Ny trend: Genbrugsgaver hitter mere end nogensinde
Livsstil

Ny trend: Genbrugsgaver hitter mere end nogensinde

DBA Guide
DBA Guide

Danskerne er blevet mere klimabeviste, og det kan også ses på vores ønskelister. For fem år siden var det færre end halvdelen af danskerne, der gad at få brugte ting i gave, mens det i dag er hele syv ud af 10 danskere, der svarer, at de ville blive glade for en genbrugsgave. Det viser DBAs undersøgelse, Genbrugsindekset.

Den kan ikke byttes, og den er brugt.

Hvordan vil du have det med, at personen, hvis gave du åbner, fortalte dig dette, mens du pakkede din gave op?

Du vil i hvert fald være mere tilbøjeligt til at synes, det var helt i orden i dag, end du ville for fem år siden. Det viser DBAs undersøgese, som er en del af vores årlige, store rapport, Genbrugsindekset.

Danskernes indstilling overfor genbrugsgaver har nemlig ændret sig drastisk de seneste fem år, og i dag vil syv ud af 10 danskere sætte pris på at pakke en gave op, der har haft et liv før. Det er er en stigning på 23 procentpoint sammenlignet med 2017.

Hver anden dansker kan også finde på at give en brugt gave til en anden, og her er vi også blevet mere modige end for fem år siden, hvor dette kun gjaldt var hver fjerde.

- Der ses fortsat en voldsom stigning i andelen af danskere, der sætter pris på genbrugsgaver. I takt med, at bæredygtighed i højere og højere grad sættes på danskernes dagsorden, begynder mange at revidere deres forbrugsmønstre, og her er genbrugsgaver en gevinst på både klima- og bankkonto, siger Julie Schoen, redaktør på DBA Guide og DBAs talsperson.

Halvdelen af danskerne svarer i årets Genbrugsindeks, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund. I 2017 svarede 18 procent, at de handler genbrug for at mindske overbrug, mens det i 2021 er motivationsfaktoren for hele 43 procent af danskerne.

LÆS OGSÅ: Eva giver brugte gaver til jul: Sådan reagerer folk

30-årige Eva Pryds fra Valby giver ofte genbrugsgaver. Oftest er disse gaver nogle, hun giver til børn, og når det er til voksne, har hun givet alt fra brugte skåle, lysestager og glas. ’Min far samler på unikke snapseglas, som helst skal være mundblæste og dermed håndlavede. Dem kan man ind i mellem være heldig at finde på lopper’, fortalte hun i en tidligere bragt artikel til DBA Guide, som du kan læse via linket herover
30-årige Eva Pryds fra Valby giver ofte genbrugsgaver. Oftest er disse gaver nogle, hun giver til børn, og når det er til voksne, har hun givet alt fra brugte skåle, lysestager og glas. ’Min far samler på unikke snapseglas, som helst skal være mundblæste og dermed håndlavede. Dem kan man ind i mellem være heldig at finde på lopper’, fortalte hun i en tidligere bragt artikel til DBA Guide, som du kan læse via linket herover

Ekspert: Corona har ændret danskernes forbrugsvaner

Coronakrisen ser også ud til at have haft en effekt på danskernes forbrugsvaner. 20 procent af danskerne svarer nemlig, at coronakrisen har fået dem til at tænke mere over at begrænse deres forbrug. Det lader til at have smittet af på danskernes forhold til genbrugsgaver, hvor næsten halvdelen begrundede ønsket om at købe genbrugsgaver med målet om at mindske overforbrug.

- Under coronakrisen har danskerne fået tid til at reflektere mere over de ubevidste handlinger, som normalt præger en travl hverdag. Det afspejler sig så blandt andet i forbrugsmønstrene, hvor man får tid til at stoppe op og tænke over, hvordan man handler. Efter at samfundet er åbnet igen, vil tendensen forhåbentlig blive hængende, for vi har alle fået noget at tænke over, siger Lone Eriksen, økonomisk rådgiver og specialist i feminin økonomi.

’Royal Copenhagen’ søges der flittigt efter på DBA op mod jul:

 1. Royal Copenhagen figur

Kanin med mat hvid glasur

  Royal Copenhagen figur Kanin med mat hvid glasur

  Glas, Royal Copenhagen figur Kanin med mat hvid glasur, Royal Copenhagen figur Kanin med mat hvid glasur, Royal Copenhagen figur, kanin med mat hvid glasur. Dekorationsnummer 1891. 3. sortering.

  375,00 kr.28-09-2023
 2. Royal Copenhagen figur

Pointer hvalp med mat hvid glasur

  Royal Copenhagen figur Pointer hvalp med mat hvid glasur

  Glas, Royal Copenhagen figur Pointer hvalp med mat hvid, Royal Copenhagen figur Pointer hvalp med mat hvid, Royal Copenhagen hundefigur, pointer hvalp med mat hvid glasur. Dekorationsnummer 1311.

  375,00 kr.28-09-2023
 3. Royal Copenhagen fajance

Lille æske med Fanøpiger

  Royal Copenhagen fajance Lille æske med Fanøpiger

  Porcelæn, Royal Copenhagen fajance Lille æske med Fanøpiger, Royal Copenhagen fajance Lille æske med Fanøpiger, Royal Copenhagen fajance, lille æske med låg dekoreret med Fanøpiger. Dekorationsnumm

  300,00 kr.28-09-2023
 4. Salto

Lille bouillionkop

  Salto Lille bouillionkop

  Porcelæn, Salto Lille bouillionkop, Salto Lille bouillionkop, Royal Copenhagen Salto, lille bouillionkop med underkop. Designet af Axel Salto. Diameter på koppen er 10,4 cm. 1. sortering. Perfe

  200,00 kr.28-09-2023
 5. Aluminia Royal Copenhagen Lysestage

  Aluminia Royal Copenhagen Lysestage

  Porcelæn, Aluminia Royal Copenhagen Lysestage, Royal Copenhagen, Der er 1 varer på lager. Aluminia Royal Copenhagen Lysestage Måler 7cm x 4cm. Denne vare kan afhentes i følgende butik: Lyngbyvej 155,

  400,00 kr.19-04-2022
 6. Andet, glas, porcelæn, stentøj & dukke-stel, *Et fair bud modtages gerne!*

Royal Copenhagen fyrfads

  Andet, glas, porcelæn, stentøj & dukke-stel, *Et fair bud modtages gerne!* Royal Copenhagen fyrfadslys i krystalglas. I rigtig flot stand uden skår! -------------------------------------------------

  399,00 kr.28-09-2023

12.529 annoncer med Royal Copenhagen kan du lige nu finde inde på DBA. 3.656 af tingene koster 100 kroner eller derunder.
  

Skriv genbrugsgaver på ønskelisten

Selvom danskerne glædeligt modtager genbrugsgaver, er vi ikke helt så modige, når det kommer til at give dem selv. Her er den mest typiske årsag, at danskerne er bange for, at gaven ikke vil falde i god smag hos modtageren.

Derfor er et skridt på vejen mod flere genbrugsgaver, at de bliver skrevet på ønskelisten. Årets Genbrugsindeks viser nemlig, at 7 ud af 10 ville være mere tilbøjelige til at give brugte gaver, hvis det stod på ønskelisten.

LÆS OGSÅ: Niels Jørgen elsker at give brugte gaver

På Vesterbro i København bor Niels Jørgen, der sagtens kunne finde på at give en brugt gave til jul. ’Brugte gaver bærer en merværdi i sig selv. Fordi, gaven er brugt. Så ved man, der er langt lidt flere tanker og følelser i’, fortalte Niels Jørgen i en tidligere bragt artikel på DBA Guide. Læs hvad han har givet og fået af brugte ting i gave ved at klikke på linket over billedet.
På Vesterbro i København bor Niels Jørgen, der sagtens kunne finde på at give en brugt gave til jul. ’Brugte gaver bærer en merværdi i sig selv. Fordi, gaven er brugt. Så ved man, der er langt lidt flere tanker og følelser i’, fortalte Niels Jørgen i en tidligere bragt artikel på DBA Guide. Læs hvad han har givet og fået af brugte ting i gave ved at klikke på linket over billedet.

Tre genbrugsgaver der hitter

Blandt de danskere, der allerede flittigt giver genbrugsgaver, er der nogle klare favoritter. Her er det især boligtilbehør, legetøj og bøger, der købes brugt, pakkes ind og får nyt liv et sted i landet.

- Boligtilbehør: 33 procent
- Legetøj: 22 procent
- Bøger: 21 procent

Sidste år blev disse søgeord indtastet ekstra flittigt i november og december:

Håndvægte
Ps4 pro
Nintendo
Georg Jensen
Symaskine
Dewalt
Macbook
Royal Copenhagen
Nintendo switch
Gamer pc
Kay Bojesen
Sonos
Modeltog
Le Klint
Makita
Akvarie
Guitar
Ps4
Iphone x
Moncler
Iphone 11
Lego
Ps5
Playstation 5

Akvarier på DBA:

 1. Dekoration, b: 47 d: 22 h: 15, Jeg sælger dette ubrugte krokodille kranie. Nypris 900kr

  Dekoration, b: 47 d: 22 h: 15, Jeg sælger dette ubrugte krokodille kranie. Nypris 900kr

  400,00 kr.28-09-2023
 2. Trærødder, b: 40 d: 25 h: 20, Ny trærod sælges da jeg ikke fik den brugt.

  Trærødder, b: 40 d: 25 h: 20, Ny trærod sælges da jeg ikke fik den brugt.

  150,00 kr.28-09-2023
 3. Armatur, b: 45 d: 20 h: 9, Har nogen Exo Terra lamper som jeg ikke skal bruge længere. Fungere som e

  Armatur, b: 45 d: 20 h: 9, Har nogen Exo Terra lamper som jeg ikke skal bruge længere. Fungere som en lampe skal. Størrelsen er 45x20x9 Prisen er pr styk. Bytte som måske kan have interesse er t

  180,00 kr.28-09-2023
 4. Akvarium, 46 liter, Fluval edge. Børn har fået lov at spraymale, derfor farven.
Hvis du vil bruge en

  Akvarium, 46 liter, Fluval edge. Børn har fået lov at spraymale, derfor farven. Hvis du vil bruge en dag på at spraymale retur og skifte lys får du det smukkeste akvarie! Prisen sat lavt da der skal o

  200,00 kr.28-09-2023
 5. Planter, Hornblad
Godt til fiskeyngel, og til at tage det overskydene næring vandet.

En håndfuld 40

  Planter, Hornblad Godt til fiskeyngel, og til at tage det overskydene næring vandet. En håndfuld 40kr

  40,00 kr.28-09-2023
 6. Akvarium, 350 liter, Bord
LED lys
Eheim filterpumpe type 2424 (ca 2år)
UV lys
Mindre Eheim filterpum

  Akvarium, 350 liter, Bord LED lys Eheim filterpumpe type 2424 (ca 2år) UV lys Mindre Eheim filterpumpe Luftpumpe Diverse dekoration. Og mere mere. Længde 149cm Dybde 44cm Højde 53cm (134cm inkl bord)

  1.800,00 kr.28-09-2023

693 akvarier kan du lige nu finde på DBA, og de billigste af slagsen kan du finde her.
  

Fakta

- 69 procent vil i dag sætte pris på at modtage en genbrugsgave. I 2017 var det 46 procent.
- 52 procent kunne i dag finde på at give en genbrugsgave. I 2017 var det 28 procent.
- 69 procent ville have det bedre med at give en genbrugsgave, hvis det stod på ønskelisten i forvejen.
- 27 procent har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder.
- 27 procent oplevede, at modtageren af genbrugsgaven blev endnu gladere for den, end hvis den havde været ny.
- 43 procent køber i dag genbrug for at minimere overforbrug. I 2017 var det 18 procent.
- 51 procent mener i høj eller meget høj grad, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.
- 20 procent siger, at coronakrisen har fået dem til at tænke over at minimere deres forbrug. Kun 3 procent har svaret, at de tænker mindre over det.
- Hver tredje dansker har ryddet ud i hjemmet under coronanedlukningen.

LÆS OGSÅ: Sexolog: Derfor er det sexet at give en second hand-gave

Det er sexet at give en gave, der er brugt. Det mener sexolog Jacob Olrik, og du kan læse, hvorfor han mener dette, i artiklen, som vi har linket til over dette billede.
Det er sexet at give en gave, der er brugt. Det mener sexolog Jacob Olrik, og du kan læse, hvorfor han mener dette, i artiklen, som vi har linket til over dette billede.

Om undersøgelsen

DBA’s Genbrugsindeks er en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. 2.000 danskere i alderen 18-75 år har gennemført undersøgelsen online, og den er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder og uddannelse. Dataen er indsamlet via Epinion Danmark og er suppleret med DBAs egne brugerdata.

Hvert år udgives Genbrugsindekset, og du kan her læse dem: 20162017, 201820192020. 

’Symaskine’ blev der søgt meget på sidste år op mod jul:

 1. Symaskine, Lifetec symaskine, Symaskinen er kun brugt 2 gange - så den er næsten som ny.

  Symaskine, Lifetec symaskine, Symaskinen er kun brugt 2 gange - så den er næsten som ny.

  250,00 kr.28-09-2023
 2. Symaskine, Never opened. Not using it.

  Symaskine, Never opened. Not using it.

  450,00 kr.28-09-2023
 3. Symaskine, Singer Symaskine Simple 3223 Turkis med ekstraudst, Købt i november 2022, jeg brugte den

  Symaskine, Singer Symaskine Simple 3223 Turkis med ekstraudst, Købt i november 2022, jeg brugte den 2 gange. Kan afhentes fra Sydhavn, skriv venligst på engelsk

  700,00 kr.28-09-2023
 4. Symaskine, Major, Helt fint.

  Symaskine, Major, Helt fint.

  449,00 kr.28-09-2023
 5. Symaskine, Symaskiner Meister 320, Symaskiner Meister virker som den skal.
Du kan sende kun SMS til

  Symaskine, Symaskiner Meister 320, Symaskiner Meister virker som den skal. Du kan sende kun SMS til telefon nummer 51211271

  400,00 kr.28-09-2023
 6. Symaskine, Pelssymaskine Strobel

Pæn og i orden.

Der medfølger kun hvad der ses på billederne. Hvi

  Symaskine, Pelssymaskine Strobel Pæn og i orden. Der medfølger kun hvad der ses på billederne. Hvis det ikke ses på billederne, så medfølger det ikke. Bemærk venligst at prisen er fast. Bud frabede

  800,00 kr.28-09-2023

711 symaskiner kan du lige nu finde på DBA, og 176 af dem kan hver især blive dine for 300 kroner eller derunder.

På DBA kan du finde ting, du ikke kan fremskaffe i butikker eller på andre websites. Hvilke du med fordel kan shoppe på DBA har vi listet i denne artikel – ting der er oplagte gavemuligheder.

Hvordan reagerer folk på at få brugte gaver? Vi har været en tur på Strøget i København for at høre folk, hvordan de ville reagere, og om de selv har prøvet at give og/eller modtage en brugt gave. Se med i videoen herunder:


Læs artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler