Ny trend: Genbrugsgaver hitter mere end nogensinde
Livsstil

Ny trend: Genbrugsgaver hitter mere end nogensinde

DBA Guide
DBA Guide

Danskerne er blevet mere klimabeviste, og det kan også ses på vores ønskelister. For fem år siden var det færre end halvdelen af danskerne, der gad at få brugte ting i gave, mens det i dag er hele syv ud af 10 danskere, der svarer, at de ville blive glade for en genbrugsgave. Det viser DBAs undersøgelse, Genbrugsindekset.

Den kan ikke byttes, og den er brugt.

Hvordan vil du have det med, at personen, hvis gave du åbner, fortalte dig dette, mens du pakkede din gave op?

Du vil i hvert fald være mere tilbøjeligt til at synes, det var helt i orden i dag, end du ville for fem år siden. Det viser DBAs undersøgese, som er en del af vores årlige, store rapport, Genbrugsindekset.

Danskernes indstilling overfor genbrugsgaver har nemlig ændret sig drastisk de seneste fem år, og i dag vil syv ud af 10 danskere sætte pris på at pakke en gave op, der har haft et liv før. Det er er en stigning på 23 procentpoint sammenlignet med 2017.

Hver anden dansker kan også finde på at give en brugt gave til en anden, og her er vi også blevet mere modige end for fem år siden, hvor dette kun gjaldt var hver fjerde.

- Der ses fortsat en voldsom stigning i andelen af danskere, der sætter pris på genbrugsgaver. I takt med, at bæredygtighed i højere og højere grad sættes på danskernes dagsorden, begynder mange at revidere deres forbrugsmønstre, og her er genbrugsgaver en gevinst på både klima- og bankkonto, siger Julie Schoen, redaktør på DBA Guide og DBAs talsperson.

Halvdelen af danskerne svarer i årets Genbrugsindeks, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund. I 2017 svarede 18 procent, at de handler genbrug for at mindske overbrug, mens det i 2021 er motivationsfaktoren for hele 43 procent af danskerne.

LÆS OGSÅ: Eva giver brugte gaver til jul: Sådan reagerer folk

30-årige Eva Pryds fra Valby giver ofte genbrugsgaver. Oftest er disse gaver nogle, hun giver til børn, og når det er til voksne, har hun givet alt fra brugte skåle, lysestager og glas. ’Min far samler på unikke snapseglas, som helst skal være mundblæste og dermed håndlavede. Dem kan man ind i mellem være heldig at finde på lopper’, fortalte hun i en tidligere bragt artikel til DBA Guide, som du kan læse via linket herover
30-årige Eva Pryds fra Valby giver ofte genbrugsgaver. Oftest er disse gaver nogle, hun giver til børn, og når det er til voksne, har hun givet alt fra brugte skåle, lysestager og glas. ’Min far samler på unikke snapseglas, som helst skal være mundblæste og dermed håndlavede. Dem kan man ind i mellem være heldig at finde på lopper’, fortalte hun i en tidligere bragt artikel til DBA Guide, som du kan læse via linket herover

Ekspert: Corona har ændret danskernes forbrugsvaner

Coronakrisen ser også ud til at have haft en effekt på danskernes forbrugsvaner. 20 procent af danskerne svarer nemlig, at coronakrisen har fået dem til at tænke mere over at begrænse deres forbrug. Det lader til at have smittet af på danskernes forhold til genbrugsgaver, hvor næsten halvdelen begrundede ønsket om at købe genbrugsgaver med målet om at mindske overforbrug.

- Under coronakrisen har danskerne fået tid til at reflektere mere over de ubevidste handlinger, som normalt præger en travl hverdag. Det afspejler sig så blandt andet i forbrugsmønstrene, hvor man får tid til at stoppe op og tænke over, hvordan man handler. Efter at samfundet er åbnet igen, vil tendensen forhåbentlig blive hængende, for vi har alle fået noget at tænke over, siger Lone Eriksen, økonomisk rådgiver og specialist i feminin økonomi.

’Royal Copenhagen’ søges der flittigt efter på DBA op mod jul:

 1. Porcelæn, Diverse dele til blå blomst, Royal Copenhagen, Diverse dele til blå blomst:

Ovalt fad 801

  Porcelæn, Diverse dele til blå blomst, Royal Copenhagen, Diverse dele til blå blomst: Ovalt fad 8016 35x25 cm - 200 kr Fad nr 8212 Ø22 cm - 200 kr/stk (2) Skål nr 8155 - 175 kr Skål nr 8155 - 2. sort

  1.234,00 kr.05-12-2022
 2. Porcelæn, Musselmalet riflet låg, Musselmalet riflet låg

Er sikker på det er til Royal Copenhagen c

  Porcelæn, Musselmalet riflet låg, Musselmalet riflet låg Er sikker på det er til Royal Copenhagen chokoladekande 1/482 eller 1/722, dog mangler stemplerne. Har afprøvet på chokoladekande - og det pas

  50,00 kr.05-12-2022
 3. Porcelæn, Musselmalet riflet låg, Royal Copenhagen, Musselmalet riflet låg 160

Tror det er til ny s

  Porcelæn, Musselmalet riflet låg, Royal Copenhagen, Musselmalet riflet låg 160 Tror det er til ny sukkerskål og har nr 160 1. sortering i super fin stand, er dog lidt blakket i bemalingen. Diamete

  150,00 kr.05-12-2022
 4. Porcelæn, Æggebære, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Æggebære. 
2 stk. - Koboltblå/hv

  Porcelæn, Æggebære, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Æggebære. 2 stk. - Koboltblå/hvid. Ingen skår.

  250,00 kr.05-12-2022
 5. Porcelæn, Kande, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Kande.
90 CL - Koboltblå/hvid.
Inge

  Porcelæn, Kande, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Kande. 90 CL - Koboltblå/hvid. Ingen skår.

  500,00 kr.05-12-2022
 6. Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Skål.
Ø 24 cm - Koboltblå/hvid.
Inge

  Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, 2. Sortering, Blå Mega Riflet Skål. Ø 24 cm - Koboltblå/hvid. Ingen skår.

  500,00 kr.05-12-2022

12.529 annoncer med Royal Copenhagen kan du lige nu finde inde på DBA. 3.656 af tingene koster 100 kroner eller derunder.
  

Skriv genbrugsgaver på ønskelisten

Selvom danskerne glædeligt modtager genbrugsgaver, er vi ikke helt så modige, når det kommer til at give dem selv. Her er den mest typiske årsag, at danskerne er bange for, at gaven ikke vil falde i god smag hos modtageren.

Derfor er et skridt på vejen mod flere genbrugsgaver, at de bliver skrevet på ønskelisten. Årets Genbrugsindeks viser nemlig, at 7 ud af 10 ville være mere tilbøjelige til at give brugte gaver, hvis det stod på ønskelisten.

LÆS OGSÅ: Niels Jørgen elsker at give brugte gaver

På Vesterbro i København bor Niels Jørgen, der sagtens kunne finde på at give en brugt gave til jul. ’Brugte gaver bærer en merværdi i sig selv. Fordi, gaven er brugt. Så ved man, der er langt lidt flere tanker og følelser i’, fortalte Niels Jørgen i en tidligere bragt artikel på DBA Guide. Læs hvad han har givet og fået af brugte ting i gave ved at klikke på linket over billedet.
På Vesterbro i København bor Niels Jørgen, der sagtens kunne finde på at give en brugt gave til jul. ’Brugte gaver bærer en merværdi i sig selv. Fordi, gaven er brugt. Så ved man, der er langt lidt flere tanker og følelser i’, fortalte Niels Jørgen i en tidligere bragt artikel på DBA Guide. Læs hvad han har givet og fået af brugte ting i gave ved at klikke på linket over billedet.

Tre genbrugsgaver der hitter

Blandt de danskere, der allerede flittigt giver genbrugsgaver, er der nogle klare favoritter. Her er det især boligtilbehør, legetøj og bøger, der købes brugt, pakkes ind og får nyt liv et sted i landet.

- Boligtilbehør: 33 procent
- Legetøj: 22 procent
- Bøger: 21 procent

Sidste år blev disse søgeord indtastet ekstra flittigt i november og december:

Håndvægte
Ps4 pro
Nintendo
Georg Jensen
Symaskine
Dewalt
Macbook
Royal Copenhagen
Nintendo switch
Gamer pc
Kay Bojesen
Sonos
Modeltog
Le Klint
Makita
Akvarie
Guitar
Ps4
Iphone x
Moncler
Iphone 11
Lego
Ps5
Playstation 5

Akvarier på DBA:

 1. Akvarium, 128 liter, b: 80 d: 40 h: 40, Akvarium eller terrarium, testet vandtæt. Der medfølger pump

  Akvarium, 128 liter, b: 80 d: 40 h: 40, Akvarium eller terrarium, testet vandtæt. Der medfølger pumpe, filter, varmelegme samt bundgrus, koralblokke, muslingeskaller m.m. Der er ingen topplade.

  400,00 kr.05-12-2022
 2. Akvarium, Har denne akvarium med 6 fisk til salg. 
500 kr. pris han forhandles ved hurtig handel.

  Akvarium, Har denne akvarium med 6 fisk til salg. 500 kr. pris han forhandles ved hurtig handel.

  500,00 kr.05-12-2022
 3. Akvarium, 60 liter, Har dette akvarie i god stand har sten også hvis det er man vil have det med og

  Akvarium, 60 liter, Har dette akvarie i god stand har sten også hvis det er man vil have det med og lidt gubbi også med i prisen

  250,00 kr.05-12-2022
 4. Andet, Malawi ca 30-35 stk kender ikke navne men er blå Delfin og Andre som yngler godt sælges billi

  Andet, Malawi ca 30-35 stk kender ikke navne men er blå Delfin og Andre som yngler godt sælges billigt da jeg har flere akv og skal Bruge pladsen til mine tropheus

  500,00 kr.05-12-2022
 5. Akvarium, 19 liter, Flot indkørt Fluval Spec 19 L akvarie til salg.
Kan enten købe kun akvarie eller

  Akvarium, 19 liter, Flot indkørt Fluval Spec 19 L akvarie til salg. Kan enten købe kun akvarie eller med alt tilbehør som er på billederne. Realistisk bud modtages gerne. Til 600kr medfølger: 1 st

  600,00 kr.05-12-2022
 6. LED belysning, 4 stk. Akvarie LED lys (26 cm og vandtætte). 
1 stk. Akvarie LED lys forlængerkabel m

  LED belysning, 4 stk. Akvarie LED lys (26 cm og vandtætte). 1 stk. Akvarie LED lys forlængerkabel med DC splitter til 4 udtag. 1 stk. Akvarie LED lys forlængerkabel med DC split

  550,00 kr.05-12-2022

693 akvarier kan du lige nu finde på DBA, og de billigste af slagsen kan du finde her.
  

Fakta

- 69 procent vil i dag sætte pris på at modtage en genbrugsgave. I 2017 var det 46 procent.
- 52 procent kunne i dag finde på at give en genbrugsgave. I 2017 var det 28 procent.
- 69 procent ville have det bedre med at give en genbrugsgave, hvis det stod på ønskelisten i forvejen.
- 27 procent har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder.
- 27 procent oplevede, at modtageren af genbrugsgaven blev endnu gladere for den, end hvis den havde været ny.
- 43 procent køber i dag genbrug for at minimere overforbrug. I 2017 var det 18 procent.
- 51 procent mener i høj eller meget høj grad, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.
- 20 procent siger, at coronakrisen har fået dem til at tænke over at minimere deres forbrug. Kun 3 procent har svaret, at de tænker mindre over det.
- Hver tredje dansker har ryddet ud i hjemmet under coronanedlukningen.

LÆS OGSÅ: Sexolog: Derfor er det sexet at give en second hand-gave

Det er sexet at give en gave, der er brugt. Det mener sexolog Jacob Olrik, og du kan læse, hvorfor han mener dette, i artiklen, som vi har linket til over dette billede.
Det er sexet at give en gave, der er brugt. Det mener sexolog Jacob Olrik, og du kan læse, hvorfor han mener dette, i artiklen, som vi har linket til over dette billede.

Om undersøgelsen

DBA’s Genbrugsindeks er en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. 2.000 danskere i alderen 18-75 år har gennemført undersøgelsen online, og den er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder og uddannelse. Dataen er indsamlet via Epinion Danmark og er suppleret med DBAs egne brugerdata.

Hvert år udgives Genbrugsindekset, og du kan her læse dem: 20162017, 201820192020. 

’Symaskine’ blev der søgt meget på sidste år op mod jul:

 1. Symaskine, Husqvarna Viking, Symaskinen er let at anvende og at indstille. Automatisk trådning af bå

  Symaskine, Husqvarna Viking, Symaskinen er let at anvende og at indstille. Automatisk trådning af både overtråd og undertråd. Der medfølger en masse fødder til maskinen. Jeg har lagt dem i hver sin po

  1.995,00 kr.05-12-2022
 2. Symaskine, Singer simple, Super nem og god symaskine, som virker problemfrit.

  Symaskine, Singer simple, Super nem og god symaskine, som virker problemfrit.

  499,00 kr.05-12-2022
 3. Symaskine, Singer Simple 3223, JULEGAVE TILBUD ??Nærmest kun pakket ud til børnebørn - men det fatte

  Symaskine, Singer Simple 3223, JULEGAVE TILBUD ??Nærmest kun pakket ud til børnebørn - men det fattede ikke interesse. Alt tilbehør forefindes samt dansk manual og er i original emballage . Altså står

  700,00 kr.05-12-2022
 4. Symaskine, Single symskining næsten som ny chef rigtig godt og mange forskellige sy

  Symaskine, Single symskining næsten som ny chef rigtig godt og mange forskellige sy

  1.000,00 kr.05-12-2022
 5. Symaskine, Husqvarna, 
Husqvarna viking Class E20
Nem at betjene, står godt fast. Alder huskes ikke,

  Symaskine, Husqvarna, Husqvarna viking Class E20 Nem at betjene, står godt fast. Alder huskes ikke, men ikke brugt så meget. Lige så pæn som ny. Køre godt. kan sy en masse mønstre. Brugsvejledning, a

  800,00 kr.05-12-2022
 6. Symaskine, Singer Simple, Begynder/børnemaskine. Købt maj 2021, så stadig lidt garanti på den. Købt

  Symaskine, Singer Simple, Begynder/børnemaskine. Købt maj 2021, så stadig lidt garanti på den. Købt da jeg genoptog syning efter en del år og har nu opgraderet til en større maskine. Har syet en masse

  250,00 kr.05-12-2022

711 symaskiner kan du lige nu finde på DBA, og 176 af dem kan hver især blive dine for 300 kroner eller derunder.

På DBA kan du finde ting, du ikke kan fremskaffe i butikker eller på andre websites. Hvilke du med fordel kan shoppe på DBA har vi listet i denne artikel – ting der er oplagte gavemuligheder.

Hvordan reagerer folk på at få brugte gaver? Vi har været en tur på Strøget i København for at høre folk, hvordan de ville reagere, og om de selv har prøvet at give og/eller modtage en brugt gave. Se med i videoen herunder:


Læs artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler