Så mange penge køber vi brugt for om året: Mette-Marie springer skalaen
Livsstil

Så mange penge køber vi brugt for om året: Mette-Marie springer skalaen

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Vi køber brugte ting som aldrig før. Det viser DBAs Genbrugsindeks 2022. Én af dem, der er en flittig køber på brugtmarkedet, er 47-årige Mette-Marie, der faktisk stort set aldrig køber noget fra ny. Derfor bruger hun også langt flere penge på brugte ting, end gennemsnittet gør.

Der er noget at spare på både penge- og klimakontoen, når vi køber brugte ting fremfor spritnye, og det tiltaler os tilsyneladende.

Faktisk sælger og køber vi danskere flere brugte ting end nogensinde før. Det viser DBAs nye, årlige, store undersøgelse, kaldet Genbrugsindekset, som netop er udkommet anno 2022. Tallene afslører også, at vi i gennemsnit har købt brugte sager for 5.292 kroner det seneste år.

Det er umiddelbart ikke overraskende. De seneste år har vi nemlig ligget ret stabilt omkring dette beløb. Herunder kan du se, hvor mange penge vi i snit har købt brugt for de forgangne år:

2020: 4.891 kr.

2019: 5.475 kr.

2018: 4.627 kr.

2017: 6.869 kr.

2016: 4.381 kr.

Kilde: Genbrugsindekset 2020
Kilde: Genbrugsindekset 2020

Mette-Marie springer skalaen – så mange penge har hun brugt

Størstedelen af de 2.000 repræsentative danskere, vi har spurgt, har brugt mellem 1.000 og 1.999 kroner det seneste år. Det svarer til 18 procent. Der er blot to procent af de adspurgte, der har svaret, at de har brugt mellem 25.000 og 50.000 kroner, mens der er nul procent, der svarer, at de har brugt over 50.000 kroner på brugte sager det seneste år.

Der er dog genbrugselskere, der køber secondhand for mere end 50.000 kroner. Én af dem er den 47-årige skolelærer Mette-Marie Degn fra Brovst. Det seneste år har hun brugt mere end 50.000 kroner på ting, der allerede har levet et liv, og det er der en helt særlig grund til.

I april sidste år købte familien nemlig et sommerhus i Hou i Nordjylland, og her skulle de blandt andet skifte det gamle køkken ud med et ’nyt’, have ting til badeværelset, masser af møbler og havemøbler.

- Vi besluttede os for at give den fuld gas med genbrugsting og pastelfarver. Vi havde allerede et sommerhus med genbrugsting, men det var blevet for lille til os. Så vi købte et større et, og så var der også plads til endnu flere brugte sager, fortæller Mette-Marie og griner.

Normalt bruger Mette-Marie og hendes familie dog ikke over 50.000 kroner på et år, men de ligger stadig i den høje ende. Mette-Maries bud er, at de oftest bruger mellem 25.000 og 50.000 kroner i løbet af et år. Familien køber nemlig stort set aldrig noget nyt. Det eneste, Mette-Marie ikke vil købe brugt, er undertøj og et brugt fodbad.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30’erne: Sådan får du deres stil

Hvem vil ikke gerne sidde her og nyde sin morgenkaffe eller et koldt glas rosé? Familien Degns sommerhus oser af hygge, og selv deres terrasse er fyldt op med lækre genbrugsfund.
Hvem vil ikke gerne sidde her og nyde sin morgenkaffe eller et koldt glas rosé? Familien Degns sommerhus oser af hygge, og selv deres terrasse er fyldt op med lækre genbrugsfund.

Så mange penge sparer familien ved at købe genbrugsguld

Familiens sommerhus i Hou trængte til lidt af en overhaling, og derfor skulle Mette-Marie og hendes mand have alt fra et nyt køkken til nyt gulv. De sparede blandt andet en god slat penge ved at købe et brugt køkken og shine det op. De sparede også 10.000 kroner på træplader til deres træterrasse, som den tidligere ejer havde købt ved en fejl.

- Jeg har ikke det fulde overblik over, hvor meget vi har sparet, men vi har jo sparet virkelig mange penge. Jeg købte eksempelvis to Ikea Landskrona sofaer til sommerhuset, som jeg gav 2.000 kroner for i alt. De koster 4.800 kroner fra per styk fra ny, fortæller Mette-Marie.

Det eneste parret ikke har købt brugt, er tag, gulv i køkkenet, og et skab til badeværelset. De kunne nemlig ikke finde et brugt badeværelseskab, som passede i de mål, de skulle bruge. Ofte er det ellers ikke noget problem for familien at få rettet deres genbrugsfund til.

- Min mand er tømmer, og han kan lave vores ting om, så de passer ind. Han kunne eksempelvis skære det brugte køkken til, så det passede ind, og derfor kunne vi købe det. Jeg er meget heldig med, jeg har en mand, der kan det, siger Mette- Marie.

LÆS OGSÅ: Betinna bor og lever som i 40’erne

Før- og efterbilleder af køkkenet i familiens sommerhus. Mette-Marie kan ikke huske, hvad de gav for det brugte køkken i sommerhuset, men de har også et brugt køkken i deres hus, og det gav de 9.000 kroner for. Fra ny ville det koste 75.000 kroner. Søværnspendlerne har hun købt på DBA for 500 kroner samlet.
Før- og efterbilleder af køkkenet i familiens sommerhus. Mette-Marie kan ikke huske, hvad de gav for det brugte køkken i sommerhuset, men de har også et brugt køkken i deres hus, og det gav de 9.000 kroner for. Fra ny ville det koste 75.000 kroner. Søværnspendlerne har hun købt på DBA for 500 kroner samlet.

Har fået genbrug ind med modermælken

Det var et helt naturligt valg at købe brugte ting til familiens sommerhus. Mette-Marie er nemlig vokset op med genbrug. Det har været en del af hendes opvækst og opdragelse, og det har altid været naturligt for hende at købe brugte ting fremfor nye ting.

- Det ligger i mit DNA. Mine forældre købte også brugte ting. Min mor havde det fra min morfar, som var vildt god til at sy. Hvis der var tøj, de ikke brugte, syede han det om til et nyt stykke tøj, fortæller Mette-Marie.

Ifølge Mette-Marie havde hendes forældre midler til at købe nye ting, men det var en efterkrigsting, at man skulle spare. For Mette-Marie og hendes tre søskende er det dog ikke en spareøvelse, men derimod ren glæde at købe og jagte unikke ting, som gemmer på en historie.

- Alle os fire børn er total genbrugshajer. Der er altid mindst én, der kommer for sent, når vi skal samles, fordi de lige skal forbi et loppemarked. Det er vores hobby, siger Mette-Marie og griner.

Mette-Maries forkærlighed for brugte ting er også smittet af på resten af hendes familie. Hendes søn ønsker sig eksempelvis gavekort til genbrugsbutikker og både hendes søn og mand er helt vilde med veteranbiler.

Sommerhuse til salg på DBA:

 1. kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, minihus, lille hus

  kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, minihus, lille hus

  Kolonihave, m2 bolig 43, m2 grund 43, 1054, For mere pris og mere information, besøg webstedet dk.vitalbox.eu

  74.900,00 kr.09-05-2020
 2. kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, Kontormodul, KONTOR CONTAINER, GÆSTEHUS

  kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, Kontormodul, KONTOR CONTAINER, GÆSTEHUS

  Kolonihave, m2 bolig 43, m2 grund 43, 1054, For mere pris og mere information, besøg webstedet dk.vitalbox.eu

  74.900,00 kr.09-05-2020
 3. kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, Skurvogn, Skibscontainer, Wc-container

  kolonihave, Sommerhus, Fritidsbolig, Skurvogn, Skibscontainer, Wc-container

  Kolonihave, m2 bolig 1069, m2 grund 43, 1054, Mere information dk.vitalbox.eu

  74.900,00 kr.08-04-2020
 4. Sommerhus, Fritidsbolig, anneks, Kolonihave, Flytbar huse, teenagehus, havehus

  Sommerhus, Fritidsbolig, anneks, Kolonihave, Flytbar huse, teenagehus, havehus

  1051 Fritidsbolig, Mere information Besøg vores hjemmeside for at se priser. dk.vitalbox.eu

  74.900,00 kr.08-04-2020
 5. Luxus sommerhus udlejes v/ Føllestrand

  Luxus sommerhus udlejes v/ Føllestrand

  Bestående af 2 soveværelser, 2 badeværelser begge med brus. Kontor med ekstra senge. Køkken alrum. Terresser rundt om hele huset. Lukket have med hegn i hækken. Lille hund accepteres. 200 meter til bø

  7.500,00 kr.28-05-2024
 6. Sommerhus renoveret i 2018

  Sommerhus renoveret i 2018

  8400 Fritidsbolig, 3 vær., 38 m2, Kølbækken 26, ub. kr 20000, Sommerhus 38 m2 fra 1965 opført i sort træ til salg – til nedtagning/flytning. Køkken sammenbygget med stue, toilet med håndvask, udvendi

  20.000,00 kr.05-05-2024

Der er over 4.300 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’sommerhus’. Hvis du bruger søgeordet ’fritidsbolig’, dukker der knap 150 annoncer op.

Derfor vil Mette-Marie helst købe brugte ting

Mette-Marie køber brugte ting, fordi det er dét, hun kender til, og hun sparer også en masse penge på den måde, men det er ikke hovedårsagen til, hun køber sager, der er brugt af andre.

- Det er en forkærlighed for et tilbageblik i tiden, og så hele ånden i at man genbruger og ikke producerer noget nyt. Jeg føler, jeg er med til at holde produktionen af nye ting nede, fordi jeg finder et brugt Ikea-køkken, jeg shiner op fremfor at købe det fra ny, siger hun og fortsætter:

- Det giver et adrenalinkick, når jeg finder noget, jeg har været på jagt efter længe. Jeg kan også godt lide at have noget, andre ikke har. Det skal have en snært af noget unikt. Hvis jeg forelsker mig i et møbel af dansk design, vil jeg ikke have de nye møbler. Jeg vil have de gamle med patina, som har en historie med sig, fortæller hun.

Mette-Marie er også flere gange blevet den heldige ejer af lækre designmøbler, fordi hun netop køber dem brugte. Hvis hun skulle købe dem fra ny og give fuld pris, ville hun nemlig ikke prioritere at bruge penge på dem. På et tidspunkt fandt hun eksempelvis en Verner Panton-lampe til kun 100 kroner, og den ville hun ikke have købt, hvis hun skulle give fuld pris. Den koster typisk 2.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Emma syer genbrugsveste – pludselig ville alle købe en

Mette-Marie er særligt glad for sine tre Børge Mogensen-Folkestole, som står flot i familiens sommerhus. Hun fandt stolene her på DBA, og det var noget af et kup. Hun skulle nemlig kun give 500 kroner for hver stol. Selvom de er brugte, kan de snildt koste over 3.000 kroner per styk. Fra ny koster stolen typisk omkring 3.800 kroner. Spisebordets stel stod i sommerhusets ene skur, mens bordpladen stod i et andet skur.
Mette-Marie er særligt glad for sine tre Børge Mogensen-Folkestole, som står flot i familiens sommerhus. Hun fandt stolene her på DBA, og det var noget af et kup. Hun skulle nemlig kun give 500 kroner for hver stol. Selvom de er brugte, kan de snildt koste over 3.000 kroner per styk. Fra ny koster stolen typisk omkring 3.800 kroner. Spisebordets stel stod i sommerhusets ene skur, mens bordpladen stod i et andet skur.

Få Mette-Maries bedste genbrugstips

Mette-Marie gik i genbrugstøj, allerede inden hun begyndte i gymnasiet, og da hun flyttede hjemmefra, indrettede hun sig med genbrugsting fra 60’erne og 70’erne. Denne stil har hun holdt fast i lige siden. Den retroinspirerede stil er blevet den røde tråd i familiens sommerhus og hus. Hun mener, det er afgørende, at du har en rød tråd i din indretning. På den måde sikrer du også, at dit hjem ikke ender med at ligne en genbrugsbutik.

- Udgangspunktet er, at du stadig har en rød tråd, og det er der ofte automatisk i genbrugsstilen. Du skal hæve dig op i helikopterperspektiv og ikke bare købe det, fordi det er billigt. Du skal forholde dig kritisk til, om det passer ind i den røde tråde, lyder et af Mette-Maries genbrugstips.

Et andet råd fra genbrugselskeren er, at du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du er på jagt efter noget bestemt. Hvis du bliver ved med at lede, skal det nok dukke op på et tidspunkt. Og så skal du ifølge Mette-Marie huske en anden vigtig ting, når du køber brugte sager:

- Du skal købe med hjertet. Du skal købe det, du selv kan lide, uanset hvad der er oppe i tiden. Du skal ikke være bange for at købe noget, der er lidt skævt. Det er ofte dét, der gør, at indretningen bliver personlig, siger Mette-Marie.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

Selv badeværelset i familien Degns sommerhus emmer af hygge.
Selv badeværelset i familien Degns sommerhus emmer af hygge.

Et salgstip, du ikke vil gå glip af

Hvis du alligevel ender med at købe nogle ting, som du senere fortryder, du har købt, kan du altid sælge dem videre. Det har Mette-Marie haft god succes med, og hun har et helt særligt trick, som ofte har hjulpet hende med at sælge mere særprægede og dyre ting videre.

- Jeg har virkelig solgt meget til udlandet via DBA. DBA er det bedste sted at sælge fra, hvis man sælger noget, som har en høj værdi, fordi mange fra udlandet kigger med, fortæller hun.

Mette-Marie har blandt andet solgt et bord til en nordmand, som en norsk arkitekt havde designet. Hun har også sendt en stol til Spanien og legetøjsfigurer til Portugal.

Det mintgrønne skab i det gule soveværelse, er også ét af Mette-Maries yndlingsfund. Det har hun givet 150 kroner for. Skabet er spækket op med smukke sommerkjoler, som hun også har købt brugt.
Det mintgrønne skab i det gule soveværelse, er også ét af Mette-Maries yndlingsfund. Det har hun givet 150 kroner for. Skabet er spækket op med smukke sommerkjoler, som hun også har købt brugt.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret i maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Børge Mogensen Folkestol til salg på DBA:

 1. Børge Mogensen J39

  Børge Mogensen J39

  Børge Mogensen, stol, J39 Folkestol, Originale BM J39 stole, ny-renoveret støvgrønne bøg. Nyt fletsæde af originalt papirgarn, flettet af professionel flettemand. Stolene står i høj kvalitet, og stole

  3.200,00 kr.03-09-2021
 2. Børge Mogensen J39 støvgrønne - 4 stk.

  Børge Mogensen J39 støvgrønne - 4 stk.

  Børge Mogensen, stol, J39 folkestol, Originale BM J39 stole, ny-renoveret. De er ny malet i støvgrøn og der er nyt fletsæde af originalt papirgarn, flettet af professionel flettemand. Stolene er stemp

  3.000,00 kr.09-11-2023
 3. Børge Mogensen, stol, J39 / Folkestol, 2 stk. rigtig flotte og sjældent udbudte eksemplar af den kla

  Børge Mogensen, stol, J39 / Folkestol, 2 stk. rigtig flotte og sjældent udbudte eksemplar af den klassiske Børge Mogensen J38/ Folkestole i egetræ sælges. Smuk patina, flot flet og stram i alle led.

  2.500,00 kr.10-06-2024
 4. Børge Mogensen J39 sortlakeret bøg m/sort flet

  Børge Mogensen J39 sortlakeret bøg m/sort flet

  Børge Mogensen, stol, J39 folkestol, Original BM J39 stol, i ny-renoveret sortlakeret bøg, med sort flet. Nyt fletsæde af originalt papirgarn, flettet af professionel flettemand. Stolen er stemplet. S

  1.650,00 kr.22-02-2024
 5. Børge Mogensens folkestol

  Børge Mogensens folkestol

  Børge Mogensen, stol, Børge Mogensens folkestol. Fremstår med brugsspor og er en smule vakkelvorn, men kan sagtens benyttes. Udført i bøg. Ved interesse skriv sms til 20714051. Tags Folkestole Fo

  1.300,00 kr.16-04-2024
 6. Omfletning af Folkestol

  Omfletning af Folkestol

  Børge Mogensen, stol, Folkestol , Omfletning af Børge Mogensen j39 folkestol tilbydes. 750kr med original papirsnor fra Randers Reb. Vi omfletter de fleste modeller. Kontakt for tilbud.

  750,00 kr.25-08-2023

Lige nu er der 34 annoncer, med Børge Mogensen Folkestol til salg på DBA. Der er over 1.300 annoncer, der indeholder søgeordet ’Børge Mogensen’.

Hvis du ligesom Mette-Marie er helt vild med den retroinspirerede stil fra 60’erne og 70’erne, kan du lade dig inspirere i denne artikel, hvor vi har samlet indretningstendenser fra fem forskellige årtier.

Du kan også gå på opdagelse i artiklen her og videoen herunder, hvor vi besøger Isabella Bondum i sin 70’er hybel.

Relaterede artikler