviewet Barbara Moleko, Cecilie Lassen og Sofie Lassen-Kahlke om emnet.

Der er nogle gaver, som falder bedre i smag end andre, og så er der nogle gaver, som er langt mere romatiske end andre. I denne artikel forklarer en sexolog, hvilke gaver der er de mest romantiske at give.

Hvad siger danskerne selv til at modtage en brugt julegave? Vi gik på Strøget i København og hørte dem ad. Se med herunder:

I artiklen her kan du læse meget mere om den undersøgelse, som vi introducerer i videoen.

Relaterede artikler